Bästa ögonskuggan 2024 – Härligt framhävda ögon med otaliga nyanser att välja mellan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Framhävda, öppna ögon eller en dramatiskt sotad look är ett val vi alla går igenom varje gång det är dags att köpa en ny ögonskugga. Eller, det brukade i alla fall vara så när man endast kunde köpa en färg eller ett fåtal nyanser i en produkt.

Nuförtiden finns det hur många ögonskuggor som helst att välja mellan och det är inte alltid enkelt att veta vad man ska satsa på. Ska man välja en separat färg eller en hel färgpalett?

I detta test har vi tagit fram modeller av båda sorterna, men har mest fokuserat på paletter då de oftast är värda pengarna mer.

Paletter är även det bästa alternativet för att mixa och matcha flera olika färger och för att först lägga en bas och sedan bygga på med flera nyanser.

Vi har därför tagit fram Urban Decays Naked Palette som vinnaren i premiumklassen och den blev även vår absoluta favorit. Inte långt efter hittar vi NYX Professional Makeup Ultimate Shadow Palette i mellanklassen.

Den följs av budgetalternativet Ardell Beauty Pro Eyeshadow Palette. Vi har naturligtvis även sett till att ta med en kul specialprodukt i vårt test – vinnaren i den kategorin är By Terry Ombre Blackstar Eye Shadow. Läs vidare för utförliga recensioner av alla 14 produkter och hitta ögonskuggan för dig!

Premium: Urban Decay Naked Palette

Naked 1 är paletten för dig som letar efter neutrala och jordnära toner att applicera på dina ögon. Du får 12 färger som alla är underbart pigmenterade och alltså superenkla att använda.

Resultatet kommer hålla hela dagen och alla nyanser matchar varandra så det är bara att blanda om man vill. Det är inte svårt att förstå varför dessa paletter har blivit så populära i skönhetsvärlden! SÅ prisvärd trots sitt höga pris!

Fördelar

 • Fina färger
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Lite svåra att blanda
 • Inte så starkt pigment

Mellan: NYX Professional Makeup Ultimate Shadow Palette

Detta är paletten för dig som vill ha nyanser i regnbågens alla färger för att alltid ha färgglada ögonlock. De 16 högpigmenterade ögonskuggorna kan mixas och matchas med varandra för att få det bästa resultatet. De håller även väldigt bra under dagen utan att kladda.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lite olika kvalitet på de olika skuggorna

Nackdelar

 • Tar lite tid att bygga upp

Budget: Ardell Beauty Pro Eyeshadow Palette

Ardell Beautys palett är den optimala ögonskuggan för dig som vill ha många nyanser att välja mellan på en budget, vare sig du vill använda dem separat eller blanda och matcha med varandra.

Med 15 jordnära toner kommer du inte ha några som helst problem med att ha de snyggaste ögonlocken på jobbet eller på festen. Det billiga priset är även som hittat.

Fördelar

 • Känns lyxig
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan upplevas som något torr i konsistensen

Special: By Terry Ombre Blackstar Eye Shadow

Denna ögonskugga kommer i en pennliknande form. Det är väldigt positivt då det gör att det blir enkelt att använda den. Den hålls fräsch med hjälp av ett praktiskt lock och den är enkel att ta med sig. 

By Terry erbjuder alltid lyxiga och bra produkter för oss kräsna och detta är bara ett i raden av exempel på kanonbra smink från märket. Den är även smidig att applicera och resultatet blir flawless – här blir det alla pluspoäng som finns!

Fördelar

 • Du får vad du betalar för
 • Snygg
 • Riktigt smidig att använda

Nackdelar

 • Ingen höjdare om du föredrar puderskuggor

Varför ska du lita på oss?

Jag kan ha nämnt i tidigare artiklar att jag är en hopplös sminknörd som ända sedan mina tonår har varit intresserad av smink.

Det jag tycker är så roligt är att man kan applicera en sminkning på tusentals och tusentals olika sätt med olika färger och skapa olika former. Den viktigaste delen med en sminkning är ögonen.

Ögonen är oftast det folk märker mest eftersom man har ögonkontakt och det intensifieras ännu mer om man har en snygg ögonsminkning - något jag älskar att göra och har gjort i många år. Jag har alltså mycket erfarenhet av ögonskuggor.

Med mig i testpanelen är 6 andra kvinnor som alla är intresserade av smink på något sätt. Tillsammans har vi över 100 års erfarenhet av smink och har gjort utförliga tester under åren för att komma fram till vilken ögonskugga eller nyans man trivs bäst med.

Vem behöver köpa en ögonskugga?

Som sagt, ögonen är superviktiga i en sminkning och är inte komplett utan framhävda ögon med hjälp av ögonskugga. Det behöver inte vara den mest komplicerade sminkningen för att se snyggt och lockande ut.

Det finns inget slut på de olika smink- och färgkombinationerna man kan göra med en riktigt bra och snygg färgpalett och är därför ett måste i sminkväskan.

Hur kom vi fram till vilka ögonskuggor vi skulle testa?

Inför detta test har jag tagit hjälp av en sminkös för att veta vad man verkligen ska kolla efter när man väljer en ögonskugga. Jag har även frågat personal i skönhetsbutiker om vilka ögonskuggor som säljs bäst i butik och vad kunder oftast frågar efter.

Jag och min trogna testpanel satte oss sedan ner för att välja ut de olika märkena och modellerna från webbutikerna kicks.se, lyko.se, bangerhead.se, ahlens.se, nordicfeel.se, skincity.se

Vi har valt mellan MÅNGA nyanser, märken, modeller, och priser innan vi valde ut 14 stycken (det var inte vackert kan jag säga men väl värt det).

Hur testade vi ögonskuggorna?

Varje person har testat två ögonskuggor under en månads tid. På det sättet har vi kunnat fokusera intensivt på två paletter - eller en palett och en enskild färg - och verkligen kunnat testa alla möjliga alternativ man kan göra med så många olika nyanser.

Vi har sedan haft ännu en månads tid på oss att välja och vraka bland alla modeller och testat vilka vi ville. På detta sätt har alla även kunnat jämföra alla ögonskuggor med varandra för att komma fram till det bästa resultatet.

Vi har testat alla toner och färger för sig och även med olika foundations, primers, eyeliners, och mascaror för att se om de verkligen passar med allt. Ögonskuggorna har använts till vardags och till fest och har applicerats på många olika sätt.

Vi har även låtit 50 privatpersoner som har köpt någon av ögonskuggorna svarat på en enkät med frågor om produkten för att se hur de har gått hem i vardagliga liv.

Våra favoriter

Premium: Urban Decay Naked Palette

Att ha en bästsäljande ögonskuggspalett är nog alla kosmetikamärkens dröm. Det är då inte heller så konstigt att den populära Naked 1 Palette från Urban Decay tog hem förstapriset i premiumklassen och är vår absoluta favorit, då den har gått hem i många sminknördars hjärtan.

Det som är så bra med denna palett är att den har ett patenterat system som heter ‘Pigment Infusion System’ som gör alla 12 färger väldigt pigmenterade. Detta är perfekt för dig som vill blanda många olika nyanser för att framhäva ögonen på bästa sätt.

Just denna palett - det finns några uppföljare också - har naturliga och jordnära färger men eftersom nyanserna blir så fint utstående kan man få till vilken makeup som helst - vare sig du vill ha dramatiska ögon eller naturligt framhävda ögon.

Alla i testpanelen verkligen älskade denna palett då färgerna går bra ihop och är så himla enkla att applicera (tack vare pigmenteringen). Borsten man får med är även den väldigt bra och du får ett resultat som håller hela dagen.

Själva förpackningen kommer även den att hålla ett bra tag då man får mycket produkt för pengarna, vilket också gör cirkapriset värt det.

Urban Decay får även ett extra plus för att deras produkter inte är testade på djur, detta gäller även för denna palett, men var ändå försiktig med vilken ögonskuggspalett du köper då märket själv säger att inte alla produkter är djurfria från början.


Mellan: NYX Professional Makeup Ultimate Shadow Palette

Denna palett från NYX är den ultimata (som namnet antyder) paletten för dig som letar efter många färger att blanda för att få vackert uppmärksammade ögon.

Det bästa är att man kan välja mellan hela sju olika nyanser och den vi provade - Brights - är verkligen ett måste om du gillar färgglada sminkningar. Några i testpanelen har också provat någon av de andra nyanserna som är minst lika bra.

Man får 16 stycken högpigmenterade ögonskuggor som enkelt går hand i hand med varandra men fungerar även hur bra som helst på egen hand.

Alla regnbågsnyanser glider enkelt över ögonlocket och man behöver inte alls använda mycket produkt för att åstadkomma det önskade resultatet.

Ingen av färgerna kladdar heller när man applicerar dem och de smetas inte ut under dagen; tvärtom får man ett vackert resultat som kommer hålla hela arbetsdagen eller festkvällen.

Detta är färgpaletten du ska ha om du vill lägga till en ‘pop of color’ till din makeup och cirkapriset gör den även till ett riktigt kap.

Vi var alla överens om att det skulle vara värt att köpa en till palett i en annan nyans (exempelvis Warm Neutral) så man kan mixa och matcha ännu mer.


Budget: Ardell Beauty Pro Eyeshadow Palette

Här har vi en helt underbart fin palett som kommer till ett ännu finare pris! Man kan alltid lita på att Ardell har kvalitativa produkter till kanonpris och deras Pro Eyeshadow Palette är verkligen inget undantag.

Man får 15 fantastiskt pigmenterande nyanser i jordnära toner och detta är någonting för sminknörden som vill ha matta färger att jobba med. Men frukta ej, paletten finns också i en skimmervariant.

De passar jättebra att arbeta med tillsammans och det är superenkelt att bygga upp den looken man vill ha då skuggorna riktigt smälter in på ögonlocket.


Special: By Terry Ombre Blackstar Eye Shadow

Om du är ute efter en ögonskugga som är riktigt bra och lyxig ska du spana in denna godbit från alltid lika underbara By Terry. Det är en produkt som gör det den ska utan att göra en besviken en enda gång – alltid perfekt resultat! 

Den finns i flera olika nyanser så att du själv kan välja det som passar just dig bäst. Detta är även en bra ögonskugga då den fungerar bra att använda vid undre fransraden som kajal. Det blir väldigt fint resultat och du behöver inte krångla med borstar eller liknande, det är bara att applicera direkt. 

Med den här ögonskuggan har du alltid riktigt bra ögonsmink med dig och den piggar upp varje gång det är dags att använda den. Det kommer att bli en favorit för många av er som testar den, så mycket är säkert! 

Vill du spana in en liknande produkt från samma märke så hittar du By Terry Stylo Blackstar Eyepencil här.

Fördelar

 • Du får vad du betalar för
 • Snygg
 • Riktigt smidig att använda

Nackdelar

 • Ingen höjdare om du föredrar puderskuggor

Bra att tänka på innan du köper en ögonskugga

Vid val av ögonskugga tycker jag att det är smart att läsa kundrecensioner från personer som redan har köpt produkten. Det är det bästa sättet att veta hur paletten fungerar i verkligheten.

Det är inte alltid man hittar en bra färgpalett under hundralappen och man vill ju inte slösa för mycket pengar på en palett som i verkligheten inte har snygga färger eller som smetas och kletas.

Det är såklart även bra att veta vad du vill göra för sminkning med din ögonskugga då det finns många nyanser att välja mellan.

Varma, jordnära nyanser är alltid populära och man kan aldrig göra fel med dem men om du vill ha någon speciell färg ska du vara väldig noga med din efterforskning.

Tips från coachen

Dela upp sminkningen i olika ‘sektioner’ och börja med en bas över hela ögonlocket. Börja sedan forma looken med din önskade färg i globlinjen för att sedan avsluta med en markerande nyans - detta kan vara nära näsan, längs med ögonfransraden, eller i ögonvrån.

Om du vill ha en intensivare nyans kan du applicera ögonskuggan med en fuktad borste eller pensel eller blanda den utvalda nyansen med lite vatten.

Vet du inte hur du ska få större ögon? Eller vill du ha en mer dramatisk look? Använd ljusa färger för att förstora och lyfta fram dina vackra ögon och mörka färger för att förminska dem.

Våra utmanare

Anastasia Modern Renaissance Eyeshadow Palette

Det här är en palett för dig som vill ha jordnära toner men gärna kryddar till det lite med en droppe av färg. Av de totala 14 färgerna har du 11 matta nyanser att välja mellan och 3 metallnyanser - alla går superbra att blanda med varandra eller ha för sig.

Det testpanelen gillade mest med denna ögonskuggan var att alla nyanser är väldigt högpigmenterade och blir väldigt fina när de har applicerats.

Om du är van att använda mycket produkt får du vara lite försiktig då man får mycket färg med på borsten som kommer fästas på ögonlocket. Färgerna är dock enkla att fylla ut.

Borsten man får med är dubbelsidig och vi tyckte den fungerade bra, men om du har egna som du föredrar går det lika bra att använda dem.

Cirkapriset kan tyckas lite mycket men vi lovar att du inte kommer att ångra dig om du investerar i denna palett. Den kommer även i två andra nyanser.

Fördelar

 • Bra pigment
 • Fantastiska färger

Nackdelar

 • Lite pudriga
 • Priset

Makeup Revolution 32 Eyeshadow Palettes

Denna palett kommer i olika nyanser och den vi provade heter Affirmation. Just den paletten har ett brett spektrum av neutrala toner så du kan göra allt från en ljus och lätt sminkning till smokey eyes. Även dessa färger är högpigmenterade och enkla att blanda.

Somliga i testpanelen upplevde att en del nyanser inte var lika effektiva som en del andra och att man behövde använda väldigt mycket mer produkt för att nå ett resultat. Detta beror nog mest på vad du vill åstadkomma och för cirkapriset är den verkligen värd att testa!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Bra basfärger

Nackdelar

 • Vissa skuggor är lite svåra att applicera

bareMinerals Matte Eyeshadow

För att få några alternativ till paletter har vi även tagit med några ögonskuggor som kommer för sig och denna från bareMinerals är en av dem. Detta är en mineralögonskugga som kommer i puderform och finns i en några nyanser.

Den går bäst att använda i samband med andra färger eller nyanser och fungerar optimalt som en bas för att framhäva dina ögon. Just denna nyans hade även väldigt hög pigmentering.

Cirkapriset kan tyckas lite mycket för en nyans men man får dock ganska mycket produkt och det är en väldigt vacker färg.

Fördelar

 • 100 % naturliga mineraler
 • Ej djurtestad

Nackdelar

 • Lite svåra att använda för nybörjaren

E.L.F. Mad for Matte Eyeshadow Palette

Här har du en parfymfri ögonskuggspalett från E.L.F. som innehåller 10 härliga neutrala toner. Nyanserna är väldigt lätta och matta och blanda friskt för ett bättre resultat.

Färgerna glider enkelt över ögonlocken och de passar lika bra att använda till fest som till vardags. Två extra poäng får den för att den inte är testad på djur och för att den är parfymfri. Cirkapriset är verkligen som hittat!

Fördelar

 • Fina färger
 • Håller bra

Nackdelar

 • Inte så mycket pigment

Clarins Ombre Iridescente

Detta är en ljus puderögonskugga från Clarins som har en helt underbar nyans och som inte smular trots att det är puder. Den går bra att använda på egen hand eller att blanda med andra nyanser.

Ögonskuggan har även ett ‘soft focus pigment’ som betyder att den har en intensiv ton som ger lyster och ett långvarigt resultat.

Den är gjord för att passa alla hudtyper och innehåller även skyddande E-vitamin. Cirkapriset kan kanske tyckas lite svåröverkomligt men du får mycket produkt för pengarna och den kommer även då att hålla väldigt länge.

Fördelar

 • Bra cremeskugga
 • Fin lyster

Nackdelar

 • Inte så många olika färger att välja mellan

Maybelline Eyeshadow Palette The Nudes

Även denna palett från Maybelline innehåller jordnära toner i 12 härliga nyanser. Dessa är som gjorda för att bygga upp en bas och sedan avsluta med en öppnande eller dramatisk look för dina ögon. Den har även en väldigt kompakt storlek så att den enkelt får plats i sminkväskan eller necessären.

Cirkapriset är väldigt överkomligt och trots den mindre storleken får man mycket produkt för pengarna - hållbara ögonskuggor som passar och blandas bäst tillsammans med varandra.

Fördelar

 • Lätt att mixa och matcha
 • Bra pigment

Nackdelar

 • Endast basic färger

MAC Mineralize Eye Shadow

Om du ofta vill komplettera din makeup med ett lätt, härligt skimmer på ögonlocken ska du ta en titt på denna ögonskugga från MAC som är optimal för just det. Den är otroligt skimrig tack vare att den innehåller pärlemor och man får en intensiv färg.

Ögonskuggan kan blandas med andra nyanser eller låtas skimras på egen hand. Cirkapriset är överkomligt om du är på jakt efter en skir ögonskugga - denna kan nämligen inte slås.

Fördelar

 • Fin mix av färger
 • Enkla att använda

Nackdelar

 • Inte så många färgkombinationer

Shiseido Shimmering Cream Eye Color

Shiseido har tagit fram en härlig krämögonskugga som förvandlas till ett härligt skimrande puder vid applicering. Välj mellan otaliga nyanser för att kunna mixa och matcha bäst.

Ögonskuggan kan såklart användas för sig men vi tyckte det blev bäst när man använde den i samband med andra nyanser. Cirkapriset kan tyckas lite mycket för en nyans men den är verkligen underbart vacker.

Fördelar

 • Bra finish
 • Krämig

Nackdelar

 • Alla gillar inte glansen i skuggan

W7 Cosmetics In the Buff Eye Colour Palette

Vi hade lite olika åsikter om denna ögonskugga från W7 Cosmetics då somliga tyckte att de 12 olika färgerna var väldigt pigmenterade och skimriga och fick ett väldigt bra resultat medan andra inte alls fick någon fin färg på deras ögonlock.

Vi rekommenderar den därför för vardagsanvändning eller till dig som är nybörjare och vill testa på att blanda olika nyanser, färgerna är också enkla jobba med eftersom de är matta. Cirkapriset är ingenting att snacka om och gör den även då värt ett test för att se om den passar just dig.

Fördelar

 • Passar alla
 • Bra pris

Nackdelar

 • Lite svåra att blanda

Produkter som utgått

BH Cosmetics 88 Neutral Eyeshadow Palette

Det här är paletten för dig som vill ha neutrala toner i dina ögonskuggor men många nyanser att välja mellan - och till ett kanonpris. Som namnet förmedlar får man hela 88 nyanser med i paletten.

Här har du alltså otaliga sminkkombinationer med färger och nyanser som kan användas för sig eller tillsammans med varandra för att bygga upp din sminkning.

Om du tror att ögonskuggorna inte skulle vara lika bra som de dyrare märkena (eftersom man får så många till ett så pass lågt pris) har du verkligen fel. Vi upplevde att färgerna är väldigt pigmenterade och superenkla att använda.

Det är ingenting som kladdas och man får med mycket produkt som fäst på ögonlocket istället för att försvinna in i sminkborsten eller bli för pudrigt så det dammas iväg överallt.

Cirkapriset 160 kronor är som hittat då man har allt man behöver för både arbete, vardag, och fest. En palett som rekommenderas till alla, vare sig du är nybörjare, proffs, på en budget, eller miljonär.


Zoeva Eyeshadow Palette

En lyxig palett från Zoeva som innehåller 10 vackra taupe nyanser - vi provade den som heter En Taupe, men finns i många olika val som kan variera i pris. Välj mellan matta och glittriga färger och matcha och blanda för att få det bästa resultatet.

De kommer i väldigt lätta toner men är väldigt pigmenterade och det ska inte vara några problem med att få det önskade resultatet.

Formulan som har använts för att skapa dessa ögonskuggor är ultra-mikroniserad och innehåller varken parabener, ftalater, mineraloljor, eller doftämnen. Cirkapriset 240 kronor är värt priset när man väl ser hur bra dessa skuggor är och hur bra de håller under dagen.


Viva La Diva Mauve Me Eyeshadows

Även denna palett från Viva La Diva kommer med många nyanser att välja mellan - hela 28 stycken.  Paletten är i en mauve-nyans (eller gredelin) och är en blandning av matta och pärliga färger.

Vi tyckte att de fungerade väldigt bra till vardags som till fest och det är inga problem med att hitta matchande kombinationer.

Två härliga extra plus är att hela paletten är veganskt och att den kommer i en otroligt vacker - och lyxig!- sammetsbox. Cirkapriset är väldigt överkomligt för dessa högpigmenterade och hållbara ögonskuggor.

Frågor och svar

Vad är ögonskugga?

Ögonskugga är en sminkprodukt som används för att framhäva, förstora, eller förminska ögonen och dess kontur och form. Ögonskugga anses ofta vara en viktig del i en makeup och kan göra väldigt mycket.

Det kan ge en intensiv blick, få ögonen att se större ut, göra att du ser piggare ut, och så vidare. Det finns många användningsområden och handlar helt om vilken nyans du väljer och vart på ögonlocket du applicerar ögonskuggan.

Hur applicerar man ögonskugga?

Börja gärna med en ögonskuggsprimer. Den har samma funktion som vanlig primer, men är speciellt anpassad för att användas under just ögonskuggan.

Ögonskuggsprimern gör det enklare att applicera ögonskuggan och gör dessutom att den sitter bättre. Applicera sedan ögonskugga, använd gärna en liten borste eller fingrarna.

Det finns även andra produkter som kan användas för applicering av ögonskugga, till exempel de klassiska ”pinnarna” som används just för ögonskugga – välj den metod som du själv tycker funkar bäst.

Vart du applicerar ögonskuggan beror på vilket resultat du vill uppnå, men oavsett vart du lägger ögonskuggan så ska den ”duttas” på försiktigt. Ta bort det som hamnat fel, och ”sudda” gärna lite i kanterna så att ögonskuggan tonas ut.

Använd gärna en mörk ögonskugga i ögonvrån och under ögonbrynet, men välj en ljus färg och sudda även lite där så att det inte syns allt för tydligt.

Vilken färg ska man välja?

Det beror på om du till exempel vill framhäva din ögonfärg eller uppnå ett helt annat resultat. Det finns guider som berättar vilken nyans som passar bäst till vilken ögonfärg, men det bästa är att prova sig fram och hitta nyanserna som man själv trivs i och passar i.

Vad kostar ögonskugga?

Det är väldigt olika. De kan kosta alltifrån någon femtiolapp eller ännu mindre, och upp till många hundralappar och till och med runt en tusenlapp.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals