Bästa ögonbrynspennan 2024 – Felfri makeup med markerade ögonbryn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Snyggt markerade ögonbryn är själva nyckeln och grunden till en perfekt makeup. Ofta får ögonmakeupen och ögonskuggan mest uppmärksamhet, men faktum är att det är ögonbrynen som gör hela intrycket komplett. 

Om du någon gång har tittat på kändisarna som skrider ned för röda mattan har du säkert också sett hur välformade och snygga bryn de brukar ha.

Brynen ramar in ansiktet och ger din blick en helt ny intensitet. Med andra ord, har du inte provat att markera dina ögonbryn borde du absolut göra det.

För att kunna uppnå det där perfekta resultatet behöver du dock en riktigt bra ögonbrynspenna att markera dina bryn med, något som inte är helt lätt att hitta i det oändliga utbud som finns på marknaden.

För att hjälpa dig på traven lät jag en grupp av 10 kvinnor, alla med stor kunskap och passion för makeup, testa några spännande produkter som finns i butikerna nu.

Den penna som slutligen vann alla våra hjärtan var Anastasia Brow Wiz Ögonbrynspenna - en helt fantastisk penna som gjorde under med våra ögonbryn.

I mellanprisklassen föll vi för Micro Brow Pencil från Million Dollar Brows och i budgetklassen blev Max Factor Eye Brow Pencil vår absoluta favorit.

Vi hittade också en hel del andra riktigt bra pennor. Läs vidare för att hitta rätt i djungeln av ögonbrynspennor!

Premium: Anastasia Brow Wiz Ögonbrynspenna

Denna penna kommer med en tunn skruvspets vilket gör den lätt att applicera och en ögonbrynsborste ingår. Pennan skapar naturliga bryn och håller bra under hela dagen vad du än gör.

Det är speciellt bra om du lätt blir varm eller gymmar mycket då den inte svettas bort. Den kommer i flera färgtoner.


Mellan: Billion Dollar Brows Micro Brow Pencil

En välformad spets hjälper dig att applicera med precision. En borste kommer med i andra änden. Ingen pennvässare behövs då man skruvar upp pennan.

Den sitter jämnt under hela dagen och du behöver inte bättra på. Den finns i olika nyanser så du kan lätt välja en efter din hudton och ögonbrynsfärg.


Budget: Max Factor Eye Brow Pencil

Detta är en superbra ögonbrynspenna till ett ännu bättre pris. Visserligen måste du vässa pennan men den kommer med en kork så den torkar inte ut.

Designen på pennan gör också att du inte behöver måla mycket för att det ska se naturligt ut. Den fina färgen sitter hela dagen och du behöver inte måla om. 


Special: Ardell Pro Brow Mechanical Pencil

Denna specialpennan kommer med en vinklad spets, en tjock och en smal sida. Med den smala sidan får du mer precision just i kanten av brynen och sedan lägger du på mer färg med den tjockare sidan. Resultatet håller hela dagen, även när du gymmar.

Varför ska du lita på oss?

Jag har i hela mitt liv testat mig igenom ett oändligt antal produkter när det kommer till makeup. Nämn en foundation, en rouge, eller en ögonskugga, och de har säkert vid någon tidpunkt funnits i min sminkväska eller i mitt badrumsskåp.

Kort sagt kan man säga att jag har fullständig koll på vad som är bra och vad som är dålig makeup. Såklart finns det massvis med makeup jag inte har testat, men då är jag bra på att veta när något är av dålig eller bra kvalité.

I den grupp av kvinnor jag samlade ihop för att göra det här testet hittar du bland annat en make up-artist, en försäljare av hudvård, en skönhetsbloggare, och en samling kvinnor som alla brinner för makeup och vet exakt vad som fungerar och vad som inte gör det.

Jag vågar alltså påstå att vårt test är tillförlitligt. Vi testade dessutom produkterna under flera dagar för att få en riktigt bra uppfattning om hållbarhet och kvalitet. Man kan helt enkelt säga att vi tog uppdraget på största allvar.

Vem behöver en ögonbrynspenna?

Egentligen borde vi ställa oss frågan: Vem behöver inte en ögonbrynspenna? Den här produkten är en av de viktigaste jag har i min arsenal av smink.

Ibland räcker det faktiskt att markera ögonbrynen och sätta lite rouge på kinderna för att få en piggare och fräschare look.

Den som gillar att ge ett osminkat intryck behöver absolut en riktigt bra ögonbrynspenna; rätt applicerad kan man inte se att den existerar men den lyfter ändå ditt ansikte.

När det är dags för fest och man vill utsmycka sig med mycket makeup är pennan också din bästa vän. En hård ögonsminkning måste vägas upp av markerade bryn annars ser looken lätt ofärdig och obalanserad ut.

Det pennan gör är att rama in ditt ansikte så att blickarna dras till dina ögon. För att du ska lyckas bra behöver du en penna som är lätt att måla med, sitter bra, och är i rätt nyans för dina ögonbryn.

Som tur är finns många olika färger att välja bland, något som gör att man enkelt hittar en som matchar de egna färgerna bra.

Hur kom vi fram till vilka ögonbrynspennor vi skulle testa?

Som jag tidigare nämnde är utbudet av ögonbrynspennor näst intill oändligt och hela tiden kommer nya innovationer och nyheter. Så hur kom vi fram till vilka vi ville utsätta för våra tester? 

Vi började med att gå igenom produktnyheter för att hitta varianter som verkade spännande. Vi läste också en hel del skönhetsmagasin, bloggar, och recensioner för att hitta produkter som verkade vara extra mycket i ropet just nu.

Några varumärken är ju även gamla klassiker och brukar ha produkter som vi alla tycker om, därför bestämde vi oss för att sätta några av dessa märkens produkter lite extra under luppen.

När vi gjort vår research hade vi hittat hela 10 pennor vi ville utsätta för en närmare granskning. Produkterna har vi hämtat från några av de nätbutiker som är populärast inom kategorin skönhet just nu. Dessa är lyko.se, cocopanda.se, nordicfeel.se, och ahlens.se.

Hur vi testade ögonbrynspennorna?

Hur gör man då för att utsätta en ögonbrynspenna för det ultimata testet? Jo, naturligtvis genom att använda den.

Det finns flera faktorer vi valde att titta på i vårt test: hållbarhet, mjukhet, hur lättapplicerad produkten var, och hur jämnt och naturligt resultat den gav.

Först samlades vi och testade alla tio ögonbrynspennor tillsammans. Alla i gruppen fick prova att sminka sig med de olika pennorna, på så sätt kunde vi bedöma vilken penna som gav bäst resultat samt hur de kändes att måla med.

Alla fick också ta med sig varsin penna hem för att avgöra hållbarheten genom att använda den under flera dagar. Då tittade extra vi på hur ögonpennan satt på plats under en hel dag.

Vi provade också att använda dem under fysisk aktivitet eftersom vi är en grupp av tränande kvinnor. Det är det ultimata testet. Om pennan sitter kvar och inte flyter ut efter ett svettigt träningspass är den verkligen en kandidat att räkna med.

Våra favoriter

Premium: Anastasia Brow Wiz

Efter dagar av testande och övervägande kom vi fram till en riktig favorit. Vinnaren i vårt test blev slutligen Anastasia Brow Wiz, ett resultat som alla i testgruppen var rörande överens om.

Denna penna skapar riktigt naturliga ögonbryn, har en fin färg, och sitter på plats hela dagen, även under ett pass på gymmet.

Pennan har en mycket tunn spets som gör det enkelt att måla med precision. Den är också utrustad med en borste på skaftet som hjälper dig att kamma dina bryn till rätta. Den är förvisso en av de dyrare i vårt test, men ändå en väl värd investering.

Du slipper även vässning eftersom en ny spets smidigt skruvas fram. Anastasia Brow Wiz finns i flera olika färger vilket gör att nästan vem som helst kan hitta rätt nyans. Man får dock lägga ut ganska mycket för pennan.


Mellan: Billion Dollar Brows Micro Brow Pencil

Även i mellanprisklassen hittade vi en penna som höll riktigt bra kvalitet. Denna penna kommer från Million Dollar Brows och heter Micro Brow Pencil. Den har en välformad spets som du enkelt kommer åt att måla exakt med.

Färgen sitter riktigt bra hela dagen och resultatet blir jämnt och naturligt. Pennan har två delar där du hittar själva ögonbrynspennan i ena änden. Den går enkelt att skruva fram, något som gör att du inte behöver en pennvässare.

I andra änden sitter en borste som du kan använda för att forma brynen med. Du hittar den i flera olika nyanser vilket gör att du lätt kan matcha dina bryn och din hudton.


Budget: Max Factor Eye Brow Pencil

Det finns även bra alternativ för dig som inte vill lägga ut så mycket pengar på en ögonbrynspenna. Hos det numera klassiska märket Max Factor hittade vi en penna som kort och gott heter Eye Brow Pencil.

Detta är en penna med en spets som går att vässa. Den ger ett mycket naturligt resultat trots det låga priset, något som förvånade en del. Udden på pennan skyddas av en kork som dessutom är en borste du kan kamma till dina bryn med.

Hållbarheten är också bra. När vi målade med denna penna på morgonen satt den kvar ända fram till att sminket skulle avlägsnas på kvällen. Den finns i några nyanser och är väldigt prisvärd.


Special: Ardell Pro Brow Mechanical Pencil

En penna som verkligen stack ut och som gjorde vår panel en aning delad var Pro Brow Mechanical Pencil från Ardell. Denna penna är lite speciell eftersom den har en vinklad spets med en smal och en lite tjockare sida.

Den smala sidan används med fördel till att måla med precision medan den tjockare sidan passar att fylla i hela brynet med.

Vissa personer i vår panel gillade inte den vinklade spetsen och tyckte den var svår att hantera, medan andra tyckte att den var fantastiskt och nästan ville utnämna denna penna till vinnare.

När färgen väl satt på tyckte samtliga i panelen mycket bra om resultatet. Hållbarheten var också bra och färgen satt hela dagen, även under träning.

Pennan har dessutom en borste på skaftet, något som är bra när du vill packa sminkväskan kompakt eller när du vill få fason på dina ögonbryn under arbetsdagen. Kommer i flera nyanser för ett cirkapris på hundralappen.

Tänk på det här när du väljer ögonbrynspenna

För att dina ögonbryn ska bli just så där välformade och snygga som du vill ha dem är det viktigt att du tänker på några saker när du väljer ögonbrynspenna. 

Du bör först och främst välja en färg som går i ton med dina ögonbryn. Brynen behöver bara mörkas ned lite för att få definition. Det är alltså inte en bra idé att välja en alltför mörk penna. Den kommer få dina ögonbryn att se onaturliga ut.

En penna som är för ljus är inte heller bra eftersom resultatet inte syns alls när du målar med den. En variant som är en till två nyanser mörkare än dina egna ögonbryn är ofta ett bra val.

En ögonbrynspenna bör inte heller vara för mjuk eftersom en mjuk penna oftast suddas ut. Det är alltså inte så fördelaktigt att välja din vanliga ögonpenna när du ska fylla i brynen eftersom färgen då riskerar att vandra utanför ögonbrynen.

Det är förstås en smaksak vilken hårdhet man föredrar på pennan, men en medium-hård variant brukar passa de flesta.

När du målar dina bryn är det ofta bäst att göra många små och korta streck snarare än att måla långa och hårda linjer. Små streck skapar en illusion av riktiga hårstrån och ger ett naturligt resultat.

Följ också ditt naturliga ögonbryns form och måla inte för mycket utanför. Även om det kan vara frestande att ta i så blir resultatet sällan snyggt.

Våra utmanare

Förutom de pennor som kortats som vinnare och uppstickare ingick även sex andra ögonbrynspennor i testet. Dessa var:

Isadora Eyebrow Pencil with Brush

Denna penna från välkända Isadora passar den som söker en penna i budgetklassen. Den är lätt att måla med och sitter bra hela dagen.

Även om den inte blev någon favorit är den en alldeles utmärkt baspenna för den som vill ge ögonbrynen lite extra definition och samtidigt hålla hårt i plånboken. Finns i flera nyanser.


Nouba Eyebrow Pencil with Brush

Detta är en penna i den lite dyrare prisklassen. Dock finns det faktiskt budgetvarianter som håller samma kvalitet. Det gjorde att den inte placerades i topp i vårt test även om den håller vad den lovar.

Den är dessutom utrustad med en borste som gör det enkelt att få fason på ögonbrynen innan eller efter man har applicerat färg på dem. Pennan kommer i två nyanser.


Nyx Micro Brow Pencil

Detta är en penna i mellanprisklassen från Nyx. Vår testpanel tyckte om den, men avgjorde till slut att det fanns bättre kandidater.

Den är dock mycket lätt att måla med, har bra pigment, och sitter bra under hela dagen, även när man utför tuffare aktiviteter som träning. Den finns i många olika nyanser. 


Maybelline Brow Precise Micro Pencil

Den här penna har en mycket tunn spets vilket gör den bra att fylla i glesa bryn med. Man målar helt enkelt små streck och får illusionen av riktiga hårstrån. Detta passar den som vill ha ett mycket naturligt bryn.

Pennan har även fin pigmentering och ger ett jämnt resultat. Ett litet minus är hållbarheten. Efter en lång dag har färgen suddats ut en aning. Du bör heller inte bära den under allt för krävande aktiviteter. Den är dock prisvärd med sina.


Lumene Nordic Chic Extreme

Denna penna var tyvärr en av de sämre vi testade. Den är dåligt pigmenterad vilket gör att man får trycka hårt för att få ut någon färg, något som skapar röda märken på huden.

För den som gillar mycket naturliga bryn utan allt för mycket definition är den dock ett alternativ. Fördelen är att den finns i många färger och har ett bra cirkapris.


Make Up Store Brow Color

Pennan från Make Up Store är lite hårdare i konsistensen än vad ögonbrynspennor normalt brukar vara. Detta gör att den är dryg och håller länge.

Färgen är också mycket bra, dock är hållbarheten lite sämre. Färgen tenderar nämligen att släppa längst ut på brynen efter en dags användning. Pennan kommer i tre nyanser.

Frågor och svar

Vad är en ögonbrynspenna?

En ögonbrynspenna ser ut som en kajal, men används för att fylla i ögonbrynen. Pennan definierar och förbättrar brynen och du kan ge dem den form du önskar. Ögonbrynspenna är en sminkprodukt och är inte permanent utan tvättas bort med övrigt smink.

Hur använder man ögonbrynspennan?

Det beror på om man vill fylla i hela ögonbrynet eller bara delar av det, om det till exempel är tunnare någonstans eller om man använder pennan för att förlänga ögonbrynen.

Det kan också skilja sig lite beroende på vilken sorts penna man använder, men ofta börjar man med att fylla i konturerna – måla den undre linjen och börja där brynet är som tjockast.

Fyll sedan i den övre linjen och fyll därefter i hela ögonbrynet. Se till att det blir jämnt och att du får ett naturligt resultat, sudda ut och ta bort om det behövs eller bättra på där det behövs.

Vilken färg ska man välja?

Oftast fyller man i sina egna ögonbryn och då väljer man helt enkelt en färg som ligger så nära sin egen ögonbrynsfärg som möjligt. Ögonbrynsfärgen brukar oftast gå i samma ton som ens hårfärg, eller möjligtvis något mörkare.

Vad kostar en ögonbrynspenna?

Det varierar väldigt mycket. Det finns ögonbrynspennor som nästan inte kostar någonting alls, så lite som tjugo kronor, men sedan finns det också ögonbrynspennor för flera hundra kronor.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals