Bästa schampot 2024 – Förvandla ditt hårproblem till vackert och starkt hår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla drömmer väl om att ha det där perfekta håret, vare sig det är ett riktigt långt hårsvall eller den skarpaste pixie-frillan. För att få underbart hår måste man verkligen ta hand om och vårda det. Och detta börjar med ett riktigt bra shampoo.

En del personer kanske inte har så många hårproblem (grattis!), men hur ska vi med torr hårbotten, oljigt hår, eller skadat hår få någorlunda friskt hår?

Detta behöver inte betyda att man slutar upp med värmestyling eller att färga håret helt, utan det gäller att hitta ett shampoo som är speciellt utformat för just det problem du har.

Sedan finns det shampon som inte specifik behandlar ett visst problem och passar för alla hårtyper, men som kan hjälpa ändå. Det är helt enkelt upp till var och en att hitta det som passar ditt unika hår.

Vi har därför gått loss på shampon i hopp om att hjälpa dig att hitta din nya favorit eftersom det inte alltid är lätt att navigera sig i shampoojungeln.

Vi har även fokuserat på att hitta shampon som är antingen veganska eller ekologiska och har föredragit svenskproducerade märken över andra storsäljare.

Premiumvinnaren och vår absoluta favorit blev därför ingen annan än Head and Hair Heal Shampoo från Maria Nila. Detta shampoo bidrar till en stimulerande hårproduktion och är som en superhjälte mot hårbottenproblem. 

En tuff konkurrent för vår absoluta favorit var mellanklassens vinnare Bynoor Pure Volume Shampoo som både vårdar håret samtidigt som det piffar upp håret med mer volym.

Ett budgetalternativ har vi med den otroliga Inecto Naturals Coconut Shampoo som nästan är för bra för att vara sann för det fantastiska billiga priset.

En specialare har vi med John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo. Det var en storfavorit hos hela testpanelen då det verkligen är ett allroundshampoo som passar för alla hårtyper och problem.

Läs vidare för utförliga recensioner av alla shampon för att hitta din mirakelkur!

Premium: Maria Nila Head and Hair Heal Shampoo

Ett underbart veganskt shampoo som behandlar och reducerar mjäll och andra hårbottenproblem - du kommer inte ha kliande eller irriterande hårbotten efter du använt detta shampoo.

Shampot har en god doft, stimulerar hårproduktion, och är drygt så det lyxiga priset kommer definitivt vara värt det. Med detta shampoo kommer du få ett friskt och sunt hår. 


Mellan: Bynoor Pure Volume Shampoo

Bynoors shampoo blev en stor favorit då det är helt vegansk och ett svenskt märke, men också tack vare de fantastiska egenskaperna. 

Shampot återfuktar håret, ger volym, och håller det friskt och lätt med en god doft av piggelin. Passar bäst för er med tunt och fint hår.


Budget: Inecto Naturals Coconut Shampoo

Ett superbilligt (seriöst, det är nästan för bra för att vara sant) budgetalternativ med en underbar doft av kokos som har vårdande egenskaper.

Det är 100% veganskt och ekologiskt och hjälper till att motverka friss samtidigt som det stärker håret och gör det mjukt och lent.


Special: John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo

Vi har med en specialare som helt klart var det shampoo som alla verkligen älskade, men som inte riktigt var favoriten. Dessutom är den utformad att passa alla hårtyper.

Här är det endast ekologiska växtoljor som har använts för att få fram ett shampoo som hjälper till att stärka håret, göra det följsamt, och lättutredligt. Perfekt!

Varför ska du lita på oss?

Som jag kan ha nämnt i tidigare artiklar, är jag ganska så stolt (okej, otroligt stolt) över mitt hår. För det nakna ögat är det kanske inget speciellt, men jag har lyckats hålla det friskt och sunt sedan jag var en ung 20-åring då jag märkte att mitt hår inte mådde så bra.

Jag bestämde mig för att jag skulle ha en bra balans mellan styling och hårvård, och har därför provat otaliga produkter för att hitta de som verkligen hjälper mig med min stolthet över mitt hår. 

Sedan har jag samlat ihop en grym testpanel bestående av 6 andra kvinnor som alla har olika hårtyper och som alla vill förbättra och bli av med sina hårproblem. Tillsammans har vi år av erfarenhet av hårrelaterade produkter och speciellt shampon.

Vem behöver köpa ett shampoo?

Alla har säkert redan ett shampoo liggandes hemma i badrummet och alla har använt shampoo hela livet. Det är ett löddrande hopkok som gör rent och stärker håret och vem vill inte ha det?

Visserligen finns det många som bojkottar shampoo på grund av att de tycker att det förorenar håret eftersom många shampon innehåller dåliga och ibland farliga ämnen.

Som jag sa i början av artikeln har vi därför fokuserat på produkter som innehåller naturliga och vårdande ämnen och är fria från exempelvis parabener och sulfater.

Med ett bättre shampoo behöver man inte heller tvätta det lika ofta och om man har ett bra balsam eller andra hårvårdande produkter kommer håret må tipp topp. 

Hur kom vi fram till vilka shampon vi skulle testa?

Här har vi både utforskat olika butiker för att kolla in vad för shampon som finns att välja mellan, och även tagit våra frisörer till hjälp genom att de har föreslagit vad de använder på deras salonger och andra expertisråd.

Vi har gått igenom otaliga recensioner på internet för att se vilka shampon som säljer bäst i nätbutiker. Vi har sedan valt ut våra shampon från bland annat nordicfeel.se, cocopanda.se, och kicks.se.

Hur testade vi shampona?

Vi har testat två shampon var under två månader för att få så mycket tid som möjligt på oss att se en skillnad. Vi har testat shampona separat och med olika balsam, håroljor, hårinpackningar, och annat.

Vi har försökt matcha personens hårproblem- eller typ med shampots egenskaper för att verkligen kunna fastställa om det hjälper eller inte. 

Innan testet såg jag till att det fanns ett speciellt kategori- och poängsystem som skulle följas och att shampots alla komponenter och resultat skulle noteras.

Vi har även skickat ut en enkät med öppna och slutna frågor till privatpersoner som har köpt någon av de shampon vi hade med i testet för att få ett mer utförligt resultat. Detta har sammanställts med vårt egna test.

Våra favoriter

Premium: Maria Nila Head and Hair Heal Shampoo

Vi ÄLSKAR Maria Nila och alla hennes produkter, men detta shampoo är helt överlägset. Det har många egenskaper, men det vi tyckte bäst om är att det är antiinflammatoriskt och stimulerar hårbotten och bidrar till ökad hårväxt.

Detta är tack vare aminosyror, Apigenin, och Vitamin E som alla livar upp och förstärker hårsäckarna. Den andra fördelen är att Aloe Vera-extrakt och Piroctone Olamine tar hand om din hårbotten genom att reducera mjäll och andra problem. 

Även håravfall motverkas med hjälp av Oleanolic Acid. Nu förstår ni kanske varför shampot har getts namnet ‘Head and Hair Heal Shampoo’.

Dessutom tycker vi om att det räcker med en liten mängd för att få upp ett rejält lödder, vilket alltså gör att en flaska kommer räcka väldigt länge.

Resultatet blir även att man får ett underbart mjukt hår, och de testpersoner som hade hårproblem, som torr/irriterad hårbotten, upplevde en klar förbättring. Detta shampoo passar även bra för normalt hår som då håller håret mjukt och friskt.

Det finns några olika storlekar att välja mellan och dessutom kan du komplettera med samma balsam eller hårmask. Vi älskar även att shampot - och alla Maria Nila produkter - är veganska och cruelty free. Cirkapris på 250 kronor för 350 ml.


Mellan: Bynoor Pure Volume Shampoo

Bynoors shampoo Pure Volume är ännu ett svenskproducerat och veganskt märke vi älskar. Det är även sulfat- och parabenfritt. 

Detta shampoo kan rekommenderas för er som har tunt och fint hår, men passar även för normalt hår. Det är ett uppfriskande shampoo som ger en gnutta volym; tyvärr ingen storslaget volym, men definitivt en hjälp på vägen.

Den verkande ingrediensen är Vitamin B5 som bidrar med återfuktande egenskaper och hjälper även håret att behålla det tills nästa tvätt.  

Vi märkte att det är ett bra shampoo att använda för färgat eller blekt hår då håret håller sig mjukt. En svag doft av piggelin bidrar till en upplivande helhet och håret känns rent tillochmed efter 2-3 dagar.

De flesta tyckte även att shampot var drygt med ett bra lödder, men de som hade väldigt torr hårbotten fick ta till lite mer av shampot åt gången för att få samma resultat. Cirkapris på 180 kronor för 250 ml.  


Budget: Inecto Naturals Coconut Shampoo

Om du är mån om miljön och vill investera i veganska produkter men måste hålla dig till en budget ska du definitivt kolla in Coconut Shampoo från Inecto. Om det inte skulle vara nog med att det är helt veganskt, är det dessutom ekologiskt. 

Detta är ett underbart budgetalternativ för er som har skadat eller frissigt hår. Här är den viktigaste ingrediensen kokosolja som återfuktar, stärker, och reducerar frissigt hår. Shampot innehåller inga parabener heller.

Den är utformad för torrt till normalt hår och våra testpersoner med torrt hår upplevde en otrolig skillnad med detta shampoo, då det blev mjukt och följsamt.

Just denna kommer med en underbar kokosdoft, men det finns även ett Argan shampoo om man föredrar det. Ett väldigt prisvärt shampoo med ett cirkapris på 60 kronor för 500 ml (helt sjukt billigt)!


Special: John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo

Vi ville ha med ett fantastiskt shampoo som passar för alla hårtyper, eftersom vi mest har fokuserat på shampon för skadat hår eller torr hårbotten. Och detta shampoo från John Masters kan verkligen rekommenderas till alla. 

Som namnet förmedlar finns här rosmarin och lavendel som huvudingredienser, men de är endast 2 bland hela femton stycken växtoljor som är ekologiskt certifierade.

Även soja- och veteprotein har blandats in i detta fantastiska hopkok för att göra håret starkt och lättutredligt. För alla er som älskar att konstant färga håret, och inte ens vet din naturliga hårfärg längre, kan jag meddela att detta shampoo fungerar bra för erat hår.  

För att få håret rent och för att det ska få sig en ordentlig återfuktingsbomb rekommenderas det att shamponera in håret två gånger, vilket vi såklart provade. 

Det är ingenting som märks på en vecka, men testpersonen märkte att detta började fungera för henne då hon meddelade att hennes hår blev mycket mjukare och håller sig rent längre vid slutet av testmånaden.

Shampot finns även i några andra utföranden, men notera att de varierar i pris. Just denna underbara variant kommer för ett cirkapris på 250 kronor för 236 ml.

Bra att tänka på innan du köper shampoo

Var noga med att veta vad du behöver/vill ha. Om du har normalt hår och endast vill ha ett bra, kanske vårdande och miljövänligt shampoo, ska du såklart se till att shampot har de egenskaperna.

Om du har specifika problem ska du inte nöja dig med första bästa shampoo utan du måste verkligen göra lite research.

Det bästa sättet att veta om ett schampo fungerar är att läsa kundrecensioner eller test som detta då personer med liknande problem redan har provat shampot och fått antingen ett bra eller dåligt resultat.

Köp eller beställ även den minsta storleken om du vill prova men inte riktigt är säker, då du inte slösar lika mycket pengar om det visar sig att shampot inte duger.

Sist men inte minst - och detta kanske kan tyckas lite larvigt för vem kan inte använda ett shampoo? - men läs och följ alltid instruktioner om det finns några.

De veganska och ekologiska shampona är produkter som speciellt har utformats med just det hårproblemet i åtanke och med andra produkter än de som vanligtvis ingår i shampon, och vissa rekommenderar exempelvis att tvätta håret två gånger med shampot för att det ska fungera.

Våra utmanare

Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Alla känner nog till Moroccanoil och har förhoppningsvis provat någon av alla deras fantastiska produkter. Om du inte har det är det kanske detta shampoo som blir första gången. 

Arganolja, fettsyror, och keratin drar fram ditt hårs alldeles egna egenskaper och stärker det skadade eller torra håret. Verkligen värt att prova. Dess cirkapris på hundralappen gör det inte svårt heller.


REF Ultimate Repair Shampoo

Värmestylar eller färgar du ofta ditt hår och har som resultat fått skadat och torrt hår? Då kan detta shampoo från REF vara lösningen. Det innehåller växtextrakt som åter bygger upp ditt hårs vitalitet och håller det starkt.

Du får även en glansighet och håret hålls mjuk och lent tack vare stärkande proteiner. Den kommer för ett överkomligt cirkapris på 210 kr för 285 ml.


Macadamia Rejuvenating Shampoo

Har du torrt hår kan detta shampoo från Macadamia komma väl till hands då det rengör och återfuktar ditt hår. Det innehåller inga parabener eller sulfater så du kan lita på att ditt hår kommer må bra.

Detta hjälper också till att skydda håret mot all sol och vind och rusk du utsätts för under en vanlig dag. Just denna flaska kommer för ett cirkapris på 150 kronor för 300 ml, vilket vi tyckte var ett riktigt kap.


Noir Grand Opening Volume Shampoo

Ännu ett svenskt shampoo som alla i testpanelen blev helt galna över. Som namnet förmedlar är det meningen att den ska ge volym, vilket den även gör till viss del beroende på vad för hår du har.

Den kan användas av alla hårtyper för att förstärka och ge näring åt håret, detta tack vare bland annat växtextrakt. Dessutom är den fri från parabener. Cirkapris på 280 kr för 250 ml.


Grazette of Sweden ProCortexx Shampoo

Här har vi ett shampoo med många vårdande och stärkande egenskaper. Bland annat bidrar solros- och havtornextrakt med UV-skydd och de är rika på antioxidanter. 

Shampot rengör på djupet samtidigt som det hjälper till att bygga upp håret och stärka det. Det bästa är att det även har värmeskyddande egenskaper och är sulfatfritt. Cirkapris på 700 kronor för 1000 ml.


Matrix Biolage Hydrasource Shampoo

För dig som har väldigt torrt hår och är i djupt behov av en återfuktingsbomb varje gång du tvättar håret ska du kolla in Biolage Hydrasource Shampoo från Matrix. De har utvecklat ett shampoo som återfuktar på djupet tack vare Aloe Vera.

Ingrediensen förbättrar ditt hårs naturliga absorberingsförmåga och bidrar även med att fuktnivåerna behålls vad ditt hår än utsetts för.

En annan fördel är såklart att håret blir mjukt och följsamt samtidigt som det ser rent och friskt ut. Cirkapriset 350 kronor är överkomligt då man får hela 1000 ml.  


R+Co Atlantis Moisturizing Shampoo

Detta otroligt återfuktande shampoo från R+Co är till för er med väldigt tjockt hår som kanske stylar det lite för mycket så det blir torrt och skadat. Här finns fuktgivande egenskaper som kommer fixa till det, ska du se.

Även om det har slitits ut under för mycket sol eller hårfärgning är detta en räddare i nöden. Cirkapriset 310 kr för 241 ml är värt att prova om ingenting annat har fungerat för dig.


Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo

Detta är ett shampoo du ska prova om du har problem med din hårbotten som kliar eller om du har mjäll.

Det var många i testet (enkäten) som märkte att de problemen reducerades och var exalterade över att fortsätta att använda det för att se om det försvann helt.

Din hårbotten kommer stimuleras med ett resultat av frisk och livfullt hår. Dessutom får man lukta gott av peppermint. Cirkapris 280 kr för 300 ml.


Maria Åkerberg Shampoo Mentha

Ett ekologiskt shampoo av småfavoriten Maria Åkerberg som alltid lyckas glädja oss med hennes produkter. Detta mynta shampoo - det doftar ljuvligt - är såklart inget undantag.

Shampot är speciellt utformat för att bekämpa mjäll och svamp som kan ha uppstått i din hårbotten. Detta är tack vare en unik mjölksyra som motverkar just dessa problem. Cirkapriset 320 kronor är överkomligt för 500 ml.


Grown Alchemist Shampoo 2.0 Strengthening

Har du slutat värmestyla eller färga ditt hår för att det bara blir slitet och torrt? Då ska du prova detta 2.0 Strengthening shampoo från Grown Alchemist eftersom det har utvecklats för att ta hand om just dessa problem.

Här kommer provitamin B5, vitamin B7, och extrakt från ringblommor samman för att återfukta och reparera din skadade hårbotten. Det hjälper även till att stärka hela håret. Utan sulfater. Cirkapris på 255 kronor för 200 ml.


Frågor och svar

Varför ska man använda schampo?

För att schampo rengör håret, helt enkelt. Det finns dessutom schampo som passar för olika hårtyper, samt med olika egenskaper, så schampot kan stärka håret och få det att må bra.

Vad innehåller schampo?

Tensid, salter, pH-tillsatser, konditioneringsmedel, antistatiska ämnen, konserveringsmedel, och parfym. Alla schampon, såväl dyra som billig, innehåller i princip samma ingredienser.

Vilket schampo ska man välja?

Det finns schampo för olika hårtyper, såsom för torrt och sprött hår eller färgat hår och så vidare. Det finns schampo som reparerar skadat hår och schampo som tar bort eller motverkar mjäll. Man väljer helt enkelt det schampo som passar bäst.

Vad kostar schampo?

Priset på schampo varierar väldigt mycket, det finns såväl billigare sorter för under femtiolappen som dyrare sorter för flera hundra eller till och med tusen beroende på storleken, men då är det oftast märket som kostar.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals