Bästa ögonbrynsfärgen 2024 – Skulptera brynen som ett proffs

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla sminknördar vet hur viktig varje aspekt av makeuprutinen är och man får absolut inte missa att definiera sina ögonbryn. 

Det varit populärt i många år nu att skulptera sina bryn, vilket verkligen gör skillnad för helhetsintrycket av din makeup, och det blir bara mer och mer populärt. 

Vi samlade därför ihop tolv stycken ögonbrynsfärger för att se vilken som verkligen står bäst i test för att göra letandet enklare för er nybörjare där ute, men även för att ge några alternativ till er veteraner. 

Som vanligt har vi valt ut tre vinnare i olika prisklasser och har även en bubblare. Vår vinnare i premiumklassen, och den absoluta favoriten, blev Anastasia Beverly Hills DipBrow Pomade eftersom man helt enkelt får ett felfritt resultat varje gång.

En annan fantastisk ögonbrynsfärg är mellanklassens vinnare Milani Stay Put Brow Color som även är helt vegansk och ger underbart definierade bryn.

För dig på en budget har vi tagit fram Freedom Makeup London Pro Brow Pomade som verkligen är i en klass för sig eftersom man får en lyxprodukt till ett budgetpris. 

Uppstickaren är ett helt kit som rekommenderas för nybörjaren eller för den som vill ha mycket i köpet: Glominerals gloBrow Collection Brow. Läs vidare för att hitta din nya ögonbrynsfärg.

Premium: Anastasia Beverly Hills DipBrow Pomade

Denna ögonbrynsfärg består av en krämig formula som inte blir kletig och som dessutom är vattenfast. Den kommer såklart i många olika färger som alla är precis lagom och underbart pigmenterande. 

Om du har problem med oljig hy eller bor i ett fuktigt klimat är det denna ögonbrynsfärg du ska investera i för att kunna skulptera dina ögonbryn optimalt.


Mellan: Milani Stay Put Brow Color

Denna veganska ögonbrynsfärg kommer med en borste som gör applicering enkelt och naturligt.

Få ett resultat som håller hela dagen med denna krämiga färg. Det finns många färger att välja mellan, så du kommer garanterat att hitta din favorit, alla till ett kanonpris. 


Budget: Freedom Makeup London Pro Brow Pomade

Detta är ögonbrynsfärgen för dig som inte vill släppa ifrån dig dina välförtjänta pengar på lyxprodukter. Spendera dem istället på detta budgetalternativ som känns som en lyxprodukt.

En pålitlig och krämig ögonbrynsfärg som ger ett hållbart resultat. Dessutom är det hur enkelt som helst att applicera alla olika nyanser, som kommer i hela elva stycken.


Special: Glominerals gloBrow Collection Brow

Ett utmärkt kit som blev en liten favorit hos många och som rekommenderas till er som vill ha mer i sitt köp än endast ögonbrynsfärg.

Pincett, ögonbrynsmallar, highlighter, vax, fyra pudernyanser, och tre borstar kommer med och allting fungerar bra tillsammans.

Varför ska du lita på oss?

Som vanligt har jag samlat ihop en pålitlig testpanel som tillsammans med mig har genomfört detta test. Sammanlagt har vi varit 6 kvinnor i olika åldrar med olika hudton- och typ. 

Alla är vi sminkexperter på ett eller annat sätt och besatta av allt som stavas kosmetika och har tillsammans många års erfarenhet av makeup-produkter.

Så du kan lita på att vi vet vad vi gör när det kommer till ögonbrynsfärg och det har heller inte snålats på research som vi gjort om alla produkter.

Vem behöver köpa ögonbrynsfärg?

Alla makeup aspiranter borde införskaffa en bra ögonbrynsfärg. Det räcker inte längre med att bara plocka och forma ögonbrynen; att backa upp med mer färg eller fylla i bland glesa hårstrån ger din makeup det där lilla extra som saknades på nittiotalet när ögonbrynen inte existerade.

Precis som att accentuera sina kindben med puder hjälper en bra ögonbrynsfärg till att definiera dina bryn genom att fylla i mer och är speciellt bra för dig som har glesa eller korta ögonbryn. 

Hur kom vi fram till vilka ögonbrynsfärger vi skulle testa?

Som vanligt har jag gått runt till butiker och frågat expertispersonal om vilka produkter som säljer bäst och vad kunder oftast frågar om. Är det puder eller krämform som gäller?

Föredrar man att ha vax med som hjälper hållbarheten och finns det en stor efterfråga för miljövänliga och veganska produkter? Detta är ju alltid upp till dig själv, men för att kunna göra ett så utförligt test som möjligt är detta bra för oss att veta.

Efter många efterforskningar och läsande av recensioner och innehållsförteckningar har vi sedan hämtat våra produkter från webbutikerna ahlens.se, nordicfeel.se, kicks.se, och lyko.se.

Hur testade vi ögonbrynsfärgerna?

Alla har fått testa två produkter i en vecka för kunna ställa två produkter mot varandra och enklare jämföra. Vi har sedan roterat runt så att alla har provat alla färger.

De produkter som har varit semipermanenta har vi sparat till sist och delat upp det jämnt, alltså att två personer har testat samma produkt, för att se hur länge färgen verkligen håller och hur enkel processen var. 

Innan vi började testet hade vi gått igenom olika kategorier och tagit fram ett poängsystem som skulle följas och allting skulle noteras om varje produkt.

När testperioden var över sammanställde vi poängen och det diskuterades vilt över vilka de tre vinnarna och bubblaren skulle bli.

För att göra testet ännu utförligare har vi även skickat ut en enkät med öppna och slutna frågor till privatpersoner som har köpt någon av ögonbrynsfärgerna vi har testat.

Detta har verkligen hjälpt oss att få en förståelse för vad som efterfrågas av sin ögonbrynsfärg på marknaden.

Våra favoriter

Premium: Anastasia Beverly Hills DipBrow Pomade

Anastasia Beverly Hills bara växer och växer i popularitet och har lyckats etablera sig som ett välkänt och pålitligt märke inom kosmetikvärlden. Deras DipBrow Pomade är inget undantag inte!

Ögonbrynsfärgen har en krämig formula som på många vis kan tänkas bli kladdigt och kletigt när man applicerar, men denna färg verkligen glider över bryna och sätter sig där och vilar under hela dagen.

Dessutom är den vattenfast och alltså perfekt för dig som tränar efter jobbet eller som har lätt för att svettas. Det är också därför den rekommenderas till personer med oljig hy eller som är bosatt i ett fuktigt klimat.

Den är tillräckligt pigmenterad för att enkelt kunna definiera sina ögonbryn precis som man vill samtidigt som den blir dryg och räcker ett bra tag. Det är också därför dess lyxiga cirkapris på 260 kronor blir värt vartenda öre. 


Mellan: Milani Stay Put Brow Color

Denna ljuvliga ögonbrynsfärg från Milani kommer till och med med en applikationsborste. Detta kanske inte alltid är en fördel för alla som gillar att använda sina egna borstar, men vi tyckte även att borsten var bra. 

Om du är ute efter en helt vegansk ögonbrynsfärg är det denna du ska införskaffa. Milani är verkligen en baddare på att göra veganska skönhetsprodukter. 

Precis som premiummodellen är denna en krämig pomade men som är lite mildare än DipBrow. Men den fungerar lika bra för det och även denna har ett hållbart resultat i upp till 16 timmar.

Det finns några färger att välja mellan men som vanligt ska du välja en som är nära din egna hudton, eller varför inte köpa två och blanda om man har råd?

Vilken färg du än väljer kommer du enkelt att kunna skulptera dina bryn, både tack vare borsten och denna underbara färg. Cirkapriset 150 kronor är även överkomligt. 


Budget: Freedom Makeup London Pro Brow Pomade

Ögonbrynsskulpteraren på en budget ska definitivt slänga ett öga eller två på denna burk från Freedom Makeup London. Den är minst lika bra som ovanstående favoriter, men till ett plånboksvänligt pris.

Även denna är en pomade och kommer i olika nyanser. Den är superenkel att applicera och de olika färgerna är även realistiska och har bra pigment.

Denna gör även jobbet smidigt och snabbt och håller ett hållbart resultat. Pomadan glider enkelt över din hud och dina bryn och det är även lätt att ändra om du gör fel.

Det bästa är såklart att det känns som en lyxprodukt men kommer till ett budgetpris på cirka 75 kronor. Inte heller tar den slut snabbt och rekommenderas varmt.  


Special: Glominerals gloBrow Collection Brow

Om du är en makeup beroende person som vill ha många skönhetsredskap och sminkprodukter, men som inte riktigt har råd att slå på stort varenda gång det ska inhandlas nytt smink kan detta kit rekommenderas. 

Visserligen får du lägga ut en del men det du får med i paketet är ögonbrynsmallar, brynpuder- och vax, highlighter, en pincett, och tre sminkborstar. Glominerals har specifikt utvecklat detta kit för att skulpteringen av dina ögonbryn ska bli optimal.

Använd mallarna och pincetten för att forma brynen som du vill ha dem och blanda sedan färgerna, eller använd en färg, och vaxet för att få resultatet du önskar. Avsluta definitionen med highlightern. Genom hela processen har du tre borstar att välja mellan. 

Färgerna är jättefina och pigmenterande vilket gör dem dryga och cirkapriset på 400 kronor blir då inte alls dyrt. Ett superkit helt enkelt.

Bra att tänka på innan du köper ögonbrynsfärg

Som vanligt när det handlar om färger ska du se till att du får rätt nyans. Det kan även vara smart att ha en sorts palett, eller åtminstone ett etui där du får två färger, eftersom det då är enkelt att blanda och få rätt nyans för just dig.

Tips från coachen 

När du formar dina ögonbryn ska du se till att inte plocka för långt in. Om du använder din pincett som måttstock och håller den längs med din näsa vet du vart ditt ögonbryn ska börja. Var dock alltid försiktig eftersom du inte vill plocka för mycket precis där brynet ska börja. 

Sedan ska du försöka att plocka underifrån och alltid följa den yttersta kanten av brynet för att få den mest naturliga looken. 

Fyll sedan i brynen med färgen och följ brynets gång. Om du har väldigt tunna ögonbryn ska du först markera hur tjocka du vill att de ska se ut och sedan börja fylla i med färg. Det är alltid bra att ha en form att gå efter.

Kom ihåg att alltid börja med att plocka lite och att sedan fylla på med lite färg, speciellt om du är en nybörjare. Det är alltid enklare att tillsätta mer färg än att försöka sudda ut det utan att det blir kletigt och börja om. 

Våra utmanare

Bareminerals Brow Color

Här har du en ögonbrynsfärg som inte innehåller några konserveringsmedel eller olja. Dessutom kan du applicera den både torr och våt och den går enkelt in i bryna och stannar kvar där.

Det är en väldigt mjuk produkt som är enkel att arbeta in och kan blandas med andra färger och är även vattentålig. Finns i flera nyanser till ett kanonpris på cirka 270 kronor.


Depend Eyebrow Color

Detta är en semipermanent ögonbrynsfärg från Depend som kan hålla upp till 6 veckor efter att du färgat bryna. En del tycker att detta är mycket smidigare då man slipper gå till salongen för att fixa sina ögonbryn (för på tok för mycket pengar).

Att färga sina bryn ibland kan även vara skonsammare för håret och mer bekvämt än att hålla på varje morgon och få den rätta definitionen. 

Om detta är något du vill prova eller vill prova ett annat märke är denna från Depend ett bra alternativ. Den var enkel att använda, höll verkligen i 6 veckor för de flesta i testpanelen, och kommer till ett budgetvänligt pris. 


Make Up Store Tri Brow

Som namnet förmedlar kommer denna färg med tre olika nyanser för att du enklare ska kunna blanda och mixa nyanser och få en färg som matchar dina naturliga bryn. 

Vi tyckte verkligen om denna eftersom det var så lätt att jobba med färgerna och det var enkelt att gå tillbaka och redigera misstag.

Jättefina pigmenterade färger och dessutom kommer den i en premiumvariant med ljusare nyanser. Annars ligger cirkapriset på 200 kronor. 


Babor Eye Brow Filler Fibers

Babor Eye Brow Filler Fibers

Denna ögonbrynsfärg från Babor är lite annorlunda eftersom den kommer i en form av en tub och borste och dessutom är färgen en gel.

För det mesta tyckte testpanelen att denna var smidig att använda och att man fick ett bra resultat - och det var roligt att prova något nytt - men en del föredrog de andra standardalternativen.

Det är helt enkelt en smaksak och om detta är något du vill prova kan denna verkligen rekommenderas. 

Den ger form och kontur till brynen och hjälper verkligen till att fylla ut om du har tunnare bryn och geléet är ett bra tillägg som håller allt på plats.


Coloran Ögonbrynsfärg

Även detta är en semipermanent ögonbrynsfärg som du enkelt applicerar själv hemma och slipper spendera mycket på salongbesök.

Hur länge färgen håller beror på person till person men för det mesta räcker det med att färga en gång i månaden och färgen räcker till några omgångar. Den finns dessutom i olika nyanser. Även denna är hur enkel som helst att använda och har en beprövad formula som ger ett hållbart resultat.


Jane Iredale Great Shape Eyebrow Kit

Detta är det perfekta ögonbrynskitet att ha med i väskan när du är på språng eller till jobbet. Du får en snygg pigmenterad färg och ett återfuktande vax som kommer hålla din skulptur på plats.

En dubbelsidig borste kommer med så du alltid har en väl till hands. Allt detta kommer i ett vackert etui och ögonbrynsfärgen är till och med vattenfast. Dosan har dessutom en spegel. Om du har råd med detta är kitet verkligen värt pengarna, men du får lägga ut ett lyxigt pris.


Refectocil Ögonbrynsfärg

Detta är en lite speciell produkt eftersom du även kan använda den till att färga dina ögonfransar - perfekt om du vill ha ett hållbart resultat i upp till 6 veckor för både ögonbryn och fransar.

Den är väldigt enkel att använda och kladdar inte vilket annars lätt kan hända när man gör salongsexperiment hemma.

Det finns många olika färger och du kan till och med köpa speciellt blekmedel om du vill ha en ljusare färg på bryna. Notera även att du måste till en oxidant creme separat. Vi tyckte att det var en bra ögonbrynsfärg som dessutom räcker länge.


Produkter som utgått

Rapide Cosmetics Brow Paint

Även denna ögonbrynsfärg från Rapide är vattenresistent, enkel att använda, och kletar inte under applicering eller under dagen. Formulan är enkel att arbeta in och sätter sig på både hud och hår och kan rekommenderas för er med oljig eller fet hy.

Den kommer i fyra olika nyanser så du kommer garanterat hitta den bästa för dig. Alla kommer till ett pris för cirka 240 kronor, vilket inte är så farligt men det är heller inte det bästa kapet på denna lista.

Frågor och svar

Finns det en bra färgskala att gå efter vad gäller matchning av ögonbrynsfärg och hårfärg?

Att hitta den färgen som är perfekt för just din hudton och hårfärg är ju lite klurigt, men det finns absolut små tumregler att gå efter.

Det många gör fel är att välja en alldeles för mörk nyans om man har mörkt hår och en alldeles för ljus nyans om man har ljust hår. Och sedan måste man inte matcha sin hårfärg perfekt, utan även hudtonen spelar in.

Brunt hår

Har du brunt hår lyder tumregeln att välja en nyans som ligger inom ett omfång mellan 1-2 nyanser och om du ska gå ljusare eller mörkare beror på vilken nyans på håret du har och hur intensiv den är.

Har du mörkt brunt hår och väldigt mörka ögon ska du ta en ljusare ton på dina ögonbryn medan personer med ljusbrunt hår ska välja en nyans som är 1-2 steg mörkare eftersom det definierar mer.

Svart hår

Även här är det vanligt att man väljer en väldigt svart färg som kommer matcha sitt kolsvarta hår, men det säkra valet är att satsa på en ljusare nyans.

Om det är för svart kan det se fejk ut istället för naturligt och det går till och med superbra att gå så ljust som en mörkbrun nyans om du har en ljusare hudton.

Rött hår

För rödhåriga eller rödlätta sminknördar där ute borde tänka mer på eran hudton och ögonfärg än att bara matcha håret. Har du rosa toner i din hudton är det lätt hänt att färgen ser orange ut.

Välj hellre än ljusare ton som är lite askigt, men var försiktigt så att det inte blir för ljust. Det låter kanske lite klurigt, men prova dig fram tills du hittat rätt.

Ljust hår

Om du har ljust hår vill du inte heller matcha med för ljusa ögonbryn och välj hellre en eller två nyanser mörkare än ditt hår eller hudton.

Har ditt hår olika färger naturligt ska du matcha med den mörkaste nyansen för att få mer definition. Annars kan det hända att du ser för blek och trött ut. Kolla in denna artikel för bra exempel på hur de olika hårfärgerna har stylats rätt och fel.

Vad är det för skillnad på puder, pomada, penna, och gel och vilket sitter bäst?

Det beror lite på vad för sorts ögonbryn du har och speciellt hårväxten. Och såklart vilket resultat du vill ha. Puder ska du använda om du har glesa eller ljusa ögonbryn eftersom du fortfarande får definierade bryn som inte ser för ditmålade ut.

Se till att du har en bra borste för en precis applikation. Puder är också den enklaste produkten att använda eftersom det är lätt att redigera misstag om man exempelvis har lagt på för mycket färg eller applicerat utanför brynbågen.

En ögonbrynspenna är bäst om du vill ha ett så naturligt resultat som möjligt eftersom det är enklast att imitera dina bryns riktiga hårstrån.

Det är också denna teknik du vill använda och inte bara måla på ‘längre’ hårstrån. En penna är också bra att använda om du vill forma om dina ögonbryn, exempelvis om du har korta eller glesa bryn.

Gelfärger och pomador är ganska lika varandra men gel är mer hållbart och bra för dig med tjockare hårväxt och vill hålla brynen på plats. En pomada är mer flexibel och passar bättre för ljusare hudtoner också än vad en gelfärg gör.

Behöver man använda vax?

Detta är lite av en smaksak och vill du verkligen att dina bryn ska hålla mestadelen av dagen och du använder puderfärg borde du definitivt använda vax för att få dem att hålla.

Använder du penna, pomada, eller gel har de redan en formula som är mer hållbar och då behövs inte vax. Det är helt upp till dig, men jag tycker att vax hjälper till att definiera brynen.

Är det värt att göra semipermanent färgning?

Även detta är väldigt individuellt. Om jag hade tunnare ögonbryn skulle jag överväga att göra en semipermanent färgning, eller toning, eftersom man faktiskt slipper fylla i brynen varje dag.

Om man dessutom gör det hemma - ja, det kan faktiskt bli ett bra resultat om man gör det själv, följ bara instruktionerna och var försiktig - så kan man även spara ganska mycket pengar istället för att gå till salongen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals