Bästa sminkborsten 2024 – Felfri applicering varje gång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla äger vi väl någon sorts sminkborste. Vare sig man sminkar sig varje dag och slaviskt följer alla trender och blir helt lyrisk när det kommer ut någonting nytt och spännande eller bara någon gång då och då för speciella tillfällen.

Olika sminkborstar finns för olika sorters produkter för att få det bästa resultatet och det kan ju vara lite krångligt att veta vilka sminkborstar som är värda att investera i.

För detta test har vi valt att fokusera på just en blush brush och provat tio olika stycken. Jag och testpanelen har varit noga med att välja ut märken som vi alla redan använder för att veta vilket märke (alltså alla de andra borstarna också) som är bäst.

Vi har såklart inte testat alla olika borstar från alla tio märken och har mest fokuserat på blushborsten. Förstaplatsen i mellanklassen och vår absoluta favorit kan vi dock lugnt säga går till Real Techniques Blush Brush (och alla deras borstar).

Premiumfavoriten blev Smashbox Angled Blush Brush följt av budgetvinnaren Lumene Blush Brush No.3. Specialaren Rms Beauty Skin2Skin Blush Brush ville vi ta med på grund av den spännande teknologin som har använts.

Läs vidare för att ta reda på vilken sminkborste som kommer passa dig och missa inte våra frågor och svar längre ner i artikeln där jag förklarar vilka sminkborstar som är viktigast att ha i sminkväskan och vad de gör.

Mellan: Real Techniques Blush Brush

Poppis-borsten som säkert aldrig kommer sluta användas av varje sig proffs eller amatörer. Real Techniques sminkverktyg är verkligen av hög kvalité och det märks både när man själv handskas med dem och hur resultatet blir.

Denna mjuka borste är hur enkel som helst att manövrera och vilket puder eller rouge du än använder ser det felfritt ut. Dessutom är det hållbara material som har använts i borsten.


Premium: Smashbox Angled Blush Brush

En vegansk borste som återfår sin form på de mjuka borsten även när man använt och rengjort den - perfekt för den som vill satsa på en bra investering då den kommer hålla länge.

Den vinklade formen gör applicering superenkel och det behövs inte mycket produkt eller många svep för att man ska få sitt önskade resultat, vilket blir så himla snyggt varje gång också.


Budget: Lumene Blush Brush No.3

En otroligt härlig borste från finska Lumene som verkligen har etablerat sig som ett märke att lita på. De tillverkar snygga och effektiva borstar som inte kostar skjortan - vem vill inte ha det, liksom?

Vilken sminkprodukt du än vill ha på kinderna kommer enkelt att smälta in där med hjälp av denna borste och du kan glömma de skarpa linjerna du inte kan bli av med. Allt detta till ett underbart pris dessutom!


Special: Rms Beauty Skin2Skin Blush Brush

En specialare som verkligen är någonting extra. Med spännande teknologi kan man nu sminka sig med krämbaserade rouger och applicera lika bra med en borste som med fingret.

Dessutom gör de fina borsten att lagom mycket produkt (även puder) lägger sig under huden istället för på ytan och att ingen foundation eller annat bassmink följer med i svepet! Yay för tekniken, säger vi!

Varför ska du lita på oss?

Här har jag verkligen lagt lite extra krut på att hitta nio personer som verkligen har testat allt i sminkväg. Här snackar vi tjejer som kan allt om nästan alla märken och som använder alla sorters sminkborstar som finns på marknaden.

Allt detta för att få ett så utförligt och sanningsenligt test som möjligt eftersom vi ville komma fram till vilket märke som generellt håller en högre kvalité på sina sminkborstar.

Så trots att vi bara har testat just blushborstarna från märket i detta test kan du lita på att nästan alla andra borstar från samma märke har testats också.

Vem behöver köpa en sminkborste?

Detta är väldigt enkelt - alla som sminkar sig behöver en sminkborste. Nej, stryk det. Alla som sminkar sig behöver en bra sminkborste. Jag tror att jag har tjatat i nästan hälften av alla de här artiklarna om hur viktigt det är med sminkredskap av hög kvalité, haha!

Även om du sminkar dig lite då och då är såklart en sminkborste nödvändigt eftersom det är både mer hygieniskt och lättare att använda en borste än att göra allt med händerna.

Sedan är det såklart att man inte behöver alla olika sorters sminkborstar, men jag förklarar mer om det längre ner i artikeln.

Hur kom vi fram till vilka sminkborstar vi skulle testa?

Som sagt har vi sett till att välja borstar från de märken vi frekvent har använt förut så att vi enklare skulle veta om märket var bra eller dåligt.

Vi har helt enkelt spenderat mycket tid diskuterande och sedan gjort research på nätet för att se vad som finns där. Borstarna har sedan hämtats hem från webbutikerna nordicfeel.se, kicks.se, cocopanda.se, ahlens.se, och lyko.se.

Hur testade vi sminkborstarna?

Då många av oss redan hade någon eller några av dessa sminkborstar fick man prova dem man inte tidigare hade provat. Detta ledde till att vi provade ungefär två stycken borstar var.

Vi ville även att resultatet skulle bli så eftersom man enkelt kan föra över bakterier och annat smuts från borsten till ansiktet och det kändes inte helt hygieniskt att låta tio kvinnor prova tio olika sminkborstar och blanda alla bakterier.

Men sammanlagt har ju då alla provat alla borstar med massvis med olika sminkkombinationer och märken. Vi har sedan kommit fram till ett enhälligt resultat som vi framför här.

Våra favoriter

Mellan: Real Techniques Blush Brush

Okej, det är ingen hemlighet att Real Techniques är drottningarna av sminkverktyg, inte minst borstar. Så det är inte konstigt att de hamnar högst upp på vår lista. Borstar av hög kvalité till mellanpris är det väl ingen som säger nej till?

Det vi älskar mest är borstens hår som enkelt kan beskrivas som bra och hållbart eftersom det består av Taklon. Detta betyder att det inte är allergiframkallande medel i den och att håret inte tenderar att lossna när borsten används.

Den syntetiska borsten är dessutom väldigt mjuk och tar upp lagom mycket produkt så att applicering blir perfekt varje gång. Detta är tack vare borstens lättvikt och det mjuka materialet.

Handtaget är i aluminium vilket gör det enkelt att hantera borsten och själva formen på skaftet understödjer detta ännu mer.

Kinderna får verkligen den färg och form man är ute efter och vilket märke av puder man än använder ser det underbart ut när man applicerar med denna borste.

Välj mellan många olika sminkborstar från Real Techniques; trots att vi inte provade alla i detta test är det många i testpanelen som kan gå i god för dem också, då vi alla har några stycken liggandes hemma som aktivt används. Real Techniques är definitivt bäst på marknaden.


Premium: Smashbox Angled Blush Brush

Det var inte lika många som hade provat sminkverktyg från Smashbox, men då var det å andra sidan fler som blev positivt överraskade när de fick chansen att använda denna borste.

Först och främst älskar vi att denna borste är helt vegansk och innehåller alltså syntetiskt hår, vilket inte betyder att den är sämre, utan den är verkligen mjuk och enkel att använda.

Fibrerna som har använts återfår nämligen deras form efter man har använt och tvättat borsten och håller därför verkligen en hög och hållbar kvalité. Dessutom blir resultatet hur snyggt som helst.

Vare sig du vill ha lite lätt rosiga kinder eller konturera med skarpa linjer fixar du det enkelt med detta färgglada verktyg. Den tar upp mycket produkt och man får tillräckligt med färg med endast ett svep med borsten.

Dessutom tycker vi att den här borsten är väääldigt fin att se på och det är ju viktigt att ha några snygga - och bra - verktyg i sminkväskan. Då är det bara att satsa på denna eller någon annan borste i deras kollektion, tycker vi.

Premiumpriset ligger dock på cirka 310 kronor, vilket gör att den tyvärr inte tar hem vinsten som vår absoluta favorit, men hade den varit någon hundralapp billigare hade den definitivt varit med i fighten om den titeln med Real Techniques.


Budget: Lumene Blush Brush No.3

Lumene är ett märke som sakta kryper sig in i mitt hjärta och helt tar över. Under de senaste åren har jag verkligen fått upp ögon för detta finska märke och nu kryllar det av deras produkter i mitt badrum. Jag har dock inte provat deras blushborste tills nu.

Och jag kan bara säga att denna kommer stanna hos mig ett tag! Den sneda borsten, förutom att den gör så att puder och rouge läggs hur snyggt som helst, är även antibakteriell och de kolfiber som har använts gynnar detta.

Dessutom ser den väldigt fin och stilren ut med sina vita, silvriga, och svarta färger. Skaffa flera olika borstar i samma kollektion och matcha, vettja!


Special: Rms Beauty Skin2Skin Blush Brush

Ännu en helt vegansk och cruelty free-borste! Men det är inte därför den är vår specialare. Den har nämligen en teknologi som kallas för ‘dual technology’.

Med det menas att väldigt fina borst har använts och placerats på ett smart sätt så att de plockar upp så mycket produkt man behöver och varsamt pressar in det i huden istället för att endast läggas på ansiktets yttersta lager.

Dessutom gör borsten så att ingen foundation eller CC-cream som redan sitter fint på ansiktet plockas med när du sveper med borsten över kinden.

En annan sak vi absolut älskar är att borsten även har specialiserats på att applicera krämbaserade produkter lika bra som man gör med handen. När man använder fingret för det får man ett bra resultat och nu kan det även se naturligt ut när du använder en borste.

Såklart håller den skarpa och fula linjer borta från din snygga sminkning. Allt som allt tyckte vi att den verkligen håller måttet trots sitt lite dyrare pris, vilket ligger på cirka 400 kronor och att den är värd att investera i.

Dessutom finns det några olika borstar att välja mellan från detta märke. Dom här tror vi att sminkvärlden kommer se mer av; det vet vi att vi definitivt vill!

Våra utmanare

So Eco Blush Brush

Billiga sminkborstar behöver inte liknas med dåliga sminkborstar och det visar So Eco tydligt med deras borste. Dessutom är det såklart en väldigt stor fördel att borsten är ekologisk och att man kan göra ett miljövänligt val till en så billig peng.

Allting borsten är tillverkad av är även helt veganskt och materialen är förnybara. Detta låter ju bra för miljön, men hur fungerar den för din make up?

Jo, den fungerar underbart bra och man får en precis och snygg applicering av bland annat puder, rouge, och solpuder. Inga skarpa kanter här inte, vad mer kan man fråga efter?

Du kanske vill ha flera olika typer av borstar? Oroa dig inte, det finns många att välja mellan där alla ligger bra i pris. Full pott för detta märke helt enkelt.


Tigi Cosmetics Blush Brush

Detta är sminkborsten för dig som vill ha en rund form på din nya, mjuka borste. Borsten är gjorda av naturhår vilket gör att de är mjuka och bidrar med en enkel applicering till de mindre områdena där du vill sätta ditt puder.

Här kan du lita på att du får ett jämnt och konsekvent resultat. Tigi har även andra bra borstar om du är på jakt efter någon annan sort. Deras blush brush kostar ungefär 335 kronor, vilket är den enda nackdelen då vi tycker att det är lite väl mycket.


Estée Lauder Blush Brush 15

Även denna har ett premiumpris, vilket är standard när det kommer till Estée Lauder, men denna tycker vi är snäppet bättre än ovanstående borste. Denna är också rund och man får snyggt konturerade kinder, men det är skaftet på denna vi gillar.

Det är nämligen lite kortare än vanligt och tillverkat av trä, vilket gör att det är av lätt vikt men ändå stadigt när man håller i den. Ett av de bästa skaften vi hade med i testet faktiskt.


Nvey Eco Eco Blush Brush

Det här är borsten för den miljötokiga veganen. Hela borsten går nämligen att återvinna och är 100% fri från animalistiska substanser. Bland annat är skaftet tillverkad av majsstärkelse som kan slängas i komposten - helt perfekt!

Dessutom får man ett hur snyggt resultat som helst och applicering har nästan aldrig varit enklare. Just denna ligger på cirka 360 kronor, vilket är värt det för en så miljövänlig borste. Men Nvey Eco har såklart andra borstar också.


Estelle & Thild Angled Blush Brush

Det här var nog den snyggaste borsten vi hade med i testet då de rosa, svarta, och vita färgerna har matchas perfekt. Dessutom gör den sneda, mjuka borsten att man får fint skulpterade kinder och skaftet är långt och lättvikt.

Estelle & Thild har några olika borstar att välja mellan som är minst lika bra. Borsten kostar cirka 230 kronor, vilket är helt okej för en borste som ändå är så pass bra.


Clinique Blush Brush

Cliniques sminkborste är antibakteriell och är därför väldigt hygienisk, vilket alltid är en fördel. Här finns det inga borst som lämnar sin hylsa eller gör så att du får fula eller hårda streck i ansiktet, utan det är en enkel borste att använda.

Den rundade formen är dessutom av bra storlek och väldigt mjuk. Välj bland några olika borstar från Clinique, där just denna borste kommer för cirka 285 kronor.

Frågor och svar

Vilken borste gör vad?

För nybörjaren eller amatören kan kanske alla olika sorters borstar verka skrämmande då man inte vet vilken borste man ska använda till vad, och ibland undrar man kanske om alla olika sorters borstar verkligen behövs?

Om du inte är så pedantisk med din sminkning, och du kanske inte sminkar dig varje dag, behöver du såklart inte investera i alla olika borstar. Exempelvis kan det räcka med en blush brush - du behöver inte ha en rundad och en sned.

För att tydligare gå igenom vilka borstar som gör vad och vilka som är de viktigaste, får vi gå igenom en liten lista:

1. Foundation Brush

Foundation Brush

Applicera foundation på kinder, panna, och haka och använd sedan borsten för att jämna ut den. Börja inifrån och fortsätt utåt. När man använder en borste blir det mer hygienisk utan att du slipper fula penseldrag i ansiktet.

2. Powder Brush

Powder Brush

Denna borste är relativt stor och fluffig för att kunna ta upp löst puder och applicera perfekt på din hud utan att det blir kakigt. Denna används över hela ansiktet.

3. Blush Brush

Blush Brush

Denna är lite mindre än ovanstående för att kunna applicera din önskade produkt, som puder eller rouge, på ett mindre område (som kinderna). Samtidigt är den stor nog för att enkelt bygga färg och släta ut skarpa linjer.

4. Angled Blush Brush

Angled Blush Brush

Denna är väldigt lik en vanlig blush brush (ovanstående) men är ännu mer precis när det kommer till contouring av kinderna. Lägg borsten precis under kindbenet och borsten gör nästan jobbet åt dig.

5. Kabuki Brush

Kabuki Brush

Detta är en enkel borste att känna igen på grund av sin stora storlek och de fluffiga borsten. Använd den för att konturera ditt solpuder - applicera som en 3:a från pannan till käken - eller för att blanda ut andra produkter.

6. Concealer Brush

Concealer Brush

Här har vi en lite mindre borste som, som namnet tydligt förklarar, används för att applicera din concealer. Använd borsten för att jämna ut produkten under dina ögon, på näsans sidor, och över exempelvis finnar.

Tänk på att använda en antibakteriell borste eftersom den kommer komma i kontakt med just finnar och liknande.

7. Flat Eye Shadow Brush/All-Over Eye Shadow Brush

Flat Eye Shadow Brush

Det finns två ögonskuggsborstar du borde ha för att få de där perfekta ögonlocken. Denna är lite större och fluffigare men har fortfarande en lagom storlek så att man enkelt kan applicera och blanda ut bas-skuggan.

8. Eye Shadow Crease Brush/Blending Eye Shadow Brush

Eye Shadow Crease Brush

Den andra är lite mindre och lite petigare i toppen för att det ska gå lättare att applicera och blanda ut färg i ögats lilla veck. Om du exempelvis går över från en färg till en annan och inte vill ha ett skarpt streck är denna perfekt att blanda ut det med.

9. Eyeliner Brush

Eyeliner Brush

Det finns några olika eyelinerborstar man kan använda, men denna smala och petiga är perfekt, speciellt om den kommer med två sidor. Med en sådan här borste blir det enkelt att få den perfekta eyelinern.

10. Brow Brush

Brow Brush

När du skaffar en brow brush, eller en ögonbrynspenna, är det perfekt om du skaffar en sådan här som har två sidor. Med ena sidan kammar du snyggt igenom ögonbrynen för att sedan använda den andra sidan för applicering av vilken ögonbrynsprodukt du önskar, vare dig det är ögonbrynsfärg, pomad, gelé, eller vax.

11. Fan Brush

Fan Brush

Ännu en borste som är enkel att känna igen då den ser ut som en solfjäder. Denna använder man till att applicera highlighter och man kan även enkelt borsta bort överflödigt puder som inte riktigt har blandats in i huden.

12. Lip Brush

Lip Brush

Nu kanske ni tänker ‘Men det här är ju verkligen inte nödvändigt, det är ju bara att applicera läppstift som vanligt’. Och ja, det fungerar absolut, men med en läppborste tar du helt enkelt lite färg från läppstiftet och applicerar lite i taget med borsten.

Detta gör att man får ett snyggare resultat eftersom det blir mer precist. Både med att fylla i linjer och konturer till att bygga upp en djupgående och mer hållbar färg.

Hur rengör man sina sminkborstar?

Detta är faktiskt enklare än man kan tro. Till och börja med är detta någonting du bör planera in att göra en gång i veckan; jag kan sträcka mig till att man gör det en gång varannan vecka, alltså två gånger i månaden, om man inte sminkar sig varje dag, men det är allt.

Att investera i bra borstar är avgörande för att få ett bra makeup-resultat och för att det ska vara en bra investering ska borstarna hålla ett riktigt bra tag och för det måste du rengöra dem kontinuerligt - om du tar hand om dem rätt snackar vi om att att de kan hålla i flera år!

Att rengöra sina borstar är även viktigt för din hygien. Det kan komma bakterier, damm, och annat smuts från alla möjliga sminkprodukter du använder som kommer i kontakt med din hud om de inte rengörs regelbundet.

1. Skölj borsten - bara det mjuka håret, inte skaftet eftersom limmet kan lossna om det blir blött - i ljummet vatten.

2. Om du har borstar som använder syntethår går det bra att använda diskmedel eller ett specifikt rengöringsmedel för sminkborstar och om du har riktigt hår ska du använda schampo för detta steg.

Häll en klick av ditt valda rengöringsmedel i handen och dra sedan cirkelrörelser med borsten i handen så att håret rengörs. Fortsätt att göra cirkelrörelser under ljummet vatten tills borsten är helt ren.

3. När borsten är ren ska du komma ihåg att hålla redskapet med borsten nedåt eftersom vi fortfarande inte vill att vatten ska komma in i hylsan.

Torka sedan försiktigt och om du vill kan du även pressa ut överflödigt vatten med en handduk. Lägg sedan borstarna ned (igen, låt dem inte stå upp med borsten uppåt p.g.a. vattnet) på en handduk och låt torka över natten.

Vad innehåller en sminkborste?

Detta är såklart upp till vilket märke du köper, men oftast finns det två val - naturligt eller syntetiskt hår. Det finns fördelar och nackdelar med båda. En snabbguide låter såhär:

Naturligt hår

Med detta menas att borsten som används ofta kommer från djur och det upplevs då att borsten håller längre och den mängd produkt borsten plockar upp och applicerar jämnt inte kan jämföras med en syntetisk borste.

Det betyder också att de generellt är mindre hygieniska att börja med och svårare att rengöra grundligt. Man kan därför också lättare få allergiska reaktioner.

Förutom detta är de oftast dyrare och såklart dåligt för djuren då man inte vet om de har behandlats humant eller inte för att få tillgång till deras hår.

Syntetisk hår

Borstar av syntetiskt hår är dock mer hygieniska och dessutom enklare att rengöra. Många tycker att kvaliteten är sämre, men med den teknologi som finns idag är det knappast sant längre och de är minst lika bra som de med naturligt hår.

Dessutom är de oftast lite billigare. Det är såklart upp till en själv vilket man föredrar, men jag gillar alltid när man kan kombinera bra kvalité med miljövänliga och hållbara produkter!

Hur förvarar man sina borstar på bästa sätt?

Det bästa är att först dela upp dina borstar i två kategorier: ansikte och ögon. Ta en glasburk (eller liknande) och häll i kaffebönor, småstenar, eller kulor så att borstarna inte nuddar varandra när man sätter dem i burken.

Om du kan undvika att de står i direkt solljus är det även att föredra. Och kom ihåg att om du har många borstar är det bättre att använda flera burkar så att alla får sitt egna lilla space.

Kan sminkborstar orsaka hudproblem?

Detta kan faktiskt vara sant eftersom (som jag nämnde under rengöringsfrågan) smuts, damm, bakterier, och olja bland annat redan finns i både ditt ansikte och dina borstar. Så det är ju inte själva borsten i sig som endast skapar problem.

Om du sedan använder borsten med sminkprodukter på i ditt ansikte kan det föras över från ansikte till borste och tvärtom. Om du fortsätter så i flera veckor utan att rengöra dina borstar kan man säkerligen förstå att det kan orsaka hudproblem.

Detta är såklart väldigt individuellt och behöver inte hända alla bara för att man inte rengör sina borstar. Men ta alltid det säkra före det osäkra och rengör borstarna en gång i veckan om du sminkar dig varje dag.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals