Bästa nagellacksborttagningen 2024 – Effektiv borttagning med skonsamt resultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Målade naglar är ett sådant härligt komplement till en sminkning eller outfit och idag är det ju hur populärt som helst med nagelkonst vare sig det är långa eller korta, enfärgade eller mönstrade, smyckat eller vanligt.

Det finns många olika varianter att välja mellan och det är många nagelnördar som har flera olika lack i veckan. Men hur bra är det egentligen för naglarna att alltid utstå olika lack och speciellt medlet man tar bort lacken med?

På senare år har ju användandet av aceton i nagellacksborttagningar diskuterats vilt då man har upptäckt att det har en uttorkande effekt på naglarna och nagelbanden, och på dagens marknad finns det många märken som erbjuder alternativ till aceton.

Inför det här testet har vi faktiskt sett till att alla medel är fria från aceton eftersom jag personligen tycker att det fungerar mycket bättre för mina ganska sköra naglar och för att jag ville se om de acetonfria alternativen faktiskt är tillräckligt många och bra.

Jag och resten av testpanelen blev väldigt överraskade av dessa medel och vi tycker att alla har fungerat jättebra. Men vi har även länkat till de märken som har alternativ med aceton om du föredrar det.

Men en acetonfri produkt som alla borde prova är vår absoluta favorit och vinnaren i mellanklassen Kicks Beauty Dip-In Nail Polish Remover som är så underbar att använda då den är effektiv och prisvärd - plus att inga bomullspads behövs!

Vill man ha en helt vanligt flaska borttagningsmedel ska man satsa på premiumvinnaren Deborah Pura Nail Enamel Remover som innehåller naturliga ingredienser upp till 99%, det kan ju bara vara bra för naglarna.

Budgetvinnaren är klassikern vi alla älskar: Gripen Remover Acetonfri. En verkligt prisvärd produkt som kommer hålla länge och som man kan lita på kommer fungera varje gång.

Och så den spännande specialaren, Kicks Beauty Nail Polish Corrector Pen, som kan rekommenderas till er som ofta är klumpig med nagellacksborsten och hamnar utanför då man enkelt tar bort de misstagen. Läs vidare för att hitta nagellacksborttagningen för dig!

Mellan: Kicks Beauty Dip-In Nail Polish Remover

En underbar nagellacksborttagning som vi inte får nog av och kommer använda flitigt framöver. Dip-In modellerna blir mer och mer populära och vi förstår verkligen varför.

Stoppa bara in ett finger i taget och gnid mot det mjuka skumgummit och nagellacket är som bortblåst! Inga bomullspads behövs och man får inga vita linjer eller missfärgningar då den är fri från aceton! HELT FANTASTISK!


Premium: Deborah Pura Nail Enamel Remover

En standardmodell av borttagningsmedel men som är fri från aceton och etylacetat och innehåller bra och vårdande ingredienser som är upp till 99% naturliga - detta gillar vi skarpt!

Bland annat hittar vi mandelolja som är skonsam mot nageln och nagelbanden och lämnar dem återfuktande. Den har dessutom en uppfriskande men diskret lavendeldoft. Mums!


Budget: Gripen Remover Acetonfri

Klassikern som verkligen inte går av för hackor måste ju såklart ha en plats i detta test och vi blev inte förvånade när den kvalade in på förstaplatsen i budgetkategorin.

Vi provade versionen utan aceton (det finns dock såklart en med aceton) och detta är verkligen en prisvärd nagellacksborttagning. Effektiv, snabb, skonsam, och billig - ett recept för succé, helt enkelt!


Special: Kicks Beauty Nail Polish Corrector Pen

En underbar penna som du måste prova om du inte redan har haft nöjet att göra det. Det är precis som det låter - en penna man kan korrigera sina misstag med, exempelvis om man målat utanför nageln, som säkert alla gör.

Stryk bara pennan över lacket som har kommit på huden några gånger och det är puts väck! Dessutom är formulan fri från aceton men innehåller jojobaolja som vårdar huden runt om nageln och nagelbanden.

Varför ska du lita på oss?

Nagellack har varit min bästa följeslagare i många år och som tonåring använde jag det flitigt, nästan varje dag. Jag använde det så mycket att jag kände mig naken utan det.

Trots att jag målade i oändlighet förstod jag inte sambandet med nagellacken och mina väldigt dåligt skötta naglar. De var väldigt torra och missfärgade - jag i princip hällde aceton på dem varje vecka för att få bort lacken - och sprack väldigt lätt.

Iochmed klivet in i vuxenvärlden och förvandlingen får ett okunnigt barn till en ansvarstagande fullvuxen kvinna började saker och ting falla på plats i min hjärna och när jag provade att gå en hel månad utan nagellack, och dessutom vårdade mina naglar, såg jag en skillnad.

Ända sen dess har jag varit väldigt noga med hur jag målar mina naglar och speciellt hur jag tar bort lacket. Jag älskar att ha nagellack på mig och jag har upptäckt att det inte måste förstöra dina naglar så länge man göra alla processer rätt.

Min testpanel har även de lång erfarenhet av nagellack och dess borttagningsmedel så du kan lita på att vi kan våran grej. Vi har provat många modeller och märken under åren och vet hur man effektivt ska få bort lacket samtidigt som man vårdar nageln.

Vem behöver köpa nagellacksborttagning?

Detta är ju ganska uppenbart, men alla som målar naglarna, även om det bara är ibland, borde införskaffa nagellacksborttagningsmedel. Visserligen finns det några huskurer man kan ta till, som citron eller ättika, men de är inte lika effektiva.

Om man tror att borttagningsmedlet är farligt behöver man inte heller oroa sig eftersom det är en sådan pass liten mängd som används till att få bort lacket så man tar ingen skada.

Själva naglarna kan dock bli missfärgade om man använder aceton, men som sagt så finns det många andra alternativ på marknaden idag så det är bara att köra på.

Hur kom vi fram till vilka nagellacksborttagningar vi skulle testa?

Vi har verkligen dammsugit internet på information, produktbeskrivningar, och det viktigast av allt, kundrecensioner för att få fram vilka medel som har fått bäst kritik.

Vi har sedan pratat oss igenom om vilka märken och modeller vi har använt förut och sållat bort många som inte riktigt håller måttet. De som vi provade beställdes hem från webbutikerna kicks.se, lyko.se, nordicfeel.se, bangerhead.se, och cocopanda.se.

Hur testade vi nagellacksborttagningarna?

Vi har varit 12 stycken kvinnor med i testet och vi har alla valt ut en produkt. Vi hade en tidsperiod på 8 veckor där alla skulle hinna med och prova alla borttagningar.

Oftast väntade vi en vecka innan vi roterade, och vi lät till exempel våra lösnaglar sitta i ungefär en vecka innan vi tog bort dem, men några gånger körde vi två stycken under en vecka så att det inte skulle ta för lång tid att testa alla.

Servetterna som kommer längre ner i testet har vi även köpt fler av så att alla kunde prova. Vi har såklart använt olika nagellack och gjort på olika sätt, en del har även haft glitter och liknande, och sedan tagit bort det.

Våra favoriter

Mellan: Kicks Beauty Dip-In Nail Polish Remover

Okej, den här sortens nagellacksborttagningsmedel är en räddare i nöden och vi kan garantera att processen kommer bli sååå mycket effektivare! Just att Kicks egna remover vann blev en positiv överraskning.

Det fungerar på det viset att man får en burk vilket har en sorts svamp, alternativt skumgummi, inuti med borttagngingsvätskan. Man stoppar helt enkelt ner handen i burken och trycker lite mot svampen och vips! så är lacket borta - verkligen praktiskt!

Just denna använder skumgummi och upplösningsmedlet är då fritt från aceton. Testpanelen älskade denna produkt och tyckte att naglarna inte kändes lika uttorkande som med aceton och det blev heller inga missfärgningar.

Eftersom man inte heller behöver använda bomullspads lämnas det inga fluffiga rester på naglarna och man behöver heller inte inhandla dem hela tiden. Vi tycker även att denna sortens remover är mycket smidigare och snabbare överlag.

Dessutom är denna dermatologiskt testad vilket betyder att hudläkare har övervakat testandet. Allt som allt får denna borttagning full pott eftersom den är effektiv, håller länge, snabbt, och det bästa är priset: cirka 70 kronor för 75 ml!


Premium: Deborah Pura Nail Enamel Remover

Här har vi ännu en skonsam nagellacksborttagning som är fri från aceton och etylacetat och som har tillverkats med ingredienser som är upp till 99% naturliga.

Mandelolja har bland annat använts för att skapa en fuktgivande och mild remover som är bra för både naglar och nagelband. Och det märker man verkligen att den är! Det var många som blev positivt överraskade och prisade denna i juryn.

Trots att man måste använda bomullspads eller liknande i samband med borttagningen av lacket är formulan så pass effektiv att det mesta av vätskan hamnar på nageln istället för i bomullen och inget ludd lämnas kvar på nageln.

Så trots att pads måste användas är denna alltså väldigt bra och kan rekommenderas om man föredrar denna metod. Den doftar även gott av lavendel, vilket är uppfriskande när det kommer till sådana här medel.


Budget: Gripen Remover Acetonfri

Gripen är ju en klassiker och det finns nog inte många svenska hushåll som inte har en Gripen-flaska ståendes i badrummet på någon hylla. Den vanligaste är ju den som innehåller aceton, men detta är alltså versionen utan aceton.

Det finns säker inte mycket att säga om denna som de flesta inte redan vet, men den är väldigt effektiv, kanske inte lika snabbt som den med aceton, men vi tycker att den är väldigt bra ändå.

Med denna modell måste man ju använda bomullspads, vilket ändå går superbra på grund av flaskans öppning. Den har ju endast ett litet hål så man inte får för mycket - det är så irriterande när flaskor har en stor öppning och man får ut halva innehållet i en hällning!

Inte med dessa pålitliga flaskor alltså. De flesta pads vi provade lämnade heller inget av sig på naglarna som ibland kan hända. Naglarna kändes relativt friska efter användandet av denna borttagning.

Gripen har såklart den klassiska modellen med aceton om man föredrar det och även en Dip-In variant (som även den kan rekommenderas). Denna kommer dock hålla väldigt länge med sina 150 ml för endast ungefär 25 kronor! Absolut den mest prisvärda i testet!


Special: Kicks Beauty Nail Polish Corrector Pen

Ni kan lita på att vi blev överraskade ännu en gång över att Kicks egna märke, igen, kvalade in som vår lilla bubblare. Det är ingen tvekan om saken att deras egna märke är av hög kvalité och de vet verkligen vad de gör.

Det är säkert många av er som har hört talas om denna sortens penna - en corrector pen. Och det är verkligen så simpelt som det låter; pennan låter dig korrigera misstag du gjort med lacket utanför nageln.

Jag har provat några olika modeller av sådana här pennor förut - en del har varit väldigt bra faktiskt - men ingen slår denna penna! Och det var flera i testpanelen som höll med.

För det första vill jag bara nämna att den inte är perfekt - det är svårt att hitta en absolut felfri penna av detta slag där endast ett drag räcker för att få bort det överflödiga lacket på huden - men den är absolut den bästa jag har testat än så länge.

Du får dra pennan över det önskade området några gånger, men till skillnad från de flesta andra jag har provat så behöver man inte ta i så väldans mycket och, det viktigaste, är att själva tippen på pennan inte blir supersmutsig så jättefort.

Speciellt om man har ett ljusare lack kan en tipp hålla riktigt länge, men sedan får man även med 3 stycken tippar, vilket är superbra! Även här hittar vi inget aceton, men jojobaolja finns med bland ingredienserna för en vårdande formula.

Detta är ett måste när man applicerar nagellacket - om man inte är ett superproffs förstås, haha! - och du kommer inte ångra att du investerade i denna. Dels för det låga priset på ungefär 60 kronor.

Våra utmanare

Isadora Gentle Nail Polish Remover

Isadora är ju ett pålitligt märke och detta kan vara ett bra budgetalternativ för er som inte vill köra på vår vinnare. Denna får man också mycket för pengarna med eftersom den innehåller 100 ml.

Den är acetonfri och innehåller provitamin B5 som är stärkande för naglarna och banden. En smart doseringsplugg bidrar till att man endast får det man behöver på bomullspaden. Kostar ungefär 50 kronor, vilket inte är någonting att snacka om.


Isadora Quick Dip Nail Polish Remover

Vi kunde inte motstå att ha en till från Isadora eftersom den kommer i vår favoritmodell - Dip-In varianten. I våra efterforskningar läste och hörde vi mycket gott om denna och var ju bara tvungna att prova. Och vi blev inte besvikna!

Man genomgår alltså samma process som med mellanfavoriten och även Isadora använder skumgummi i burken och en acetonfri formula. Man vrider bara om fingret i burken och lacket är borta på någon sekund (beroende på vad för lack du har).

Det bästa är att de inte blir uttorkade och att man inte behöver använda bomullspads. Här får man 50 ml för cirka 75 kronor, vilket inte är lika bra som den från Kicks men ändå väldigt prisvärd!


OPI Non Acetone Nail Polish Remover

I denna nagellacksborttagning från OPI, som dessutom är ett etablerat och pålitligt märke inom nagelvärlden, hittar vi mångas favorit Aloe Vera i den acetonfria formulan som hjälper till att vårda och mjukgöra naglarna.

Den fungerar väldigt effektivt och håller en hög kvalité, men vi tycker den är ganska standard och det finns många bättre alternativ. OPI har några olika modeller att välja mellan, bland annat en med aceton om man föredrar det.


Depend Ecolabelled Svanen Remover

Depend är ju ännu ett märke man kan lita på när det kommer till nagelrelaterade produkter och inte minst deras remover. Det finns många olika modeller och varianter att välja mellan, men vi valde denna eftersom den är acetonfri och Svanenmärkt.

Detta betyder att den både är bra för miljön, fri från parabener, och innehåller ingen doft, vilket är skönt för de flesta när det kommer till nagellacksborttagning.

Den är dock väldigt snabbverkande och man behöver inte arbeta med den länge för att få bort lacket. 100 ml får man för ungefär 50 kronor, vilket verkligen är prisvärt!


Vitry Magic Touch Nagellacksremover

Ännu en favoritmodell, denna gång från Vitry. Även denna fungerar jättebra och effektivt trots att den inte innehåller aceton. Samma process gäller här - stoppa bara ner fingret och rör om för att få bort lacket.

Man kan verkligen säga att denna lilla burk har en ‘magic touch’, haha! Dessutom är denna ganska prisvärd eftersom man får 75 ml för ungefär 80 kronor!


Beauty Made Easy Wipes Nail Polish Remover Wipes

Vi har sparat två små bubblare till sist som var värdiga kandidater till vår specialtitel, men som inte riktigt nådde dit - detta beror mest på att pennan från Kicks var så fantastisk och inte att dessa produkter var dåliga.

Dessa är effektiva servetter som redan har formulan i dem och man skrubbar alltså bara bort lacket från nageln. Det bästa är att en servett räcker till alla naglar för en omgång av borttagning, så man behöver alltså inte en servett för en nagel.

Detta kanske inte är det mest ekonomiska men vi tycker att det är en rolig och innovativ idé som faktiskt fungerar i praktiken också. Formulan innehåller även Åkerfräken som har väldigt bra egenskaper för dina naglar.

En spännande variant som kan vara värt att prova då ett paket kostar ungefär 50 kronor. De innehåller dock endast 5 servetter så, som sagt, kanske inte det bästa alternativet för er på en budget.


Produkter som utgått

Depend Artificial Nail Remover

Depend Artificial Nail Remover

Ännu en rolig bubblare som är ett nagelborttagningsmedel för dina lösnaglar - alltså inte för vanligt lack. Detta är såklart inte en produkt för alla, men då lösnaglar är väldigt populärt på marknaden idag tycker vi att den var värd att prova.

Det beror även på vad för lösnaglar du använder och dubbelkolla alltid att just denna är kompatibel med de naglar du har eftersom en del lösnaglar endast går att fila bort.

Det som är bra med denna är att den är skonsam mot dina riktiga naglar och gör det enkelt att ta bort dina lösnaglar hemma (dock är det många proffs som rekommenderar att alltid göra det på salong).

Du kan använda detta medel för alla lösnaglar från Depend och vi provade även lösnaglar av en del andra märken (vi kollade först att de kunde tas bort med medel) och det fungerade bra.


Mesauda Milano Gentle Lacquer Remover

Mesauda Milano Gentle Lacquer Remover

Det var inte många i testpanelen som hade hört om detta märke förut, än mindre provat deras nagellacksborttagning. Men verkligen alla fattade tycke för den och är spända på att prova andra produkter från detta märke framöver.

Själva medlet fungerar bra och det innehåller Vitamin A och sötmandelolja som ser till att naglarna hålls återfuktade och mjuka. Ingen aceton som torkar ut här alltså. Även denna är väldigt prisvärd med sina cirka 60 kronor för 120 ml.

Frågor och svar

Varför är aceton dåligt?

Debatten om att använda aceton i nagellacksborttagningsmedel är oändlig och en del svär vid att använda det eftersom det är mer effektivt och tar bort lacket fortare. Andra märker verkligen dess uttorkande effekter och låter det inte komma nära naglarna.

Aceton är ju i grund och botten ett upplösningsmedel och medan det tar bort ditt lack väldigt effektivt suger det även åt sig de naturliga oljorna som finns i dina naglar och lämnar både naglar och nagelband uttorkande.

Det är dessutom väldigt brandfarligt och är så kraftfullt att det kan lösa upp plast. Ångorna kan vara irriterande om de når ögonen, men det är ju såklart ingenting som händer när man använder det i nagellacksborttagning.

Eftersom alla personer är olika märker en del detta mer än andra och får lätt spruckna, skadade, eller missfärgade naglar av aceton. Om man använder nagellack väldigt sällan, som kanske en gång i månaden, är aceton verkligen inte farligt.

Även veckovis kan en del använda aceton och det är helt enkelt upp till en själv om man anser att det torkar ut sina naglar eller inte.

Andra nagellacksborttagningar innehåller ju även de lösningsmedel, men som sägs vara mer skonsamma mot naglarna än aceton, men en del menar att eftersom aceton tar bort lacket snabbare kommer man inte ha lösningsmedlet på nageln lika länge som med ett acetonfritt alternativ.

Personligen har jag märkt en klar förbättring med mina naglar sedan jag slutade använda aceton, men jag har många vänner och bekanta som fortfarande använder aceton och deras naglar ser jättefina och friska ut.

Om du redan har torra och lite fnasiga naglar kan det vara en bra idé att prova ett borttagningsmedel som inte innehåller aceton - kanske är det det som visar sig vara boven. Prova dig fram!

Vad innehåller nagellacksborttagningsmedel?

Här är det såklart ofta aceton som är den huvudsakliga ingrediensen och som agerar upplösningsmedel. Om det inte innehåller aceton är det fortfarande ett upplösningsmedel som måste finns och då pratar man ofta om etylacetat.

Många tycker att det är i princip samma sak som aceton då det är brandfarligt och fortfarande dåligt att utsätta sina naglar för, men många menar också att det är mycket skonsammare än aceton.

Sedan finns det såklart mycket annat som medlet består av, men på dagens marknad ser man ofta till att tillsätta naturliga ingredienser som har vårdande egenskaper.

Kan nagellacksborttagningsmedel bli gammalt?

Själva medlet kan inte bli gammalt på det sättet att det blir farligt för dig att använda, men det som kan hända med flaskor som ha öppnats är att ingredienserna som upplösningsmedlet består av kan avdunsta och torka ut.

Detta betyder bara att det inte kommer vara lika effektivt som ett nytt medel och det är i princip bara färgat vatten du använder på dina naglar, haha! Så se till att du faktiskt byter ut borttagningen om du har en öppnad flaska som har stått i några år.

Är det farligt att använda nagellacksborttagning?

Nej, det är inte farligt i sig på det sättet vi använder det genom att ta bort nagellacket. När man pratar om att aceton, eller liknande, kan vara farligt är det i stora mängder eller när det tillverkas eller hettas upp så man andas in ångorna.

Självklart är det farligt om du råka dricka det, men det är ju inte ofta man gör, haha! Den lilla mängden vi får på naglarna är inte farligt i längden, utan kan bara verka uttorkande för naglarna själva.

Är nagellacksborttagning säkert att använda för gravida?

Det finns tyvärr inte så mycket bevisad forskning att medlet i nagellacksborttagning eventuellt kan skada fostret i magen, men som jag nämnde ovan är det en så pass liten mängd att det inte kommer skada fostret.

Jag använder gelnagellack, vilka borttagningsmedel är bra för det?

När man använder gelnagellack får man undergå en lite annorlunda process för att få bort det. MEN, du behöver dock inte gå till salongen utan man kan enkelt göra det hemma med lite tålamod. Du behöver:

  • Aceton (tyvärr)
  • Nagelfil
  • Bomull - antingen pads eller bollar
  • Folie
  • Manikyrpinne (helst i trä)

Man får följa några steg och det första du gör att att fila bort det översta lagret med färg på nageln. Fila alltså inte för långt ner så att hela lacket försvinner, utan bara det lagret som skiner. Applicera sedan nagelolja runt nageln för att skydda nagelbanden inför nästa steg.

Förbered 10 olika foliebitar, fyrkantiga och tillräckligt stora för att binda om fingret. Blöt din bomull i aceton - här rekommenderas ofta mindre bolliknande former än pads eftersom bollarna är mindre och passar naglarnas form bättre.

Placera den acetondränkta bomullen på nageln och vrid om foliebiten. Lämna så i 10-15 minuter. När tiden har passerat tar du bort folien försiktigt och använder din manikyrpinne om det finns något lack kvar. Enkelt och bra, men inte den snabbaste borttagningen.

Kan man göra sin egna nagellacksborttagning?

Visst kan man det! Har man ingen remover hemma är det säkert många som vet att man kan ta till citronen eller ättikan, men man kan även använda sig av deodorant. Dessa alternativ är dock inte lika effektiva.

Vi rekommenderar att göra en variant av vår favoritmodell, men för det måste du visserligen redan ha en flaska med vanligt borttagningsmedel. Sedan behöver du en burk och två bitar av skumgummi.

Du viker sedan ihop skumgummibitarna så de får plats i burken och häller sedan i ditt önskade nagellacksborttagningsmedel och voila! så har du din alldeles egna nagellacksborttagningsburk och slipper använda bomull!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals