Bästa schampot för torrt hår 2024 – Glans och styrka för sköra hårstrån

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du drabbad av slitet, torrt och skadat hår? Bra hårvård väldigt viktigt och inte minst ett bra schampo för torrt hår bör du ha hemma. Det finns många bra produkter på marknaden idag som kan hjälpa alla som drabbats av torrt hår.

Det är också viktigt att man tar hand om sig och sin kropp i övrigt, dricker mycket, och gärna tar några tillskott som hjälper hårets tillväxt. Det mesta som vi gör med vårt hår sliter också på det. Att tvätta, styla, och även borsta sliter på håret.

Med en mer skonsam vård och rätt produkter kan man få liv i håret igen. Det är också viktigt att man minimerar vanor som sliter på håret alltför mycket. I dagens test har vi tagit med tio stycken schampon.

Premiumvinnaren heter Lanza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo. I mellanklassen har vi Biolage HydraSource Shampoo och en budgetvinnare som heter Ikoo An Affair to Repair Shampoo. Specialaren idag är Olaplex Trio Treatment.

Premium: Lanza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo

Lanza har inspirerats från tahitisk och polynesisk skönhets- och hårvård när de använt ingredienser som traditionellt används där.

De är kända för sin vackra hud och sitt slitstarka hår och det är inte minst tack vare det att man nu använder kokosolja i så mycket hudvård, vars olja effektivt återfuktar och vårdar.

Det är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i det här extremt effektiva schampot som passar bra för våra allra mest slitna hår, såsom permanentat och blonderat sådant.

Fördelar

 • Kapslar in fukten effektivt i hårstrået

Nackdelar

 • En av marknadens dyraste produkter

Mellan: Biolage HydraSource Shampoo

Biolage Hydrasource Shampoo är särskilt bra för färgbehandlat hår. Det passar blonderat hår och permanentat hår särskilt bra.

Vid användning ska man låta den sitta i några minuter för att ingredienserna ska kunna verka mer på djupet. Schampot innehåller varken parabener eller silikoner.

Fördelar

 • Mycket vårdande och återfuktande
 • Dryg och prisvärd

Nackdelar

 • Ingen produkt för dem som är allergiska mot aloe vera

Budget: Ikoo An Affair to Repair Shampoo

Ikoos An Affair to Repair Shampoo är ett schampo som med quinoaprotein och solrosextrakt vårdar och reparerar håret. Den här passar för torrt hår, men knappast för den som har riktigt skadat och frissigt hår eftersom den inte räcker riktigt ända fram där.

Fördelar

 • Vegansk

Nackdelar

 • Alla som testade den i juryn tyckte inte den återfuktade ordentligt

Special: Olaplex Trio Treatment

Olaplex är en legendarisk produkt som först enbart var förunnat frisörer att köpa in, men som man numera även kan köpa som privatpersoner i onlinebutikerna.

Specialaren består inte bara av schampot, utan är ett helt kit där balsam och en behandling man ska använda en gång i veckan ingår.

Fördelar

 • Mycket effektivt
 • Används av frisörer världen över

Nackdelar

 • Kostar ganska mycket

Köpguide

Om inte kärnan i håret innehåller tillräckligt med fukt torkar hårstrået ut. Då avtar elasticiteten och håret blir svagare och det går lätt av. Håret består av ett trådliknande protein som heter keratin.

Det yttersta skiktet på hårstrået skyddar insidan med ett lager som liknar fiskfjäll. Fjället ska ligga platt och slätt mot håret. Då förhindras fukten att försvinna och då reflekteras också ljuset, så att håret får vacker lyster.

När fjällen öppnas är det alltså extra känsligt för skador. Det öppnas varje gång håret blöts ner. Vatten tränger in i strået, varpå fjällen reser sig. Vid styling så ruggas det här fjällskiktet upp ännu mer och håret skadas. Vänta därför alltid med att borsta håret tills det torkat.

Förbättra strukturen och reducera frissigt hår

En stark och välvårdad grund för håret är det viktigaste för att du ska kunna få ett hår med välbalanserade fuktnivåer. Har du torrt hår är det ett fuktgivande schampo med mycket näring som du är ute efter.

Schampon som innehåller olika typer av växtextrakt och proteiner är bra för dig med torrt hår. Aloe vera är en bra ingrediens som återfuktar och tar hand om håret på ett bra sätt.

Sulfater

Har man torrt hår kan det vara bra att undvika schampo med sulfater eftersom dessa ingredienser påverkar hårets naturliga fuktproduktion negativt. Det har en negativ effekt på lång sikt och det finns gott om produkter idag som inte innehåller sulfater.

Bra ingredienser i schampo för torrt hår

Det finns gott om naturliga ingredienser som är konstaterat bra mot torrt hår. Eteriska oljor, olika proteinvarianter, och extrakt från naturens skafferi utgör betydande ingredienser i de flesta produkter nuförtiden.

 • Eteriska oljor är också populärt bland tillverkarna att använda i schampo för torrt hår. Andra bra och populära produkter är:
 • Olika proteiner såsom risprotein och veteprotein bygger upp hårstråets struktur och tillför viktiga aminosyror som främjar hårtillväxten.
 • Sandelträolja är extremt fuktgivande och verksamt mot frissigt hår med kluvna toppar.
 • Schampo med olivolja tillför glans och är också verksamt mot mjäll.
 • Jojobaolja tillför fukt och vårdar håret.
 • Mangosmör är intensivt fuktgivande både för hårstrån och hårbotten.
 • Blåbär med mycket fukt berikar håret med vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 • Aloe vera är den berömda fuktgivande och reparerande växten som är fantastisk att använda både för hår och hud.

Komplettera håret med andra bra produkter

Endast ett schampo mot torrt hår gör inte att hela problemet är löst, utan man bör också använda ett balsam och en bra hårinpackning. Ett bra balsam, inpackning, och hårmask återfuktar håret och reducerar frissighet och trasslighet.

Kom ihåg att schampots främsta uppgift är att rengöra håret och det här är sist och slutligen en process som gör håret känsligt och extra utsatt, även om man har ett skonsamt schampo med mycket näringsämnen i.

Av den enkla anledningen är det alltså viktigt att komplettera med att alltid använda ett bra balsam efteråt och dessutom köra en inpackning eller hårmask någon gång i veckan.

En bra hårinpackning är baserad på olika naturliga oljor som verkar och återställer håret. Har du ett hår som är riktigt slitet och mår verkligt dåligt är det faktiskt bättre att skippa hårbalsamet och gå på en inpackning direkt.

Minimera hårstylingen

Värme sliter mycket på håret och dess fuktnivåer. Att föna och styla med olika värmeverktyg sliter oerhört på håret och kan man hitta ett sätt att minimera bruket av stylingverktyg är det det allra bästa.

Spara dessa till helg och festligare tillfällen. Försök att endast handdukstorka håret och lägg i lite stylingprodukter efteråt.

Färgning och blondering

Kemiska behandlingar är det som sliter allra mest på håret. Blekning och permanentning är de största bovarna för torrt hår. Keratin i håret är ihopbundet med varandra och det är det som gör att håret blir slitstarkt.

När man blonderar och permanentar, så fräter man bokstavligen sönder håret och det är det som gör att håret blir torrt, fult och slitet.

Då ska man vara ännu mer noggrann att tillföra proteiner tillbaka till håret, som i viss mån kan reparera skadorna och se till att håret blir starkare och friskare.

Kontrollera om ditt hår är skadat eller torrt

Så här kan du testa om ditt hår är verkligt skadat eller bara är torrt och frissigt. Då är det lättare att veta om du ska behandla håret med fler behandlingar eller om ett bra schampo för torrt hår räcker. Ta ett hårstrå, blöt det, och håll det mellan fingertopparna i varje hand. Dra försiktigt i båda ändarna.

Ett friskt hår stretchar ut ungefär en tredjedel och dras tillbaka som en gummisnodd när du släpper det. Om håret inte dras tillbaka till den ursprungliga längden, så är det ett tecken på att att det är torrt.

Om håret går av när du börjar stretcha på det är det ett säkert tecken på att du har ett skadat hår och du behöver använda ordentligt med olja, inpackningar, och proteinprodukter. Ett bra kosttillskott för hud och hår är också bra.

Våra favoriter

Premium: Lanza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo

Lanzas schampo innehåller keratin-protein som kapslar in fukten i håret. Det som är den huvudsakliga beståndsdelen i produkten är den tahitiska tamanunötsoljan som har en mycket läkande effekt och även tillför fukt och skyddar mot solens strålar.

Genom sina fuktgivande egenskaper bygger oljan upp hårstrået på nytt och det här är en produkt perfekt för dig med skadat hår eller som blonderar och permanentar det. Schampot är sulfatfritt, vilket också bidrar till att förmågan att binda fukt blir ännu större.

En annan mycket intressant ingrediens är en polynesisk ört. Extraktet används traditionellt i många schampoprodukter bland Söderhavsöarna i Stilla Havet.

Örten löddrar och rengör på ett effektivt sätt, utan att för den skull ta bort näringsämnen och viktiga oljor för håret och hårbotten.

Tveka inte att kombinera balsamet och oljan från samma märke för att få en hårvård som verkligen gör håret mjukt, silkeslent och friskt.

Är man drabbad av skadat hår är det här en mycket bra produkt att kunna få håret tillbaka till sitt ursprungliga skick med. Den binder in fukten mycket effektivt och hårstrået kapslar in fukten upp till dubbelt så länge som med ett vanligt schampo.

Fördelar

 • Kapslar in fukten effektivt i hårstrået

Nackdelar

 • En av marknadens dyraste produkter

Mellan: Biolage HydraSource Shampoo

Biolage HydraSource Shampoo är ett djupverkande schampo som vårdar mycket torrt hår och som också är skonsam och extra bra för färgbehandlat hår.

Schampot är utan silikoner och parabener och innehåller aloe vera och passionsfrukt. Båda dessa ingredienser är rikligt återfuktande och passionsfrukten innehåller även mycket antioxidanter som bidrar till håret hälsa.

Håret blir mjukt och följsamt och har väldigt många nöjda kunder som tycker att det här är en mycket prisvärd produkt. Det tycker också juryn. Perfekt för dig som permanentar och färgar håret.

Du applicerar det lite grann som ett balsam genom att låta det sitta i håret i 35 minuter, så att alla näringsämnen och allt fukt dras in i håret.

Fördelar

 • Mycket vårdande och återfuktande
 • Dryg och prisvärd

Nackdelar

 • Ingen produkt för dem som är allergiska mot aloe vera

Budget: Ikoo An Affair to Repair Shampoo

Ikoo har snabbt etablerat sig på marknaden de senaste åren genom sina lyxiga och vårdande hårprodukter med vacker design till ett förmånligt pris.

Deras produkter är veganska med naturligt innehåll och de har fokuserat särskilt mycket på vårdande schampo av olika varianter.

An Affair To Repair Shampoo är en blandning av solrosolja och quinoa, vilket bidrar med mycket fukt och reparation till ett sprött och slitet hår.

Quinoa är proteinrikt och gör att hårets egen färg fördjupas och att färgtoner förstärks. Solrosfröoljan innehåller ett naturligt UV-skydd.

An Affair To Repair innehåller inte paraffin, silikoner, parabener, eller artificiella ingredienser. Produkten är också vegansk och inte testad på djur.

Fördelar

 • Vegansk

Nackdelar

 • Alla som testade den i juryn tyckte inte den återfuktade ordentligt

Special: Olaplex Trio Treatment

Olaplex har revolutionerat marknaden när det gäller hårvård och och i början var dessa schampon och andra hårvårdsprodukter enbart till salu till frisörsalongen och spainrättningar.

Produkten har en egen molekyl som sammanlänkar de svavelbindningar som gör att håret blir friskt och starkt. Det är alltså inte bara schampot, utan även efterbehandlingsprodukter, så du får hela kitet på en och samma gång.

Förutom schampo och balsam får du en behandling som du ska använda en gång i veckan. Alla de här produkterna kompletterar varandra på ett perfekt sätt och håret uppnår en normal fuktnivå och blir friskt och starkt.

Mycket bra för dig med platinablonderat hår för dig som har riktigt skadat hår och kanske till och med står i begrepp att klippa bort det.

Det kan definitivt vara värt att prova det här först en gång och se om håret blir bättre. Produkterna är veganska, parabenfria, glutenfria samt helt utan parfym.

Fördelar

 • Mycket effektivt
 • Används av frisörer världen över

Nackdelar

 • Kostar ganska mycket

Våra utmanare

Maria Nila True Soft Shampoo

Maria Nila har veganska, miljövänliga schampon och hårinpackningar. Innehåller varken parabener eller sulfater och den här är väldigt omtyckt av många som har torrt och skadat hår. Passar alldeles utmärkt för personer med blonderat hår och de som har problem med hårbotten.

Den verksamma beståndsdelen är arganolja som förseglar håret och binder in fukt och dessutom tillför glans och vitalitet. Produkten reducerar också färgförlusten för färgat hår och har ett inbyggt skydd.

Fördelar

 • Sulfatfritt

Nackdelar

 • Doftar karamelligt

Kevin Murphy Hydrate-Me Wash Shampoo

Kevin Murphy är ett utjämnade, fuktgivande schampo för normalt till torrt hår. Den är bra på att minska synligheten av kluvna toppar och ger omgående ett mjukare och mer välvårdat resultat.

Kevin Murphys Hydrate-Me Wash Shampoo innehåller många vitaminer och antioxidanter som ger håret en frisk lyster och förhindrar att håret förlorar mer fukt än nödvändigt vid tvätt.

Fördelar

 • Innehåller mycket vitaminer

Nackdelar

 • Inte så drygt och det går åt mycket om man har tjockt hår

L:a Bruket Schampo

Här har vi ett schampo med intressanta produkter som boostar hår och hårbotten. Den här är perfekt inte bara för dig som är drabbad av torrt och frissigt hår, utan är även för dig som som har problem med exempelvis klåda i hårbotten.

Svartpeppar och koriander är antiseptiskt och stimulerar också blodcirkulationen i hårbotten, vilket i sin tur stimulerar hårväxten.

Aloe vera mjukar upp och återfuktar, havreextrakt reparerar och återställer fuktbalansen. Den innehåller också veteprotein, vilket helt och hållet ersätter silikon i produkten.

Fördelar

 • Många naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Doften kan upplevas som udda

Björn Axén Repair Shampoo

Anrika Björn Axén har tagit fram det här schampot som reparerar mycket torrt och skadat hår. Här får du hjälp för både hår och hårbotten och du får en hög koncentration av vårdande mineraler och proteiner som kommer från alger.

Kombinera med Björn Axén reparerande balsam, så har du en helhetslösning som du kommer att märka resultat med på relativt kort tid.

Fördelar

 • Svensk kvalitet när den är som bäst

Nackdelar

 • Du måste använda den ett tag för att märka resultat

Briogeo Don’t Despair, Repair! Super Moisture Shampoo

Bara titeln gör det värt besväret att kolla in närmare på den här produkten. Här har vi ett superåterfuktande schampo som är sulfatfritt och dessutom innehåller ekologisk kokosolja, algextrakt, och biotin.

Den återfuktar och reparerar håret, utan att det för den sakens skull bli tung eller platt. Den passar färgat och permanentat hår. Det här är dock inte för den som har riktigt skadat hår. Då är det bättre att titta på exempelvis Olaplex.

Fördelar

 • Innehåller kokosolja

Nackdelar

 • Passar inte de mest skadade håret

L'Occitane Aromachologie Repairing Shampoo

Här har vi ett spännande schampo som innehåller olika vegetabiliska oljor. Här finns en hel rad växtextrakt från pelargon, lavendel, kvanne, och patchouli.

Vi har också veteprotein i produkten som gör att man på ett effektivt sätt kan reparera färgbehandlat och kemiskt behandlat hår.

Fördelar

 • Många, effektiva aktiva beståndsdelar

Nackdelar

 • Lavendel kan vara allergent för vissa
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals