Bästa silverschampot 2024 – Gula blonderingar är ett minne blott!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Blondes have more fun, jodå, det har mina platinablonda väninnor skämtsamt alltid låtit mig, en cendréfärgad tjej, få veta.

MEN, alla blonda babes därute, hur kul är det med de där gula och orangea tonerna många av er går omkring med? Hemligheten och lösningen finns i silverschampot som innehåller blå/lila pigment. Det neutraliserar det orange/gula tonerna och gör hårnyansen kallare.

Det är alltså ingen riktig toning eller färgning det är fråga om, utan snarare en produkt som håller din färgning snygg mellan frisörbesöken. Ju mer blå pigment det finns i produkterna, desto mer neutraliserar det. Silverschampo är också ett superbra sätt att få en snygg nyans på sitt gråa hår.

Vinnaren i premiumklassen av de tio schampon vi testade var utan tvekan Paul Mitchell Platinum Blonde Shampoo - en vegansk produkt som förutom sin snygga nyans dessutom var snäll mot håret. Silverschampon har en tendens att torka ut.

En mycket värdig vinnare i mellanklassen blev Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo. Gick dina sista slantar till frisörbesöket så har du ändå ett riktigt bra schampo att hålla resultatet snyggt i veckor framöver.

I budgetprisklassen hittade vi en favorit med L'oréal Professionnel Silver. L'oréal är ett pålitligt varumärke som passar de flestas budget och det bevisade de även i det här testet.

Dessutom vill vi slå ett patriotiskt slag för bubblaren Sachajuan Silver Shampoo, det svenska Silverschampot! Lär mer om den här pärlan - och alla våra testade silverschampon - längre ner i inlägget.

Premium: Paul Mitchell Platinum Blonde Shampoo

Det här var silverschampot som plockade fram de naturligt kalla tonerna i håret. Det var dessutom skonsamt och torkade inte ut håret lika mycket som de andra produkterna vilket var en av dess styrkor som testpersonerna föll för.

Det finns heller inga animaliska ingredienser i den här produkten - för många är det viktigt numera att produkterna är veganska.

Fördelar

 • Funkar på alla hårtyper och ger hållbara resultat
 • Neutraliserar gula toner och stärker håret
 • Lämnar håret mjukt utan friss 

Nackdelar

 • Priset
 • Inte för alla hårfärger

Mellan: Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo

Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo har blivit en favorit hos många blondiner där ute, och vi förstår varför! Till att börja med är det mycket prisvärt, jobbar effektivt samt rengör ordentligt. Det ger tydliga resultat och gula toner försvinner snabbt. Vi gillar även att schampot är vårdande för håret och att det återfuktar.  

Fördelar

 • Mycket prisvärt silverschampo
 • Jobbar effektivt på gula toner
 • Rengör bra och återfuktar samt skyddar

Nackdelar

 • Kan färga av sig under användning

Budget: L'oréal Professionnel Silver

En stor flaska som räcker länge till ett lågt pris med helt okej kvalité, det låter väl som hittat? Återfuktningen höll inte riktigt som vi önskade och vi fick komplettera med en rejäl balsamtvätt efteråt, men överser man med det har man ett alldeles utmärkt silverschampo.

Fördelar

 • Bra pris
 • Mild ton som ger fina resultat
 • Dryg

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiv på gula toner

Special: Sachajuan Silver Shampoo

Lite småstolt blir man ju även att det finns en svensk bland alla silverschampon (visserligen har vi den väletablerade Björn Axén också, men det är alltid kul med små uppstickare).

Sachajuan är utvecklad av frisörduon Sacha och Juan, som har två salonger i Stockholm. Ett lite lyxigare märke som definitivt hade tagit sig till premiumklassen om det inte vore för att flaskorna är väldigt små och bara räcker till några tvättar.

Fördelar

 • Lyxig produkt som gör gott för håret
 • Ger glans och innehåller SPF
 • Effektiv nedtoning av gula toner 

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Går åt mycket produkt per användning

Köpguide - Bästa silverschampot

Allt du behöver veta om silverschampo

Är du blond, eller har varit blond någon gång, har du med stor sannolikhet varit med om att få oönskade gula eller orange toner i ditt hår. Det är inte särskilt kul och det är inte heller särskilt snyggt. Som tur är så finns det en fantastiskt bra lösning för att få in kalla och svala toner i ett gult hår - denna lösning stavas silverschampo

Det spelar ingen roll om du har naturligt blont hår eller om du har ett färgat eller blekt hår - alla blonda hår har en tendens att bli gula i tonen. Det är främst blonda hår som brottas med ovälkomna varma toner, men även brunt och grått hår kan råka ut för det. Det är alltså flera typer av hårfärger som mår bra av en dos silverschampo. 

De gula tonerna kommer fram oavsett vad du har för hårtyp. Det vanliga är att blondiner har torrt hår, men det gäller såklart inte alla. Även grått hår med en nyans av silver brukar vara torrt. 

Detta innebär att det är extra viktigt att använda hårprodukter med rik formel. Med en lyxig formel på silverschampo tas inte bara dina egna pigment bort, utan det är även så att håret ser hälsosamt ut.

Anledningen till att en gulaktig nyans dyker upp i håret är att hårets naturliga pigment tränger igenom. Då ett blont hår ofta är mer känsligt än andra hår reagerar det mer på yttre påfrestningar. Både sol, klor, dåliga hårvårdsprodukter och annat kan påverka hårets färg och styrka. Så länge du använder dig av silverschampo hålls dock detta i schack.

Ett silverschampo tar fram kalla silvernyanser och lila toner. Vill du ha mycket lila i håret kan du låta silverschampot sitta i extra länge. Vill du istället bara ha en blond nyans fri från tråkiga toner låter du schampot sitta i mindre länge. Du kan testa olika violetta toner och blonda toner med hjälp av silverschampo.

Har du exempelvis silverhår, platina eller vitt hår är det också viktigt att hålla efter håret. För att ha kvar en sval nyans utan minsta spår av gula, orange eller mässingtoner är det silverschampo som gäller.

Oavsett om du har blont hår, grått hår eller brunt hår som behöver lila pigment är det smart att använda silverschampo med matchande balsam. Lila balsam, eller silverbalsam, finns det gott om idag. Du kan enkelt välja ut ett som passar din plånbok och dina behov. Vi rekommenderar dock att du använder dig av silverprodukter från samma märke och serie.

Vad är silverschampo?

Silverschampo är en magisk hårprodukt som med sina violetta pigment hjälper håret att skjuta bort hårets egna pigment när de gula tonerna tar över. Silverschampot lägger sig helt enkelt utanpå hårstråna likt en hinna när du tvättar ditt hår och tar på så sätt bort alla guldiga nyanser i håret.

Testa dig fram i början för att se efter hur länge silverschampot ska sitta i för att ge det resultat du är ute efter. Vissa föredrar att det går mycket åt det lila hållet medan andra endast vill ha en klick av syntetiska pigment för att rädda hårets nyans.  

Det räcker oftast med att tvätta håret en gång för att håret ska få en fin askblond färg. Det finns dock undantag till denna regel. Har du exempelvis gjort en väldigt misslyckad hemmablondering är det inte säkert att ett silverschampo kan rädda håret. Då är det bättre att gå till frisören för att se efter om det kan räddas av proffs. 

Ett bra sätt att beskriva silverschampo är att kalla det för en färgneutraliserande hårprodukt som ger snabba och effektiva resultat för blonda, silver, grå och vita hår.

Hur fungerar silverschampo?

Som ni har förstått vid det här laget är silverschampo ett lilafärgat schampo som tar bort gula toner i håret. Det fungerar neutraliserande på varma toner för att lila och gult är motsatsfärger, så det är inte särskilt avancerat. 

Lila och blå pigment stannar kvar i håret efter tvätt, vilket gör att de varma och gula tonerna “försvinner”. 

Efter att du tvättat håret med silverschampo ska du ha uppehåll på ett par dagar. Tvätta då med vanligt schampo och se till att använda vårdande produkter. Efter ett par dagar är det dags att fräscha upp håret igen och då tvättar du helt enkelt med silverschampo igen!

Varför använda silverschampo?

Silverschampo är för dig som vill ha ett kallt blont hår, eller en kallare nyans i brunt alternativt grått eller vitt hår. Ett silverschampo ger snabba resultat, vilket innebär att du kan använda det som en toning mellan frisörbesöken. 

Istället för att gå till frisören för att få en kallare färg kan du underhålla hårets färg hemma på egen hand. Ett silverschampo är smidigare och sliter mindre på håret än färgning och toning. Att använda silverschampo är därför kanon för dig som vill “kyla ner” hårets färg en aning utan att göra en alltför stor affär av det.

Kan du använda silverschampo varje dag?

För att motverka mässingtoner ska du använda silverschampo med jämna mellanrum, men inte varje dag. Att använda silverschampo varje dag rekommenderas alltså inte. Frisörer menar att det är bra att hålla sig till mellan 1-2 dagar i veckan. 

Välj helst ett silverschampo med mjuk formel och mjölkproteiner. Även om du väljer ett högkvalitativt silverschampo med bra innehåll blir håret aningen torrt vid tvätt. Detta är anledningen till varför du inte ska använda det varje dag. 

Det bästa är att alternera med ett vanligt schampo. Även här bör du satsa på ett bra schampo sett till kvalitet och formel så att håret tas omhand även mellan användningarna med silverschampo. Satsa på en krämig formel av bra kvalitet både vad gäller silverschampo och vanligt schampo.

Det finns många bra produkter med lila formler, så du kan räkna med att ha ett snyggt resultat likväl som en hälsosam hårbotten och friska, fräscha längder. Titta gärna lite extra efter silverschampo innehållandes hydrolyserade mjölkproteiner, keratinproteiner och veteprotein. Protein hjälper ett skadat hår att repareras, vilket innebär att det är viktigt att du ger håret just det. 

Har du känslig hårbotten, eller irriterad hårbotten, är det extra viktigt att tänka på vilka hårprodukter du använder och hur ofta du använder dem, silverschampo inkluderat. Kolla igenom recensioner och fråga gärna frisörer för att hitta ett silverschampo som kan användas 1-2 gånger i veckan utan att det sliter för mycket på håret.

Bästa silverschampon: så hittade vi de bästa silverschampon

För att hitta de bästa silverschampona har vi kollat runt i de stora butikerna för att se efter vilka silverschampon som är mest populära för tillfället. Vi har även frågat våra frisörer om bästa silverschampon. 

Vi har läst recensioner skrivna av kunder i de stora skönhetsbutikerna och artiklar skrivna av proffs för att få fram en bra blandning av produkter.

Det finns vissa saker som varit viktigare än andra när vi spanat in de bästa silverschampona. Vad är då viktigast att ta med i beräkningen när du väljer silverschampo, utöver att det ger ett bra resultat vad gäller att ta bort de gula tonerna? Spana in checklistan nedan för att få svar på den frågan!

 • Fritt från sulfater
 • Fritt från parabener
 • Fritt från silikoner
 • Veganskt
 • Återfuktande
 • Vårdande
 • Stärkande
 • Glansgivande
 • UV-skydd
 • Mjukgörande
 • Milt
 • Skydd mot yttre miljöpåverkan
 • Pålitligt varumärke 
 • Tillverkningsland
 • Färgskyddande
 • Allergitestat

För att vara säkra på att vi valt ut de bästa silverschampona har vi utgått från ovan checklista. Vi har naturligtvis även tagit med priset i beräkningen. Vi har också kollat upp om det finns matchande hårbalsam och/eller hårinpackning. 

Utöver dessa saker har vi också kollat upp hur många butiker som säljer de schampon vi valt ut. Det är viktigt att det finns en möjlighet att köpa samma produkt på flera ställen då det underlättar för oss som kunder. 

Annat som varit viktigt för oss i våra val är att ta med produkter som är snälla mot miljön och klimatet, vilka eventuella certifieringar schampona har, hur dryga produkterna är och hur hållbart resultatet är. Även känsla och konsistens är sådana saker som vi har diskuterat i vårt test.

Våra favoriter

Premium: Paul Mitchell Platinum Blonde Shampoo

Vill du ha ett högkvalitativt märke som ger jättebra resultat ska du välja Blonde Shampoo från Paul Mitchell. Paul Mitchell håller också fanan högt när det gäller produkter icke testade på djur och var ett av de företag som tog avstånd från detta redan på åttiotalet.

Idag är det i EU, till största delen, förbud mot djurförsök i framställning av kosmetika, men vissa djurförsök utförs fortfarande.

Det är alltså inget man behöver bekymra sig om när det gäller Paul Mitchells Platinum Blonde Shampoo. Den är också helt fri från Parabener.

Schampots formula består av lila pigment och hårvårdsämnen som stärker håret samtidigt som det neutraliserar gula toner.

Håret blir mjukt och av schampot samtidigt som det minimerar friss och är lätt att skölja ur. Den passar alla hårtyper och nyansen håller verkligen i sig tills det är dags för nästa tvätt.

Passar blont, vitt, och silverfärgat hår. En produkt av det här slaget kostar en slant men är väl värt det med tanke på det överlägsna resultatet.

Fördelar

 • Funkar på alla hårtyper och ger hållbara resultat
 • Neutraliserar gula toner och stärker håret
 • Lämnar håret mjukt utan friss 

Nackdelar

 • Priset
 • Inte för alla hårfärger

Mellan: Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo

Det här silverschampot från Fudge är helt klart en värdig vinnare i mellanklassen. Schampot verkar väldigt effektivt för att tona ner de gula tonerna och skapa ett kallare pigment. 

Du behöver inte vänta länge eller tvätta håret flera gånger för att se skillnad. Du behöver dock inte oroa dig för att håret ska bli grått eller vitt!

Schampot i sig är också mycket prisvärt och innehåller vårdande ingredienser som också gör gott för hårets hälsa. Många silverschampon har ett rätt uttorkande effekt på håret, vilket sällan är önskvärt. Men detta har alltså inte det. Håret får både näring och vårdas med fukt. 

Andra egenskaper som vi gillar med det här schampot är att det går in och rengör ordentligt. Perfekt att använda någon gång i veckan för att rengöra, neutralisera gula toner och återfukta håret samtidigt. 

Som pricken över i:et får håret ett skydd som på sikt kan reparera skador.

Fördelar

 • Mycket prisvärt silverschampo
 • Jobbar effektivt på gula toner
 • Rengör bra och återfuktar samt skyddar

Nackdelar

 • Kan färga av sig under användning

Budget: L'oréal Professionnel Silver

Gråhåringen i panelen var extra nöjd med det här silverschampot! Schampot skapade en neutral silverfärg på det gråa håret, utan att göra det vare sig lila eller blått.

L'oréal är ju ett känt märke i mellanklassen normalt och det här fallet var inte annorlunda; i första hand på grund av att det inte finns “riktiga” mellanprisalternativ när det gäller nischade produkter som det här.

Men här får du riktigt mycket för pengarna, var så säker! Och dessutom finns det tre olika storlekar att välja mellan. Alla är väldigt prisvärda för den storleken man får.

Man behöver inte vara orolig för att det ska bli för mycket blått i färgskalan - det är en väldigt mild ton - som kanske fungerar bäst på den som redan är vit- eller gråhårig.

De allra gulaste problemhåren behöver nog en annan produkt för att bli av med de oönskade nyanserna. Priset är dock värt det för hela 500 ml - och tänk då även på att det är en dryg produkt.

Fördelar

 • Bra pris
 • Mild ton som ger fina resultat
 • Dryg

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiv på gula toner

Special: Sachajuan Silver Shampoo

Frisörerna Sacha och Juan från Stockholm har lagt ner sin själ i sina produkter och de kostar därefter. Men väl värt är det, för det här är en produkt med hög kvalité och vi tycker det är extra roligt att den är svensk. 

Drygt är inte ordet här, flaskan på 250 ml räcker inte länge. Men den känns lyxig, doftar gott och är vårdande för håret.

Silverschampot finns även i en större storlek och tillochmed som balsam. Sachajuan är speciellt utformat för att hålla blondinerna blonda och dessutom göra håret glansigt och friskt.

Även Sachajuan har gått in för UV-skydd i sitt schampo, vilket gör att det är lämpligt på sommaren eller semestern. Då är håret som mest exponerat, inte bara av solen utan även av saltvatten, klor, och torka.

En av våra testpersoner blonderar håret väldigt hårt och tyckte den här produkten var fantastisk eftersom den kraftigt tonade ner det gula.

För den gråhårige finns alltså en tendens att håret blir aningen blått. Det föredrar ju vissa, medan andra vill undvika det - det är hursomhelst bra att veta att det här är en sådan produkt, som bidrar med en mycket blåvit ton. 

Fördelar

 • Lyxig produkt som gör gott för håret
 • Ger glans och innehåller SPF
 • Effektiv nedtoning av gula toner 

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Går åt mycket produkt per användning

Våra utmanare

Kérastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet 2

Det här silverschampot från Kerastase är även det en mycket effektiv produkt som motverkar och dämpar ner oönskade gula toner i blonda hår. Oavsett om det gäller varma eller lite kallare gula toner kommer schampot att neutralisera det och skapa en fin harmoni. 

Schampot gör sig lite extra bra för dig som har en så kallad faux-blonde färg, eller om du har grått hår. Gula undertoner försvinner och ersätts av en naturligt fin färg som matchar resterande hår. 

Utöver det är schampot utformat med ingredienser som ser till att håret skyddas och återfuktas. Efter användning har håret ett starkare försvar mot såväl smuts, föroreningar och missfärgningar. 

Dock vill vi bara poängtera att just det här schampot ger en rätt sträv och torr känsla efter användning. Håret återfuktas kanske vid användning, men det känns inte särskilt återfuktat precis efter att det sköljs ut. Så ett tips är att lägga i lite extra balsam efteråt. Annars funkar det bra, kan användas olika tid för olika resultat, och har ett helt okej pris. 

Fördelar

 • Verkar effektivt mot gula toner
 • Skyddar håret efter användning
 • Varierande användning för olika resultat

Nackdelar

 • Kan färga av sig
 • Håret känns torrt efter användning 

Björn Axén Cool Silver Shampoo

En gammal pålitlig favorit. Jag - och säkert många av er också - har vänner som uteslutande använder Björn Axéns produkter för håret och ingenting annat. Björn Axén har även utvecklat ett matchande balsam.

Schampot innehåller honungsextrakt vilket vårdar hårbotten och gör det mer mjukgörande än de billigare varianterna.

Fördelar

 • Bra för alla gula toner
 • Finns med matchande balsam
 • Vårdar hår och hårbotten för en mjukare känsla

Nackdelar

 • Går åt rätt snabbt

Tigi Bed Head Dumb Blonde Purple Toning Shampoo

Den här hade vi kunnat ta med enbart för titeln, haha! Tigi Bed Head är inte det billigaste varumärket på marknaden, men silvershampot är riktigt prisvärt! 

Den är inget för den som är känslig för starka dofter dock, det här schampot har en ganska kraftig parfym. Det finns även andra utföranden i Dumb Blonde-serien. I övrigt var våra blonda testdeltagare mer nöjda än den gråhåriga som tyckte den var för blå i tonen.

Fördelar

 • Dämpar ner väldigt gula toner
 • Bra pris
 • Finns i flera utföranden

Nackdelar

 • Något för effektiv för grå hår
 • Väldigt stark doft

Maria Nila Sheer Silver Shampoo

Med Maria Nilas silverschampo får man mycket för pengarna och färgen är väldigt bra! Produkten innehåller björnbärsextrakt som neutraliserar det gula och det visade sig fungera alldeles utmärkt.

Den innehåller också extra skydd för UV-strålning och värmebehandlingar, alltså föning, locktänger, och dylikt. Har antioxidanter som extra skydd mot fria radikaler.

Ett extra plus får den för en bra pump-kork som verkligen tömmer flaskan på innehåll utan att man måste skruva av den. Den finns även i en mindre storlek och med matchande balsam och hårmask.

Fördelar

 • Prisvärt schampo som räcker länge
 • Innehåller SPF
 • Smidig att använda tack vare pump

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiv på de allra gulaste tonerna

Goldwell Dualsenses Silver Shampoo

Detta silverschampo innehåller microprotec complex och luminescine, två ämnen som verkar tillsammans för att intensifiera hårvård och glans. Testpanelen tyckte den var väldigt skonsam mot håret.

Inte något för den som behöver ett kraftigare resultat, men för den som vill bättra på sitt grånande hår kan den fungera alldeles utmärkt.

Fördelar

 • Ger intensiv vår för ökad glans
 • Jobbar effektivt men skonsamt
 • Milda fina resultat i rätt nyans

Nackdelar

 • Tar inte bort gula toner så bra
 • Konstig förpackning

Ref Cool Silver Shampoo

Inget för den med tendens till fett hår, den här tynger ner håret en del. Passar däremot den som har problem med torrt och fnasigt hår. Något som i och för sig drabbar många som blonderar håret. 

Kompletterar man med en volymprodukt efteråt är det här ett väldigt bra schampo som gör håret vackert silverblont. Silvershampot finns dessutom i en större storlek.

På grund av sin något feta karaktär ger schampot en väldigt fin lyster till håret och det här är verkligen en sådan där produkt som är helt rätt för en person, men som inte alls passar någon annan.

Fördelar

 • Perfekt för torra och fnasiga hår
 • Ger fina resultat i neutrala nyanser
 • Ger lyster och glans

Nackdelar

 • Rätt fet och tung

Matrix Total Results So Silver Shampoo

Uuunderbar doft till att börja med! Doftar sommarblommor och är väldigt fräsch, det tyckte alla i testpanelen! Det här är, i motsats till den ovan, ett schampo som torkar ut håret.

Tonen blir jättefin både på blonderat och grått hår, men den som redan har torrt hår bör nog vara uppmärksam på att en inpackning måste till.

Men har man rätt hårkvalité från början för den här produkten, d.v.s. en tendens till fett hår är den ett absolut toppval.

Fördelar

 • Riktigt bra för grå och blonda hår
 • Passar fetare hårtyper
 • Fantastisk doft

Nackdelar

 • Väldigt uttorkande

Produkter som utgått

KC Professional Color Mask Shampoo Platinum Silver

Det här silverschampot är prisvärd! Color Mask Shampoo innehåller en rejäl mängd pigment som gör att även de envisaste skiftningarna i orange ger med sig.

Ett stort plus är också att den innehåller skydd mot UV-strålning! Hår, särskilt blonderat eller grått sådant, är extra känsligt och utsatt för solens strålar under sommarhalvåret.

I instruktionerna poängteras att det är viktigt att inte heller tvätta håret för ofta för att man då tvättar bort färgpigmenten från salongsfärgningen och håret får en mattare ton. 

Vill du ha ett hållbart resultat ska du försöka hålla antalet tvättar nere, samtidigt som du alltid använder ett bra silverschampo.

Color Mask Shampoo är ett sulfatfritt schampo. Sulfater används i många produkter inom kosmetik och hudvård, men har en uttorkande effekt och många är överkänsliga mot sulfater.

Allt fler producenter har börjat uppmärksamma detta och här har alltså KC Professional gjort slag i saken och plockat bort dem helt.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals