Bästa mascaran för korta fransar 2024 – Förvandla dina korta vippor till stora vingar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du frågar någon vad deras ”go-to” sminkprodukt är, så är det väldigt många som svarar just mascara. Och det är inte så konstigt!

Mascara är verkligen en fantastisk produkt som öppnar upp och framhäver ögonen, och utan den är det lätt att ögonen försvinner. Vem vill inte ha längre, fylligare, mörkare, och mer böjda fransar? Vi säger i alla fall inte nej!

Mascaran är också så fantastisk då det finns huuur många varianter som helst att välja mellan, och oavsett hur just dina fransar ser ut kommer du att hitta något som passar!

Det bästa är att man lätt kan stapla på sig en mängd olika mascaror, så att man kan anpassa looken efter tillfälle. En för fest, en till vardags, en för gråtstunder, och så vidare. Oavsett hur dina fransar är byggda så lovar vi dig att du kan hitta din perfekta match.

Det spelar ingen roll om de ser ut som raka spröt, om de är otroligt långa, väldigt böjda, eller super korta - dagens utbud av mascaror är så otroligt välutvecklat och brett att vem som helst kan hitta favoriter, och inte bara en utan flera.

Däremot är det faktiskt väldigt få som har blivit välsignade med naturligt långa, mörka, fylliga, och böjda fransar, som så många drömmer om att ha. Det är betydligt mer vanligt att man föds med korta, raka, och ljusa fransar, och det till mångas besvikelse.

Men faktiskt så kan även korta vippor förvandlas till fantastiska fjädrar, och med rätt produkt kan även du med de kortaste fransarna få känslan av att du skulle kunna börja flyga med dem. Men som sagt, då krävs det rätt produkter! Och det är vad vi ska tipsa er om här.

Vi har tagit oss igenom den stora mascara-djungeln för att hitta vilka mascaror som är bäst när det kommer till korta fransar! I det här testet kommer vi att recensera de utvalda mascarorna, och även välja ut våra favoriter i tre klasser; premium, mellan, och budget.

Sen kommer vi såklart också tipsa om hur man får längre fransar, och vilken mascara som passar dig bäst. Är du sugen på att ge dina fransar en ego-boost och få fart på flaxet så rekommenderar vi dig att stanna kvar här för att läsa mer. Kanske hittar du din räddare i nöden bland våra testdeltagare!?

Vår favorit i premiumklassen blev BareMinerals Lash Domination Volumizing Mascara Petite, medan Clinique Lash Power Mascara tog hem vinsten som mellanklassfavorit. En värdig vinnare för budgetklassen blev Lumene Nordic Chic Full on Curl Mascara!

Premium: BareMinerals Lash Domination Volumizing Mascara Petite

En värdig premiumfavorit är denna mascara från BareMinerals. Den passar utmärkt för dig med korta fransar då den lilla borsten gör att du kommer åt alla strån, och då menar jag alla!

Sen blir man ju inte ledsen när man hör att det är en 10-i-1 produkt, där några av fördelarna är att den ger volym, längd, och tjocklek till fransarna. Ett extra plus ger vi till denna för att den inte kliar i ögonen. Och för att den inte kladdar eller smular.

Formulan gör att man antingen kan få ett naturligt resultat, eller om man vill kan man bygga upp för extra volym! Konsistensen är lättarbetad och förpackningen är snygg. Vi diggar verkligen denna!


Mellan: Clinique Lash Power Mascara

Här har vi en mascara som håller sig fast i vått och torrt! Oavsett om du gråter eller svettas, eller om det regnar så kommer denna mascara hänga kvar, utan att smula under ögonen.

Trots det så är den inte vattenfast, utan vattenresistent, och alltså väldigt lätt att få bort med lite ljummet vatten. Borsten är lång och smal, vilket gör appliceringen smidig på korta fransar och det är lätt att komma åt överallt.

Formulan lägger sig som en tub runt fransarna för att hålla dem böjda, separerade, och ge volym och längd! Vi vill ge ett extra plus för att den även funkar på känsliga ögon, utan att irritera.

Däremot är den rätt snål i färgen, alltså kan man behöva jobba lite extra för att få ett riktigt fylligt och mörkt resultat. Annars gillar vi denna starkt!


Budget: Lumene Nordic Chic Full On Curl Mascara

Är du ute efter en bra mascara, men inte vill lägga ner hela plånboken så kan du testa denna från Lumene. Den ger mycket volym, mycket färg, och en fin längd och tack vare borstens form får fransarna ett lyft från roten.

Har du otur så kan den smula lite under ögonen, så det kanske inte är det bästa alternativet för en svettig kväll ute, haha! Däremot är förpackningen väldigt snygg och stilren, och ser ganska lyxig ut för att vara en budgetprodukt!

Köpguide

Varför är mina fransar så korta?

I de allra flesta fall så föds man med en viss typ av fransar; långa, korta, tjocka, tunna, böjda, raka, och så vidare. Som med allt annat på vår kropp handlar det ofta om gener och att de styr hur vår kropp utformas, även fransarna. Har dina föräldrar korta fransar är sannolikheten stor att du också får det.

Sen kan korta fransar också utvecklas med tiden. Som allt annat hår på kroppen behöver de näring för att växa sig starka, tjocka, och långa. Brist på näring kan göra att de lätt faller av, går av, och helt enkelt slits ut lättare.

Hårt slitage gör också att de blir kortare eftersom de lätt går av om man inte är varsam, vilket gör att det tar längre tid för dem att växa ut igen. Men vanligast är alltså att man helt enkelt föds med korta fransar, och då blir de inte längre än vad de blir.

Hur får jag längre fransar?

Det är många, inte minst jag själv, som drömmer om att få längre fransar. Till din glädje så kan vi tala om att det faktiskt finns saker man kan göra för att få längre och fylligare fransar. Såklart kan vi inte garantera att dessa tips funkar på alla, men det kan vara värt att prova i alla fall.

Fransserum

Att använda ögonfransserum har blivit riktigt inne de senaste åren, och vi förstår varför. Ett fransserum, eller fransnäring, ser ut ungefär som en mascara, fast innehållet är inte svart och klibbigt.

Istället består innehållet av ett genomskinligt serum som är näringsgivande och stärkande för dina fransar, och reparerar dem om de är slitna.

Man applicerar det på samma sätt som med en mascara; alltså med en borste och att man liksom kammar igenom fransarna för att få serumet överallt.

Det är inte ofta som ett fransserum inte gör någon skillnad, och det är superbra för tillväxten då det verkligen är som en näringsbomb. Däremot finns det, även där, en hel del olika produkter på marknaden, och självklart håller inte alla samma höga kvalité.

Så man ska vara noggrann med att inte bara köpa vilket serum som helst, utan hellre lägga en extra slant för att vara säker på att det innehåller bra ingredienser som inte irriterar ögonen.

Färga fransarna

Detta är ett superbra tips för dig som vill framhäva dina naturliga fransar, men inte vill använda ett fransserum eller mascara. Ofta är våra fransar väldigt ljusa på toppen, vilket gör att de ser kortare ut än vad de egentligen är.

Genom att färga fransarna ger man färg åt hela fransen, från rot till topp, vilket gör att de ser naturligt längre ut. Antingen kan man köpa ett kit med färg och medel för att göra det hemma, eller så kan man göra det på en skönhetssalong.

Fransförlängning

Idag är det väldigt populärt att göra fransförlängning på salong. Fransförlängning är en typ av skönhetsingrepp, där man applicerar fake-fransar på sina riktiga fransar. Detta fungerar som en typ av ”permanent förlängning”, där du får en fylligare fransrad och längre vippor, helt enkelt.

Detta är ju inte något som förlänger eller stärker dina naturliga fransar, men vill du komma undan mascaran fast ändå alltid ha perfekta fransar, då kan detta vara något att prova.

Ta hand om fransarna

Det bästa du kan göra för att få fina och starka fransar är att ta hand om dem. Med ta hand om menar jag alltså att du tar bort sminket försiktigt och inte gnuggar för hårt, och att du kanske inte använder en fransböjare varje dag.

Sådana saker gör att fransarna slits ut väldigt mycket, vilket kan leda till att de går av eller lossnar. Även att använda smink på fransarna varje dag sliter och torkar ut dem, så försök att undvika det och låta fransarna vila.

Du kan också prova att smörja in fransarna med en vårdande olja efter att du rengjort dem och att använda rengöringsprodukter med snällare ingredienser.

Rätt mascara

Rätt mascara är något som verkligen kan vara värt att lägga ner tid på att hitta, då olika mascaror är anpassade efter olika fransar.

Det finns väldigt många bra mascaror, men för att korta fransar ska framhävas som bäst krävs det en viss borste för att komma åt överallt, och en viss formula för att inte tynga ner.

Använd primer innan mascara

En primer för ögonfransarna är något som alla mascara-användare kan ha nytta av, men framförallt du med korta och tunna fransar. Primer är som en mascara, fast den är vit.

När man applicerar det med borsten lägger det sig som ett extra lager runt fransen. När du sen applicerar mascara på det så ser fransarna mycket tjockare och längre ut.

Vilken typ av mascara passar mina fransar?

Som vi nämnde tidigare så är det viktigt att ha rätt mascara för just dina ögonfransar för att få bästa resultat och för att mascaran ska visa sin rätta sida.

Med rätt mascara menar vi en mascara som har den rätta borsten och formulan, för de båda är viktiga för hur mascaran appliceras och visar sig på.

Sen är det ju också så att alla mascaror inte funkar lika bra på alla. En mascara som passar för en person med korta och tunna fransar, kanske inte passar alls lika bra på en annan person med samma typ av fransar.

Däremot finns det vissa riktlinjer som man kan följa för att hitta en så bra mascara som möjligt för just dig. I detta fall kommer vi rikta in oss på mascaror som är utformade främst för korta vippor.

Mascara med kamborste

Denna typ av borste passar dig med korta och tunna fransar. Ju tätare borststråna sitter desto mer greppar den tag runt stråna och kan fånga upp även de kortaste.

Är den böjd blir resultatet ännu bättre; den är enklare att jobba med, den lyfter fransarna från roten och ger mer volym. Plastpiggarna gör att fransarna separeras, och att det är lätt att bygga på volymen med flera lager utan att det klumpas.

Mascara med konformad borste

Även denna typ av mascaraborste passar dig med korta ögonfransar. Denna typ av borste har en avsmalnande topp och blir tjockare nertill, alltså som en kon. Den smala toppen gör att man lätt kommer åt fransarna i hörnen och i rötterna, för att skapa en fylligare fransrad.

Längdmascara

Denna typ av mascara är idealisk om du vill få effekten av längre fransar! En längdmascara har en formula som gör att själva mascaran fastnar bättre på fransarnas toppar, vilket gör att längden framhävs. Ofta blir resultat ganska naturligt eftersom de ger mest längd och inte så mycket volym.

Våra favoriter

Premium: BareMinerals Lash Domination Volumizing Mascara Petite

Detta kanske du inte visste om BareMinerals? Alltså att de även gör mascaror!? Men jo vet du, så är det. Denna mascara heter ”Lash Domination Volumizing Mascara Petite”, vilket då betyder liten.

Alltså är den väldigt bra för korta fransar då den fångar alla (!) strån, och gör det också lätt att komma in i ögonvrån och ordentligt vid rötterna.

Denna mascara är en 10-i-1, alltså 10 fördelar i en! Bland annat är den volymgivande, förlängande, separerande, och ökar tjockleken på fransarna. Den innehåller närande mineraler och quinoaprotein för att öka fransarnas fyllighet.

Vi vill ge ett extra plus för att den inte kliar i ögonen, och för att den inte kladdar, inte smular, och att den sitter länge. Den går också att bygga upp för extra volym, medan den ger ett mer naturligt resultat om man applicerar den lätt.

Konsistensen är enkel att arbeta med då den är kladdig men inte blöt! Vi diggar verkligen denna, och den färgglada förpackningen lika så!


Mellan: Clinique Lash Power Mascara

Vi tycker att namnet beskriver rätt bra hur denna mascara fungerar; Lash Power! Inte just för att den ger så ofantligt mycket volym, utan för att den gör att fransarna håller längd, separation, och böjning oavsett hur fuktigt eller blött det är.

Alltså till och med om du svettas eller gråter! Ett stort plus för det. Borsten är väldigt bra och smidig att använda på korta fransar då den är lång och smal, så att man lätt kan applicera överallt.

Eftersom detta är en så kallad tubmascara har den en formula som lägger sig runt om fransen för att fylla glesa och korta fransar. Formulan gör även att mascaran är vattenresistent, men inte vattenfast.

Det innebär att den håller väldigt bra oavsett väder, men att den inte är svår att ta bort. Faktiskt så får man bort den med bara lite ljummet vatten, du behöver knappt någon rengöring! Så smidigt!

Den är inte heller irriterande för känsliga ögon eller hud. Gällande borsten så är den rätt stor, men den är inte klumpig för det!

Tack vare att den är ganska smal och utdragen är det lätt att komma åt med för att separera och fylla de kortaste fransarna och för att ge längd från roten.

Något vi märkte var att den är rätt snål i färgen, alltså får man jobba lite med den för att få till de där riktigt mörka fransarna! Annars tycker vi att denna är väldigt bra, och förpackningen är liten och smidig.


Budget: Lumene Nordic Chic Full On Curl Mascara

Denna mascara från Lumene är ett bra alternativ om du vill få mycket volym och fin längd, utan att lägga ner en förmögenhet på produkten.

Du behöver heller inte oroa dig för att den ska börja trilla ner under ögonen och förvandla dig till en tvättbjörn, eller att den kladdar på huden. Oftast inte i alla fall, för ibland kan du ha otur att den släpper lite.

Borsten är speciellt anpassad för korta och raka fransar som gör det lätt att komma åt. När du applicerar mascaran får fransarna ett lyft och formas i en uppiggande böj, nerifrån och ut. Du får också en fin och mörk färg med en fyllig finish.

Förpackningen är klassisk och stilren, och ser betydligt lyxigare ut än den från Isadora för ungefär samma pris. Det gillar vi!

Våra utmanare

Isadora Hypo-Allergenic Mascara

Här har vi en bra och mycket prisvärd mascara för dig med extra känsliga ögon, eller för dig som använder kontaktlinser. Den irriterar inte ögonen och gör inte att de kliar eller rinner, vilket ju kan vara betydande faktorer för om man kan använda ögonsmink eller inte.

Många som köper mascaror som ska fungera på känsliga ögon upplever att de inte håller kvalité på andra områden, men denna är faktiskt rätt bra med tanke på priset. Den smular inte, klumpar inte ihop fransarna, och kladdar inte på huden.

Formulan känns lätt och borsten är bra för att ge längd till fransarna. Däremot kan man behöva använda rätt mycket produkt för att få ett bra resultat, vilket kan vara tidskrävande och lite krångligt utan rätt teknik.

Gällande förpackningen så är den rätt basic och sticker inte ut, ärligt talat är den rätt tråkig. Vi märkte också att den tyvärr torkar ut rätt snabbt utan att man behöver trycka ner särskilt mycket luft i den, så det kan ju vara bra att veta om.

Kort och gott skulle man kunna säga att det är en bra mascara för det priset, som passar korta fransar och som funkar på känsliga ögon.


Jane Iredale Longest Lash Mascara

Denna mascara har fått väldigt höga recensioner av många, men dessvärre har den också fått en del dåliga betyg. Anledningen att vi tar med den ändå är just för att den gör sig bättre på korta än långa fransar. I alla fall kan det vara värt att testa!

Med tanke på att borsten är väldigt stor och fyllig kanske det känns som ett dåligt val för korta fransar, men det tycker inte vi. Stråna är långa och täta, vilket gör appliceringen smidig för att komma åt alla fransar.

Kanske inte den mest optimala borsten för att nå längst ner i rötterna, men den är absolut användbar! Och fransarna får mycket färg. Konsistensen kan vara lite krånglig att arbeta med då den är lite åt det torrare hållet.

Så att försöka sig på lager på lager kan sätta tålamodet på spel, men det kan verkligen vara värt att ge det en chans. Förpackningen är snyggt guldfärgad och ger en känsla av extra bling-bling – det kan ju vara kul!

Men som sagt, tycker du det är värt att lägga några (!) extra slantar på att testa denna mascara så kan det vara en investering, men det finns andra billigare mascaror som gör jobbet minst lika bra. Däremot innehåller den algextrakt och cellulosafibrer, om det gör priset mindre ”pricy”!?


Lancome Grandiose Mascara

Lancome Grandiose Mascara är en mascara som är speciellt utformad med en sned borste för att man enkelt ska komma åt alla fransar. Vi tycker att borsten är bra och lätthanterlig, men det kan ta ett tag innan man får in rätt teknik, och det behövs för att få ett bra resultat.

När man väl fått in tekniken är dock denna mascara väldigt bra på att både ge längd, volym, och böjda fransar. De korta borststråna gör att man får ger ett fint resultat utan att klumpa ihop fransarna, som också håller länge!

Utan rätt teknik kan de däremot lätt klumpa sig och kännas krångligt, något som drar ner vårt betyg på denna. Och då kommer den också smula under dagen, vilket inte heller är så trevligt.

Utöver de ovanstående sakerna så vill vi poängtera att själva mascaran räcker väldigt länge! Vår slutgiltiga kommentar är att detta är en bra produkt om man lär sig använda den på rätt sätt. Däremot gillar vi verkligen förpackningen, den känns lyxig och skön att hålla i.


Dior Iconic Overcurl

Oh hej, kanske ni tänker när ni ser prislappen på denna. Och så reagerade vi också först när vi såg priset för Diors Iconic Overcurl. Men när vi testade den så förstår vi varför den är så populär.

Trots att borsten är rätt stor med långa strån, är den lätt att använda även på de kortaste och rakaste fransarna. Denna mascara ger fransarna en boost i både volym, längd, och form och den sitter väldigt länge utan att smula eller färga av sig på huden.

Den klumpar inte heller ihop fransarna, utan separerar fint för en snygg fjädereffekt. Korta och tunna fransar kan lätt tyngas ner av en mascara, men denna verkar tvärtom och håller formen böjd.

Något vi tycker är extra bra med denna är att den inte irriterar ögonen, och funkar alltså att använda på de som är känsliga.

Något man ska försöka undvika är att pumpa in luft i denna, då det gör att den kan torka ut. Med tanke på att den kostar en del så vill man ju att den ska räcka så länge som möjligt.

Den slutgiltiga kommentaren är att detta är en väldigt bra mascara som gör vad den ska, och vi har inget annat att klaga på än att den är dyr. Förpackningen är snygg och den känns lyxig att använda.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals