Bästa rougen 2024 – Framhäv dina kinder med en intensiv eller subtil glöd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Rouge är nog en av de första sminkprodukterna man får prova som en snart-fullfjädrad-tonåring när man letar igenom mammas eller storasysters sminkväska på jakt efter roliga experiment.

Under åren lär man sig dock (tack och lov) hur man använder rouge på riktigt och man inser hur avgörande den är för ens sminkning - och ens kinder.

Som vanligt är det en övervuxen djungel därute med ena rougen efter den andra som vill att man provar den och blir förälskad, och det är väl det alla vill - att hitta den perfekta rougen. Och förhoppningsvis är det precis det som snart kommer hända dig!

Vår premiumfavorit blev Sensai Blooming Blush som väldigt, väldigt tätt (nästan till och med delad förstaplats) följdes av Milani Baked Blush.

Om du är en sminknörd på en budget har vi ett utmärkt alternativ med Makeup Revolution Ultra Blush Palette och vi har såklart en specialare; denna gång med Isadora Glow Stick - Blusher. Läs vidare för utförliga recensioner av alla rouger för att hitta din nya favorit!

Premium: Sensai Blooming Blush

En underbar rouge som gör jobbet med att konturera dina kindben och verkligen lyfter fram dem med sin vackra rosiga färg. 

Denna rouge är perfekt för att få det där naturliga resultatet och kommer i många olika nyanser. Det lyxiga priset är överkomligt eftersom den är så dryg.


Mellan: Milani Baked Blush

En av de absoluta favoriterna för många i testpanelen blev Baked Blush från Milani då den ger en underbar lyster med sin pigmenterande färg.

Du får vackert skulpterade kindben samtidigt som du inte skadar några djur eftersom Milanis produkter är cruelty free. 


Budget: Makeup Revolution Ultra Blush Palette

En otroligt bra palett med 8 stycken rouger som alla högpigmenterade och kommer i en blandning av skimrande, matta, och mixade nyanser. 

Applicering blir enkelt - och roligt - då man kan blanda hur man vill för att få fram nyansen man vill ha just den dagen. Passar utmärkt till vardags som till fest.


Special: Isadora Glow Stick - Blusher

En spännande uppstickare har vi med Isadoras Glow Stick Blusher som kan användas på kroppen likaväl som i ansiktet. 

Den framhäver kinder och ögon såväl som nyckelben och axlar och kan appliceras på många vis. Använd den som vanlig subtil highlighter och rouge till vardags och lyxa till det med ännu mer skimmer och lyster till festen. 

Köpguide – bästa rougen

Vad är rouge?

Låt oss börja med att förklara lite mer vad ett rouge är, för trots att det är en väldigt välkänd sminkprodukt är det kanske inte alla som vet exakt vad det är. När det handlar om just rouge så är åsikterna väldigt delade vad gäller dess syfte, och huruvida du gillar eller ogillar att använda det brukar variera väldigt. 

Men, för att få en lite bättre beskrivning så är rouge en sminkprodukt som främst är tänk att användas på kinderna, för att ge dem lite mer färg så att du ser lite piggare och fräschare ut. Rouge kommer ofta i olika nyanser av röd, rosa, orange eller brun. 

Somliga känner sig inte alls bekväma med att gå runt med rosa eller färgade kinder, framförallt inte om du normalt är lite rosig om kinderna. Och det är just där åsikterna delar sig vad gäller rouge, samtidigt som mångas åsikter också ändras i takt med mode och olika trender.

Varför ska du använda rouge?

Som vi nämnde lite snabbt så är det främsta syftet med att använda rouge att du vill se lite piggare och fräschare ut, då rouge har en tendens till att liksom liva upp ens ansikte och göra en sådär ”efter-en-promenad-frisk”.

Ni vet när du varit ute på en sådär frisk och skön promenad, eller om du rört lite extra på dig och får ett sånt där gulligt sken om kinderna? Det är ungefär den känslan vi menar att en rouge kan ge, utan att du behöver ta promenaden.

Sen kanske inte alla gillar just den stilen, och faktum är att rouge också kan användas för att ta fram andra effekter av ansiktet. Det kan också funka riktigt bra som ögonskugga, framförallt om du köper en rougepalett med flera nyanser. 

Sen används rouge också ofta för att framhäva kindben, eller för att göra så att kinderna ser rundare ut – ofta i kombination av varandra.

Vem behöver köpa en rouge?

Oavsett om du är sminknörd eller om du bara gillar att fräscha till sig lite någon gång ibland så kan du verkligen få nytta av rouge. 

Har du ett bra rouge i sin sminkväska, vilket vi nästan skulle säga är ett måste, kan du på ett kick addera lite färg och lyster till ens makeup-look, något som faktiskt kan göra väldigt stor skillnad. Det som är så tacksamt med just rouge är att det går att använda på rätt så många olika sätt.

Sen finns det ju också väldigt många färger och nyanser av rouge, vilket gör att du själv kan välja just det som passar dig och din egen hudton bäst. Vill du ha en mörkare ton kan den även användas för att markera och skulptera olika delar av ansiktet, medan en lite ljusare variant ger en piggare och friskare touch till det hela. 

Kort och gott bör alla investera i en, eller flera rouge. Det kan användas precis hur du vill, framförallt om du har flera olika färger att välja mellan. Det är också hyfsat lätt att använda, och en rouge kan liksom fullända och binda ihop en makeup – snabbt, enkelt och så snyggt.

Hur vet jag vilken nyans jag ska välja?

Eftersom det finns väldigt många olika rouge på dagens marknad, och då menar vi alltså väldigt många olika, så kan det vara svårt att veta vilket rouge du ska välja. Detta gäller framförallt vilken nyans du ska ha, för som med många andra sminkprodukter så passar somliga nyanser bättre för vissa hudtoner.

Välj nyans efter hudton

Men hur vet du då vilken nyans du ska välja? För att rouge ska passa så bra som möjligt så ska du välja en färg som passar ens egna hudton, och även ens hårfärg. 

Där gäller ofta att mörkare nyanser passar för mörkare hudtoner, medan ljusare och lättare toner passar ljusare hyer. Såklart kan ju även en med ljus hy använda lite kraftigare och färgstarkare rouge, och tvärtom, men ofta är en viss nyans gjord för en viss specifik hudton. 

Har du en kallare hudton så passar det ofta bättre med en lite mer kyligt rosa rouge, som lutar lite åt det blåa hållet, och för varmare hudtoner går det ofta bättre med mer orange och varma toner – du ska helt enkelt försöka likna sin egna hudton så gott det går. 

En ton som passar de flesta hyer är sådana som lutar åt aprikoshållet, alltså sådana som är en blandning av orange och rosa med en sådär härligt varm underton. Det kan nästan aldrig gå fel, så är du osäker är det ett så kallat ”safe card”.

Välj finish efter hudtyp

En annan sak som också är viktigt att tänka på när det gäller val av rouge, som gör rätt stor skillnad i hur rouget gör sig på ditt ansikte, är att välja en produkt där finishen passar din hudtyp. Det kanske låter konstigt, men faktum är att fel finish faktiskt kan göra att ens hud inte framhävs på rätt sätt. 

Det vi menar är att de flesta med oljig hy gärna vill minska intrycket av att hyn faktiskt är oljig, och tvärtom för de med torr hy. För oljiga hyer gäller det då att du väljer ett rouge som är matt, alltså utan glitter eller skimmer. För torra hudtyper, som vill ge intrycket av lyster och glow är det precis motsatsen du ska välja.

Anpassa nyans efter look

Precis som det här med att du kan applicera rouge på olika sätt för att ge olika intryck, så kan även olika nyanser passa bättre för olika looks. För en lite coolare eller festligare look kan det kännas mer passande med en kallare ton, medan en vardagslook ofta gör sig bättre med en varmare ton.

Använd inte en för mörk nyans

Något som är viktigt att tänka på är att du inte bör använda ett för mörkt rouge i förhållande till sin hudton, just för att det då lätt ser onaturligt ut.

Hur applicerar du rouge?

Nu när vi vet lite mer om rouge, vad det är, varför du ska använda det, och hur du vet vilken nyans du ska ha, så kan det ju inte passa mycket bättre än att vi går in på hur produkten ska appliceras. 

För trots att det är relativt lätt att använda, och att det verkligen kan funka på alla, så kan det vara svårt att veta just hur du ska applicera det för att få bäst resultat.

Använd lagom mycket

Den viktigaste grunden för att få det resultatet du önskar är att du inte använder för mycket direkt, utan att du hellre bygger upp färgen successivt genom att applicera lite åt gången. 

Har du då en färg som passar din hudton är det lättare att bygga upp den önskade effekten stegvis, där också vikten i att inte välja en för mörk ton kommer in och spelar en rätt stor roll för resultatet. 

Alltså, så länge ni har rätt typ av rouge i förhållande till er hudton så kommer resultatet att bli så mycket bättre, och det kommer också vara mycket lättare att jobba med själva produkten. Men, sen finns det ju också vissa metoder och verktyg som underlättar appliceringen av rouge.

Använd rätt verktyg

Oftast applicerar du rouge med en så kallad rougeborste, som då alltså är en sminkborste specifikt utformad för att användas för just rouge. Däremot kan du också använda sina fingrar eller en sminksvamp (beauty sponge som det även kallas på engelska) beroende på vilken konsistens rouget har.

Applicering

För att applicera rouget så är det enklast att börja på kindens högsta punkt för att sen dra det utåt mot tinningarna. Då får du en härligt frisk look samtidigt du hjälper till att framhäva kindbenen. 

Sen beror det ju lite på vad du vill att rouget ska ge för intryck. För en lite rundare och ”sötare” look räcker det med att du lägger rouget på kindens runda punkt (om du ler så ser du att det formas som en liten cirkel), medan den högsta punkten gäller för en mer definierad look. 

Testa dig fram för att se vad som passar ditt ansikte bäst – kanske hittar du en ny favoritlook.

Var ska jag applicera rouget?

Så som vi nämnt kan du applicera rouget antingen på kindens rundaste punkt för ett lite piggare och friskare intryck, eller så kan du applicera det längs kindbenet för ett lite mer definierat intryck. 

Beroende på hur ditt ansikte är utformat kan en viss applicering vara mer smickrande än en annan, men det där hittar du ofta bäst själv.

Sen kan du också använda olika nyanser för att framhäva olika delar av ansiktet på andra sätt. Det vi menar är att du med hjälp av lite mörkare rouge kan skapa djup till exempel under kindbenen, medan du med ljusare nyanser kan framhäva och förstärka andra områden.

Vilket verktyg ska jag använda för att applicera rouge?

Ja, detta beror ju då lite på vilket typ av rouge du använder, alltså vilken konsistens det har och hur själva förpackningen ser ut. Vanligt är att du använder ett puderrouge, som då antingen finns i kompaktpuder eller löspuder. Då är det bästa verktyget en rougeborste, och helst ska den vara av hög kvalité för att appliceringen ska bli bra och jämn. 

Om du istället använder en mer krämrouge, alltså som ett stick, creme eller en flytande variant, så kan du antingen applicera produkten med fingrarna eller en sminksvamp. Där vill du liksom se till att värma upp produkten så att det smälter in i ens hud, om ni förstår? 

Du kan också applicera sådana produkter med en borste, men det blir oftast jämnare om du blandar krämiga produkter med lite ”mjukare” verktyg så att säga.

Vilken konsistens ska jag välja?

Hur vet du då vilken typ av rouge du ska välja? Alltså när det kommer till olika konsistenser och förpackningar? Ja, det kan ju vara lite svårt det här, framförallt när det redan finns ett frågetecken kring vilken nyans du ska välja för att matcha ens hudton.

Jobba med samma konsistens

När det kommer till rougets konsistens så handlar det inte lika mycket om vilken hudton du har, utan här handlar det om att hitta en variant som passar de andra sminkprodukterna och att du liksom ska försöka använda samma konsistens på hela basen. 

För att tydliggöra så kan du säga att krämiga sminkprodukter ofta gör sig bäst med andra krämiga sminkprodukter, medan puder gör sig bäst med andra puder. Detsamma gäller för flytande produkter, vilka vi anser tillhör kategorin om krämiga produkter. 

Det innebär alltså att om du använder en flytande eller krämig foundation så kommer det ofta ge ett bättre resultat om du använder en krämrouge, och för puderfoundations så gäller då puderrouge.  

Hänger ni med? Däremot kan detta vara en lite krånglig ”regel” att förhålla sig till i och med att många som använder flytande eller krämiga basprodukter applicerar puder ovanpå, vilket då gör att det i praktiken egentligen passar bättre med rouge i puderform.

Prova dig fram

Men såklart är det helt upp till var och en huruvida du vill blanda sina produkter, vad som passar bäst för just en själv, och vad du helt enkelt föredrar att jobba med. Inom sinom tid kommer du hitta den perfekta metoden för just dig och din sminkrutin, där du kanske varierar mellan flera rouge för olika tillfällen och olika resultat. 

Rouge i stift eller stick-format är ofta smidiga att jobba med om du är på språng eller att ha med sig som en touch-up, medan puder och flytande varianter ofta kräver lite mer arbete och precision. 

Men det finns som sagt inget rätt eller fel, utan allt handlar egentligen om ens egen smak och preferenser. Övning ger färdighet, och det ihop med variation är ofta nyckeln till att lyckas.

Vad kostar rouge?

Som med allt annat smink så beror kostnaden på vilket märke du väljer, vilken typ av rouge det är, och hur mycket produkt du får. Det finns rouge som kostar långt under hundralappen, och sen finns det andra varianter som kostar en bra bit över några hundringar. 

När det gäller smink, och även rouge, så är det absolut inte nödvändigt att köpa de där dyraste eller mest omtalade märkena. Sen kan det ju såklart vara kul att göra det om det är en viss produkt du specifikt spanat in eller något du gärna testar, men det är inte något som du måste göra helt enkelt. 

Ofta är de lite billigare märkena, så kallade budgetmärken, också väldigt bra på att leverera högkvalitativa produkter. Däremot bör du akta sig för att använda de där allra billigaste varianterna som du inte riktigt hört talas om, de kan faktiskt ge allergiska utslag eller irriterad hud om du har otur.

Våra favoriter

Premium: Sensai Blooming Blush

Till och börja med måste jag bara säga att vi blev positivt förvånade över denna rouge. Visserligen visste vi att Sensai har många bra skönhetsprodukter men hade inga förhoppningar på rougen. Oj oj oj, vad den överraskade oss!

Rougen innehåller 2 olika nyanser som hjälper till att få det där perfekta skimret som inte ser fejk ut. Nyanserna framhäver kindbenen något fantastiskt.

Den är hur enkel som helst att applicera tack vare den mjuka konsistensen och man får ett silkeslent resultat. Den finns i många olika nyanser och vi märkte att den ljusare verkligen passar bra för er med ljus hy som vill ha subtilt rosiga kinder.

Färgerna passar bra till vardags och även till fest, då är det bara att applicera lite mer produkt. Denna lyxiga rouge kommer dock till ett lyxigt pris.


Mellan: Milani Baked Blush

Denna pigmenterande rouge från Milani är heeelt underbar. Med just denna får du en vacker persikofärg, men den kommer även i många andra nyanser.

Du behöver bara svepa borsten över kinden en gång för att få lite färg (vilket räcker om du satsar på den naturliga looken), och sedan är det bara att bygga på med mer om du önskar.

Då den kommer i puderform är den enkel att applicera och när du har hittat nyansen för dig kommer du få underbart konturerade kinder med en varm lyster.

Nyansen kan även användas som ögonskugga. En annan fördel är att den är cruelty free, vilket betyder att Milani inte testar på djur.


Budget: Makeup Revolution Ultra Blush Palette

Okej, alla kanske inte vill införskaffa en hel palett med rouge, men letar du efter en kvalitativ rouge på en budget är det definitivt Ultra Blush and Contour Palette från Makeup Revolution du ska satsa på. Den finns även i några nyanser.

Först av allt får du hela 8 pigmenterande rouger med en blandning av skimrande, matta, och mixade nyanser, alla i puderform.

Detta tyckte vi om eftersom man kan blanda och mixa hur man vill för att få fram den nyansen som passar just en själv samtidigt som man kan få fram olika resultat för varje veckodag - superkul!

Sedan kan färgerna även agera highlighter, contouringfärg, och ögonskugga, vilket gör paletten till ett ännu bättre kap för er på en budget. Med de olika nyanserna kommer du enkelt kunna hitta paletten för dig.


Special: Isadora Glow Stick - Blusher

Vi har såklart en rolig specialare med; denna gång blev det Glow Stick Blusher från Isadora. Denna tyckte vi om eftersom man kan använda den på hela kroppen, inte bara i ansiktet.

Det är en jättefin skimrig färg som kommer ge värme och lyster åt dina kinder och du kan använda fingret, borsten, eller själva stiftet för att applicera. 

Om du ska på fest är denna perfekt att applicera lite på nyckelbenen och axlarna för det där extra snygga skimret. Detta är tack vare ett pärlpigment med mycket fin färg.

Våra utmanare

Viva La Diva Blush

Denna rouge är perfekt för dig som vill ha en utmärkt rouge till ett kanonpris. Rougen har en vacker färg och framhäver dina kindben med ett svep och har ett hållbart resultat. 

Även Viva la Diva är cruelty free och testar inte på djur. Wohoo! Dessutom är priset helt otroligt för den kvalitativa produkten man får.


Maria Åkerberg Rouge

Som vanligt med Maria Åkerberg får vi här en ekologisk produkt som håller en otroligt hög standard. Här har hon blandat talc, kisel, och järnoxider för att få en helt fantastisk mineralrouge i puderform. Ingredienserna bidrar även med vårdande egenskaper.

Rougen blir dessutom väldigt dryg eftersom den innehåller den minsta mängd vax och olja som möjligt. Den kommer även i olika nyanser, alla är dock väldigt högpigmenterade och ger en underbart vacker rosighet på kinderna.


Makeup Revolution I Heart Makeup Blushing Hearts

En otroligt vacker rouge som kommer i en söt hjärtformad förpackning. Det är en lite mindre storlek men är en lika bra rouge för det och är ultimat att ha i sminkväskan och ha med sig under dagen. 

De kommer i många olika nyanser som alla är högpigmenterade och kommer ge dig ett fint resultat.


Elizabeth Arden Cool Glow Cheek Tint

Detta är en spännande rouge i flytande form som inte många av oss i testpanelen hade testat förut, men vi blev också positivt överraskade. 

Du applicerar helt enkelt rougen på kinden och när den flytande konsistensen kommer i kontakt med huden svalnar den och smälter in i huden för att ge dig en perfekt finish på din makeup-look.

Denna form av applicering kommer nog inte falla alla i smaken och du får helt enkelt prova dig fram. Men du får vara beredd att lägga ut en lyxigt pris för den.


NYX Professional Makeup Sweet Cheeks

Här har vi en till rouge med namnet Sweet Cheeks som inte heller är testad på djur, men denna gång från NYX. Även här, precis som med Milani, finns det många nyanser att välja mellan som alla har väl med pigment.

Detta underlättar applicering och får den även att räcka länge. Resultatet blir en väldigt intensiv färg och rougen kan appliceras både fuktig och torr.


BareMinerals Blush

En rouge från BareMinerals som såklart består av massor av mineraler som dessutom är helt naturliga. Den finns i några olika nyanser som alla kommer smälta in underbart på dina kinder.

Det vi tyckte om när vi valde ut denna rouge är att man även kan välja om man vill ha en skimrande eller icke-skimrande rouge och såklart att den finns i både kalla och varma färger. Dessutom har den många användningsområden som läppfärg och ögonskugga.


Urban Decay Naked Flushed

Vid det här laget är Urban Decay ganska kända för sin ögonskuggepalett Naked, men har du provat deras rougepalett Naked Flushed Streak? Inte? Då tycker jag det är dags att du ska göra det. Här har du en trio av nyanser som kan användas tillsammans eller på egen hand. 

Du får en highlighter, bronzer, och, såklart, en rouge som kommer ge din makeup det där lilla extra man så ofta vill ha.


Face Stockholm Blush

Med dessa olika nyanser från Face Stockholm kan du välja om du vill en rouge med skimmer eller en rouge utan skimmer. 

Att framhäva kindben blir lätt som en plätt med denna rouge som ger dig ett fint lyster. Priset var överkomligt.


Produkter som utgått

Lumene Nordic Chic Natural Glow Blush

Denna snygga rouge från Lumene lägger sig perfekt på kinderna och skapar värme och en sammetslen fräschhet som pricken över i:et på din sminkning. Den finns i några olika nyanser så du kommer definitivt att hitta din färg.

Den kommer i puderform med 3g rouge och eftersom den är så högpigmenterad kommer den räcka väldigt länge även om du använder den varje dag, både till vardags och fest.


Clinique Cheek Pop

De Clinique produkter vi har testat i tidigare tester har alla hållit en hög standard och även deras rouge Cheek Pop har inte svikit oss. Då den kommer i många olika nyanser kommer den inte svika dig heller. 

Den är enkel att applicera och att bygga upp, vilket gör det lätt att välja vilken look man vill ha - en nedtonad, varm, naturlig sminkning eller intensivt glödande kinder - endast din fantasi kan stoppa dig!

Om man är beredd att lägga lite mer kan vi absolut rekommendera denna rouge då den är helt fantastisk och kommer räcka länge.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Bästa rougen 2024 – Framhäv dina kinder med en intensiv eller subtil glöd”

  1. Hej Maria,
   Menar du resultatbilder på hur rouget blir på kinden?
   Bilder på själva produkterna finns på samtliga samt även en del testvideos.
   Vi arbetar ständigt med att förbättra vår sida så vi är väldigt tacksamma för din feedback!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals