Bästa solskyddsfaktorn 2024 – Vistas säkert i solen med krämen som täcker allt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När det äntligen är dags för varmare dagar igen flockas vi till solen som en mal till en låga, och utomhusvistelser ligger högst upp på listan. Strand- och poolbad är väldigt populärt och varvas med parkhäng och sportaktiviteter.

Då är det såklart viktigt att komma ihåg solkrämen som skydda huden mot de skadliga strålarna. Dessutom återfuktar en solkräm huden och gör den mjuk, vilket är mycket bättre i slutändan än en torr, ömmande, och rödflammig hud. 

Dessa produkter är våra topprekommendationer: Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 i mellanklassen är den generellt bästa.

Vi har också en premiumfavorit med Dermalogica Protection Sport SPF 50 och ett budgetalternativ med Biotherm Lait Solaire SPF 30.

Vår specialare vill vi uppmärksamma på grund av att många glömmer bort att smörja in sina läppar och kanske får blåsor som följd. Med Nivea Sun Protect Sun Stick slipper du det. Läs vidare för att hitta den solkrämen som passar dig.

Premium: Dermalogica Protection Sport SPF 50

En sportsolkräm som inte går av för hackor och kan verkligen rekommendera till er som älskar att hänga i solen på sommaren, vare sig det är om du ligger på stranden eller är väldigt aktiv.

Krämen smälter enkelt in i huden och ger dig ett optimalt skydd som inte försvinner när du svettas eller vistas i vattnet. Den passar alla hudtyper, även om du har någon sorts hudåkomma.

Fördelar

 • Perfekt vid aktivitet och sport
 • SPF 50
 • Behaglig doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Lite krånglig förpackning

Mellan: Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50

Vår absoluta favorit blev mellanklassens Sunscreen Mousse från Evy Technology. Den innehåller makalösa egenskaper och är perfekt för dig som har känslig hy eller ofta utvecklar soleksem eller andra hudåkommor av solexponering.

Missa inte att läsa mer om den nedan eftersom detta är en mousse som bara måste användas under sommaren eller på solsemestern. Den får högre än toppbetyg!

Fördelar

 • Fantastiskt bra
 • Skön mousseformula
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Något svår att dosera
 • Krävs mycket produkt för hela kroppen

Budget: Biotherm Lait Solaire SPF 30

Ett fantastiskt budgetalternativ, som visserligen inte är den billigaste i budgetklassen, men vi tyckte om den eftersom den har SPF 30 och kan användas på både kropp och ansikte.

Den är även lämplig för både barn och vuxna, är fuktgivande och håller kroppen återfuktad när du vistas i solen, och doftar ljuvligt av citrus.

Fördelar

 • Funkar för barn och vuxna
 • Räcker länge
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Går åt rätt mycket produkt

Special: Nivea Sun Protect Sun Stick

Ett läppcerat som är enkelt att använda och som dessutom skyddar mot solens strålar då det har SPF 30. Det är många som glömmer att smörja in läpparna och då är det lätt att man får solblåsor eller andra problem.

Med ett återfuktande skydd mot solen behöver man inte heller vara rädd för uttorkade läppar eller att behöva smörja in läpparna med vanlig solkräm och gå runt och smaka den konstiga smaken hela dagen.

Fördelar

 • Bra solskydd för läpparna
 • Blir inte vitt
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Lägger sig på ytan
 • Smakar lite konstigt


Köpguide - Bästa solskyddsfaktorn

Vad är solskyddsfaktor?

Egentligen hörs det rätt så tydligt på namnet – solskyddsfaktor är en hudvårdsprodukt som skyddar mot solen. Faktum är att en solskyddsfaktor liknar en vanlig hudkräm, men istället för att återfukta så verkar krämen mot att skydda vår hud för solens skadliga UV-strålar. 

Ofta när du pratar om solskyddsfaktor förkortas det SPF, vilket är en förkortning på det engelska namnet Sun Protection Factor. Detta mäter hur effektivt en solkräm står emot och skyddar från UVB- och UVA-strålar.

UVB-strålning är den typen av solstrålar som gör att vi får en solbränd hy, eller som gör att vi till och med bränner oss, medan UVA-strålning är den som tränger sig ner i hudlagret och orsakar hud- och- cellförändringar. 

SPF talar om hur länge du kan vistas i solen

SPF kan också beskrivas som solskyddsmedel. Där visar de efterföljande talen vilken styrka krämen har, som alltså är ett mått på hur pass länge du kan vistas i solen till skillnad från vad som gäller utan krämen. 

Låt oss säga att du vistas i solen utan något solskydd, då är det lätt hänt att du efter 10 minuter blir röd. Om du hade använt en solskyddsfaktor med SPF 15 hade du kunnat vara i solen i ungefär 150 minuter utan att bli röd.

För just SPF 15 blir det alltså en 15 gånger längre tidsperiod som du kan vara i solen, om du utgår från de ynka 10 minuterna utan kräm. Om du applicerar en solskyddsfaktor som har SPF 30 kan du vara i solen i 300 minuter (5 timmar) utan att bli röd, och så vidare. 

Allt detta är såklart väldigt individuellt och kan variera beroende på flera saker, såsom solens styrka, din egna hudtyp, och hur mycket du svettas eller badar. Kort och gott är det alltså detta solkrämen verkar för – att skydda vår hud mot solen för att minimera skaderisken. 

Vad är skillnaden mellan UVA- och UVB- strålar?

En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB.

Varför ska du använda solskyddsfaktor? 

Om ni inte redan visste det så är solskyddsfaktor mycket nödvändigt de dagar du ska vara i solen, såvida du inte vill riskera att bränna sig och skada huden för livet. Föredrar du att gå runt med täckande kläder och hatt är det ju ännu bättre, men för oss som inte gör det är solkräm i alla fall ett okej alternativ. 

Är du på något sätt mån om att skydda och vårda din hud, och även din egen hälsa, så är det faktiskt ett måste att använda solskyddsfaktor, annars är solen rent utav skadlig. 

Risk för hudcancer

Skaderisken gäller som sagt inte bara för huden i sig, utan i takt med att solens UV-strålar steker på tränger de sig igenom huden och kan skapa förändringar i våra hudceller. Det kanske inte låter så farligt, men faktum är att det är denna typ av förändring som kan leda till hudcancer. 

Ju oftare du utsätter dig för solens exponering desto större är risken att hudcellerna förändras, och att förändringarna till slut förökas så pass mycket att det utvecklas till en cancersjukdom. 

Just det är en avgörande anledning till varför du ska använda solskyddsfaktor. Men tycker du fortfarande inte att det känns lika viktigt så har du några fler anledningar här:

 • Huden bränns, vilket innebär livslånga skador
 • Det skapar pigmenteringar och ojämnheter i huden
 • Du ökar risken tidigt åldrande och fler rynkor
 • Tidigare ärr kan bli tydligare

Ja, jag hoppas verkligen att dessa saker gör att ni förstår vikten i att använda solskyddsfaktor. Och som en liten bonus gör det faktiskt att du lättare får upp en fin och brun bränna, i kombination med att du skyddar sig.

Vem behöver köpa en solskyddsfaktor?

Detta svar är väldigt enkelt: ALLA behöver köpa en solskyddsfaktor! Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är med solskydd, speciellt om du åker till ett land där klimatet är varmare och solen starkare.

En solskyddsfaktor skyddar mot solens strålar så att huden inte skadas, så att du inte åldras i förtid, och framförallt så att du minskar risken för att få olika former av cancer. Detta gäller för att hudtyper, hudfärger och klimat.

I Sverige är det vanligt att tänka att solen inte är så stark, framförallt om luften inte är mer än ljummen. Då är det inte så betydande att smörja in sig med solkräm, för solen tar ju ändå inget (?).

Detta är helt fel tänkt, för trots att solen kanske inte upplevs som så stark på en del platser så kan den definitivt bli skadlig om du vistas i dess strålande ljus för länge. Då spelar det alltså ingen roll hur starka strålarna är, och därför är det alltid nödvändigt med solkräm.

Vad innehåller en solskyddsfaktor?

Innehållet i en solkräm kan variera beroende på vilken SPF den har, vilket märke det är, var den är tillverkad, om den passar en viss hudtyp, och så vidare. Men, oavsett innehåll så är ju de avgörande ingredienserna de som gör att den skyddar mot UVB- eller UVA-strålar, helst både och.

Det som gör att solkrämen skyddar oss, alltså de betydande ingredienserna, kan antingen komma från ett kemiskt eller ett fysiskt skydd. Det kemiska skyddet består av molekyler som möjliggör att krämen liksom kan fånga in och ”ta död” på den skadliga strålningen, medan det fysiska skyddet syftar på mer fysiska partiklar. 

Dessa verkar genom att de lägger sig som en befintlig skyddande yta utanpå huden, vilka i sin tur funkar likt en spegel som reflekterar och stöter bort strålarna. Sen finns det ju såklart solskydd som har kombinerat de två olika skyddstyperna, för att du ska få maximal effekt. 

Välutvecklade produkter

Idag är teknikerna otroligt välutvecklade och du har noggrannare kontroller för att garantera hög kvalité, vilket innebär att dagens skönhetsindustri är betydligt mer skonsam än vad den var förut. Detta gäller även solskyddsfaktor, där EU faktiskt begär detta för att produkterna ska godkännas. 

Många företag satsar på att tillverka miljövänliga produkter med naturliga ämnen nu för tiden, så idag behöver du inte oroa sig för att en solkräm ska innehålla otrevliga ämnen som kan innebära någon typ av skaderisk eller oönskad reaktion. 

Det fanns en annan tid… 

Däremot kan det vara bra att veta om att skönhetsindustrin har varit rätt så ful, där många företag endast har brytt sig om att tjäna enkla och snabba pengar genom att sälja rent utav dåliga produkter med farliga och miljöskadliga ämnen. 

Solkrämer som fanns förr innehöll ofta zinkoxid, parabener och nanopartiklar – inget du vill smörja på din kropp! Men som sagt, idag är EU:s marknad reglerad på en hög nivå för att skönhetsmärkena endast ska erbjuda kosmetika som är av hög kvalité och som är bra att använda, både för kropp, själ och miljö. Däribland ingår solkräm. 

Hur använder du solskydd på bästa sätt?

För er som är vana solskyddsanvändare är det nog ingen fråga om hur krämen ska användas, det hör ju liksom till er vardagliga rutin (eller i alla fall när det är soligt)? Om du däremot inte är så van i att använda solkräm så kan det vara svårt att veta exakt hur den ska användas för att få bästa effekt. 

Nu kanske ni tänker att det inte alls är så svårt, det är ju trots allt en kräm som du bara ska smörja in på kroppen – så det är väl bara att kleta på lite. Och ja, så är det ungefär. Men det är faktiskt viktigare än vad du tror att du använder tillräckligt mycket solkräm, och att du smörjer in sig en bra stund innan du ska gå ut och njuta av solen. 

Använd tillräckligt med solkräm

Faktum är att du bör använda ungefär 6 teskedar, eller 2 matskedar, av solkrämen för att det ska räcka till hela kroppen, och detta är ett minimum. Sen är det ju såklart ett plus om du använder mer än så, för hela kroppen ska bli insmord och det skadar absolut inte om du råkar smörja flera gånger på samma ställe. 

Smörj i god tid

Och hur länge innan utomhusvistelsen bör du smörja in sig? Vad är en ”bra stund”? Jo, det som rekommenderas är att du smörjer in sig med solskydd ungefär 20 minuter innan du ska gå ut i solen, då hinner krämen sjunka in ordentligt och kan ge ett ordentligt skydd. 

Du måste också komma ihåg att bättra på solkrämen ett antal gånger under tiden som du vistas i solen. Det är framförallt viktigt efter att du har badat och om du svettas mycket, då det gör att solkrämen avlägsnas från kroppen extra snabbt. Annars riskerar du att bränna dig i alla fall.

Vilken solskyddsfaktor behöver du i Sverige?

Som tidigare nämnt så är det rätt så vanligt att du underskattar solen i Sverige, framförallt om det inte är så varmt ute eller om det är lite molnigt – då är det många som skippar solkrämen trots att de ska vistas i solen.

Sen så är det ju faktiskt så att solen inte är lika stark i Sverige som i många andra varmare länder, men solkräm är alltid nödvändigt. Däremot är denna fråga också individuell beroende på vilken hudtyp du har och hur ”van” ens hud är vid solens strålar. 

Men, alla hudtyper mår som sagt bättre av att skyddas med solkräm, även om du har en väldigt pigmenterad hud eftersom du fortfarande vill ha skyddet mot de skadliga strålarna.

I Sverige brukar det räcka med att du har SPF 30, både på kroppen och i ansiktet, eftersom det skyddar mot UVB-strålarna upp till 97 %. SPF 50 gör det till 98 %, så mellan de två är det inte en så där väldans stor skillnad. Är du extra känslig och vet med dig att du lätt bränner dig så ska du alltid använda solkräm när du är ute i direkt solljus.

Det är också nödvändigt att komma ihåg att huden i ansiktet är extra känslig, därför kan det behöva en högre SPF än resten av kroppen. Även om du har ett så kallat ”bra” pigment, eller om du nästan aldrig blir röd, så måste du skydda huden där – är det något ställe du ska prioritera så är det ansiktet!

Kan du använda solskyddsfaktor i ansiktet? Måste du ha en speciell för det?

Självklart ska du använda solskyddsfaktor i ansiktet, det är nästan ännu viktigare än kroppen. Att använda solkräm på kroppen är ju såklart också viktigt för att minska risken för hudskador och cancer, men ansiktet är mycket känsligare och blir därför lättare skadat. 

Som sagt så är huden i ansiktet väldigt tunt och känsligt och kräver då extra bra skydd., framförallt om du inte vill åldras i förtid eller riskera pigmenteringar. 

Däremot kan det vara bra att investera i en solkräm som är specifikt anpassad för just ansiktet. Andra solkrämer kan vara lite för feta eller oljiga för att huden i ansiktet ska trivas med det, som i sin tur kan orsaka finnar, igentäppta porer eller oljighet. 

Sen kan också solkrämer för kroppen innehålla starkare ingredienser som kan irritera huden i ansiktet, så har du känslig hy kan även den faktorn bli ett problem. 

Solskyddskrämer för ansiktet är tyvärr ofta rätt så dyra, mycket dyrare än de för kroppen. Men om du har någon typ av hudproblem i form av känslighet, oljighet, finnar eller liknande så är det absolut värt det. 

Hur vet jag vilken solkräm jag ska köpa? Vad ska jag leta efter?

Med tanke på att det finns en hel del solkrämer att välja mellan på dagens marknad kan det vara svårt att veta vilken du ska köpa, och vilken solkräm som faktiskt är bra. För som sagt, det finns olika varianter som kan verka olika effektivt, somliga ger bara ett visst skydd, andra innehåller dåliga ingredienser, och vissa är till för specifika hudtyper. 

Skydd mot UVA och UVB

Men, nu ska vi fokusera på hur du vet att en solkräm faktiskt gör det jobbet som den ska, alltså att den skyddar huden. Det första du då ska kolla efter är att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. 

För att solkrämen ska vara riktigt bra är detta nödvändigt, för annars kommer den liksom inte skydda mot allt det som du vill skydda sig mot. De olika strålningstyperna har olika påverkan på huden, där den ena liksom tränger ner i hudlagren medan den andra ”steker på ytan” så att säga. 

Som ni då säkert förstår, om ni inte redan gjort det, så är de båda två skadliga för huden. En kombination av båda ökar risken för att våra celler förändras, vilket i värsta fall kan leda till cancer. 

Alltså är det otroligt viktigt att du får ett bra skydd mot båda. För att vara säker på att en solkräm skyddar mot både UVA och UVB ska du leta efter en variant som har en märkning med ”UVA”. UVB-skyddet brukar ofta redan ”ingå” eftersom det mäts i SPF, så som 30 eller 50. 

Något som kan vara bra att veta om är att UVA-skyddet, om det finns med, uppnår mer än en tredjedel av UVB-skyddet. Så säg att du väljer en solkräm med SPF 30, då kommer UVA-skyddet nå minst 10 som skydd mot solen.  

Miljöpåverkan

En annan sak som du bör tänka på har egentligen ingenting att göra med hur solkrämen presterar i sig, utan det handlar om hur den påverkar miljön. Ni kan ju tänka er hur mycket solkräm som flyter ut i vattnet när sommarmånaderna börjar närma sig, och alla världens stränder fylls av solkrämsinsmörjda badare. 

Det gör ju att allt innehåll i solkrämen istället sjunker ner i vattnen, som i sin tur äts upp av eller fäster sig på korallreven. Några av de ingredienserna är varken naturliga eller särskilt vänliga mot korallerna, och i takt med att de skadar dess DNA kommer reven bli svaga och till sist dö ut. 

Med andra ord är det viktigt att du letar efter en solkräm som har en symbol för koraller, där det antingen står att den är ”korallrevs-vänlig” eller att den är fri från oxbenxone/ oxibenzone (de skadliga ämnena). Vi alla måste hjälpas åt för att göra mindre skada. 

Vattenfast SPF?

Att ha en vattenfast solkräm kan faktiskt vara betydande för om du bränner sig eller inte. Som vi vet så är det väldigt viktigt att du smörjer in sig igen efter att du badat eller om du svettats mycket, men det är också lätt hänt att du glömmer göra det, eller också så är du för lat eller slarvig för en touch-up. 

Denna punkt är framförallt viktig om solkrämen ska användas på barn eller på personer som svettas mycket, eller på gravida som också vill sola och bada. Innan du köper en solkräm kan det alltså vara bra att kolla upp hur pass vattenfast den är, för att på så sätt veta hur bra den skyddar. 

Konsistens

Sen ska ju också solkrämen vara behaglig att ha på kroppen, för den ska ju faktiskt hänga på dig under hela tiden som du vistas i solen (eller bör i alla fall). Så för att hitta den bästa solkrämen för dig kan det vara smart att klämma, känna och testa innan du köper en. 

Det vi menar då är att olika solkrämer har olika konsistens i form av kladdighet, tjocklek och hur de ska appliceras, som i sin tur bidrar till om de känns behagliga eller jobbiga att ha på sig. 

Att solkrämen känns behaglig att ha på sig är nödvändigt för att du ens ska vilja smörja in sig med den, annars finns det en än större risk för att du drar sig för att använda den, eller att du helt undviker att använda den - det är inte hållbart.

Vanligtvis vill du ju inte ha en produkt som kladdar, eller en som känns alldeles för tjock så att den blir sådär vit. Se också till att den är enkel att smörja in, att den har en doft som du tycker om, och att du är nöjd med finishen på huden. 

Ett tips är att investera i några olika typer av solkrämer, alltså i olika förpackningar och konsistenser. Det vanligaste är nog att du köper solkrämer som är i just krämform, men det finns också varianter som sprayas på, som är i mousseform och sådana som kommer i stift. 

De alla passar olika bra för olika tillfällen, där till exempel sprayen är bra om du är på språng och moussen är extra rolig att applicera. Sen finns det ju också varianter som är specifikt anpassade för ansikte, läppar, och även hår. Möjligheter finns, helt enkelt.


Våra favoriter

Premium: Dermalogica Protection Sport SPF 50

Det är ju inte alltid man bara ligger och drar sig i solen - även om man kanske vill att ens dagar ska flyta förbi på det viset - utan de flesta är väldigt aktiva också. Vare sig det är om man sportar eller kanske jobbar mycket utomhus.

Då är det viktigt att man har en bra solkräm med hög solskyddsfaktor som inte rinner av vid första kontakt med svett eller vatten. Dermalogicas sportsolkräm kan rekommenderas till alla som vistas utomhus en längre tid.

Det vi älskar är såklart att den har SPF 50, men också att den enkelt går in i huden när man applicerar den trots att solskyddsfaktorn är så hög. Den är inte alls tjock så det blir inte besvärligt att smörja in sig.

Vi tycker också speciellt om att den är kompatibel med alla olika hudtyper och att den minimerar för tidigt åldrande som enkelt kan hända om man vistas i solen för länge; den är exempelvis bra för benen, armarna, dekolletaget, och händerna.

Man känner sig såklart alltid fräsch när en solkräm har en behaglig doft, vilket är fallet med denna kräm. Här får man dock betala lite mer, men det tycker vi är värt det för en sådan bra solkräm.

Fördelar

 • Perfekt vid aktivitet och sport
 • SPF 50
 • Behaglig doft

Nackdelar

 • Dyr
 • Lite krånglig förpackning

Mellan: Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50

En helt uuunderbar solkräm som många har fallit helt pladask för. Vi fick upp ögonen för denna när vi valde ut vilka after sun-produkter vi skulle ha med i det testet och var då bara tvungna att ha med solkrämen också.

Den har så många bra egenskaper och rekommenderas av så många olika organisationer att jag knappt vet vart jag ska börja. Men jag kan meddela att om du har väldigt känslig hy ska du definitivt använda denna solskyddsfaktor.

Evys medicintekniska formula är det magiska i detta mousse som gör att den verkligen lägger sig i hudlagrets översta del och du kan svettas och bada hur mycket som helst utan att det försvinner - upp till hela sex timmar.

Formulan är så fantastisk att den även höjer hudens skyddsbarriär och ser till att vi behåller all fukt vi behöver. Det är dessutom bra att man kan använda den i samband med smink och den är varken kladdig eller fet.

Moussen innehåller mycket Vitamin C och E men är fri från omdiskuterade ämnen som alkohol, konserveringsmedel, nanopartiklar, och parfym. Den har ett av de högsta skydden av UVA och kan skydda 98% av solens strålar.

Ovanstående är inte ens hälften av alla härliga saker man kan säga om denna enastående solkräm. Den finns såklart i många olika utföranden, bland annat en för barn och en för ansiktet.

Fördelar

 • Fantastiskt bra
 • Skön mousseformula
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Något svår att dosera
 • Krävs mycket produkt för hela kroppen

Budget: Biotherm Lait Solaire SPF 30

Jag absolut älskar produkter som är uppfinningsrika och som gör livet lite enklare. Det kanske låter lite som att jag är lat, men en solkräm som kan användas till både kropp och ansikte (oftast ska man ju ha två olika stycken) är bara helt underbart enligt mig.

Dessutom kan både vuxna och barn använda sig av denna solkräm från Biotherm, vilket också blir två flugor i en smäll. Det är enkelt att täcka hela kroppen - och hela familjen - med endast en tub.

Det jag gillade speciellt med den här krämen är att den är sååå fuktgivande och huden hålls verkligen återfuktad hela dagen samtidigt som man får skydd från solen - det kan ju endast beskrivas som perfekt.

Den skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, vilket alla solkrämer inte gör. En snabb förklaring av skillnaden på stålarna är att UVA-strålar tränger ner djupare i huden än UVB-strålar, så ett täckande skydd från båda sorter är att föredra.

Det gör alltså den här superbra och har en SPF på 30, vilket räcker gott och väl på sommaren i Sverige. SPF 30 är även bra att använda i ansiktet så om du vill satsa på en annan solkräm för kroppen kan du alltid använda den här i ansiktet.

Krämen doftar ljuvligt av citrus och man känner sig verkligen fräsch. Priset för 200 ml tycker vi är värt det eftersom den fungerar så bra.

Fördelar

 • Funkar för barn och vuxna
 • Räcker länge
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Går åt rätt mycket produkt

Special: Nivea Sun Protect Sun Stick

Detta är inte så mycket av en specialare utan mer att jag vill uppmärksamma användandet av den här sortens produkt. Oftast tänker man bara på att smörja in kroppen och ansiktet, men det är många som glömmer läpparna.

Därför tycker jag att ett läppbalsam som är speciellt utvecklat för att använda som solskydd på läpparna är ett måste i väskan på sommaren. Det kan ju användas hela tiden, inte bara när man ligger och solar.

Varför just den här är en av mina favoriter är för att den har SPF 30, är vattenresistent samtidigt som den återfuktar och skyddar mot uttorkning, är fri från konserveringsmedel, och är rik på Vitamin E och solrosextrakt.

Istället för att bara kladda på med solkräm på läpparna, vilket också är ett bra alternativ, kan man använda detta läppbalsam istället eftersom man varken blir vit om läpparna och det smakar inte äcklig solkräm.

Dessutom är den verkligen prisvärd och den riktigt smälter in i läpparna. Om du inte vill gå runt med torra och solbrända läppar under sommaren ska du definitivt investera i detta läppcerat.

Fördelar

 • Bra solskydd för läpparna
 • Blir inte vitt
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Lägger sig på ytan
 • Smakar lite konstigt

Våra utmanare

Bioline Sundefense SPF 30 Face and Body Cream

Denna solskyddsfaktor från Bioline är ett riktigt bra alternativ för dig som är ute efter en lyxig och riktigt behaglig produkt. Just den här solkrämen känns väldigt skön både på ansikte och kropp, vilket vi verkligen uppskattar då du med denna inte behöver köpa flera olika produkter.

Vid applicering känns den lätt, smidig och effektiv, vilket gör applicering och resultat väldigt trevligt. Den sjunker in väldigt snabbt och lämnar huden med en fräsch och väldoftande finish.

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Passar både kropp och ansikte
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Stark doft
 • Dyr
 • Håller inte så länge på huden 

Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Med denna solskyddsfaktor från Vichy kan du vara säker på att din hud håller sig len och återfuktad trots de stekande solstrålarna och de uttorkande baden. Just denna variant är gjord som en blandning av olja och vatten, vilket gör att den känns otroligt härlig och mjukgörande på huden utan att upplevas som kladdig.

Den är lätt att massera in i huden, dock får du se till att använda rikligt med produkt för att garantera att du kommer åt överallt - den transparenta formulan är lite svår att se.

Fördelar

 • Lätt formula
 • Återfuktar och håller hudens fuktbalans i schack
 • Prisvärd 

Nackdelar

 • Osmidig förpackning
 • Svår att applicera jämnt

Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30+ Face

Här har vi en riktigt trevlig produkt från Clarins, vilken vi valt att ha med som utmanare då denna är extra bra för ansiktet och då den verkar för att hålla huden matt även efter applicering. Vi tycker att den gör ett bra jobb när det kommer till just det, och tack vare att den har en ”torr” känsla så känns den inte heller kladdig.

Med andra ord är detta en solskyddsfaktor som passar för alla olika hudtyper, oavsett om du är torr eller oljig. De med oljig hy kan se den matta effekten försvinna något snabbare, men den blir inte alls i närheten av så oljig och kletig som många andra SPF.

Istället verkar den återfuktande och skyddande för den känsliga huden i ansiktet, för att motverka slitage och ålderstecken. Doften är frisk och fräsch, vilket i kombination med den lätta och torra känslan ger oss en väldigt välgjord produkt. Dyr, men väldigt behaglig! 

Fördelar

 • Känns lätt och torr
 • Passar alla hudtyper
 • Matt finish 

Nackdelar

 • Stark doft
 • Oljig hy blir blank efter ett tag
 • Dyr 

Nivea Sensitive Protect Lotion SPF 50

Klassikern från Nivea är alltid ett bra alternativ och dessutom prisvärd. Den är både vattenresistent och skyddar mot UVA- och UVB-strålar med SPF 50. Den går snabbt in i huden och kan användas av alla olika hudtyper, speciellt utvecklad för dig med känslig hy.

Det bästa med Niveas solkrämer är att det finns ju hur många som helst att välja mellan till bra pris. Kanske vill du har en spray eller en roll-on kräm? Nivea har allt!

Fördelar

 • Vattenresistent
 • SPF 50
 • Speciellt utvecklad för känslig hy

Nackdelar

 • Känns något kladdig

Coola Total Body SPF 30 Unscented

Det var inte många av oss som hade hört om detta märke, desto mindre provat någon produkt av märket förut. Vi blev väldigt positivt överraskade. Vi älskar att den är oparfymerad, allergivänlig, och fri från parabener, nanopartiklar, och oxibenson.

Solkrämen hjälper till att reducera åldrande i förtid (då det skapas av solen) eftersom den är rik på antioxidanter och massvis med ekologiska vitaminer och mineraler. Det finns många utföranden att välja mellan.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Allergivänlig
 • Fri från parabener

Nackdelar

 • Något kladdig
 • Dyr

Sensai Silky Bronze Protective Cream for Face SPF 50

Denna kräm rekommenderas till er med mer mogen hy eller som verkligen vill skydda er mot solens strålar för att slippa åldras i förtid. Som namnet förmedlar använder man den i ansiktet och den har SPF 50, men kommer även med andra SPF.

Den verkar direkt men har även en verkan på gamla eller fördröjda solskador. Den har en bra textur och är enkel att applicera. Denna lyxiga kräm kostar dock därefter, ouch för plånboken.

Fördelar

 • Passar bra för mogen hy
 • Behandlar tidigare solskador
 • Behaglig och lättapplicerad formula

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Transparent och svår att se

Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil

Ett solskyddsfaktortest är ju inte komplett utan en produkt från Hawaiian Tropic. Klassikern är ju välkänd och idag innehåller de även solskydd trots att det är en sololja och skyddar alltså mot solen samtidigt som du hålls rejält återfuktad.

Huden blir otroligt mjuk och detta är ett bra val för er som har torr hud. Hawaiian Tropic har ju även många andra solskyddsfaktors, även som kräm om man föredrar det.

Fördelar

 • Återfuktande och mjukgörande
 •  Bra för torr och känslig hy
 • Kladdar inte 

Nackdelar

 • Stark doft av kokos
 • Något osmidig att applicera

Produkter som utgått

Lancaster Sun Care Ultra Soothing Protection SPF 50

Denna solkräm ger inte bara ett optimalt skydd mot solens strålar, man kan även få ett lite tillagt gyllene skimmer av den; detta sker gradvis.

Den är effektiv att använda mot anti-ageing och den krämiga formulan riktigt smälter in i huden. Det finns några olika utföranden att välja mellan.


Clarins Sun Wrinkle Cream UVB/UVA 50+

Även denna solkräm från Clarins är till för ansiktet och det är faktiskt bra att ha en solkräm som är speciellt avsedd ha i ansiktet eftersom det är mer känsligt än resten av kroppen. Den täpper inte till porer och har hudvårdande egenskaper.

Vistas du i solen mycket på sommaren är denna verkligen att rekommendera eftersom den har det optimala skyddet med sin SPF 50 och skyddar mot båda sorters strålar. Krämen kommer med olika solskyddsfaktor.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals