Bästa nattkrämen 2022 – Vakna med ett fräscht och utvilat ansikte

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jag brukar vara extra noga med ansiktstvätt och kräm på kvällen. Morgnar med familj och småbarn hemma har ett extremt högt tempo och jag hinner sällan ägna särskilt mycket tid åt att göra mig i ordning. Därför är den där extra lilla stunden på kvällen väldigt viktig!

Och då, inte minst, vill man ha en riktigt bra, fet, och effektiv nattkräm. Det står alltid högst upp på listan. Med en extra näringsrik kräm återhämtar sig huden mycket snabbare och man behåller elasticiteten i den.

En stram och torr hud åldras mycket snabbare. Något som jag, som är över trettio numera, är mycket medveten om.

Så den här gången lägger vi allt fokus på nattkrämer. Så låt oss dra igång! Vinnaren i testet i premiumklassen blev utan tvekan Estée Lauder Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum.

Tätt efter kom Biotherm Blue Therapy Night Cream som blev vårt mellanalternativ. I budgetkategorin föll vi för L'oréal Age Perfect Intense Nutrition Night Care.

En liten uppstickare hittade vi också i James Read Sleep Mask Tan Face. Läs vidare för att hitta nattkrämen som är perfekt för dig.

Premium: Estée Lauder Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum

Den här är suverän på att reducera ojämnheter i huden och dessutom minska pigmentfläckar. Den är dryg och räcker länge, vilket är en fördel. Detta var nämligen den dyraste flaskan i samlingen.

Vanligtvis måste man använda sin utvalda kräm ett tag för att se de stora resultaten, men den här visade positiva förändringar redan efter ett par nätter.

Fördelar

 • Kombinerad nattkräm och serum
 • Korrigerar och reducerar pigmenteringar och mörka fläckar
 • Verkar snabbt och ger resultat på några dagar

Nackdelar

 • Dyr
 • Något rinnig
 • Snålt med produkt

Mellan: Biotherm Blue Therapy Night Cream

Här har vi en nattkräm som osar lyx och lyster. Den här krämen är en riktigt pärla från Biotherm, just för den är otroligt dryg, djupverkande och riktigt prisvärd. Den otroligt höga kvalitén gör att vi är lätt förvånade över dess inte allt för höga pris.

Kort och gott är detta ett toppenalternativ för er som är i behov av extra mycket fukt och omsorg under nattetiden. Krämen känns fet och rik vid applicering, men trots det sjunker den in bra och lämnar huden behagligt återfuktad även nästa dag. Verkar effektivt men skonsamt och ger ett upplyftande resultat redan efter några dagar!

Fördelar

 • Återfuktar, mjukgör och ger lyster
 • Minskar pigmenteringar
 • Lättsam men näringsrik

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kännas något hård i konsistensen

Budget: L'oréal Age Perfect Intense Nutrition Night Care

Den här krämen innehåller essentiella oljor som får göra huvuddelen av jobbet. Och med den äran! Kamomill, mejram, apelsin, och muskatros är oljorna som ingår i krämen.

Den innehåller även kalcium och royal jelly. I den här krämen får man verkligen mycket för pengarna och behöver man vända på slantarna tycker jag definitivt att man ska titta på den här.

Fördelar

 • Gör att huden återhämtar sig och bygger upp sin fuktbarriär
 • Naturligt kollagen som verkar gott
 • Innehåller vitaminer, mineraler och aminosyror

Nackdelar

 • Väldigt fet och tjock
 • Tar något lång tid att sjunka in

Special: James Read Tan Face Sleeping Mask

Börjar du blekna så smått efter sommarens dagar i solen? Då har vi hittat en liten kul produkt för dig. James Reads nattkräm har nämligen även en brun-utan-sol-funktion!

Krämen gör det den ska när det gäller att återfukta och lugna huden under natten. Samtidigt som du vaknar diskret solkysst på morgonen. Man ser ovanligt fräsch ut när man tar den där första titten i spegeln på sitt morgontrötta jag.

Fördelar

 • Kombinerad nattmask och brun-utan-sol
 • Verkar bra under natten utan att ge ett onaturligt resultat
 • Återfuktar, lugnar och reparerar

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan torka ut huden om du inte använder annan produkt innan
 • Kan bli något ojämn om du inte är noggrann vid applicering

Vad är en nattkräm?

Som ni kanske redan förstått på namnet, så är en nattkräm en ansiktskräm som du ska smörja på innan läggdags. Den ska alltså användas för att kunna verka över natten, och svårare än så är det inte.

Nattkrämer passar speciellt bra att använda innan du ska gå och lägga sig då de ofta är lite fetare och lite mer koncentrerade, för att produkten verkligen ska få en chans att sjunka in och jobba på ordentligt under natten. Den hjälper också till så att huden återhämtar sig bättre från dagen som varit, för att du ska vakna upp med friskare och fräschare hy.

Varför ska du använda nattkräm?

Så varför är det så bra att använda en specifik nattkräm under natten? Jo, det är nämligen så att vår hud arbetar extra hårt under natten, det är liksom den tid då huden är vaken och kämpar för att den ska vara så balanserad och må så bra som möjligt. 

Det innebär alltså att huden under nattetid jobbar på att stöta bort gamla och döda hudceller, för att sen kunna producera nya och fräscha sådana. Detta kan vara rätt krävande, trots att det är något som huden gör för sitt eget (och därmed vårt eget) bästa.

Hudens återhämtning och reparation

För att inte göra det allt för krångligt om hur allt detta går till så kan vi alltså sammanfatta det som att huden behöver lite hjälp för att klara av denna process under natten, just för att den ska orka arbeta så hårt med hudförnyelsen. 

Det är också under denna tid som huden hinner med att ta igen det som slitit under dagen, såsom sol, vind, torr luft, kyla, smuts, bakterier, avgaser, och så vidare. 

Och det är just där som nattkrämen kommer likt en räddare i nöden, då en nattkräm innehåller en del ingredienser som huden endast kan ta åt sig av under denna vårdande process.

Denna process består då alltså av att huden både försöker återhämta sig och reparera ”skador”, då genom att den vilar samtidigt som den arbetar för att producera nya hudceller – en kombinerad form av återhämtning och reparation.

Under natten ska alltså huden hinna med att både återhämta sig och vila upp sig, och reparera dåliga hudceller. Det kräver enkelt ingredienser som är utformade för att stödja detta på riktigt.

Behov av andra ingredienser

En annan orsak till att det finns specifika nattkrämer för att använda under natten är att vi då inte är i samma behov av ingredienserna som under dagen. Detta hör ju såklart ihop med det här om att huden måste få lite hjälp för att återhämta sig och reparera skador, men även att vi till exempel inte behöver samma skydd mot yttre påfrestningar.  

Enkelt förklarat så är vi ju inte ute och rör på oss när vi sover. Det innebär att vi under natten inte behöver samma lätta formula eller skydd från omgivningen som vi vill ha under dagen, där vår ansiktskräm måste agera och passa in utefter vår aktiva tid på dygnet.

När vi sover bryr vi oss heller inte om hur vi ser ut, om krämen är för tjock eller kladdig, eller om krämen tar längre tid att sjunka in. Alltså kan vi då utan problem använda en kräm som verkar extra vårdande och lugnande för huden, oavsett hur den känns eller ser ut och utan ett behov av att den ska passa in med resterande vardagssysslor. 

Hudens behov av att få hjälp och extra omsorg är betydligt större under natten när huden verkligen får ta igen sig, just för att det är under den tiden som det verkligen finns tid för huden att suga i sig produkten. 

Nattkrämer är därmed utformade för att vara helt optimala för huden, där du endast behöver bry sig om att innehållet och ingredienserna ska verka för hudens bästa.

Nattkrämen stärker hudens försvar

Med en bra nattkräm, som såklart ska vara anpassad efter din hudtyp, kan du alltså skapa en märkbar skillnad i hudens kvalité. Genom att boosta huden med nattkräm hjälper du den att återhämta och reparera sig från allt slitage mycket bättre, vilket i sin tur gör att du maxar hudens viloprocess och ser till att den är ännu starkare, fräschare och friskare.

Kort och gott hjälper nattkrämen till att förbereda huden för att ta sig an nästa dag med ett förstärkt skydd, samtidigt som den i sig verkar för att bygga upp och förbättra hudkvalitén med en finare bas – ”out with the old, in with the new”.

Sen är det ju såklart personligt vilken nattkräm som passar din hudtyp, hur du vill att nattkrämen ska kännas och vad den ska verka för, men i grund och botten har de alla samma grundläggande syfte; att hjälpa huden med återhämtning och reparation under den tid på dygnet då huden har ett enda, och betydligt mycket större, behov av att få vård och omsorg.

Kan jag använda min dagkräm under natten?

Det finns inget som är skrivet i sten om att just alla måste använda en nattkräm. Men, att köpa en nattkräm kommer inte bara vara en investering för din hy, utan det kan även hjälpa dig att komma på banan i ditt välmående då den hjälper din hud att slappna av för att bli bättre. 

Så har du möjlighet, och om du känner att det finns ett behov eller intresse skulle jag investera in en nattkräm nu direkt (såvida du inte redan har en, iså fall pluspoäng till dig).

Dagkrämer är till för att användas på dagen

Du kan såklart använda sin dagkräm på kvällen, det är ju liksom inte farligt och det kommer inte hända något speciellt bara för att du inte använder ”den rätta nattkrämen”. Men, använder du dagkräm även under natten får inte huden den optimala hjälpen för att återställa och reparera sig så bra som det bara går. 

Istället så förser du den med en massa ingredienser och egenskaper som den inte alls är i behov av på natten, som så skydd mot sol och väder, skydd mot bakterier och smuts utifrån, att den ska funka med sminket, att den ska vara lätt och snabbverkande, osv. Och det är ju helt onödigt när huden under natten är i behov av helt andra saker. 

Du ”slösar” ju även på dagkrämen i onödan genom att använda den under en tid som huden inte ens uppskattar just den produkten, och alltså blir det en ”lose-lose” (motsats till win-win) situation när dagkrämen används både morgon och kväll. Hänger ni med?

Att ha tillgång till både en dagkräm och en nattkräm innebär alltså inte bara att de två enskilda produkterna får komma till sin fulla rätt och visa sitt bästa jag betydligt mer, utan det blir också en investering för både din hud, ditt hudvårdsutbud och din plånbok i längden.

Jag kan lova dig att om du ger dig på att börja använda en nattkräm så kommer du aldrig mer vilja gå tillbaka till en dagkräm om kvällarna. Har du en gång börjat använda en fetare, lugnare och mer återhämtande nattkräm så är du fast i det träsket, med alla fördelar som det innebär. Skillnaden är så stor när det gäller både resultat och känsla.

Vem behöver en nattkräm?

Alla behöver en nattkräm, speciellt om du börjar bli lite äldre. Då börjar du märka tydliga tecken på att huden inte längre är lika bra på att återhämta sig som den är när du är yngre, och alltså krävs det att den får än mer hjälp för att dess kvalité ska hålla sig på samma bana. 

I takt med åldern blir det liksom svårare för huden att hålla igång denna process om återhämtning och reparation genom att bara ”vara sig själv”. Genom att du då går in med en nattkräm som verkligen boostar huden och förser den med ingredienser som tillfredsställer dess nattliga behov kan hudkvalitén förbättras betydligt.

Då blir det lättare för huden att arbeta för att få en friskare och fräschare hy, samtidigt som du även hjälper den att bygga upp sig själv för att klara av yttre påfrestningar och diverse slitage mycket bättre. En hälsosam hy är en hy som verkligen får chansen att vila när den behöver det.

Nattkräm är nödvändigt för alla

Även om du är under trettio så kan behovet av nattkrämen såklart finnas där redan då, alltså oavsett ålder och hudtyp. Framförallt om du med jämna mellanrum går igenom lite jobbiga perioder i livet som innebär en del stress. Då är det inte ovanligt att du äter sämre, att du sover för lite, och att du inte tar hand om sig själv tillräckligt bra. 

När vi är stressade märks det direkt, om inte på vårt humör så kommer det synas på huden. Huden kommer i en obalans på grund av att den hela tiden går i högvarv, just för att vi inte slappnar av och låter oss själva eller vår hud vila.

Stress kräver bättre hudvård

I sådana fall måste du bli noggrannare med sin hudvård, och då är det extra viktigt att du hjälper till med vårdande och lugnande produkter som kan förse hudens dåvarande behov. Nattkrämen kommer då vara än mer uppskattad, och den kan liksom göra så att hudens återhämtningsprocess i alla fall blir någorlunda bra. 

Att använda en nattkräm är dock något du bör göra även under de stunderna då du känner dig på banan, för som sagt så är det en produkt som kan användas av alla vid alla tillfällen.

Hur använder du nattkrämen?

Skillnaden mellan att använda en vanlig dagkräm och att använda en nattkräm är bara när på dygnet krämen ska appliceras; en dagkräm appliceras på morgonen, och en nattkräm på kvällen innan du ska gå och lägga dig. 

Sen är det bara att du gör som vanligt. Du rengör ansiktet från smuts och smink, som bildats under dagen, för att sen kanske använda någon skön ansiktsskrubb eller peeling

Se till att ditt ansikte är ordentligt rent innan du börjar applicera krämer och serum. Du kan med fördel använda lite ansiktsvatten efter du peelat ansiktet eller lagt en passande ansiktsmask, för att ta bort alla sista rester och förbereda huden för nästa steg.

Därefter kan du gå in med din ögonkräm och toner, eller ansiktsspray, beroende på vad just du vill/brukar använda.

Detta är i alla fall hur jag brukar göra, då jag tycker det är väldigt skönt att applicera ögonkräm innan resterande krämer, och även toner eller spray just för att det gör att andra produkter tränger bättre in i huden senare.

Ansiktskrämen är sista steget – stänger igen

Oavsett i vilken ordning du gillar att applicera dina produkter så bör ansiktskrämen vara sista steget, det vill säga att ögonkräm, toner/ spray och serum bör appliceras innan krämen. Det enda som möjligtvis ska appliceras efter är olja, om du använder det. 

Att ansiktskrämen ska vara det sista steget beror på att den liksom lägger sig likt en skyddande hinna utanpå huden, som förhindrar att bakterier utifrån, såsom smuts och damm, kommer in i porerna. Och just för att den agerar på detta sätt innebär det också att produkter som appliceras efter ansiktskrämen inte får möjligheten att tränga in i huden på djupet.

Applicera ansiktskrämen med rätt rörelser

Vad gäller ansiktskrämen och dess applicering är det inte svårare än att du smörjer in den som vanligt som sagt, och att du ser till att du får med både ansikte och hals, och även dekolletaget (bröst och axlar) om du vill vara extra noggrann. 

Sen har jag ett litet tips på just hur en ansiktskräm, eller ansiktsprodukter överlag, bör appliceras och smörjas in för att ge bästa möjliga resultat. Det du ska tänka på är att arbeta med lugna, mjuka rörelser (helst cirkulerande), och att du börjar processen från ansiktets mitt och jobbar dig utåt och uppåt. 

Denna metod bör du även använda när du applicerar resterande produkter, och alltså också när du gör din hudvårdsrutin på morgonen. Detta, i kombination med bra produkter, kan göra stor skillnad i form av hudens kvalité och fräschör, då de uppåt- och utgående rörelserna ser till att din hud inte sjunker ihop och blir rynkig.

Du kan ju tänka dig hur neddragen och uttänjd din hud blir om du hela tiden drar med händerna neråt, och för att inte tala om hur oskönt det egentligen är. Genom att dra ut och upp inte bara känns det mycket friskare och mer uppvaknande, utan det gör även att huden håller sig fast och att rynkorna ”formas åt rätt håll” så att säga.

Kombinera applicering med ansiktsmassage

Ett annat tips som verkligen maximerar effekten av dina hudvårdsprodukter, inte minst den lugnande och återhämtande nattkrämen på kvällen, är om du kombinerar appliceringen med ett massageverktyg för ansiktet. Detta är något som blivit otroligt populärt på senaste, och jag själv har blivit helt besatt.

Då köper du ett speciellt massageverktyg för ansiktet, där du kan välja mellan flertalet olika varianter beroende på hur du vill använda det och vilken effekt du vill få. Verktyget ska sen användas för att massera och liksom ”stretcha ut” ansiktet, för att sätta igång blodflöde och cellförnyelse, samt för att minska på spänningar och ömma punkter. 

Det du gör är att du helt enkelt gör din vanliga hudvårdsrutin fram till serum eller kräm. När du väl kommit dit så applicerar du din produkt (jag brukar massera när jag lagt på serumet) och masserar/ rullar sen enligt instruktion. Att unna sig detta är så skönt och avslappnande, och det hjälper även till att arbeta in produkten i huden extra bra. 

Du får själv välja om du föredrar att göra detta på morgonen för att minska svullnad och få fart på cirkulationen och glowet, eller om du vill göra det till en avslappnande kvällsrutin innan du lägger på din reparerande nattkräm. De båda gör ju gott för huden, men frågan är bara om du vill att den ska fräscha till dig eller om du vill att den ska hjälpa dig slappna av. 

För maxad effekt av ansikts-massageverktyget kan du blöta den i kallt vatten i användning, eller låta den ligga i kylen för att det ska kännas extra uppiggande och avslappnande. Med denna känns det nästan som att du är på ansiktsbehandling. Det är så skönt och riktigt bra för hyn, samtidigt som det är så enkelt att göra på sig själv.

Vilken nattkräm ska du välja?

Det finns väldigt många nattkrämer att välja mellan på dagens marknad, vilket ju i sig kan vara väldigt positivt men också försvåra det hela just för att du inte vet vad du ska välja. Där ska du utgå från sin speciella hudtyp och sina egna behov, och sen ta det därifrån för att hitta den nattkräm som passar bäst (precis som med alla andra hudvårdsprodukter). 

Det innebär att om du till exempel har fet hy som lätt blir glansig så bör du välja en lite lättare variant som kontrollerar oljorna, medan du med känslig hy bör välja en lugnande och återfuktande sådan. 

Ett annat tips vad gäller att välja nattkräm så är det bra om du försöker använda samma märke på sin dagkräm som på sin nattkräm, enligt rekommendation från både experter, hobby-nördar och ”vanliga” användare. 

Vill du kan du även använda samma rengöring för att maximera effekten av innehållet och det grundläggande syftet med produkten, så att du inte rör ihop och blandar olika ingredienser med olika syfte och funktion med varandra. 

Det är inget måste och det går bra att blanda. Men, risken finns att produkternas innehåll inte får samma effekt som de skulle fått annars, då du med olika märken och innehåll liksom drar i så många trådar samtidigt att de inte får ta full makt och visa sina starkaste sidor på egen hand.

Det optimala är om du testar dig fram för att hitta vad som passar dig bäst. Kanske vet du om att din hud gillar eller ogillar en viss ingrediens, en viss sammansättning eller en viss formula?

Vad kostar nattkräm?

Det beror helt på vilken variant du köper, vilket märke det är, vad den innehåller, hur stor förpackningen är, och så vidare. Det finns billigare nattkrämer som kostar runt en hundralapp, och så finns det betydligt dyrare och lyxigare varianter som kostar över tusen kronor. 

De allra flesta nattkrämer ligger dock på runt några hundra kronor, och det är den priskategorin du bör hålla sig till om du vill hitta bra och kvalitativa produkter med vårdande ingredienser. Jag säger inte att du måste köpa de dyraste nattkrämerna, men under hundralappen brukar sällan vara så bra. 

Såklart ska du utgå från sin egen budget, och att köpa någon nattkräm kan i alla fall vara bättre än att inte ha någon alls. Eller ja, såvida du inte har en dagkräm som trots det felaktiga syftet är mycket bättre än den alldeles för billiga nattkrämen. 

Ni förstår grejen, och det är alltid värt att lägga några kronor extra på hudvård för att få lite bättre kvalité. Om det är något som lönar sig i längden (trots att det kanske svider lite mer i plånboken) så är det att köpa bra hudvård, det är verkligen en investering för dig själv.

Våra favoriter

Premium: Estée Lauder Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum

Det här är en mycket speciell nattkräm som egentligen är ett serum. Förutom sina återfuktande egenskaper har den också en så kallad korrigeringsteknologi, som gör att pigmentfläckar, ojämnheter, och rodnader minskar markant. 

Den ger en slät, frisk, och återfuktad hy bara på några dagar. Porerna minskar i storlek också; om du har problem av det slaget. 

Krämen var otroligt älskad av vår testpanel och har också fått jättebra omdömen på nätet. Den är dessutom helt fri från parabener, sulfater, och ftalater. Men vad betyder det egentligen?

Parabener är en kemikalie som används som konserveringsmedel i många kosmetiska produkter. Forskning har visat att parabener kan ha hormonstörande effekter på en användare. 

Inom EU har man infört regelverk kring parabener; man får inte använda mer än det som är nödvändigt i en produkt, för att den ska hålla sig fri från svamp och mögel. Många kunder har börjat fråga efter produkter som är parabenfria. 

Sulfater är uttorkande för hyn och det är alltså ett stort plus att den här krämen inte innehåller det!

Ftalater är en produkt som använts inom industrin som mjukgörare för plaster, men även inom kosmetikaindustrin använder man dem, bland annat som doftförstärkare.

Den som har känslig hud kan reagera negativt på det här ämnet, så Estée Lauder Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum, som är fri från alla de här ämnena, är sannerligen en Rolls Royce bland hudkrämer. 

Estée Lauder har också många andra bra nattkurer för ännu mer godheter under sömnen. Priset är inte svåröverkomligt, speciellt när innehållsförteckningen exkluderar ovanstående ämnen.

Fördelar

 • Kombinerad nattkräm och serum
 • Korrigerar och reducerar pigmenteringar och mörka fläckar
 • Verkar snabbt och ger resultat på några dagar

Nackdelar

 • Dyr
 • Något rinnig
 • Snålt med produkt

Mellan: Biotherm Blue Therapy Night Cream

Den här nattkrämen från Biotherm har fått många goda recensioner på flera håll, och när vi hörde så gott om produkten ville vi absolut ha med den i vårt test. Sagt och gjort så blev vi gott överraskade och insåg att krämen från Biotherm var den perfekta vinnaren i mellankategorin. 

Till att börja med både ser och känns krämen väldigt lyxig, trots att priset inte alls är i närheten av dyrt om ni jämför med andra nattkrämer av liknande kvalité. För det andra så är den här nattkrämen otroligt dryg och rik i sin formula, vilket gör den ännu mer prisvärd.

En tredje orsak till att den här krämen är så värd sitt pris, och verkligen är värd att testa, är att den bidrar med en riktig fuktboost. Det i sin tur bidrar till att du vaknar upp pigg och fräsch nästa dag tack vare att huden är återställd och redo att jobba på nytt. Den känns lätt men ändå kraftig, och går nästan att likna med en nattmask.

Till råga på det så verkar den även stärkande för att hjälpa huden bygga upp sin egen skyddsbarriär genom att återställa fuktbalansen. Innehållet av den unika algen Amber Algae bidrar till en märkbart bättre hud redan från dag ett. Huden blir mjuk, full av lyster och följsam.

Det må låta som en dröm, men faktum är att den här nattkrämen från Biotherm verkligen lever upp till förhoppningarna. Somliga upplevde den som lite hård och något för dyr, men vi anser att den verkligen håller kvalité på alla plan. Vid rätt temperatur är den lätt att dosera och sjunker snabbt in i huden. 

Den här boostern funkar för alla och gynnar speciellt de som vill ge ett lyft till ansiktet. Krämen jämnar ut hudtonen och minskar pigmenteringar. Ett extra plus för en fräsch god doft!

Fördelar

 • Återfuktar, mjukgör och ger lyster
 • Minskar pigmenteringar
 • Lättsam men näringsrik

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kännas något hård i konsistensen

Budget: L'oréal Age Perfect Intense Nutrition Night Care

Ett utmärkt budgetalternativ tyckte testpanelen! Man bör komma ihåg att den är väldigt fet, så har man fet- eller blandhy, kan den här krämen vara för kraftig. Annars är den lätt att applicera och doftar väldigt fräscht. 

Formulan i den här krämen är berikad med pro-calcium. Kalciumbrist märks genom att man bland annat har torr och fnasig hud. Den här krämen är ett sätt att få huden att återhämta sig från kalkbrist

Det vi var extra förtjusta i med den här krämen är att den också innehåller royal jelly. Det är, på ren svenska, bidrottnigngelé. Den är mycket proteinrik och har det senaste decenniet blivit populär inom hudvård och alternativ hälsa. 

I den har du naturligt kollagen som är bra för huden och här finns också vitaminer, aminosyror, och mineraler. 

Så har vi grädden på moset! I nattkrämen finns inte mindre än 10 essentiella oljor som gör din hy frisk och stark. 

De här oljorna kommer från olika växtdelar, är flyktiga och väldoftande. De gör gott för huden och gör att den återhämtar sig snabbare.

Fördelar

 • Gör att huden återhämtar sig och bygger upp sin fuktbarriär
 • Naturligt kollagen som verkar gott
 • Innehåller vitaminer, mineraler och aminosyror

Nackdelar

 • Väldigt fet och tjock
 • Tar något lång tid att sjunka in

Special: James Read Tan Face Sleeping Mask

Den här är för oss som drömmer oss bort till Thailand, Mallorca, eller vart som helst där temperaturen överstiger 25 grader. Vill man komma bort från en blek vinterglåmig hy är det här en perfekt kräm.

Den är berikad med gurkextrakt som är återfuktande, Aloe Vera som reparerar, och inte minst rödalger, en fantastisk råvara som används för att  för att lugna trött och irriterad hud. 

Den här återfuktar dock inte riktigt lika effektivt som våra andra testvinnare, så är du torr i huden måste du sannolikt också återfukta med en annan kräm, olja, eller serum för att inte torka ut hyn.

Men det kan det kanske vara värt för att få en härlig sommarbrun ton i ansiktet. Hela testpanelen upplevde att man inte behöver använda den här krämen varje natt för att få en solbränd hy, snarare är det lagom att använda den var tredje dag eller liknande. Prova dig fram! 

Man måste fördela den och massera in den jämnt över huden och även vara noga med hårfästet, käklinjen, och halsen. Kom ihåg att sätta lite på öronen också! Masken finns i två olika utföranden.

Fördelar

 • Kombinerad nattmask och brun-utan-sol
 • Verkar bra under natten utan att ge ett onaturligt resultat
 • Återfuktar, lugnar och reparerar

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan torka ut huden om du inte använder annan produkt innan
 • Kan bli något ojämn om du inte är noggrann vid applicering

Våra utmanare

Peter Thomas Roth Mega Rich Intensive Anti-aging Cellular Creme

Den här nattkrämen från Peter Thomas Roth är en lyxig deltagare. Trots den höga prislappen kunde vi inte motstå att ta med den, just för att den blivit en storfavorit i många badrumsskåp. 

Priset är kanske inte optimalt, men med de djupverkande och återfuktande egenskaperna kan vi förstå varför den här krämen är så populär! Innehållet består av en hel del antioxidanter som boostar huden med näring och lyster, samtidigt som ingrediensen Firma- CELL-4 minskar uppkomsten av djupa rynkor och fina linjer.

Efter användning känns huden otroligt återfuktad, mjuk och följsam, samtidigt som den upplevs vara mer fyllig och fast. Krämen bidrar till en ökad elasticitet, vilket i kombination med de andra egenskaperna gör att du vaknar upp och ser mycket yngre ut bara efter några dagar. 

Trots den feta och rika konsistensen är den lätt att applicera och sjunker in bra. Under natten verkar den för att reparera huden från skador och fuktbrist, vilket uppskattas av de allra flesta. Väldigt dyr, men vid behov kan den absolut vara värt det då den gör underverk. 

Förändringen sker givetvis inte över en natt, men vid kontinuerlig användning kan du absolut se skillnad! Tänk dock på att krämen är väldigt rik och fet i sin konsistens, så för dem som har fet och oljig hy kan den här produkten kännas lite för tjock.

Fördelar

 • Tränger ner i musklerna och bidrar till ökad fasthet
 • Lyfter och motverkar rynkor
 • Huden känns mer elastisk och följsam

Nackdelar

 • Dyr
 • Ohygienisk burk

Aco Rebalancing Night Balm

Aco Rebalancing Night Balm är en nattkräm som tillhör de mer trovärdiga budgetvarianterna. Visst lovar den här nattkrämen väldigt mycket, så som att fina linjer och rynkor ska minska, att orenheter ska försvinna, och att huden ska bli helt balanserad. Vid användning upplever många att den gör dessa saker, fast inte riktigt så effektivt som utlovat.

Dock tycker en del att krämen gör huden något stram efter att produkten applicerats, och att den vid första anblick inte kändes så djupgående och återfuktande. Men, förvånansvärt nog känns det mycket bättre på morgonen då de vaknade med en lugn och mjuk hy. 

Med andra ord gör nattkrämen vad den lovar, men det tar en stund för effekten att verka. Tack vare de exfolierande enzymerna verkar den milt peelande, vilket innebär att den tar bort döda hudceller och förnyar huden. Huden känns fastare, fylligare, mer elastisk och följsam. Krämen bidrar också med lyster.

Aco rebalancing Night Balm är ett riktigt prisvärt alternativ på marknaden av nattkrämer. Resultaten blir inte riktigt så bra och synliga som av de lyxigare krämerna, men i och med att priset är så väldigt mycket lägre än för andra nattkrämer så är vi ändå imponerade. 

Huden känns frisk, återfuktad och helt enkelt en aning bättre. Ingen wow-effekt, men absolut bra i sin kategori. Ett extra plus för en söt design och en praktisk förpackning som möjliggör smidig applicering.

Fördelar

 • Gör huden mjuk och bidrar med fukt
 • Exfolierar milt och förnyar hudens kvalité
 • Huden känns fastare, fylligare och mer elastisk

Nackdelar

 • Ger inte utlovat resultat
 • Tar lång tid för att ge effekt
 • Känns inte så återfuktande vid applicering

Lumene Valo Arctic Berry Cocktail Brightening Vitamin C Hydra-Oil

Det finska företaget Lumene har visat framfötterna när det gäller att briljera i skönhetsindustrin! Deras nattkräm innehåller hjortronolja och tranbär. Det innebär massor med vitamin C för huden.

C-vitamin är en kraftig antioxidant och hjälper huden att återhämta sig och förnya cellerna. C-vitamin bör alltid stå högt upp på listan när det gäller hudvård. Lumene har många oljor att välja mellan.

Fördelar

 • Innehåller mängder av C-vitamin
 • Bidrar till en friskare och fräschare hy
 • Goda antioxidanter och vitaminer

Nackdelar

 • Något rinnig
 • Kan upplevas som lite för lätt

Exuviance Age Reverse Night Lift

Vår hud utsätts dagligen för stress i form av föroreningar; sol, vind, kyla, torr inomhusluft, med mera. Vi ser rynkiga och trötta ut, helt enkelt. Exuviance håller fanan högt med sitt kliniska och medicinska förhållningssätt till hudvård.

Det här är en produkt som bygger upp kollagenet i huden och gör den mindre påverkad av yttre faktorer. Samtidigt får du en jämnare och slätare hud.

Fördelar

 • Skyddar huden mot inre och yttre skador
 • Skapar en barriär mot föroreningar och smuts 
 • Bygger upp hudens egna kollagen

Nackdelar

 • Ger inte en så lyftande effekt som du kan önska
 • Konstig doft
 • Dyr

Clarins Multi Active Nuit Night Cream

För lite sömn, avbrott i densamma, stress… alla de här sakerna bidrar till att ditt ansikte ser tröttare och äldre ut. Clarins kräm innehåller många antioxidanter och fokuserar just på att förnya huden. 

Det speciella med den här krämen är att den innehåller ekologisk vallmofrö från Kalifornien. Vallmo innehåller en olja som lugnar och reparerar huden på ett effektivt sätt.

Denna kräm passar dem som lever i ett högt tempo, till exempel småbarnsmammor och de som kombinerar familjelivet med ett krävande jobb. Nattkrämen kommer i två olika utföranden.

Fördelar

 • Boostar huden med antioxidanter och vitaminer
 • Gör att huden ser pigg och fräsch ut
 • Bra för stressad hud

Nackdelar

 • Dyr
 • Opraktiskt och ohygienisk förpackning på burk

Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream

En komboprodukt med både kräm och ett extra serum man blandar i. Serumet består av ett kraftfullt retinol som stimulerar kollagenproduktionen.

Anledningen till att retinolet är i en enskild tub beror på att man ska börja med en liten mängd för att öka på allteftersom. Detta för att retinolet kan vara något irriterande på känslig hud. 

När man fått fram en passande styrka i blandningen vet man att man har en kräm som maximalt motverkar pigment och leverfläckar; jämnar ut och binder fukt; vilket bäddar för att hålla huden slät och elastisk. 

Den har dock ett lyxigt pris, men man behöver som sagt inte mycket eftersom den blandas ut. Den är verkligen värd det!

Fördelar

 • Extra kraftfull effekt mot rynkor och fina linjer
 • Stimulerar kollagenet för ett jämnare intryck
 • Binder fukt och återfuktar mer

Nackdelar

 • Dyr

Produkter som utgått

Origins Make a Difference Night Cream

En otroligt fin nattkräm i sin prisklass. Det är det nyaste tillskottet i det sympatiska varumärket Origins utbud. Och det är ännu en högkvalitativ kräm bland många bra nattkrämer.

Hudkrämen ger synliga resultat på några nätter och man vaknar upp med en återfuktad, frisk, och elastisk hud. Den är väldoftande på ett stillsamt och diskret sätt; det gillade testpanelen.

Under natten förlorar huden mycket fukt och det är viktigt att använda de sovande timmarna till återhämtning. Origins kräm ska fördelas noggrant över ansiktet och sedan masseras in ordentligt. Då får man mycket bättre resultat.

Origins har enbart ett växtbaserat sortiment och är därmed veganskt; något som är viktig för många numera. Här använder man naturens eget skafferi som grund för att göra förnämlig hudvård och makeup. Och det lyckas man väldigt bra med!

Origins producerar givetvis produkter utan djurtester och man använder även en del av vinsten till trädplanteringsprojekt världen över.

Man kan sova med ett gott samvete om natten om man använder Origins produkter, det har vår research säkerställt!


Dr. Brandt Xtend Your Youth Power Dose Vitamin C

Här har vi ett lite annorlunda koncept. Innehållet ska droppas ner i din vanliga nattkräm och blandas ut i den. Fyra till fem droppar räcker för att komplettera kvällsrutinen med ingredienser som gör din hud starkare.

Även denna är en produkt som innehåller höga halter C-vitamin. 20% sägs vara den högsta dosen som huden kan absorbera av vitaminet och det är precis den mängd C-vitamin som krämen innehåller.

Det i sin tur ökar kollagenproduktionen och man får en fastare och slätare hud med mindre risk för fläckar och rodnader. Matcha med en dagkräm från samma märke, vettja!


Decléor Excellence De L'age Baume Excellence Regenerating Night Balm

En nattkräm med många funktioner. Den arbetar först och främst med att göra huden len och mjuk. Den innehåller eteriska oljor och krämer och är lätt att jobba in i huden. 

Kollagenet bidrar till att motverka mörka ringar under ögonen och glåmig hy. Efter några nätter märker man en betydlig skillnad i hudens elasticitet. Pluspoäng för en härlig doft och lättarbetad konsistens.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals