Bästa överlacket 2024 – Snygg manikyr som håller länge

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Många undrar varför man överhuvudtaget ska måla sina naglar med ett överlack. Anledningen till att man ska ha ett bra överlack är helt enkelt att det färgade lacket egentligen är för mjukt för att vara allra ytterst.

Du har säkert märkt många gånger att ditt nagellack så lätt färgar av sig och fastnar när du slår i eller kommer emot något. Överlack skyddar helt enkelt det färgade lacket och ger det en hårdare yta som gör att lacket håller mycket bättre.

Man kan säga att du packar in det för att göra det mer hållbart, men du får också en mycket snyggare finish. Ett överlack ska torka snabbt och göra finishen såsom topplacket utlovar.

Det finns överlack med matt finish och med blank finish. Ett överlack kan du också använda för att förstärka nagellacket med cirka varannan dag för att få lacket att hålla längre. Så det är superbra att alltid se till att ha ett bra topplack med i arsenalen.

Precis som med vanliga nagellack finns också överlack med olika typer av penslar. Visa överlack har breda, tjocka penslar medan andra har smalare.

Själv föredrar jag en bred pensel som man endast behöver dra tre gånger över nageln - en gång i mitten och sedan en gång på varsin sida. Men det är givetvis helt upp till dig vad du föredrar.

Överlack finns i många olika priskategorier precis som vanliga lack. I princip kan man säga att man får vad man betalar för när det gäller överlack, men inte alltid. Det finns också lack som är i en billigare prisklass, men ändå är alldeles utmärkta.

I premiumklassen vann det klassiska överlacket Seche Vite. De som använder det här överlacket gör det för att fixa sina naglar riktigt fina. Mellanklassen vanns av Sally Hansen Duty Base och vår budgetvinnare är utmärkta W7 Överlack.

Såklart har vi en specialare med också och det blir den här gången storfavoriten Essies Överlack. Läs vidare för fler alternativ för att hitta överlacket för just dig!

Premium: Seche Vite Dry Fast Top Coat

Den som har provat det här överlacket brukar inte vilja byta i första taget. Du får ett fantastiskt överlack som det visserligen kräver lite finess att måla på eftersom du ska måla det på vått nagellack.

Men när du väl gjort det och klarar det utan problem, så har du ett fantastiskt överlack som kommer att glädja dig många gånger framöver. Priset är inte heller omöjligt med tanke på kvaliteten.


Mellan: Sally Hansen Double Duty Base and Top Coat

Sally Hansen kombinerade bas- och överlack är väldigt prisvärd och håller en riktigt bra kvalitet. Du får helt enkelt väldigt mycket för pengarna.

Du börjar med att måla lacket allra närmast nageln och avslutar sedan med ett lager efter att du målat på med nagellack. Resultatet blir en blank och stenhård finish som kommer att få nagellacket att sitta mycket längre.


Budget: W7 Nail Polish Matte 172 Top Coat

Kul att kunna presentera en sådan här fin budgetprodukt för här får du verkligen mycket för pengarna! Dessutom ser den mycket mer exklusiv ut än vad den egentligen kostar. Tummen upp för överlacket från W7!


Special: Essie Top Coat Good To Go

Flera av oss i juryn är stenhårda fans av Essielack och de gör verkligen skäl för att få vara med i en specialare i det här testet. Precis som deras nagellack håller överlacket otroligt hög kvalitet och ger bästa möjliga hållbara resultat.

Det enda som möjligen inte tilltalar alla som gillar att göra manikyr är de breda penslarna i lacken. Det passar oss som handen i handsken och vi älskar verkligen allt som Essie gör eftersom det har en ypperlig kvalitet.

Varför ska du lita på oss?

Oj, vad du kan lita på oss i det här sammanhanget! Vi i panelen är riktiga nagelnördar som har älskat manikyr sedan vi var tonåringar!

Vi har verkligen gått in för det här testet med hela vår själ och det var otroligt roligt att göra det och dessutom få dela med sig av våra resultat.

Vem behöver ett överlack?

Alla som målar naglarna är det korta och enkla svaret. Du som gillar att fixa din egen manikyr behöver definitivt ett bra topplack att jobba med för att din nagelmålning ska bli riktigt lyckad.

Hur kom vi fram till vilka överlack vi skulle testa?

Det var inte så svårt att få fram det bästa topplacken till det här testet. Det finns gott om information på nätet och vi frågade också personal på de större kosmetikkedjorna.

Som komplement till detta hade vi faktiskt väldigt mycket gedigen kunskap i ämnet själva. Nagellacken hämtades hem från ahlens.se, nordicfeel.se, lyko.se, och kicks.se.

Hur testade vi produkterna?

Var och en ansvarade för ett överlack och testade och bedömde det för att sedan dokumentera resultaten. Vi gick igenom alla våra resultat tillsammans efter utfört test och på så sätt placerades nagellacken i inbördes ordning.

Våra favoriter

Premium: Seche Vite Dry Fast Top Coat

Seche Vite får man nog säga är klassikern och en riktig lifesaver. Det har en extremt kort torktid och blir verkligen stenhårt i princip direkt. Det som gäller här är att göra grundarbetet ordentligt.

Annars blir lacket och överlacket en hård hinna som kan lossa i hela bitar från nageln efter någon dag. Så följ instruktionerna i inledningen och måla på ett bra baslack först.

Måla också på överlacket precis innan det färgade nagellacket blivit helt torrt. Det ska vara fuktigt fortfarande för att överlacket ska sätta sig som det ska.

Men fixar du alla de här detaljerna, så har du ett överlack som är fantastiskt bra och du har en nagel som kan hålla över en vecka beroende på vilken typ av nagel du har.

Det roliga är också att det även finns en variant för er som använder gelnagellack - helt perfekt! Överlacket från Seche Vite kostar cirka 160 kronor på nätet.


Mellan: Sally Hansen Double Duty Base And Top Coat

Sally Hansen är ett klassiskt kosmetikamärke som har lanserat många fina produkter genom åren. Här har vi märkets kombinerade bas- och överlack.

Det jämnar för det första till ytan på ett bra sätt och bildar sedan en blank och fin finish när du lackat klart med färgen. Överlacket innehåller panthenol som gör att det binder fukt och stärker nageln när det ligger närmast den.

Det finns också nylon i som gör att du får ett starkt skydd. Nagellacket blir helt enkelt hårdare, men glansigt och får en jämn och snygg yta.

Du applicerar nagellacket på rengjorda, filade, och polerade naglar. Låt torka och applicera på det färgade nagellacket. Därefter slutar du med ett lager av Sally Hansen Base and Top Coat. Överlacket med basfunktion kostar cirka 95 kronor.


Budget: W7 Nail Polish Matte 172 Top Coat

Vår budgetprodukt är jättespännande! För vad sägs om ett matt överlack! Detta överlack passar perfekt om du kör med matta lack som har blivit så modernt på den senaste tiden.

Målar du på ett sådant lack med ett vanligt överlack blir ju resultatet blankt i alla fall och det vill du inte! Men det slipper du alltså med det här fina, matta överlacket som dessutom är en budgetprodukt.

Lacket torkar snabbt och du kan fortsätta med dina sysslor snabbt efter att du har lackat på det här överlacket. Ett plus för att flaskan är så snygg. Den ser verkligen exklusiv ut och mycket dyrare än den egentliga prisklassen den befinner sig i.

Så till det glädjande med den här produkten, förutom detta med kvaliteten; du betalar nämligen inte mer än cirka 50 kronor för det här överlacket från W7.


Special: Essie Top Coat Good To Go

Essie är ett av våra absoluta favoritmärken! Det har de lyckats med tack vare år av högkvalitativa och hållbara produkter. Och deras överlack ger oss inte mindre anledning att älska deras nagelprodukter.

Essie överlack “Good To Go” gör verkligen att nagellacket torkar på mindre än en halv minut och det ger en jättesnygg glänsande finish.

Skillnaden mellan den här och premiumvinnaren är att du ska  lägga på Essie överlack efter att det vanliga nagellacket har torkat ordentligt. Därefter går du på med ett lager av Essies överlack.

Essie tillverkar verkligen bra produkter helt igenom och kombinerar du detta med ett bra baslack får du en manikyr som håller väldigt bra. Det sparar både tid och pengar att slippa gå till nagelsalongen hela tiden, utan kunna fixa det här hemma istället.

Naglarna blir också starkare och mer välmående. Du som har torra och flisiga naglar kommer till din förtjusning att märka att naglarna verkligen börjar växa efter att du använt det här stärkande överlacket.

Man kan helt enkelt säga att det bildar ett skyddande lager som hjälper till att få nageln att växa effektivt. Priset landar på cirka 150 kronor, men det är det värt!

Våra utmanare

YSL La Laque Couture Top Coat Brillance Extreme

Överlacket från YSL ger en väldigt bra hållbarhet och en fin glans efter att du applicerat det på nagellacket. En finurlig sak med den här är en pensel som är lätt böjd och bred och därför mycket lätt att arbeta med.

Du får en hård hinna på nageln som stärker och förbättrar naglarna. Du kan med fördel måla på två stycken skikt för att få en extra bra finish.

YSL-produkter ligger ju i den lite mer exklusivare prisklassen och för det här överlacket får du betala cirka 260 kronor, vilket kan tyckas vara liiiite mycket, men sanningen är också att det är ett väldigt bra överlack.


Opi Start To Finish

Opi har utvecklat en spännande produkt som är både nagelstärkare, baslack, och överlack i ett. Den finns också i två olika varianter, en som är formaldehydfri och en vanlig sort.

Här kan du alltså först måla ett lager direkt på nageln, sedan ta på nagellacket, och så avslutar du med ett lager av lacket som överlack. Priset landar på ungefär 205 kronor.


Sally Hansen Color Therapy Top Coat

Ett väldigt spännande överlack som ger näring samtidigt som du får en snygg finish på nagellacken. Överlacket innehåller väldigt spännande ingredienser såsom primrose-, akai-, och arganolja.

Detta gör att Sally Hansen Color Therapy också får väldigt vårdande egenskaper som återfuktar nageln och stärker torra och fnasiga naglar samtidigt som du får ett effektivt överlack. Du betalar cirka 125 kronor för överlacket.


Mavala Minilack Quick Finish Top Coat

Mavala är så himla praktiska eftersom de säljs i små flaskor. Produkten håller hög kvalitet och du slipper ha halvfulla flaskor som torkar ut och som du inte hinner använda klart förrän de är helt uttorkade.

De har också ett fint överlack i sortimentet och massvis med bra nagelrelaterade produkter, inte minst nagellack. Priset för den här är cirka 60 kronor, vilket är mer än värt det.


Isadora Clear Nail Gel 6 in 1

Här får du verkligt mycket för pengarna! Du får ett lack som för det första fungerar som ett bra baslack. Det fungerar också som nagelförstärkare och jämnar ut nagelytan.

När du målat med nagellack, så avslutar du med den här produkten och får en skyddande och glansig hinna på nagellacket. Den har förvånansvärt lång hållbarhet för att ligga i den prisklass den gör. Du betalar cirka 90 kronor för Isadora Clear Nail Gel.


Frågor och svar

Hur använder jag överlacket på bästa sätt?

När du lackar nageln är det viktigt att du gör det på rätt sätt för att få det att sitta riktigt bra. Du börjar med att fila ner nageln i den form du vill ha den. Puffa ner nagelbanden så att det inte har växt sig fast i naglarna.

Det blir då svårlackat och kletigt att måla på dem. Sedan polerar du nageln med en polerfil. Du börjar med den grövre slipen och slutar med den fina delen på polerfilen. Då blir naglarna riktigt blanka och fina.

Polera minst 15 sekunder med vardera polering på varje nagel. Nu har du en bra och stabil grund att lägga ett baslack på. Baslacket är viktigt för att skydda nageln från missfärgningar, plus att det gör att nagellacket ser slätare och snyggare ut och sitter bättre.

När baslacket torkat är det dags att måla på nagellacket. Måla med ett eller två lager; det som lacket kräver helt enkelt. Låt nagellacket torka upp en aning och så är det dags för det sista momentet:  överlacket.

Måla det över hela nageln och du får en snygg och stark, hållbar finish som gör att du slipper sitta halva dagen för att vänta på att nagellacket ska torka. Hur många gånger har du inte varit frustrerad över dilemmat att naglarna aldrig blir klara när du ska fixa dig till fest?

Hur du än försöker så förstör du din omsorgsfulla lackning genom att dra på dig en blus, slå mot en bordskant, eller smeta ut det hela när du knäpper knappen på jeansen.

Allt detta behöver alltså inte ske så länge du använder ett topplack! Du får en härdande yta som gör nageln hård och klarar att stå emot små stötar och annat.

Är överlack och baslack detsamma?

Nej, det är inte detsamma, men vissa överlack har en kombifunktion där du kan använda dem både som baslack och överlack.

Baslacket finns för att skydda nageln mot missfärgningar och överlacket ger en glansig eller matt finish och gör att nagellacket håller mycket längre. Du får en snyggare och mer hållbar manikyr, helt enkelt.

Är överlack ett nagellack?

Visst kan du använda ett överlack som transparent nagellack direkt ovanpå baslacket, om du vill. Det är inte alltid man är sugen på att ha en färg på naglarna och då kan det passa bra att bara köra med ett enkelt överlack istället.

Observera att det här inte är möjligt med märket Seche Vite, men de andra märkena kan du använda som ett transparent nagellack.

Kan överlack användas som lösnagellim?

Nej, absolut inte! De har inte alls samma hållbarhet som ett nagellim och kan dessutom skada nageln om lösnageln rivs av med ett överlack under. Så kör med ett ordentligt nagellim för lösnaglar och använd överlacket till vad det är avsett för.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals