Bästa säkerhetshyveln 2024 – Precis rakningen med de vackraste och effektivaste rakhyvlarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Undrar du vad en säkerhetshyvel är och tror du kanske att det är en ny uppfinning? Faktum är att detta är benämningen på de klassiska rakhyvlarna som utvecklades redan i början av 1900-talet.

På engelska kallades de för safety razors och bestod av ett skaft som man placerade rakbladet på. De har många fördelar i jämförelse med att använda en vanlig traditionell rakhyvel.

En säkerhetshyvel irriterar huden i mycket mindre utsträckning än en vanlig rakhyvel. Den rakar också snabbare än en rakkniv.

En rakhyvel kan tyckas kosta en ansenlig summa, men det sparar du snabbt in på att endast behöva köpa rakblad, vilket bara kostar några kronor. Skärpan håller sig ända upp till tre gånger så länge på en säkerhetshyvel än vad det gör på en vanlig rakhyvel.

De moderna rakhyvlarna består också av flera blad vilket kan, vad reklamen än säger, ha en väldigt irriterande effekt på huden. Fler blad ger vanligtvis inte effektivare rakning utan irriterar helt enkelt mer.

En säkerhetshyvel har bara ett blad och ger därmed mycket mindre irritation på huden. Men hur blir det då med effektiviteten i rakningen om den har bara ett blad?

Jo, det är nämligen så att säkerhetsblad rakar mycket närmare än andra moderna rakblad. Det här beror på att rakbladen håller mycket högre kvalitet än de hos en vanlig rakhyvel.

De är oftast tillverkade av rostfritt stål eller kolstål, vilket inte är fallet med en vanlig rakhyvel. Det här gör att rakbladen till en säkerhetshyvel kan tillverkas både vassare och tunnare.

Med en säkerhetshyvel är det också lättare att lära sig en effektiv rakteknik eftersom den är följsam och inte ger dig skärsår så lätt. En säkerhetshyvel är också en engångsinvestering.

Du har den sannolikt hela livet eftersom i stort sett alla säkerhetshyvlar håller mycket hög kvalitet. På en säkerhetshyvel monterar du ett dubbelvässat rakblad längst ut.

Det brukar inte vara svårt att montera på, du följer bara instruktionerna. Är du nybörjare på rakhyvlar, så köp en säkerhetshyvel som du kan låsa huvudet på.

Det är bra att prova sig fram med den funktionen på eftersom det krävs lite övning innan man blir en hejare på det rörliga huvudet. Längst ner i den här texten får du konkreta råd på hur du rakar med en säkerhetshyvel.

Om du inte har ett jättetjockt skägg kan du också börja med att använda ett rakblad som inte är så tunt eftersom de är mycket vassare då. Ett lite tjockare och snällare rakblad är perfekt om du är nybörjare.

En annan tilltalande sak med säkerhetshyvlar är utseendet. För den som är estetiskt lagt och gillar att omge sig med vackra föremål är en säkerhetshyvel i badrumsskåpet givet. Du blir verkligen på gott humör varje gång du håller i en säkerhetshyvel av fin kvalitet.

I premiumklassen vann den vackra Nõberu of Sweden Safety Razor. Mellanvinnaren blev Edwin Jagger Säkerhetshyvel och du får inte missa den jättefina och prisvärda budgetprodukten Váli Säkerhetshyvel.

I specialklassen kom Edwin Jagger Rakset på vinnarplats. Är du jakt efter den bästa säkerhetshyveln ska du fortsätta läsa; vi garanterar att du kommer hitta en som passar dig i vårt test!

Premium: Nõberu of Sweden Safety Razor

En underbar säkerhetshyvel som du inte kommer vilja vara utan när du en gång får hem den! Den här hyveln är ett exempel på när en klassisk produkt är som allra förnämligast!

Den för också tankarna till hur stor omsorg vi lade ner förr i tiden på att tillverka saker av hög kvalitet som håller länge. Köper du den här har du en rakhyvel för resten av ditt liv, om du så vill.


Mellan: Edwin Jagger Säkerhetshyvel Chrome + 5 Derby Rakblad

Edwin Jagger tillverkar jättesnygga rakhyvlar i fantastisk kvalitet. Företaget etablerade sig i slutet på 1980-talet och har sedan dess gått från klarhet till klarhet.

Här har du en verkligt högklassig produkt som kommer att bli din trogna kompanjon i många år framöver. Enkel att använda är den också och ger precisa resultat.


Budget: Váli Säkerhetshyvel

Váli säkerhetshyvel har en supersnygg design som ger den rätta barberarkänslan för din rakning. Men den är inte bara snygg, utan verkligt funktionell också.

Säkerhetshyveln håller otroligt hög standard trots att den är i budgetkategorin. Tveka inte att köpa den här om du inte vill lägga ner så mycket på en rakhyvel!


Special: Edwin Jagger Rakset 3 Delar Chrome

Edwin Jagger sparar inte på krutet när det gäller lyx och flärd och här har vi deras kit med säkerhetshyvel, rakborste, och ställ. Detta är även en perfekt present om du vill ge bort något riktigt exklusivt till en god vän eller partner.

Varför ska du lita på oss?

Testpanelen bestod av ett gäng skäggiga pappor som är proffs på rakning! De har varit noggranna i sin utvärdering av de här exklusiva säkerhetshyvlarna och vi har fullt förtroende för panelens kompetens.

Vem behöver en säkerhetshyvel?

Alla som vill ha en bra och effektiv rakning som är skonsam och inte skär upp huden eller ger inflammerade hårsäckar ska satsa på en säkerhetshyvel.

Den som gillar designföremål och att omge sig med snygga saker kommer att må väldigt bra med en säkerhetshyvel i badrumsskåpet.

Hur kom vi fram till vilka säkerhetshyvlar vi skulle testa?

Vi plockade ut dem som rekommenderades i tester och recensioner på nätet. Det utgjorde grunden och av de utprovade produkterna hamnade sju stycken i det här testet som vi ansåg var överlägset bäst.

Hur testade vi säkerhetshyvlarna?

En panelmedlem hade ansvar att testa och utvärdera en rakhyvel samt läsa in sig på tillverkning och material om just den säkerhetshyveln.

Resultaten poängsattes och produkterna placerades sedan i inbördes ordning i detta test. Säkerhetshyvlarna hämtades hem från lyko.se, ahlens.se, kicks.se, och nordicfeel.se.

Våra favoriter

Premium: Nõberu of Sweden Safety Razor

Nõberu of Sweden är en klassisk säkerhetshyvel som tillverkas i Tyskland. Det är en tillverkningsprocess som resulterar i en exklusiv produkt, av en kvalitet som gör att rakhyveln håller hela livet.

En av de saker som kännetecknar den här rakhyveln är att den har en behaglig vikt och känns bekväm att hålla i handen. Den är otroligt stilig i sitt kromade utseende och kommer garanterat att bli en favorit.

Säkerhetshyveln från Nõberu of Sweden har ett utseende som är helt i retrostil och du får verkligen en känsla av att du har samma verktyg som en barberare i en salong i Chicago hade en gång i tiden.

Med i leveransen får du fem rakblad av märket Shark och ett från Mühle. Det här är exklusiva rakblad som kommer göra att du har rakutrustning länge framöver.


Mellan: Edwin Jagger Säkerhetshyvel Chrome + 5 Derby Rakblad

Edwin Jagger grundades 1988 med intentionen att tillverka de förnämligaste av rakprodukter och man hade siktet inställt på att producera föremål med snygg design och kontinuerligt utveckla produkter med innovativa lösningar.

Edwin Jagger är ett familjeföretag och de för stolt den engelska traditionen vidare som står för kvalitet och fackkunskaper sedan generationer tillbaka.

De har på den här korta tiden klättrat i popularitet och är nu marknadsledande på rakprodukter. De har återförsäljare över hela världen både online och i fysiska butiker.

Med den här snygga säkerhetshyveln i retrodesign får du dessutom fem medföljande blad som gör att du har rakutrustning för en lång tid framöver. Rakhyveln kommer sannolikt att hålla resten av ditt liv, så den kommer du inte att behöva köpa ny!


Budget: Váli Säkerhetshyvel

Att få presentera en så fin budgetprodukt är sannerligen en ynnest och rakhyveln från Váli har otroligt många nöjda användare. Säkerhetshyveln har en härlig tyngd och sitter bra i handen. Du får en nära, för att inte säga perfekt rakning.

Det kan verka som en dyr investering att köpa en säkerhetshyvel, men där lurar man sig! Även om du betalar upp till 100 kronor för en hyvel, så sparar du in det i längden. Inga fler engångshyvlar som går sönder eller dyra hyvlar som ändå inte håller måttet.

Här har du en rakhyvel som bevisar att gammal är äldst och att omsorgsfull design och högkvalitativ tillverkning gör att du får produkter som du känner dig glad över varje dag.

Det är en härlig upplevelse att raka sig med en gammaldags säkerhetshyvel. Den sitter skönt i handen, ger den bästa tänkbara rakningen, och inte minst så är den otrolig snygg och en prydnad att ha i badrumsskåpet!

Váli säkerhetshyvel rakar i direkt nivå med huden och för er med lockigt hår eller krulliga skägg innebär det att du får en bättre rakning och minskar risken för inåtväxande hår.

Det gör att hårsäckarna blir inflammerade och det kan vara väldigt smärtsamt. Den risken försvinner med en säkerhetshyvel eftersom den aldrig rakar så att säga innanför hårutväxten, så som de moderna rakhyvlarna gör.

Du får en nära, perfekt rakning utan att behöva gå för djupt. Utseendet på Váli säkerhetshyvel har en skön retrokänsla i sin design, vilket ger ännu fler pluspoäng.


Special: Edwin Jagger Rakset 3 Delar Chrome

Här är något för den som vill ha något alldeles extra exklusivt! Som tidigare nämndes är Edwin Jagger säkerhetshyvlarnas Rolls Royce. Företagets intention har varit att signalera lyx och stil i sina klassiska rakprodukter.

Här får du i praktiken en liten skulptur att ha i badrummet. I setet ingår ett vackert ställ samt en säkerhetshyvel och en rakborste med äkta grävlingshår. Borsten håller hög kvalitet och är lätt att tvätta.

En klar fördel med att ha en ställning till dina rakdon är att de inte ligger mot någon yta och därmed rostar. Det blir enkelt att hålla rakgrejerna rena och snygga och därmed bakteriefria.

Det här mycket exklusiva setet kostar ungefär 1500 kronor och är perfekt för dig som vill skämma bort dig själv eller ge bort något extra fint till en vän du tycker om.

Våra utmanare

Benjamin Barber Safety Ebony Duke Razor

Fina Benjamin Barber! De har utvecklat en säkerhetshyvel i vackert krom och resinplast. Kombinationen resulterar i en stilfull 50-talsinspirerad design och även här förs tankarna till bulliga, inbjudande barberarstolar med vackra trädetaljer och kromade lister.

Notera att inga rakblad ingår i köpet av den här säkerhetshyveln; det köper du enkelt. Längden på skaftet är 9 cm och den totala längden är 11,5 cm. Priset ligger på ungefär 445 kronor.


Edwin Jagger Säkerhetshyvel Ebony + 5 Derby Rakblad

Vi är inte klara med Edwin Jagger än! Vill man ha något av det absolut förnämligaste på marknaden är det här ett tveklöst köp. Deras modell Ebony andas elegant 1930-tal med sitt handtag i ebenholts.

Materialet är sprött och lätt, men samtidigt extremt starkt och det borgar också för kvaliteten i den här produkten. Ebenholts har genom historien använts i prydnadsföremål av olika slag, men kanske framförallt i musikinstrument.

Materialet är förstklassiskt och ger ett väldigt elegant intryck, vilket man kan se inte minst på den här. Ungefär 390 kronor får man lägga ut för den här säkerhetshyveln.


Mr. Bear Family Safety Razor

Om du blev förförd av rakhyveln ovan med ett handtag i ebenholts, så är det inte slut än! Vad sägs om en säkerhetshyvel i bedårande vackert plommonträ?

Rakhyveln från Mr. Bear är fantastiskt bekväm att hålla i och sitter perfekt i handen tack vare den runda sköna formen. Hela fem Astra Superior Platinum rakblad ingår i köpet som landar på ungefär 600 kronor.

Frågor och svar

Hur rakar man sig med en säkerhetsrakhyvel?

Det krävs lite mer teknik än med de moderna hyvlarna, men du kommer snabbt lära dig hantera din hyvel. Det viktigaste är att du alltid rakar medhårs och inte mothårs.

Om du inte nyss duschat, så kan du använda en skvätt rakolja för att öppna upp porerna och göra huden mjuk och lättrakad. Arbeta upp ett rejält lödder av en bra rakkräm.

Applicera med cirklande rörelser med en rakborste så att löddret är ordentligt inmasserat. Du kan givetvis också använda fingrarna, men vi rekommenderar ändå att du använder en rakborste.

Detta för att borsten gör löddret krämigt och fint samt att du får en skön hudmassage som tar bort döda hudceller. Håll ut huden en aning med ett finger så att den stramar åt och lägg sedan säkerhetshyveln mot huden i 90 graders vinkel.

Börja raka medhårs. Du behöver inte lägga på något tryck, rakhyvelns egen tyngd gör jobbet. Kom ihåg att träning ger färdighet och tycker du inte att det blev så bra första gången är det bara att prova igen. Du kommer få in den rätta knycken till slut.

Hur sköter jag säkerhetshyveln?

Det är jättelätt att sköta om en säkerhetshyvel, så slarva aldrig med det! Det går väldigt snabbt; du sköljer helt enkelt ur den ordentligt efter varje rakning, så att allt hår och alla tvålrester försvinner.

När det är dags att byta rakblad, så rengör du den samtidigt inuti. Använd en tandborste och borsta ut allt skräp och dylikt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals