Bästa saltvattensprayen 2024 – Få de ultimata strandlockarna på nolltid

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla vill väl ha perfekta strandlockar utan att ha badat i havet eller spendera en förmögenhet hos frisören? Då är det tur att saltvattenspray har börjat göra sig kända inom skönhetsvärlden och att ledande märken tillverkar både ekologiska formula och tillsätter UV- och värmeskydd.

Det bästa är att saltvattenspray är så himla enkelt att använda. Du sprayar bara på torrt eller fuktigt hår, och kan sedan styla med en hårfön eller rufsa till det med händerna. Eller varför inte tillsätta lite spray i dina flätor för att sedan få naturliga och fina lockar?

Men vilket saltvattenspray ska man införskaffa då? Som sagt finns det många modeller och märken och hur vet man vilket pris som är värt att satsa på?

Jag har därför inför detta test samlat ihop en testpanel på sju kvinnor (inklusive jag) som har testat 14 olika saltvattensprayer så du kan göra ett mer informerat val innan du investerar i ett.

Av alla 14 sprayer har vi kommit fram till vilken som är bäst i tre olika prisklasser. Den absoluta vinnaren blev Balmain Salt Spray i premiumklassen som verkligen är en lyxprodukt som heter duga.

Wella EIMI Ocean Spritz Salt Spray for Beachy Texture vann i mellanklassen tack vare ingredienserna som tillsammans vårdar håret samtidigt som det ger volym och dessutom har skydd mot UV-strålning.

Budgetvinnaren hittat vi i Matrix Total Results Texture Games Sea Salt Spray. Vi ville även ha med bubblaren Björn Axén Organic Texturizing Salt Water Spray eftersom den är helt veganskt och ekologisk. Läs vidare för utförliga recensioner av alla saltvattensprayer.

Premium: Balmain Salt Spray

Detta är sprayen du ska ha om du vill ha lyxigt volymbaserat hår med de ultimata strandlockarna. Det är enkelt att applicera sprayen i fuktigt eller torrt hår för att sedan styla håret som vanligt eller låta det självtorka för att få perfekt vågigt hår.


Mellan: Wella EIMI Ocean Spritz Salt Spray for Beachy Texture

Här har Wella använt sig av naturligt mineralsalt för skydd mot uttorkning, skadat hår, och UV-strålning. Dessutom får du rufsigt vågigt hår med en känsla av att ha badat i havsvatten hela dagen. Prisvärt med tanke på de 150 ml som flaskan innehåller.


Budget: Matrix Total Results Texture Games Sea Salt Spray

Detta är saltvattensprayen du ska ha om du vill ge volym och fyllighet till ditt hår utan att tynga ner det eller göra det stelt. Den lätta sprayen appliceras enkelt in i håret och det känns väldigt naturligt under hela dagen. Kommer dessutom till ett kanonpris.


Special: Björn Axén Organic Texturizing Salt Water Spray

Vill du ha ett helt veganskt och ekologiskt saltvattenspray ska du vända dig till Organic Texturizing Salt Water Spray från Björn Axén.

Naturligt salt har kombinerats med bland annat nordisk sockerbeta för att ge ett vårdande och volymgivande spray som inte kladdar eller gör håret stelt.

Varför ska du lita på oss?

Jag kanske har nämnt förut att jag är otroligt stolt över mitt hår och blir därför extra exalterad när det är dags att prova hårstylingsprodukter.

Speciellt saltvattenspray har blivit en stor favorit i mitt badrum (det är säkert många som håller med) och jag har letat länge för att hitta den ultimata sprayen för just mitt hår.

Med i testet är sex andra fantastiska kvinnor som alla är galna i hårvårdsprodukter och som är mästare på att styla sitt (och andras) hår.

De har alla olika hårtyper och lever vanliga (och awesome) liv. Tillsammans har vi alltså år av erfarenhet av att använda saltvattenspray och har verkligen använt dessa produkter till fullo.

Dessutom har vi låtit privatpersoner som köpt någon av sprayerna svarat på en enkät med både öppna och slutna frågor för att se hur de olika modellerna för sig i andras liv och situationer.

Vem behöver köpa ett saltvattenspray?

Om du ofta drömmer om att ha det där perfekta strandhåret du ser i filmer eller på sociala medier när personer har varit på stranden hela dagen ska du verkligen investera i ett saltvattenspray.

Det ger håret den struktur man får av att bada i saltvatten och tillför volym så man kan få naturligt vågiga lockar. Det är verkligen den där rufsiga - fast snygga - ‘jag-har-precis-vaknat’-stilen man får.

De flesta går även att applicera på både torrt och fuktigt hår och sedan kan man styla med både hårfön eller händerna. Det går även bra att jobba in sprayen i exempelvis flätor och ha under natten när du sover för att på morgonen släppa ut håret och ha härligt vågigt hår.

Hur kom vi fram till vilka saltvattensprayer vi skulle testa?

Inför testet gick jag och pratade med en hårstylist som gav mig råd om vad vi skulle kolla efter när vi valde de olika sprayerna. Hon gav även bra tips om hur man får den optimala strandlooken med hjälp av saltvattenspray som vi alla sedan testade.

Sedan kollade vi på och beställde hem våra sprayer från webbutikerna nordicfeel.se, ahlens.se, lyko.se, ginos.se, och kicks.se.

Hur testade vi saltvattensprayerna?

Vi har testat två produkter var under en månads tid. På detta sätt fick vi optimal användning av alla sprayer och hade tid att prova olika stylingar och under olika tillställningar.

När månaden var slut hade vi en tidsperiod på ytterligare en månad då man fick prova och använda vilka sprayer man ville så man enklare kunde jämföra vilka man tyckte bäst om.

Vi har alltså fått utförliga recensioner av alla sprayer samtidigt som vi enkelt har jämfört dem med varandra. Vi har även dokumenterat med anteckningar och kort så att de andra i juryn kunnat se resultatet när vi inte hann ses på riktigt.

Som sagt har vi även låtit privatpersoner vara med i en undersökning där de har svarat på frågor och själva fått skriva vad de tycker om produkten och hur de gör när de använder sprayen.

Våra favoriter

Premium: Balmain Salt Spray

Om du endast är ute efter det lyxigaste av det lyxigaste är det en saltvattenspray från Balmain du ska ha. Den ger volym så det heter duga och du kommer verkligen få precis det resultatet du önskat - de perfekta strandlockarna.

Det som är bra är att man kan använda denna spray på både vått och torrt hår. Ha ett 10-15 centimeters avstånd när du sprayar in sprayen i torrt hår för bästa resultat och sedan kan du antingen föna det eller låta det självtorka.

Det går bra att bättra på med sprayen under dagen för mer textur. Vi märkte dock att den fungerade bättre på tjockare hår, men detta var väldigt vanligt med många sprayer i testet. Den finns även i ett miniformat.

Alla som testade denna spray tyckte att den var enkel att använda och den var verkligen volymgivande. Inte heller är cirkapriset för tilltaget eftersom man får hela 200 ml och flaskan räcker ett bra tag.


Mellan: Wella EIMI Ocean Spritz Salt Spray for Beachy Texture

Denna spray från Wella ger inte bara volym och gör ditt hår perfekt rufsigt, den innehåller även naturligt mineralsalt som hjälper till att återfukta håret och skyddar mot UV-strålning och eventuella skador håret får på grund av det.

Om du har väldigt torrt och livlöst hår kan detta vara en bra räddning då den skyddar mot uttorkning och livar upp håret genom att göra det vackert vågigt. Spraya på torrt eller fuktigt hår och styla hur du vill.

Priset är även ett kap då man får 150 ml i flaskan. Dessutom hålls håret volymbaserat under mesta delen av dagen och det behövs alltså inte bättras på så mycket - sprayen håller sig exempelvis under en hel jobbdag.


Budget: Matrix Total Results Texture Games Sea Salt Spray

Om du är på jakt efter en lätt spray som inte kommer tynga ner ditt hår ska du ta en extra titt på denna spray från Matrix. Sprayen nästan smälter in i håret och sätter sig oberört och tillför volym så du får snyggt rufsigt hår.

Det bästa är som sagt att sprayen känns väldigt lätt när man applicerar den och när man sedan drar fingrarna genom håret under dagen känns det helt naturligt - som att man inte har någon spray i det ens. Perfekt!

När man precis har sprayat och ska styla blir det heller inte stelt eller svårt att hantera. Tvärtom får håret en välbehövligt fyllighet som kommer hålla i sig under dagen.

Priset är ingenting att bråka om för 125 ml och när man får ett sånt lätthanterligt saltvattenspray som får vilket hår som helst att se härligt rufsigt ut - som om man kom direkt från stranden.


Special: Björn Axén Organic Texturizing Salt Water Spray

Vi ville ha med denna lilla bubblare eftersom Björn Axén har tänkt på hur vi ska få snygga strandlockar samtidigt som vi värnar om miljön och djuren. Den är nämligen helt veganskt och ekologisk.

Ingredienser som naturligt salt, sorbitol med ekologiskt havreextrakt, och nordisk sockerbeta hjälper dig att få vårdande volymbaserade lockar samtidigt som den även förebygger statiskt hår - vem vill inte ha det i sin saltvattenspray?

Förutom allt det är den även dermatologiskt testad (testandet har skett under uppsyn av hudläkare) och förpackningen den kommer i är klimatkompenserad.

Det går ju inte att motstå när man dessutom får självfallande strandlockar som vilken filmstjärna som helst. Priset är heller inget att bråka om.

Våra utmanare

Redken Signature Look Fashion Waves Texturizing Sea Salt Spray

Få naturligt vågiga lockar med denna spray från Redken. Sprayen fungerar bäst efter man har sprayat i fuktigt hår och låtit det självtorka.

Går även bra att använda som bas när man vill göra uppsättningar. Cirkapriset för 250 ml är väldigt överkomligt för ett pålitligt och hållbart saltvattenspray.


Eleven Australia Sea Salt Texture Spray

Om det är något land man har hämtat surflooken från är det Australien. För att få det ultimata surfarstrandhåret ska du använda denna spray från Eleven Australia.

Det är en lätt spray som ger dig vilket resultat du än vill ha. Går bra att använda i både fuktigt och torrt hår och man kan sedan styla med värmeverktyg eller använda sina händer.

Den är även bra för dig som har färgat hår då den bevarar färgen och har en anti-fade funktion. Det är även skönt att veta att den är helt fri från parabener och den är godkänd av självaste PETA. Förpackningens material är även återvinningsbart.

Cirkapriset för 200 ml är även överkomligt när man ser resultatet efter en användning - volym och struktur utan att bli varken kletigt eller stelt.


L’oréal Professional Tecni.Art Wild Stylers Beach Wave

L’oréal är ett välkänt märke och har varit ledande inom skönhetsvård- och produkter under många års tid så det är inte konstigt att de har utvecklat ett pålitligt och utmärkt saltvattenspray. Detta är ett lätt spray som kan appliceras på både vått och torrt hår när man vill.

För att få den önskade stylingen behöver du endast krama håret med händerna och voilá! du har perfekta vågiga strandlockar. Cirkapriset för 150 ml gör den även till ett riktigt kap.


Bumble and Bumble Surf Infusion

Detta var en värdig kandidat till vinnaren i premiumklassen med en blandning av tropiska oljor och havssalt som tillsammans skapar de mest mjuka och naturliga lockarna du någonsin har sett.

Spraya i fuktigt eller torrt hår för att sedan styla hur du vill och få en glansig finish. Vi märkte att den var extra bra för oss som har torrt hår eftersom den är väldigt återfuktande.

Det enda som är negativt är det lyxiga priset man måste betala för 100 ml. Om priset inte spelar någon roll för dig är det denna spray du ska satsa på för de optimala strandlockarna.


REF Ocean Mist

Även denna spray från REF är väldigt lätt och lockarna känns väldigt naturliga när man har använt den. De blir även väldigt fylliga och passar för alla hårtyper och både resultatet och flaskan kommer hålla ett bra tag.

Produkten är även enkelt att tvätta ur håret om man exempelvis inte använder saltvattenspray ofta. Cirkapriset för 175 ml är faktiskt helt OK med tanke på detta.


Vision Haircare RUFF Saltvattenspray

Vill du ha snygga strandlockar utan att ha varit på stranden men till ett bra pris? Då ska du investera i Ruff Saltvattenspray från Vision Haircare.

Du sprayar enkelt i fuktigt hår för att sedan föna det för att få det önskade resultatet av fylliga, vågiga lockar. Cirkapriset för 100 ml är som hittat.


Maria Nila Salty Mist

Vill du ha extrem volym ska du spraya i fuktigt hår och sedan styla med en hårfön med detta spray från Maria Nila. Om du är ute efter ett mer naturligt resultat ska du använda sprayen på torrt hår och låta självtorka.

Vilket resultat du än önskar kan du lita på att det kommer hålla hela dagen lång. Cirkapriset är väldigt överkomligt då man får 150 ml och ett hejdundrande bra resultat.


Sachajuan Professional Haircare Ocean Mist

Denna spray från Sachajuan kan användas på både torrt hår för att ge volym och en snygg finish och i fuktigt hår för att styla med en hårfön.

Vad man än väljer blir resultatet naturligt vågigt utan att bli stelt. Cirkapriset är överkomligt då man får 150 ml och flaskan räcker länge.


L’ANZA Healing Spray Beach Spray

Denna spray från L’ANZA är extra bra då den har värme- och UV-skyddande egenskaper. Självklart ger den struktur och volym till ditt hår så du kan skapa vackra självfallande strandlockar.

Dessutom vårdar den ditt hår utan att slita på färgen. Cirkapriset för 100 ml är verkligen värt vartenda öre.


Lernberger Stafsing MR LS Saltwater Spray

Denna spray innehåller broccoliolja och mineraler som ger naturlig volym och en matt finish. Det bästa är att den även har UV- och värmeskydd.

Det går även bra att använda i både torrt och fuktigt hår och tack vare skydden går det även bra att styla med hårfön eller andra värmeverktyg. De 200 millilitrar man får gör cirkapriset värt det.

Frågor och svar

Vad är saltvattenspray?

Saltvattenspray är en hårprodukt som används för styling. Ofta används det för att göra den perfekta strand-frisyren med lätt vågigt hår, men det kan användas för många andra frisyrer och ändamål.

Den ger bland annat håret mer textur och passar därför bra för den som har väldigt fint hår. Genom att spraya handdukstorkat hår med saltvatten innan man påbörjar stylingen får håret en strävare känsla och blir lättare att styla.

Man kan även använda saltvattenspray innan man lockar håret, så att lockarna håller bättre. Vill man att håret ska få mer volym och se tjockare ut passar saltvattenspray bra även för det. Med andra ord, en spray med många användningsområden!

Hur använder man saltvattenspray?

Det beror på vad man vill uppnå för resultat, vad man använder det för. När man använder saltvattenspray då man ska locka håret är det viktigt att låta håret torka efter att man har sprayat, innan man använder locktången.

Du kan börja med att spraya hela håret och sedan ”fylla på” med mer spray varefter, bit för bit, men som sagt – låt sprayen torka innan du använder locktången.

För att göra en vågig strandfrisyr sprayar du hela håret och snurrar sedan en slinga i taget runt fingret och fäster med en hårnål. Fortsätt med hela håret och spraya vartefter. Låt saltvattensprayen torka in innan du släpper ut håret.

Vad kostar saltvattenspray?

Runt en hundralapp eller två, men det finns även billigare sorter som kostar långt under hundralappen – till och med under femtiolappen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals