Bästa sminkborttagningen 2024 – Vårda din hy, slit inte på den

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Visst kan det kännas som om man ständigt är på jakt efter den bästa sminkborttagningen. Oftast måste man använda sig av flera produkter, en för ögonmakeupen och en för resten av ansiktet. 

I den bästa av världar behöver man bara använda en, och det är det vi gått in för att testa den här gången. Sedan finns det inte en produkt som passar alla.

Varje person är unik och det gäller även hudens sammansättning. Det beror helt på vilken hudtyp du har. Kanske är den fet och du behöver en produkt som passar för detta. 

Men kom ihåg att även oljor av rätt sort är balanserande för talgproduktionen och har en positiv effekt på fet hy. Många undviker oljor för att de tror att det ska göra huden ännu mer fet, men så är absolut inte fallet. En rätt sammansatt olja kan göra under för din feta hy! 

Har du känslig hy vill du ha milda produkter som är parfymfria och har ett välbalanserat PH-värde. Så allt handlar alltså om att hitta produkter med den rätta balansen för just din hy.    

Och: tvätta aldrig huden i ansiktet med tvål! Den är alltför känslig för det. En bra duschkräm för kroppen - visst, men använd aldrig tvål i ansiktet, det är alltför uttorkande för huden. 

Det är ett sätt att garanterat få huden i ansiktet att åldras snabbare och det vill ju de flesta av oss verkligen undvika. 

I det här testet har vi provat tio sminkborttagningskrämer och även valt ut vinnare i de olika klasserna som vi brukar jobba med. 

Vinnaren i premiumklassen blev en storfavorit som heter Sensai Silky Purifying Gentle Make-Up Remover for Eye & Lip. Den här gör även underverk för resten av huden i ansiktet också och jag brukar faktiskt rengöra hela ansiktet med den om jag inte använder ekologisk kokosolja. 

I mellanklassen plockade vi fram Exuviance Purifying Cleansing Gel som självklar vinnare. Den här är en uppfriskande och vårdande gelé som passar de flesta hudtyper eftersom den har en balanserande effekt. 

I budgetklassen har vi en mycket värdig vinnare: Garnier Skin Micellar Cleansing Water in Oil. Den är otroligt multifunktionell, vilket är speciellt tacksamt med tanke på det låga priset.

Och så till sist vår bubblare! Även denna är multifunktionell och till och med en 3-i-1 produkt. Filorga Optim Eyes Lotion tar bort smink och vårdar även dina fransar samtidigt.

Premium: Sensai Silky Purifying Gentle Make-Up Remover for Eye & Lip

Den här sminkborttagningen från Sensai har fått så otroligt mycket beröm på alla håll och kanter! Det resulterade i att när vi läste om den så kunde vi inte hålla oss från att sätta den som vinnare i vår premiumklass. Vi överdriver verkligen inte när vi säger att den bara är så bra!

Senasi Silky Purifying Gentle Make-up Remover är egentligen en speciellt framtagen produkt för just ögon och läppar. Men, efter lite research kom vi fram till att den funkar minst lika bra och effektivt för att avlägsna all annan makeup. Samtidigt är den mild och skonsam, vilket gör att den passar perfekt för känsliga ögon och linsbärare!

Fördelar

 • Lätt att arbeta med, verkar snabbt och effektivt på allt smink
 • Lämnar inga rester
 • Mild och skonsam

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan ta något lång tid att få bort sminket med i vissa fall

Mellan: Exuviance Purifying Cleansing Gel

En gel som effektivt tar bort smink och även rengör huden på djupet. Efter en veckas användning noterade vi alla en slätare och mer välmående hy; inte överraskande eftersom den innehåller antirynk-ingredienser. 

Fördelar

 • Funkar på alla hudtyper, även om du lider av hudproblem eller utslag
 • Lämnar huden ordentligt mjuk och återfuktad
 • Behaglig formula

Nackdelar

 • Något uttorkande på den allra torraste hyn

Budget: Garnier Skin Micellar Cleansing Water in Oil

Som budgetvinnare i våra tester är det viktigt att produkt håller en prisnivå som alla kan ta del av, samt att den är värd att testa trots det låga priset. Just det är något som Garnier Skin Micellar Cleansing Water lever upp till, inte minst med tanke på pris och mängd produkt. Det bästa är att den här finns att köpa i princip överallt.

Garnier Micellar Cleansing Water fungerar utmärkt som både sminkborttagning, rengörare och toner, med andra ord en multifunktionsprodukt. Det verkar snabbt och effektivt för att rengöra huden, samtidigt som det är enkelt och smidigt att använda. Dessutom är den mild och lugnande på huden, vilket innebär att alla kan använda produkten. Vi är så nöjda!

Fördelar

 • En riktigt bra produkt till ett otroligt generöst pris
 • Funkar på alla hudtyper
 • Lätt att använda, går snabbt och smidigt

Nackdelar

 • Krävs rätt mycket produkt för att få bort riktigt svårt smink
 • Kan kännas något kladdig om den inte sköljs av

Special: Filorga Optim Eyes Lotion

Här har vi en liten specialare från Filorga, nämligen en 3-i-1 lösning som både avlägsnar smink, piggar upp huden och stärker dina fransar! Just med tanke på dess multifunktionella verkan anser vi att det här en otroligt smidig och praktisk produkt att ha i badrumsskåpet.

Oavsett om du vill avlägsna smink eller om du bara vill rengöra huden funkar den här riktigt bra. Dessutom kan den också få bort vattenfast smink med lite extra engagemang, något vi verkligen gillar. Trots att den verkar effektivt så är den mild, vårdande, och funkar även för känsliga ögon. Ett riktigt vasst strå i stacken med andra ord!

Fördelar

 • Avlägsnar både vanlig och vattenfast makeup
 • Effektiv men ändå mild och skonsam
 • Multifunktionsprodukt

Nackdelar

 • Något dyr
 • Går åt mycket produkt
Innehållsförteckning

Varför ska du lita på oss?

Kort och gott för att panelen bestod av fem dedikerade testpersoner som är experter på området! Vi har alla sminkat oss sedan vi var i fjortonårsåldern och kan verkligen vår sak. 

Vi är också, eftersom jag som testledare har så stor erfarenhet av tester numera, noggranna och vet hur vi systematiskt ska gå tillväga för att komma fram till så korrekta resultat som möjligt.  

Vem behöver sminkborttagning?

Det raka och uppriktiga svaret på den frågan är: alla som använder smink, alla som är rädda om sin hy, och inte minst alla de som är över trettio och så sakteliga börjar se ålderstecken i ansiktet

Att ha en bra ansiktsrengöring är precis lika viktigt som att ha bra sminkprodukter. Många tycks glömma det och använder nästan vad som helst för att ta bort smink. 

Det sliter på huden och tar dessutom inte bort sminket ordentligt. Du som använder någon form av ögonmakeup får den berömda pandalooken som ett brev på posten. 

Hur kom vi fram till vilka produkter vi skulle testa?

För det första kunde vi själva bidra med produkter som vi gillat genom åren och inte minst sålla bort sådana som inte alls är bra för huden. 

Vi scannade sedan nätet på tester av sminkborttagningsmedel. Så brukar vi som så ofta i sådana här sammanhang förlita oss på den proffsiga personalen på Kicks. Deras rekommendationer står för kanske 25 procent av produkterna här. 

Hur testade vi produkterna?

Vi gjorde ett väldigt grundligt test för att se hur produkterna passade våra olika hudtyper. Alla av oss fem testade varenda produkt under en vecka.

Testet tog alltså oss tio veckor att genomföra. Tror inte att man ofta råkar stöta på ett så grundligt test som vårt i den här nischen. Men nu finns det testet; här på min sida! 

Efter de tio veckorna med noggranna anteckningar på alla produkter kunde vi ses och betygsätta alla. Resultatet får du här och nu. 

Våra favoriter

Premium: Sensai Silky Purifying Gentle Make-Up Remover for Eye & Lip

Här har vi en riktig favorit från Sensai, nämligen Silky Purifying Gentle Make-Up Remover for Eye & Lip. Precis som namnet utlovar så är det här en produkt speciellt utvecklad för att ta bort smink runt ögon och på läpparna, men den är en riktigt baddare på att få bort allt smink i hela ansiktet!

Av just den anledningen, samt att produkten fått så otroligt mycket beröm, valde vi att sätta den här som preiumklassvinnare i vårt test. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för just den här sminkborttagningen var också att den verkar effektivt och snabbt samtidigt som den är mild och skonsam. 

Det innebär att alla som sminkar sig kan använda den här, även om du har känsliga ögon eller bär kontaktlinser. Och oavsett om du använder vattenfast och svårarbetat smink eller om du har lättare produkter så funkar den galant utan att du måste gnugga! 

Vi kan nästan garantera att du aldrig mer behöver oroa dig för svarta fläckar, läppstiftskladd eller annat sminkklet, den här tar bort allt! Den är dessutom oparfymerad för att vara extra snäll. Vi klagar inte heller på att den vårdar huden och lämnar den silkeslen efter användning. 

Kort och gott tycker vi väldigt mycket om den här produkten. I vissa fall kan det krävas att du jobbar lite mer för att få bort alla rester, men gör du det med rätt verktyg och tillräckligt mycket produkt så ska du se att allt försvinner.

Priset kan tyckas vara något saftigt, men enligt oss absolut värt det! Som premiumklassvinnare levererar den riktigt hög kvalité, och vi kan lova dig att du kommer bli riktigt nöjd med den här.

Fördelar

 • Lätt att arbeta med, verkar snabbt och effektivt på allt smink
 • Lämnar inga rester
 • Mild och skonsam

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan ta något lång tid att få bort sminket med i vissa fall

Mellan: Exuviance Purifying Cleansing Gel

Exuviances rengöringsgel av suverän och glädjande nog har den direkta medicinska effekter också! 

En av oss i testpanelen lider av psoriasis runt ögon och ögonbryn, och det här geléet hade en uppmjukande och vårdande effekt på det också. Otroligt! Även den här passar verkligen alla hudtyper. 

En annan i panelen har en tonåring i huset med en del finnar, även han tvättade ansiktet med denna och acnen blev verkligen mycket bättre!

Möjligtvis fick en av oss med väldigt torr hy tillsätta lite extra fuktkräm, men det var det värt för resultaten var i övrigt så fina. Har du mindre hudproblem som du inte uppsöker läkare för tycker jag du ska prova den här. 

Du applicerar den genom att tvätta händerna först och fukta händer och ansikte. Applicera gelen på hela ansiktet, massera, och skölj noga med ljummet vatten. Kan användas både morgon och kväll, värt för den som har lite problem med huden.

Fördelar

 • Funkar på alla hudtyper, även om du lider av hudproblem eller utslag
 • Lämnar huden ordentligt mjuk och återfuktad
 • Behaglig formula

Nackdelar

 • Något uttorkande på den allra torraste hyn

Budget: Garnier Skin Micellar Cleansing Water in Oil

När vi såg den här produkten från Garnier kunde vi bara inte hålla oss från att ta med den i vårt test och utnämna den som budgetvinnare – så bra är den! Till att börja med så kommer sminkborttagningen till ett slående generöst pris, där du får hela 400ml för under hundralappen. 

Med andra ord är det här ett riktigt kap för dig som använder smink dagligen eller för dig som bara är ute efter en bra men prisvärd rengöring. För faktum är att den här fungerar lika bra oavsett om du har tung makeup med vattenfasta produkter, en lättare sminkning eller om du inte har något smink alls!

När det kommer till sminkborttagningen i sig så verkar den alltså riktigt effektivt, och just den här varianten med olja ser till att allt smink och orenheter försvinner från din hud. Trots att det är ett micellärvatten, det vill säga en toner, så sugs allt upp och avlägsnas in i bomullsrondellen – du kommer se hur allt löses upp snabbt och smidigt. 

Vi gillar verkligen också det faktum att rengöringen verkar med en lugnande effekt som både vårdar och återfuktar huden. Alltså slipper du den här känslan av att huden är helt stram och uttorkad, utan istället så känns den ren och len utan att lämna någon oljig hinna. Vill du inte så behöver du inte heller skölja av den efteråt. Doften i sig är också fräsch och trivsam. 

Det bästa med just den här produkten är att den är så lätt att använda. Det enda du behöver göra är att (efter du har skakat flaskan) applicera lite av produkten på en bomullspad och sen bara svepa med mjuka rörelser. Den funkar lika bra runt ögon och på läpparna som den gör i resten av ansiktet, och utan tvekan så är det en perfekt produkt att ha i sitt badrumsskåp.

Vi är faktiskt mer än imponerade över den här sminkbortaggningen från Garnier, och vi skulle absolut kunna rekommendera den till alla. Oavsett hudtyp, sminkvanor, produkter och kunskap om just sminkborttagningen så kan den här verkligen göra jobbet bra.

Fördelar

 • En riktigt bra produkt till ett otroligt generöst pris
 • Funkar på alla hudtyper
 • Lätt att använda, går snabbt och smidigt

Nackdelar

 • Krävs rätt mycket produkt för att få bort riktigt svårt smink
 • Kan kännas något kladdig om den inte sköljs av

Special: Filorga Optim Eyes Lotion

Filorga Optim Eyes Lotion är återigen en produkt som fått otroligt bra, och många, omdömen som bara hyllar den rakt igenom. När vi gjorde lite extra forskning på produkten så insåg vi varför, och det beror inte bara på att den har en mångsidig funktion som fyller flera syften samtidigt. 

Till att börja med så är det här en 3-i-1 produkt som både agerar sminkborttagning, uppljusare och fransstärkare. Av den anledningen fick den bli vår specialare, då den sticker ut från många andra sminkborttagningar på marknaden.  

Multifunktionsprodukter är något av en gåva från tillverkarna som möjliggör för dig att effektivisera din hudvårdsrutin utan att du måste utesluta något steg, och vem tackar inte ja till det?

Som sminkborttagare är Filorga Optim Eyes Lotion en riktigt vass produkt som tar bort all makeup väldigt snabbt och enkelt. Oavsett om du använder vattenfasta produkter eller ”vanliga” produkter så tar den bort allt, inte minst om du ger det lite tid. 

När det kommer till den uppljusande delen, så är den även där riktigt bra. Här är det innehållet av stimulerande peptid och proteinboosters som verkar för att ljusa upp, pigga till och minska trötthetstecken. 

Dessa trevliga ingredienser bidrar också till den tredje multifunktionen -  att dina fransar blir starkare och mörkare. Vid användning upplevs den också som vårdande och skonsam utan att den känns oljig eller kladdig, något vi verkligen gillar. 

Dock vill vi poängtera att det här kan vara en sådan sminkborttagning som kräver rätt mycket produkt vid användning, det vill säga att det i vissa fall inte bara går åt en utan två bomullsrondeller för att allt smink ska försvinna. Det här gäller dock oftast bara för vattenfast smink.

Utöver det så tycker vi att produkten gör ett riktigt bra jobb både som sminkborttagning och hudvårdande produkt, samtidigt som fransarna får ett riktigt lyft. Vårdande, oparfymerad, den irriterar inte ögonen, och så är den bra för allt.

Fördelar

 • Avlägsnar både vanlig och vattenfast makeup
 • Effektiv men ändå mild och skonsam
 • Multifunktionsprodukt

Nackdelar

 • Något dyr
 • Går åt mycket produkt

Tänk på det här när du jobbar med en ansiktsrengöring

Det är lätt hänt att man jobbar på samma sätt med alla ansiktsrengöringar: Bomullsrondell, kräm, massera in. Men alla produkter fungerar absolut inte likadant! 

Det är viktigt att läsa på instruktionerna; med vissa märken kanske man ska fukta huden innan, med andra inte. En del rekommenderar en specifik kräm efteråt. Andra är kompletta system i sig. Läs på etiketten. 

Så mitt eget lilla tips till er: Jag brukar alltid, efter att all makeup är borttvättad med ljummet vatten, plaska iskallt vatten i ansiktet 20 gånger. 

En konstig ritual kanske, det behöver ju såklart inte vara exakt 20, men det hjälper mig att få det gjort att alltid göra på exakt samma sätt. Det fräschar hursomhelst upp ansiktet jättemycket! En liten minispa-känsla varje kväll, inte så dumt tycker jag!

Våra utmanare

Elisabeth Arden Ceramide Replenishing Cleansing Oil 

En superlyxig rengöringsolja som blir till ett mjukt, lent skum när man arbetar in den. Ger huden massor med näring tack vare omega 3, 6, och 9.

Tar bort alla orenheter i huden och man ser tydliga resultat efter några dagar. Passar alla hudtyper samtidigt som den inte gör huden fet.

Fördelar

 • Känns väldigt lyxig och exklusiv
 • Innehåller både omega 3, 6 och 9
 • Effektiv och mild formula

Nackdelar

 • Dyr

Ren Rosa Centifolia Express Makeup Remover

Gör huden silkeslen efteråt! En spännande blandning av olika oljor och blomstervatten. Den lugnar huden och tack vare blomstervattnet har den en exfolierande effekt som drar samman stora porer. 

Fungera både på vattenfast och vanligt smink och ett extra plus får den för den milda men effektiva rengöringen av ögonfransarna.

Fördelar

 • Effektiv rengöring med lätt exfolierande effekt
 • Huden känns ren, lugn och mjuk
 • Tar bort både vanligt och vattenfast smink

Nackdelar

 • Innehåller olja, kan upplevas som något kladdig efteråt

Pixi Double Cleanse

Den här sminkborttagningen bör vara unik i sitt slag. Den är uppdelad i två delar; halva burken består av en fast olja som du först ska ta bort smink och smuts med och sedan har vi en kräm man avslutar med. 

Man kan kombinera de här efter eget behov och använda mer av den del man behöver. Innehåller många olika vitaminer, bland annat E och C och är även parabenfri.

Fördelar

 • Effektiv dubbelrengöring
 • Näringsrika och vårdande ingredienser
 • Lätt att kombinera som du själv vill

Nackdelar

 • Något svår/kladdig att jobba med
 • Huden kan upplevas som lite oljig efteråt

Dr. Brandt Xtend Your Youth Foaming Cleanser

Den här rengöringen är framtagen först och främst för dem som hunnit fylla 30. En lite mognare hy alltså, då är du också i behov av mer näring och återfuktning. 

Den här har ett PH-värde nära nog exakt den som huden har. Detta gör krämen extremt balanserande och du kommer att märka skillnad efter en veckas användning. Priset ligger dock lite högt.

Fördelar

 • Perfekt för de med mogen och känsligare hy
 • Verkar med närande och återfuktande ingredienser
 • Ger snabba resultat

Nackdelar

 • Dyr

Biotherm Biosource Hydra-Mineral Cleanser Softening Mousse

En mousse som är underbart härlig att jobba in i ansiktet. Den är speciellt framtagen för torr hud och innehåller upp till 70 mineraler och dessutom magnesium. Den här kombinationen gör den ytterst lämplig för torr hy. 

Efter bara några dagar kommer du märka resultat och ha mer lyster i huden. Det noterade panelens torris! Hon var jättenöjd med den här vårdande rengöringen.

Fördelar

 • Speciellt bra för dig med torr och känslig hy
 • Riktigt behaglig att använda
 • Innehåller upp till 70 mineraler

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiv på att ta bort envist smink

The Ordinary Cleansers Squalane Cleanser

På senare tid har The Ordinary fått ett riktigt uppsving när det kommer till båda popularitet, omdömen och rekommendationer. Av den anledningen är en sminkborttagning från The Ordinary en självklarhet i det här testet - och inte vilken sminkborttagning som helst.

Deras Squalance Cleanser är en produkt som består, inte minst om du vill ha en prisvärd, skonsam och snabbverkande sminkborttagning.

På grund av den perfekta kombinationen av att verka effektivt men ändå snällt mot huden så har produkten blivit en favorit hos många. Cleansern innehåller Squalance och lipofila estrar som verkar återfuktande i samband med avlägsnandet av smink.

Vid användning tar den dessutom också bort annan smuts och orenheter som kan ha fastnat på huden under dagen, vilket verkligen bidrar till ett renare och fräschare resultat. Det bästa är att den är väldigt lätt att arbeta med, och att du direkt kan se hur den förvandlas från kräm till en len och klar olja.

Under tiden som du smörjer in den här produkten på ditt ansikte kommer du rent ut sagt kunna bevittna hur allt smink bara löser upp sig och avlägsnas. När du sen sköljt av den kommer huden inte bara kännas ren, utan även återfuktad.

Vi är verkligen imponerade över att den här produkten verkar så pass bra för sitt generösa pris. De goda recensionerna finns där av en anledning, helt enkelt! Tack vare att produkten inte innehåller tvål eller andra uttorkande ingredienser så kan den användas dagligen av alla hudtyper utan att torka ut eller strama åt.

Något som vi vill poängtera är att det här är en krämprodukt som ska arbetas in med händerna. Till skillnad från många andra produkter i form av micellärt vatten eller lotion så är det här mer som en vanlig ansiktsrengöring. Den kan alltså kräva lite mer arbete, men å andra sidan blir det då riktigt rent!

Fördelar

 • Otroligt prisvärd produkt
 • Mild och skonsam
 • Kan användas dagligen

Nackdelar

 • Måste arbetas in med händer
 • Inte överdrivet bra på svårt eller vattenfast smink

Clarins Gentle Eye Make-Up Remover Lotion

Den här sminkborttagningen från Clarins är en smidig och lättanvänd lotion som strykes på med en bomullsrondell. Anledningen till att vi fastnade för just den här produkten var inte bara att den verkar milt men ändå effektivt, utan vi gillar också att den är speciellt utformad för känsliga ögon och hudtyper.

Däremot vill vi poängtera att det här är en 100% vattenbaserad sminkborttagning, vilket innebär att den endast kan lösa upp vattenlösliga produkter. Använder du vattenfast smink eller vill ha en sminkborttagning som klarar lite tyngre produkter så är den här alltså inte att rekommendera för just det.

Men, om du istället använder vattenlösliga sminkprodukter, sminkar dig lite lättare och vill ha en produkt som både rengör men samtidigt vårdar huden så kan den här bli en ny favorit. Vi gillar verkligen det faktum att den är så pass mild att den aldrig svider eller irriterar, även om du har känsliga ögon eller bär linser.

Utöver att den verkar för att avlägsna lättare smink så har den andra positiva egenskaper. Till att börja med så kan den ha en uppljusande effekt på huden, vilket gör att du ser mindre trött ut. Sen är den vårdande och återfuktande, och så stärker den dina fransar.

Kort och gott en lättanvänd och snäll sminkborttagning som alla kan använda. Den känns inte oljig men inte heller uttorkande, utan snarare lätt och behaglig. Innehåll av bland annat rosvatten, blåklint och kamomill bidrar till det! Clarins är lite av ett exklusivare märke som har något högre priser på sina produkter, alltså även på den här. Men annars är vi riktigt nöjda!

Fördelar

 • Perfekt för att få bort lättare makeup
 • Verkar vårdande, uppljusande och återfuktande, samt stärkande för fransar
 • Bra för känsliga ögon och linsbärare

Nackdelar

 • Inte bra på vattenfast eller mycket tung makeup
 • Något dyr

L’Oréal Paris Gentle Eye Make-Up Remover Waterproof

Att L’Oreal Paris levererar bra och prisvärda produkter finns det ingen tvekan om, så när vi såg hur populär och omtalad deras Gentle Eye Makeup Remover är kunde vi inte hålla oss från att ha med den! Jämfört med andra sminkborttagningar så är det inte den bästa på marknaden, men för sitt pris funkar den väldigt bra.

Låt oss börja med att gå in på dess funktion och effektivitet när det gäller att just ta bort smink. Som namnet lyder så är produkten speciellt utformad för att vara särskilt effektiv på smink runt ögon läppar, vilket är något den verkligen lever upp till.

Den här varianten är också gjord för att ta bort vattenfast makeup vilket innebär att den också klarar av lite tyngre och mer svårlösliga sminkprodukter utan problem. Trots att den kommer till ett väldigt lågt pris så är den nästan så bra att du gapar efter användningen – så effektiv är den!

Allt smink försvinner på bara några sekunder utan särskilt mycket ansträngning. Faktum är att den inte bara rengör snabbt och effektivt, utan den upplevs också som lätt att använda och behaglig på huden utan den här oljiga känslan. Använder du inte vattenfasta eller tunga produkter finns det en annan, ännu lättare variant som funkar minst lika bra.

Något vi däremot vill poängtera är att den här sminkborttagningen från L’Oreal faktiskt är lätt parfymerad. Det kan i sig göra att vissa hudtyper kan reagera något och att den kan kännas lite uttorkande och stramande efter användning. Vissa användare har även upplevt att den svider i ögonen, speciellt om du använder linser.

För dig som inte har allt för känslig hud eller som inte är överdrivet känslig runt ljust ögonen så kommer det dock inte vara något problem. Trots allt så är den lätt och mild, oavsett om du använder den för vattenfast smink eller den vanliga varianten.

Vi gillar att förpackningen är nätt och liten, vilket gör den extra smidig att ta med sig. Däremot kan den vara något svår att dosera, men annars så är vi riktigt nöjda. För det generösa priset kan vi inte förvänta oss något bättre än vad den här produkten levererar!

Fördelar

 • Effektiv rengöring som även tar bort vattenfast smink
 • Otroligt bra pris
 • Känns inte oljig eller kladdig

Nackdelar

 • Är lätt parfymerad, kan svida lite i ögonen om du är känslig eller bär linser
 • Kan upplevas som något stramande efter användning

Bioderma Sensibio H2O

Det är säkert många av er som redan hört talas om det här rengöringsvattnet från Bioderma. Har ni gjort det så vet ni säkert redan hur bra det är, och har ni inte gjort det så kommer ni få reda på det här idag. Bioderna Sensibio H2O är en produkt som blivit otroligt populär och omtalad, inte minst för några år sen då många insåg hur bra den faktiskt var.

Likt Garnier Micellar Cleasning Water så är det här också en micellär lösning som verkar effektivt för att ta bort smink och orenheter. Det är ett väldigt praktiskt och smidigt sätt att rengöra ansiktet på.

Det som gör att den här sminkborttagningen utmärker sig från många andra liknande produkter är det faktum att den bevarar hudens balans. Det innebär alltså inte bara att den verkar milt och lugnande, utan den här innehåller även ingredienser som är otroligt vårdande och PH-balanserade för huden.

Alltså funkar den lika bra för känslig hy som för oljig hy. Den torkar inte ut eller stramar åt sådär obehagligt, utan istället så lämnar den huden ren och len. Vi gillar att den är oparfymerad och att de finns ett flertal olika varianter som kan anpassas efter hudtyp om du så vill.

En annan egenskap som utmärker produkten är att du får otroligt mycket produkt för en väldigt generös peng. Såklart kan du välja olika storlekar, men väljer du den största på 500ml så behöver du inte betala så mycket mer än en hundring för att den ska bli din. Om inte det är prisvärt så vet jag inte vad!

Kort och gott en riktigt bra produkt. Sminkar du dig inte så fungerar den lika bra som toner eller rengöringslotion med vårdande ingredienser. Enkelt och neutralt men ändå effektivt!

Fördelar

 • Kan användas på alla hudtyper
 • Otroligt generöst med produkt
 • Mild men effektiv användning

Nackdelar

 • Inte överdrivet bra på tyngre smink

Clinique 2-in-1 Makeup Remover + Cleansing Micellar Gel

Helt oparfymerad och allergitestad, som alla Cliniques produkter. Även den här är en komboprodukt i två steg. Först har vi själva removern och sedan har vi en rengörande gelé för hela huden.

Sminkborttagningen passar fet hy som behöver komma i balans. Cirkapriset på 240 kronor för 150 ml är överkomligt, speciellt om du lider av allergier. 

Fördelar

 • 2-i-1 produkt med både sminkborttagning och rengöring
 • Perfekt för den lite fetare huden
 • Passar allergiker

Nackdelar

 • Något dyr
 • Inte överdrivet bra på att avlägsna tungt smink

Produkter som utgått

Dermalogica Soothing Eye Make Up Remover

Den här removern har en stärkande effekt på fransarna som faktiskt blir längre och mer välmående, trots att det här inte är något ögonfransserum. 

Den ger inte någon oljig obehaglig hinna som sitter kvar; huden känns slät och återfuktad efteråt. 

Eftersom Dermalogicas produkter är allergivänliga och inte innehåller alkohol kan även du som använder linser använda den här sminkborttagningen. Det låga PH-värdet i krämen gör att det inte svider i ögonen när du använder den. 

Applicera den med en bomullsrondell eller med fingrarna och massera sedan in den där sminket sitter. Skölj med ljummet vatten. Ett jättefint sminkborttagningsmedel passar alla hudtyper.


Barnängen Barnolja

Oljan innehåller varken parfym eller färgämnen så det här är en perfekt produkt för allergikern eller den som har känsliga hy i allmänhet. 

Den har tagits fram i samarbete med hud- och barnläkare, så det här är en högkvalitativ produkt på alla plan. 

Använd genom att fukta huden först. Applicera oljan på en bomullsrondell och massera in i huden och området kring ögonen. Torka försiktig av och skölj sedan noggrant med ljummet vatten. 

Ett budgetkap blir inte heller bättre än såhär. Perfekt om du även är småbarnsmamma och har små barn med irriterad hud. 


Inglot Makeup Remover Wipes

B-vitaminet i servetterna stärker och återuppbygger. Den här var jätteskön att tvätta ansiktet med, servetterna är mjuka och sköna, och sliter inte. Den passar alla hudtyper och torkar inte ut det minsta.

Den här är oftalmologiskt testad, vilket innebär att du som använder kontaktlinser även kan använda de här servetterna. 

Väldigt enkel applicering också: du behöver bara börja tvätta av sminket med dem, utan att fukta eller förbereda på något sätt. 

Om du är mycket på språng, reser i jobbet, och så vidare, är det här produkten för dig. Du slipper ha med rengöringsflaskor och bomullsrondeller. Om du vet att det här är din grej finns den i storpack också. 

Kostar cirka 70 kronor för 25 servetter, inte billigt det vet vi, men för den som har komfort som högsta prioritet kan det vara värt pengarna.  

Frågor och svar

Vad är sminkborttagning?

Sminkborttagning är en produkt som används för att ta bort smink från ansiktet. Det är väldigt viktigt att ta bort allt smink innan man går och lägger sig, så att huden får vila under natten.

Anledningen till att man använder sminkborttagning istället för till exempel ljummet vatten är att sminket ofta sitter väldigt bra och kan vara svårt att få bort, speciellt vattenfast mascara och liknande.

Dessutom innehåller sminkborttagning ofta många andra ingredienser som är bra för huden och som rengör och tvättar bort smink på ett skonsamt sätt som är bra för huden.

Hur använder man sminkborttagning?

Det beror på vilken sorts sminkborttagning man använder. Vissa flaskor ska skakas innan användning, andra behöver man inte skaka. Använd bomullspads och tvätta bort sminket, var noggrann och se till så du får bort allt smink.

Använder du till exempel sminkborttagningsservetter eller färdiga pads där vätskan redan finns på padsen, så tar du helt enkelt bara fram en eller ett par servetter eller pads och tvättar bort allt smink. Släng servetter och pads i papperskorgen efteråt, aldrig i toaletten.

Vilken sminkborttagning ska man välja?

Det beror helt på vad man föredrar, samt huruvida man använder till exempel linser eller ögonfransförlängning (mer om det längre ned).

Om man vet att man ofta är för trött för att ta bort sminket eller tycker att det är besvärligt så kanske sminkservetter är att föredra, även om det rent ekonomiskt är bättre att köpa en sminkborttagning på flaska då dessa räcker betydligt längre.

Sminkservetter är annars ett bra alternativ som komplement för sena kvällar eller resor. Har du till exempel torr hy är det bra att välja en sminkborttagning som är speciellt anpassad efter din hudtyp.

Det är även bra att använda samma märke som man använder på sin ansiktsrengöring, då dessa då kompletterar varandra och man ofta får ännu bättre resultat.

Måste man tvätta bort sminket innan man går och lägger sig?

Det korta svaret är; ja. Det har väl hänt alla någon gång att man inte orkar, men det är verkligen ingen bra idé att slarva med att ta bort sminket.

Huden behöver få andas och det är just när man sover som huden jobbar – genom att lämna kvar sminket så försvårar du processen.

Om du använder nattkräm är det också viktigt att tvätta bort sminket först, annars är det ingen större idé att ta på krämen. Gör det till en vana att alltid ta bort sminket på kvällen och välj en enkel och smidigt process istället för en avancerad och långdragen.

Om du ofta är för trött för att ta bort sminket finns två alternativ; ta bort det tidigare på kvällen eller sminka dig bara vid speciella tillfällen.

Sminkborttagningsservetter kan också vara en bra idé, de tar snabbt och enkelt bort sminket och de kan ligga vid sängen om du ofta glömmer bort dem (ha gärna en liten spegel där också så att du kan kontrollera att allt smink är borta).

Kan man använda sminkborttagning när man har ögonfransförlängning?

Absolut, men välj en sort utan olja. Oljan kan lösa upp limmet som håller fransarna på plats och även förstöra fransarna. Så välj bort oljebaserade sminkborttagningar och var försiktig runt ögonen.

Viktigt att påpeka är dock att ögonfransförlängning inte är samma sak som lösögonfransar. Använder man lösögonfransar ska dessa plockas bort på kvällen innan man använder sminkborttagning.

Lösögonfransarna bör, precis som smink, inte vara kvar över natten – och genom att ta bort dem innan man tvättar bort sminket blir det enklare att få bort allt smink runt ögonen samt att se att allt verkligen är borta.

Dock går det bra att använda oljebaserade sminkborttagningar, i och med att lösögonfransarna inte är kvar, om man föredrar sådana sminkborttagningar.

Vad ska man använda för sminkborttagning om man har linser?

Samma gäller som vid lösögonfransar, ingen oljebaserad sminkborttagning eftersom det inte är så kul om det kommer olja på linsen. Det bästa är dock att ta ur linserna innan man tvättar bort sminket.

Vad kostar sminkborttagning?

De kan kosta allt från under en femtiolapp, till flera hundralappar. Det är helt beroende på märket och även vilken sort man använder, till exempel är sminkborttagningsservetter billigare men räcker sällan lika länge.

Självklart beror det också på storleken på flaskan, mindre flaskor i till exempel resestorlek är förstås billigare än större flaskor.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals