Bästa ögonkrämen mot rynkor 2024 – Anpassad hudvård för den känsliga hyn runt ögonen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du funderar på att köpa en vårdande ögonkräm så har du kommit rätt! I den här köpguiden får du lära dig allt om ögonkräm samt dess egenskaper. Använder du redan en ögonkräm men vill prova en ny sort, går vi också igenom ett tiotal produkter i olika prisklasser.

Det är viktigt att du väljer rätt sort för att du ska få den effekt du är ute efter. Det är viktigt att du väljer en ögonkräm som understödjer och bygger upp just din hudtyp och varken torkar ut den eller gör den väldigt fet.

Som vanligt har vi delat in huvudkategorierna fyra olika prisklasser. Premiumkategorin vanns av IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Eye Cream. I mellanklassen presenterar vi Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream.

Den som behöver en bra budgetprodukt kan titta närmare på L300 Hyaluronic Renewal Anti-Age Eye Cream. En specialare utöver det vanliga har vi också med. Babor Reversive Ögonkräm heter den.

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta den bästa ögonkrämen som hjälper mot rynkor!

Premium: IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Cream

IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Cream är enligt användarna en kräm som levererar. Det här är en kräm alldeles fullproppad med ingredienser som anses vara de mest effektiva för den här typen av hudvård. Här får du kollagen, olika peptider, hyaluronsyra och koffein i en och samma produkt!

Fördelar

 • Exklusiva ingredienser
 • Minskar mörka ringar

Nackdelar

 • Passar inte väldigt fet hy

Mellan: Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream

Bareminerals har lanserat den här unika krämen som innehåller antioxidanten mangan. Detta är en kraftfull antioxidant som reparerar och återuppbygger skadad hy. Ögonkrämen passar dig som har känslig hy. Bareminerals är ett företag som inte använder onödiga tillsatser och konserveringsmedel i sina produkter.

Fördelar

 • Bra mot känslig hy och utslag
 • Innehåller mineraler

Nackdelar

 • Liten burk som tar fort slut

Budget: L300 Hyaluronic Renewal Anti-Age Eye Cream

Vårt budgetalternativ i dagens köpguide är från svenska L300. Deras ögonkräm är en mycket prisvärd variant som både är dermatologiskt testad och parabenfri.

Den är oparfymerad, vilket är en stor fördel för den som är allergisk och överkänslig mot parfym. Det som bör noteras är att den istället inte doftar någonting speciellt och är i den bemärkelsen ganska intetsägande.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Parabenfri

Nackdelar

 • Passar ej fet hy
 • Doftar inget

Special: Babor Reversive Ögonkräm

Babor Reversive Ögonkräm är, som namnet antyder, framtagen för att förebygga rynkor och linjer och inte minst reducera dem. Formulan är exklusiv och kostsam att ta fram.

Företaget har även ett stort forskarteam som hjälper till att utveckla produkterna. Många användare menar att den exklusiva krämen är värd varenda öre och att den verkligen gör det som den utlovar.

Fördelar

 • Hygienisk pumpflaska
 • Baserad på forskning

Nackdelar

 • Dyr

Vad är en bra ögonkräm mot rynkor och andra besvär?

Ögonkräm har blivit mer och mer standard i de flesta badrumsskåp och necessärer. En bra ögonkräm hjälper dig mot mörka ringar och med andra besvär runt ögonen, som rynkor eller fina linjer. Ögonkrämen applicerar du på kvällen under din vanliga kräm och på morgonen kan du också använda ögonkräm under din vanliga ansiktskräm. 

Det finns en mängd olika ingredienser som brukar användas i ögonkräm. Två stycken som ofta förekommer är hyaluronsyra samt ceramider. Hyaluronsyra är ett ämne som är väldigt återfuktande och som tränger djupt ner i hudlagret. 

Eftersom hyaluronsyra kan expandera många gånger sin vikt i vätska, så fyller den ut och återfuktar ett mycket effektivt sätt. Ceramider hjälper också till behålla fukten i huden genom att kapsla in den där.

Retinol ett annat ämne som ofta hittas ögonkräm. Det är ett a-vitamin, som stimulerar kollagen- och cellproduktionen. Det bidrar till att stärka huden samt förebygga och minska pigmentförändringar fina linjer. Retinolkräm måste du iaktta försiktighet med, eftersom den gör huden känslig för solen. 

Retinol kan också torka ut huden, särskilt i början innan huden hunnit vänja sig. Det är viktigt att du börjar med att applicera lite i taget, för att se hur huden reagerar på retinolet. Kom också ihåg att alltid använda ansiktskräm med solskyddsfaktor i kombination med en retinolkräm.

I en ögonkräm finns även andra vitaminer som kan göra stor nytta. Förutom retinol har vi också vitamin C. C-vitamin bidrar till en effektiv kollagenproduktion och till hudens elasticitet. D-vitamin är en annan vanlig ingrediens i ögonkräm. Vitamin E bygger upp och understödjer hudens elasticitet.

Vad är det för skillnad på ögonkräm och vanlig ansiktskräm?

Huden runt ögonen är väldigt mycket känsligare och tunnare än huden i resten av ditt ansikte. Det är därför viktigt att du tar hand om det här hudpartiet med rätt produkter och applicerar dem med omsorg och försiktighet.

Ska du använda ögonkräm på natten eller dagen?

Det finns ögonkrämer som är avsedda att använda inför natten och sådana som du kan applicera innan du sminkar dig på morgonen. 

Generellt kan sägas att ögonkräm innehåller mindre molekyler än vanlig ansiktskräm och absorberas därför lättare av huden. De kan också innehålla ingredienser som är skonsammare mot huden än en ansiktskräm.

Här är det egentligen dina behov som styr och avgör. Om du vill en vända en ögonkräm endast en gång per dygn, kan vi rekommendera att du använder den till kvällen. Då kan krämen verka under natten medan du sover. 

Tycker du att huden under ögonen är ett problemområde och du verkligen vill jobba med det, är det naturligtvis bra att ha en effektiv ögonkräm under sminket på dagen också.

Kritiska röster mot ögonkräm

Det finns också många som anser att ögonkräm skulle vara helt onödigt att använda. Ett argument brukar vara att det inte finns några särskilda ingredienser i ögonkräm som kan göra något för huden som inte en vanlig ansiktskräm kan göra. 

Ett annat argument brukar vara att huden runt ögonen är väldigt känslig och att särskilda krämer med starkt verkande ämnen inte är hälsosamt för huden just där.

Här måste du naturligtvis göra ordentlig efterforskning och ta ställning till huruvida en ögonkräm är nödvändig eller inte. Där finns gott om information som gör att du kan bilda dig en egen uppfattning angående ögonkrämer.

Den känsliga huden runt ögonen

Huden runt ögonen är tunnare än den i övriga ansiktet. Den är därför mer benägen att också bli torrare. En ögonkräm med mycket fukt kan göra stor nytta. Särskilt om du har fina linjer och rynkor runt ögonen, då kan en rikligt återfuktande kräm fylla ut rynkorna. 

Påsar under ögonen kan få hjälp på traven av ögonkrämer med ingredienser som stimulerar blodcirkulationen och som stramar åt huden. 

Kom också ihåg att huden runt ögonen också påverkas av helt andra faktorer än huruvida du använder en ögonkräm eller inte. För lite sömn, stress, rökning och fel kost, bidrar också till att huden runt ögonen försämras betydligt.

Hur ska ögonkräm appliceras?

Innan du applicerar din ögonkräm finns det några konkreta saker att tänka på. Se alltid till att ansiktet är tvättat och rengjort. Kallt vatten skonar huden mest och tar inte bort så mycket av hudens egna, nyttiga ämnen som till exempel fukt och fett.

Oftast behöver du naturligtvis tvätta bort smink med hjälp av ansiktstvätt och då måste du också använda ljummet vatten för att få bort alla sminkrester. Men kom ihåg att ju varmare vatten du använder, desto mer negativ effekt på huden.

Oftast levereras ögonkräm i burk, i en liten tub eller i en pumpflaska. Du ska applicera den försiktigt med dina fingertoppar. 

Börja därför också med att tvätta händerna noggrant. Ta en liten klick av krämen och dutta försiktigt ut den runt ögonen. Vänta en liten stund så att krämen absorberas helt. Därefter kan du applicera din vanliga ansiktskräm som som du brukar använda.

Ögonkräm mot rynkor Bäst i Test 2024 - Skönhetslandets favoriter

Favoriterna i dagens köpguide har utgått från våra fyra huvudkategorier, premium, mellan, budget och special. Vi har också valt ut några utmanare som vi tyckte borde få vara med, men som inte fick plats bland favoriterna.

Premium: IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Cream

IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Cream fyller flera funktioner. Den har en antirynkeffekt och är intensivt återfuktande. Tack vare sin unika formula hjälper den till att släta ut fina linjer och kråksparkar runt ögonen. 

Mörka ringar och svullnader minskar också efter en tids användning. Bye Bye Under Eye Cream innehåller också en speciell, blå nyans, som gör att mörka ringar under ögonen trollas bort på ett naturligt sätt.

Ögonkrämen är riklig och krämig i konsistensen och passar bra för dig som har mogen eller torr hy. Ingredienserna är noga utvalda och dessutom exklusiva. I den här ögonkrämen får nämligen peptider, hyaluronsyra, c-vitamin, koffein, koppar, blåalger och gurkextrakt.

Produkten är ger dig en mer utvilad och fräsch look. Enligt tillverkarna ser du resultat direkt, likväl som resultat över tid. När vi läser användarrecensioner verkar det som om det här stämmer, eftersom den får otroligt många lovord, trots att den kostar mycket mer än en genomsnittlig ögonkräm.

Produktfakta:

 • Glasburk med lock
 • 15 ml

Fördelar

 • Exklusiva ingredienser
 • Minskar mörka ringar

Nackdelar

 • Passar inte väldigt fet hy

Mellan: Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream

Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream innehåller en rad spännande ingredienser. Det här är en ögonkräm som attackerar små linjer och rynkor runt ögonen. Krämen fyller ut och ger mer spänst och har en rad särskilda ingredienser utvalda för detta.

Antioxidanten mangan i ögonkrämen stärker hudens egen skyddande barriär. På så sätt kan den förhindra fria radikaler att tränga in i huden. 

Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream innehåller också c-vitamin, som kan förebygga hudens ålderstecken. Essensen från alfalfafrö jämnar ut hudtonen och minskar svullnad under ögonen. Peptiderna i ögonkrämen fyller ut fina linjer och rynkor.

En intressant recension av krämen gjordes av en kvinna som haft eksem kring ögonen under flera års tid. Hon hade provat alla ögonkrämer hon fått tag i, men inget hade varit verksamt mot hennes eksem. 

När hon till sist fick testade Bareminerals Correctives Brilliant Future Age Defense & Renew Eye Cream, blev hon efter ett tag i princip helt fri från eksemen. Det är ett exempel på vad en effektiv ögonkräm med mangan kan göra för din hy.

Produktfakta:

 • Glasburk med lock
 • 15 ml

Fördelar

 • Bra mot känslig hy och utslag
 • Innehåller mineraler

Nackdelar

 • Liten burk som tar fort slut

Budget: L300 Hyaluronic Renewal Anti-Age Eye Cream

L300 är det svenskt företag med ett speciellt sätt att producera hudvård på. De använder sig nämligen av samma ämnen i krämerna som huden själv producerar för att hålla sig spänstig och ungdomlig. L300 strävar efter att ingredienserna ska hjälpa till att behålla hudens fuktbalans. 

Det är något som är särskilt viktigt i vårt nordiska klimat, där vår hud utsätts för stora temperaturväxlingar. Även sådant som blåst och torr inomhusluft, bidrar till hudens slitage.

L300 ögonkräm tillför rikligt med fukt kring den ömtåliga huden runt ögonen. Den gör huden runt ögonen fastare och fyller ut fina linjer och mindre rynkor med sin intensiva återfuktning. 

Det här är en ögonkräm som inte innehåller några mineraloljor eller parabener. Den är anpassad för normal till torr hud och kan med fördel användas av den som har en mogen och tunnare hy.

Produktfakta:

 • Pumpflaska
 • 15 ml

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Parabenfri

Nackdelar

 • Passar ej fet hy
 • Doftar inget

Special: Babor Reversive Ögonkräm

Babor Reversive Ögonkräm är en mycket exklusiv kräm och en av de dyrare på marknaden. Men vi får komma ihåg att det finns en anledning; den här ögonkrämen innehåller nämligen stamceller från orkidéer! Detta ger en en ökad spänst i ögonlocken och företaget utlovar en vaknare och piggare blick.

Babor har tagit fram ett något de kallar PRO-Youth Complex och denna tongivande ingrediens ökar hudens elasticitet, minskar fina rynkor och ökar hudens lyster. Det exklusiva märket Babor har, trots att det ligger i det högre prissegmentet, många trogna och entusiastiska användare. 

Ett bevis på att deras produkter håller hög kvalitet, är att företaget varit verksamt i över 60 år. Företaget har ett stort forskningsteam som utvecklar preparaten de framställer.

Produktfakta:

 • Pumpflaska
 • 15 ml

Fördelar

 • Hygienisk pumpflaska
 • Baserad på forskning

Nackdelar

 • Dyr

Ögonkrämerna mot rynkor som utmanar 2024 - Skönhetslandet gillar

Om du inte hittade en ögonkräm i någon av huvudkategorierna som du tror kan vara perfekt för dig, så vill vi tipsa om ytterligare några stycken här nedan. Det finns många ögonkrämer på marknaden av varierande kvalitet, men dessa är några som definitivt är värda att också titta närmare på.

Estelle & Thild BioDefense Antioxidant Eye Cream

Estelle & Thild BioDefense Antioxidant Eye Cream är en ekologisk, certifierad ögonkräm. Den innehåller en mängd antioxidanter, fettsyror och mineraler. Ingredienserna stärker huden och ger den spänst och lyster. Ögonkrämen motverkar linjer och mörka ringar under ögonen. Det här är en vegansk produkt

Cirka 25 % av ingredienserna kommer från ekologisk odling. Den innehåller mycket doftämnen, som citrusfrukter och blomessenser, vilket gör att den doftar härligt och får en skön konsistens. Men den kan också säkerligen framkalla allergiska reaktioner, på den som har en mycket känslig hy.

Fördelar

 • Vegansk
 • Ekologiska ingredienser

Nackdelar

 • Ej för känslig hy

Camilla Phil Anti Age Eye Cream

Även den här ögonkrämen från hudvårdsföretaget Camilla Pihl har en antirynkeffekt. Ett stort plus för att den dessutom har en solskyddsfaktor på 15. 

Den aktiva ingrediensen i produkten heter eyeseril och är först och främst till för att minska svullnader och påsar under ögonen. Produkten stimulerar också kollagenproduktionen och främjar celldelningen i huden. Företagets mål är att du ska få en strålande ung, slät och spänstig hy.

Fördelar

 • Antirynk-effekt
 • Solskyddsfaktor

Nackdelar

 • Passar inte riktigt torr hy

L'Oréal Paris Revitalift Laser

För den som är 40+ och vill ha en effektiv ögonkräm med antirynkeffekt, kan vi varmt rekommendera den mycket prisvärda L'Oréal Paris Revitalift Laser.

Den är avsedd att reducera rynkor och stärka hudens egen barriärfunktion, så att den blir bättre rustad från yttre påverkan, som kyla, vind och sol.

Applicera den till kvällen efter din ansiktstvätt, så att den kan påverka hudens egen cellförnyelse medan du sover.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar mogen hy

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Holika Holika Prime Youth Black Snail Repair Eye Cream

Holika Holika Prime Youth Black Snail Repair Eye Cream är ingen kräm för den som inte gillar sniglar! Här har vi nämligen en kräm som innehåller extrakt från svart snigel. Extraktet är i praktiken slemmet från snigeln.

Ögonkrämen innehåller också ginseng. Dessa två är effektiva och potenta ingredienser som gör att krämen har en åtstramande och upplyftande effekt. Holika Holika är ett Sydkoreanskt skönhetsmärke. Sydkorea har blivit världsberömt för sin hudvård och företaget är ett av de exklusiva i kategorin.

Fördelar

 • Berikad med antioxidanter
 • Med ginseng

Nackdelar

 • Ej vegansk

LANCÔME Hydra Zen Yeux Anti-Stress Moisturising Eye Cream

LANCÔME har tagit fram ögonkräm som är lugnande och återfuktande för huden. Den är särskilt avsedd för tunn och ömtålig hy och passar dig som lätt får mörka ringar under ögonen eller har fina linjer och kråksparkar.

LANCÔME är ett exklusivt märke som kostar en slant, men deras kunder är trogna och vill ofta inte använda något annat märke.

Fördelar

 • Lugnande för huden
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Tar fort slut

Clarins Total Eye Lift

Clarins Total Eye Lift är en ögonkräm framtagen för att ge ögonlocken ett lyft. Samtidigt kan rynkor, påsar och mörka ringar minska markant runt ögonen efter en tids användning. Den smälter snabbt in i huden och efterlämnar en mjuk och skön känsla.

Clarins Total Eye Lift slätar ut och lyfter ögonområdet. Krämen ger samtidigt mycket näring till ögonfransarna och kan understödja tillväxten av dem. Innehåller extrakt av silkesträd, hästkastanj och sheasmör. Krämen är dermatologiskt och oftalmologiskt testad.

Fördelar

 • Dermatologiskt och oftalmologiskt testad
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Mycket högt pris

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals