Bästa röda hårfärgen 2024 – Klassisk färg i många varianter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rött hår är verkligen snyggt och nog är den person lycklig som har turen att ha ett naturligt rött hår! Rött hår lyfter hela ansiktet och framhäver både ögon och hudkvalitet.

Men vi andra som inte är begåvade med rött hår får helt enkelt nöja oss med att färga det i någon snygg nyans. Rött hår passar oavsett om du har kort eller långt hår, lockigt eller rakt hår, är mörk eller ljus.

Även om du är riktigt blond finns det vackra nyanser som ger en perfekt rödblond toning. I det här testet vill vi tipsa dig om vad som krävs för ett vackert rött hår och vilka röda hårfärger som är de bästa på marknaden idag.

Vi kommer även gå igenom lite tips om vad som krävs för att färgen ska bli riktigt bra och vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig för att färga håret rött.

Premiumvinnaren idag är Wella Professionals Color Touch Vibrant Red 66/45 Red Satin. I mellanklassen har vi L'Oréal Paris Féria by Préférence 6.66 Very Intense Red.

Vår budgetvariant heter Schwarzkopf Pure Color Hårfärg 7.7 Red Ginger. Specialaren i dagens test heter Garnier Olia Hårfärg 6.66 Extra Deep Red.

Premium: Wella Professionals Color Touch Vibrant Red 66/45 Red Satin

Wella Professional Colour är en verkligt speciell hårfärg. Den är semi-permanent och passar den som gillar att experimentera och byta färg ofta.

En hårfärg sitter i cirka 24 tvättar och tonar sakta ut, så man slipper utväxten i håret. Hårfärgen är också ammoniakfri och innehåller många vårdande ingredienser. Håret blir mjukt, glansigt, och välmående.

Fördelar

 • Semi-permanent
 • Många härliga nyanser
 • Ammoniakfri

Nackdelar

 • Håret måste tvättas innan och vara handdukstorkat

Mellan: L'Oréal Paris Féria by Préférence 6.66 Very Intense Red

Är du säker på din sak och vill ha en permanent färg och en riktigt stark, nästan blodröd nyans, kan vi varmt rekommendera L'Oréal Paris Féria by Préférence.

Här är alltså en färg som sitter som berget och du kommer att få en utväxt efter ett tag, vilket man alltså då har att förhålla sig till. Är det en permanent färg man är ute efter finns här är inte mycket mer att önska.

I kitet ingår också en inpackning för eftervård, som räcker för upp till sex veckors användning, om det är så att du har kort eller mellanlångt hår. För det lite längre håret går det förstås åt mer av inpackningen och den kommer inte att räcka lika länge.

Fördelar

 • Permanent färg som håller länge
 • Ger ett högglansig resultat

Nackdelar

 • Eftersom det är permanent färg måste man veta vad man gör

Budget: Schwarzkopf Pure Color Hårfärg 7.7 Red Ginger

Den underbara ingefärsfärgen är något som är få förunnat naturligt, men som tur är finns det utmärkta produkter som kan hjälpa oss att få den ändå. Till fördelaktiga priser dessutom!

Faktum är att Schwarzkopf har en av de bästa hårvårdsprodukterna på marknaden och att de har hamnat i budgetkategorin beror endast på priset, absolut inte på kvaliteten.

Den här håller verkligen måttet. Färgen är ganska utmanande och kräver att man gör det omsorgsfullt för att det ska bli bra.

Fördelar

 • Speciell och vacker färgton
 • Innehåller vårdande, naturliga ingredienser

Nackdelar

 • En utmanande färg som kräver rätt ton i ens naturliga hårfärg

Special: Garnier Olia Hårfärg 6.66 Extra Deep Red

Garnier tillverkar hårfärger som används för privata och professionella frisörer. Den här hårfärgen är fri från ammoniak, tack vare att den är utvecklad med en speciell teknologi som gör att färgerna går djupt in i hårstrået utan stark ammoniak.

Resultatet blir också högglansigt och reflekterande. Man får en mycket vacker färgton. Noteras bör att den här serien är en färg med gråhårstäckning, men undantaget gäller just röda nyanser, som per automatik inte har lika hög täckningsgrad generellt, eftersom röda nyanser innehåller mer reflekterande pigment än andra färger.

Fördelar

 • Innehåller ingen ammoniak
 • Vårdande olja ingår
 • ODS-teknologi

Nackdelar

 • Tjock konsistens som kan vara svår att applicera

Köpguide

Man bör veta att rött hår kräver ett visst underhåll om man ska behålla det i sin fina röda nyans. Man får färga det med lite tätare intervaller, vare sig man gör det hemma eller på salong.

Passar rött hår verkligen alla?

Som vi hävdade inledningsvis, passar rött hår för alla typer av hudtoner och ögonfärger och det menar vi verkligen. Rött hår kan fås i så många nyanser att det är omöjligt att inte hitta en ton som passar dig.

Det finns alltid någon nyans som passar ens egna personlighet och typ av ansikte. Ljusa personer med ljusblå ögon kan satsa på lättare röda toner i morotsfärger, medan en mörkare person med gröna eller bruna ögon med fördel kan använda koppar, brons eller rödbrunt.

Finns det då verkligen inte någon som bör undvika rött hår?

Det finns faktiskt en kategori som ska undvika rött hår. Färgen har en tendens att förstärka rynkor i ansiktet, så personer med mogen hud bör tänka sig för innan de färgar håret rött.

Är man van med att alltid färgat håret rött kan det vara dags att tänka på att tona ner det röda till något blondare eller en brunare nyans.

När du väljer hårfärg så ska du titta på att produkten, förutom en effektiv och bra hårfärg, har vårdande ingredienser som ger håret extra näring.

Att färga håret innebär alltid en viss stress för håret och det är viktigt att man kompenserar med riktigt närande ingredienser istället. Gärna med någon vårdande olja.

Att få färgen att hålla i sig över tid

När man färgat håret hos frisören eller om man gjort det själv hemma gäller det att sköta om håret på ett så bra sätt som möjligt efteråt.

Att inte tvätta håret för ofta är ett bra knep som gör att färgen kommer att hålla i sig bättre och längre. När det gäller schampo, inpackning, och balsam ska man använda sig av färgbevarande produkter. En inpackning med röda färgpigment är jättebra och förlänger hårfärgen betydligt.

Förut var färgning någonting väldigt dramatiskt och ganska oåterkalleligt, men nu finns det massa mjuka toningar, slingor, och nyanser man kan ta till, som inte gör det hela till fullt lika stora, drastiska förändringar. Det är inte längre fråga om att vara platinablond, rödhårig, brunett eller svarthårig. Man kan variera sig!

För den som redan har rött hår

Att vara rödhårig är något verkligt unikt och något vi inte tycker man ska göra särskilt åt, utan njuta av att man har en sådan ovanlig hårfärg.

Rödhåriga har oftast en underbar färg i sig själva och det man kan göra är att förstärka den egna hårfärgen med slingor, i antingen en rödare eller lite ljusare nyans.

Färga med lyckat resultat

För att en färgning ska bli riktigt lyckad finns det några knep att ta till, och vare sig du färgar hemma eller på salong, gör dessa knep att resultatet helt enkelt blir bättre.

Idag är det mycket roligare att färga håret, eftersom det finns så otroligt mycket mer möjligheter till härliga slingor och stilar, som gör att du ser 10 år yngre ut. Eller 10 år äldre, vilket du föredrar.

- Använd håroljor

Någon vecka innan färgning är det bra att preparera håret med någon vårdande olja som har ett högt innehåll av E-vitamin, vilket är mycket vårdande för håret.

Mandelolja, avokadoolja, och kokosolja är några sådana oljor som är lätta att få tag i och som kanske till och med finns hemma i skafferiet.

Har du mycket slitet hår gör det också resultatet av färgningen sämre, eftersom det blir skört och frissigt och suger åt sig av färgen olika mycket. Resultatet kan bli flammigt och ojämnt.

Har du väldigt slitet hår är det bra att köpa hem Olaplex för en bra behandling eller färga håret rött på salong, eftersom frisören kan göra en behandling med olaplex innan för att återställa håret.

- Numreringen på nyanserna

När man tittar på nyanser på hårfärger kan man bli väldigt överväldigad och knappt veta var man ska börja. Därför kan det vara bra att lära sig något om nyanserna på produkterna.

Den första siffran står för hur mörk färgen är. 1 är svart och 12 är den allra ljusaste nyansen. Den andra sifferkoden står för vilken underton färgen har.

- Tricket för dig som inte vill ha ett så drastiskt resultat

Om man inte vill förändra hårnyansen väldigt kraftigt, så att man är tvungen att färga hårrötterna hela tiden, är det en idé att ha en röd ton som är så nära sin egen hårfärg som möjligt.

På så vis blir övergången naturligare när den växer ut. När man färgat håret är det bra att undvika produkter med sulfater och således använda ett sulfatfritt schampo.

Sulfater som får schampot att löddra är något som vi förknippar med att det blir rent. Problemet är att sulfater även tvättar bort de naturliga oljorna i håret och hårbotten.

Att färga håret hemma

Nuförtiden kan faktiskt de flesta färga håret hemma med ett väldigt bra resultat. Det finns dock en del saker att reflektera över innan man börjar med hårfärg.

Som tidigare nämnts är det viktigaste att bestämma sig för vilken röd färg man vill ha och om håret ska tonas eller färgas. Är man är osäker på nyansen, är en toning perfekt, eftersom den tvättas ur successivt ganska snabbt.

När du tänker på färgskalan ska du alltid välja en ljusare nyans av rött än den du vill ha, eftersom håret alltid blir mörkare än vad man tror. Tänk igenom valet av rött noggrant, för det är avgörande för hur slutresultatet kommer att bli.


Våra favoriter

Premium: Wella Professionals Color Touch Vibrant Red 66/45 Red Satin

Wella Professionals Color Touch Vibrant Red 66/45 Red Satin är en semi-permanent hårfärg, som har många toner, inklusive ett antal riktigt härligt röda, dramatiska färger.

Det här är verkligen hårfärgen för den som gillar att byta hårfärg ofta. Den är nämligen en toning och sitter upp till ca 24 schamponeringar.

Du slipper alltså förargliga, dramatiska hårförändringar vid hårrötterna medan håret växer. Man kan lägga in en sån här toning en gång i månaden och ständigt ha ett optimalt resultat.

Vill man byta väntar man bara ett lite längre tag och byter till den färgnyans man önskar. Vibrant Red 66/45 Red Satin är en underbar ton för den modiga kvinna som vill ha en dramatisk look. Den intensiva, nästan vinröda färgen, är en riktig showstopper.

Wella Color Touch är vårdande och ger glansigt hår. Den är helt ammoniakfri och skonsam för håret. Den är älskad av väldigt många, som uteslutande använder den här serien som sin to go to-hårfärg och hårvård.

Color Touch ska helst inte användas på blekt eller grått hår, eftersom färgen kan bli mycket mer intensiv än vad du hade räknat med om man färgar det på ljust hår.

Har du mycket torrt och poröst hår är det bäst att applicera hårfärgen stegvis för att få till bästa resultat. Då börjar man i hårrötterna och efter några minuter sätter man i två tredjedelar av längden. En sista färg på topparna applicerar man efter fem till tio minuter.

Vi kan egentligen inte komma på några egentliga nackdelar med den här produkten. Det skulle i så fall vara det lite ovanliga förfaringssättet; att man ska tvätta håret innan.

De flesta hårfärger applicerar man numera direkt på torrt  och rent hår, vilket kan vara lite smidigare. Som vanligt i Wellas hårfärgspaket ingår allt du behöver för att utföra färgningen.

Fördelar

 • Semi-permanent
 • Många härliga nyanser
 • Ammoniakfri

Nackdelar

 • Håret måste tvättas innan och vara handdukstorkat

Mellan: L'Oréal Paris Féria by Préférence 6.66 Very Intense Red

L'Oréal Paris Féria by Préférence tillhör kategorin permanenta hårfärger. Den här väldigt intensivt röda färgen ger en intensiv ton. Eftersom det är en permanent färgning gäller det att veta vilken färg man vill ha.

Det gäller också att noggrant räkna ut hur slutresultatet blir på just din ursprungliga hårfärg. Ju ljusare du är i grunden, desto färgstarkare blir resultatet.

En stor fördel med hårfärgen är att det kommer en produkt för efterbehandling på köpet som räcker till flera gångers behandling.

Om du har kort eller medellångt hår har du en exklusiv behandling i upp till sex veckor. Hårfärgen blir väldigt intensiv och högglansig i kombination med efterbehandlingen, eftersom färgen reflekteras av ljuset.

I kitet ingår allt du behöver för att göra färgningen, inklusive plasthandskar. Vill du applicera med en frisörborste kompletterar du med en själv.

Fördelar

 • Permanent färg som håller länge
 • Ger ett högglansig resultat

Nackdelar

 • Eftersom det är permanent färg måste man veta vad man gör

Budget: Schwarzkopf Pure Color Hårfärg 7.7 Red Ginger

Schwarzkopf Pure Color Hårfärg 7.7 Red Ginger är en permanent hårfärg, som anpassar sig efter den underliggande färgen man har. Det här är en hårfärg som sitter utan att blekas och ge utväxt i hårbotten.

Hårfärgen har många spännande ingredienser och en mycket vårdande och fuktgivande formula. I Pure Color ingår aloe vera, kaktus och jojobaolja.

Aloe vera bidrar med fukt och volym. Det gör även kaktus som dessutom har en antibakteriell funktion och är bra för hårbotten.

Jojobaolja är egentligen ett vax som kapslar in fukt och ger håret glans och spänst, utan att för den sakens skull täppa till fjällskikten i hårstrået och göra det fett eller tungt.

Red Ginger är den rödhåriga färgen, som har en underbar och spännande blond nyans som få människor har privilegiet att födas med. Men några har det och det är dessa personer som utgör inspirationen till hårfärgen. För att få just den här speciella färgen ska du vara blond eller mellanblond.

Fördelar

 • Speciell och vacker färgton
 • Innehåller vårdande, naturliga ingredienser

Nackdelar

 • En utmanande färg som kräver rätt ton i ens naturliga hårfärg

Special: Garnier Olia Hårfärg 6.66 Extra Deep Red

Garniers hårfärg Olia är en permanent hårfärg och är utvecklad med en ODS-teknologi som innebär att ingredienserna lägger sig i håret effektivt.

Tack vare detta innehåller hårfärgen inte ammoniak och blir därmed samtidigt mycket skonsammare för håret. Hårfärgen innehåller olja som täcker hårfibrerna efter färgningen och gör att färgen får ett större djup och längre hållbarhet.

På grund av att oljan jobbar genom att tränga in i hårfibern blir också resultatet glansigt och mjukt, förutom att färgen blir intensiv.

Som vanligt gäller det att tänka på, när det kommer till röda nyanser, att dessa är sämre på att täcka grått hår än andra nyanser.

Vill man ha den här nyansen och är gråhårig bör man först använda en blondering som passar för grått hår och sedan lägga på den röda färgen, även om serien i övrigt marknadsförs som gråtäckande.

Det här är en hårfärg som är lätt att jobba med och som doftar gott efteråt och inte har den där starka hårfärgslukten.

Fördelar

 • Innehåller ingen ammoniak
 • Vårdande olja ingår
 • ODS-teknologi

Nackdelar

 • Tjock konsistens som kan vara svår att applicera

Våra utmanare

Herbique Henna Kopparröd

Vill du ha riktig hårfärg från naturen, utan minsta risk att utsätta dig för kemikalier eller ämnen som kan vara allergiframkallande? Kanske är du en av dem som reagerar allergent på hårfärger, vilket inte alls är ovanligt.

Många får en allergisk reaktion av de starka ämnen som finns i hårfärg, även om färgerna blivit väldigt mycket bättre det senaste decenniet.

Henna är ingenting annat än nermalda blad från hennabusken, som har använts, inte minst i Indien i många hundratals år, både som hårfärg och för att dekorera händerna med; så kallade hennatatueringar.

Resultatet blir djupt kopparrött och det är en färg som sitter väldigt bra, även om lite tvättas bort i varje hårtvätt. Henna finns numera i olika nyanser och även i svart. Resultatet på denna produkt blir en intensiv kopparröd färg som inte går någon förbi.

Den här kräver lite mer av användaren då den är kladdigare att applicera och dessutom kan det lätt trilla av färg under proceduren, så det är bra att ha en badmössa på sig. Färgen ska också sitta i längre än på en vanlig hårfärgning.

Fördelar

 • Helt naturlig
 • En enda ingrediens

Nackdelar

 • Bökigare och kladdigare att applicera

Schwarzkopf Mood Hårfärg 15 Intensiv Röd

Mood hårfärg från Schwarzkopf är en permanent hårfärg. När man blandat komponenterna blir det en gelliknande konsistens, som är lätt att jobba med.

Färgen är smidig att applicera och resultatet blir täckande. Förpackningen innehåller också en efterbehandling, som vårdar och gör håret glansigt.

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Vacker färgnyans

Nackdelar

 • Finns inga egentliga nackdelar om man är säker på nyansen

L'Oréal Paris Colorista Permanent Gel Bright Red

Här har vi en serie med starka och ungdomliga färger, som passar perfekt för den trendkänsliga användaren. Här kan du förverkliga drömmen om mer dramatiska och vilda färger.

Colorista finns med olika funktioner och både som toning, permanent, och semi-permanent. Det här är den permanenta varianten, som alltså inte försvinner förrän du färgar om det.

Fördelar

 • Spännande nyanser
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Bra resultat tyckte vi, men några recensioner vittnar om att de fått en ljusare färg än önskat

Schwarzkopf Live Color XXL 35 Real Red

Schwarzkopf har också sin serie med färger av det mer färgsprakande och trendiga slaget. Här får man en levande, häftigt knallröd färg som är permanent och som håller bra, om man sköter om håret på rätt sätt.

I paketet ingår också en färgbehandling som vårdar och stärker håret inifrån. Omtyckt av många eftersom färgen håller länge.

Fördelar

 • Snygg knallröd färg
 • Permanent

Nackdelar

 • För att vara en permanent hårfärg finns egentligen inga nackdelar

L'Oréal Paris Colorista Hair Makeup Red

Med bland våra utmanare ville vi också tipsa om en hårfärg som går bort i tvätten och som är perfekt när man vill åt en tillfällig förändring, till exempel inför en fest eller inför en fotografering.

Formulan fördelar man i håret och låter den sedan sitta kvar. Sedan tvättar man ur den, när man inte vill ha den i längre. Perfekt för att ge festliga slingor och detaljer till håret.

Fördelar

 • Bra tillfällig färgning

Nackdelar

 • Om man glömmer att tvätta ur den på kvällen färgar den örngotten

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals