Bästa nattmasken 2024 – Sov dig till bättre hy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Hudvård har aldrig varit så populärt som det är nu och jag tycker att det är så härligt att mer och mer folk börjar ta hand om sin hy, och då snackar jag även män.

Jag har alltid tyckt att det är så skönt att ta hand om sin hy eftersom man mår så mycket bättre. Man slipper känna att det stramar i ansiktet, man behöver inte klämma finnar (ja, jag är skyldig till det, jag kan inte låta bli!).

Olika personer har olika knep, men någonting som har kommit stort de senaste åren är masker av alla slag. Vi har ansiktsmasker, sheet masks, pore masks, och inte minst nattmasken! Hallelujah!

Så är du sugen på att testa en nattmask har du definitivt kommit rätt! Vi har gjort ett test av de bästa nattmaskerna på marknaden och våra premiumfavorit blev Reserol Overnight Moisture Mask.

Vinnaren i mellanklassen blev Shiseido Waso Beauty Sleeping Mask medan Skin Lab Vitamin C Sleep Mask tog hem vinsten i budgetkategorin. Vi har också en specialare i form av Filorga NCEF Night Mask.

Premium: Reserol Overnight Moisture Mask

Här har vi en mask som är omtyckt och älskad av många, inte minst vår testpanel. Den fick otroligt höga poäng, tack vare det fina resultatet man får av den och den enkla användningen.

Detta är masken för dig som vill ha fukt och mera fukt och även en nattmask som har skyddande egenskaper. Den stärker din hudbarriär genom att tillföra fukt och du får en mjuk och silkeslen hy!


Mellan: Shiseido Waso Beauty Sleeping Mask

Waso Beauty Sleeping Mask är helt fantastisk och rekommenderas verkligen till den torra huden. Den är rik på återfuktande ingredienser från citrusfrukten yuzu och vitaminoljekapslar.

Du får tillbaka en välbehövlig lyster och så älskade vi verkligen att den är lätt kylande, vilket alltid uppskattas av personer med torr hy eller aknebenägen hy. Den kan verka dyr, men är väldigt dryg och värt det!


Budget: Skin Lab Vitamin C Sleep Mask

Nattmasken från Skin Lab är, som namnet förmedlar, väldigt rik på Vitamin C och tillför verkligen den fukt din hud så oerhört är i behov av. Huden känns fastare, den får mer lyster, och hudtonen jämnas ut - vem vill inte ha det, liksom?


Special: Filorga NCEF Night Mask

Här har vi nattmasken för den som vill få en föryngrad hy och reducera alla tecken på fina linjer, rynkor, stress, och trötthetstecken. Formulan kallas för NCEF och innehåller 50 stycken aktiva ingredienser som ger en kraftfull och intensiv behandling.

Köpguide – bästa nattmasken

Vad är en nattmask?

En nattmask är en ansiktsmask som är tänkt att använda under natten. Detta innebär alltså att du applicerar masken en stund innan du ska gå och lägga sig, för att sen låta alla härliga ingredienser gotta in sig i ansiktet under tiden som du sover.

Med nattmasken slipper du liksom sitta och vänta på att den ska torka i vad som ibland känns som flera timmar, och kan istället då effektivisera din sovtid genom att låta den göra sitt.

Du skulle kunna se just nattmasken som en kategori i sig, då det precis likt vanliga ansiktsmasker finns en uppsjö av varianter att välja mellan; för olika hudtyper, olika syften, och olika konsistenser.

Vem behöver en nattmask?

Vi skulle säga att alla som är i behov av lite välbehövlig kärlek, fukt, och ny energi till sin hy gott och väl kan investera i en nattmask. Det är verkligen ett smart drag för att hjälpa sin hud på traven till ett härligare mående, i samband med att du vilar upp din kropp och själ. Finns det en bättre kombo?

Det är ju som så att när vi sover så vilar inte bara kroppen upp sig, utan även huden passar på att slappna av och vila. Däremot stänger den inte av mottagandet från vårdande ansiktsprodukter, utan snarare tvärtom; den passar på att ta åt sig extra mycket av alla godheter som den helt enkelt för möjlighet till att roffa åt sig. 

Detta innebär ju då alltså att om du, innan du går och lägger sig, rengjort ansiktet, kanske använt en skrubb, och applicerat serum och krämer så är huden på god väg att återhämta sig under natten. En nattmask bidrar ju med ännu mer närande, stärkande och återfuktande egenskaper, så då kan du ju tänka dig själv hur nöjd huden är efter detta. 

Dessutom bidrar nattmasken till att huden är bättre på att ta upp de andra produkterna och dess nyttiga innehåll, alltså blir det en win-win för både dig, din hy och dina produkter. 

Med andra ord kan vem som helst få användning för en bra nattmask, oavsett hudtyp och behov. Applicera en nattmask innan läggdags och vakna upp med ett tacksamt och välmående ansikte – vi lovar dig att det kommer göra skillnad.

Vad gör en nattmask?

Hur kan en nattmask funka så bra? Vad gör den egentligen? Jo, det ska vi förklara för er. För hur fantastiskt det än låter, och att det ibland kan låta som magi, så finns det ju faktiskt en förklaring till hur det hela går till. 

du kan nästan säga att en nattmask verkar som en superpotent nattkräm, eller en vanlig ansiktskräm, fast som du då sover med. 

Och nej, du behöver inte vara orolig för att den ska kladda ned hela kudden eller sängen; idag är nattmaskerna så pass välutvecklade att de nästan direkt absorberas av huden. Detta sker dock inte på en sekund, utan helst ska du låta den sjunka in i 10-20 minuter innan du gosar ner huvudet i den fantastiskt sköna kudden. 

Precis som i en vanlig ansiktsmask så innehåller en nattmask ofta många väldigt återfuktande ingredienser. Dessa har egenskaper som att de stärker huden, förbättrar dess textur, och att de ger mycket näring.

Några vanliga ingredienser som kan förekomma i en nattmask är hyaluronsyra och retinol, något som såklart kan variera beroende på vilken typ av nattmask du köper och vad dess huvudsakliga syfte är.

Verkar gott hela natten

Skillnaden mellan nattmasken och den vanliga ansiktsmasken är ju då att du istället för att ta bort masken efter 10-20 minuter så låter du den sitta på och verka gott hela natten. Det innebär ju alltså att alla härliga ingredienser och fantastiska egenskaper får all tid i världen för att sjunka in ordentligt, samtidigt som huden återhämtar sig i en ostörd miljö. 

Kort och gott kan du alltså säga att en nattmask fungerar så bra då dess formula är anpassad för att enkelt smälta in i huden vid applicering, för att då inte kladda av sig när du sover. Sen verkar de magiska ingredienserna hela natten lång, utan att du ens behöver fundera över något. 

Detta har blivit så otroligt populärt eftersom huden enklare kan ta till sig ingredienserna i samband med att huden vilar och får chans att återhämta sig. Det är tiden då huden tar igen sig efter en lång och påfrestande dag.

Hur använder du en nattmask?

Många tror att en nattmask ska användas precis som en vanlig ansiktsmask, alltså att du applicerar den direkt efter rengöring (och då innan alla serum och krämer). Detta gäller ju om du använder en vanlig ansiktsvatten och låter den verka över natten, eftersom den sen då ska sköljas bort på morgonen. 

Men faktum är att en nattmask inte funkar på samma sätt, och därför ska den inte heller användas på samma sätt.

En nattmask ska nämligen appliceras som sista steg i en hudvårdsrutin på kvällen, just för att den inte ska sköljas av. 

Det innebär att du ska fullfölja hela sin hudvårdsrutin, alltså rengöra ansiktet, skrubba, applicera ansiktsvatten/toner, olja, serum, ögonkräm, ansiktskräm - you name it – innan dess att nattmasken ska appliceras.

Eftersom en nattmask liksom ska verka som en extra boost för huden, och eftersom den inte ska sköljas av, så vill du ju inte behöva exkludera alla andra produkter som huden vanligtvis får ta del av under natten.

Det som är så smidigt är att nattmasken klarar av att tränga igenom resterande produkter och ändå nå ner till huden – är det magi? För en extra näringsboost kan du faktiskt applicera en nattkräm och/eller fuktspray ovanpå nattmasken – fukt kan du sällan få nog av.

Hur ofta kan du använda en nattmask?

Med tanke på att det finns väldigt många olika typer av nattmasker, alltså med olika formulas, för olika hudtyper och för olika syften, så varierar användningen beroende på vilken typ du köpt. 

Det bästa är att läsa på den enskilda förpackningen för att se vad som rekommenderas, och sen följa instruktionerna för bästa resultat. På förpackningen brukar det ofta stå både hur ofta den kan användas och hur länge den ska verka. 

Många märken säger dock att du kan använda nattmasken varje natt, just för att dess egenskaper ofta bara gör gott för din hy. Känner du att din hy klarar av det så är det bara att köra på den varje natt, om du så vill och är i behov av det. 

Se bara till att masken inte innehåller för mycket aktiva ingredienser då sådana jobbar rätt hårt, så som vitamin C, olika typer av syror, eller retinol. Dess effektiva arbete kan bli för mycket för huden, och till slut kan de orsaka hudirritationer.

Kan alla hudtyper använda en nattmask?

Som vi tidigare nämnt så finns det många olika typer av nattmasker, där olika typer är anpassade för olika hudtyper (likt vanliga ansiktsmasker). 

Detta är ett måste för alla olika typer av produktkategorier, just för att alla hudtyper har olika behov som behöver tillfredsställas på olika sätt. Ingen ska ju behöva gå utan, framförallt inte en så uppskattad produkt som nattmasken. 

Som tur är så kan en nattmask göra under för alla olika hudtyper, om du hittar rätt produkt det vill säga. Ofta funkar en nattmask väldigt bra för de flesta hudtyper, framförallt om du är i behov av mycket fukt, vitaminer eller extra lyster. 

Sådana varianter som innehåller specifika eller lite starkare ingredienser ska du dock vara mer noggrann med att försöka anpassa till rätt hud, då innehållet annars kan ge fel effekt. 

Men eftersom en nattmask, till skillnad från en vanlig ansiktsmask som sköljs av, verkar för att ge det där lilla extra utöver ”det vanliga extra” så kan det ibland kännas som en alldeles för kraftig produkt. Somliga gillar alltså inte nattmasker och tycker att det blir för mycket, vilket ofta beror på att de är rätt koncentrerade och att de inte sköljs bort.

Var försiktig om du har acnebenägen hud

Sen kan vi också råda er som har väldigt oljig eller aknebenägen hy att ta det lite försiktigt med en nattmask – det finns en risk för att reaktionen inte alltid blir som du önskat. Ni får vara beredda på att det kanske inte är något för er, och att en lermask eller syrabehandling kommer göra sig bättre. 

Att en nattmask kanske inte verkar som allra bäst för de med stora porer, finnar eller acne är för att en nattmask som sagt stänger inne alla produkter, medan den ändå verkar för att ta sig ner i huden. Detta innebär alltså att produkten även stänger inne allt annat som finns i huden, alltså olja och möjliga bakterier från pormaskar och finnar.

Detta är dock väldigt individuellt, och det kanske behöver det inte alls påverka dig på ett dåligt sätt även om du har oljig hy. Prova och se vad som händer, det är helt enkelt det bästa du kan göra. 

Men, om du är lite orolig över att det ska bli sämre så kan det vara bättre att avstå. Detta gäller framförallt om din hy är väldigt oljig, då mer olja leder till fler utbrott. Rådfråga en hudläkare eller hudspecialist om du vill få hjälp från en expert, och kom ihåg att det alltid finns annat som kan passa just dig bättre.

Vad kostar en nattmask?

Här gäller det, precis som med allt annat, att priset varierar väldigt beroende på vilken typ av nattmask du köper. Ingredienser, formula, syfte och storlek på förpackning är avgörande faktorer, i kombination vilket märke den är tillverkad av. 

Det finns nattmasker som kostar under hundralappen, medan det finns nattmasker som har ett pris på över tusingen. Hudvård har sällan några gränser vad gäller valmöjligheter, vilket ju är helt fantastiskt då det innebär att det finns några som alla kan prova. 

Utgå från din egen budget och de behov som din hud har för att hitta den bästa produkten för just dig. Kom ihåg att masken ska kännas bra och att den bidrar till ett härligt uppvaknande – det ska aldrig kännas jobbigt, besvärligt eller obehagligt. 

Med rätt hudvårdsprodukter kommer ditt ansikte må sitt bästa jag, där nattmasken kan ge din hudvårdsrutin ett extra lyft. Lycka till!

Våra favoriter

Premium: Reserol Overnight Moisture Mask

Här har vi en nattmask to die for! Om ni inte tror mig är det bara att testa för er själva, och kolla även in alla kommentarer och recensioner av den - folk kan helt enkelt inte få nog av den.

Detta är för att den verkligen visar resultat och är väldans rik på fukt, och det är det hela masken går ut på - att tillföra näring och fukt till huden. Detta görs genom bland annat vitaminer, sheasmör, och hexapeptider som alla är riktiga fuktbomber.

En av sakerna som gör att man får ett så bra resultat, och som också är bevisat i in vitrostudier, är hudens vattentransport. Fungerar denna transport riktigt väl är det svaret till att man kan stärka hudbarriären och expandera hudens fukthalt.

Detta görs genom hexapeptiderna i denna nattmask och tillsammans med Vitamin C och E skyddar det också mot UV-strålningar och för tidigt åldrande eftersom vitaminerna är starka antioxidanter.

Squalane, som också finns med i innehållsförteckningen, är en icke komedogen (den täpper inte till porer) som snabb penetrerar in i huden och agerar skydd och fuktighetsbevarare, vilket spelar en stor roll för det underbara resultatet.

Denna mask kan alla använda, men den fungerar kanske bäst för de som har fyllt 30 år och behöver massvis med fukt och vill försöka få bort pigmenteringar eller linjer.

Den kan användas 2 gånger i veckan som ett sista steg i din hudvårdsrutin, då är det bara att ta ett tunt lager och sprida det jämnt över ansiktet innan du sover med den. Skölj bort den på morgonen.


Mellan: Shiseido Waso Beauty Sleeping Mask

Shiseido har otroligt bra hudvårdsprodukter och jag kan ofta tycka att de är ganska dyra (samtidigt som de är värda priset), och visserligen får man betala en slant för denna nattmask, men den är också så underbart ah-ma-zing!

Den innehåller yuzu som är en citrusfrukt som ofta används för sina återfuktande egenskaper, och vitaminoljekapslar som också är otroligt återfuktande och rika på antioxidanter.

Masken ger en intensiv behandling till den uttorkade huden och man riktigt känner hur den återfuktas och får tillbaka sin lyster och elasticitet. Dessutom är den enkel att använda, du kan använda den varje dag om du vill, och kladdar inte.

Det vi dessutom gillar skarpt och som den får ett extra plus för är att den även är lite kylande. Detta är perfekt för den torra huden eller för dig som har acne och speciellt om du går igenom acnebehandlingar.


Budget: Skin Lab Vitamin C Sleep Mask

Vi har även en budgetvariant som gör under för alla hudtyper, denna i form av Vitamin C Sleep Mask från Skin Lab. Som man kan förstå från namnet innehåller masken Vitamin C som hjälper till att jämna ut din hudton när du sover.

Hydrolyserat kollagen och elastin (protein) återfuktar på djupet och ser till att din hy känns mjuk, len, och fräsch igen. Eftersom detta är en gelmask kan den också kännas kylande, speciellt om man lägger den i kylen ett tag innan användning.

Det kanske inte är så många som är så överförtjusta i att använda en gelmask när man ska sova, men den sjunker in i huden snabbt. Det rekommenderas dock att man applicerar den 15 minuter innan man ska sova.

När man vaknar har den absorberats helt och man behöver inte skölja av den. Vi kunde nästan inte tro våra ögon när vi läste kundrecension efter kundrecension om hur bra masken var, och vi kan knappt tro på resultatet vi fick heller!

Den är helt enkelt underbar och en räddare i nöden för den som behöver en enkel, närande, och resultatgivande nattmask. Denna kan vi verkligen rekommendera till alla.


Special: Filorga NCEF Night Mask

Filorgas nattmask är även den tokpopulär, så vi tog med den som en specialare eftersom också vi blev helt övertygade av resultatet. Denna mask är också perfekt för er som vill bli av med fina linjer, rynkor, och ålderstecken.

Filorga har en skönhetsbehandling som heter Mesoterapi-injektion och de har även utvecklat denna mask som motsvarar samma koncentration av de 50 aktiva ingredienserna som kallas för NCEF.

Vill du inte prova på den behandlingen kan du alltså få samma resultat med denna mask - och vilket resultat man får! Bland annat får man en revitaliserad hud och trötthetstecken är som bortblåsta, tack vare melatonin-CX.

Sedan ingår även hyaluronsyra och kollagen i den underbara formulan som bidrar till att huden får volym och välbehövlig lyster. En detoxifierande ingrediens ser till att huden skyddas mot fria radikaler och motverkar stress.

Ja, som ni kan se är det här en alldeles himmelsk mask och den kan användas varje dag om du skulle känna att det behövs.

Våra utmanare

Kicks Beauty Vitamin C Night Sleep Mask

Vi har med ännu en mask som fokuserar på vitamin C och dess underbara egenskaper och denna gång är det från Kicks egna märke. Kicks har lyckats med att ta fram, iallafall en del, väldigt bra produkter som håller hög kvalité.

Och denna nattmask är en av produkterna de har lyckats med. Den passar för alla hudtyper, men är nog speciellt bra för normal/kombinerad hy. Den har en lätt konsistens, och är inte alls fet, vilket gör att den enkelt sjunker in i huden.

Precis som en nattmask ska vara är den superrik på återfuktande ämnen - enter vitamin C - och du kommer vakna med återfuktad hud varje morgon om du investerar i den här. Den har ett väldigt bra pris.


My Clarins Re-Charge Relaxing Sleep Mask

Det här är en nattmask speciellt utformad för de yngre hudvårdsentusiaster, och då snackar jag personer som är under 30 år. Den är helt vegansk och många av ingredienserna, ungefär 93%, har naturligt ursprung.

Det är en gelmask som återfuktar huden och ser till att den är redo för morgondagens påfrestelser. Vi gillar att den har en väldigt svag doft av jasmin; har du känslig hy behöver du inte vara orolig, doften är väldigt diskret.

Du kan använda den 1-3 gånger i veckan som nattmask eller som en vanlig nattkräm varje kväll.


Lancôme Énergi de Vie Overnight Recovery Sleep Mask

Det är nog ingen skönhets- och hudvårdsintresserad som har undkommit Lancôme, detta är nog för att de har väldigt bra produkter som kunderna alltid kommer tillbaka till. Nattmasken Énergi de Vie är verkligen en sådan produkt som man vill använda om och om igen.

Förutom att få välbehövlig fukt får huden även energi och blir mer spänstig, mjuk, och len. Lätt att använda är den också, den riktigt smälter in i huden efter applicering.

Den kan verka dyr, men då ska ni veta att den är väldigt dryg och att man bara behöver använda den 2-3 gånger i veckan. Den kan även användas som en vanlig ansiktskräm.


Clinique Moisture Surge Overnight Mask

Det är nog ingen mask-entusiast som har missat Moisture Surge från Clinique, speciellt om du har torr hy som är fuktfattig. Denna åtgärdar det problemet galant och ser till att du inte bara får fukt utan att huden även behåller den.

Du masserar in masken försiktigt tills den absorberats och låter den verka under natten utan att tvätta bort den på morgonen. Denna masken är verkligen prisvärd.


Dr. Brandt Probiotic Hydro Biotic Recovery Sleeping Mask

Här har vi en nattmask som återfuktar, minskar rodnad, och återställer hudens naturliga balans. Oligosackarider (kolhydrater) och yoghurtpuder ser till att rodnad motverkas och att hudens pH-värde återställs.

Bakterien Lactococcus bidar till att hudens cellförnyelse stimuleras och att den naturliga skyddsbarriären stärks. Antioxidanter och honung kommer samma och lugnar huden, skyddar mot fria radikaler, och har antiageing egenskaper.


Missha Super Aqua Cell Renew Snail Sleeping Mask

Denna nattmask är till för dig som vill ha lyster och en uppfräschning av din trötta och stressade hy. Formulan innehåller 15% snigelsekret som bidrar till att huden blir mer elastiskt, att hudens textur återställs, och är även bra för olika hudproblem.

Formulan är även fri från mineralolja och parabener och hela produkten är dermatologiskt testad. Du kan använda denna 2-3 gånger i veckan, vilket vi starkt rekommenderar för välbehövlig energi till din hy!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals