Bästa sminkförvaringen 2024 – Organisera effektivt och snyggt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vare sig du har mycket eller lite smink är det alltid smart att förvara dina produkter smidigt på ett och samma ställe. Det bidrar till ett organiserat och mindre stökigt rum och det är ju en fördel, eller hur?

När du har ditt smink på samma ställe är det även lättare att gå igenom allt och att se vilka alternativ du har att välja mellan. Du sparar både tid och plats och personligen tycker jag att det blir roligare också.

Det är väldigt populärt att hitta på sina egna varianter av sminkförvaring (mer om det längre ner i artikeln), men för er som också, eller istället, vill ha ett smart och praktiskt ställ har vi gjort detta test med sminkförvaringar.

Vi har testet 12 olika produkter och kommit fram till 3 vinnare i olika prisklasser. Dessutom har vi en toppenbra specialare. Vinnaren i mellanklassen blev Shela’s Organiserande Sminklåda som är rymlig men tar lite plats.

Shela’s Versatile Rotating Cosmetic Organizer vann i premiumklassen och kan rekommenderas till er som vill ha ett roterande ställ. Vår budgetvinnare är den lite mindre, men fortfarande praktiska, Shela’s Medium Smink Organizer.

Och så specialaren Real Techniques Real Tech Pocket Organizer som man kan hänga på blanka ytor och som ser till att man alltid har sina sminkborstar och verktyg nära till hands. Läs vidare för att hitta sminkförvaringen för dig.

Mellan: Shela’s Organiserande Sminklåda

En oerhört smart, praktiskt, och snygg förvaring som kommer i form av en låda/väska. I mitten finns det en stor låda som rymmer de lite större sakerna och sedan finns det fyra utdragbara lådor på sidorna.

Den är verkligen rymlig och större än man tror och även du som har mycket smink får plats med det mesta i denna. Dessutom älskar vi att den kan stängas så att sminket skyddas från solljus.


Premium: Shela’s Versatile Rotating Cosmetic Organizer

Ännu en förvaring från Shela, denna gång i sexkantig form som roterar i hela 360 grader, vilket vi älskade eftersom man kunde sitta ner och bara rotera den för att komma åt det man behövde.

De fyra sidorna innehåller hyllor i olika höjd och storlek och högst upp i mitten finns det 28 mindre fack som är perfekta att förvara sminkborstar, pennor, eller eyeliner i. Relativt högt pris, men faktiskt väldigt prisvärd.


Budget: Shela’s Medium Smink Organizer

En lite mindre förvaring som är perfekt för er som har en mindre sminksamling eller som i princip använder samma sminkprodukter varje dag och vill ha bra och nära tillgång till dem då den inte rymmer allt man har.

Du dock har lite olika fack och utrymmen som bidrar till en omfattande förvaring och man får plats med allt man behöver för en bra sminkning. Oerhört stilren och prisvärd.


Special: Real Techniques Real Tech Pocket Organizer

En supersmidig förvaring för dina sminkborstar och verktyg som kan fästas på spegeln eller andra blanka ytor. Men var inte orolig, den har en speciell teknologi som gör att den kan återanvändas utan att lämna märken när man tar bort den!

Testpanelen blev helt galna i denna underbara förvaring och det var nog alla som införskaffa ett eget exemplar när testet var över. Det är helt enkelt en sådan himla smidig förvaring precis vid spegeln och vem vill inte har det?

Varför ska du lita på oss?

Om du har läst några andra av mina inlägg här på bloggen vet du att jag är en riktig sminknörd och har hållit på med det sedan mina tidiga tonår. Genom åren har jag förfinat min kunskap (och hur mycket smink jag använder, haha).

Eftersom jag är intresserad av hudvård, hårvård, och smink har jag provat många olika märken och modeller och är alltid först med att prova nya saker som kommer ut på marknaden. Det är alltså ganska mycket produkter jag har liggandes hemma.

Då är det ju också tur att jag älskar att organisera och hålla rent hemma så du kan lita på att jag har provat olika förvaringsmetoder under mina år och inte bara när det gäller smink.

Min testpanel har även de ganska mycket (sarkastisk betoning på ganska) sminkprodukter och var ivriga att genomföra detta test med mig då de ville prova olika sminkförvaringar eftersom det behövdes.

Vem behöver köpa en sminkförvaring?

Tja, om du har mycket smink är en sminkförvaring verkligen att rekommendera, men även om du har en mindre sminksamling kan det ju vara skönt att förvara det på ett praktiskt och bra sätt. Och på samma ställe.

Hur kom vi fram till vilka förvaringar vi skulle testa?

Vi har kollat på webbutikerna cocopanda.se, nordicfeel.se, lyko.se, och ahlens.se för att se vilka förvaringar som säljer bäst och sedan valt ut 12 stycken för att prova.

Vi var noga med att läsa kundrecensioner och produktbeskrivningar och att välja olika modeller, exempelvis allround-modeller och mer specifika för läppstift och nagellack, från olika prisklasser.

Hur testade vi sminkförvaringarna?

Vi har gjort på det sättet att vi har tagit hem två stycken förvaringar var i en veckas tid så testet har alltså tagit 6 veckor sammanlagt. På det sättet har vi kunnat jämföra två förvaringar mot varandra och haft gott med tid att prova alla produkter.

Vi har såklart fått vara lite pillriga i bytandet av alla sminkförvaringar, men det har vi varit beredda på och det har verkligen varit värt det då vi känner att vi har kommit fram till ett riktigt bra resultat.

En enkät har dessutom skickats ut till privatpersoner som har köpt någon av förvaringarna vi hade med i testet för att se hur de upplever kvaliteten och rymligheten. Deras åsikter har såklart tagits med i resultatet som presenteras här.

Våra favoriter

Mellan: Shela’s Organiserande Sminklåda

Okej, här har vi nästan en magisk förvaring! Den kanske inte är för er som vill ha ett snyggt skåp eller en fin öppen förvaring eftersom den kommer i form av en låda/väska. Men tro mig, du kommer verkligen häpna över denna - på ett positivt sätt!

Man får verkligen plats med ALLT! Till och börja med finns det en stor låda i mitten som rymmer alla stora saker som flaskor och man kan till och med ställa dem upp. Sedan finns det två hyllor på vardera sida som går att dra ut.

Dessa är lite mindre och plattare så de passar perfekt för pennor, mascaror, puderdosor, eller paletter. På insidan av lådan finns det även tre fack som kan stängas med dragkedjor för ultimat förvaring.

När väskan är stängd upplevde en del i testpanelen att den var lite plastig, men att det var värt det för den underbara förvaringen. Lådan är också mycket större än man tror och bilden gör den knappast rättvisa.

Den mäter 23 centimeter på höjden, 27 centimeter på bredden, och 19 centimeter på djupet. När lådan är stängd finns det även ett handtag som bidrar till smidig transport, vilket är super om du ofta tar med dig mycket smink mellan två olika ställen.

Detta är verkligen en superbra förvaring där man får plats med allt på ett ställe, även om man har mycket smink. Det bästa är också att sminket skyddas från solljus vart den än står iochmed att man kan stänga den, vilket alltid är att föredra.

Cirkapriset på denna snygga och praktiska förvaring ligger på 450 kronor, men oj sååå värt det är! Vi lovar att du inte kommer ångra dig om du investerar i denna väska/låda!


Premium: Shela’s Versatile Rotating Cosmetic Organizer

Här har vi en riktigt stilren och praktisk förvaring som har en 360 graders rotering. Allting är på display så man behöver inte rota runt i en djup förvaring.

Den sexkantiga formen bidrar även till att man får fyrkantiga hyllor på sidorna, vilket vi älskar eftersom vi har sett många förvaringar som har rundade hyllor på sidorna och då får man inte riktigt plats med allt.

Inte här alltså. Visserligen kan de vara lite för små för att få plats med de riktigt stora paletterna, men det tyckte vi var en liten petitess eftersom den är så stor och rymmer väldigt mycket.

Hyllorna har även olika höjd och storlekar så olika modeller och storlekar av dosor och liknande får definitivt plats. Högst upp på mitten finns det även hela 28 fack för förvaring av pennor, mascaror, och sminkborstar av olika slag.

Sminkförvaringen har en höjd på 25 centimeter, en bredd på 29 centimeter, och bredden på sidhyllorna mäter 15 centimeter, så du får vara beredd på att den tar lite plats på sminkbordet eller vart man än ställer den.

Den kommer dessutom i ett svart färgalternativ, men vi tyckte att den vita var så snygg och stilren och bidrog med ett ljusare intryck i rummet. Båda har ett cirkapris på 600 kronor, vilket kan tyckas mycket men som absolut är värt det!


Budget: Shela’s Medium Smink Organizer

Denna medelstora organizer är för er med lite mindre smink eller som vill ha favoritprodukter nära till hands.

I mitten finns det flera fack för nagellack, så denna är perfekt för den nageltokiga! Bakom det finns det en djupare och smalare rad där man får plats med diverse saker som man vill ställa upp.

Längst fram hittar vi ett brett och lågt fack perfekt för puder eller pennor. Allt som allt är det ett jättebra ställ ställ för den som är på en budget. Prisvärt, säger vi!


Special: Real Techniques Real Tech Pocket Organizer

Det finns väl ingen sminknörd där ute som har missat märket Real Technique och deras underbara borstar, men vi kan förstå om ni har missat deras Pocket Organizer. Det hade nämligen många av oss gjort, men nu är vi frälsta!

Det är nämligen en sådan himla smart förvaring som man kan fästa på alla speglar och andra blanka ytor - och den lämnar inga märken! Perfekt att ha i badrummet!

Förvaringen har en ‘Miracle Cling’-teknologi som gör att den fästs på blanka ytor utan lim, sugproppar, eller liknande. Det finns en skyddsfilm på baksidan som man bara behöver avlägsna och sedan fästa den på det önskade området.

Och det bästa är att man även kan ta bort den och fästa den någon annanstans om man vill flytta den, så man måste inte hitta det perfekta stället på en gång. Sedan är den superlätt att hålla ren och kan tillochmed tvättas i diskmaskinen!

Sedan vill jag också bara förtydliga att detta såklart inte är en förvaring för alla sminkprodukter utan är avsedd för borstar och andra verktyg. Men vi tyckte att det var så himla smart att man kunde fästa den på spegeln och ha verktygen där utan att de var i vägen.

Det finns även en 3-pocket version som har en fiffig egenskap där man kan fästa sminkborsten upp och ned mellan facken efter man har rengjort den så att den torkar på rätt sätt - väldigt praktiskt! Single-pocket versionen är också perfekt att ha med sig på resan.

Våra utmanare

Shela’s Runt Sminkställ

Ännu ett sminkställ från Shela’s och vi var lite skeptiska till den rundade formen, men sedan var det faktiskt många som tyckte att den var praktisk och såg snygg ut. Det finns flera olika fack i olika höjd där man får plats med lack, läpprodukter, färger, primer, och borstar.

Det är ingenting för paletter eller större produkter, men precis som vårt budgetalternativ är det en smidig förvaring för er som har lite mindre smink.


Shela’s Beauty Organizer 4 Fack

Detta liknar ovanstående förvaring, men denna har fyra avlånga fack där man exempelvis kan ställa paletter eller nagellack och puder. Vad man än väljer får man plats med mer än man tror - det gäller bara att tänka smart.

Trots den stora förvaringen man får av den tar den inte mycket plats på sminkbordet eller vart man vill ställa den. Dessutom är priset 180 kronor verkligen värt det!


Åhlens Läppstiftshållare Saltsjön

Om det är någon butik som har ett överflöd av sminkförvaring är det ju Åhlens och du kan lita på att du kommer hitta något du är ute efter i förvaringsväg om du går dit. Denna ville vi ha med eftersom den innehåller speciella fack för läppstift.

Den har sju fack, varav fyra passar perfekt för läppstift. Den mäter 6 centimeter på höjden (högsta höjden), 18,5 centimeter på längden, 6 centimeter på djupet. Serien Saltsjön har även massvis med bra förvaring som kan hålla bra med smink. Läppstiftshållaren är också väldigt prisvärd!


Shela’s Deluxe Cosmetic Organizer Box with Mirror

Vi älskar detta sminkskåp från Shela som var nära att bli vår specialare på grund av den stora storleken och att den verkligen rymmer ALLT! Och denna är verkligen för dig som har mycket smink och vill ha allt på ett och samma ställe.

Här kan man få full översikt eftersom det finns olika fack och hyllor samtidigt som skåpet såklart kan stängas för ett stilrent intryck av rummet och också som skydd för ditt smink. Längst upp finns det även en spegel, så det enda man behöver är egentligen bara detta skåp.

Skåpet mäter 36,5 centimeter på höjden som högst när det är öppet, 29,5 centimeter på bredden när det är öppet, och har ett djup på 24 centimeter. Praktiskt förvaring när den är som bäst.


Produkter som utgått

Shela’s Cosmetic Organizer med En Låda

Shelas Cosmetic Organizer med En Lada

Denna förvaring från Shela är lite mindre än ovanstående och har inte lika mycket plats, men är dock perfekt för er som har mindre smink eller som vill komplettera en större förvaring med en mindre för favoritsminket.

Här hittar vi olika fack; exempelvis finns det 12 mindre fack i mitten som är perfekta för nagellack och läppstift, till höger hittar vi lite rymligare fack där man kan ställa saker upp, och på den andra sidan finns det lite smalare hyllor.

Det finns även en liten låda längst ner till vänster. Hela förvaringen mäter 32 x 15 x 9 centimeter och kommer, som sagt, inte vara tillräckligt stor för en del, men vi tycker att det är ett helt fantastiskt budgetalternativ.

Den genomskinliga designen bidrar även till ett stilrent intryck och den är dessutom enkel att rengöra om det kommer sminkrester på den. Den kostar ungefär 170 kronor i näthandeln.


Muji Acrylic Storage Case 3 Layers

Muji Acrylic Storage Case 3 Layers

Detta är en supersmart förvaring från Muji tillverkad i Akryl och är väldigt hög med tre hyllor. Ovansidan är dessutom platt där man kan lägga pennor, mascaror, eller läppglanset. Här får man plats med dosor och mindre, och smalare, paletter.

Även nagellack får bra med plats. Ingenting för den som behöver mycket förvaring alltså, men den blir verkligen snygg på byrån eller på sminkbordet och den fyller verkligen sin funktion.

Då den är även är hög, den mäter 23 cm på höjden, 17,5 cm på bredden, och 6,5 cm på djupet, tar inte heller upp mycket plats och den känns väldigt subtil samtidigt som den passar in varsomhelst.

En stor rekommendation till er som vill ha de viktigaste framme hela tiden men förvarat snyggt och praktiskt. Priset går inte av för hackor heller, den kostar cirka 180 kronor.


Cosmetic Organizer Storage Box

Cosmetic Organizer Storage Box

Detta är ett alternativ för dig som har ytterst lite smink och vill förvara borstar eller nagellack nära till hands eller för dig som vill ha ett lite mindre komplement för borstar eller mascaror smidigt till hands.

Sminkstället rymmer många borstar och verktyg och kommer passa i vilket rum som helst med sin transparenta och stilrena design. Kostar ungefär 150 kronor, vilket vi tyckte var lite mycket för en sådan liten förvaring.


Cosmetic Organizer Acrylic Nail Polish

Cosmetic Organizer Acrylic Nail Polish

Här är förvaringen för nagellacksnörden som vi inte kunde låta bli att ha med. Man får plats med hur många nagellack som helst i olika storlekar och modeller så det är ingenting att oroa sig över.

Dessutom har den inga fack utan bara 3 långa rader så man kan ställa dem hur man vill. Hela förvaring mäter 30 x 16,5 x 12 centimeter och kostar cirka 200 kronor, vilket vi får erkänna känns lite mycket, men lyckligtvis överkomligt.

Frågor och svar

Varför behöver jag en sminkförvaring?

Okej, man kan ju ha olika åsikter om varför man behöver en sminkförvaring och det finns några olika orsaker till varför de är så bra. För det första får man ju allting samlat på ett och samma ställe så man slipper rota runt.

Att allting finns på samma plats bidrar till ett organiserat sovrum/badrum och du sparar både tid och utrymme på att ha en sminkförvaring. Du vet vart allting är och dessutom kan du se alla olika alternativ.

Dessutom organiserar man ju ofta samma sorts smink med varandra - läppstift med läppstift, ögonskugga med ögonskugga o.s.v. - och då vet du ju precis vart du har allting.

Sedan är det också en fördel att sminket förvaras skyddat från solljus. En del förvaringar är ju bara enkla fack eller öppna förvaringar, men de som kan stängas eller har lådor rekommenderas då eftersom sminket håller längre på det sättet.

Har ni några tips på hur jag kan göra DIY-förvaring?

Absolut! Det är väldigt populärt att förvandla en skohängare - alltså en sådan i plast man hänger på väggen eller dörren - till sminkförvaring.

Eftersom facken är så pass stora får man plats med det mesta, även de lite större paletterna. Och det bästa är ju att det hänger på väggen så det blir inte stökigt med massa sminkprodukter överallt.

Sedan har jag sett mycket på bloggar om tips på DIY-förvaring att man kan göra en magnettavla. Det enda du behöver är ett metallark, lite tyg (om du vill täcka arket), och magneter att fästa på dina produkter. Superenkelt!

Annars kan man ta olika typer av burkar, du kanske har en gammal syltburk eller liknande, och hänga eller fästa dem på väggen (alternativt fästa en hylla och ställa burkarna på) för förvaring av borstar, pennor, och mascaror.

Det gäller att vara kreativ. Ta en titt på saker du har hemma och på din sminksamling. Vilka sminkprodukter vill du ha framme konstant och hur behöver de förvaras? Vill du ha dem på bordet, i lådor, på väggen? Möjligheterna är oändliga!

Hur dåligt är det att förvara sminkprodukter i solljus?

Okej, i vårt avlånga land där det inte blir så varmt även på sommaren är det inte så farligt att förvara sminkprodukter i direkt solljus. Men produkter som mascara, puder, krämer och lotion, parfym, och läppstift borde förvaras utom räckhåll för solljus.

Det beror såklart på vilket märke och modell man har, men om en del produkter exponeras för solljus i längre tidsperioder - och här snackar vi ungefär 6 månader i över 30 grader - kan bakterier börja växa.

Sedan är det inte det bästa att förvara sminket i badrummet eftersom fukt från duschen kan påverka sminkets kvalité, speciellt puderprodukter. Som sagt är värme ingenting vi behöver oroa oss för i Sverige, men hellre det säkra före det osäkra.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals