Bästa primern 2024 – Basen till en hållbar makeup

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Tycker du att det är svårt att få jämn hy? Eller att få till den bästa basen under ditt smink som gör att resultatet håller hela dagen - till och med när du gymmar eller under de varma sommarkvällarna?

Då ska du testa en primer! Du smörjer in den i ansiktet för att återfukta huden, jämna ut linjer, och förminska porer innan du sätter på resterande makeup.

Det kan dock inte alltid vara så enkelt att veta vilken primer man ska prova med alla olika modeller och märken på marknaden idag. De kommer i olika former, för olika priser, och lovar samma sak fast med olika ingredienser.

Som tur är finns jag och min blogg här där jag idag ska prata om de primers jag och min testpanel har provat.

Den primer som vann första pris i premiumklassen var Glo Minerals Tinted Primer SPF 30, då oljefria silikoner och en solskyddsfaktor går samman för att hålla din hud slät och ge skydd.

I mellanklassen kammade NYX High Definition Primer hem första platsen tack vare sin vattenfasta primer. Budgetklassens vinnare blev ingen annan än Isadora Undercover Face Primer då den fungerar utmärkt mot rodnader och slätar ut porer.

Önskar du en c-vitaminberikad primer som ger grym lyster? Då ska du läsa mer om Ole Henriksen Banana Bright Face Primer.

Läs vidare för utförliga recensioner om de fyra vinnarna och de andra primerprodukterna vi testade för att hitta den som passar just dig! 

Premium: Glo Minerals Tinted Primer SPF 30

En primer med en formula som innehåller mineralpigment och oljefria silikoner fungerar bra för sig eller under din sminkning. Den har solskyddsfaktor 30 och hjälper till att skydda huden samtidigt som du får jämnare hud. Resultatet håller hela dagen.

Fördelar

 • Fri från oljor
 • Passar alla hudtyper
 • Finns i olika nyanser

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: NYX High Definition Primer

En vattenfast primer från NYX som håller hela dagen, speciellt mot svett eller regn. Den hjälper till att dölja dina porer och ger dig slätare hy.

Den fungerar bäst under en foundation, men går även bra att använda på egen hand. Ett riktigt kap!

Fördelar

 • Vattenfast
 • Sminket håller hela dagen
 • Förminskar porer

Nackdelar

 • Lite rinnig
 • Luktar konstigt

Budget: Isadora Undercover Face Primer

Detta är en primer från Isadora som får ditt smink att sitta hela dagen. Den hjälper även till att minska rodnader och slätar ut dina porer eller linjer till en jämn och fin hy.

Den motverkar svettig och blank hy och kan verkligen rekommenderas för dig som är nybörjare (med primer) eller för dig på en budget.

Fördelar

 • Döljer mörka partier och rödhet
 • Går att använda utan smink
 • Minskar porer

Nackdelar

 • Lite produkt i förpackningen
 • Kan bli lite smulig

Special: Ole Henriksen Banana Bright Face Primer

Här har vi en specialare från Ole Henriksen, som enligt oss är en riktigt bra produkt som gör vad den utlovar! Denna primer innehåller C-vitamin som bidrar med ett fint lyster för en fräschare hud. Det näringsrika innehållet vårdar även huden och dess egna struktur, och alltså verkar även som en hudvårdsprodukt.

Vi fastnade speciellt för denna då den verkligen gör ett bra jobb som primer och håller sminket på plats hela dagen, och den sjunker in så fint i huden och sitter kvar oavsett vilken hudtyp du har. 

Vi ger denna ett extra plus för att den känns så behaglig och återfuktande, och för att den bidrar till en bättre hy på sikt. Vid applicering kan den dock smula något om du är för långsam, så se till att inte jobba för mycket om du vill få bäst resultat.

Fördelar

 • C-vitamin som vårdar och ger näring till huden
 • Passar alla hudtyper, även oljig hy
 • Minskar rynkor och fina linjer

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte bra på finnar

Varför ska du lita på oss?

Min erfarenhet av smink (generellt) sträcker sig så långt bakåt jag kan minnas och jag har alltid varit besatt av att prova nya produkter för att hitta den bästa för min hy och hudton.

När det kommer till primers har jag varit besatt av dem i flera år nu eftersom de är den bästa basen för sminket, men fungerar även utmärkt på egen hand.

Jag har satt ihop en testpanel på 6 personer (mig själv inkluderad) som alla har någon form av erfarenhet av att testa makeup.

En hudterapeut och en makeupstylist har till exempel varit med i testet, vilket har varit skönt då de har kunnat förklarat en hel del saker som kanske inte alltid är så uppenbara att tänka på.

Vem behöver köpa en primer?

Alla som någon gång sminkar sig borde ha en primer med i sminkväskan då den hjälper sminket att fästas optimalt på ansiktet och för att resultatet ska hålla hela dagen.

Även om man inte använder smink kan en primer vara bra att ha som skydd för din hud eftersom den återfuktar huden och i vissa fall är de speciellt utformade för por- eller acnereducering. Detta är ju även bra om man sminkar sig dagligen.

Förutom att skydda huden mot alla möjliga väderlekar skyddar den även mot sminket du använder samtidigt som den får makeupen att sitta på plats hela dagen utan att din hud känns oljig eller att sminket flagnar.

Hur kom vi fram till vilka primers vi skulle testa?

Det första jag gjorde var att gå runt till några skönhetsbutiker och frågade personalen vilken primer de rekommenderade att jag skulle ha med i mitt test.

Då jag ville ha olika primers med uppgav de oftast sin egna favorit eller den som var mest populär i just den butiken.

Jag och min testpanel kollade sedan efter primers på nätbutiker som nordicfeel.se, ahlens.se, lyko.se, cocopanda.se, och kicks.se för att jämföra olika produkter och hitta de billigaste priserna.

En del primers var de bäst säljande på dessa sidor. Vi har självklart tagit med primers i olika prisklasser och av olika märken och formula.

Hur testade vi primerprodukterna?

Vi tog hem varsin primer för att testa i en vecka var och sedan roterades produkterna så att alla hade testat varje i en vecka. Vi var noga med att testa primern på egen hand och som en bas för sminket.

När vi testade i samband med smink gjorde vi ofta olika sminkningar varje dag (festsmink, vardagssmink, eller mittemellan) för att se hur mycket smink den tålde att ha på sig. En primer ska inte torka ut huden och vi kollade och inspekterade detta noggrant.

Vi testade även primern med olika foundations, eftersom det är de här två produkterna som samarbetar mest när det kommer till att hålla makeupen på plats, för att se hur primern klarade av olika foundations.

Vi bar primern under hela dagen med jobb, avlämning och upphämtning av barn, på gymmet, och allt annat man kan tänkas göra under en vecka.


Våra favoriter

Premium: Glo Minerals Tinted Primer SPF 30

Det finns många fördelar med denna primer. Till och börja med är den oljefri och baserad på silikoner som fungerar bra på alla hudtyper.

Du lägger ett tunt lager på ansiktet och jämnar ut det med hjälp av dina fingrar, sminksvamp, eller en borste. Du kan ha den som den är, utan smink, för att få skinande och jämnare hud.

Den fungerar självklart också i samband med sminkning och då använder du den under din foundation för att resultatet ska hålla hela dagen.

Testpanelen föll pladask för denna primer då den verkligen gjorde så att foundation inte satte sig i porer eller linjer. Det bästa med den är att den har solskyddsfaktor 30 så man inte behöver oroa sig när man bara har primern på och går ut en solig dag.

Vi tyckte att mineralpigmentet i formulan, som finns med för att täcka över ojämnheter du har i ansiktet, fungerade bra, samtidigt som det också var bra för huden.

Priset kan tyckas något högt, men med tanke på att den även är ganska dryg räcker den länge. Den slätar inte bara ut huden utan skyddar den också.

Fördelar

 • Fri från oljor
 • Passar alla hudtyper
 • Finns i olika nyanser

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: NYX High Definition Primer

Välkända märket NYX har löst ett problem för många personer med denna primer. Det fanns många bra primers vi provade i mellanklassen, men denna vann dels på grund av att den är vattenfast.

Den är mest gjord för att ha under din makeup men fungerar även bra att ha för sig. Under makeupen sitter den hela dagen och gör att resten av sminkningen också sitter på plats. Primern slätar ut huden och porerna blir mindre synliga för en fräschare look.

Testpanelen blev som tokiga i denna primer, då den verkligen skyddar sminkningen när man börjar bli lite varm och svettig - den kan alltså användas flitigt på sommaren. Även denna primer var väldigt dryg och det behövdes inte alls mycket för att hela ansiktet skulle täckas.

Sedan gick det även supersmidigt att fördela krämen över hela ansiktet. Oftast föredrog panelen att fördela primern med en borste men denna var så lätt att bre ut att det fungerade bra med fingrarna.

Priset gör den till ett riktigt kap då tuben räcker länge och du får ett resultat som sitter hela dagen - även när du svettas eller när det regnar. 

Fördelar

 • Vattenfast
 • Sminket håller hela dagen
 • Förminskar porer

Nackdelar

 • Lite rinnig
 • Luktar konstigt

Budget: Isadora Undercover Face Primer

Det var inte konstigt att denna primer från Isadora vann i budgetklassen. Flera av oss trodde verkligen inte att den skulle fungera bra på grund av det billiga priset, men jag kan meddela att vi blev total, och positivt, överraskade.

Primern hjälper till att jämna ut ojämnheter, men det som märktes mest var att den döljer rodnader och pigmentfläckar i ansiktet under hela dagen. Panelen märkte även att den inte rann eller förstördes när man svettades.

Den fungerar på egen hand som ett skydd för din hud och hjälper till att göra dina porer mindre, men fungerar som ett underverk i samband med smink. Makeupen satt verkligen fast hela dagen utan att det kändes som att man började ‘tappa’ det framåt kvällen.

En del älskade den speciellt på grund av att den minskar rodnader och gav ett fräscht resultat istället för en blank, svettig hy. Kan verkligen rekommenderas till er som inte kan få bukt på rodnad eller som inte får sminket att sitta hela dagen.

Den är verkligen värd pengarna också, även om man också får lite i tuben. Man kan ju alltid köpa två eller tre, vilket fortfarande är billigare än de flesta andra på vår lista.

Fördelar

 • Döljer mörka partier och rödhet
 • Går att använda utan smink
 • Minskar porer

Nackdelar

 • Lite produkt i förpackningen
 • Kan bli lite smulig

Special: Ole Henriksen Banana Bright Face Primer

Denna primer från Ole Henriksen bidrar med ett fräscht och hälsosamt glow, även till den absolut tröttaste huden! Denna produkt fick bli vår specialfavorit just för att den innehåller uppfriskande C-vitamin, som på sikt behandlar hudens naturliga bas och bidrar med lyster, minskar ålderstecken och vårdar huden med näring.

Med andra ord är denna en riktigt bra produkt då den inte bara gör ett fantastiskt jobb som bas och för att få sminket att sitta längre, utan för att den även verkar som en hudvårdsprodukt som kan förbättra hudens egen struktur. 

Vid applicering känns den behaglig och naturlig, och alltså inte stram och uttorkande, och inte heller sådär kladdig som många primers ofta har en tendens att kännas. Den sjunker in fint och lämnar ett fantastiskt lyster, en jämnare hudton och en återfuktad hud. 

Just för att den sjunker in så bra i huden så glider den inte av, utan den håller istället sminket på plats under hela dagen och bidrar till att huden ser levande ut. Denna primer är också väldigt fin att använda utan smink, oavsett vilken hudtyp du har. Med tanke på att den inte innehåller glitter och bara ger ett naturligt lyster funkar den även för oljig hy.

Fördelar

 • C-vitamin som vårdar och ger näring till huden
 • Passar alla hudtyper, även oljig hy
 • Minskar rynkor och fina linjer

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte bra på finnar

Våra utmanare

Beauty UK Prime FX Foundation Primer

Denna primer har blivit professionellt utvecklad för bästa möjliga resultat. Målet är att minska oljehalten i ansiktet från att tränga fram och att istället ge dig en fräschare och lenare hy. Använd den under din foundation så att sminket håller bättre under dagen.

De flesta i testpanelen tyckte att det här var en utmärkt primer, speciellt med tanke på priset. Med 20 ml håller tuben även ett bra tag och gör den väl värd sitt pris!

Fördelar

 • Funkar som den ska
 • Dryg
 •  Passar riktigt bra för torr hy 

Nackdelar

 • Något snålt innehåll i tuben
 • Håller inte hela dagen

Estée Lauder Matte Perfecting Primer

En utmärkt primer som hjälper dig med en felfri makeup som kommer hålla under hela dagen - och i alla väder. Den känns verkligen som en lyxigare vara då den kommer i en superfin tub och för det lyxiga priset håller den länge och gör det den lovar.

Vi märkte speciellt att huden förblev matt i varma lokaler eller under solens strålar. Med den skyddande faktorn fungerar den även bra att använda utan makeup om du ändå vill återfukta huden innan du går ut.

Fördelar

 • Håller hela dagen
 • Gör att sminket sitter bra
 • Funkar oavsett väder och temperatur

Nackdelar

 • Dyr

Dermalogica SkinPerfect Primer SPF30

Det här är ännu en primer med solskyddsfaktor - denna gång 30 spf. Här har naturliga mineraler och pärlpuder använts för att skapa den magiska formulan som hjälper till att täcka pigmentfläckar och gör så man får ett intryck av felfri hud.

Tillsammans med silikoner slätas även huden ut och du kan enkelt undvika att din foundation lägger sig i porer eller linjer.

Den rekommenderas för en mognare hy, men kan även fungera bra för oss i 30-årsåldern. Priset känns överkomligt då primern är väldigt dryg och kommer räcka ett tag.

Fördelar

 • Täcker pigmentfläckar och ojämnheter
 • Bättrar sminkets finish
 • Passar bäst för mogen hy

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Ger en rosa ton

Youngblood Mineral Primer

Denna primer innehåller vitaminerna A och E och, som namnet antyder, även mineraler. Tillsammans skyddar de dina hudceller och hjälper även till med återuppbyggandet av stressad hud.

Då den är silikonbaserad får du silkeslen hud och det tar inte lång tid för huden att absorbera produkten. Du får ett jämnt lager av puder som hjälper till att hålla ditt smink på plats hela dagen.

Vi märkte att den passade bra till fet hy eftersom den är oljefri och rekommenderar den därför till er som inte har hittat en bra produkt för det än.

Priset kan tyckas lite mycket för en primer när det finns andra billigare som ger samma eller liknande resultat.

Fördelar

 • Innehåller vitamin E och A, samt mineraler
 • Skyddar och lugnar huden

Nackdelar

 • Dyr
 •  Finns andra som ger samma resultat

Pixi Flawless and Poreless Primer

Precis som namnet antyder kommer du få felfri hud och minskade porer med denna primer. Med hjälp av salicylsyra rensas porerna och din hud får näring av vitamin E. En superkombo helt enkelt!

Du behöver inte alls mycket kräm för att täcka hela ansiktet och det bästa med denna primer är att man kan applicera lite mer på makeupen under dagen om det visar sig att du kanske har svettats mycket och din hy har blivit lite oljig.

Vi i testpanelen märkte verkligen att porerna minimeras och att man fick slät och len hy under dagen. Den är värd pengarna då den är dryg och håller ett bra tag. Rekommenderas verkligen till er med fetare hy.

Fördelar

 • Ger en felfri hy
 • Minskar porerna
 • Går att applicera även över sminket

Nackdelar

 • Dyr

Jane Iredale Primer Smooth Affair

Denna primer rekommenderas till er som har acne eller som inte får bukt på sporadiska finnar. Gelformulan jämnar inte bara ut din hy utan den hjälper även till att reglera talgproduktionen så du får minskade porer.

Den återfuktar och gör din hud silkeslen under hela dagen. Den fungerade utmärkt utan smink men rekommenderas av tillverkaren att användas i samband med en mineralfoundation när den används under makeup.

Priset kan tyckas högt, men både resultatet och tuben håller länge, vilket gör den värd det dyra priset.

Fördelar

 • Funkar bäst för de som har acne eller mycket finnar
 • Håller talgproduktionen i schack
 • Minskar porer

Nackdelar

 • Dyr

Make Up Store Loose Powder Smoothing Primer

En primer i puderform från Make Up Store som kommer hjälpa dig att hålla sminket på plats och att jämna ut linjer och porer - utan att läggas i dom.

Den går bra att använda tillsammans med makeup eller på egen hand. Vilket du än väljer kommer du att få ett intryck av len och felfri hy.

I de flesta fall håller pudermakeup längre, vilket gör cirkapriset mer överkomligt. Det kan också ge en fräschare och matt look istället för ett oljigt resultat.

Fördelar

 • Puderform
 • Håller sminket på plats
 • Suger upp oljor

Nackdelar

 • Dyr
 • Någorlunda osmidigt med puderform

E.L.F. Cosmetics Mineral Infused Primer

Denna primer från E.L.F används bäst i samband med makeup för att få ett felfritt resultat. Den reducerar oljehalten i ansiktet och är utmärkt för er med torr hud då formulan återfuktar huden. Den täcker även stora porer eller linjer utan att sjunka in i huden.

Primern kommer i olika varianter - Clear, Green, Brightening Lavender, och Radiant Glow - så att man ska kunna välja vilket resultat man vill ha. Då den kommer för strax över hundralappen är den verkligen ett kap och gör det en primer är till för.

Fördelar

 • Riktigt bra resultat!
 • Ordentligt återfuktande
 • Olika färgval

Nackdelar

 • Något odryg

Frågor och svar

Vad är primer?

Primer är en sminkprodukt som appliceras innan foundation och som fungerar som en grund. Det finns många fördelar med primer, men dess främsta syfte är att jämna ut huden och minska rodnader samt att få foundationen att fästa bättre.

Det finns även primer som passar olika hudtyper, till exempel mattande primer som passar om man har fet hy och anti-age primers.

Men det finns förstås även primers som passar alla, oavsett hudtyp, dock är det väldigt olika vilken primer man föredrar och som passar ens hy bäst. Så prova dig fram för att hitta just din perfekta primer!

Vad ska jag tänka på innan jag köper en primer?

Det kan vara smart att tänka på vad ditt syfte med en primer är. Om du till exempel sminkar dig varje dag ska du satsa på en som är skonsam för din hud och som återfuktar mycket. Primern förhindrar även sminket från att lägga sig i porer och linjer.

Om du bara sminkar dig nån gång ibland och endast vill ha primern som en skyddande bas mot allt som kan slita på huden under dagen, kan det vara smart att kolla om den har en solskyddsfaktor eller vitaminer eller mineraler som hjälper till att återfukta huden.

Beroende på din ekonomi borde du även ta hänsyn till priset. Det finns budgetvarianter som verkligen gör jobbet (ibland bättre än de dyrare versionerna) och som håller ett bra tag.

Hur använder man en primer?

Det finns olika metoder och det gäller helt enkelt att hitta den som fungerar bäst för en själv – använd fingrarna, en sminksvamp, eller en sminkborste.

De flesta primers är väldigt dryga och därför behöver man inte använda så mycket av dem. Använd i hela ansiktet eller bara där du tycker att det behövs.

Behöver man verkligen använda primer?

Det är egentligen en smaksak, men de flesta tycker att primer är väldigt effektivt och en viktig del av sminkningen. Resultatet blir ofta betydligt bättre med primer än utan. Om man inte har testat det innan, så är det ingen dum idé att testa.

Hur länge ska primern torka innan man applicerar foundation?

Primer brukar torka väldigt fort, så foundation kan appliceras i princip direkt efter. Känner man att den inte har torkat riktigt så kan man vänta en liten stund.

Vad kostar primer?

En primer kostar allt från någon femtiolapp och upp till många hundra kronor. Ofta är det inte så mycket i tuben eller flaskan, 20 eller 30 ml är vanligt.

Men det finns även betydligt större, så tänk även på hur mycket primer du får för pengarna – ibland kanske det faktiskt blir billigare med en primer som kostar mer att köpa.

Men det viktigaste är såklart att välja en primer som passar dig och din hy och när du provar dig fram kanske en mindre tub eller flaska är att föredra.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals