Bästa oljan mot rynkor 2024 – Naturlig anti aging och närande hudvård

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Oavsett ålder, är det viktigt att ta hand om sin hy. En ansiktsolja mot rynkor kan då vara ett bra sätt att sköta om den på. Vi kommer också att rekommendera några några riktigt bra oljor för din hud, Välkommen!

Bevara hudens fräschör med en ansiktsolja mot rynkor

Oavsett var i livet vi befinner oss, har vi alltid behållning av att ta hand om oss själva så bra som möjligt. Det behöver inte innebära en jakt på evig ungdom, men väl en respekt för kroppen och en intention att vårda och ta hand om den så bra som möjligt. 

I vår stora köpguide om oljor ska vi titta på vilka beståndsdelar en olja av den här typen bör ha, för att vara riktigt effektiv.

I köpguiden rekommenderar vi några riktigt bra oljor och vad vi är extra stolta över den här gången, är att vinnarna i samtliga favoritkategorier är svenska produkter! 

I premiumkategorin vann M Picaut Swedish Skincare Precious Oil. Vår mellanvinnare heter BARR Sweden Organic Secret Forest Face Oil och i budgetklassen vann Loelles fina hallonfröolja.

Premium: M Picaut Swedish Skincare Precious Oil

M Picaut Swedish Skincare Precious Oil var en given premiumvinnare av flera orsaker. För det första är det en produkt som är svensktillverkad. Oljan är vegansk och ekologisk. 

För personer som vill använda hudvård från ett företag som satsar otroligt mycket på högkvalitativa, ekologiska ingredienser och där grundarna är synnerligen involverade i produktionsprocessen, är det här rätt produkt. Naturligtvis är den bra mot rynkor också!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Stimulerar kollagenproduktionen

Nackdelar

 • Intetsägande doft

Mellan: BARR Sweden Organic Secret Forest Face Oil

Som nämndes tidigare är även vår mellanvinnare BARR Sweden Organic Secret Forest Face Oil en svensk produkt. Den här lyxiga oljan med ett rikligt innehåll av vitaminer och mineraler, hjälper huden att återuppbygga sin spänst och få mer lyster. Ett stort plus är förstås att den även är ekologisk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Dryg

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Loelle Raspberry Seed Oil

Loelle Raspberry Seed Oil är en otroligt spännande olja som dessutom är en svensk produkt. Hallonfröolja innehåller stora mängder fettsyror från fröet och bidrar dessutom med en mängd vitaminer och aminosyror. Oljan passar bra att använda som ansiktsserum då den absorberas av huden väldigt snabbt.

Fördelar

 • Svensk produkt
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Passar inte riktigt torr hy

Köpguide - Bästa oljan mot rynkor

Anti-Aging ansiktsoljor - fungerar de?

Det många som fortfarande är skeptiska till ansiktsoljor, men de flesta återförsäljare av hudvård har definitivt börjat se att allt fler använder sig av oljor för att få tillgång till effektiv hudvård som verkar på djupet. Många av oss har insett att en bra olja ger spänst, fukt, näring och extra lyster. 

Konsumenterna inom hudvårdsindustrin har blivit alltmer medvetna och det har många fördelar. Bland annat har det lett till att företagen måste satsa på kvalitet och transparens för att sticka ut i bruset. Vilket gör att vi köpare får allt fler utmärkta produkter att välja mellan. För vem vill inte ta hand om sin hy på bästa sätt?

Men vad säger då skeptikerna om ansiktsolja? Många tror felaktigt att en olja täpper igen porerna och lägger sig som en hinna på huden. 

Ingenting kunde vara mer fel! Det finns oljor av de mest skiftande slag, från sådana som är lättflyktiga och snabbt absorberas av huden, till riktigt närande varianter som kan blandas ut med ansiktskrämer. 

En olja anpassad för dina behov kan bokstavligen uträtta mirakel för huden. Personer som har extra utsatt hy har stor glädje av en ansiktsolja. Det kan exempelvis gälla hud exponerad för sol, vind och saltvatten. Sitter du framför en datorskärm många timmar per dag, har det också en uttorkande effekt på huden.

Det finns garanterat en ansiktsolja för alla behov. Och du som märker att du börjar få kråksparkar vid ögonen och linjer i pannan, kan ha väldigt mycket hjälp av en anti-age olja, oavsett om du har torr eller fet hy.

Hur fungerar oljor för att minska rynkor?

En bra ansiktsolja är effektiv eftersom då en sådan kan innehålla otroligt mycket näringsämnen av olika slag. Faktum är att en naturlig olja kan innehålla lika mycket aktiva ingredienser som en konventionell kemiskt framtagen produkt. Naturliga oljor kan också vara synnerligen rika på antioxidanter och mängder med nyttiga fettsyror

Oljor innehåller ofta vitamin A, E och C. Alla de dessa tre, har specifika funktioner för huden och förekommer ofta i hudvårdsprodukter. Låt oss titta närmare på vad dessa kan göra för huden:

 • Vitamin A. Även kallat retinol, vilket säkert är ett bekant ämne för många som känner till åldersförebyggande hudvård. Retinol är en antioxidant som effektivt skyddar cellerna från att brytas ner. 

Vitaminet bidrar till att på ett synnerligen effektivt sätt både minska och förebygga ålderstecken. Retinol används även ofta för aknebehandlingar. 

 • Vitamin C. Även C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot toxiska angrepp och andra saker som påverkar huden negativt. En riklig tillförsel av C-vitamin på huden förebygger effektivt rynkor, förkortar återhämtningen av solskador och bidrar till att hudens spänst bibehålls.
 • Vitamin E. Bekant för många som är intresserade av hudvård. Används ofta i oljor av olika slag och ger en riktig boost för huden. E-vitamin har en massa goda egenskaper. Det kan motverka rynkor och slapp hud och kan även bidra till att få pigmentfläckar att avta.

Fungerar eteriska oljor mot rynkor?

Eteriska oljor används ofta i hudvård. Det är i grunden ett oljeextrakt som utvinns enligt en speciell process. Det gör att olja kan utvinnas från växter av de mest skiftande slag. Det finns exempelvis eteriska oljor av bergamott, lavendel och citrus, vilka alla har fördelaktiga effekter för huden.

Eteriska oljor är ett koncentrat och får aldrig användas rent, eftersom det kan fräta sönder huden. Eteriska oljor är avsedda att blandas ut i en basolja av valfritt slag. Jojoba-, argan- eller mandelolja är populära basoljor, vilka passar bra ihop med eteriska oljor. 

Fördelen med eteriska oljor är att du kan kombinera dem precis som du vill och på det viset få en mycket optimerad olja, avsedd för en specifik hudåkomma.

Vilka är de möjliga riskerna med att använda eteriska oljor?

Eftersom alla eteriska oljor är ett publicerat växtextrakt så kan det föra med sig kontaktallergier för alla som är känsliga. Eteriska oljor är fetare och starka och bör hanteras mycket försiktigt och alltid användas utspädd.

Hur rynkor och fina linjer bildas

Grundorsaken till att rynkor bildas är i stort sett två stycken: åldrande och yttre faktorer som sliter på huden. Om vi börjar med åldrandet är det som händer att vissa ämnen produceras i mindre utsträckning i kroppen, allt eftersom vi åldras. Detta påverkar i förlängningen även vår hud. 

Hud består av olika proteiner, däribland kollagen. Ämnet är särskilt viktigt när det gäller hudens spänst och är ett av dessa ämnen som minskar i huden med åldern. Den goda nyheten är att genom rätt kost och hudvård, kan vi stimulera kroppens kollagenproduktion.


Våra favoriter

Det är extra roligt att presentera den här köpguiden eftersom samtliga av våra favoriter är svenska! Valen har vi gjort på basen av den information vi samlat ihop. Vi har läst recensioner och kundomdömen likväl som fakta om produkten och företaget i fråga. Vi hoppas att du ska hitta din egen favorit bland detta!

Premium: M Picaut Swedish Skincare Precious Oil

Den svenska före detta fotomodellen Mette Picaut, har i mångt och mycket varit en hudvårdspionjär när det gäller ekologisk och vegansk hudvård. 

Hennes varumärke började efter några år på marknaden att regelbundet vinna priser och utmärkelser för sina produkter, både i Sverige och internationellt. Det är exceptionellt noggrant utvalda råvaror i produkterna, vilket också ger resultat för rynkig hud. 

M Picauts anti age-olja ger både näring och spänst till huden. De naturliga peptiderna i oljan, bidrar till hudens egen produktion av kollagen och därmed kan rynkor och fina linjer minskas. Oljan är en blandning och består av havtornsfröolja, jojoba och aprikoskärna. Allt från ekologiska odlingar. 

Oljan appliceras på ansikte, hals och dekolletage. Den fungerar utmärkt som hand- och nagelolja och överskottet kan du alltid använda på just händerna. M Picaut har flera intressanta produkter som kompletterar oljan och här är det bara att börja prova på, för att skapa sig sin egen, optimala kombination. 

Användaren bör vara medveten om att naturliga produkter utan tillsatser som det här, alltid har sin begränsning i doften. Här finns inga artificiella aromer som ger en parfymerad doft. Å andra sidan får du en extra välgörande produkt i stället.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Stimulerar kollagenproduktionen

Nackdelar

 • Intetsägande doft

Mellan: BARR Sweden Organic Secret Forest Face Oil

Organic Secret Forest Face Oil fungerar för alla hudtyper och är perfekt för dig som vill förebygga rynkor och minska fina linjer i huden. 

Tack vare innehållet av vitaminer och antioxidanter får du här en olja med intensivt vårdande egenskaper. Oljan återfuktar på djupet, balanserar och lugnar huden. 

Eftersom oljan stimulerar blodcirkulationen resulterar det i att huden blir mjukare, slätare och får mer lyster. Det är en väldigt dryg ansiktskräm och det räcker med att applicera 2-3 droppar direkt på rengjord hy, under din dag- eller nattkräm. 

BARR Sweden är en relativt ny uppstickare på marknaden och företagets intentioner att ta fram högkvalitativa produkter med så mycket ekologiskt ursprung som möjligt, gör att de säkert kommer bli ett skönhetsmärke att räkna med i framtiden.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Dryg

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Loelle Raspberry Seed Oil

Bättre budgetprodukt än så här går det knappast att få! Företaget specialiserar sig på oljor och har ett fantastiskt utbud i sitt sortiment. Den ekologiska hallonfröoljan är en så kallad torr olja som snabbt absorberas av huden och inte lämnar efter sig en fet hinna. 

Dess höga innehåll av essentiella fettsyror gör oljan antiinflammatorisk och den har cellförnyande egenskaper. Det här är en perfekt olja för skadad och hårt ansatt hud. Den har en sammandragande effekt och kan minska stora porer. 

Det höga Innehållet av e-vitamin skyddar mot fria radikaler och gör den ytterst effektiv som anti age-kur. Oljan är mycket lätt att applicera. Du tar några droppar med pipetten direkt på huden eller i händerna och applicerar den sedan på huden. 

Om du vill ha intensiv intensiv återfuktning, rekommenderar vi att du använder ett bra rosenvatten först och sedan applicerar oljan ovanpå det.

Fördelar

 • Svensk produkt
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Passar inte riktigt torr hy

Våra utmanare

Skulle du vilja ha lite fler alternativ när det gäller anti ageing-oljor? Då kommer vi inte att göra dig besviken! Här presenterar vi nämligen sex stycken intressanta oljor till:

Najel Ekologisk Sötmandelolja

Najel Ekologisk Sötmandelolja är en ekologisk och intensivt vårdande olja som är rik på D-vitamin. Oljan är ger näring till torr hy och passar både som ansiktsolja, kroppsolja och inte minst som vårdande olja på nariga hudpartier. Den kan användas som den är, men är också perfekt att blanda eteriska oljor i. 

Najel är ett franskt märke med hudvård för hela kroppen. Företaget främjar producenter i Aleppo i Syrien, som en gång i tiden var världsberömd för sin enorma handelsplats med oljor, örter och kryddor. Kanske har du hört talas om den berömda aleppotvålen, som kommer just härifrån.

Fördelar

 • Bra basolja
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Pumpkork är inte optimalt för konsistensen

Mádara Superseed Anti-Age Recovery Beauty Oil

Mádara Superseed Anti-Age Recovery Beauty Oil är en spännande olja som förebygger rynkor och hjälper åldrande hud att bibehålla sin spänst. Oljan är snabbt absorberande och i det närmaste att betrakta som ett serum. 

Oljan är utvunnen ur karotenhaltiga frukter och grönsaker såsom röd morot, tomat, tranbär, hallon och jordgubb. Det är alltså näringsbomb i ordets absolut rätta bemärkelse!

Fördelar

 • Kraftfull blandning av oljor

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Kudu Cosmetica Rosehip Oil

Det är svårt att få nog av nyponfröolja! Den en helande, föryngrande och energigivande hudoljan är perfekt som behandling av åldrande hud med begynnande rynkor. Nyponfröolja innehåller rikliga mängder vitamin C, A och E samt essentiella fettsyror. Det här är verkligen ett naturligt anti age-serum.

Kudu Cosmetica Nyponfröolja är intressant, eftersom den kommer från Lesotho i södra delarna av Afrika och inte från Sydamerika som så ofta är fallet med nyponfröolja på den svenska marknaden.

Fördelar

 • Flaska med pipett

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Garnier Lavandin Firming Facial Oil

Märket Garnier är stapelvara i de flesta stormarknader och mataffärer. Deras ekologiska hudvårdsserie ses däremot mer sällan och därför är det roligt att få presentera den här. 

Ansiktsoljan håller hög kvalitet och det dessutom till ett mycket bra pris. Oljan består av ekologisk, eterisk lavendelolja samt arganolja. 

Garnier Lavandin Smooth and Glow Facial Oil är perfekt att applicera på ansikte, hals och dekolletage, för att få en mjukare och mer spänstig hud. Det här är ett utmärkt budgetalternativ för den som inte gillar vinnaren bland våra favoriter.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med arganolja

Nackdelar

 • Ingen Innehållsförteckning på svenska

Marina Miracle Amaranth Face Oil

Norska Marina Miracle erbjuder en unik ansiktsolja med skandinaviska örter, amaranth och tranbärsextrakt. Den innehåller en mängd vitaminer, aminosyror och essentiella fettsyror.

Oljan är praktiskt taget proppfull med näringsämnen och är perfekt för alla som har torr hud som behöver extra omvårdnad och omsorg. Den kan användas som ett serum eller blandas i en kräm för att göra den mer näringsrik.

Fördelar

 • Med skandinaviska ingredienser
 • Intensivt vårdande

Nackdelar

 • Passar ej fet hy
 • Liten flaska

JOIK Organic Silky Facial Oil Serum

På grund av namnet är det lätt att tro att Joik Organic är ett svenskt eller i alla fall skandinaviskt märke, men så är inte fallet. Joik Cosmetics kommer från Estland. 

Det har poppat upp flera intressanta, estniska kosmetikamärken de senaste åren och landets naturtillgångar kan säkerligen passa perfekt för den naturorienterande kosmetik och hudvård som dessa varumärken ofta profilerar sig inom. 

Silky Facial Oil Serum är baserad på ekologisk kaktusfikonolja som stärker hudens skyddande barriär och hjälper den stå emot temperaturförändringar, likväl som sömnbrist och stress. 

Oljan Innehåller också johannesörtextrakt, som har en lugnande inverkan och främjar läkning. Hjortronextraktet ger en ljusare jämnare hudton och kan minska djupa rynkor. 

Eterisk olja av rosenträ ingår också som ger en mustig doft och som också bidrar till att bygga upp och ge liv åt trött och glåmig hy. Passar alla hudtyper, men är framförallt lämpad för mogen och torr hy.

Fördelar

 • Ekocertifierad
 • Vacker flaska

Nackdelar

 • Saknar pipett

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals