Bästa schampot för färgat hår 2024 – Djup och glans till nästa färgning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett bra schampo är alltid viktigt, eftersom det lägger grunden för en bra hårdag, men för dig som har färgat hår är valet av schampo ännu viktigare. Här spelar flera egenskaper in och det finns ingen lösning som passar alla.

Schampot ska ju för det första vårda både håret och hårbotten och sedan ska den bevara färgen också. Kanske har du en fet hårbotten eller kanske behöver du extra fukt och näring, eftersom du har väldigt torrt och frissigt hår.

Utöver det här tillkommer då också att schampot ska understödja färgen i håret. För något decennium sedan fanns det inte särskilt många schampon på marknaden för färgat hår. Men idag har nästan varje större varumärke en produkt som är anpassad för just färgat hår.

Om man inte hittar ett schampo som täcker ens övriga behov kan man alltid kombinera med en bra hårinpackning som sköter resten av det som hårfärgsschampot inte kan förse en med.

I den här köpguiden har vi tagit oss an schampon för färgat hår och hoppas att du ska hitta ett som passar dig perfekt. Vi har försökt plocka fram schampon med olika egenskaper för att skapa så stor bredd som möjligt.

Rahua Color Full Shampoo är vår premiumvinnare idag. I mellanklassen vann Loréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color Shampoo.

Vår budgetprodukt heter Phc Colour Protection Shampoo. I specialkategorin placerade vi Paul Mitchell Color Protect Shampoo.

Premium: Rahua Color Full Shampoo

Ingredienserna är helt plantbaserade och det här är ett schampo för den som vill ha absolut naturliga ingredienser i hud och hår och den är mycket omhuldad av många skönhetsbloggare på nätet.

Vi kan förstå det, för den är lätt att arbeta med och ger ett hår som är mjukt och behagligt; även om det inte direkt skapar någon gång volym.

Fördelar

 • Innehåller Rahua- och moreteoljor
 • Plantbaserat schampo

Nackdelar

 • Ganska dyr

Mellan: L'oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color Shampoo

L'Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color schampo ger en riktig vitaminboost och hjälper till att bevara hårfärgen extra länge.

L'Oréal har ju även hårfärger och det är klart att det kan vara en fördel om man först använder deras egna färgprodukter och sedan komplettera med det vårdande schampot.

Fördelar

 • Innehåller resveratrol
 • Ger en vitaminboost

Nackdelar

 • En flaska på 300 ml räcker inte särskilt långt

Budget: Phc Colour Protection Shampoo

Phc Colour Protection Shampoo är något för dig som vill ha en prisvärd produkt som kan få en hårfärg att hålla lite längre.

Den har verksamma ämnen såsom B5 och E-vitamin och fungerar som ett bra grundläggande skydd om man kombinerar med ett bra balsam för färgat hår också.

Fördelar

 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inte det mest vårdande schampot på marknaden

Special: Paul Mitchell Color Protect Shampoo

Paul Mitchell Color Protect shampoo var specialaren idag och det med den äran. Det är en väldigt bra produkt, som visserligen kostar en slant, men som är väldigt dryg. Dessutom är det en stor flaska på 1000 ml.

Den kräver att man både masserar in den och tvättar ur den ordentligt, eftersom det tar en stund att skölja ur den. Men om man sköter den här proceduren korrekt och grundligt får man ett fint hår med ett bra fallskydd.

Fördelar

 • Effektiv
 • UV-skydd

Nackdelar

 • Tar lång tid att skölja ur

Köpguide

Ett bra schampo för färgat hår ska alltså ha grundläggande egenskaper som gör att ditt hår mår bra, får den näring det behöver, och dessutom ser välvårdat ut. Kanske tillhör du också dem som inte vill tillföra kemikalier till håret; såsom parabener och sulfater.

Ett bra schampo för färgat hår öppnar upp fjällskiktet runt hårstrået, vilket gör det möjligt att rengöra det från smuts. När det gäller schampo för färgat hår ska den här processen vara extra skonsam, så att färgen inte försvinner istället.

Ett effektivt schampo för färgat hår ska heller inte rubba de naturliga fetterna i hårbotten och det ska heller inte torka ut håret.

Hur ofta ska man tvätta håret med schampo för färgat hår?

Den gamla sanningen du kanske hört från dina föräldrar, att man ska tvätta håret två gånger i veckan och inte mer är faktiskt ett faktum, även om det är få som kan leva upp till det nuförtiden.

Vi vill generellt tvätta håret oftare än så, och många tvättar det till och med varje dag. Ett tips är också, om man har en viss punkt där håret snabbare blir fett, till exempel i pannluggen, så kan man bara tvätta håret där och med väldigt lite schampo.

Övertvättar man håret rubbas fuktbalansen. Man kan få väldigt mycket besvär med fett eller torrt hår. Det kan helt enkelt gå åt vilket håll som helst, beroende på vilka förutsättningar man hade från början.

Vilka övriga egenskaper schampot bör ha, förutom att det ska bevara färgen, beror alltså på vilken typ av hår man har. Man kan säga att det i grunden finns två typer av hår.

En typ av hår som innehåller mycket fukt och är elastiskt, men kanske inte så starkt. Den andra typen av hår innehåller mer proteiner och är starkt och grovt, men har kanske inte särskilt mycket elasticitet och kan lätt gå av.

Schampo för färgat och normalt hår

Det här är ett hår som varken är torrt, fett, tjockt, eller tunt. Det har en bra balans mellan fukt och olja och man behöver inte vara väldigt kräsen med vilka produkter man använder.

Men för den sakens skull ska man inte slarva, eftersom kvaliteten alltid förändras med tiden och har man skött håret bra från början är det klart att det kommer att åldras bättre också.

Schampo för färgat och skadat hår

Den här typen av schampo behöver tillföra en massa näringsämnen. För det första sliter färgning på håret och har man dessutom skadat hår, kanske efter värmestyling eller av att man varit mycket ute i solen och badat i havet, så behöver man ha något som tillför mycket fukt och näring. Detsamma gäller för frissigt hår.

Schampo för färgat och lockigt hår

Lockigt hår är ofta torrt och frissigt och här behöver man tillföra mycket fukt. Se alltid till att kombinera schamponering med ett återfuktande balsam efter schamponeringen.

Schampo för färgat hår och mjäll

Har du kliande och torr hårbotten har du kanske svamp eller någon annan åkomma och då kanske du inte kan hitta någon produkt som passar för dig.

Då är det bättre att prioritera ett schampo som vårdar dina problem med hårbotten, istället för att behålla färgningen.

Schampo för färgat och oljigt hår

Det finns många orsaker till varför ett hår känns oljigt och smutsigt, men ofta har det att göra med obalans. Här ska man inte gå på med alltför uttorkade produkter.

Men eftersom schampo för färgat hår ofta är vårdande och milt, så kan man ofta hitta bra, passande produkter för ändamålet.

Våra favoriter

Premium: Rahua Color Full Shampoo

Rahua Color Full Shampoo är ett veganskt och ekologiskt schampo som är helt och hållet plantbaserat. Det är ganska lättflytande och har en stark, men visserligen angenäm doft.

På grund av den flytande konsistensen är det lätt att fördela den i håret och trots att det är sulfatfritt löddrar det bra när man tvättar. Det här går bra för den som har ett halvtorrt hår, men man måste komma ihåg att använda rikligt med balsam efteråt.

Håret blir starkt och glansigt och det är omtyckt av användarna och gör till och med att färgen fördjupar sig en aning. Det har ingen volym, men gör håret lätt att reda ut och ger bra förutsättningar att sedan styla.

Rahuaolja utvinns ur en växt som man hittar i Amazonas regnskogar och den bidrar effektivt med näring till håret. Även moretooljan i produkten vårdar effektivt. Det här är ett billigt och skonsamt schampo utan kemikaliska ingredienser.

Fördelar

 • Innehåller Rahua- och moreteoljor
 • Plantbaserat schampo

Nackdelar

 • Ganska dyr

Mellan: L'oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color Shampoo

L'Oréal har i stort sett ett schampo för alla behov. Deras honnörsord är prisvärd kvalitet och det här färgbevarande schampo innehåller resveratrol, som är kraftigt skyddande och vårdande.

Resveratrol är ett dyrbart ämne att framställa och det är det som gör den här produkten lite dyrare än vad L'Oréals produkter brukar vara.

Enligt beskrivningen ska den här hålla färgningen i upp till 8 veckor, vilket vi, som de flesta förstår, inte haft möjlighet att prova.

Men det vi kan säga är att det här är absolut är ett bra och vårdande schampo för färgat hår och som vanligt lever L'Oréal upp till sitt rykte och har skapat ett prisvärt schampo för färgat hår.

Fördelar

 • Innehåller resveratrol
 • Ger en vitaminboost

Nackdelar

 • En flaska på 300 ml räcker inte särskilt långt

Budget: Phc Colour Protection Shampoo

För att vara en budgetprodukt har den här ovanligt många finesser. Den innehåller bland annat UV-filter och passar därför bra att använda på sommaren.

Den innehåller både B5 och E-vitamin och stärker därmed håret och hårbotten. Vitaminerna, som är fettlösliga, kapslar in fukten och färgen i håret, så att man får en längre beständighet på sin senaste toning eller hårfärgning.

Det här är dock inte ett schampo man ska använda om man är drabbad av riktigt torrt hår eller svampinfektioner i hårbotten, eftersom kapaciteten inte räcker så långt.

Men om du rör dig inom spannet för ett normalt till lätt fett hår, så är den här perfekt och som sagt inte minst perfekt för dig som vill prova en budgetvariant.

Fördelar

 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inte det mest vårdande schampot på marknaden

Special: Paul Mitchell Color Protect Shampoo

Paul Mitchell är ett exklusivt märke som trots det inte är vansinnigt dyrt. Filosofin i företaget är att framställa produkter som är skonsamma för miljön och samtidigt effektiva.

Man har ett helhetstänk från packning till innehåll och vill använda naturliga och nedbrytbara ingredienser så långt det är möjligt. Det här schampot ger en bra förlängning av färgen som samtidigt ger styrka och lyster.

Beståndsdel i schampot är vårdande solrosextrakt och här finns också ett skydd mot UV-strålning, vilket är perfekt för den som har färgat hår.

Håret blir verkligen återfuktat och glansigt. Den här produkten kan vi varmt rekommendera för den som är beredd att betala för kvalitet.

Fördelar

 • Effektiv
 • UV-skydd

Nackdelar

 • Tar lång tid att skölja ur

Våra utmanare

Goldwell Kerasilk Color Shampoo

Goldwell Kerasilk Color är näringsrikt och mjukgörande och den speciella teknologin Sheeran Shape förbättrar hårets struktur inifrån och ut och det med hjälp av silkesprotein och keratin.

Den innehåller också tamanuolja och det är det som gör att färgen behåller sin intensitet och bevaras effektivt. Den har en väldigt fin förpackning och ett överkomligt pris.

Fördelar

 • Patenterad teknologi

Nackdelar

 • Inget för den som har mycket fet hårbotten

L'Oréal Paris Elvital Color-Vive Schampo

Bland våra favoriter hade vi ett schampo från L'Oréal och här har vi en snarlikt produkt, fast i ett billigare prissegmentet.

Även det här är för färgat och slingat hår, men det är inte samma vitamin-boost som vår mellanfavorit, men är definitivt värd att titta närmare på om man vill ha en bra budgetprodukt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • UV-skydd

Nackdelar

 • Innehåller sulfater

REF Illuminate Colour Shampoo

Ett schampo med speciellt utvalda ingredienser, bland annat B1,B2, B3 samt E- och C-vitamin. Det ger en kraftig återfuktning och kombination med oljorna omega 3 och 6, akai, och linfröolja, får man ett verkligt boostande resultat.

Ingredienserna bidrar till att färgen bevaras och att det blir snyggt glansigt och det känns lite som att man har fått nytt liv och färg i håret. Vi gillar att det är helt fritt från sulfater.

Fördelar

 • Mycket vårdande oljor och vitaminer

Nackdelar

 • Inte dryg och det går åt mycket av schampot

Maria Nila Luminous Color Shampoo

Maria Nila Luminous Colour shampoo har fått många bra recensioner på nätet och är väldigt omtyckt av sina användare. Det är både sulfat- och parabenfritt, vilket uppskattas av många som inte vill ha kemiska tillsatser i sina schampon och i sin hudvård.

Schampot innehåller granatäpple-extrakt som är kraftigt revitaliserande och som gör att hårstråna får extra vård och omsorg.

Ett speciellt komplex som kallas för colorguard är det som förhindrar färgförlusten. Schampot innehåller vitaminer och mineraler, som skyddar mot fria radikaler och annat slitage.

Fördelar

 • Innehåller granatäppleextrakt

Nackdelar

 • Dyrt

Shu Uemura Color Lustre Schampo

Ett elegant och exklusivt schampo för färgat hår som inte har en jättestor publik i Sverige ännu, men som stadigt växer.

Det här är ett schampo med en unik formula, som är en imitation av hårets naturliga skyddande barriär. Det innehåller också gojibär, något som ger kraftig lyster och hjälper till att bevara hårfärgningen längre.

Fördelar

 • Innehåller gojibär och lipider

Nackdelar

 • Inte alltid så lätt att få tag på i Sverige

Aussie Colour Mate Schampo

Aussie är älskad av många i vårt land och sedan de lanserades i Sverige har de verkligen gjort dundersuccé. De har många bra produkter i hårvårdssegmentet.

Deras schampo för färgat hår har många nöjda användare och använder man hela serien med både inpackning och schampo, får man ett härligt djup i färgen och kan låta det gå lite längre mellan färgningarna.

Fördelar

 • Effektiv
 • Bra ingredienser

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals