Bästa schampot för skadat hår 2024 – Återhämtning och förnyelse för hår och hårbotten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

De som inte stylar eller behandlar sitt hår överhuvudtaget idag är inte så värst många, särskilt inte bland kvinnor. För vissa är det här viktigare än annat fix med utseendet och många är vi som älskar att vara fina i håret och som gärna lägger ner en del tid och framförallt pengar på detta.

Resultatet kan dessvärre bli ett torrt och sprött hår och det kräver särskilt mycket omsorg om man behandlar sitt hår på olika sätt.

Ett riktigt bra, återfuktande schampo som återställer och vårdar skadat hår är a och o för den som har drabbats av kluvna toppar eller sprött hår, på grund av för mycket blondering eller annan behandling.

Vårt klimat är också sådant att vi behöver tänka på att lägga en slant på att använda oss av bra och effektiva schampon. Kyla och torr luft på vintern, likväl som sol och salta bad på sommaren, kan skada håret rejält och också försvaga det.

Kevin Murphy Re-Store Treatment tog hem första platsen i premiumkategorin och vi har ett pålitligt märke i John Masters Organics Evening Primrose Shampoo som vinnare i mellanprisklassen.

Vår budgetvinnare blev ingen mindre än REF Ultimate Repair Shampoo och Matrix Biolage Ultra HydraSource Shampoo kvalade in som specialare.

Premium: Kevin Murphy Re-Store Treatment

Kevin Murphy Restore shampoo slår många produkter på marknaden och här får du en produkt som kan bli din ledstjärna på vägen till friskare hår.

Du kan dessutom komplettera med både inpackning och balsam från samma serie för att boosta håret och få det att tillfriskna snabbare.

Fördelar

 • Parabenfritt
 • Doftar härligt

Nackdelar

 • Har man i grunden en fet hårbotten är det inte säkert att det här schampot passar

Mellan: John Masters Organics Evening Primrose Shampoo

Idag är det viktigt med veganska och inte minst ekologiska produkter för många. Man kan botanisera i John Masters utbud eftersom varumärket fokuserar på just den här typen av produkter.

Det här schampot för skadat hår gör jobbet på bästa sätt, tack vare rikliga mängder nattljusolja och hyaluronsyra. Extremt effektivt!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk
 • Sulfatfritt

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Budget: REF Ultimate Repair Shampoo

Detta är ett riktigt bra schampo för skadat hår för den som söker något effektivt i budgetklassen. Som de flesta budgetprodukter är det svårt att hitta en som klarar av de mest extrema uppgifterna och så är det även med detta schampo.

Har du riktigt risigt hår som frisören har konstaterat är bortom reparation, så är det nog inte den här du ska använda utan ett mer effektivt schampo.

Men för dig som har blonderat och torrt hår, eller ett hår som ofta värmebehandlas och du vill ha hjälp på vägen, är det här ett alldeles utmärkt schampo.

Fördelar

 • Innehåller naturligt kreatin i form av quinoa

Nackdelar

 • Personer med mycket svårt skadat hår kanske inte får hjälp av just den här produkten

Special: Matrix Biolage Ultra HydraSource Shampoo

Varumärket Matrix står för exklusivitet och kvalitet, det är något som de allra flesta känner till som regelbundet använder sig av hårvårdsprodukter av högre kvalitet.

Här är det aloe vera plantans funktion med sin extrema förmåga till återfuktning som fått utgöra förebilden för uppbyggandet för schampots beståndsdelar.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Kan kompletteras med andra produkter för ett helt vårdprogram

Nackdelar

 • Svårt att hitta några, men det skulle i så fall kunna vara att den är en av de dyraste produkterna på marknaden

Köpguide

Eftersom behandling med olika värmeredskap och stylingprodukter är en process som gradvis bryter ner håret och dess naturliga skydd är det viktigt att kompensera med ett vårdande schampo.

Hårets naturliga oljor och förmåga att återfukta rubbas och där kommer ett bra schampo för skadat hår in i bilden. Produkter av det här slaget finns i många olika kvaliteter och i lika många prisklasser.

Därför har vi velat sammanställa den här köpguiden och i testet finns något för den som vill ha riktigt väldokumenterade och exklusiva produkter, likväl den som vill ha en budgetprodukt som ger ett riktigt bra resultat.

Ett tips från oss är att man kompenserar sitt schampo för skadat hår med ett riktigt bra balsam och en hårinpackning, gärna från samma serie. Man får då en helhetslösning som gör att du får en behandling i flera steg som ger ett extra bra resultat.

Många tror att de har mer slitet hår än vad de egentligen har. Det som ofta fattas är att man lagt ner lite tid och pengar på en omsorgsfull behandling, som gett ett resultat som gör att håret är mycket friskare och fräschare.

Ibland krävs det alltså inte mycket för att förändringen ska bli väldigt stor åt det positiva hållet. I jakten på det perfekta schampot för skadat hår är det viktigt att man börjar med att konstatera vilken hårtyp man har och även naturligtvis orsaken till varför håret blivit skadat.

Har du ett hår som vanligtvis är inom spannet för normalt hår, det vill säga att det är lent och följsamt och sällan tovar sig, kommer ditt hår sannolikt att återhämta sig snabbare.

Det hår som inte är färgat har också en tendens att vara mindre slitet än de som färgats. Det här gäller alldeles särskilt blonderade hår.

Olika typer av symptom på skadat hår

Har du hårstrån som går av, kluvna, torra toppar eller känns det som att håret inte mår bra? När håret känns som ett blött tyg och är helt livlöst är det ett tecken på att du behöver ett riktigt bra schampo och kanske ett helt behandlingssystem för att åtgärda det.

För den som har ett hår som redan skadats och som inte går att reparera kan det faktiskt vara bättre att klippa bort det mesta och börja om på nytt. Men i många fall går det också att hitta lindrande och återställande produkter för att stärka och minimera skadan på håret.

Färgat hår

Den som färgar håret brukar också vilja att färgen ska hålla så länge som möjligt. Här kan man kombinera ett schampo för skadat hår med till exempel en inpackning som är färgbevarande.

Frisörbesök är dyra och det är väl värt att satsa en slant på en hårvård som är färgbevarande och förebygger skador.

Problem med hårbotten kan leda till skadat hår

Har du inte en fungerande hårbotten, så kommer håret inte att klara av att hantera värmeredskap, stylingar, och hårfärgningar.

Därför är det också viktigt att välja rätt produkter när man väljer sin hårvård. Välj en produktserie som tar hand om ditt skadade hår, likväl som dina eventuella problem i hårbotten.

Mjäll

Den vanligaste obalansen i håret är utan tvekan mjäll. Har man en känslig hårbotten som är drabbad av mjäll, betyder det ofta att man har torr hy och lite fukt i hårsäckarna och därmed är håret extra lätt mottagligt för skador och slitage. Mjäll kan också bero på svamp i hårbotten.

Oljig hårbotten

Många personer brukar vara frustrerade och irriterade på sin feta hårbotten, men här är det bra att betänka att det ändå har en viss vårdande nytta för håret.

Man bör komma ihåg att inte tvätta håret för ofta eftersom man då skapar ännu mer obalans, vilket kan sätta igång fettproduktionen i talgkörtlarna ännu mer. Har du dessutom ett skadat hår ska du definitivt inte tvätta håret varje dag.

Våra favoriter

Premium: Kevin Murphy Re-Store Treatment

Superfood för håret! Vad sägs om det? Här finns alla beståndsdelar som behövs för att håret ska kunna reparera sig, såsom arginin, lysin, och aminosyror. Produkten stärker håret och bidrar med fukt och gör det mer elastiskt.

Det är helt sulfat- och parabenfritt. Det här är perfekt för den som har superblonderat hår och torra, spröda hårtoppar. Med hjälp av Kevin Murphy Restore shampoo blir håret mycket lättare att borsta och reda ut.

Vi kan också rekommendera att man använder hela Kevin Murphys serie för reparation av skadat hår. Många som testar det här schampot älskar det verkligen. Vi kan bara hålla med! Resultatet blir mjukt och man känner att det är vårdat på djupet.

Användning:

Massera in det i hår och hårbotten och låt det sitta i ca 2-3 minuter. Om du har riktigt skadat hår kan du prova att låta det sitta ännu längre.

Fördelar

 • Parabenfritt
 • Doftar härligt

Nackdelar

 • Har man i grunden en fet hårbotten är det inte säkert att det här schampot passar

Mellan: John Masters Organics Evening Primrose Shampoo

Många idag föredrar ekologiska produkter och här är ett sådant shampoo, speciellt avsett för skadat och torrt hår. Ingredienser som stärker och vårdar i produkten är bland annat nattljusolja, vete, hyaluronsyra, och geranium.

Nattljusoljans uppgift är att återfukta och stärka håret och vetet bidrar med nyttiga aminosyror. Dessa bidrar till att håret blir glansigt och lättare att reda ut.

Hyaluronsyra är numera en väletablerad ingrediens i hud och hårvård. Ämnet bidrar med massvis med fukt till huden och håller den frisk och och stark.

Geranium stärker hårets yttersta fjällskikt. Det är det här fjällskiktet som gör att näringsämnena hålls kvar i hårstrået. Det fungerar som en slags försegling av de näringsämnen man tillför håret.

Användning:

En liten mängd schampo masseras in i fuktigt hår och sköljs därefter noggrant. För maximal återfuktning kan man massera in ytterligare en liten mängd av schampot och låta det sitta i en till två minuter. Därefter kan man behandla med balsam eller en inpackning.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Vegansk
 • Sulfatfritt

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Budget: REF Ultimate Repair Shampoo

Även budgetvarianten är ett sulfatfritt schampo som reparerar och stärker skadat hår. Den innehåller proteiner från naturliga källor som ger extra vård och ett lent resultat.

Schampot är också bra för den som vill ha en produkt som ser till att färgningen sitter i bättre och längre efter frisörbesöket.

De ingredienser schampot har är bland annat murumurusmör. Det är mycket fuktighetsbevarande och reparerar håret, samt ser till att det återfår sin mjukhet och glans efter en tids hårt slitage.

Schampot innehåller också ett skydd och är ett bra schampo att använda under sommarmånaderna eller på solsemestern, när håret är extra utsatt av sol, vind, och salta bad.

Användning:

Applicera produkten i hårbotten och hår, massera i ca en minut, och skölj sedan noggrant. Upprepa proceduren en gång till. Avsluta med ett vårdande balsam eller en bra hårinpackning.

Fördelar

 • Innehåller naturligt kreatin i form av quinoa

Nackdelar

 • Personer med mycket svårt skadat hår kanske inte får hjälp av just den här produkten

Special: Matrix Biolage Ultra HydraSource Shampoo

Aloe vera är nog bekant för de allra flesta. Plantan slog igenom stort på 90-talet, som både invärtes och utvärtes behandling för hud och hår.

I den här produkten har man låtit sig inspireras av både geranium och aloe vera-plantan och man har velat ta fram en produkt som ser till att håret aldrig torkar ut och att hårets fuktbalans aldrig dräneras.

Schampot hjälper också till att minimera frissigt hår och är väl lämpad för dig som är drabbad av flygigt hår som är svårt att kontrollera.

Vi kan intyga att det här ger håret en riktigt fuktboost och håret blir verkligt glansigt och vackert. För den som har torrt och och sprött hår, efter till exempel för alldeles för många blonderingar, kan vi varmt rekommendera den här produkten och den är väl värd pengarna.

Användning:

Applicera schampot i vått hår och massera hårbotten och skölj noggrant ur. Följ upp med ett bra balsam, gärna från samma serie efteråt.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Kan kompletteras med andra produkter för ett helt vårdprogram

Nackdelar

 • Svårt att hitta några, men det skulle i så fall kunna vara att den är en av de dyraste produkterna på marknaden

Våra utmanare

Redken Extreme Schampo

Redken Shampoo Extreme är avsett för den som behöver en produkt att bygga upp håret med igen och den kan ge exceptionell styrka till sprött och skadat hår.

Den här produktens byggstenar är bland annat de proteiner som tränger djupt ner i hårstråna och återuppbygger styrkan i hårstrået.

Ceramider tar hand om hårstråets fjällskikt och och förstärker förmågan för hårstrået att behålla näringsämnen som tillförs. Återfuktande ämnen gör att håret byggs upp och förstärks på nytt.

Fördelar

 • Stärker hårstråets fjällskikt

Nackdelar

 • För vissa kan håret kännas fett efter några behandlingar

Joico K-Pak Shampoo

Joico K-Pak Shampoo är utmärkt för dig som blonderar håret eller använder mycket värmeredskap. Här tillförs aminosyror och återfuktande, skyddande ämnen som gör att håret klarar av framtida påfrestningar mycket bättre.

Produkten innehåller både aloe vera och vitamin E som båda är välkända ingredienser för vård av håret och som verkligen har en påverkan på slitet och skadat hår.

Fördelar

 • Innehåller aminosyror som är extra vårdande för håret

Nackdelar

 • Inte särskilt drygt

L'Oréal Professionnel Absolut Repair Lipidium Shampoo

Ett schampo som reparerar och återuppbygger håret på djupet, men som samtidigt inte gör håret tungt och fett. Det passar bra för dig som till exempel har ett blandhår med skadade och spröda toppar med fet hårbotten.

Schampot mjukgör och gör håret glansigt. Här får man mycket för pengarna, som så brukar vara när det gäller L'Oréals produkter.

Fördelar

 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Fungerar inte så bra på det allra torraste håret

Marc Anthony Hydrating Coconut & Shea Butter Shampoo

Detta är ett sulfatfritt schampo från Marc Anthony. Kokosolja och sheasmör är väldigt vårdande och är produkter som många älskar i sin hudvård.

Med ingredienserna återuppbyggs styrkan i håret och du får ett kraftigt och välmående hår som får håret att kännas som nytt igen.

Flera produkter finns i Marc Anthonys serie och här kan man skapa sig ett helt hårvårdsprogram om man har ett hår som är mycket utsatt för värmebehandlingar och styling.

Fördelar

 • Innehåller kokosolja och sheasmör

Nackdelar

 • Egentligen inga, man ska komma ihåg att sulfatfria schampon inte löddrar lika mycket som vanliga schampon

L'Oréal Paris Elvital Anti-Breakage Schampo

Vår andra produkt från L'Oréal i det här testet. Här är en annan av varumärkets utmärkta schampon för den som inte vill lägga ner flera hundra på ett schampo för skadat hår.

Den här produkten riktar in sig specifikt på de skadade områdena och återuppbygger och reparerar håret och stärker därmed håret inifrån och bygger upp hårstråets yta.

Efter några behandlingar känns håret mycket starkare och smidigare igen. Den här produkten ingår i L'Oréals klassiska Elvital-serie.

Fördelar

 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Klarar inte att reparera det allra mest skadade håret
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals