Bästa retinolkrämen 2024 – Högteknologisk, föryngrande hudvård

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska du få lära dig allt om retinolkräm. Du har säkert landat här för att du vill veta vad en sådan produkt kan göra för dig, och här får du läsa om både för- och nackdelar med retinolkräm. 

Välkommen till vår djupdykning in i retinolkrämsdjungeln!

Vi går igenom vad retinol är och hur det är verksamt i huden. När du läst klart tror vi att du kommer att kunna fatta ett kompetent beslut om krämen är något för dig eller inte. 

Retinol har blivit oerhört populärt i olika sorters hudvårdsprodukter de senaste åren. Retinol kan hittas i serum, oljor och i krämer. Alla de här produkterna har utöver retinol sina egna specifika egenskaper. Vi har tittat lite närmare på ett tiotal av dessa produkter för att ta reda på vilka deras bästa, respektive sämsta egenskaper är.

I premiumklassen den här gången vann Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer. I mellankategorin vann Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream. En budgetvinnare har vi också och den heter L'oréal Paris Revitalift Night Cream. Specialaren i testet blev det exklusiva serumet Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum.

Premium: Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer

Hudläkaren och företagen Donald Dr Dennis Gross det är inte bara en av USA:s mest framstående hudläkare, utan har också tagit fram sina egna hudkrämer. Det han tyckte fattades på marknaden, ville han skapa själv och det har gjort med den äran. 

Många användare vill inte ha någon annan kräm än den här. Helt klart värt investeringen, enligt många.

Fördelar

 • Många positiva recensioner
 • Återfuktar rikligt

Nackdelar

 • Kräver god handhygien

Mellan: Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream

Dermalogica Overnight Retinol Repair Cream är en produkt som effektivt minskar rynkor och slapp hud. Dermalogica är grundat av de mycket välrenommerade hudterapeuterna Jane och Raymond Wurwand. Alla deras produkter är dermatologiskt testade och innehåller inga konserveringsmedel och parfymer.

Fördelar

 • Återfuktande aloe vera medföljer
 • Praktisk tub

Nackdelar

 • Ingen doft

Budget: L'oréal Paris Revitalift Night Cream

Att hitta en budgetprodukt med retinol trodde vi skulle vara en tuff uppgift. Men det lyckades vi med, tack vare L'oréal Paris. 

Deras produkter håller hög kvalitet, trots att priset ligger lågt och du kan hitta produkterna på de flesta stormarknader. Men de gör inte avkall på kvaliteten för det och här har du en utmärkt produkt för dig med mogen hy som vill ha en riktig collagen-boost.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Återfuktar

Nackdelar

 • Doftar mycket

Special: Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum

Det självklara valet i specialkategorin blev Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum, som till innehållet är en mycket exklusiv produkt. Det påverkar naturligtvis också priset. Serumet består av en avancerad formula med en rad verksamma ingredienser, däribland retinol.

Fördelar

 • Unik kombination av ingredienser
 • Innehåller en hög koncentration av retinol

Nackdelar

 • Mycket dyr

Vad är retinol och varför har vi det i hudkräm?

Kanske har du redan hört talas om den här ingrediensen som är väldigt populärt inom hudvård. Men vad är retinol egentligen och varför är det så eftertraktat som ingrediens i krämer och serum?

Retinol är faktiskt ett A-vitamin. Tack vare de mycket små molekylerna det består av, kan vitaminet effektivt nå djupt ner i vårt hudlager. När dessa molekyler nått dit, omvandlas de till A-vitaminsyra. Den här syran har mycket positiva egenskaper på psoriasis, acne, solskador och åldrande hud.

Retinolfakta

Samlingsnamnet för alla typer av A-vitamin är retinoider. I detta begrepp ingår tretinoin, retinol palmitat och retinal. Tretinoin är den allra starkaste av de tre retinoiderna. Den brukar användas i receptbelagda läkemedel, för behandlingar mot svår akne och pigmentfläckar. 

Retinol är den form av vitaminer som är aningen mildare tretionin. Därmed kan den användas i hudvård som inte är receptbelagd. Men retinol är fortfarande en mycket potent ingrediens och bör användas med försiktighet. Mer om det i detalj här nedan.

Retinol är alltså en så kallad cellkommunicerande ingrediens. Det innebär att retinolet kan göra så att en cell kan bete sig mer likt en frisk och ung hudcell igen. Inte minst stimulerar retinol produktionen av elastin och kollagen.

Retinol, kollagen och elastin

Kollagenet är det protein som huden till största delen består. Hudens förmåga att producera kollagen minskar med åren. Detta gör att huden blir slappare och rynkigare. 

Elastin är ett annat protein som är viktigt för huden. Som du nästan hör på namnet, har det med hudens elasticitet att göra. Elastinet i huden gör att huden dras samman på nytt efter att det tänjts ut. När retinolet stimulerar produktionen av dessa två, blir huden mjukare och spänstigare.

Retinol mot acne och problemhy

Retinol används också för att öka hudens cellförnyelse och på det här sättet reducera effekten av solskador, såsom exempelvis hudpigmentering. Retinol reglerar också talgproduktionen i huden och motverkar orenheter. Av den anledningen finns det ofta retinol i hudvårdsprodukter, som motverkar acne eller fet hy. 

Det är viktigt att komma ihåg att retinol är en stark ingrediens. Har du inte använt retinol förut är det mycket möjligt att din hud reagerar med att bli torr och rodnande i början. Oftast är det här något som försvinner i takt med att huden blir fastare och vänjer sig. Givetvis spelar det roll hur koncentrerad den är i hudvårdsprodukten du använder. 

EU har särskilda rekommendationer när det gäller retinolmängd i produkter. Så tänk på att alltid välja produkter som innehåller retinol i enlighet med EU:s rekommendationer. Effekten av retinol beror inte bara på mängden av vitaminet, utan också utan också hur retinolet är förpackat. Det vill säga om det är ett serum, en kräm eller gel.

Hur väljer jag rätt retinolkräm?

Hur mycket retinol din hud behöver beror på flera olika faktorer. Det beror på vilka problem som ska åtgärdas. Det beror också på hur känslig din hud är och i vilket skick den var, innan du börjar med krämen. Läs noga på produktförpackningar vad som rekommenderas. En inköpsguide som den här, är också avsedd för att hjälpa dig att kunna välja rätt produkt. 

Det finns också forskning som visar att retinolkräm med låg retinolhalt är långt ifrån ineffektiv. Det har visat sig att det finns retinolkrämer med en koncentration på 0,01 %, som har väldigt god inverkan på hudens allmänkondition. 

De har också framkommit att retinol i kombination med andra antioxidanter, som exempelvis C-vitamin, också gör en produkt mycket effektiv. 

Vid mer påtagliga hudtillstånd, som till exempel djupa rynkor, slapp hud, pigmentfläckar och röda hudfläckar, kan en kräm med större mängd retinol vara bra att överväga.

När du börjar använda en retinolkräm - tänk på det här

Retinol kan framförallt till en början göra huden rödare, torrare och även flagnande. Det här brukar vara tillfälligt och balanseras så småningom. Men det är ändå viktigt att du introducerar huden för retinolkrämen över tid, för att låta den förnya sig. 

Du kan till exempel börja att applicera retinolkrämen varannan eller var tredje kväll, de första två veckorna och sedan öka på om du inte märker några tecken på irritation. När huden inte flagnar eller blir röd, kan du applicera produkten varje kväll. Använd alltid en dagkräm med solskyddsfaktor för att minska hundens påfrestningar under tillvänjningsfasen.

Retinolkräm kan göra huden känsligare

Hud som behandlas med retinol blir ofta känsligare mot uv-strålning, och du bör inte exponera huden för sol direkt efter en användning av retinolkräm. Det bästa är att applicera den på kvällen före läggdags. Då är det ingen fara med solljuset dagen efter, särskilt inte om du använder en ansiktskräm med solskyddsfaktor.

Våra favoriter

I våra huvudkategorier har vi valt ut fem stycken retinolkrämer. Dessa har blivit utvalda på basen av den efterforskning vi gjort om olika retinolkrämers för- och nackdelar.

Premium: Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer

Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer är en kräm mot fina linjer och rynkor. Här har du möjlighet att reducera rynkor på ett djupgående sätt. Många användare som haft problem med hyperpigmenteringar och mörka ringar under ögonen har fått hjälp av krämen.

Retinolkrämen är en 24-timmars kräm och appliceras med fördel på kvällen innan sänggående. Ingredienserna i produkten skapar i kombination en förmåga att stimulera huden till att producera elastin och kollagen, på ett effektivt sätt. Det ger huden en synlig förbättring, när det gäller spänst och lyster. 

Dr Dennis Gross är en framstående hudläkare som förutom att driva sin klinik i New York också utvecklar hudvårdsprodukter för hemmabruk. Han kombinerar retinol med vitaminer och effektiva växtextrakt, för att skapa sina produkter. 

Han har erhållit flera utmärkelser för sina resultatgivande produkter och krämen är älskad av många trogna användare. Det du ska tänka på vid applicering är att hålla god handhygien, på grund av hur den är förpackad. 

Den levereras i en burk med lock och bakterier kan lätt komma in i krämen om du inte är försiktig. Fördelen med den här typen av burk, är naturligtvis att du kan använda upp absolut allt av produkten, utan att det blir rester kvar.

Produktfakta:

 • 50 ml kräm
 • Glasburk med lock

Fördelar

 • Många positiva recensioner
 • Återfuktar rikligt

Nackdelar

 • Kräver god handhygien

Mellan: Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream

Dermalogica är innovativ hudvård utvecklad för att kunna vårda varje huds specifika behov. Här finns produkter för allt från tonårshy, till mogen och känslig hy.

Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream är en retinolbaserad och kraftfull antirynkkräm, som stimulerar cellförnyelsen och reducerar ålderstecken. Det aktiva, microinkapslade retinolet ska verka över natten och stimulera cellförnyelsen och kollagenproduktionen. 

I Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream finns också c-vitamin, som hjälper till att förebygga ålderstecken och släta ut ojämn hudton och pigmentförändring. Det unika med krämen är också att den har ett aminosyrakomplex som innehåller koppar. Även detta bidrar till att reducera synligheten av linjer och rynkor och har en positiv effekt på hudens fasthet.

Tillsammans med produkten får du också en lugnande och intensivt återfuktande aloe vera-kräm som du använder tillsammans med Dermalogica Overnight Retinol Repair Cream. Då kan du finjustera styrkan och förhindra att huden blir torr och fnasig.

Produktfakta:

 • 30 ml retinolkräm
 • Med 15 ml aloe vera-kräm
 • Tub med kork

Fördelar

 • Återfuktande aloe vera medföljer
 • Praktisk tub

Nackdelar

 • Ingen doft

Budget: L'oréal Paris Revitalift Night Cream

Vi trodde att det skulle bli väldigt svårt att hitta en retinolkräm av kvalitet i en budgetkategori. Men L'oréal Paris har gett oss möjligheten till det och här får du en retinolkräm för mogen hy, som bara kostar drygt en hundralapp.

Det här är en nattkräm som lämpar sig för dig som är 40+ och märker att huden börjat förlora sin naturliga spänst. När rynkor och fina linjer blir mer framträdande är det dags att börja förebygga detta. Här har du en otroligt prisvärd retinolkräm att göra det med.

Krämen ska verka under natten och fyller ut huden genom att arbeta med cellförnyelse och med att stimulera hudens egen förmåga att producera hyaluronsyra, som återfuktar huden inifrån. Du applicerar den enkelt med cirkelrörelser, rengör ansikte och hals varje kväll innan du lägger dig. Kombinera gärna med lämplig ögonkräm.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Återfuktar

Nackdelar

 • Doftar mycket

Special: Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum har en högkoncentrerad, unik kombination av retinol, vitamin C och E, som skapar hudvård som minskar uppkomsten av djupgående rynkor och återställer hudens elasticitet. 

Serumet innehåller ett mikroinkapslat retinol, vilket maximerar resultatet och minimerar risken för den hudirritation som annars ofta kan uppstå i samband med retinolanvändning. Dessutom ger serumet en varsam exfoliering av huden, som gör att hudens förmåga att ta upp retinolet ökar och kan fortgå under hela natten. 

Den här speciella framställningsprocessen påverkar även prisbilden av serumet, som definitivt ligger över genomsnittet. Många användare av produkten intygar dock att den är värd priset, eftersom den ger resultat, och för att den skapar mindre hudirritation än andra liknande produkter. 

Notera att den höga halten av retinol gör huden solkänslig och att du bör använda solkräm om du använder serumet på dagen.

Recensenter intygar även att serumet har en utjämnande effekt och att den gör huden len och revitaliserad. Passar de flesta hudtyper, men är avsedd i första hand för mogen hy. 

Peter Thomas Roth Clinical Skin Care är utvecklad av grundaren Peter Thomas Roth själv. Som en del av familjetraditionen tog han tillvara sin fars hudvårdsrecept, från den tid han drev spahotell i Ungern under förra sekelskiftet. 

Det har resulterat i mycket exklusiva produkter, speciellt avsedda för dem som behöver en särskilt effektiv hudvård.

Produktfakta: 

 • 30 ml
 • Flaska med pipett

Fördelar

 • Unik kombination av ingredienser
 • Innehåller en hög koncentration av retinol

Nackdelar

 • Mycket dyr

Våra utmanare

Totalt inför den här köpguiden hittade vi nio stycken krämer, som vi tyckte var intressanta och som vi ville ha med. De som inte platsade i kategorierna listar vi här nedan. Dessa är utmärkta alternativ om du inte hittat någon bland favoriterna som passade dig.

Biodroga MD SB Anti-Aging Retinol Creme

Här har vi en effektiv nattkräm med retinol. Under natten jobbar den för att förnya hudens elasticitet och motståndskraft. Den stärker hudbarriären och minimerar uppkomsten av rynkor och fina linjer. Speciellt avsedd för normal till torr och mogen hy. 

Det här är en nattkräm och ska användas på kvällarna efter rengöringen. En liten mängd av krämen appliceras i cirklande rörelser över ansikte hals och dekolletage.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Hög retinolhalt

Nackdelar

 • Kostar mycket

REN Clean Skincare Bio Retinoid Anti-Aging Cream

REN Bio Retinoid Anti-Aging Cream är en retinolkräm som jämnar ut huden och gör den fylligare genom att återfukta på djupet. Den kan användas både morgon och kväll och masseras försiktigt in på en nytvättad hud.

Fördelar

 • Vårdar på djupet
 • Hygienisk pumpflaska

Nackdelar

 • Liten flaska som snabbt tar slut

Ole Henriksen Transform Plus

Danska märket Ole Henriksen har tagit fram en riklig och exklusiv nattkräm, som har hudutjämnande ingredienser. Trots att den innehåller retinol, torkar den inte ut huden utan återfuktar och ger mycket näring. 

Den är bra på att kompensera för det faktum att retinolet kan göra huden känslig och torr. Innehåller förutom retinol även stamceller från edelweiss, som reducerar ålderstecken.

Fördelar

 • Riklig och återfuktande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Tråkig design på burken

PIXI Retinol Jasmine Lotion

Retinol Jasmine Lotion från Pixi är en kräm som innehåller rikligt med oxidanter. Den är framtagen för att främja en fräsch och ungdomlig hy. Förutom retinol innehåller den björnbär, jasminolja och peptider. Det gör krämen rikligt återfuktande, samtidigt som huden känns spänstig.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Doftar jasmin

Nackdelar

 • Liten tub

Baba de Caracol Regenerating Day & Night Cream

Baba de Caracol Regenerating Cream är en kräm som är lämplig att använda både till dagen och natten. Den är mjuk och lättabsorberad och innehåller förutom retinol också koenzymer Q10, elastin, allantoin och glykolsyra. 

Den här kombinationen skapar en effektiv produkt, som gör huden mjuk och len och reducerar fina linjer och rynkor. Användare vittnar också om att akneärr blekts och detsamma gäller för dem som använt den mot hudbristningar efter graviditet.

Fördelar

 • Effektiv mot ärr
 • Båda dag- och nattkräm

Nackdelar

 • Rekommenderad att kombinera med ett dyrt serum

Biovène Retinol Youth Night Cream Mask

Biovène Retinol Youth Night Cream Mask är en rikligt och intensivt vårdande nattmask, som du applicerar och låter den sitta på över natten. Krämen innehåller en blandning av retinol, gurka och kakaosmör.

Det gör att du får en ultimat kombination av föryngrande och rikligt återfuktande ingredienser. Biovène Retinol Youth Night Cream Mask är dermatologiskt testad.

Fördelar

 • Kan minska hudfläckar

Nackdelar

 • Liten förpackning som fort tar slut

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals