Bästa medlet mot håravfall 2024 – Nystart för hår och hårbotten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att plötsligt märka att man lossar mer hår än vanligt när man står i duschen eller att känna att håret inte är lika fylligt när man borstar igenom det kan vara ett väldigt stressmoment. Men det finns flera saker man kan göra för att motverka håravfall.

Många förknippar kanske håravfall som något som drabbar i första hand män, men många frisörer vittnar om att åtminstone hälften av deras kvinnliga kunder har noterat eller oroar sig för håravfall.

Många upplever det också som skamligt och vill inte prata om det med någon annan än sin frisör. Det man måste börja med att komma ihåg är att håravfall periodvis kan drabba alla. Det betyder inte att man håller på att tappa allt hår, eller att håret håller på att bli tunnare.

Är man en person som periodvis fäller mycket hår eller märker att man ett längre tag har tappat hår finns det saker man kan göra. Börja med att undersöka om det finns specifika orsaker till varför du skulle tappa hår för tillfället.

Graviditet och amning kan leda till håravfall. Stress och förändring av kostvanor är andra saker som lätt kan göra så att man tappar hår.

Premiumvinnaren idag heter Swiss Clinic Hair Renewal Serum. I mellanklassen har vi Lernberger Stafsing Hair Vitamines som vinnare.

I budgetklassen vinner Revlon Professional Eksperience. En specialare har vi med också: Kérastase Specifique Cure Anti-Chute Intensive, heter den.

Premium: Swiss Clinic Hair Renewal Serum

Premiumprodukterna från Swiss Clinic kommer, namnet till trots, ifrån Sverige och företaget producerar ett antal produkter för hud och hår.

Deras hårserum för håravfall är ett av dem och det här är en prisvinnande produkt som många har sett goda resultat med.

Produkten är i form av ett serum och den ska användas varje dag i minst två månaders tid för att ordentliga resultat ska bli synliga.

Fördelar

 • Flaska med pipett undviker onödigt spill

Nackdelar

 • Kostnaden blir relativt hög

Mellan: Lernberger Stafsing Hair Vitamines

Om du är en av dem som vill ha mycket hög kvalitet på alla produkter och dessutom månar om att de är svensktillverkade ska du titta på de här vitaminerna.

De är helt och hållet tillverkade i Sverige av ett svenskt företag och innehåller en massa verksamma ämnen för att få igång hårtillväxten och förebygga håravfall.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Priset

Budget: Revlon Professional Eksperience Anti Hair Loss Revitalizing Tonic

Revlon har tagit fram en tonic-produkt som man applicerar i håret några gånger i veckan. Det här är en riktig näringsbomb som ser till att ditt hår får den näring som behövs för att kunna förebygga håravfall och också producera nytt hår.

Du har har all möjlighet att återskapa din hårväxt med den här produkten. Många som kontinuerligt använt den under några månader har fått jättebra resultat.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Special: Kérastase Specifique Cure Anti-Chute Intensive

Kérastase Specifique Cure är en mycket exklusiv produkt som i det närmaste går att jämföra med de som erbjuds på kliniker där man behandlar håravfall.

Produkten kan verka dyr, men om man jämför med vad man betalar om man går på behandling är priset här bara en bråkdel.

Det här är ändå en kur på hela 42 behandlingstillfällen fördelade i lika många pipetter. På den här tiden kommer du att märka tydliga resultat om du använder produkten varje dag.

Fördelar

 • Effektiv intensivkur
 • Enkel att applicera

Nackdelar

 • Dyr (men effektiv)

Köpguide

Det finns absolut många bra medel mot håravfall och det man ska titta på i första hand är vilken typ av håravfall man har och vilken hårkvalitet man har till att börja med.

Det finns bra produkter som förebygger och motverkar håravfall vare sig man har behandlat, färgat, tunt, eller tjockt hår.

Märker du av håravfallet genom att det lossar mycket hår i duschen eller fastnar mycket på hårborsten? Eller har du ett fläckvis håravfall?

Hur väljer jag en bra produkt för att motverka håravfall?

Det finns en uppsjö med produkter mot håravfall på marknaden, så som schampo, inpackningar, serum, och tonicvatten. Det finns också produkter för både kvinnor och män.

Vissa är baserade på medicinsk, vetenskaplig forskning medan andra innehåller naturliga och ekologiska ingredienser. Ibland kan det naturligtvis vara en kombination av båda eftersom det ena inte behöver utesluta det andra.

Det är viktigt att vara kräsen när det gäller vad man sätter i sitt hår. Det finns några enkla saker som man alltid kan börja med att titta på när man ska välja sin produkt mot håravfall.

Det kan vara bra att att börja med att kika på innehållsförteckningen. Är du en av dem som inte vill använda dig av produkter som innehåller ftalater och parabener, så är du säkert van att göra det redan.

Många oroar sig för att parabener och ftalater ska påverka hormonproduktionen i kroppen, medan andra menar att mängden är alltför liten och inte tas upp av kroppen.

Det här är något som man själv måste ta ställning till och som man kan läsa om på många hemsidor, om det inte redan är bekant information.

Det som är fastställt är att sulfater kan torka ut hårbotten och tvätta bort de naturliga oljor som redan finns i och med hårets talproduktion. Har man torrt och sprött hår kan det vara värt att titta lite extra på det.

Bra ämnen för produkter mot håravfall

Men låt oss titta på ingredienser som är bra för håret och motverkar håravfall och och understödjer hårtillväxt:

 1. Olivolja förhindrar att håret åldras i förtid genom att innehålla mycket antioxidanter och därmed förhindra fria radikaler att attackera håret. Olivolja tillför vitaminer såsom vitamin E och A, tillför även fukt i håret, och stimulerar hårsäckarnas naturliga talgproduktion.

 2. Pepparmyntsolja är rik på C- och A-vitamin, omega-fettsyror, och mineraler. Den är antibakteriell och förebygger bakterieansamlingar och svamp i hårbotten. Pepparmyntsolja är väldigt stimulerande för en sund hårtillväxt. De antiseptiska egenskaperna lindrar också klåda och förebygger mjäll.

 3. Jojobaolja hjälper håret att behålla sin fukt, samtidigt som den minskar överskott av talgproduktion. Den fungerar alltså bra för den som har väldigt fett hår.

DHT-produktionen i håret

Något som påverkar hårproduktionen i allra högsta grad är hydro-testosteron. Det här är ett hormon som förekommer både i hårsäckar och njurar och även i prostatan hos män.

Den vanligaste orsaken till rikligt håravfall är en överproduktion av DHT i hårsäckarna. Det gäller både män och kvinnor. Oljorna här ovan är bra även för att de hjälper till att hämma produktionen av DHT i hårsäckarna.

Men det finns ännu fler ingredienser att hålla koll på om man vill ha produkter som förhindrar och förebygger håravfall:

Aloe vera

Här har vi växten som är proppfull med aminosyror, mineraler, enzymer, och andra näringsämnen. Allt detta bidrar till att kroppens naturliga pH-värde främjas och därmed också hårväxten.

Den har en hög halt av antioxidanter som hjälper till att bevara fuktbalansen och skyddar hudcellerna och hårsäckarna.

Risprotein eller andra vegetabiliska proteiner

Det här är mumma för håret, som också i sig består av en stor del proteiner. Proteinet i håret kallas för keratin och håret är i stort behov av tillförsel av detta för att man ska kunna undvika håravfall, skört och platt hår.

Risproteinet bygger upp håret och får det att växa. Även veteprotein och andra plantprotein räknas in här.

Blåbär

Här har vi bäret som har en lugnande inverkan på irriterad hårbotten och som även är en kraftig antioxidant.

Mangosmör

Mangosmör bidrar till att återfukta och vårda håret, vilket främjar en effektiv hårtillväxt.

Arganolja

Innehåller höga halter av E-vitamin, fettsyror, och andra näringsämnen. Även arganolja innehåller många nyttiga antioxidanter.

Kokosolja

Kokosolja är en fantastisk produkt som är mycket bra för både hud och hår. Den återställer fuktbalansen och ger mycket näring till torrt hår.

Avokadoolja

Oljan är mycket återfuktande och innehåller ämnen som återställer balansen mellan fukt och fett. Den innehåller även riklig med både vitamin E och B, samt en stor mängd antioxidanter.

Rosmarinolja

Rosmarinolja är kraftigt antiseptiskt och gör att celldelningen stimuleras. Blodkärlen expanderar och håret blir mjukt, följsamt, och friskt.

Så här kan du boosta effekten av ett schampo mot håravfall

Ett schampo som är bra för hårväxten är visserligen bra för ditt hår, men ingen mirakelkur. Vill du maxa din hårvård med ett program för att förebygga och återställa håravfall, så kombinerar du med ett eller två riktigt bra medel.

För att håret ska kunna växa behövs det ett tillskott av aminosyror, vitaminer, och mineraler. Det är bra att ta olika tillskott och sedan använda ett riktigt bra medel mot håravfall i kombination med ett närande schampo. Då ha du garderat dig från alla håll.

Använd alltid ett balsam efter att du använt schampot och innan du sätter i medlet mot håravfall, om det i sig inte fungerar som ett balsam. Det gör att ditt hår blir starkt och motståndskraftigt.

Undvik också värmeredskap av olika slag. Håll nere antalet föningar, stylingar, och lockning med värmetänger under veckan. Allt detta sliter oerhört på håret.

När håret och hårbotten får all den näring det behöver, både inifrån och utifrån kan hårsäckarna repa sig och börja producera hårstrån igen på ett effektivt sätt.

Hårtillväxt hos alla personer går i cykler och hårsäckarna behöver också perioder av vila. Däremellan sker även en fas med tillväxt och en övergångsfas.

Våra favoriter

Premium: Swiss Clinic Hair Renewal Serum

Swiss Clinic Hair Renewal Serum behandlar håravfall och understödjer hårbotten och hårets hälsa. Produkten är avsedd för både män och kvinnor.

Den aktiva beståndsdelen i komplexet är flera ingredienser som påverkar cellernas funktion och hjälper dem att producera hår. Cellernas produktion går i cykler och de har också en vilofas.

Det här serumet understödjer även den fasen och ser till så att cellerna så att säga laddar och bygger upp kraft och näring inför tillväxtfasen. Serumet hjälper alltså hårsäckarna att producera under den aktiva fasen.

Som alla produkter av det här slaget gäller det att man är konsekvent och utför behandlingen enligt instruktionerna och i det här fallet är det varje dag.

Man applicerar produkten i hårbotten en gång per dag och masserar in det. Man avslutar genom att att låta håret självtorka och så kammar man igenom det.

 Swiss Clinic är ett företag som har en rad vetenskapligt belagda och klinikliknande behandlingar för olika sorters hud- och hårbekymmer.

Det kan vara hudbristningar, mörka fläckar på huden, rynkor, och som i det här fallet, håravfall. Företaget är svenskt och jobbar med ledande schweiziska experter som har hjälpt till att utveckla produkterna.

Specifikationer:

 • Serum
 • Leave in produkt
 • Daglig användning

Fördelar

 • Flaska med pipett undviker onödigt spill

Nackdelar

 • Kostnaden blir relativt hög

Mellan: Lernberger Stafsing Hair Vitamines

Att skönhet kommer inifrån är en fras som är bekant för många. Och vill man vara säker på att få igång sin hårväxt är det bra att angripa problemet från flera håll.

Att först noggrant ta reda på vilken produkt för hårtillväxt som passar ens hår och hudkvalitet och sedan också komplettera det med ett kosttillskott brukar vara det allra effektivaste.

Lernberger Stafsings vitamintillskott för hår innehåller en varsamt komponerad blandning av mineraler och vitaminer som ger håret all näring som behövs för att håret ska kunna växa sig friskt och starkt från hårsäcken och ut i strået.

Tabletterna innehåller bland annat selen, biotin, och zink som alla är välkända för att bekämpa håravfall och främja hårtillväxt.

Företaget bakom produkten är svenskt och drivs av Mattias Stafsing och Patrik Lernberger. Båda har en mångårig erfarenhet av att arbeta med styling och hårprodukter. En unik sak med deras produkt är att tillverkningen helt och hållet sker i Sverige.

Specifikationer:

 • Tabletter
 • Förbättrar även naglarnas hälsa

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Priset

Budget: Revlon Professional Eksperience Anti Hair Loss Revitalizing Tonic

Revlons tonic för mot håravfall innehåller aktiva ingredienser som förlänger hårets livslängd och stimulerar hårsäckarnas hälsa.

Revlon har sedan decennier tillbaka varit ledande på marknaden för hårvårdsprodukter och inte minst hårfärg. De tar fram mycket prisvärda produkter och det gäller även deras tonicvatten.

Att hitta en budgetkvalitet i den här kategorin som håller måttet är inte helt lätt, men den här anser vi lever upp till kraven på standard som åtminstone vi har när det gäller produkter av den typen.

Eksperience Anti Hair Loss passar bra för den som har känslig hårbotten, såsom eksem och mjäll. De aktiva ingredienserna är verksamma i några dagar och för bästa resultat så appliceras produkten i håret 2-3 gånger per vecka i två månaders tid.

Den kan med fördel användas under perioder där håret är extra utsatt, som till exempel under sommaren eller efter en period där immunförsvaret varit nedsatt, som till exempel vid sjukdom eller extrem ansträngning.

Tonicen har ett innehåll som delvis kommer från havet. Den innehåller rödalg som gör håret starkt och elastiskt, samt spirulina, vilket är en blågrön mikroalg med höga halter av kalcium och protein.

För övrigt innehåller den även vitamin B5 som bevarar fukten och gör håret glansigt. Den innehåller också kreatin, vilket är en aminosyra som ger näring, stimulerar cellförnyelsen, och stärker hårstrukturen.

Specifikationer:

 • Används två till tre gånger i veckan
 • Innehåller kreatin
 • Innehåller vårdande och närande havsalger

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Special: Kérastase Specifique Cure Anti-Chute Intensive

Kérastase är en vårdande, volymgivande, och stärkande produkt som passar bra för dig med periodiskt håravfall och även tunt hår. Den hjälper till att förlänga hårets livscykel och gör att håret får volym, elasticitet, och känns fylligare.

Håret får ökad motståndskraft helt enkelt. Det finns användare som sett resultat redan efter en vecka med produkten, även om det här är ytterst individuellt och inget typiskt resultat.

Det är en leave-in-produkt som appliceras dagligen både morgon och kväll, antingen på handdukstorkat eller torrt hår. Så går det bra att styla håret precis som vanligt efter att man har applicerat produkten.

Men kom ihåg att om du är i en period av håravfall, så försök att undvika att använda dig av produkter och värmeredskap så gott det går.

Det sliter väldigt mycket på håret och stimulerar inte hårtillväxten. Undviker man stylingprodukterna under perioden som man använder kuren under, så kommer resultatet att bli mycket bättre.

Fördelar

 • Effektiv intensivkur
 • Enkel att applicera

Nackdelar

 • Dyr (men effektiv)

Våra utmanare

Nioxin Loyalty Kit System 5

Nioxin Loyalty Kit System 5 är framtaget för kemiskt behandlat hår, som till exempel är permanentat eller kraftigt blonderat hår.

Det är ett helt kit med behandlingsprodukter som återställer och balanserar håret och förebygger håravfall. Med kitet får man en cleanser för hårbotten som tar bort överskottsfett, mjäll, och bakterietester.

Håret ser också tjockare ut när du rengör med den här. Schampot tillför antioxidanter och växtextrakt som ger hårbotten och hårstrån en rejäl boost.

Produkterna är också volymskapande, vilket är en fördel för de flesta som behandlat sitt hår eftersom det ofta blir tunnare och plattare av stylingen.

För den som har haft mycket håravfall är det naturligtvis också trevligt med en volymboost. Behandlingen har solskyddsfaktor 15 och skyddar även huden i hårbotten och tillför näring.

Fördelar

 • Effektivt

Nackdelar

 • Behandling i flera steg som tar tid

Maria Nila Head & Hair Heal Masque

Maria Nila tillverkar endast veganska hårprodukter och den här hårväxtstimulerande inpackningen som också är antiinflammatorisk och förebygger mjäll är perfekt för dig som vill ha extra näring till utsatt hår.

Den här produkten är bra för den som vill motverka ytterligare håravfall och få fart på hårproduktionen. Den appliceras i nytvättat hår och ska verka i 5-10 minuter. Behandlingen avslutas med ett rikligt balsam. Upprepas ett par gånger i veckan tills önskad effekt uppnåtts.

Fördelar

 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan ha uttorkande effekt på tunt hår

Toppik Hair Building Fibres Medium Brown

Toppik är en effektiv stylingprodukt för tunnhåriga personer. Den passar både kvinnor och män och är alltså inte en produkt som får håret att växa, utan en som simulerar hår och på ett naturligt sätt döljer håravfallet.

Den här är väldigt bra att kombinera med de andra produkterna, om du är i en period av ett extremt håravfall som du under behandlingstiden dessutom vill dölja.

Produkten är tillverkad av helt naturliga hårfibrer som är tillverkade med ekologiskt keratin och är helt ofarliga och till och med vårdande för håret. De små keratinfibrerna klistrar sig fast på det egna håret och får det att se fylligare och rikligare ut.

Den finns i nio olika nyanser och i stort sett alla kan därmed hitta en nyans som passar. En mycket sinnrik produkt som ger omedelbart resultat i väntan på att det riktiga håret ska växa tillbaka.

Fördelar

 • Omedelbart resultat

Nackdelar

 • För ett naturligt resultat måste man vara mycket noga vid applicering

Davines Naturaltech Energizing Superactive Hair Serum

Davines hårserum innehåller kanel, mint, ingefära, eukalyptus, och svartpeppar. Det är ett serum som i första hand motverkar hormonrelaterat håravfall. Den innehåller även grönt te och B3-vitamin.

Extrakt från mungböna och rödklöver ger en boost till håret, vilket hämmar det enzym som finns i huden som hämmar hårtillväxten. Genom att hämma det här enzymet motverkas även överproduktionen av talg.

Fördelar

 • Exklusivt och effektivt serum

Nackdelar

 • Används varje dag som kur och tar alltså en del tid

Madara 3-Min Growth-Boost Scalp Treatment

Här har du en effektiv och snabb behandling som stimulerar hårbotten att producera hår, tack vare aktiva ingredienser som zink och koffein. Här finns även volymgivare, vilket gör att även håret får sig en synlig kick.

Growth-Boost motverkar också håravfall och förebygger därmed hårhälsa och god hårtillväxt. Används två till tre gånger i veckan före schamponering.

Fördelar

 • Snabb och effektiv

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals