Bästa mjällschampot 2024 – Lindra ditt hårbottenproblem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Mjäll är någonting som händer alla och är i princip döda hudceller som lagras på hårbotten och faller av när nya hudceller bildas. Det sker ofta långsamt och i många fall är det ingenting som märks.

När denna produktion ökas och bildar en större och ihopklumpad mängd kallas det för mjäll och man märker det på de stora hudflagorna som antingen fastnar i hårbotten eller ramlar ner på axlarna (mer om detta längre ner i artikeln).

Detta är ju såklart någonting så otroligt irriterande eftersom hårbotten kan klia och vara röd, men många tycker också att det blir pinsamt socialt eftersom det syns så bra. Och det är då man ska investera i ett bra mjällschampo.

Efter vår research och sammanställning är vår vinnare i mellanklassen och absoluta favorit blev Grazette of Sweden Neccin 1 Schampo Dandruff Treatment.

Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff kom inte långt efter som vår premiumvinnare och vi har ett utmärkt budgetalternativ med Urtekram Nettle Dandruff ShampooLäs vidare för att hitta mjällschampot för just dig!

Premium: Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff

Ett spännande schampo från märket Shu Uemura som innehåller Shizo-extrakt som har en positiv verkan på din hårbotten och mjället eftersom plantan har detoxifierande egenskaper. Du får en lugn hårbotten plus att håret blir mjukgörande och glansigt. Perfekt!

Fördelar

 • Lyxigt
 • Vacker flaska med pump

Nackdelar

 • Priset
 • Doften kan vara lite för mycket för somliga

Mellan: Grazette of Sweden Neccin 1 Schampo Dandruff Treatment

Vill man ha ett miljövänligt och effektivt mjällschampo som dessutom är fritt från sulfater och parabener behöver man inte leta längre än Grazette of Swedens Neccin schampo.

Det behandlar och vårdar dina hårbottenproblem och tar bort kliande och irritationer. Verkar snabbt och efter bara några tvättar kommer du märka en markant skillnad.

Fördelar

 • Bra för känsliga
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tråkig design

Budget: Urtekram Nettle Dandruff Shampoo

Urtekram har blivit lite av en favorit och man kan alltid lita på att de har högkvalitativa produkter till låga priser. Och även deras mjällschampo vill man riktigt krama om!

Aloe Vera, magnoliaextrakt, och brännässelextrakt kommer samman för att lugna din hårbotten och riktigt rå om den och håret så att dina hårproblem är puts väck! Prisvärd!

Fördelar

 • 100 % ekologiskt
 • Snällt för känsliga

Nackdelar

 • Doften uppskattas inte av alla

Hur uppstår mjäll?

När nya hudceller bildas knuffas de äldre cellerna uppåt. Till slut blir de till döda hudceller, alltså när de når ytan, och då är de även förhårdnade.

Dessa gamla och döda hudceller torkar ut efter ett tag, som i sin tur gör att de faller av hårbotten. Denna process sker hos alla människor och är en naturlig del av våra kroppars kretslopp.

I de flesta fallen märks det knappt att denna process, som ändå är rätt komplicerad, sker på vår hud. Det är däremot när produktionen av nya hudceller accelereras, och alltså blir mer omfattande än normalt, som det börjar märkas – det är vad vi kallar för mjäll.

Varför syns mjäll så tydligt på vissa?

Att hudcellerna syns mycket tydligare på vissa än andra beror på att hudcellerna liksom tar upp en för stor del än vad som egentligen ryms, och när denna kvantitet blir för stor börjar de knuffas upp mot ytan. 

De döda hudcellerna bildar ett allt större lager, som i sin tur börjar klumpa ihop sig, för att till sist lossna i stora flagor – mjäll.

Denna acceleration av hudcellsproduktionen beror på en jästsvamp, även kallad Malassezia Furfur. Det låter ju varken särskilt trevligt eller fräscht, men faktum är – tro det eller ej - att alla människor har denna svamp naturligt i sin kropp. 

Att denna svamp leder till mjäll hos vissa, medan andra inte alls berörs, beror på att vissa helt enkelt är extra känsliga mot den. Det kan också bero på ett överskott av den, som då orsakar en reaktion i huden. Oavsett orsak blir följden mjäll.

Vem behöver köpa mjällschampo?

Det är rätt så vanligt att köpa en mjällschampo om vid torr, irriterad eller kliande hårbotten. Sådana symptom kan ofta vara tecken på mjäll, men det behöver dock inte alltid vara det. 

Mjällschampo ska såklart bara användas om du faktiskt lider av mjäll, och alltså inte bara har en torr hårbotten. Mjäll visar sig som stora vita flagor, medan en torr hårbotten ofta bara resulterar i små vita korn.  

En hel del tror att en torr hårbotten och mjäll är samma sak. Till er besvikelse, eller kanske lättnad, så är det inte riktigt så. Faktum är att en torr hårbotten kan bli värre om du använder mjällschampo (mer om detta längre ner). 

Med andra ord ska mjällschampo bara användas om du är helt säker på att det är mjäll du lider av. Upplever du att din hårbotten kliar eller är torr, och att den avlägsnar små vita prickar, så finns det andra schampon som är specifikt framtagna för att lindra just de problemen.

Hur gör jag för att bli av med mjäll? 

Mjällschampo är en produkt som är specifikt framtagen för att behandla just mjäll. Mjällschampo har en speciell egenskap som gör att den lindrar hårbotten från obehag, samtidigt som det reglerar cellproduktionen så att det inte bildas för många nya celler. 

Det är ju såklart lite mer invecklat än så, som ni kanske kan förstå. Men, du bör veta att mjäll faktiskt går att lindra, men det tar lite tid och det finns ingen garanti för att problemet försvinner helt.

Sen fungerar ju olika produkter, metoder och vardagstips olika för olika personer, så för vissa kan det faktiskt funka väldigt bra medan det kan kännas svårt för andra. Det bästa du kan göra för att försöka bli av med mjället är helt enkelt att testa olika saker, tills du hittar något som funkar. 

Att inte tvätta håret så ofta, att använda återfuktande produkter, att då och då exfoliera och rengöra hårbotten på djupet, och att försöka stressa mindre är saker som kan göra att mjället minskar. Och som sagt, att ge sig på ett mjällschampo kan också vara nyckeln till framgång, om det funkar på just dig såklart.

Mjäll och torr hårbotten - vad är skillnaden?

Som vi gick in på lite längre upp i texten så är det många som tror att det här med mjäll är ungefär samma sak som torr eller irriterad hårbotten. Visserligen kan du lida av både och, men det finns faktiskt en skillnad mellan de olika symptomen som kan vara viktig att veta om.

Mjäll

Mjäll, som vi beskrev lite mer detaljerat ovan, är in princip en svampinfektion som gör att döda hudceller flagnar från vår hårbotten (i detta fall).

Flagorna som bildas är relativt stora, ungefär som chiliflakes (om ni vet vad jag menar) eller små stenar (fast platta). Beroende på om du har fet eller torr hårbotten så ramlar de vita, torra flagorna antingen ner på axlarna eller sitter kvar där i botten likt snöflingor. 

Mjällschampo är en bra behandling för mjäll. Men det finns också andra saker som man kan försöka med som kan underlätta och förminska problemet.

Torr hårbotten

En torr hårbotten har sina rötter i talgproduktionen, där den alltså inte verkar riktigt som den ska på grund av att den är väldigt nedsatt. Upplever du problem med en torr hårbotten så visar det sig, likt mjäll, genom att du får flagor som kan lossna och trilla ner på axlarna. 

Men, det som skiljer sig mellan de torra hudflagorna som uppstår vid mjäll och de som uppstår vid torr hårbotten är att de som kommer av torrhet är betydligt mycket mindre i storlek. I detta fall är de alltså mer pulverliknande och syns därför oftast heller inte lika tydligt som mjäll. Hänger ni med på skillnaden!? 

Lider du av en torr hårbotten så är det väldigt vanligt att det kliar och irriterar. Dessa symptom är även väldigt vanligt att du får vid mjäll, och därav har många en felaktig tro om att det är mjäll de drabbats av.

Finns kombinerade produkter

Sen finns det ju en del schampon som aviserar om att det kommer verka för både mjäll och torr hårbotten, eller bara hårbottenproblem i allmänhet. Om du har relativt milt mjäll eller en inte allt för torr hårbotten så kan du prova dessa - det är det enda sättet att veta om det kommer fungera just för dig.

Rådfråga läkare vid stora problem

Har du väldigt stora problem med mjäll, alltså så pass mycket att du får eksem eller psoriasis, ska du uppsöka läkare för att få råd och vårdtips av dem. Sådana hårproblem är av den lite allvarligare sorten som är svårare att få bot på, och alltså krävs det ofta lite starkare eller specialanpassade produkter. 

Om du rådfrågar en läkare så kommer de kunna hjälpa dig på vägen mot en mer välmående hårbotten, ofta genom att rekommendera ett schampo som gör att du får rätt behandling. Sen räcker det inte alltid med att bara använda exempelvis ett mjällschampo, men oftast underlättar det en hel del.


Våra favoriter

Premium: Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff

Ännu ett schampo där parabener inte har använts, men här kan vi också lägga till att silikoner inte har kommit med i formulan. Vi hittar istället Shiso-extrakt som är populärt i Asien.

Plantan, som också kallas för Perilla, har egenskaper som är detoxifierande och verkar otroligt bra på mjällhårbottnar. Håret mår också bra av det här schampot och blir mjukt och glansigt.

Här var det många som prisade själva schampot och sa att deras hårbotten verkligen kändes lugnare och att en betydlig reducering av mjäll hade noterats. Det enda en del hade problem med var pumpen som inte alltid var så effektiv.

Detta tycker vi såklart är irriterande, men blir en liten petitess eftersom schampot var så pass bra. Shu Uemura har även andra schampon, exempelvis en för torr hårbotten.

Fördelar

 • Lyxigt
 • Vacker flaska med pump

Nackdelar

 • Priset
 • Doften kan vara lite för mycket för somliga

Mellan: Grazette of Sweden Neccin 1 Schampo Dandruff Treatment

Du som vill ha ett effektivt mjällschampo helt fritt från parabener och sulfater ska kolla hit. Svenska Grazettes schampo är väl värt att investera i då det kommer med många bra egenskaper - inte bara för ditt hår.

Märket försöker vara så miljövänliga som möjligt och det känns skönt att veta att deras produkter endast innehåller beprövade ingredienser som är skonsamma mot din hårbotten, speciellt när man har hårbottenproblem.

Men som tur är kan du kyssa de problemen adjö eftersom vegetabiliska proteiner vårdar din hårbotten och behandlar dina problem. En del märker skillnad efter en hårtvätt, men en del meddelar också att det kan ta ett tag.

Men det var nästan enhälligt att hårbotten blev lugnare och att den slutade klia. De som led av mycket mjäll märkte en avsevärd skillnad och kommer definitivt fortsätta använda schampot.

Grazette of Sweden har några olika utföranden att välja mellan och dessutom matchande balsam. Prova dig fram för att hitta den som passar dig bäst.

Fördelar

 • Bra för känsliga
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tråkig design

Budget: Urtekram Nettle Dandruff Shampoo

Ett bra budgetköp faller oss alltid i smaken och det blir ju ännu bättre när det är en produkt som är avsedd för att behandla ett problem man har och som sedan lever upp till alla löften.

Urtekram blir populärare och populärare och vi älskar såklart att de är ekologiska, miljövänliga, och prisvärda produkter. Det finns självklart billigare schampon också, men inte så många som är så effektiva mot mjäll samtidigt som de är skonsamma.

Här hittar vi den återfuktande Aloe Veran och extrakt från brännässlor och magnoliabark som hjälper till att behandla mjällproblemet och se till att både hårbotten och håret får nytt liv.

Allting är naturligt och du kan lita på att din hårbotten kommer må bra av detta. Både hår och hårbotten kommer kännas som nytt. Välj mellan två storlekar och ett Aloe Vera-utförande.

Fördelar

 • 100 % ekologiskt
 • Snällt för känsliga

Nackdelar

 • Doften uppskattas inte av alla

Våra utmanare

Davines NaturalTech Purifying Shampoo

Detta är ett fräscht och djuprengörande schampo som motverkar mikrobiella attacker och hjälper till att göra hårbottnen hälsosam. Det är antiseptiskt och lugnande samtidigt som det motverkar mjäll.

Schampot har särskilda egenskaper som är avsedda för att ta hand om just mjäll och det funkar lika bra för en torr hårbotten som för en fet hårbotten. Har du en känslig hårbotten, torrt hår och mjäll så är detta därför ett klockrent val.

Det doftar av lavendel, myrra och salvia, vilket vissa anser vara en aningen påträngande doft. Dessa ingredienser är dock med för att lugna och verka antiseptiskt, så det är värt det även om doften skulle kännas som lite mycket. Många gillar dock doften, så det är väldigt individuellt. 

Fördelar

 • Vårdar hår och hårbotten
 •  Håret blir ordentligt rent

Nackdelar

 • Doftar starkt

Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo

Detta är ett populärt schampo och chansen att du har hört talas om denna är hög. Jag älskar detta schampo och det var många som ville ha med det i testet - med ett namn som ‘special shampoo’ måste man ju bara testa, eller hur?

Och det var många som kände att deras hårbotten stimulerades ordentligt och att det inte fanns några spår av mjäll efter några användningar. Dessutom är den underbar mot kliande hårbottnar. Schampot finns i två storlekar.

Fördelar

 • Kan användas dagligen
 • Innehåller Tea Tree-olja

Nackdelar

 • Odrygt

Head & Shoulders Citrus Fresh Shampoo

Man kan ju inte ha ett mjällschampotest utan att ha med Head & Shoulders. Det är säkert många som har provat detta schampo redan eller några av de andra utförandena, men det är en riktig klassiker som faktiskt gör det den ska.

Det innehåller till och med ett beprövat aktivt ämne som bekämpar mjäll och denna modell innehåller även citrusextrakt som tar bort fett i hårbotten och på så sätt rengör den och tar bort mjället.

Fördelar

 • Finns överallt
 • Bra pris

Nackdelar

 • Noll lyxkänsla

Cutrin Bio+ Active Shampoo

Här har vi ett effektivt schampo som arbetar för en balanserad talgproduktion. På så sätt får man en lugn hårbotten utan klåda och ett överskott av fett som i sin tur ska reducera mjället. Väldigt effektiv mot klådan, men inte lika bra mot mjället.

Kan rekommenderas till dig som har väldigt irriterad hårbotten och inte hittar en bra kur att få bukt på det. Cutrin har några olika schampon att välja mellan.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Känns proffsigt 

Nackdelar

 • Passar inte för daglig användning

Philip B Anti-Flake Relief Shampoo

Här har vi ett sulfatfritt schampo som innehåller Aloe Vera, Kamomill, och Tea Tree-olja som är fulla med näring och behandlar din kliande hårbotten och tar bort irritationer och mjäll. Resultatet blir en balanserad hårbotten.

Schampot är skonsamt mot både miljön och din hårbotten och kan användas på behandlat hår. Philip B har många speciella schampon att välja mellan, men du får vara beredd på att betala några slantar.

Fördelar

 • Tar effektivt bort klåda
 • Funkar för färgat hår 

Nackdelar

 • Högt pris

American Crew Anti-Dandruff Shampoo

Även detta schampo från American Crew arbetar mot svampbildning och klåda i din hårbotten och ser till att du får en vårdande och återfuktande hårbotten istället för den vanliga kliande och flagnande skalpen.

Den rengör verkligen på djupet och det var många som blev positivt överraskade av denna och den kan verkligen rekommenderas till dig som har torr och irriterad hårbotten. American Crew har också många andra utföranden.

Fördelar

 • Förhindrar svampbildning i hårbotten
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Kan inte användas dagligen

Vichy Dercos Mjällschampo

Här har vi ett väldoftande mintschampo som kommer lindra din kliande hårbotten och reducera den envisa mjällen som inte vill försvinna. Många märkte en avsevärd skillnad men också att det inte försvann helt.

Det är såklart individuellt och denna kanske gör under för just dig. Det finns en modell för torrt hår och en modell för normalt hår. Ganska prisvärt!

Fördelar

 • Innehåller Selen DS
 • Balanserar hårbotten 

Nackdelar

 • Doftar lite ”konstigt”
 • Inte tillräckligt återfuktande 

Produkter som utgått

Kiehl's Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment

Detta är verkligen en rolig specialare som alla med mjällproblem borde införskaffa. Det är någonting så spännande som en ‘förkur’ innan man schamponerar håret med mjällschampo.

Som namnet antyder exfolierar denna kur din skalp, rengör på djupet, och löser upp allt uppbyggt mjäll som har uppstått från förra tvätten, så att det efterkommande schampot enklare kan ta bort det.

Alla i testpanelen fick prova denna treatment åtminstone en gång innan de använde deras testschampo för att se om den faktiskt gjorde någon skillnad. Det blev några olika utlåtanden, men mestadels var de positiva.

Några märkte en skillnad direkt och mjället försvann helt medans en person märkte en väldigt liten reducering av kliande och mjäll och att den helt enkelt inte fungerade på hennes hårbotten.

Kuren innehåller arganskal, aprikosfrön, och vitreoscilla ferment som verkar lugnande på en torr och irriterad hårbotten och återställer hårbottens balans.


Joico Cliniscalp Anti Dandruff Shampoo

Detta schampo från Joico fungerar bra för färgat eller tonat hår och är såklart avsedd för att reducera mjäll. Men den är även väldigt effektiv mot håravfall som kan ha en knytning till mycket mjäll och klåda och arbetar mot det.

Så har du stora problem med det kan vi nästan garantera att du får en lugnare hårbotten med detta schampo och dessutom blir håret också friskare. Joico har många schampon att välja mellan.


L’oréal Paris Elvital Phytoclear Anti-Dandruff Schampo

Man kan alltid lita på L’oréal och att de har bra produkter och deras mjällschampo kommer i två olika utföranden - en för normal och en för torr hårbotten. Vi provade den avsedd för torr hårbotten och här har man fokuserat på att balansera hårbotten.

Essentiella oljor från bergamott, lavendel, och teträd kommer samman för att denna balans ska hållas i harmoni och det var många som tyckte att schampot var effektivt.

Det blev en markant skillnad trots att man kunde se några flagor här och var. Ett värdigt budgetalternativ, om man inte gillar vår budgetvinnare.


Fanola Purity Anti Dandruff Shampoo

Här hittar vi antimikrobiella ingredienser som piroktonolamin som ofta används till att bekämpa svampinfektioner, varav vi hittar hårbottenproblem som mjäll.

Det motverkar alltså de flagnande hudcellerna och återställer balansen i din hårbotten så att den känns som ny. Priset är verkligen värt det!


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals