Bästa massageoljan 2024 – Djup avslappning för kropp och själ

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att massera med olja fördjupar massagen och ger en härlig avslappning samtidigt som den också frigör spänningar och ökar energiflödet.

Det finns många olika oljor att välja mellan, men väljer du en av hög kvalitet ger du också näring till huden och gör den vitalare och mer elastisk. Det är ganska svårt att genomföra en ordentligt massage utan en olja.

Den ger en skön friktion och en varm och behaglig känsla till den som blir masserad. Om du har den goda vanan att du brukar massera dig själv, på axlar och ben exempelvis, underlättar också oljan betydligt för att det ska bli ett bra jobb.

En massage blir helt enkelt mer verkningsfull om du har en bra massageolja i arsenalen. Som nämnts tidigare finns det en uppsjö med oljor att välja mellan.

För att du ska få det du vill ha finns det några hållpunkter att ta i beaktande för att du ska kunna avgöra vilken olja som passar just dig bäst. Tre aspekter du ska tänka på är; lukt, konsistens, och hur lättabsorberad den här.

När det gäller lukten vill du givetvis ha en olja som doftar gott eller som är helt neutral. Oljor som inte har en tilltalande doft gör att den som blir masserad inte kan slappna av på grund av en icke tilltalande doft.

Har du en neutral olja kan du också sätta i någon droppe av en väldoftande eterisk olja. Det är ett praktiskt sätt att variera sig på, genom att du har samma grundolja men varierar dig genom de här olika eteriska oljorna.

Olika oljor har ju även olika egenskaper, så då kan du exempelvis välja lavendel när du vill ha lugnande egenskaper på oljan eller rosmarin och citron när du vill ha en energigivande olja.

En riktigt bra massageolja ska ha en låg viskositet. Vad betyder det då? Jo, det betyder att oljan ska absorberas snabbt av huden och inte vara trögflytande.

Det ska gå så lätt att gnugga oljan mellan händerna att den enkelt glider över huden när du masserar. Den ska alltså inte vara klibbig och lägga sig på huden som ett lager.

Ett enkelt exempel man kan ta är ekologisk kokosolja i jämförelse med olivolja. Kokosolja har väldigt låg viskositet och sjunker snabbt in i kroppen. Vid 24 grader blir den helt flytande och när du tar en klick i handen smälter den direkt när du masserar in den.

Olivolja däremot har en högre viskositet och ger en mycket trögare friktion. Den sjunker inte in lika lätt in utan blir liggande kvar på huden.

Bra att veta är att olivolja också kan ha en uttorkande effekt på huden. Bra för den med mycket fet hud naturligtvis, men har du känslig eller torr hy, så kan den här torka ut huden snabbt. Även om en olja ska ha låg viskositet får den inte vara för absorberande.

Den bör ligga på huden så länge att den inte sjunker in helt i porerna innan du hunnit massera klart. De eteriska oljorna sprider en underbar doft och kan göra hela massageupplevelsen väldigt angenäm.

Eteriska oljor har dessutom en rad medicinska effekter som att de stärker immunförsvaret, ger energi, motverkar stress, och nedstämdhet. I flera av de massageoljor vi presenterar här ingår det aromer med dessa olika effekter.

I premiumklassen vann Maria Åkerbergs Body & Massageolja. I mellanklassen kom Weleda Havtornsolja på första plats och i budgetklassen kom utmärkta RFSU:s Massageolja på prispallen.

En fantastisk specialare har vi också i form av den exklusiva massageoljan Kora Organics. Läs vidare för att hitta massageoljan för just dig! Då kör vi igång!

Premium: Maria Åkerberg Body & Massage Oil

Maria Åkerbergs massageolja är en underbar produkt som gör vem som helst på gott humör! Den innehåller kakaosmör, vilket bidrar till att den gör huden väldigt mjuk och skön efter massagen.

Det är en perfekt olja att använda även som alternativ till body lotion efter duschen. Smörj bara in dig medan du fortfarande har fuktig hud och porerna är öppna efter duschen, så absorberas oljan snabbt och lätt.


Mellan: Weleda Sea Buckthorn Body Oil

Weleda havtorn kroppsolja är extremt rik på antioxidanter och ger förutom en härligt massage även din hud massor med näring och ny energi.

Den är väldigt prisvärd och Weleda är ett väletablerat företag som i decennier har producerat ekologiska och allergivänliga produkter både för vuxna och barn.

Det här är verkligen en superprodukt och det finns även en hel hudvårdsserie med just C-vitaminrik havtorn som huvudingrediens.


Budget: RFSU Massageolja

RFSU:s massageolja med honungsmelon är en mycket prisvärd massageolja av hög kvalitet. Den är lätt flyktig och sjunker lagom snabbt in i huden efter att du applicerat den.

Här får du en fantastisk massageolja till nästan inget pris alls och den är perfekt att ha hemma i badrumsskåpet även om du är på budget eller helt enkelt inte vill lägga ner pengar på en lyxig massageolja.


Special: Kora Organics Noni Glow Body Oil

Kora Organics är perfekt om du vill ha en riktigt, riktigt lyxig massageolja som du också kan använda som body lotion om du vill.

Den har en lätt härlig syrlig doft som gör den perfekt att använda till en avkopplande massage. Oljan är dessutom ekologisk, så du vet att du inte masserar in gifter i kroppen när du använder den här.

Varför ska du lita på oss?

Alla dessa massageoljor är testade i praktiken. Vi har doftat, masserat, och känt på konsistens i det här härliga, väldoftande testet. Vi har ansträngt oss för att ge dig så korrekta beskrivningar av varje produkt som möjligt.

Vem behöver en massageolja?

Att ha en bra massageolja hemma är guld värt. Visserligen kan du använda många olika oljor, även vissa av dem du har i skafferiet.

Men det är faktiskt lätt hänt att massagen inte blir av huvudtaget om du vet att du måste börja kladda med olivoljan i köket varje gång du ska bli masserad eller ge en massage. Så att ha en liten flaska med en härlig väldoftande olja underlättar det hela betydligt.

Hur kom vi fram till vilka massageoljor vi skulle testa?

Det finns en massa tester på nätet och även en uppsjö recensioner där konsumenter redogör för sina erfarenheter av olika massageoljor.

Det var utgångspunkten när vi skulle plocka fram ett antal oljor vi ansåg vara värda att testa. De testade oljorna har sedan placerats i rangordning i vårt eget test.

Hur testade vi massageoljorna?

Varje panelmedlem tog hem en flaska för användning på sig själv och familjemedlemmar och vänner. Efter två veckor samlades vi och gick igenom de enkäter vi hade fyllt i under testets gång.

Poängen sammanställdes och vi kunde placera produkterna i den kategori de hörde hemma. Det är alltså ganska många personer som har fått säga sitt om de olika oljorna.

Våra favoriter

Premium: Maria Åkerberg Body & Massage Oil

Vad sägs om en härligt massage med en massageolja som innehåller mjukgörande kakaosmör? Den här ljuvliga massageoljan innehåller vaniljextrakt som ger en mild och härlig doft.

Detta är den perfekta massageoljan och den passar dessutom perfekt att applicera på efter att du duschat eller badat. Den innehåller massor med vitaminer och näring som gör din hud mjuk och skön.

I produkten ingår också naturliga antioxidanter i form av rosmarinextrakt. Det är en antioxidant som ger kroppen det åtråvärda skyddet i en helt naturlig form.

Oljan är tunn och glider lätt över huden och passar perfekt som massageolja. Den är också bra att använda till varm massage.

Då kan du värma upp en liten del i ett vattenbad och få en värmande och skön effekt på till exempel trötta muskler och liknande. Oljan kommer i några olika utföranden också.


Mellan: Weleda Sea Buckthorn Body Oil

Weleda havtornsolja är en sann klassiker. Den innehåller massor med omättade fettsyror, vilket återhämtar och återuppbygger huden på det effektivaste sättet man kan tänka sig.

Som alla Weledas produkter är den ekologisk och håller mycket hög kvalitet. Jag vill påstå att det här är en av de mest prisvärda oljorna man kan köpa på marknaden idag.

Den här oljan som lämpar sig perfekt till massage innehåller också sesamolja som också mjukgör huden. Här kan man såklart också välja mellan olika dofter.

En eftertraktad ingrediens i alla möjliga olika hudvårdsprodukter är antioxidanter. Dessa får du från vissa vitaminer; en av de största antioxidanterna är vitamin C.

Havtorn är en av de mest C-vitaminrika livsmedel som finns och som du förstår, så lämpar sig havtorn extra bra att ha i hudvård.

I Weledas hudvårdssortiment finns en hel serie med havtorn, så vill man kan man köpa en komplett hudvård med allt från kroppsolja till ansiktskräm. Produkten är dermatologiskt testad och kan alltså användas även av de som har överkänslig hy.


Budget: RFSU Massageolja

RFSU har tagit fram en alldeles utmärkt massageolja som har en härlig, flyktig doft. Massageoljan absorberas lätt av huden och lämnar den mjuk och fräsch.

En av de viktigaste vitaminerna för huden är E-vitamin eftersom det stärker och återuppbygger huden på ett effektivt sätt. I massageoljan honeymelon har du förutom honungsmelon både mandel och jojobaolja.

Dessa innehåller rikligt med C-vitamin och vårdar samt återuppbygger huden på effektivaste sätt. Oljan har låg volatilitet trots att den innehåller mandelolja.

Mandeloljan är nämligen väldigt trögflytande, men här har man hittat den perfekta balansen för att få en lättabsorberad och härlig massageolja. Oljan är dermatologiskt testad och passar därmed även de personer med överkänslig hud.

Den är extremt prisvärd; du får den nämligen för mindre än en hundralapp och då är det en flaska på 100 ml. Sedan finns den även i två olika utföranden.


Special: Kora Organics Noni Glow Body Oil

Noni Glow massageolja är en härlig ekologisk olja som går in i huden smidigt och lätt, men  alldeles lagom mycket för att det ska bli en perfekt massagestund.

Många som har psoriasis och torra hudpartier har fått snabbt hjälp med den här härliga oljan. Detta är en massageolja som fungerar precis lika bra som body lotion.

Efter en massage behöver du alltså inte skölja bort oljan, det är tvärtom bättre att låta den ligga kvar och låta alla de fantastiska ingredienserna göra jobbet för att förnya och återuppbygga dina hudceller.

Massageoljan innehåller noniextrakt. Detta gör den rik på både E- och C-vitamin; de absolut viktigaste oljorna för hudvård. Oljan ger huden en jämnare ton och den känns friskare, mjukare, och mer strålande.

Oljan lägger sig inte kladdig på huden utan absorberas också efter ett tag. Har du fått bristningar, till exempel efter en förlossning, är den här perfekt att använda till att minska och förebygga hudbristningar.

Du får en silkeslen hy med ett skimrande och härligt resultat. Oljan har en lätt, syrlig, och härlig doft som gör den till en perfekt olja att koppla av med.

Våra utmanare

Elemis Japanese Camellia Body Oil Blend

Elemis är den härliga japanska oljan som passar alla hudtyper. Den är mycket exklusiv och utvinns ur den japanska kameliablomman för att sedan blandas ut med sötmandelolja.

I denna har du en fantastisk, exklusiv, och lyxig massageolja som verkar mycket avslappnande och ger huden elasticitet och verkar intensivt mjukgörande.

Den har en svag neutral och behaglig doft och lämpar sig därför särskilt väl som massageolja. Den är också effektiv mot hudbristningar, till exempel efter graviditet.

Den passar för den delen också perfekt till babymassage tack vare sina milda och vårdande ingredienser. Den här lyxiga och förnämliga japanska massageoljan kan tyckas lite dyr, men det är så värt det.


Pukka Organic Castor Oil

Pukka är företaget som är mest känt för sina ekologiska teer, men de har också den här fina basoljan som passar perfekt för massage. Det är en ekologisk kallpressad ricinolja och du kan använda den till otroligt mycket.

Har du väldig muskelvärk eller drabbats av en sträckning av något slag kan du värma upp ricinoljan och lägga det på ett förband och applicera på det stället på kroppen där du har ont.

Låt förbandet ligga på och oljan sugas in. Värmen gör att muskeln slappnar av och kan återhämta sig. Täck gärna över förbandet med lite plastfolie så får du ytterligare en intensivare intensifierad effekt.

Du kan också tillsätta eteriska oljor i den här om du vill eftersom den har en neutral doft. Oljan är dessutom extremt prisvärd.


Jo Malone London Body Oil

Här har du en härlig massageolja med en intensiv doft av ingefärsblomma och mörk umbra. Detta ger en unik sensuell doft och det är en perfekt olja att använda till massage.

Den ger en djup avslappnande effekt och är perfekt att använda på kvällen innan du ska sova. Varför inte massera in den här härliga oljan på din kontorsnacke varje kväll innan du somnar?

Välj mellan de olika dofterna för att hitta den som passar dig bäst. Priset kan låta i överkant, men man ska komma ihåg att det här är en väldigt dryg olja som räcker länge.


L'Occitane Relaxing Massage Oil

L'Occitane är en annan återfuktande och dryg massageolja som hjälper dig att slappna av under en härlig massagestund. Massageoljan har en fantastiskt spännande ingrediens; nämligen sötmandelolja från Provence.

Det är en härlig och naturlig olja som snabbt sjunker in i kroppen när du masserar. Även här kommer oljan i två olika alternativ.


Maria Åkerberg Lovely Mother Body Oil

Maria Åkerberg Lovely Mother är en massageolja som innehåller eteriska oljor av varierande slag. Du har här en blandning av mandarin, geranium, patch oil, och citron.

Oljan är avsedd att användas under graviditeten och särskilt på de områden som kan vara utsatta för hudbristningar. Oljan passar dock att användas som massageolja i andra sammanhang och ger en härlig, avslappnande känsla.

Förutom de eteriska oljorna innehåller produkten solrosolja, kakao-, och sheasmör. Den här härliga sammansättningen gör att oljan har de mest förnämliga egenskaper en sådan här produkt kan ha.

Den bygger upp hudens egna skyddsbarriär och lindrar ömma muskler. Oljan är också väldigt prisvärd, med andra ord.


Produkter som utgått

Dresdner Essenz Massage Oil

Dresdner massageolja är en härlig olja med en lätt doft av sandelträ. Den ger en härligt avslappnande känsla och musklerna är mjukare och mer avslappnade än någonsin efter en härligt massage med Essenz massageolja.

Sandelträ har en lugnande inverkan på sinnena och huden, så det här är en massageolja som är perfekt att använda på kvällen innan man ska gå och lägga sig.

Frågor och svar

När ska man inte massera med massageoljan?

Du ska inte påbörja en massage varesig utan eller med massageolja efter bastubad, ett hett bad, eller efter en måltid. Kroppen har då fullt upp med att återhämta sig och bygga upp energin på nytt och bör inte utsättas för något som har så stark effekt som massage.

Du ska heller inte ge eller få massage när du är förkyld, har feber, influensa, eller någon annan virussjukdom. Massage ger nämligen ökad genomblödning och gör att infektionen sprids.

Du ska heller inte massera på direkta skador på rygg, åderbråck, eller benbrott. Har du genomgått en större operation ska du heller inte masseras.

Hur masserar jag på bästa sätt?

Det finns några jättebra grundgrepp att använda när man utför massage. Följer du dessa har du alldeles utmärkta kunskaper att själv ge massage till dina familjemedlemmar.

Det första är uppvärmningen. Stryk med långa drag med handflatorna längs rygg, armar, och ben. Stryk med riktning mot hjärtat.

Låt hela handen och fingrarna ligga mot huden och håll ett stadigt grepp, så att du inte kittlar. När du masserar ryggen kan du placera båda händerna vid midjan och föra händerna sakta och stadigt uppåt; utåt mot axlarna.

Vinkla sedan händerna och låt dem glida ut över axlarna. Sedan kan du börja med lite kraftigare bearbetning och öka friktionen en del. Det här är bra på spända axlar och vader, exempelvis.

Nu håller du endast fingertopparna mot huden och rör dem i cirklar och låter fingertopparna gå ner i huden. Var inte tveksam eller för lätt på handen för då kittlas det. Arbeta dig uppåt och utåt.

Det här ger också en akupunktureffekt och har väldigt fin effekt på muskelvärk och ömma muskler. Vill du djupare in på en enskild muskel, så ska du använda tummen. Men var generellt försiktig med detta när du är nybörjare.

Nästa sätt att massera på är genom hackning. Det är en teknik som avslutar massagen och du låter helt enkelt yttersidan på dina händer hugga rakt ner längs ryggen och på axlarna. Observera att du aldrig ska utföra detta direkt på ryggraden.

Det här är bra att använda akut på muskelsträckningar, men används aldrig inom vissa massagetekniker, som till exempel aromamassage. Men kan du de här tre enkla greppen har du alldeles utmärkta, grundläggande tekniker att utföra massage på.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals