Bästa sololjan 2024 – Bli snyggt solbränd och skydda din hy på samma gång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Tvärtom mot vad man kan tro så är en sololja oftast mindre kladdig än en solkräm. Oljorna sjunker snabbt in i huden och dessutom vårdar du huden mycket bättre.

Solen sliter oerhört på kroppen och hyn och det är extra viktigt att ta hand om den under soliga perioder, på sommaren eller solsemestern.

Förut tänkte man kanske på en sololja som något som “grillar” huden, men så är det verkligen inte, de har hög solskyddsfaktor och ofta även både UVA- och UVB-skydd.

Ingredienserna i solojorna brukar också delvis bestå av helt naturliga oljor och då har man höjt produkten till en ny nivå. Vårdande oljor som exempelvis jojobaolja, marulaolja, och ekologisk kokosolja gör att produkterna håller hög kvalitet.

Är ni som jag dessutom en riktig “oljenörd” som älskar alla former av naturoljor ska du absolut läsa det här testet och plocka ut de sololjor som passar dig bäst.

Vinnaren i premiumklassen i det här testet blev spännande Filorga UV Bronze Body SPF 30 med anti-aging egenskaper.

Mellanklassen vanns av svenska Maria Åkerberg och hennes Sun Protecting Oil. I budgetklassen har vi klassikern Hawaiian Tropic Dry Spray Oilnumera med solskyddsfaktor!

En bubblare i form av specialaren måste vi ha med eftersom vi snubblade på den spännande Clarins Sun Care Oil Mist SPF 30 Body and Hair. Läs mer om den och de andra oljorna nedan!

Premium: Filorga UV Bronze Body SPF 30

Är du på jakt efter en riktigt härlig sololja som gör dig gott kan vi varmt rekommendera Filorga UV Bronze Body! Den här har SPF 30, anti-aging egenskaper, och så ser den till att din solbränna kommer på plats extra snabbt. 

Dess återfuktande egenskaper motverkar torrhet och håller dig snyggt insmord hela dagen. Dessutom är den vattenresistent! Trots det absorberas den snabbt i huden och lämnar en lätt känsla med en härlig doft. 

Fördelar

 • Lyxig produkt med skyddande egenskaper
 • Ger en snyggare hudton redan vid applicering
 • Behaglig vattenresistens formula som absorberas snabbt

Nackdelar

 • Dyr
 • Något stark doft vid applicering 

Mellan: Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

Vi blir alltid glada när vi får presentera svenska märken. Maria Åkerberg står sig starkt i konkurrensen med internationella märken. Hon satsar på ekologiska och naturliga råvaror och många av hennes produkter är veganska.

Läkare rekommenderar att man använder titandioxid som solskydd och det är det som används i den här oljan.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Ekologisk

 • Funkar även i ansiktet

Nackdelar

 • Tråkig förpackning
 • Känns någorlunda kladdig


Budget: Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

Hawaiian Tropics oljor är solskyddet med den bekanta kokosdoften. Numera har de ett stort sortiment som täcker allt från solkräm för barn till after sun. Men solojorna finns kvar och det är ju underbart!

Du kan få Hawaiian Tropic med solskydd ända upp till 30 spf och med skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Kokosolja är väldigt vårdande för huden och många i panelen använder ekologisk kokosolja som en del av hudvårdsrutinen.

För många av oss väcker den här härliga barndomsminnen med sin bekanta doft och det är roligt att använda den bara av den orsaken. Men ett extra plus för att den är så nyttig för huden också!

Fördelar

 • Praktiskt spray
 • Vattenresistent upp till 80 minuter

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Stark doft
 • Lite kladdig och oljig


Special: Clarins Sun Care Oil Mist SPF 30 Body and Hair

Här har vi en specialare från Clarins, nämligen en sololja som kan användas både på kropp och i håret. Den absorberas snabbt tack vare dess lätta men mjuka formula, och vid applicering lämnar den huden mjuk och smidig utan kladd. Dess effektiva skydd, de näringsrika ingredienserna och den goda doften gör detta till en av våra absoluta favoriter! 

Fördelar

 • Optimal för både hår och kropp
 • Absorberas snabbt

 • Passar alla hår- och hudtyper

Nackdelar

 • Någorlunda dyr

Varför ska du lita på oss?

Vi som ingick i panelen, nio kvinnor, testade sololjorna under två veckor i samband med semestern. Det är alltså ett väldigt grundligt test där man både kan mäta resultat och hur den skyddar huden i långa loppet.

Vi har även researchat ingredienserna i sololjorna samt läst recensioner på nätet för att kolla andras åsikter. Så därför kan du tryggt lita på oss!

Vem behöver en sololja?

Jag skulle vilja påstå att alla som vistas ute i solen behöver ett solskydd. Om man sedan väljer en solkräm eller en sololja är egentligen en smaksak. Jag använde länge traditionella solkrämer tills  jag upptäckte fördelarna med sololja.

Oljorna kladdar inte som en kräm gör, de sjunker in i huden snabbare och de vårdar bättre. Dessutom ser de snyggare ut på huden också. Du får en härligt lagom glänsande hy av dem.

Hur kom vi fram till vilka sololjor vi skulle testa?

Just av oljor finns det inte jättemånga, så vi testade faktiskt alla vi kunde få tag på, 18 stycken. Vi började med två var och nio av de totalt 18 stycken hamnade i det här testet.

Hur testade vi sololjorna?

Som tidigare nämndes genom att använda dem dagligen i två veckor och läsa på om produkterna och ingredienserna.

Våra favoriter

Premium: Filorga UV Bronze Body SPF 30

Filorga UV Bronze Body är en sololja för dig som vill hålla dig fräsch och återfuktad hela dagen. Med en SPF på 30 kommer sololjan att hålla dig ordentligt skyddad, det vill säga både från att bränna dig och från att skada din hud. 

Det bästa är att den kan ge bra skydd även för dig som är känslig eller brukar bränna dig lätt. I kombination med dess anti-aging egenskaper håller sololjan din hud smidig och följsam länge. Dessutom är dessa egenskaper också fördelaktiga på sikt då det motverkar uppkomsten av rynkor och ålderstecken. 

Sololjan från Filorga är utformad för att ge en djupare färg på din bränna. Huden hålls återfuktad, åtstramad, följsam och mjuk – allt för att minska skador och ålderstecken på en och samma gång.

Vi gillar också att den är vattenresistent för ett mer långvarigt resultat. Det är extra viktigt då du badar och svettas mycket! 

Formulan absorberas snabbt och lämnar en behaglig frisk doft. Doften kan dock upplevas som något stark i början, men den lägger sig snart. 

Utan att tveka är det här en riktigt lyxig premiumprodukt. Den är behaglig att applicera och ger dig en snyggare färg redan från början, och så ger den ett utmärkt skyddande och långvarigt resultat. Priset är högt, men i förhållande till kvalité är det värt det!

Fördelar

 • Lyxig produkt med skyddande egenskaper
 • Ger en snyggare hudton redan vid applicering
 • Behaglig vattenresistens formula som absorberas snabbt

Nackdelar

 • Dyr
 • Något stark doft vid applicering 

Mellan: Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

Maria Åkerberg är svenskan som nu börjar bli riktigt etablerad på hudvårdsmarknaden och det är alltid roligt! Företaget har kämpat sedan 1990-talet och vinner ny mark hela tiden.

Produkterna är ekologiska och många är dessutom veganska. Hon jobbar med att ha så rena produkter som möjligt, med minimalt med tillsatser och konserveringsmedel.

Sun Protection Oil är en sololja som passar hela kroppen, även ansiktet. Barn likväl som vuxna kan använda den här, den är väldigt snäll mot huden.

De huvudsakliga ingredienserna här är jojobaolja, aloe vera, och vår favorit kallpressad kokosolja. Det som skyddar mot solen är titandioxid. Det ger ett naturligt skydd mot solen.

Ingrediensen lägger sig som en skyddande hinna och kroppen kan därför inte heller luras att den klarar mer sol än vad den gör. Har du varit för länge i solen säger den till genom att bli röd.

Det är kroppens eget varningssystem och det fungerar även med den här solskyddet. Av den här orsaken är det just titandioxid som läkarna rekommenderar som solskydd.

I Maria Åkerbergs sololja finns det också karotin som utvinns ur morötter. Ämnet skyddar och vårdar torr hud och hjälper cellerna på traven genom nybildning av celler. Karotin bidrar också till att huden blir brun snabbare.

Juryn tyckte den här fungerade väldigt bra och skyddade som den skulle: Man måste dock komma ihåg att den här innehåller inget som lurar huden att tro att den klarar längre i solen än vad den gör.

Du kan fortfarande bränna dig om du är längre i solen än vad sololjan är gjord för att klara av. Men det tycker vi sist och slutligen är en bra sak! Priset är förmånligt.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Ekologisk

 • Funkar även i ansiktet

Nackdelar

 • Tråkig förpackning
 • Känns någorlunda kladdig


Budget: Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

Alla som kommer ihåg åttiotalet minns doften av Hawaiian Tropic! Den kännspaka doften av kokos från oljan är en klassiker.

Och nu har den ökat i popularitet igen, kanske med den förändringen att man använder den med solskyddsfaktor nuförtiden och inte för att “grilla” sig. Oljan har solskyddsfaktor ända upp till 30 numera så den fungerar som ett regelrätt solskydd.

Sommarklassikern innehåller kokosolja som vårdar huden och stillar den brännande känslan på huden som kan komma efter en dag på stranden.

Testpanelen var överens om att den här oljan är väldigt vårdande och mjukgörande för huden. Hyn kändes inte alls sliten efter några dagar i solen utan tvärtom väldigt mjuk och len.

Den skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Oljan är vattenresistent på upp till 80 minuter, så du kan vara i vattnet en lång stund och ändå ha solskydd.

Men är du på ett ställe där solen är väldigt stark, i Thailand eller liknande, är det viktigt att smörja in sig ofta även med ett vattenresistent skydd med hög solskyddsfaktor.

Hawaiian Tropic kommer som du hör på namnet från Hawaii. Den innehåller den klassiska kokosoljan och dessutom andra lokala örter och frukter. Det är dessa som ger oljan sin härliga doft.

Den kommer i några olika utföranden och med olika solskyddsfaktor. Hawaiian tropic har ett pris som passar alla plånböcker.

Fördelar

 • Praktiskt spray
 • Vattenresistent upp till 80 minuter

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Stark doft
 • Lite kladdig och oljig


Special: Clarins Sun Care Oil Mist SPF 30 Body and Hair

Denna sololja från Clarins fick bli vår specialare då denna funkar som ett solskydd både för kropp och hår! Det innebär att du kan ge ett riktigt bra skydd även till din så ofta utsatta hårbotten, som sällan får samma skydd och omsorg.

Det vi fastnade för hos denna var att den är en torrolja, vilket betyder att den känns mjukgörande och smidig samtidigt som den är lätt att applicera utan kladd. Oavsett om den smörjs in på kropp eller i hårbotten så sjunker den in snabbt och lämnar huden kladdfri.

Ett extra plus för den goda men milda doften, de näringsrika ingredienserna och den multifunktionella användningen. Den passar alla hår- och hudtyper och ger ett optimalt skydd under soliga dagar!

Fördelar

 • Optimal för både hår och kropp
 • Absorberas snabbt

 • Passar alla hår- och hudtyper

Nackdelar

 • Någorlunda dyr

Våra utmanare

Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water
SPF 30

Med denna solskyddsspray från Vichy får du ett bra skydd utan att behöva kleta på massa tjock solkräm. Med tanke på att det är en blandning av en solspray och en mist känns den väldigt lätt och behaglig på huden. Den är lätt att applicera och sjunker in snabbt utan massa kladd och vita ränder. 

Vi gillar att den har SPF 30, vilket innebär att du får ett ordentligt skydd mot solen. Den skyddar mot både UVA och UVB, samtidigt som den är vattenresistent. 

Sprayen är utvecklad med vårdande och återfuktande ingredienser utan att vara för stark. Den passar den alla hudtyper, även känslig hy. Den känns len och mjukgörande, och att den innehåller källvatten känns lyxigt. Men kom ihåg att skaka den innan användning för optimal fördelning. 

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Känns frisk och skön
 • Sjunker in snabbt

Nackdelar

 • Någorlunda dyr
 • Sprayas lite ojämnt


Coola Unscented Sunscreen Body Spray
SPF 30

Här har vi en solspray från Coola, som inte bara har ett högt solskydd med SPF30 utan den är även naturligt tillverkad utan doft för att passa flera hudtyper. Den innehåller 70% ekologiska ingredienser, som gurka, alger och hallonfröolja. 

Det vi gillar med den här solsprayen är att den känns väldigt lätt på huden, samtidigt som den återfuktar och skyddar riktigt bra. För dig som inte gillar kladdiga solkrämer kan detta verkligen vara något för dig, då den också är enkel att applicera med en jämn ”dusch”. 

Det är helt enkelt en bra, skyddade och praktisk solspray som känns behaglig. Prislappen är lite åt det dyrare hållet, men å andra sidan får man mycket produkt som räcker relativt länge. Plus för cool förpackning!

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Håller sig vattenfast i 40 minuter

 • Skyddar med SPF 30

Nackdelar

 • Dyr
 • Lite klumpig

 • Går åt mycket produkt 


Nuxe SUN Tanning Oil Face & Body SPF 30 

Denna sololja från NUXE är en favorit hos många, så vi tyckte att det var självklart att den skulle få vara med här. Den gör ett riktigt bra jobb, inte bara med att skydda huden från solen med SPF 30, utan den känns också väldigt fuktgivande och näringsrik för huden.

Det vi fastnade lite extra för hos denna att den kan användas både på kroppen och i ansiktet utan problem. Det är nämligen en torrolja som inte blir kladdig eller oljig då den absorberas snabbt. 

Utöver det så innehåller NUXE Tanning Oil ingredienser som har en lugnande effekt på huden, så som vattenhyacint och Kau Pe-blomma. De mjukgörande ingredienserna bidrar till en härligt mjuk känsla. Den är även fri från silikon, alkohol och mineralolja. 

Fördelar

 • Vegansk
 • Kan användas både på kropp och ansikte

 • Fri från silikon, alkohol och mineralolja

Nackdelar

 • Går åt mycket produkt
 • Bör appliceras ofta 


ACO Sun Transparent Spray

Med denna solspray från ACO kan ni vara säkra på att ni får ett bra och prisvärt solskydd som ger omedelbar verkan! 

Även om det här inte är en olja så är vi är väldigt nöjda med hur den ger bra skydd utan att kladda eller kännas obekväm. 

Vi uppskattar även att den inte innehåller färgämnen, samt att den är extra resistent mot både vatten och sand för minimerat kladd och klet. Med tanke på att den är så pass kladdfri och lätt att använda är den optimal för att ha med sig på stranden. Mycket prisvärd!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Resistent mot vatten och sand

 • Bra skydd mot både UVA och UVB

Nackdelar

 • Innehåller alkohol
 • Inte så bra för ansiktet

 • Håller inte så länge


Eco Cosmetics Sololja Spray 30 Spf

Vi börjar med en ekologisk produkt bland utmanarna. Eco cosmetics sololja har ett högt skydd, 30 spf. Både UVA- och UVB-skydd finns och den innehåller inga kemiska filter alls.

Den är också fri från parabener, nanopartiklar, GMO, petroleum, paraffin, och silicon. Du kan bada med den eftersom den är vattenfast. En ekologisk produkt som verkligen lever upp till sitt rykte som extra hudvänlig också!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Fri från parabener och silicon

 • Vattenfast 

Nackdelar

 • Dyr
 • Tråkig förpackning


Dior Bronze Protective Oil Body

Här har vi en skyddande och vårdande olja som verkligen gjorde huden mjuk och len samtidigt som den skyddade. Testpanelen gillade den här skarpt och den tävlade om premiumplatsen.

Solskyddsfaktor 15 räcker för de flesta tillfällen, men det hade varit fint om den funnits i högre så att man hade kunnat ta med den på solsemestern. Skyddar mot fria radikaler så den har i förlängningen också en föryngrande effekt.

Fördelar

 • En favorit!
 • Mjuk och len känsla

Nackdelar

 • Endast SPF 15

Malibu Fast Tanning Oil

Japp, här är den. Den klassiska kokosoljan man blir solbränd av. Innehåller INGET solskydd ska man komma ihåg, utan endast betakaroten som hjälper till att skapa en djup, mörkbrun bränna. Men det här är alltså inget för den som har känslig hud.

Sololjorna med kokos finns i många märken också med solskyddsfaktor numera, som exempelvis den vi nämnde ovan i det här testet.

Fördelar

 • Hjälper till att skapa en mörk, gyllene färg
 • Absorberas snabbt

 • Effektiv och smidig

Nackdelar

 • Innehåller inget solskydd
 • Uppmanar ohälsosam solning

 • Passar inte känslig hy


Produkter som utgått

Vita Liberata Phenomenal Marula Self Tan Oil

Här har du en sololja med solskyddsfaktor 50 som också är en brun utan sol-olja. Den här är given om du ska åka på solsemester men känner att du gärna vill se lite fräscht solbränd ut från början.

Innehållet som hjälper till med det heter Marulaolja och även ecocert DHA: De här ingredienserna gör att effekten varar extra länge med bara en smörjning.

Men använder du den som sololja ska du naturligtvis smörja in dig som vanligt flera gånger per dag om du är på stranden och utsätts för solens strålar i det reflekterande havet.

Marulaolja är en relativt ny bekantskap hos oss i Europa. Detta är, precis som sheasmöret, en olja med ursprung i Afrika.

Den skyddar extremt effektivt mot uttorkad hud och innehåller massor med antioxidanter. Jag är säker på att vi kommer få se med av marulaoljan som ingrediens i hudvårdsprodukter!

Det här är en lätt olja som sjunker in i huden snabbt och du blir inte det minsta kladdig av den. Den har en härlig doft som är lagom diskret.

Juryn ansåg att priset var väl värt det eftersom den har den inbyggda brun utan sol-effekten. Så värt, säger vi!

Fördelar

 • SPF 50
 • Ger en lätt brun nyans

 • Mild med god doft

Nackdelar

 • Kan färga av sig
 • Dyr

 • Måste smörjas in, kan ej sprayas


Vita Liberata Dry Oil Face Serum Spf 30

Här har vi en olja som är speciellt framtagen för ansiktet. Det kan vara en bra idé att använda ett särskilt solskydd för ansiktet eftersom huden där är mycket känsligare och har ett behov av lite andra ämnen än resten av kroppen.

I ansiktet använder jag alltid minst 30 som solskyddsfaktor och det brukar vara lagom för att ge en snygg solbränna utan att se just bränd ut. Vita Liberata är också premiumvinnaren i det här testet, men då med sololjan för hela kroppen.

Det här är helt enkelt suveräna produkter som vårdar och mjukgör samtidigt som de skyddar och det gäller även den här.

Fördelar

 • Lätt och behaglig konsistens
 • Speciellt utvecklad för användning i ansiktet

 • Minskar ålderstecken

Nackdelar

 • Dyr
 • Snålt med produkt


Decleor Summer Oil SPF 30 Hair & Body

Specialaren är en spännande produkt: nämligen en sololja för både hår och kropp! Det här är en produkt som vunnit pris på Grazia Summer Beauty Awards för sin innovativa komposition och sitt användningsområde.

Oljan är berikad med Monoiolja som är en olja från Tahiti. Den har använts där sedan urminnes tider som hud- och hårbehandling som skydd för huden vid fiske och bad och även som after sun-behandling.

Den består bara av två ingredienser, nämligen kokosolja och tahitigardenia, en blomma som får ligga och dra i kokosoljan i två veckor. Efter det tappas den upp på flaskor.

Den skyddar effektivt mot solens starka strålar och har en solskyddsfaktor på spf 30. Oljan är också väldigt enkel att applicera eftersom det är ett spray.

Den innehåller både UVA och UVB-filter så den skyddar verkligen på alla fronter. Produkten lägger sig som en väldigt tunn hinna över huden och hårstråna och skyddar på så sätt effektivt.

Panelen föll också för den här eftersom den var en så bra återfuktare. Huden blev verkligen mjuk och len och kändes inte sliten alls efter en dag i solen. Oljan absorberas lätt av huden och du känns inte kladdig när du använder den.

Priset för den här är på den högra sidan, men man ska komma ihåg att här har man solskydd för både hår och kropp, samt en mjukgörande hudbehandling. Så cirka 400 kronor för 150 ml är sammantaget inte dyrt alls!


Le Tan Coconut Sunscreen Oil

Jo, vi vet, det är mycket kokosbaserade sololjor i det här testet, haha! Och det är helt enkelt för att det är den vanligaste ingrediensen i sololjor, som varit populär ända sedan 1970-talet. Det var det som våra föräldrar använde när de skulle fixa solbrännan på stranden.

Skillnaden är att vi vet lite mer nu om vikten av att skydda huden mot solens starka strålar och här har vi en som har fått en rejäl dos solskyddsfaktor. Det finns även tre olika styrkor att välja mellan.

Le tan innehåller både skydd mot UVA och UVB-strålar och just den här flaskan har solskyddsfaktor 15, ganska lagom för de flesta för en svensk sommar.


Frågor och svar

Vad är sololja?

Sololjan används när man solar, den återfuktar huden och hjälper till att göra dig brun. Det finns sololjor med och utan solskydd och en del som har lite solskydd i sig.

Det bästa är att använda sololja när man redan börjat bli brun, speciellt om man använder en sololja utan solskydd. Men allra bäst är det förstås att välja en sort med solskydd för att samtidigt skydda huden.

Hur använder man sololja?

Välj gärna en sololja med solskydd eller vänta med sololjan tills du redan har blivit brun. Sedan är det bara att smörja in huden innan du solar. Sola inte för länge åt gången, speciellt inte om du använder sololja utan solskydd, håll dig till någon timme eller två.

Hur mycket sololja ska man använda?

Det brukar man märka själv ganska fort. Sololjor tenderar att vara dryga och lätta att smörja in, så ta lite i taget och se hur mycket som behövs – se till att täcka överallt bara. Innehåller sololjan solskydd är det bra att vara generös med sololjan, så att man får ett tillräckligt bra skydd.

Använder man sololja när man solar solarium?

Det råder lite delade meningar om det, men beror mycket på vilken sololja man använder. Leta efter en sort som passar i solarium.

Ibland kan man köpa sololja och liknande på ställen där man solar solarium, så det bästa är att kolla där så man vet att det är en sort som passar för solning i solarium.

Vad kostar sololja?

De flesta sololjor kostar några hundralappar, men det finns även de som kostar långt under hundralappen men även betydligt mer – uppåt en tusenlapp.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals