Bästa serumet för torr hy 2024 – Vårdande elixir som återfuktar på djupet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Torr hy kan bero på flera olika saker. Det kan vara genetiskt betingat och något som är vanligt hos medlemmarna i en familj. Även yngre personer med akneutbrott och oren hy, kan ha torr hy i övrigt. Mogen hy blir generellt ofta också torrare med åren och förlorar samtidigt sin spänst.

Återställ huden med ett serum för torr hy

Det finns alltså väldigt många grupper som har stor glädje av långsiktig återfuktning och här kommer fuktserum in i bilden. Det är förmodligen det säkraste kortet att ta till, för den som både vill ha omedelbart resultat och den som vill få en verkan på lång sikt.

I vår stora köpguide går vi grundligt igenom vad ett serum för torr hy bör innehålla, för att vara effektivt. Vi har också sammanställt en lista med rekommendationer på serum som är utmärkta alternativ för den som vill ha ett bra fuktserum. 

Som vanligt har vi delat in våra köptips i olika kategorier. I premiumklassen vann M Picaut Hydra Miracle Serum. Vår mellanvinnare heter Clarins Hydra-Essential Intensive Bi-Phase Serum. Är du ute efter något i en lägre pris prisklass, kan vi varmt rekommendera budgetprodukten Emma S. Moisturising Serum

Specialaren är ett fuktserum för alla som inte vill kompromissa med ingredienser och effektivitet och är beredd att betala för det. Filorga Hydra-Hyal Intensive Hydrating Plumping Concentrate är helt enkelt alternativet för dig som vill ha extra allt!

Premium: M Picaut Hydra Miracle Serum

M Picaut är en favorit för många och det var inte svårt att konstatera att den har sin givna plats i den här köpguiden. M Picaut innehåller endast naturliga ingredienser och du hittar inga kroppsfrämmande ämnen eller konserveringsmedel i serumet. 

Tillverkningsmetoden är avancerad och högteknologisk, och M Picaut kompromissar aldrig med kvaliteten. Serumet är både intensivt vårdande och återfuktande. Dessutom är M Picaut ett svenskt varumärke, vilket är extra roligt.

Fördelar

 • Med hyaluronsyra
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Doftar inte så mycket

Mellan: Clarins Hydra-Essentiel Intensive Bi-Phase Serum

Serum för personer med den allra torraste hyn. Passar mogen hud särskilt bra, eftersom den har en rad verksamma ämnen som tränger ner på djupet och återfuktar inifrån. Clarins serum kan också ha en viss utfyllande effekt och ge intrycket av minskade fina linjer och kråksparkar kring ögonen.

Fördelar

 • Hög andel ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Budget: Emma S. Moisturising Serum

Emma S. Moisturising Serum är ett budgetserum med exceptionellt hög kvalitet. Här får du rent innehållsmässigt otroligt mycket för pengarna och dessutom är det en svensk produkt, vilket förstås känns extra roligt. 

Anledningen till att produkten kunnat hålla en lägre prisbild, tror vi beror på att produkten har en något mindre exklusiv förpackning, än flaskorna som serum ofta förpackas i.  

Här medföljer ingen flaska med pipett, utan produkten förpackas i en tub. Du applicerar serumet genom att klämma ut innehållet från en långsmal pip. Trots att det inte är optimalt och pipett är det bästa, fungerar det ändå tillfredsställande.

Fördelar

 • Med hyaluronsyra

Nackdelar

 • Ingen pipett

Special: Filorga Hydra-Hyal Intensive Hydrating Plumping Concentrate

Filorga Hydra-Hyal Intensive Hydrating Plumping Concentrate är ett mycket exklusivt serum som enligt entusiastiska användare håller vad de lovar, när det gäller att fylla ut huden och minska rynkor. En exklusiv kombination av flera olika typer av hyaluronsyra, bildar ett gelé som tränger in på djupet och hjälper till att fylla ut rynkor och slapp hy.

Fördelar

 • Fyller ut rynkor
 • Rikligt och återfuktande

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Innehåller artificiella ingredienser


Köpguide

Serum för torr hy = fuktserum

Torr hy är något som kan drabba oss alla, oavsett ålder och livsstilsvanor. Vi bestämde oss därför att sammanställa den här artikeln om serum för torr hy, för att ta reda på om serum är den effektivaste kuren för att på lång sikt råda bot på torr och fnasig hy. Vi tror att alla med torr hy, unga som gamla, kommer att ha glädje av vår stora köpguide i ämnet!

Torr hy är något som många drabbas av och det kan ha flera orsaker. Exempelvis torkar inomhusluft ut huden och gör den känslig och lättirriterad. Många sitter framför datorn hela dagarna och även det har visat sig att torka ut huden.

Även kyla, stark sol och mycket smink torkar ut huden. Vårt klimat har en uttorkande effekt på hyn och därför är det särskilt viktigt att hålla huden återfuktad på ett bra sätt under vinterhalvåret. De senaste årens explosion av hudvårdsprodukter och inte minst uppkomsten av riktigt bra serum för torr hy, gör det lättare att få bukt med problemet.

Skonsam rengöring är viktigt för torr hy

Förutom bra, återfuktande serum och andra produkter är en skonsam och effektiv rengöringsrutin väldigt viktig. Är huden full av sminkrester och orenheter, kan inte de återfuktande produkterna tränga in i hudens djupare lager ordentligt. Men det är heller inte bra att tvätta dig alltför ofta.

Att rengöra så skonsamt som möjligt för att bevara hudens egna fetter, är viktigt. Det är exempelvis sällan nödvändigt att köra en avancerad tvättrutin på morgonen. 

En lätt sköljning med vatten för att få bort hudens slaggprodukter som den utsöndrar under natten, räcker alldeles utmärkt om du tvättat bort smink och har rengjort ansiktet kvällen innan. 

En bra kvällsrutin kan exempelvis se ut så här:

 • Börja med att tvätta händerna. Du vill sannolikt inte gnugga runt bakterier och smuts från dem i ansiktet. Har du kontaktlinser, ska du ta bort dem innan du börjar med din rengöringsrutin.
 • Ta sedan bort allt ögonsmink. Huden kring ögonen är tunn och känslig och du behöver gå försiktigt fram. En bomullsrondell med en bra sminkborttagning är det mest effektiva. Håll bomullsrondellen med remover mot ögat en stund, innan du försiktigt torkar bort sminket. Kom ihåg att aldrig gnugga ögonen med bomullen.
 • Rengör därefter resten av ansiktet genom att massera in din rengöring med cirklande rörelser. Börja vid pannan, över ansiktet och sluta vid dekolletaget.
 • Skölj därefter noggrant. Använd först ljummet vatten, sedan kallt. Det här sista steget är bra, eftersom det drar samman porerna och ger din hud lyster. Klappa sedan ansiktet torrt med en ren handduk.
 • Återfukta sedan huden med ett bra, fuktgivande serum och en fuktboostande ansiktskräm. Det här brukar normalt räcka, men du kan också avsluta med jojobaolja eller sheasmör, om du vill kapsla in fukten över natten.

Varför ska jag använda serum?

Bara för några år sedan var serum fortfarande inte känt för alla, men idag är det en självklar del av hudvårdsrutinen för många. Ett serum är ett tunt, flytande koncentrat av aktiva näringsämnen och konsistensen gör att den snabbt kan tas upp även av hudens djupare lager. 

Koncentratet av näringsämnen i serumet gör att du tillför extra mycket nyttigheter för huden. Serumet intensifierar och effektiviserar alltså hudvården betydligt. 

För att återfukta torr hy, behöver du använda dig av produkter som snabbt absorberas av huden och som inte kladdar. Även fast du har en torr hy, är det inte bra att använda produkter som lägger sig på en som en fet hinna på ansiktet. Kom ihåg att det huden egentligen behöver är fukt.

Ett exempel på en ingrediens som brukar ingå i serum är hyaluronsyra. Det är en syra som tränger in i huden och som sväller flera gånger sin egen vikt. Det gör att huden återfuktas, fylls upp och rynkor slätas ut. Serumet kan också bidra till att ge huden mer lyster, eftersom den kan exfoliera och bidra med väldigt mycket näringsämnen.

Serum för natten eller serum för dagen?

Ett serum fungerar särskilt bra att ha som ett steg i en hudvårdsrutin för kvällen. Men fördelen är att samma serum kan användas på flera olika sätt och upplever du att du snabbt blir torr under dagen, kan du också applicera ett serum på morgonen, innan du sätter på din dagkräm. Du kan använda samma serum som du använder kvällen eller ett som innehåller andra ingredienser.

Hur använder jag serum?

Att använda ett serum är väldigt lätt. Serum brukar oftast levereras i en flaska med pipett. Det går enkelt att applicera serumet direkt från huden med pipetten och därefter försiktigt massera in det med fingertopparna. 

Kom ihåg att ett serum alltid ska användas först av allt. Använd aldrig krämer eller oljor innan, för då kan inte serumet absorberas ordentligt. Serumet är den grundläggande basen i hudvårdsrutinen. 

Men det går också att blanda ut serumet med din hudkräm, vilket kan vara ett utmärkt alternativ på morgonen, för att helt enkelt göra din ansiktskräm lite rikligare och mer näringsrik. 

Det är en utmärkt idé att använda fler serum om det behövs. Genom att kombinera flera olika serum i tunna skikt, kan du skräddarsy en egen hudvård och jobba med flera olika problem du vill komma åt, samtidigt.

Hur länge ska jag vänta innan jag applicerar min kräm efter ett serum?

Här får du kika lite på vad varumärket ifråga rekommenderar. Det varierar mellan olika serum, hur snabbt de absorberas. Det viktiga är att du låter serumet sjunka in i huden ordentligt, innan du lägger på nästa steg. Någon minut brukar vanligtvis räcka.

Vilka serum kan jag kombinera med ett serum för torr hy?

Som tidigare nämndes är serum bra på det viset att du kan kombinera dem för att få en optimal hudvård just för dig. Retinolserum används exempelvis exklusivt för att bearbeta och förhindra rynkor och fina linjer. C-vitaminserum är exceptionellt boostande och fuktgivande för huden och det finns flera serum som är baserade på just det.


Våra favoriter

Bland våra favoriter hittar du tre fina serum som ger dig flera olika fördelar. Vi har rangordnat dem efter popularitet och de testresultat som publicerats på nätet. Vill du ha fler alternativ, kan du med fördel även ta en titt på våra utmanare.

Premium: M Picaut Hydra Miracle Serum

M Picaut är ett svenskt, prisvinnande hudvårdsföretag som tillverkar hudvårdsprodukter med ekologiska och naturliga ingredienser. Företaget har som ambition att rikta sig mot kunder i lyxsegmentet och vi kan bara skriva under på att deras hudvård är väldigt exklusiv och genomtänkt.  

Grundaren Mette Picaut är dessutom själv otroligt engagerad i tillverkningsprocessen och har stenkoll på sina produkter.

Det återfuktande serumet innehåller ett flertal mycket spännande och effektiva ingredienser.  Här finns extrakt från havsalger som bidrar med mängder av klorofyll och vitaminer. Havtorn ger nyttiga omega-7 fetter, vilka har en särskilt återfuktande effekt på huden. I serumet ingår även hyaluronsyra som vi redan redogjort för tidigare i texten.  

Syran bidrar med med väldigt mycket fukt i hudens djupaste lager, dermis. Serumet kombinerar tre olika typer av hyaluronsyra, för att få en så god effekt som möjligt. 

Både tamarind och alger skyddar huden mot fria radikaler och ger huden lyster och spänstighet. Havtornsextraktet är särskilt bra för den tunna och känsliga huden runt ögonen och kan därmed bidra till att förebygga och till och med minska rynkor. 

Serumet passar torr hud i alla åldrar och kan användas både morgon och kväll. Du kan också blanda ut lite av den i din hudkräm om du vill göra den rikligare, till exempel innan du ska sminka dig. Det är ett riktigt lyxigt serum för alla som vill vårda sin torra hy intensivt med helt naturliga ingredienser, utan konserveringsmedel. 

M Picaut använder inte några artificiella doftämnen i sina produkter. Det gör att vissa tycker att produkterna har en ganska tråkig och intetsägande doft. M Picauts marknadsföringsargument här är att du istället slipper kroppsfrämmande ämnen på huden.

Fördelar

 • Med hyaluronsyra
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Doftar inte så mycket

Mellan: Clarins Hydra-Essentiel Intensive Bi-Phase Serum

Clarins Hydra-Essentiel Intensive Bi-Phase Serum är ett så kallat tvåfasserum som både återfuktar och och skyddar huden från yttre angrepp. Serumet innehåller en rad spännande ingredienser. 

Till att börja med hittas extrakt från den exotiska, fetbladiga växten kalanchoe pinnata. Det är en jamaicansk planta som traditionellt använts till att vårda huden och reparera den från skador. 

Vidare hittas glasbärsextrakt som bidrar med lyster och elasticitet. Mariatistelolja används för att minska och förebygga rynkor och binda fukt i huden. Mynta förbättrar hudkvaliteten rent generellt och svartvinbärsextrakt har en lugnande och utjämnande effekt, samtidigt som den innehåller C-vitamin. 

Clarins är ett franskt lyxvarumärke som tillverkar noggrant utvecklade produkter. I sitt sortiment har de hudvård, kosmetika och parfymer.

Fördelar

 • Hög andel ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Budget: Emma S. Moisturising Serum

Emma S. Moisturising Serum är ett rikligt men lätt serum som boostar huden med fukt.  Serumet innehåller ett flertal effektiva, intressanta ingredienser. 

Här finns långa och mediumlånga molekylära hyaluronsyror, som återfuktar mycket rikligt utan att täppa igen porerna. Den rikliga mängden antioxidanter i serumet, gör att du får ett effektivt skydd mot UV-ljus och luftföroreningar. 

En annan intressant ingrediens är alger. Det är, precis som hyaluronsyra, otroligt effektivt på att binda fukt och kan därmed minska synligheten av rynkor och fina linjer. 

Serumet från Emma S levereras i en tub med en långsmal pip. Det går smidigt att applicera serumet ändå, även om pipett alltid är att föredra. Vi kan tänka oss att en av anledningarna till valet är för att det har sänkt prisbilden en aning. Med tanke på innehållet får du definitivt mycket för pengarna. 

Serumet används genom att du trycker ut ett par droppar direkt på ansiktet och smörjer in ansikte, hals och dekolletage. Enligt företaget kan du också försiktigt klappa in droppar under dagen, om din hud behöver återfuktning. Det här ska fungera, trots att du har smink på dig.

Fördelar

 • Med hyaluronsyra

Nackdelar

 • Ingen pipett

Special: Filorga Hydra-Hyal Intensive Hydrating Plumping Concentrate

Filorgas serum är en ytterst exklusiv produkt som har flera fördelar. Vi börjar med den intensivt återfuktande effekten: serumet innehåller fyra olika hyaluronsyror som ger en intensiv återfuktning. 

Eftersom koncentrationen är exceptionellt hög, får du en extra effektiv utfyllnadseffekt. Huden kan helt enkelt få ökad volym och därmed minskas också rynkor och slapp hud. 

Filorga Hydra-Hyal Intensive Hydrating Plumping Concentrate besitter alltså en anti aging-verkan. Konsistensen är, på grund av innehållet, lite tjockare än vad serum brukar vara och har snarare en geléliknande konsistens. Men den absorberas väldigt snabbt upp av huden och bildar absolut ingen kladdig hinna. 

Filorga rekommenderar att du använder den både morgon och kväll, innan du applicerar dina andra steg i hudvårdsrutinen.

Fördelar

 • Fyller ut rynkor
 • Rikligt och återfuktande

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Innehåller artificiella ingredienser

Våra utmanare

Om du inte hittade någon storfavorit bland våra vinnare, kan du ta en titt på utmanarna. Även dessa serum håller hög kvalitet och de utgör bra alternativ till våra förstahandsval.

Cicamed 24h Cream Balance

Ett serum som fungerar som effektiv återfuktning och som hjälper dig som har en torr och skadad hud att återhämta sig och återställa balansen. Den återfuktar huden och ger snabbt mer elastisk hud och fina linjer kan även minskas. Dessutom kan den fylla ut huden genom att återfukta på djupet. 

Används både morgon och kväll innan du applicerar din hudvård och makeup.

Fördelar

 • Reparerar skadad hud
 • Bidrar till hudens elasticitet
 • Bra pumpflaska

Nackdelar

 • Innehåller flera tillsatser

Mario Badescu Peptide Renewal Serum

Mario Badescu Peptide Renewal Serum är avsedd att användas på mogen och torr hud.  Serumet hjälper till att minska synliga ålderstecken. Innehållet består av en kombination av växtextrakt och mycket kraftfulla peptider, vilka bidrar till att släta ut huden och främja elasticiteten.  

Dessutom innehåller serumet även hyaluronsyra och aloe vera. De två ingredienserna  i kombination, återfuktar effektivt. Kamomill lugnar och  förebygga pigmentfläckar.

Fördelar

 • Förebygger pigmentfläckar
 • Med peptider

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Pixi Vitamin C Serum

Vitamin C-serumet från Pixi binder fukt i huden och förebygger pigmentfläckar. Efter en tids användning kan du få en renare och klarare hud med minskade synliga, fina linjer. Hyaluronsyra bidrar till den intensiva återfuktningen som förebygger torrhet. 

Det här är ett utmärkt serum som passar alla med medeltorr hy. Serumet rekommenderas däremot inte till personer som har och riktigt torr och flagnande hud.

Fördelar

 • Minskar pigmentfläckar
 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Passar ej riktigt torr hy

Esse Hyaluronic Serum

Esse Hyaluronic Serum innehåller ett flertal, väldigt spännande ingredienser. Här hittar du probiotika, extrakt från myrothamnus samt lågmolekylär, vegetabilisk hyaluronsyra. Du får ett serum som återfuktar mycket intensivt och som också förbättrar hudens upptagningsförmåga för andra hudvårdsprodukter. 

Prebiotika är ett ämne som bidrar till ökningen av hudens goda mikroflora. Du får alltså en bättre balans i huden och mer elasticitet. Serumet innehåller också rooibos och olivbladsextrakt. Båda dessa har lugnande och vårdande egenskaper med mycket vitaminer.

Fördelar

 • Passar både åldrande hud och torr hud med acne

Nackdelar

 • Känslig hud kan reagera på växtextraktet

Babor Essential Care Moisture Serum

Här har vi en väldigt intressant produkt med spännande ingredienser! I Babor Essential Care Moisture Serum hittar du aloe vera, svarthavre och hyaluronsyra. Alla tre ingredienser tillför en extra hög dos fukt. Linjer som orsakas av torr och fnasig hud kan minskas och huden blir mer elastisk och återfuktad.

Fördelar

 • Bra budgetserum
 • Med aloe vera

Nackdelar

 • Tar snabbt slut

Lumene Arctic Hydra Care Moisture & Relief Rich Oleo-Serum

Det finska kosmetikföretaget Lumene har även de ett återfuktande serum som tar sig an de allra torraste hudpartierna. Ingredienserna är alltid baserade på våra skandinaviska naturrikedomar och här hittar du oljor och extrakt från raps, havre och blåbär som på ett effektivt och skonsamt sätt skyddar huden från att torkas ut. 

Ett extra plus för att serumet är parfymfritt och passar den allra känsligaste hyn.

Fördelar

 • Parfymfritt
 • För extra känslig hy

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals