Bästa schampot för fett hår 2024 – Glans och fräschör för alla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Många kämpar med fett hår och hårbotten och idag finns det en uppsjö produkter på marknaden som hjälper mer eller mindre bra mot detta. Du måste välja ett schampo extra omsorgsfullt om du har fett hår. Det gäller att använda hårvård som motverkar problemen på lång sikt.

Det som är viktigt att tänka på när du har fett hår är att du använder en bra produkt och att du sköljer håret extra noggrant. Skölj håret länge och helst i kallt vatten, så får du ett glansigt och spänstigt hår. Då ger du håret en chans att komma i balans igen.

I premiumklassen ställde sig Kevin Murphy Balancing Wash upp på prispallen. Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo blev vinnare i mellanklassen och vår budgetvinnare heter L'anza Daily Clarifying.

Specialaren vi har i dagens test heter Davines Love Curl Shampoo, missa inte den! Schampot för ditt feta hår och hårbotten hittar du garanterat i detta test, så fortsätt läs!

Premium: Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Detta är hårvård för dig med fett hår! Det är ett schampo som stillar talgproduktionens överarbete och som samtidigt vårdar och tillför vitaminer och mineraler till håret.

Ditt hår blir som nytt; det torkar inte ut håret alls. Men resultatet blir ett lätt och luftigt hår utan en fet hinna på stråna och i hårbotten.


Mellan: Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Vad sägs om ett schampo med vulkanisk aska? Aska är ett ämne som har extremt högt näringsvärde och här får du ett schampo som rengör på djupet samtidigt som det tillför balanserande ämnen till din hårbotten.

Oribes schampo blir en bra utgångspunkt för dig att skapa balans i håret med och slippa för hög talgproduktion i framtiden, så det är bara att investera i detta schampo, tycker vi!


Budget: L'anza Daily Clarifying Shampoo

L'anza Daily Clarifying Shampoo är ett mycket skonsamt och väldigt vårdande schampo som är en jättebra utgångspunkt för dig som på allvar vill ta itu med ditt feta hår.

Schampot jobbar för att återställa hårbottens naturliga balans och det är många som har fått väldigt goda resultat med det här schampot för fett hår, inte minst vår panelmedlem som testade schampot.


Special: Davines Love Curl Shampoo

Det här schampo passar alla som har en överproduktion av talg i hårbotten, oavsett om det är lockigt eller rakt. Produkten innehåller en lång rad proteiner, spårämnen, mineraler, och vitaminer.

Det är en riktig näringsbomb du får samtidigt som hårbotten och talgproduktionen balanseras effektivt. En riktig storfavorit i panelen!

Köpguide – bästa schampot för fett hår

Vem behöver ett schampo för fett hår?

De som upplever problem med att deras hår blir fett kan det vara värt att investera i ett sådant schampo. Såklart får alla fett hår efter ett tag, men somliga kan uppleva den känslan redan en dag efter tvätt, eller till och med några timmar efter. 

Om du har fett hår, så betyder det att du har en obalans i talgproduktionen. Du kan hjälpa håret lite extra på vägen genom att använda bra produkter som är anpassade för att reglera dess behov och tillstånd, såsom att använda ett schampo som är bra för just fett hår. 

Sådana verkar extra på djupet för att rengöra utan att torka ut och irritera, vilket gör att talgproduktionen kan bli stabilare.

Varför ska du använda speciella schampon för fett hår?

Som med allt annat så är specifika produkter framtagna med specifika egenskaper och för specifika användningsområden, vilket också gäller schampon för fett hår. 

Sådana är anpassade för att balansera hårbottens talgproduktion, som ofta är det som spökar när du upplever att ditt hår blir fett nästan direkt efter tvätt.

Vad orsakar fett hår?

Talg är en blandning av fett och döda hudceller, och hur äckligt det än låter så finns de där av en god anledning: talgkörtlarna finns för att skydda vår hud, så att den tål vatten och fukt, och på så vis inte torkar ut. 

När vi tvättar håret ofta sker en avfettning av hårbotten på grund av att schampon ofta innehåller ämnen som löser upp fett och oljor, vilket gör att vi sköljer bort det naturliga fettlagret som finns där. 

Detta känner då kroppen av, och för att det ska bli någon ändring på det hela skickar den ut signaler till talgkörtlarna. De börjar då producera ännu mer fett för att kompensera för uttorkningen, de vill ju liksom förhindra att hårbottnen blir torr. 

Detta är anledningen till att överdrivet tvättande leder till att håret blir fett, istället för att det känns rent och fräscht. Det är lätt att denna onda cirkel skapas då du ofta får panik så fort håret känns och ser fettigt ut, vilket resulterar i att du börjar tvätta håret oftare. du vill ju liksom få bort den feta känslan så fort som möjligt, och där börjar det ”dåliga” beetendet. 

Men, när vi tvättar håret allt oftare börjar alltså håret producera ännu mer talg för att förhindra uttorkning. Faktum är att en allt för frekvent hårtvättning är en av de vanligaste orsakerna till att håret blir fett, något som i sin tur kan grunda sig i vår livsstil. 

Överdriven schamponering och för starka produkter irriterar hårbotten, i takt med att det liksom suger upp för mycket av våra naturliga oljor. Det gör i sin tur att hårbottnen dräneras på både olja, fukt och näring, vilket leder till uttorkning.

Vadå uttorkning – vi har ju problem med att vårt hår blir fettigt, inte torrt? Ja, men det slutar inte där. När hårbottnen torkas ut sätts talgproduktionen igång på högvarv, vilket innebär att den producerar mer olja än vad som är nödvändigt för att vårt hår ska kunna sköta sig själv. 

Med andra ord innebär uttorkning att hårbotten producerar mer olja och fett i hopp om att det ska kompensera för de uttorkande produkterna, vilket leder till att håret blir fett väldigt snabbt – även efter tvätt. 

Schampon för fett hår verkar med mildare ingredienser som varken torkar ut eller rubbar balansen, utan som istället vill återställa och bygga upp hårbottens välmående. De gör alltså att talgproduktionen kommer ner i varv och bara producerar så mycket olja som är nödvändigt.

Vår livsstil har stor påverkan

Sen har även vår livsstil en stor påverkan på hur vårat hår mår, och hur talgproduktionen fungerar. Som sagt så är sömn, stress och kost tre viktiga faktorer som avgör hur håret agerar. 

Om du tänker efter så är det rätt logiskt, och alla tre hänger liksom ihop med varandra. Dålig sömn leder till att kroppen går på högvarv och inte kan slappna av ordentligt, vilket i sin tur leder till stress som i sig är ett orosmoment.

Dessa sätter igång varningssignaler hos talgproduktionen, som därmed kommer börja jobba alldeles för hårt för dess eget (och ditt) bästa i förhoppning om att det ska rädda situationen. Att hålla en dålig kost hänger ihop med detta, då det också gör att kroppen hamnar i obalans, och därmed även håret. 

Hur vi lever, hur vi tar hand om oss, och vad vi äter har en otroligt stor påverkan på hur vi ser ut och hur vår kropp beter sig. Dåliga vanor leder till en missnöjd kropp, som reagerar genom att visa att något inte står helt rätt till. 

Det kan ofta leda till dåligt självförtroende och ytterligare stress hos många, och ni kan ju förstå vart det slutar. Det gäller alltså att börja i rätt ände för att ta sig ur den onda cirkeln.

Puberteten kan ställa till det

Sen kan det också påverkas av vår hormonella balans i kroppen. När kroppen kommer in i puberteten sker många stora förändringar, både på gott och ont. Att du i puberteten drabbas av en överproduktion av hormoner, vilket är mycket vanligt, gör i sin tur att även talgkörtlarna överproducerar talg. 

Det här leder då alltså bland annat till att håret blir fett. Detsamma gäller i denna situation som det vi annars rekommenderar- att du inte drabbas av panik och börjar tvätta håret oftare. 

Under puberteten och i tonåren ska du sköta sitt hår varsamt och använda bra produkter, och framförallt ska du försöka att undvika den onda fällan i att tvätta håret varje dag. Det leder bara till besvär som är svåra att ”vända om”, och som kan ta flera år att få bukt på.  

Det kan givetvis vara jättejobbigt när du är i en känslig ålder att försöka stå ut med fettigt hår samtidigt som du har en massa andra saker att jobba med. Gör så gott du kan och försök vårda ditt hår med kärlek, men känns det för jobbigt så är det såklart inget måste. 

Har du en tonåring hemma, eller om du är tonåring själv och lider av fett hår så kan du ta och använda ett torrschampo mellan tvättarna istället för att börja tvätta alla dagar. Det kommer göra att det feta känns mindre jobbigt, samtidigt som det skonar hårbotten och hjälper den att komma i balans.

Kan jag göra något åt att jag har fett hår?

Det är absolut inte ovanligt att du ofta lider av att ens hår känns smutsigt och fett redan dagen efter tvätt, framförallt om du har tunt, platt och långt hår. Vanligtvis föds du med en viss hårtyp som är fetare eller mindre fet, men självklart kan du ju också göra saker som kan underlätta på vägen.

Extra omsorg

Du som har fett hår bör behandla håret med extra omsorg och vårda det noga – det kräver lite extra kärlek för att hitta till ett stadie där det mår bra i sig själv, och där talgproduktionen inte går bananas efter en tvätt.

Minska på tvättandet

Däremot är det viktigt att du inte förväxlar ”extra omsorg” med att du ska tvätta det oftare, utan det handlar snarare om motsatsen. Trots att det känns lockande att tvätta håret varje dag just för att det känns sådär fettigt, hängigt och ofräscht så ska du göra precis tvärtom; försök att dra ut på tvättarna så gott det går

Det bästa skulle vara om du kan undvika att tvätta håret mer än två gånger i veckan. Och ja, vi vet – det kommer vara jobbigt, det kommer vara svårt, och du kommer känna sig otroligt ofräsch mellan gångerna. Men, vill du ha en förändring som kommer gynna både dig själv och ditt hår i slutändan så måste du helt enkelt försöka. 

Om du är van vid att tvätta håret var eller varannan dag, och därför tror att det kommer vara för svårt att minska på hårtvättarna så drastiskt så kan du försöka med att successivt minska antalet tvättar. Börja med att dra ut på det någon dag, sedan två, och sedan är du i mål!

Torrschampo är din bästa vän

Ett mycket bra tips är att försöka så gott det går med att plocka bort en tvättdag i veckan. De dagar du finner att det är helt outhärdligt - du bara måste ha någon rengöring i håret – så kan du istället komplettera med torrschampo. 

Fortsätter du med nedtrappningen i den farten kommer du till slut vara nere på att du bara behöver tvätta håret två dagar i veckan. Du måste dock vara beredd på att det både kommer ta tid, energi, tålamod, och en liten gnutta av ditt självförtroende. Känns det otroligt ofräscht kan du försöka gömma håret i mössa, eller sätta upp det i en skön frisyr. 

Kom bara ihåg att det heller inte är bra att överdriva användandet av torrschampo; det kommer i sin tur skapa ännu mer obalans i talgproduktionen och helt enkelt mata på den onda cirkeln. Någon gång i veckan är helt okej, men helst inte mer än så.

Välj rätt schampo

Det är också viktigt att du väljer en schampo som är anpassat efter just din hårtyp, alltså att det snabbt blir fett och att det behöver en produkt som hjälper till att balansera hårbottnen. 

I den här köpguiden kan du finna produkter som kan vara god hjälp på vägen och här finns säkert minst ett schampo som passar ditt hår jättebra. Det bästa är att du testar dig fram, eller att du rådfrågar din frisör om produkter som kan hjälpa dig på vägen till en mindre fet upplevelse.

Efter tvätt med det rätta schampot och balsam ska du alltid skölja håret ordentligt, och helst med kallt vatten. Det gör att hårsäckarna och hårets fibrer stänger sig, det ger håret en härlig fräschör, och det gör att det känns renare. Kom ihåg att de här sakerna kan ta lite tid, men tiden kommer att ge resultat. Så ge inte upp utan att ha kämpat!

Våra favoriter

Premium: Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Balancing Wash är ett antioxidantiskt schampo som är anpassat för normalt till fett hår. Schampot avfettar samtidigt som den tillför vitaminer och är ett skydd mot värmeprodukter, till exempel för en föning.

Med på listan bland ingredienser finns bland annat grönt te och proteinenzymer. Dessa ger extra djup till färgen och förhindrar håret att få en fadd och matt färg. Produkten är fri från sulfater och parabener, vilket är ett stort plus.

Märket Kevin Murphy har utvecklat hårvårdsprodukter i många år och deras produkter är några av de finaste man kan hitta i hår- och hudvårdsbranschen.

Man har velat utveckla produkter som ger håret kraft och styrka samtidigt som håret får volym samt återfuktas och vårdas. Låter det som någonting du är ute efter?

Vår testperson som hade ansvar för att prova ut det här schampot var mycket nöjd med resultaten redan efter två tvättar.


Mellan: Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Oribe ger håret en djupverkande rengöring och rengör hårbotten utan att viktigt skydd och viktiga näringsämnen försvinner.

Den spännande ingrediensen vulkanisk aska hjälper här till att intensivt rengöra och ta bort fett, smuts, och rester av stylingprodukter. Samtidigt som den rengör skonsamt återuppbygger det hårets styrka och glans.

Detta är en väldigt effektiv produkt som är perfekt att använda när du bestämt dig för att börja fasa ut dina hårtvättar. Massera in produkten i hårbotten, låt sitta en stund, och skölj sedan ur. Sedan kan du inleda en fas med glesare tvättar.

Du kan börja med en period av tvättning varje dag med schampot, tack vare att det är så milt och djupt vårdande på samma gång.

Schampot gör håret glansigt och mjukt och det känns sådär härligt rent som bara ett riktigt bra schampo kan göra. Men som sagt; utan att skapa obalansen som i längden gör ditt hår ännu fetare!


Budget: L'anza Daily Clarifying Shampoo

Daily Clarifying shampoo främjar hårets naturliga balans och tar skonsamt bort överskott av talg från hår och hårbotten. Produkten vårdar och normaliserar fettnivåerna och är väldigt skonsamt för håret.

Är du en av dem som absolut inte kan sluta att tvätta håret varannan eller till och med varje dag, så kan du byta till det här schampot och därefter påbörja en långsam utfasning.

Schampot är ett av de mest lämpade för täta tvättar eftersom det är så milt och skonsamt för håret. Det passar också extra bra att använda före styling och hårfärgning eftersom det skyddar håret effektivt.

Du kan med fördel komplettera med L’anzas balsam även om du inte annars brukar använda något balsam överhuvudtaget på grund av ditt feta hår.

L’anzas balsam stänger hårtopparna och binder fukt i håret och är ett jättebra komplement till det här schampot för fett hår.


Special: Davines Love Curl Shampoo

Davines schampo tillför håret en stor mängd vitaminer och mineraler som vårdar och återställer håret i dess naturliga skick. Låt dig inte avskräckas av att schampot för fett hår innehåller mandelolja - det balanserar i själva verket hårbotten.

Produkten är väldigt rik på E- och B-vitamin, proteiner, magnesium, järn, kalium, koppar, och fosfor. Håret blir spänstigt och glansigt samtidigt som det tar bort överskottsfettet utan att torka ut hårbotten.

Du får ett effektivt skydd för håret och kan börja återställa talgproduktionen i hårbotten med den här produkten. Helt enkelt ett perfekt val!

En intressant parentes i sammanhanget är att företaget jobbar mycket miljömedvetet och tillverkar endast förpackningar av plast som är godkända för livsmedelshantering. Inga farliga syror eller gifter i den här platsen alltså!

Våra utmanare

Wella System Professional SP Luxeoil Keratin Protect Shampoo

Den klassiska mellanprisprodukten Wella är ett skonsamt schampo som tvättar bort överflödigt fett från håret samtidigt som det ger ett skydd och naturlig glans.

Produkten innehåller vårdande keratin samt mandelolja, vilket har den balanserande effekten som dessutom ger mycket näring till håret. Du får ett mjukt och lättarbetat hår.


L:A Bruket Schampo Citrongräs

Här har vi ett vårdande schampo med B-vitamin, aloe vera, och havre. En blandning av eteriska oljor balanserar hårbotten och binder fukt i håret. Havre är en fin produkt som av någon anledning inte är så vanlig i hårvårdsprodukter.

Men faktum är att havre återställer fuktbalansen och vårdar håret intensivt, vilket gör den till en utmärkt ingrediens i hårschampo. Inte minst har vi huvudingrediensen citrongräs som stimulerar blodcirkulationen i hårbotten.


Redken Scalp Relief Soothing Balance Shampoo

Redken är ju världskända för sina förnämliga produkter och deras balanserande schampo är en helt underbar produkt som med en svalkande eukalyptus lugnar och lindrar håret samtidigt som det ger en balanserande återfuktning till hårbotten.

Massera in noggrant i håret och skölj sedan i omgångar med kallt vatten. Ditt hår kommer att bli frisk, fräscht, och som nytt!


Cutrin Bio+ Special Shampoo

Cutrins specialshampo är ett schampo som reglerar fettbildningen i håret samtidigt som den också avlägsnar både mjäll och klåda om du har problem med detta.

Det här är i det närmaste ett medicinskt schampo och det är en jättefin kur för dig som har problem med fet hårbotten. Den passar också särskilt väl för färgat hår eftersom schampot också vårdar hårstrået intensivt.


Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm Shampoo

Kérastases schampo lugnar och tillför fukt till hårbotten. Du får en skonsam rengöring och hårbotten blir samtidigt stimulerad och återfår sin naturliga balans.

Du får en frisk och svalkande känsla så att håret blir mjukt och glansigt. Som vanligt briljerar Kérastase och det här är en väldigt fint produkt för dig med fett hår.


Schwarzkopf BC Bonacure Scalp Genesis Purifying Shampoo

Här får din feta hårbotten en riktig spaupplevelse! Schwarzkopf schampo för fett hår avlägsnar effektivt talgöverskottet samtidigt som produkten innehåller en speciell formula som balanserar hårbotten.

Vitamin B5 stärker håret och tillför dessutom en massa fukt. Det här är ett schampo som du med fördel kan använda under en längre tid för att på sikt återställa håret och dess naturliga balans.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals