Bästa nagelfilen 2024 – Skonsam filning och formning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att hålla naglarna i tipp topp form kan vara ganska svårt om man inte gör det på rätt sätt. Många klipper naglarna för att sedan fila dem så att de är mjuka och sköna.

Men trots detta finner många säkert sig med naglar som har flisat eller skivat sig och står och förundrar sig över om varför. Om du någon gång har fixat naglarna på salong kanske du har märkt vilken teknik proffsen använder när de filar naglarna.

De använder filen åt samma håll varje gång och sågar alltså inte filen fram och tillbaka på nagel för det är nämligen fram och tillbaka-sågningen som orsakar flisiga naglar.

Förutom såklart om du använder en glasfil. En glasfil är mycket skonsammare mot nageln och den kan du använda hur du vill utan att du riskerar att skiva naglarna. Du kan såklart använda en vanlig fil också, men tänk på vilken teknik du använder.

I detta test har vi med olika material på filerna så du kommer absolut hitta den nagelfil du är mest bekväm med och som kommer ge dig det bästa möjliga resultatet. Morris & Luca Crystal Glass File tog hem segern i premiumklassen.

Mellanklassvinnaren blev Isadora Glass Nail File och vi har ett budgetalternativ med Depend Nail File. Specialaren landande på Scholl Velvet Smooth Nagelfil. Läs vidare för att hitta nagelfilen för just dig!

Premium: Morris & Luca Crystal Glass File

En glasfil ska du investera i om du ofta finner att dina naglar flisar sig när du formar och filar dem och just vår premiumvinnare från Morris & Luca är helt himmelsk att jobba med!

Den mjuka slipytan är verkligen effektiv samtidigt som den är mycket skonsam mot dina naglar. Hela filen är enkel att hålla ren och det blir mycket mer hygieniskt för dig också om du har en glasnagelfil!


Mellan: Isadora Glass Nail File

Ännu en glasnagelfil blev vinnare i mellanklassen, denna gång från Isadora. Även denna har en lång livslängd eftersom det inte sliter på ytan att fila nageln och man kan dessutom hålla den ren och fräsch hur enkelt som helst.

Flisar dina naglar sig ofta är det bara att införskaffa denna nagelfil och du kan lätt fila och forma dina naglar utan problem. Den mjuka ytan är skonsam mot dina naglar också!


Budget: Depend Nail File

Depends nagelfil kommer med två olika sidor - en med 180 grit och den andra sidan med 240 grit så det blir lätt som en plätt att forma och fila naglarna precis hur man vill.

Nagelfilen kan du använda på både din fingernaglar, tånaglar, och till och med på dina lösnaglar, vilket alltid är att föredra. Det är en väldans bra budgetnagelfil, helt enkelt!


Special: Scholl Velvet Smooth Nagelfil

En elektronisk nagelfil som kommer med tre stycken filhuvuden som du kan växla mellan och när de är i användning har man också alternativet att köra i två olika hastigheter.

Ett säkerhetsstopp finns på plats för att förhindra filen att fortsätta om den trycks mot nagel för hårt, vilket är bra eftersom man då inte förstör sina naglar. En rolig design man får bra resultat av!

Varför ska du lita på oss?

Jag har samlat ihop en underbar testpanel på 11 kvinnor som tillsammans med mig har testat dessa nagelfilar. Vi är tokiga i allt som andas naglar och har provat många olika produkter inom ämnet under åren.

Inte minst nagelfilar. Vi vet alltså vad vi pratar om när det kommer till nagelfilar och vi har alla olika sorters naglar, så här har vi nog testat alla olika metoder och varianter som går.

Vem behöver köpa en nagelfil?

Bryr du dig om dina naglar och vill hålla dom fina och fräscha ska du verkligen investera i en nagelfil. Med en nagelfil filar du ned dina naglar - du behöver alltså inte ens klippa dom, vilket många föredrar - för att sedan forma dem.

Detta gör att naglarna hålls mjuka och lena och det allra viktigaste är att de inte flisar sig. En nagelfil kan du även använda på många sorters lösnaglar om du investerar i rätt fil för de naglar du använder.

Hur kom vi fram till vilka nagelfilar vi skulle testa?

Här har vi kollat i både Kicks och Åhlens butiker för att se vilket sorts utbud som finns och vi har även pratat ihop oss om vilka filer vi har använt förut så att vi vet vilka som är bra och mindre bra.

Vi har utgått från vår egna erfarenheter och vår kännedom om nagelfilar för att få fram vilka filar vi ville ha med i testet. Dessa hämtades sedan hem från onlinebutikerna ahlens.se, kicks.se, nordicfeel.se, och lyko.se.

Hur testade vi nagelfilarna?

Alla 12 kvinnor har testat alla 12 nagelfilar, men vi har såklart varit noga med att testa varsin fil eftersom det annars kan vara lite ohygieniskt och man vill ju inte få massa bakterier i sina naglar - det är också därför viktigt att du rengör din nagelfil emellanåt.

En del testdeltagare har använt lösnaglar och en del har sina naturliga naglar så dessa filer har verkligen testats på allt, även på våra fötter. Vi känner att det är ett grundligt och rättvist test!

Våra favoriter

Premium: Morris & Luca Crystal Glass File

Du som inte kan fila naglarna med vanliga nagelfilar utan att nageln flisar sig borde kolla in vår premiumfavorit Crystal Glass File från Morris & Luca. Den är verkligen helt underbar!

Istället för en nagelfil med grit kommer denna med en glasyta, som man kan förstå av namnet. Det är alltså en mjuk, ganska slät yta som du använder att forma och fila dina naglar med.

Om du har sett en glasfil förut kan det bero på att de är väldigt populära just för att de är lika effektiva som vanliga filar, men som sagt skär sig inte din nagel när du använder denna fil.

Dessutom slits inte själva slipytan ner när man filar och kommer därför inte behöva bytas ut lika ofta som en vanlig fil. Förvara den också i det medföljande fodralet för att inte repa den eller riskera att den går sönder.

Och så det bästa: en glasnagelfil är mycket mer hygienisk än en vanlig fil eftersom den är superlätt att tvätta och hålla ren. Det enda man behöver göra är att skölja den efter varje användning och sedan rengöra den med tvål regelbundet.

Vi älskar dessutom denna svarta modell, men den kommer även i en snygg vit färg. En glasfil kostar alltid lite mer, men trots att denna är premiumvinnaren så kommer den för strax under hundralappen - helt fantastiskt!


Mellan: Isadora Glass Nail File

Även mellanklassvinnaren blev en glasfil och det var solklart att just Isadoras glasfil skulle hamna på första platsen. Den är väldigt lik vår premiumvinnare - det är ju inte mycket som skiljer glasfilar åt.

Nagelfilen är tillverkad i starkt glas och kommer hålla i många år, speciellt om du tar hand om den väl, vilket blir enkelt att göra tack vare fodralet filen kommer i och att man enkelt kan tvätta den med vatten och tvål.

Samma sak gäller här som för vår premiumvinnare att glasfilen inte tappar sin effektivitet eftersom slipytan inte slits ner och du kommer därför kunna ha kvar den i många år.

Samtidigt är det enkelt att både fila nageln och forma den och den är speciellt bra för dig som ofta får flisor. Detta är en väl värd investering då nagelfilen bara kostar runt 80 kronor!


Budget: Depend Nail File

Tycker du inte om glasfilar går det såklart lika bra att använda en hederlig nagelfil med grit. När det gäller naglar kan man för det mesta lita på Depend och deras produkter och det är verkligen fallet här och deras nagelfil.

Denna nagelfil har två sidor med olika hårdhet på gritet, du får nämligen en sida med 180 grit och en sida med 240 grit. Detta gör att du kan både forma och fila naglarna skonsamt.

Det är verkligen en fördel att man får en fil med olika sidor så man kan välja vilken hårdhet man vill köra med. Tänk dock på att inte trycka för hårt och du får ett bättre resultat om du har ett lätt tryck.

Det bästa är att man kan använda filen till både riktiga naglar, både på fingrar och på fötterna, men också till sina lösnaglar. Detta är alltid en bra egenskap i en nagelfil om man ofta använder lösnaglar.

Nagelfilarna kommer också i olika färger och utföranden, alltså olika hårdhet, så man hittar den filen som passar just sina naglar. En fil kostar cirka 25 kronor, vilket inte är någonting att snacka om.


Special: Scholl Velvet Smooth Nagelfil

Denna elektroniska nagelfil från Scholl har nog många redan hört talas om och vi kunde inte låta bli att ha med den i vårt test. Jag har alltid tyckt att det är lite konstig att elektriska nagelfilar inte används i så stor utsträckning.

I setet får man med tre stycken filhuvuden man kan variera med och det är inga som helst problem att byta mellan dom, man klickar bara fast huvudena och man är klar för användning.

När man trycker på knappen börjar filhuvudet vibrera och du är alltså redo för att fila dina naglar. Du kan välja mellan två hastigheter för individuella resultat.

Det bästa är att det finns en stoppmekanism som stannar filen från att fortsätta om den trycks mot nageln för hårt - detta tyckte vi var väldigt bra eftersom man vet att nageln inte kommer förstöras då. Ha också ett så lätt tryck som möjligt.

Nagelfilen kan användas på både fingrar och tår och man kan självklart köpa till refillhuvuden separat. Eftersom den är elektrisk kostar den ju lite mer, cirka 455 kronor online, men det är det värt!

Våra utmanare

Depend Super Shine Buffer 2-Step

Vi ville ha med en till liten specialare med Super Shine Buffer från Depend som du använder för att buffra naglarna rejält och få dem att verkligen skina. Använd den lila sidan först för att polera och sedan den vita sidan för en snygg finish.

Att ha fina och fräscha naglar som skiner lite gör verkligen en stor skillnad om du bryr dig om dina naglar, så denna är verkligen en värd investering. Dessutom kostar den endast cirka 55 kronor.


Åhlens Nagelfil Allround

Är du sugen på ett annat budgetalternativ är denna 4-stegsfil från Åhlens att rekommendera. Den har fyra sektioner, alltså två på varje sida, med en stark, en medium, en fin, och en extra fin yta.

Detta betyder att du kan både fila, forma, och buffra (alltså få dina naglar att skina och bli mjukare) med en och samma fil, vilket många verkligen föredrar. Den kostar cirka 40 kronor.


Scratch Nails Manicure File

Detta är en manikyrfil där du använder den för att fila ner din naturliga nagel och sedan forma den. Detta görs effektivt tack vare en 240 grit-yta som är skonsam mot nageln.

Det bästa med denna är att den går att tvätta enkelt trots att den har ett grit-material. Detta gör den mer hygienisk och den får dessutom längre livslängd. Och sedan kostar den endast runt 30 kronor.


Tweezerman Neon Filemates

Vill du ha flera olika filar att variera dig mellan i snygga färger ska du definitivt kolla in detta trepack från Tweezerman. Det snygga neontemat passar vilken fashionista som helst och dessa är perfekta att ha med på resan.

Det blir enkelt att hålla sina naglar i form med dessa filer och det bästa är att man får med en rengöringsvätska på köpet så att de blir mer hygieniska och får en bättre livslängd. 3-packet kostar ungefär 75 kronor.


Face Stockholm Nail File

Face Stockholm har väldigt högkvalitativa produkter och deras nagelfil är verkligen inget undantag. Nagelfilen har 4 stycken olika slipytor så att man ska kunna fila och forma efter sitt egna behov.

Detta är ju att föredra eftersom man ofta behöver fila ned naglarna för att sedan forma dem. Den kostar ungefär 55 kronor, vilket får ses som ett medelpris i sammanhanget och är definitivt värt det!


Fabby Glasfil Nailed It

Vi avslutar även testet med en sista glasfil, denna gång från Fabby och med en intressant design. Den är lite bredare och har lite av en bananböjning, men är mycket liten. Det högkvalitativa glaset kommer från Tjeckien som sedan har ett resinöverdrag.

Luftkuddar i filen förhindrar att den förstörs om man råkar tappa den eller liknande och vi gillar att den är utformad från en ergonomisk synvinkel så att den kan passa alla nageltokiga konsumenter där ute.

Som med våra andra glasfilar är den enkel att hålla ren och blir därför mycket hållbar och hygienisk. Denna är dock lite dyrare, cirka 160 kronor, än de andra glasfilarna i testet och tog sig därför inte upp till premiumfavorit, men den är fortfarande väldigt bra!


Produkter som utgått

Muji Nail Care Set

Muji Nail Care Set

Även här har vi ett 3-pack nagelfilar i vackra färger, denna gång från Muji. Filytan är tillverkade av sandpapper och är väldigt effektiva utan att förstöra dina naglar.

Setet är väldigt bra att ha med på resan eftersom de är relativt små, eller korta kanske man ska säga. Ett bra budgetalternativ där du får 3 nagelfilar för cirka 40 kronor.


Muji Folding Nail File

Muji Folding Nail File

Gillar du att ha minimalistiska och innovativa grejer ska du definitivt investera i den ihopfällbara nagelfilen från Muji. Skaftet är i snygg genomskinlig design med själva filen kommer i vackert silver.

Nagelfilen är dessutom tillverkad i rostfritt stål och den är enkel att hålla ren. Såklart går den att fälla ihop och är därför perfekt att ha med på resan. Den är dessutom inte dyr heller - cirkapriset ligger på 40 kronor!

Frågor och svar

Hur ska jag använda nagelfilen?

Det som är viktigt att komma ihåg är att du måste använda en nagelfil olika beroende på vilket material filen består av. Vanliga filar med grit får endast användas åt samma håll eftersom nageln kan flisas annars.

Många filar ju dock åt båda hållen och detta är någonting du ska ändra om du gör så. Om nagel skivas kommer inte keratinlagret i nagel att behållas på plats på toppen av nageln och naglarna blir därför aldrig bättre.

Använder du alltså en vanlig nagelfil ska du fila åt samma håll; börja gärna med en kant av nageln först, sedan den andra, för att avsluta i mitten. Gör samma sak för varje användningsområde, alltså vare sig du filar eller formar.

Använder du en glasfil kan du göra hur du vill egentligen eftersom glasytan aldrig kommer skiva eller flisa din nagel och keratinlagret kommer då aldrig försvinna. Så en glasfil kan du använda åt båda hållen.

Kan jag använda samma fil till naturliga och lösnaglar?

Om den nagelfilen du har köpt specificerar att den kan användas på vanliga naglar och lösnaglar går det bra, men annars borde du investera i flera olika. Om du har naturliga naglar är det bästa alternativet att använda en glasfil.

Har du akrylnaglar kan du använda gritfilar mellan 100-220 grit beroende på hur du vill fila och forma. Använder du wraps-naglar, som är mycket mjukare än akrylnaglar, räcker det med att använda en gritfil mellan 180-240 grit.

Använder du gelnaglar går det bra med en gritfil som har 100-180 grit. Vilka naglar du än har och vilken fil du än använder, kom ihåg att ta det lugnt med ett lätt tryck och såga inte nageln med filen - då får du ett bättre resultat och riskerar inte att förstöra nagel.

Hur rengör jag nagelfilen?

Har du en glasfil är det bara att skölja av den efter varje användning och sedan regelbundet tvätta den med tvål och vatten. Har du någon annan sorts fil är det enkelt att tvätta dem också, förutom engångsfilar såklart.

Fyll bara ett handfat med vatten och tvål och lägg i din nagelfil i några minuter. Använd sedan en nagelborste för att försiktigt skrubba bort all smuts och bakterier som finns.

Skölj den under rinnande vatten och torka sedan försiktigt med en handduk. Låt den gärna lufttorka lite mer så att den blir helt torr innan du använder den eller förvarar den någonstans så att bakterierna inte kommer tillbaka snabbt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals