Bästa mineralfoundation 2024 – Trolla bort porerna utan att de täpps igen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Foundation är en otroligt populär sminkprodukt som används av väldigt många (med betoning på väldigt)! Att det är så populärt beror på att man med foundation ger illusionen av att man har en slätare och finare hy än vad man egentligen har, och det tackar man ju sällan nej till!?

Foundation utgör basen för en bra sminkning, och för många är det steget det viktigaste i sminkrutinen. Och det är inte så konstigt, en bra grund är a och o för ett snyggt resultat. Med tanke på att produkten är så populär har teknikerna utvecklats och blivit bättre för varje år.

De senaste åren har det blivit riktigt inne att använda mineralfoundation – en foundation baserad på mineraler, som med sina vårdande fördelar faktiskt kan motverka hudproblem. En fantastisk uppfinning helt enkelt!

Eftersom det nu är så hett att använda mineralfoundation har vi valt att fokusera denna artikel på just det. Däremot kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa mineralfoundationen där ute, med tanke på att utbudet är så ofantligt stort och att det hela tiden kommer nya produkter på marknaden.

Vi vill hjälpa dig att hitta rätt, och har därför knåpat ihop en köpguide för vilka mineralfoundations som är bäst, alltså ett bäst-i-test, ungefär. Vi har testat och recenserat vilka mineralfoundations vi tycker håller högst kvalité, helt enkelt.

Utöver det kommer vi prata om mineralfoundation i allmänhet, alltså vad det är, hur man använder det, och varför man använder det, bland annat. I testet har vi valt ut en vinnare i tre olika kategorier; premium, mellan, och budget.

Vi kom fram till att vår premiumfavorit blev Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation, och att mellanklassfavoriten blev GloMinerals Pressed Base Powder Foundation.

L’Oreal Paris True Match Minerals Foundation är lite billigare än de övriga och får ta hem priset som budgetfavorit. Vi tyckte att det var riktigt roligt att göra det här testet, och vi insåg att det finns väldigt många bra mineralfoundations på marknaden. Hoppas ni kan hitta er favorit med vår hjälp!

Premium: Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation SPF 20

Denna mineralfoundation från Elizabeth Arden levererar riktigt hög kvalité! Och när vi säger att den lever upp till förväntningarna (och priset) så menar vi verkligen det.

Den ger en bra, men naturlig täckning, utan att kännas tung eller kladdig och finishen är en perfekt kombination av matt och lyster. Hållbarheten är riktigt bra då den håller hela dagen, och täckningen kan byggas upp för att täcka problemområden.

När du har applicerat denna kommer din hy att skina, men inte på ett glansigt sätt! Den är försiktig och snäll mot huden, och passar alla hudtyper.


Mellan: GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

Här har vi en mineralfoundation i pressad form, och det tackar vi för! Trots att förpackningen kanske inte lockar till sig så många blickar så kan vi nästan garantera att innehållet kommer göra det motsatta. Som man brukar säga, ”don’t judge a book by it’s cover”.

Täckningen går att byggas upp från ett lättare till ett mer fulltäckande resultat, medan finishen blir naturlig och ger ett härligt lyster. Den sitter där den ska hela dagen, den låter huden andas, och irriterar inte!

Däremot kan den kännas lite stramande om din hy är torr, vilket du kan motverka genom att spraya på en fuktspray eller mist. Det stora pluset landar i hur lätt den är att arbeta med; lite swirl, lite svep, lite dutt-dutt, och vips så var det klart.

Hängde ni med, eller gick det för fort!? Tack vare den pressade formulan slipper du dammandet på kläderna. Med en stor variation av färgnyanser kan nästan vem som helst hitta sin rätta match, och det gillar vi verkligen!


Budget: L’Oreal Paris True Match Minerals Foundation

Är du en person som ofta är ”on the go”? Och vill du hellre lägga pengarna på något annat än just foundation? Ja, då ska du kolla hit! Denna mineralfoundation har nämligen en inbyggd borste, vilket gör att du snabbt och smidigt kan få till en snygg bas var du än är.

Vi valde att kora denna till budgetfavorit då den inte riktigt håller samma kvalité som de lite dyrare varianterna, men det är absolut en bra produkt!

Solskyddsfaktor 19, Vitamin E, och aloe vera-extrakt står för en del av dess innehåll, och som alla hjälper till att skydda, vårda, och lugna huden.

Täckningen är bra, huden blir jämn och fin med en matt finish. Det kan vara lite svårt att få ut det sista ur förpackningen, vilket också gör att denna produkt inte riktigt klassas i toppen.

Köpguide

Vad är mineralfoundation?

Mineralfoundation är en foundation baserad på mineraler. Kunde du gissa det? Namnet är ju faktiskt rätt avslöjande, haha! Det är vanligt att man använder mineraler som lera, zinkoxid, glimmer, titan, och järnoxider.

Att man använder mineraler beror på att de har vårdande egenskaper, som till exempel att de är antiinflammatoriska, antibakteriella, och skyddande.

Dessa vårdande egenskaper gör att mineralfoundations balanserar huden, samtidigt som det motverkar att porerna täpps igen.

Detta gör att de är extra bra och för dig med hudproblem som acne, eller om du har känslig hy och inte tål så starka, konstgjorda ämnen.

En mineralfoundation fungerar alltså både som en foundation, med dess förfinande egenskaper, och en vårdande ansiktsprodukt.

Det som också är väldigt bra med denna produkt är att de är fria från konserveringsmedel, olja, vaxer, och syntetiska dofter, för att hålla de så neutrala som möjligt och minska risken för allergiska reaktioner.

Självklart har inte alla mineralfoundations samma egenskaper, alltså är inte alla precis lika vårdande och har samma positiva effekter på huden.

Därmed är det väldigt viktigt att man köper en foundation utifrån sin egen hudtyp och möjliga hudproblem, och att man inte bara tar vilken mineralfoundation som helst och hoppas på att vakna upp med bättre hy.

Hur tillverkar man mineralfoundation?

När tillverkaren bestämt vilka mineraler som ska ingå i foundationen, slipas de och blandas med pigment och andra ingredienser för att det ska hålla ihop.

När blandningen är klar pressas den till ett puder, som sen används antingen i lös form eller trycks ihop till ett kompaktpuder.

En mineralfoundation i puderform kan också kallas för mineralpuder eftersom det in princip smälter på huden och verkar både som en foundation och ett puder. En perfekt 2-i-1 kombo!

Finns mineralfoundation i flytande form?

Många tror att mineralfoundations bara finns som puderfoundation, men så är det faktiskt inte! Mineralfoundation finns även i flytande form, så att man kan anpassa formulan efter vad som passar bäst för sin specifika hudtyp.

Vilken härlig överraskning va?! Ja, det vill säga om du inte redan visste svaret. Vill du se en köpguide för blandade foundations, alltså av olika typer, kan du kolla in vårt test för bästa foundation!

Hur applicerar man mineralfoundation?

Att applicera mineralfoundation är inte svårt, men som med allt annat så spelar ju tekniken och grundjobbet roll för hur resultatet blir. Beroende på vilken typ av mineralfoundation du ska använda är tekniken för hur man applicerar den lite olika.

Nedan kommer vi gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan du applicerar produkten, och hur man gör med både flytande mineralfoundation och mineralfoundation i puderform.

Viktigt med en bra grund

Som vanligt när man ska applicera smink så är det viktigt att ha en bra bas innan man sätter igång, det vill säga att huden ska vara rengjord och ordentligt återfuktad.

Detta gäller för alla hudtyper, oavsett om du har torr hy eller oljig. Innan sminket åker på ska ansiktskrämen ha sjunkit in ordentligt.

Att återfukta innan är viktigt då mineralsmink fäster sig på hudens naturliga oljor, vilket innebär att om ansiktet är för torrt när den appliceras så kan foundationen ”fastna” i vissa partier eller se kakig och pulvrig ut.

Så det är extra viktigt för dig med torr hy att smörja in dig innan du använder mineralfoundation. Utan att ha lagt en bra grund innan sminket åker på är det lätt att man blir besviken på själva produkten, så det är verkligen att rekommendera för att få ett bra och rättvist resultat.

Om du har oljig hy kan det också vara bra att använda en primer innan foundation, då den suger upp överflödiga oljor och fetter för att foundationen ska fästa så bra som möjligt, och inte ”rinna av” huden.

Rätt verktyg

Nu när vi vet hur man får till en bra grund för sminket så är nästa steg att använda rätt verktyg. Olika mineralfoundations kräver olika verktyg, och med olika menar vi alltså flytande form och puderform.

Puderfoundation

Om du ska använda mineralfoundation i puderform rekommenderar vi att du använder en kabukiborste, alltså en mjuk, täthårig borste utan skaft, som låter dig applicera sminket på ett större område i ansiktet.

Självklart kan du använda den typ av borste som du själv föredrar, men kabuki är speciellt utformade för att använda med puderfoundation. De är väldigt smidiga att använda då man enkelt arbetar in produkten med cirkulära rörelser, och på så sätt ”buffa” in det i huden.

Flytande foundation

Har du köpt en flytande mineralfoundation kan du använda dig av en sminkborste eller en sminksvamp. I borstväg kan vi rekommendera stippling brush, en platt borste, eller en buffing brush. Ett tips är att inte använda fingrarna då resultatet ofta blir ojämnt och fläckigt.

Applicering

Hur man applicerar foundationen varierar också beroende på vilken formula du använder. När du har investerat i ett passande verktyg är det dags att applicera mineralfoundationen. Här går vi igenom hur man applicerar mineralfoundation i pulver form.

  1. Börja med att öppna burken och lägg locket med fördjupningen uppåt.

2. Skaka sen ner lite av mineralfoundationen i locket – ta hellre för lite än för mycket.

3. När du fått ut lagom mycket produkt i locket ska du börja arbeta in pulvret i borsten. Använd cirkulära rörelser runt i hela locket tills allt pulver fastnat i borsten.

4. Knacka med borsten på lockets kant för att slå av överflödig produkt.

5. Arbeta in foundationen i ansiktet genom att använda cirkulära och buffande rörelser.

6. För bättre täckning kan du upprepa processen några gånger tills du känner dig nöjd med resultatet. Vänta en liten stund mellan varje lager för att pudret ska smälta in ordentligt. Man brukar komma långt med tunna lager och lite produkt, snarare än att smacka på allt på samma gång; då ser det lätt pudrigt och kakigt ut. Glöm inte ögonlocken, halsen, och öronen!

7. För att täcka extra på enstaka områden kan du använda en mindre borste och dutta på produkten där det behövs.

Om du vill få puderfoundationen till flytande foundation istället kan du testa att blanda lite pulver med din vanliga ansiktskräm, och sen applicera det med en beauty-svamp.

Om du önskar mer täckning kan du applicera ett till lager av bara puder, på samma sätt som vi beskriver ovan.

Avsluta bra

Vissa upplever att mineralfoundationen känns pudrig eller kakig efter att man applicerat den, vilket kan bero på olika orsaker.

För att undvika detta kan man använda någon typ av setting spray eller mist för att ”smälta” pulvret och få en mer naturlig känsla. Detta gör också att sminket håller sig på plats bättre, och det förhindrar att det "kakar ihop sig”.

Hur vet jag vilken formula som passar min hy bäst?

Sen har vi också frågan om hur man hittar rätt foundation till sin hudtyp. När man ska välja mineralfoundation ska man tänka precis som man gör när man ska välja ”vanlig” foundation.

Du ska alltså utgå ifrån vilken hudtyp du har, vilken täckningsgrad och finish du vill uppnå, samt vilken hudton du har.

Hudtyp

Olika formulas, puder eller flytande, passar bättre på vissa hudtyper. Det finns till exempel mineralfoundations som motverkar olika hudproblem, som återfuktar, och som gör att huden ser mindre oljig ut.

Här får du alltså utgå ifrån din egen hudtyp och fråga dig vad du är ute efter och vad det är du vill att foundationen ska hjälpa dig med.

Om du har oljig och fet hy, och kanske har lätt att få finnar eller stora porer, rekommenderar vi att du använder ett mineralpuder, alltså mineralfoundation i puderform.

De innehåller naturliga ingredienser som passar bra på känslig hy, samtidigt som de mattar ner och håller hudens oljor i schack.

För dig som har torr hy kan vi rekommendera att använda en mineralfoundation i flytande form, då de hjälper till att återfukta huden. Flytande mineralfoundations ger också ofta mer lyster till ansiktet, vilket kan vara härligt om huden annars är matt.

Självklart är det helt upp till dig själv att välja vilken formula du vill använda, och det är inget måste att följa dessa rekommendationer. Du med torr hy kan använda puderfoundation, och du med oljig hy kan använda flytande.

Däremot är olika formulas anpassade för att användas på en viss hudtyp, då de ska hjälpa mot ett visst hudproblem och agerar på ett visst sätt på huden.

Så att du med oljig hy får extra mycket fukt och glans kanske inte är det optimala, eller det är i alla fall inte vad de flesta brukar sträva efter.

Täckningsgrad

Något man kan tänka på för att få rätt täckningsgrad är att formulan ofta speglar resultatet. Med det menar vi att en flytande foundation generellt ger ett mindre täckande resultat, medan en puderfoundation täcker mer.

Med andra ord; ju tjockare konsistens, och ju mer kompakt produkten är, desto högre är täckningsgraden. Det finns foundations som ger allt från ett riktigt täckande resultat, som suddar ut röda fläckar, finnar, och mörka partier, till foundations som ger ett skirt resultat om man bara vill förfina litegrann eller få ett fint lyster.

De flesta foundations går också att jobba upp täckningsgraden med. Med det menar vi att man kan börja lätt och mer naturligt, för att sen, om man vill, arbeta in fler lager för ett mer täckande resultat.

Finish

Detta brukar också baseras på vilken hudtyp man har, då de med oljig hy ofta vill ha ett mattare resultat, medan de med torr hy ofta vill ha ett mer glänsande resultat.

Här får du alltså utgå ifrån hur du vill att din hy ska se ut efter att du använt mineralfoundationen; helmatt, något mittemellan, eller med lyster.

Hudton

Att välja foundation efter din egen hudton är viktigt oavsett vilken typ av foundation man ska köpa. Det är viktigt att den varken är för mörk eller för ljus, utan den ska så bra som möjligt matcha din egen hudton.

Foundation ska ju agera som ett extra hudlager och jämna ut hudtonen, alltså ska den inte användas för att ge färg till ansiktet (det finns det andra produkter till!).

Däremot kan det vara lite extra svårt att hitta ”the perfect match” med just foundation eftersom vår hudton ofta förändras beroende på vilken årstid det är.

Därför kan det vara bra att köpa en foundation som passar när du har din naturliga färg, och en som passar när din hy är lite solkysst.

Har du svårt att hitta rätt nyans i ”mellanperioderna” är ett tips att själv blanda ihop den perfekta färgen. Ta lite av den ljusare och lite av den mörkare tills du får till rätt nyans.

Detta kan man göra med både puderfoundation och flytande. På så sätt slipper du köpa 7 olika nyanser, smart va!

Varför är det så bra att använda mineralfoundation?

Det finns många fördelar med att använda en mineralfoundation, och det är känt sent länge. Så vi tänker att vi ska lista några av de så att ni förstår vad vi menar.

Självklart är det inget måste att köpa en mineralfoundation, men är man intresserad och vill veta mer så vill vi finnas där och besvara era frågor. So here you go!

Du sparar tid

Genom att använda en mineralfoundation, i puderform, slipper du både kladdet från den rinnande flaskan och du sparar tid.

Det är nämligen så att en puderfoundation är betydligt lättare att jobba in i huden och få ett jämnt resultat än vad det är med en flytande.

När man väl fått in tekniken kan man nästan göra det utan att kolla sig i spegeln, och då tar det inte många minuter för att få ett jämnt och fint resultat.

Naturliga ingredienser

Det här tycker vi är det viktigaste och mest betydande hos en mineralfoundation; att det är gjort på naturliga ingredienser. Funderar man på att byta från en ”vanlig” foundation till en mineralfoundation är det också här man hittar den största motivationen till att göra det.

Mineralfoundation görs, som vi tidigare nämnt, av mineraler. Närmare bestämt görs det av naturliga partiklar av de olika mineralerna, som både är antibakteriella, antiinflammatoriska, och skyddande, samt fria från konserveringsmedel, metaller, och fetter.

Däremot är inte alla mineralfoundations fria från konserveringsmedel och fetter, så det kan vara bra att kolla upp om du vill vara säker.

Sen finns det också varianter som är extra vårdande och naturliga varianter och som även är fria från alkohol och mineraloljor, vilket passar väldigt bra för dig med extra känslig hud.

Huden andas

En annan riktigt fördelaktig sak med att använda mineralfoundation är att huden får andas, trots att den täcker och jämnar ut huden. I och med att en mineralfoundation är så lätt i sin formula täpper den inte igen porerna, som en ”vanlig” foundation kan göra.

Normalt har foundations ett ganska högt innehåll av fett, vilket tränger ner i porerna och täpper igen talgkörteln, som i sin tur kan leda till fler finnar och pormaskar.

En mineralfoundation lägger sig istället som ett andra skinn, vilket skapar en jämn yta utan att täppa till tack vare mineralerna.

Huden får då andas och kan fungera som den ska trots att den är täckt av smink, så att säga. Detta innebär att en mineralfoundation funkar bra på känslig hy som lätt får utbrott.

Täckning som går att bygga upp

Genom att använda mineralfoundation, i puderform, kan du själv välja täckningsgrad. Det vill säga att antingen kan du lägga ett tunt lager och få ett naturligt men utjämnande resultat, eller så kan du bygga på lager för lager för att få ett mer täckande resultat som kan dölja problemområden.

Med andra ord kan man med en produkt variera look från dag till dag beroende på hur väl man arbetar in produkten. Perfekt, tycker vi!

Passar alla hudtyper

Ännu en fantastisk sak med mineralfoundation är att det passar alla hudtyper, oavsett om den är torr, kombinerad, eller oljig. Som vi har nämnt tidigare passar olika formulas bättre för en viss hudtyp, men det kan användas av alla hudtyper.

Sen varierar användningen av foundationen beroende på hudtyp, som att en person med oljig hy rekommenderas att använda primer innan applicering, och att en person med torr hy rekommenderas att använda en mist för att ge extra fukt.

Inbyggt solskydd

De flesta mineralfoundations innehåller solskyddsmedel som hjälper till att skydda din hud mot solens skadliga strålar. Titandioxid och zinkoxid är två mineraler som oftast förekommer i mineralfoundations, och är de som agerar solskydd.

Dessa två mineraler har fysiskt solskydd, vilket innebär att de hindrar solen från att tränga in i huden genom att de reflekterar UVA- och UVB-strålarna. Kemiska solskyddsmedel absorberas istället solen. Så ni kan ju förstå skillnaden, och hur bra dessa mineraler är!

Sen vill vi bara förtydliga att man inte ska byta ut ”den riktig solkrämen” mot mineralsmink bara för att det innehåller mineraler som hjälper att skydda mot solen!

Det är nämligen så att mineralfoundationen måste användas i kombination med den riktiga solkrämen för att det ska skydda ordentligt. Men som man brukar säga; lite är bättre än inget alls.

Våra favoriter

Premium: Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation SPF 20

Nu snackar vi kvalité! Denna produkt gör det den ska, till och med riktigt bra! Med en naturlig täckning som går att bygga upp, känslan av viktlöshet på huden, och den perfekta matta men lystergivande finishen slår Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation många andra produkter på marknaden.

Och inte nog med det, denna mineralfoundation håller hela dagen. Trots att den kan byggas upp för att täcka problemhy känns den inte kakig eller pudrig, utan den lägger sig lätt på huden med en touch av krämighet.

När du använder denna kommer din hy att se välmående och vårdad ut tack vare det fina glowet den ger. Men du behöver inte oroa dig, det är inget discokula-glow vi pratar om, utan snarare det perfekta hälso-glowet, men utan att det upplevs som glansigt!

Extra plus för att den är snäll mot huden, inte torkar ut, och att den är fri från parfym och talk. Detta gör att den passar på alla hudtyper, oavsett om du har acne, överflöd av oljor, torr hy, eller pigmenteringar.


Mellan: GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

Nu lämnar vi lösa mineralpuder och går in på ett mineralpuder i pressad form. Det må se ut som vilken produkt som helst i sin svarta, diskreta förpackning, men vi kan nästan lova att den kommer göra dig imponerad.

Med denna kan du själv bygga upp täckningsgraden, allt från lätt täckande till ett ”full face” beroende på hur du applicerar den.

Det går även att punktmarkera genom att dutta lite extra produkt på det specifika område du vill täcka. Finishen blir naturlig och lämnar huden med ett uppfriskande sken.

Ett hett tips är att använda en fuktspray om du slängt på ett ordentligt lager! Detsamma gäller om du har torr hy, då det ibland kan upplevas som att huden stramar lite när man använder denna mineralfoundation.

Hållbarheten är riktigt bra då den sitter på plats hela dagen, men trots det låter den huden andas och irriterar inte. Vi älskar att den är så lätt och smidig att arbeta med, och att det går så snabbt tack vare att den är pressad.

Du slipper också det stora rökmolnet (!) som ofta uppstår när man ska skaka ut löspuder i ett lock. Slutligen vill vi uppmärksamma det breda utbudet av färgnyanser!

Med 21 olika nyanser att välja mellan känns det svårt att inte hitta någon som passar till just din hudton. Vi tycker att gloMinerals har lyckats riktigt bra med denna Pressed Base Powder Foundation!


Budget: L’Oreal Paris True Match Minerals Foundation

Denna mineralfoundation från L’Oreal Paris är anpassad för dig som ofta är ”on the go”. Förpackningen har nämligen en inbyggd borste i locket, vilket gör applikationen snabb och smidig utan att man behöver hålla ordning på massa lösa borstar.

Med sitt innehåll av solskyddsfaktor 19, titandioxid, vitamin E, och aloe vera-extrakt känns den snäll och lugnande mot den känsligaste huden, samtidigt som den vårdar och täcker bra.

Den är lätt att applicera och jämnar ut huden på ett fint och naturligt sätt. Den känns lätt på huden och resultatet blir fläckfritt och matt!

Det som vi tyckte var synd med förpackningen är att det kan vara svårt att få ut det allra sista pulvret, vilket känns lite tråkigt. Annars kändes denna mineralfoundation härligt lätt och huden får andas.

Våra utmanare

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder

Tre ord; hållbarhet, variation, och solskydd. Så skulle vi beskriva detta mineralpuder från Jane Iredale. Texturen är fantastiskt lätt och lägger sig som en mjuk fjäder på ansiktet, men den går också att bygga upp om man önskar mer täckning.

Med ett lager döljs imperfektioner, men bygger man inte upp den utan nöjer sig med en applicering så blir resultatet skirt. Huden känns fräsch och len, och man får en fin, matt finish med ett naturligt lyster.

Appliceringen är lätt och känns varken kakig eller dammig. Mineralpulvret innehåller solskyddsfaktor 20, så pluspoäng för det!

Sen innehåller den också algextrakt som lugnar huden och gör att denna även passar känslig hy. Vi vill ge denna en eloge för att den sitter där den ska och att den håller sig matt länge. Till och med om man svettas!

Trots att denna är lite dyrare än vad en del andra mineralpuder är så kan det bli en riktigt bra investering, då den räcker väldigt långt och man behöver ytterst lite för en fin täckning.

Den finns i många olika nyanser för att passa på de flesta hudtoner. Dock kan de mörkare nyanserna vara lite askiga i tonen, något vi tycker kan vara bra att veta om.


BareMinerals Original Loose Mineral Foundation

BareMinerals. Finns det någon som inte hört talas om det? Med tanke på hur populära de är så känns det inte så i alla fall. Denna mineralfoundation, Original Loose Mineral Foundation, är deras storsäljare.

BareMinerals Original är gjord på 100% mineraler och innehåller SPF 15 för att ge ett naturligt skyddande filter mot UV-strålar. Denna är alltså gjord enbart på naturliga ingredienser, och bara det gör att man vill jubla!

När man applicerar den med BareMinerals egna teknik – swirl, tap, buff – lägger den sig lätt och fint på huden. Original ger en finish med ett lyxigt lyster som gör sig väldigt bra på lite torrare hy.

Däremot är den nog inte den mest optimala foundationen för dig med fet hy, såvida du inte är ute efter en extra glansig look. För oljig hy kan vi istället rekommendera deras matta version; Matte Foundation SPF 15.

Täckningen är medium-till-full, och den är lätt att bygga upp. För dig med röda fläckar och liknande skavanker kan det behövas några lager för att de ska täckas, men när du väl fått till det så smälter den nästan in som ett andra hudlager.

Man kan behöva bättra på med lite touch-ups efter några timmar då den kan bli lite glansig. Något vi uppmärksammade var att den kunde fastna i torra partier, så det är viktigt att vara noggrann med återfuktning innan man applicerar denna.

Är man inte noggrann med för-jobbet så kan den också fastna i fina linjer och kännas lite kakig. Primer och setting spray eller mist kan hjälpa med detta!

Vår slutgiltiga åsikt om denna är att den är av bra kvalité, och om man använder den på rätt sätt så ger den huden en mycket fin, utjämnande effekt med ett härligt glow.

Kvalitén känns tydligt då den bidrar till en renare och mer hälsosam hud, utan att den torkar ut. Även denna har ett premiumpris, men den håller länge och är SÅÅ värt det!


Mac Mineralize Moisture SPF15 Foundation

Mac Mineralize Moisture SPF 15 Foundation är den första, och enda, flytande foundationen i detta test. Vi tyckte att det kan vara kul att ha med en sån också, och så vill vi ju kunna göra alla till lags; ifall någon föredrar flytande foundations framför puder.

Detta är alltså en mineralfoundation i flytande form, för sådana finns ju faktiskt. Efter att ha testat denna var vi väldigt nöjda över att ha tagit med den, då den håller hög kvalité, ger mycket för pengarna, och lägger sig väldigt bra på huden.

Den innehåller sheasmör och Vitamin E som vårdar huden. Denna produkt har den där utsuddande effekten som gör att huden ser mjuk och återfuktad ut.

Täckningen är bra, men inte överdriven, så för dig som är i behov av att täcka mycket kommer denna att göra dig besviken. Tack vare den mjuka konsistensen är den lätt att jobba med, torkar inte ihop, och känns skön och lätt på huden.

Däremot passar den bättre för dig med torr och kombinerad hy än dig med oljig och fet hy, just på grund av att den har en ”dewy” finish snarare än matt.

På oljig hy sitter den inte så där länge och bra som man vill, och det kan behövas några touch-ups med puder här och där för att hålla oljan borta.

Kort och gott är detta en riktigt bra foundation för dig med normal till torr hy, och som är i behov av en återfuktad, dewy finish.

Faktiskt så heter den ju ”mineralize moisture”, alltså kan man inte bli sur för att den verkar mer åt det mjuka, fuktade hållet!


Youngblood Natural Loose Mineral Foundation

Youngbloods Natural Loose Mineral Foundation är en 3-i-1 produkt då den gör ett fantastiskt jobb som både foundation, concealer, och puder.

Den ger ett naturligt resultat och är lätt att bygga upp för högre täckning, utan att den känns kakig eller tung. Det går snabbt och enkelt att applicera, vilket vi verkligen diggar!

Det vi gillar väldigt mycket hos denna produkt är att den även täcker extra svår problemhy, som exempelvis rosacea.

Genom att arbeta in den ordentligt lägger den sig som en andra hud och kan även jämna ut pigmentfläckar och röda partier. Vill man ha extra täckning på ett specifikt ställe funkar det jättebra att applicera lite extra just där, som en concealer.

Vi blev inte heller ledsna när vi märkte att den också funkar toppen på torr hy, och den kändes lätt och fräsch. Porerna täpps inte igen och huden får andas. Finishen blir motsatsen till pudrig och får ett härligt lyster.

Efter att ha provat denna förstår vi vad som menas med att denna är ”the one”. Den håller länge, känns bra på huden, och ger ett superfint resultat. Vad mer kan man begära?

Det enda är väl att den är lite dyr, denna kostar nämligen cirka 530 kronor (!), men det kan det kanske vara värt!? Puderfoundation brukar ju dessutom hålla ganska länge.


BareMinerals Blemish Rescue Skin-Clearing Powder Foundation

Här har vi en räddare i nöden för dig med acnebenägen hud! Detta mineralpuder verkar porsammandragande och motverkar blemmor tack vare dess innehåll av två antibakteriella mineraler; zink och svavel, samt 0,5% salicylsyra.

Tänk att en foundation kan få dina hudproblem att bli bättre! Den innehåller även havreprotein, vilket lugnar huden och bidrar med fukt.

Det som är extra bra med denna är att samtidigt som den hjälper mot acne och förhindrar framtida utbrott, så är den även väldigt bra på att täcka hudproblem och ojämnheter, och du kan själv välja mellan medium-till-full täckning.

Trots det låter den huden andas och täpper inte igen porer! Finishen är matt utan att se onaturlig ut, och den ger ett snyggt resultat som lämnar huden fräsch.

Huden känns inte heller kakig eller pudrig. Ett extra plus får den för att den inte torkar ut huden och att den inte irriterar känslig hy!

Något som vi tyckte drog ner denna produkt är att den inte håller sig på plats riktigt hela dagen. Ofta behövdes den bättras på under eftermiddagen för att ta bort lite glans och sätta allt på plats igen, vilket kan kännas som ett hinder för många då man inte vill gå runt och oroa sig för att ”ansiktet ska smälta bort”.

Däremot märkte vi att hållbarheten förbättrades om man var extra noggrann med förarbetet, alltså bra återfuktning och primer innan man applicerar foundationen. Detta gäller framförallt för dig med oljig hy!

Med tanke på hur bra den verkar på hyn, både under och utanpå, så tycker vi att det kan vara värt att behöva ”fylla på lite” under dagen. Vi tycker att denna gör sitt jobb väldigt bra!


Laura Mercier Mineral Powder Foundation

Ännu en mineralfoundation i löspuderform. Denna från Laura Mercier är populär på marknaden på grund av de välvårdande ingredienserna och den fina täckningen, samt att den passar på båda oljig och torr hy.

Den mattar ner oljor och täcker hudproblem, samtidigt som den inte känns kakig eller uttorkande. Det som är extra bra med denna produkt är att den också kan användas som puder över flytande foundation.

Även då gör den sitt jobb väldigt bra; den håller sminket på plats och ger extra täckning utan att tynga ner. Den är även vattenresistent, vilket gör att den sitter ännu bättre!

Laura Mercier Mineral Powder Foundation innehåller 15 olika aminosyror, vilket förbättrar hudens cellförnyelse och verkar anti-aging - ja tack! Andra ingredienser är krossade pärlor och glimmer, vilket ger huden ett naturligt fint skimmer.

Tack vare att den är lätt att arbeta med är det väldigt enkelt att bygga upp täckningen. Med andra ord kan man anpassa produkten efter alla tillfällen, det vill säga att den är ett bra val oavsett om du ska till jobbet eller om du ska festa hela natten.

Dryg är den också, så du behöver verkligen inte oroa dig för att den ska ta slut imorgon! Det tycker vi är speciellt bra då den har sitt lilla (höga) pris.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals