Bästa ögonbrynskniven 2024 – Forma ögonbrynen med precision

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om den populära ögonbrynskniven och vill veta om den verkligen kan leva upp till sitt rykte? Då har du kommit alldeles rätt, för här har du inget mindre än vår stora köpguide om ögonbrynsknivar! Här kommer du att få veta exakt vilka fördelar det finns med att använda en ögonbrynskniv och hur du väljer en som passar precis dina behov.

Slipp irriterad hud och skärsår med en ögonbrynskniv

En ögonbrynskniv är praktisk ur flera aspekter. Det är ett verktyg som gör att du kan forma ögonbrynen precis som du vill och även avlägsna riktigt små strån och fjun som du har svårt att få bort genom plockning. Exakt hur du går tillväga kommer du också att få lära dig här, och du kommer också att få veta varför en ögonbrynskniv är väldigt skonsam mot huden.

I guiden har vi som vanligt plockat ut ett antal produkter som vi tycker är intressanta och som är värda att prova. Ögonbrynsknivar är inte så vanligt på den svenska marknaden än, men efter att vi har fått Amazon till Sverige har vi ett betydligt större utbud att välja från. 

I premiumkategorin den här gången vann Lilibeth Brow Shaper Ögonbrynskniv. Vår mellanvinnare heter Eyebrow Cutter från Depend, ett varumärke som du säkert har hört talas om innan. En riktigt bra budgetprodukt vid namn Hollywood Browzer Dermaplane Face Eyebrow Razor Blade for Women, har vi också med. 

För dig som söker en elektrisk ögonbrynskniv vill vi varmt kommer rekommendera NUOLUX Bärbar Elektrisk Ögonbrynstrimmer.

Premium: Lilibeth Brow Shaper Ögonbrynskniv

Lilibeth Brow Shaper Ögonbrynskniv är en praktisk kniv med ett hopfällbart huvud som om du kan använda hemma för precisionsformning av ögonbrynen, eller ha med dig i väskan när du är på språng. Kniven riskerar inte att skära i något eller komma åt med rakbladet eftersom det är hopfällbart. Det här är helt enkelt en superpraktisk och dessutom väldigt söt ögonbrynskniv.

Fördelar

 • Tvåpack
 • Hopfällbar kniv

Nackdelar

 • Ej utbytbara blad

Mellan: Depend Eyebrow Cutter

Depend är ett varumärke som de flesta känner till och deras ögonbrynskniv gör ingen som älskar prisvärda produkter besviken. Paketet innehåller tre ögonbrynsknivar som kan användas för att forma ögonbrynen eller för att ta bort små strån i resten av ansiktet.

Fördelar

 • Paket med tre stycken
 • Kan användas i hela ansiktet

Nackdelar

 • Ej hopfällbart skaft
 • Blir slö ganska snabbt

Budget: Hollywood Browzer Dermaplane Face Eyebrow Razor Blade for Women

Hollywood Browzer Dermaplane Face Eyebrow Razor Blade for Women är perfekt för dig som inte är säker på om en ögonbrynskniv är något för dig, men som gärna vill prova på. Kniven är ihopfällbar och väldigt praktisk att ha med i handväskan vid behov.

Företaget är väletablerat och ett populärt varumärke i kosmetikbranschen. Om du köper den på amazon.se sparar du en rejäl slant.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Hopfällbar

Nackdelar

 • Klarar ej riktigt grova hårstrån

Special: NUOLUX Bärbar Elektrisk Ögonbrynstrimmer

Uppladdningsbar ögonbryn- och bikinitrimmer är perfekt för dig som vill ha en trimmer som du också kan använda till mer än ögonbrynen. Den är uppladdningsbar så du slipper använda batterier och det ät helt enkelt ett super praktiskt verktyg som gör att du inte behöver köpa nya knivar regelbundet.

Fördelar

 • Extra smidig
 • Laddningsbar
 • Med garanti

Nackdelar

 • Klumpigare att hantera än en kniv

Vad är en ögonbrynskniv?

En ögonbrynskniv, eller eyebrow cutter som det kallas på engelska, kan enklast beskrivas som en användarvänlig rakkniv för ögonbrynen, som hjälper dig att få en perfekt form på dem. Den kan användas i kombination med noppning men du kan också använda endast ögonbrynskniven för att forma dina ögonbryn. 

Kort och gott är det helt enkelt en rakhyvel speciellt designad för ögonbrynen. 

Kniven består i grunden av ett skaft med ett ingjutet blad av rostfritt stål i ena änden. Rakbladet är tandat, vilket gör att du inte skär dig på den om du kommer åt den med fingertopparna eller använder den i fel vinkel på huden. 

En ögonbrynskniv kan fungera också som en trimmer för flera områden på kroppen. Om du har oönskat hår på överläpp, haka eller kinder är ögonbrynstrimmern supersmidig att använda för att få slät hud utan ansiktsbehåring. Det är mycket säkrare och mindre risk att skära sig om du använder en ögonbrynskniv istället för en rakhyvel.

Ögonbrynsknivar finns att köpa i välsorterade kosmetikbutiker och det finns också många alternativ att välja bland på svenska Amazon.

Vad är fördelen med att använda en ögonbrynskniv jämfört med en annan formning av ögonbrynen?

Många älskar att forma sina ögonbryn med ögonbrynskniv och vill inte använda något annat verktyg. Det är relativt enkelt och smidigt att använda den och gillar du inte att noppa ögonbrynen är det här ett smärtfritt alternativ. Du får också bort mycket små fjun som du inte kan avlägsna med noppning. Du kan också göra en väldigt exakt form på ögonbrynen, vilket är mycket svårare med en pincett.

Att hårstråna som rakas bort skulle blir extra grova och synliga är ingenting användarna behöver oroa sig för. Det är sällan någon har så mycket behåring ovanför ögonen att det skulle bli ett problem. 

Hårstrån som sedan kommer upp efter rakning kan däremot vara lättare att få syn på eftersom de avskurna och därmed lättare att noppa bort från roten. Annars är det bara att trimma ögonbrynen på nytt med kniven.

Är ögonbrynskniv säkert att använda?

Ögonbrynsknivar är generellt mycket säkra att använda. Bladet är nämligen konstruerat på ett speciellt sätt så att användaren inte kan skära sig. Det tandade bladet gör att du inte behöver oroa dig för att skära dig vid normal användning.

Hur du använder en ögonbrynskniv

Vilket verktyg du än använder för att forma dina ögonbryn blir resultatet alltid bäst om du använder ögonbrynets naturliga konturer. Det gäller även med ögonbrynskniven. Att utgå från hur dina ögonbryn naturligt ser ut är inte bara det enklaste, utan ger också det snyggaste resultatet.

När du använder ögonbrynskniv ska du alltid trimma ögonbrynen i hårstråets riktning. Gå aldrig emot hårstråna eftersom det kan skapa hudirritationer och rodnad. Håll i ögonbrynsknivens skaft med lätt hand och håll rakbladet i 45-graders vinkel. Dra därefter med små rörelser bort oönskade hårstrån. 

Precis som när ögonbrynen noppas ska du jobba från undersidan av brynet. Syftet med att forma ögonbrynen för de flesta är bland annat att öppna upp ögat och då är det the bästa att alltid jobba underifrån. 

Gå väldigt försiktigt fram och utför endast små ändringar i formen åt gången och ta bort enstaka bryn som du tycker är på fel ställe. 

Det är också viktigt att vara noggrann när du använder en ögonbrynskniv. Det är väldigt lätt att få med för mycket och det tar ett par månader innan hårstråna växer ut igen. Så var därför väldigt noga med hur mycket av ditt ögonbrynet du trimmar. Det är en klar fördel att ha det i åtanke innan du går alltför hårt åt ögonbrynens form. 

Vissa låter sina ögonbryn alltid se ut på samma sätt, men andra tycker om att ändra formen på brynen efter rådande trender. Idag är det trendigare med större och mer naturliga bryn, vilket gör att ögonbrynen inte behöver trimmas riktigt lika hårt för att följa senaste modet.

Här nedan får du några andra bra tips du kan använda dig av när du formar dina ögonbryn:

 • Trimma ögonbrynen efter dusch. Det bästa tillfället att raka ögonbrynen med ögonbrynskniv är när huden mjuk, varm och avslappnad. Det kan vara exempelvis efter bad eller dusch.
 • Klipp ögonbrynen först. Har du riktigt tjocka ögonbryn med grova, långa strån kan det vara praktiskt att först använda en skäggsax och försiktigt klippa av en del av de hårstrån du ska trimma bort.
 • Forma ögonbrynen i ett bra ljus. Använd helst dagsljus och stå vid ett fönster när du trimmar dina ögonbryn. I badrummet är ljuset väldigt skarpt och risken för att vi överplockar ögonbrynen är överhängande.

Använd gärna också en naturlig spegel. En spegel som förstorar kan vara väldigt bra för att komma åt riktigt små strån, men också göra att vi glömmer bort helheten och trimmar för mycket, eftersom vi bli fixerade vid detaljerna. 

När du är klar så är det bara att forma ögonbrynen med en borste. det bästa är att låta stråna gå uppåt och utåt så att brynen öppnar upp ögonen.

Forma dina ögonbryn efter ditt ansikte

För att forma ögonbrynen i harmoni med ditt ansikte, kan det vara bra att börja med att ta ut den övergripande storleken och formen på brynen. Det gör du genom att markera ut var ögonbrynet ska börja, var den högsta punkten ska vara och var brynet ska sluta. 

Ett smart sätt är att använda en concealer eller en vit kajal och märka ut var du vill att brynen ska börja, sluta och hur formen ska se ut. 

1. Ta en penna eller liten linjal och låta den löpa rakt uppåt från näsvingen. Där låter du ögonbrynet börja. 

2. Vinkla pennan ut från näsvingen så att den löper tvärs över din iris när du tittar rakt fram. Där kan med fördel låta ögonbrynets högsta punkt sitta. 

3. Vrid pennan diagonalt ut mot ögats yttersta vrå. Där pennan löper kan ögonbrynet avslutas.


Våra favoriter

Våra fyra favoriter har vi valt ut på basen av den insamlade datan vi gjort inför arbetet med artikeln. Vi har samlat ihop fakta från företagssidor och återförsäljare. Vi har läst en rad omdömen och det är på basen av dessa som vi i första hand gjort våra val.

Premium: Lilibeth Brow Shaper Ögonbrynskniv

Ögonbrynskniven från Lilibeth är ett säkert och effektivt sätt att forma ögonbrynen på. Du slipper använda pincett eller vax och kan också använda den till att ta bort hår på hakan, kinderna eller överläppen med. 

Lilibeth Brow Shaper Ögonbrynskniv går också utmärkt att använda på tår, händer eller längs bikinilinjen. Rakbladet är infällbart i skaftet vilket gör att den inte bara tar lite plats, utan också att den kan ligga i din sminkväska utan att göra hål i tyget eller skada annat smink.

Paket innehåller två knivar, vilket gör att du har en ögonbrynskniv till hands lång tid framöver. Du kan också ha en i badrumsskåpet och förvara en i handväskan om du någon gång skulle behöva korrigera oönskade hårstrån i ansiktet när du är på språng.

Fördelar

 • Tvåpack
 • Hopfällbar kniv

Nackdelar

 • Ej utbytbara blad

Mellan: Depend Eyebrow Cutter

Depend Eyebrow Cutter är ett prisvärt set med 3 stycken ögonbrynsknivar som du enkelt och smidigt kan forma dina ögonbryn med. Knivarna är perfekta att bort även korta, svåråtkomliga hårstrån, med som annars är svåra att göra sig av med. Du riskerar aldrig att skära dig på bladen, eftersom om den är konstruerad på ett sätt som gör den säker att använda. 

Bladen är tillverkade i rostfritt stål och är lätta att rengöra efter användning. Tyvärr är skaftet inte ihopfällbart så här gäller det att förvara den på ett ställe där den inte kan skada andra saker i exempelvis en väska. 

Det mest praktiska är att förvara den stående i ett tandborstglas eller liknande. Eftersom paketet innehåller tre knivar har du en kniv till hands direkt när den första har blivit slö. Depend tillverkar prisvärda produkter som är välkända för de flesta användare. Även här har de lyckats skapa en prisvärd produkt i bra kvalitet.

Fördelar

 • Paket med tre stycken
 • Kan användas i hela ansiktet

Nackdelar

 • Ej hopfällbart skaft
 • Blir slö ganska snabbt

Budget: Hollywood Browzer Dermaplane Face Eyebrow Razor Blade for Women

På Amazon kan du köpa märket Hollywood Browzer till ett lågt pris. Det ger onekligen väldigt mycket för pengarna! Ögonbrynskniven är hopfällbar och har ett blad i rostfritt stål, som är designat på ett sätt som gör att den inte kan irritera huden eller riskera att du får skärsår när du jobbar med den. Den är perfekt att ta med på resan, samt lätt att tvätta och hålla ren. 

Den kan användas till ögonbrynen, överläppen eller oönskade, fjuniga hårstrån på kinderna. Det här är en perfekt produkt för dig som vill prova på en ögonbrynskniv för att se om metoden kan vara något för dig.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Hopfällbar

Nackdelar

 • Klarar ej riktigt grova hårstrån

Special: NUOLUX Bärbar Elektrisk Ögonbrynstrimmer

NUOLUX Bärbar Elektrisk Ögonbrynstrimmer är en elektrisk variant som du kan använda till att trimma ögonbrynen, ta bort hår på överläppen, kinderna med mera. Här kan du raka med jättestor precision på ett väldigt skonsamt sätt för huden. 

Den är mycket effektiv för dig som har lite grövre hårstrån och den gör inte huden öm eller rodnande efteråt. 

Trimmern är liten och nätt i storleken och den här modellen fungerar utmärkt att ha med i necessären på resor. Med i köpet får du också en rengöringsborste samt en ögonbrynskam. NUOLUX Bärbar Elektrisk Ögonbrynstrimmer drivs med ett AAA-batteri. Materialet är aluminium och hårdplast.

Fördelar

 • Extra smidig
 • Laddningsbar
 • Med garanti

Nackdelar

 • Klumpigare att hantera än en kniv

Våra utmanare

För dig som vill ha fler alternativ än dem i våra huvudkategorier kan vi rekommendera sex stycken utmärkta ögonbrynsknivar som definitivt kommer att göra dig nöjd.

Wilkinson Sword Intuition Ansiktshårborttagare och Trimmer

Wilkinson Sword är ett 3-pack med lyxiga ögonbrynsknivar som är säkert konstruerade och förhindrar att du skär dig. En smart funktion som medföljer är en separat hatt som du kan trä på kniven för att kunna luta den i rätt vinkel och raka med större precision.

Fördelar

 • Med precisionsverktyg
 • Rejäl och snygg förpackning
 • Med skyddande hylsa

Nackdelar

 • Litet skaft

K-Pro Ögonbrynsrakhyvel

K-Pro Ögonbrynsrakhyvel är en praktisk kniv som har en inbyggd borste i skyddshöljet som gör att du kan kombinera den med att borsta och forma dina ögonbryn efter trimningen. Bladet i rostfritt stål är extra litet och perfekt för att med stor precision forma ögonbrynen. En sober, svart liten kniv som passar den som gillar enkel och stilren design på sina prylar.

Fördelar

 • Kombinerad borste
 • Rakar med precision
 • Återfuktande för mycket lyster

Nackdelar

 • Bladen blir slöa efter ett tag

Mobestech Ögonbryn Trimningssats

Här får du ett helt trimningsset med flera ögonbrynsverktyg, bland annat två effektiva ögonbrynsknivar. Bladen är tillverkade i rostfritt stål och håller för många rakningar. I övrigt ingår också ögonbrynssax, pincett och kam.

Fördelar

 • Helt kit med verktyg för ögonbrynsstyling
 • Två typer av ögonbrynsknivar

Nackdelar

 • Litet skaft

Woo Girl Eyebrow Razor Ögonbrynstrimmer

Eyebrow Razor ögonbrynstrimmer är en ögonbrynskniv som är extra liten i formatet, vilket gör den portabel och praktisk att ha med sig i väskan för en snabb trimning om du plötsligt får syn på oönskade hårstrån i ansiktet. Den har hopfällbart huvud, så blir den extra enkel att ha med sig i väskan.

Fördelar

 • Liten
 • Hopfällbar

Nackdelar

 • Passar inte för riktigt grova hårstrån

Wilkinson Sword Intuition Perfect Finish Ögonbrynsformare

Wilkinson Sword Intuition är för dig som vet med dig att du vill beställa hem ett storpack med ögonbrynsknivar. Kanske har du salong eller så är ni flera i familjen som använder ögonbrynskniv. Det här är samma produkt som Wilkinson Sword ögonbrynskniv här ovan, men i ett storpack. Praktiskt och mycket prisvärt!

Fördelar

 • Praktiskt storpack
 • Med precisionsverktyg

Nackdelar

 • Ej hopfällbar

Mobestech Sharp Eyebrow Razor Två Blad

Mobestechs praktiska ögonbrynskniv består av ett rakblad i varje ände. Bladen är vinklade och formade på två olika sätt vilket gör att du kan forma med verkligt stor precision och därmed få de resultat som du verkligen önskar. Kniven är söt och dekorativ och pryder sin plats i badrumsskåpet.

Fördelar

 • Söt design
 • Med två knivhuvuden på samma skaft

Nackdelar

 • Ej svensk text på förpackningen

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals