Bästa ögonmasken 2024 – Pigga och fräscha ögon på ett kick

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla drömmer vi om ett naturligt fräscht utseende under och kring ögonen. Tråkigt nog är det få förunnat. Som tur är kan detta fixas med bland annat concealer, ögonkräm och ögonmask. Häng med oss nedan för att få en topplista över de bästa ögonmaskerna samt den information du behöver för att kunna välja rätt produkt för just dig. 

Ögonmask - Magi för mörka ringar, smårynkor och svullnad

Har du sovit dåligt? Känner du dig blek och allmänt ofräsch? Mörka ringar under ögonen? Små torra linjer som får din concealer att se onaturlig ut? Då är det dags att satsa på en bra ögonmask. 

Med en bra ögonmask försvinner både mörka ringar, svullnad och påsar. Dessutom är det så att de återfuktar och det är väldigt viktigt för ögonområdet. Vi har väldigt tunn och känslig hud runt ögonen. Att ta hand om den på bästa sätt gör att vi ser både piggare och yngre ut. 

Vårt tips är att använda ögonmask redan från unga år. På så sätt matar du huden med ögongodis redan innan små torrhetslinjer, svullnad och annat trist dyker upp. Ögonmask är med andra ord en sådan sak som är bra även i förebyggande syfte. 

I vårt test blev premiumvinnaren Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask. Mellanpriset togs hem av Dermalogica Stress Positive Eye Lift. Vår favorit i budgetklassen blev Kocostar Princess Eye Patch Silver medan specialaren blev Sisley Eye Contour Mask.

Premium: Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask

Här har vi en härlig ögonmask som passar dig som vill ha allmän uppfräschning av ögonområdet. Den fixar nämligen i princip allt. För dig som vill lyxa till det med ögonmask i form av sheetmask är detta alltså helt rätt val. 

Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask är alltså en premiumprodukt inte bara för att den ser lyxig ut, utan för att den även känns exklusiv och för att den ger resultat som syns direkt.

Fördelar

 • Lyxig känsla
 • Bra passform

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar sheetmask

Mellan: Dermalogica Stress Positive Eye Lift

Med Dermalogica Stress Positive Eye Lift får du en ögonmask som passar för stressiga dagar och trötta ögon. Den ger ett snabblyft, och då den inte kräver uppföljning av ögonkräm sparar du in lite på slantarna. Förpackningen är perfekt för att få lagom mängd och effekten märks efter några minuter.

Fördelar

 • Direktverkande
 • Perfekt när du känner dig “tung” och trött under ögonen

Nackdelar

 • Inte för den mest känsliga huden

Budget: Kocostar Princess Eye Patch Silver

Kocostar Princess Eye Patch Silver är ett underbart budgetalternativ. Du får 30 par patches i förpackningen, vilket räcker länge. Varenda liten patch innehåller såklart silver och huden runt ögonen blir uppiggad och fräsch. 

Har du inte supertorr hud runt ögonen kan du räkna med överflödigt serum att klappa in efteråt.

Fördelar

 • Enkla även för nybörjaren
 • Snygga patches

Nackdelar

 • Inte så mycket anti-ageing effekt

Special: Sisley Eye Contour Mask

Om du vill satsa på en ögonmask som verkligen är créme de la créme är Sisley Eye Contour Mask tveklöst den mask du ska satsa på. Den är enkel att använda och du kan använda den både som vanlig ögonmask och under dagen som en primer.

Fördelar

 • Kan även användas till läpparna
 • Urläcker förpackning

Nackdelar

 • Priset

Vad är en ögonmask?

Ögonmasker kommer i olika former, vilket ni kan se bland våra vinnare och utmanare. Du kan antingen använda en ögonmask i sheetmask-form, eller så kan du använda en ögonmask som är i form av en kräm/gel/balm.

Satsar du på en ögonmask i form av pads/sheets så är de härligt indränkta i serum, precis som en vanlig sheetmask som du använder i hela ansiktet.

Vad skiljer ögonmask från ögonkräm eller ögonserum?

Ögonmask är, precis som andra typer av masker, vare sig det är hårmasker, ansiktsmasker eller någon annan typ av mask, en typ av produkt som är mer koncentrerad än andra produkter. 

Om vi jämför exempelvis ögonkräm och ögonmask behövs det betydligt mindre mängd av den sistnämnda. Dessutom behöver du inte använda en mask lika ofta, eftersom effekten verkar mer på djupet. Resultatet håller även det i sig längre.

Vilken ögonmask ska jag köpa?

När det kommer till val av ögonmask är det väldigt individuellt. Vissa gillar krämig konsistens och andra gillar en lättare mer serumliknande konsistens. Vidare är det så att pads funkar för vissa medan andra hellre duttar på en mask som kommer utan pads. 

Alla har olika typer av behov och önskningar. En del vill främst ha hjälp med att få extra fukt, andra vill ha en kylande känsla. Det är också populärt att vilja ha en ögonmask som tar hand om svullnad och påsar under ögonen.

Även mörka ringar är en sådan sak som många använder ögonmask för att råda bot på. En ögonmask kan även hjälpa dig med fina linjer, eller torrhetslinjer, så har du det ska du satsa på en mask som är inriktad på just det.

Ögonmask efter hudtyp

Om du har torr hud i ögonområdet är det viktigt att först och främst satsa på en ögonmask som innehåller återfuktande ingredienser. Detta är viktigt för alla hudtyper. Oavsett om det är mörka ringar, svullnader eller något annat du lider av är det viktigt att se till att du även ger mycket fukt till ögonområdet. 

Även om du har fet hud i ansiktet kan du ha torr hud just i ögonområdet. Var därför inte rädd för att använda en ögonmask med rikare konsistens. Det påverkar inte din hud i stort, utan då är det bara den känsliga och tunna huden runt ögonen som får extra omvårdnad.

Ögonmask för olika problem

De flesta lider av någon typ av problem när det kommer till just huden runt ögonen. Om du är lite äldre är det ofta torrhetslinjer som är ett problem. Det är irriterande både i allmänhet och kanske i synnerhet när du applicerar concealer som lätt lägger sig i linjerna. 

Det är också vanligt med mörka ringar, svullna och påsiga ögon. Oavsett om du har alla ovan nämnda bekymmer, eller om det är så att du endast lider av det ena eller det andra, så kommer du att kunna hitta en ögonmask som är perfekt för just dig. Det finns ett stort utbud där olika märken och olika produktlinjer är inriktade på specifika problem.

Hur använder jag ögonmask?

En ögonmask är långt ifrån svår att använda. Det enda är att du ska ha ren och torr hud innan applicering. Detta gäller oavsett om det är patches/sheets, eller om det är en kräm du själv stryker på. 

Oftast är det en verkningstid på mellan 5-20 minuter som gäller där 10 minuter är det vanligaste. Antingen är det så att ögonmasken ska användas direkt på huden genom att den duttas på med fingrarna, eller så är det pads som läggs på under ögat.

När ska jag använda ögonmask?

Det rekommenderas att använda ögonmask cirka 1-2 gånger i veckan, men det är inget tvång att använda det så ofta. Det går naturligtvis även bra att använda det oftare, om du vill det. 

Beroende av hur stort behov du har av en ögonmask kan du själv anpassa användandet efter just dig och din hud. Vi rekommenderar dock att du använder det åtminstone en gång i månaden. 

Många använder ögonmask som en askunge-produkt före (eller efter) en fest eller liknande. Som sagt, det är upp till dig hur du vill använda en ögonmask och hur ofta.

Fördelar och nackdelar med ögonmask

Fördelarna med en bra och effektiv ögonmask är oändliga. De främsta fördelarna är att du ser pigg och fräsch ut och att det ger snabba resultat. Jämfört med en ögonkräm så blir ögonområdet genast fint, så det är lätt att bli lite beroende. När du ser hur fin huden blir efter en ögonmask vill du såklart gärna ha det resultatet hela tiden. 

De effektiva ingredienserna i en ögonmask är både positiva och negativa, beroende av hur känslig hud du har. Vissa upplever att en ögonmask är för mycket av det goda, medan det för andra fungerar perfekt med retinol och andra vanliga effektiva ingredienser. Det går ofta att vänja in huden, så ge inte upp utan kamp. Resultatet av en ögonmask är värt att hålla ut för. 

En annan nackdel är att det kan vara lite svårt att navigera sig fram till ett bra val sett till pris. Detta är för att det finns ögonmasker i olika form. Om vi endast tittar på priset så är det oftast så att det blir billigare med ett storpack (se vår premiumvinnare och vår budgetvinnare som exempel). 

Det är lätt att bara titta på priset och köpa en mask som endast räcker till en gång, men det du ska göra är att titta på priset och se till hur många gånger ögonmasken räcker. Därefter kan du jämföra priset för att hitta den som du tycker känns mest prisvänlig för dig och dina krav.


Ögonmask - Våra favoriter

Nu är det dags för oss att presentera våra favoriter bland de ögonmasker som finns på marknaden idag. Det är bara att hänga med!

Premium: Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask

Med Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask får du en ögonmask i form av ark indränkta i godsaker. Använd en sheetmask under varje öga så kommer du att se och känna resultat redan efter 10 minuter. 

I detta set får du 12 x 2 masker, vilket innebär att det räcker till 12 olika tillfällen. Med patches i perfekt storlek är de lätta att använda och då de passar alla hudtyper är detta den typ av ögonmask som alla kan testa. 

Shiseido Perfection Uplifting & Firming Express Eye Mask ljusar upp mörka ringar, ger spänst och plumpeffekt samtidigt som du kan räkna med rejäl återfuktning i upp till 24 timmar. Här får du med andra ord allt som en ögonmask ska ge i ett. 

Det finns dessutom mycket produkt kvar som du kan klappa in i huden efter att du tagit av arken. Detta gör att denna mask är dryg. Precis en sådan sak vi vill ha ut av en premiumvinnare som kostar lite mer!

Här hittar du en mycket effektiv ögonkräm i samma serie och här hittar du annat från denna anti-ageing serie från Shiseido. Denna serie bygger på Shiseidos KURENAI-TruLift Complex + ReNeuramTechnology++.

Fördelar

 • Lyxig känsla
 • Bra passform

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar sheetmask

Mellan: Dermalogica Stress Positive Eye Lift

Dermalogica Stress Positive Eye Lift är en ögonmask som främst ser till att reducera effekterna av stress. Huden runt ögonen är särskilt känslig och så fort vi blir lite trötta syns det ofta direkt under ögonen. Med denna godbit, som dessutom kommer med en behagligt kylande metallapplikator, ser du genast utvilad ut. 

Då denna ögonmask ger mycket fukt, slätar ut, verkar uppstramande, tar bort påsar och dämpar rodnad är den en riktig räddare i nöden. Vare sig det är lite sömn, en envis förkylning, eller något annat som gör att just ögonen får lida lite extra, så kan Dermalogica Stress Positive Eye Lift göra att du känner dig fräschare. 

Detta är en blandning mellan ögonkräm och ögonmask. Detta är väldigt prisvänligt då det innebär att detta är den enda ögonprodukt du behöver. Fuktnivåerna blir återställda, mörka ringar tonas ner och du får även fin lyster. 

Bland ingredienserna hittar vi bland annat hyaluronsyra, jästextrakt och extrakt från alger och havsvatten.

Dermalogica har även bra ögonserum, ögonbalsam och annan bra hudvård som du kan komplettera med, om du skulle vilja göra det.

Fördelar

 • Direktverkande
 • Perfekt när du känner dig “tung” och trött under ögonen

Nackdelar

 • Inte för den mest känsliga huden

Budget: Kocostar Princess Eye Patch Silver

Kocostar Princess Eye Patch Silver ger fukt och, framförallt, lyster. Vi älskar att de ser till att ge just lyster då det är något många behöver och vill åt. Det är inte bara ansiktet i övrigt som mår bra av en glow-effekt, utan det är lika läckert att ha lyster under ögat. 

Med Kocostar Princess Eye Patch Silver får du hydrogelmasker som är bionedbrytbara och som mycket effektivt återfuktar huden kring ögonen. De är med andra ord bra för dig som är torr runt ögonen och/eller har torrhetslinjer. 

Känslan är uppfriskande och sval och verkningstiden på 10-15 är perfekt. De innehåller både lavendel och rosmarin, vilket såklart bidrar till den fräscha känslan. Att även bergamott finns bland ingredienserna ger vi ett pluspoäng.

Vill du spana in annat från Kocostar hittar du detta märke bland annat här. En av våra favoriter från Kocostar är deras läppmask/lipmask som är formad som ett par stora rosaglittrande läppar.

Fördelar

 • Enkla även för nybörjaren
 • Snygga patches

Nackdelar

 • Inte så mycket anti-ageing effekt

Special: Sisley Eye Contour Mask

Med Sisley Eye Contour Mask får du uppfriskande ögonmask som förnyar huden medan huden blir fint återfuktad. Denna har vi valt som special på grund av att den dels kan användas till läpparna och dels för att den funkar bra som primer under concealer

Detta är en ögonmask som verkligen ger snabba, synliga resultat om du använder den rätt. Ta på ett tjockt lager morgon och kväll och låt den sedan sitta 10 minuter. Efter den tiden tar du bort överflödig produkt efter att du har duttat in resterna. 

Sisley Eye Contour Mask föryngrar utseendet runt ögonen och förbättrar elasticiteten. Att den stärker hudens försvar mot yttre påfrestningar är ett ytterligare plus. Den motverkar fria radikaler och lämnar huden med en osynlig hinna som gör att torra linjer är som bortblåsta. 

Bland ingredienserna hittar vi bland annat lindextrakt, ros, hästkastanjextrakt och extrakt av alger. Självklart är den testad av hudläkare och ögonläkare.

Det är lite “farligt” att testa masker från Sisley, för de är alla fantastiska men väldigt dyra. Det är värt varenda krona, dock!

Fördelar

 • Kan även användas till läpparna
 • Urläcker förpackning

Nackdelar

 • Priset

Ögonmaskerna som utmanar

Nedan kommer ytterligare produkter inom detta segment som vi gillar väldigt mycket, men som inte ficks plats på topplistan. Det är mycket möjligt att du kommer att hitta din favorit bland dessa produkter, så har du inte redan valt ut en favorit från topplistan är det bara att spana in listan nedan.

Verso Skincare Reviving Eye Mask

Denna ögonmask är populär och då den kommer från svenska Verso är det extra kul. Om du gillar Verso Super Eye Serum kommer du att gilla denna mask. 

Den innehåller retinol, vilket ger energi till huden. Då det är retinol 8 i masken innebär det att effekten är åtta gånger så effektiv som vanligt retinol. Utöver retinol hittar vi även grapefrukt, hyaluronsyra och rapsolja bland ingredienserna. 

Verso Skincare Reviving Eye Mask är djupt återfuktande och den håller fukt i upp till 30 timmar. Masken passar även känslig hud då den inte irriterar, utan har en skönt svalkande känsla. 

Föryngringsprocessen drar igång direkt vid applicering, så under de 20 minuter den ska vara på hinner huden bli både mjukare och slätare. Du kan också räkna med fin lyster och fräsch hudton.

Fördelar

 • Klockren passform
 • Lagom mycket serum

Nackdelar

 • Verkningstiden kan kännas lite lång

bareMinerals Skinlongevity Green Tea Herbal Eye Mask

Här har vi härliga hydrogelmasker som ger ett fint lyft till ansiktet. Då de har så fin färg känner man sig fräschare i ögonområdet redan innan man tagit av dem för att se resultatet. bareMinerals Skinlongevity Green Tea Herbal Eye Mask är för dig som ha snabba resultat med hjälp av naturliga ingredienser. 

Denna ögonmask innehåller bland annat grönt te och dunörtsextrakt. Dessa ingredienser gör att huden blir återfuktad och lugnad samtidigt som svullnad dämpas med hjälp av den näring huden får. Du kan räkna med en snabb boost som passar lika bra på morgonen som på kvällen.

Om du vill kan du förvara dessa ögonmasker i kylen. Det gör att de ger en extra kylande känsla. Efter att du haft ögonmasken på i 15 minuter tar du bort dem för att sedan klappa in återstående produkt.

Fördelar

 • Vegansk
 • Fin färg

Nackdelar

 • Inte särskilt prisvänlig

Peter Thomas Roth Cucumber Hydra Gel Eye Patches

För ett piggt utseende är dessa ögonmasker perfekta då de, genom ett innehåll av bland annat koffein, ger ny energi till det känsliga hudområdet runt ögonen. De är bra även för dig med känslig hud och dessutom är de bra på att detoxa huden. 

Huden blir klarare och ljusare, cellförnyelsen ökar och både linjer och svullnad minimeras. Att de även ger fukt och kyler gör att huden känns och ser uppiggad ut på ett kick. Ha dem på mellan 10-15 minuter och klappa sedan in det kvarvarande serumet i huden. 

Gillar du Peter Thomas Roth? Vi kan, utöver denna ögonmask, rekommendera Pumpkin Enzyme Mask som vi tycker är en läckerhet värd att testa från detta märke.

Här hittar du en underbart återfuktande, svalkande och läckert grön fuktmask som du kan passa på att använda i ansiktet samtidigt som ögonmasken.

Fördelar

 • Medföljande spatel
 • Enkel att kyla

Nackdelar

 • Fäster inte alltid så bra

Starskin VIP Gold Foil Eye Patch

Med denna ursnygga ögonmask med fina patches i guld kommer du att känna dig snygg medan den verkar. Du har hela 10-15 minuter på dig att gå runt med guld under ögonen och det är ju knappast varje dag man upplever det. 

Maskerna är i cellulosafiber och de både låser in serumet och bevarar värmen. Du kan räkna med bra absorption och dessutom är denna mask perfekt under smink. Den fungerar inte som en primer likt Sisley Eye Contour Mask, utan den fungerar istället så att den ger ett lyft och tar bort trista torrhetslinjer. 

Serumet i Starskin VIP Gold Foil Eye Patch består av jerikoros som har mycket bra uppiggande egenskaper. Vidare hittar vi även läkemalva, stickmyrten och fjärilslilja. Denna kombination ger nytt liv till ögonområdet snabbt och effektivt.

Fördelar

 • Kul med guldfolie
 • Sitter på bra

Nackdelar

 • Lugnar inte irriterad hud så bra

Lancôme Advanced Génifique 360° Hydrogel Eye Mask

Lancôme Advanced Génifique 360° Hydrogel Eye Mask är en ögonmask i hydrogel. Den återfuktar fint då hydrogel låser in fukten. Har du torrhetslinjer under ögonen är detta med andra ord ett bra val. 

Masken innehåller en extremt koncentrerad mängd bifidus-extrakt, vilket gör att det höga priset känns rimligt. Du kommer att få ett vaket uttryck och en fräsch känsla under ögonen efter användning av denna mask.

Fördelar

 • Härlig textur
 • Smart förpackning

Nackdelar

 • Vissa tycker att den är för stor

Clarins Hydra-Essentiel Moisturizing Reviving Eye Mask

Med Clarins Hydra-Essentiel Moisturizing Reviving Eye Mask får du en återfuktande ögonmask som smälter in skönt i huden. Den är effektiv för trötta ögon och den ger ett fräscht resultat. Fina linjer och andra trötthetstecken reduceras samtidigt som man får en boost av glow. 

Masken lugnar och ger en uppfriskande känsla som håller i sig. Du kommer att se mer utvilad ut med hjälp av ingredienser som hästkastanj-aescin och ekologiskt extrakt av Leaf of Life samt Quinoa. 

Då masken är testad av både hudläkare och ögonläkare behöver du inte oroa dig över att den ska irritera. Den passar lika bra för dig med tåliga ögon och för dig som är mer känslig i ögonområdet.

Fördelar

 • Dryg
 • Behaglig ögongel konsistens

Nackdelar

 • Känns inte så lyxig

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals