Bästa sovmasken 2024 – Fräscha upp huden medan du sover

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du sugen på en bra nattmask som tar hand om huden medan du sover? Då kan det vara dags att investera i en sovmask. Vi tar reda på mer om denna typ av ansiktsmask nedan och vi har även tagit med en topplista med olika produkter. Det är bara att hänga med nu - vem vet, kanske blir en sovmask din nya favorit i hudvårdsrutinen?

Sovmask - Skönhetssömn som heter duga

Denna typ av ansiktsmask sitter på under många timmar utan att du själv behöver vara det minsta aktiv. Masken sköter nämligen sig själv på huden medan du får din skönhetssömn. 

Då masker är mer potenta än krämer är det så att du kommer att märka en skillnad de nätter du använder sovmask jämfört med de nätter då du använder dig av nattkräm. Vissa väljer att använda sovmask varje natt medan andra väljer att använda nattkräm ibland och nattmask ibland. 

Sovmasker är magiska små underverk som ser till att huden hålls rejält återfuktad. Den här typen av masker ser till så att huden repareras, lugnas och tar hand om hudtillstånd som rodnad, inflammationer med mera. 

Vi har valt ut favoriter som vi rekommenderar er att testa, och utöver ett gäng vinnare har vi även med några utmanare. På så vis är det lätt för dig att se efter vilken typ av nattmask som kan passa just dig. 

Vår premiumvinnare är Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask och vår vinnare i mellanklassen är Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask. Budgetvinnaren är Lumene Oxygen Recovery 72h Hydra Gel Mask och specialaren i detta test är ingen mindre än Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask.

Premium: Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask

Med Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask får du en fräsch och intensivt vårdande sovmask. Masken kommer i en smart burk, och då den är dryg är den även prisvärd. 

Detta är en sovmask som passar alla och du kan räkna med synliga och snabba resultat. Exuviance är ett av hudvårdsmärken som håller vad de lovar och det tycker vi att denna mask är ett ypperligt exempel på.

Fördelar

 • Särskilt bra för torr och/eller känslig hud
 • Bra doft

Nackdelar

 • En aning dyr

Mellan: Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask

Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask är en stor favorit bland många som behöver extra fukt. Vare sig det handlar om en yngre eller en äldre hud kan denna sovmask göra stor skillnad om den används rätt. 

Detta är en mask med ett mycket intressant och effektivt innehåll. Vi hittar både ingredienser som finns naturligt i huden och andra ingredienser i en perfekt symbios. En välgörande och effektiv sovmask, helt enkelt!

Fördelar

 • Snabbt resultat
 • Dryg = prisvärd

Nackdelar

 • Inget för dig som gillar tunn konsistens på sovmasker

Budget: Lumene Oxygen Recovery 72h Hydra Gel Mask

Här har vi en riktigt härlig gelmask som passar dig som föredrar hudvårdsprodukter i gelform. Den är härligt blå och ger dig hela 72 timmars återfuktning. Att den ger en kylande effekt är ett extra plus och med Lumene får vi dessutom alltid bra budgetprodukter. Här har vi alltså en vinnare som tar hem vinsten genom både utseende, känsla, effekt och pris.

Fördelar

 • Tillverkad i Finland
 • 100 % vegansk

Nackdelar

 • Kan svida lite i början

Special: Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask

Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask har förmågan att visa resultat direkt vid användning. Många som testar den menar att masken ger samma känsla som efter en ansiktsbehandling! Den smälter även in i huden på ett lyxigt och skönt sätt. Detta har att göra med att ingredienserna har tagits fram med respekt och varsamhet.

Fördelar

 • Bra för matt hud
 • Lyxig

Nackdelar

 • Priset

Vad är en sovmask?

En sovmask är exakt vad det låter som - en ansiktsmask som används och som ger effekt medan du sover. Huden får ta sin tid utan att bli avbruten av dagsljus och sol, luftföroreningar, smink eller trist arbetsmiljö. Istället får huden lugn och ro och den kan fokusera på en sak - att läka till max under hela natten. 

Det som är så bra med sovmasker är att det finns en mängd olika att välja mellan - vare sig du tycker om rik konsistens, gel eller en lättare och tunnare konsistens så finns det en passande sovmask. Vi har tagit med olika typer av sovmasker i vårt test, så oavsett vilken sort du är på jakt efter finns det en variant här i vårt test som du kan titta lite extra på.

Vad innehåller en sovmask?

I sovmasker hittar du ofta hyaluronsyra, glycerin, sheasmör eller avokadoolja, kollagen, massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och peptider. Det är inte ovanligt med ingredienser som exempelvis källvatten, lingon, andra bär med mera. 

Innehållet i sovmasker boostar huden ordentligt då det finns så mycket näring, lystergivande ämnen och ingredienser som gör att huden blir spänstig. Ingredienserna är med andra ord effektiva och är det rätt avvägt för just din hud blir resultatet strålande. 

Det finns många spännande ingredienser som gör att just ditt/dina hudproblem tas omhand så bra som möjligt. Bland ingredienser du kan hitta i sovmasker hittar du bland annat svart te, C-vitamin, E-vitamin, snigelsekret, niacinamide med mera.

Hur används en sovmask?

En sovmask används som det sista steget i din hudvårdsrutin på kvällen. Efter att du använt rengöring, toner, essence och serum applicerar du sovmasken. 

Det är vanligt att skippa nattkräm de nätter sovmask används, så det är mer undantag än regel att applicera nattkräm som ett sista steg. Sovmasken är istället i vanliga fall det sista steget i hudvårdsrutinen på kvällen.

Hur fungerar sovmasker?

Då sovmasker sitter på under lång tid kan huden återhämta sig på ett bra sätt. Vare sig du endast behöver extra fukt, eller om du har mer avancerade hudproblem, så fixar rätt sovmask allt i ett nafs. Det finns sovmasker för alla typer av hudtillstånd, men alla innehåller i regel massor av fukt. 

Ett enkelt och begripligt svar på frågan gällande hur en sovmask fungerar är att säga att den är mer potent än en nattkräm. Den ger huden en helt annan boost än vad en nattkräm ger och det fina resultatet märks på huden direkt på morgonen. 

Om du har särskilda hudproblem du vill ha hjälp med kan du köpa sovmasker som arbetar aktivt för att ta hand om exempelvis förstorade porer, mörka fläckar, irriterade kvisslor och så vidare.

Vilken sovmask är rätt för dig?

Vi är alla olika och detta gäller även vår hud. En sovmask som är en favorit bland många andra kan vara helt fel för dig och vice versa. Det är ofta så att det krävs att vi testar olika hudvårdsprodukter innan vi hittar rätt. Detta gäller naturligtvis när det kommer till sovmasker lika mycket som exempelvis dagkrämer eller liknande. 

Om det är så att du främst behöver fukt har du tur - det finns nämligen mängder av bra fuktmasker som kan användas på natten som en sovmask. En grej som är viktigt att komma ihåg är att det går att använda massor av olika ansiktsmasker som sovmask, även om det inte är en mask som specifikt kallas för just “sleeping mask” eller “sovmask”. 

En bra fuktmask är perfekt att använda som sovmask, så hittar du en favorit bland fuktmaskerna på marknaden så kan du använda den under natten, om du vill. 

Beroende av vad du har för hudtillstånd är den ena masken bättre för dig än den andra. Valet har också att göra med vad du gillar för typ av konsistens och känsla på hudvård. Om du har fet hy eller blandhy kan det exempelvis vara så att du vill ha en sovmask i gelform. En person med torr hud kanske hellre vill ha en lite rikare och krämigare variant, och så vidare.

Var kan jag köpa en sovmask?

Sovmasker kan du hitta överallt och det är kul att testa lite olika. Det är alltid roligt att prova på nya märken utomlands, till exempel. Om du är van vid ett märke sedan lång tid kan det vara en god idé att testa en omtalad sovmask från ett annat märke än det du är van vid att använda.

Vare sig du vill köpa en sovmask från ett märke du testat tidigare, eller om du vill testa en som är helt ny för dig finns det ett stort utbud i många olika butiker. Det finns alltid ett bra utbud i Sverige. Detta handlar om att svenskar i allmänhet köper mycket hudvårdsprodukter och makeup, hårvård med mera. 

De stora skönhetskedjorna har både de stora märkena och de lite mindre. Detta gör att det är lätt för oss beautyjunkies att hitta roliga sovmasker att testa. Du hittar även sovmasker i mindre butiker, så det är spännande djungel att ta sig igenom!

Sovmask vs ansiktsmask

Om du blir förvirrad över alla olika benämningar inom skönhetsvård i allmänhet och kanske just ansiktsmasker i allmänhet ska vi reda ut begreppen för er nu nedan. Det är inte alls svårt när du lär dig grunderna. 

När det talas om ansiktsmask i allmänhet inbegriper det alla typer av ansiktsmasker. De vanligaste ansiktsmaskerna att välja mellan är följande:

I listan ovan ser du olika typer av ansiktsmasker där sovmask är en av dem. Det är även så att en sovmask kan vara en återfuktande mask + gelmask i ett, eller så kan en sovmask vara en crememask + lugnande mask i ett.

Sovmask vs nattkräm

Skillnaderna är mer eller mindre stora beroende av vilka produkter som används. Har du en riktigt boostande och läcker nattkräm kanske en nattmask känns lite onödig. Det finns nattkrämer som boostar ordentligt, även om det är så att en sovmask generellt ger mer effekt. 

Vi rekommenderar er ändå att använda sovmask flera gånger i veckan, eller varje natt istället för nattkräm. Detta gäller även dig som har en nattkräm som du tycker är tillräckligt vad gäller fukt. Med en sovmask får du helt enkelt mer aktiva ingredienser och det finns bra varianter som även passar en känslig hud. 

Har du en bra sovmask behövs det ingen nattkräm, så det är bara att byta ut en produkt till en annan. Med en fuktbomb till natten får du mer glow och det vill vi ju alla vakna upp med! Valet är ditt, men alla bör testa att använda sovmask, tycker vi.

Sovmask - Våra favoriter

Efter grundlig research har vi valt ut våra favoriter. Vi har gjort detta utifrån recensioner från användare samt utifrån diverse tester gjorda av både proffs och andra. Våra favoriter är alla mycket bra sovmasker och du kan räkna med att få ett bra resultat efter användning.

Premium: Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask

Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask är sovmasken för dig som behöver en sovmask som är intensivt återfuktande och som ser till att stärka hudens egen skyddsbarriär. Den skyddar mot de skadliga effekterna av miljö och föroreningar samt mot UV-ljus. 

Att den passar alla hudtyper, känslig hud inkluderad, innebär att det en sådan mask som med fördel kan användas hela tiden, oavsett hudtillstånd. Du har alltså en mask som du kan använda vare sig huden är nöjd och glad, eller om du har ett utbrott eller om huden är kinkig på något annat sätt. 

Med anti-pollution complex och PHA-syra i en perfekt blandning blir resultatet full av nytt liv med underbar lyster och en jämn hudton. Denna mask gör följande för din hud:

 • Lugnar
 • Ger lyster
 • Reparerar
 • Exfolierar 
 • Verkar utjämnande
 • Skyddar
 • Verkar avslappnande 
 • Ger näring
 • Ger fukt

Om du har extra torr hud och känner att inte ens denna superfuktgivande mask är tillräcklig kan du använda dig av serum eller essence under masken.

Du kan använda Exuviance Anti-Pollution Renewal Mask även om du inte använder andra hudvårdsprodukter från märket och du kan även använda den flera gånger i veckan, om du vill det.

Fördelar

 • Särskilt bra för torr och/eller känslig hud
 • Bra doft

Nackdelar

 • En aning dyr

Mellan: Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask

Detta är en härlig fuktkur som stabiliserar fuktbalansen direkt vid applicering. Den innehåller bland annat den vegetabiliska formen av glycerin, vilket är mycket fuktgivande för din hud. Masken innehåller även squalane som är en olja som finns naturligt i din hud. Innehållet av lanolin ser till att upprätthålla fuktbalansen samtidigt som det ger en fin hudyta

Även om Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask är en sovmask som främst är till för mogen och torr hud fungerar den även bra för dig med andra hudtyper. Alla behöver en rejäl fuktboost emellanåt och då är detta ett bra val eftersom den bygger upp, förebygger, mjukgör och ökar smidigheten i ett. 

Innehållet av A-vitamin ger en hudföryngrande effekt, vilket innebär att trött och torr hud genast får mer lyster och mer liv. Med hyaluronsyra och kollagen med i innehållsförteckningen är det också så att fuktbalansen hålls stabil hela tiden. 

Resultatet är att du slipper hud som stramar - istället blir din hud följsam med minskade rynkor och fina linjer samt en anti-age effekt. Dessa fördelar, i kombination med att masken är otroligt dryg, gör Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask till en klar vinnare i mellanklassen. 

Vissa ogillar att den blir vit precis när den tas på, men detta försvinner efter ett tag.

Annat från Beauté Pacifique hittar du bland annat här.

Fördelar

 • Snabbt resultat
 • Dryg = prisvärd

Nackdelar

 • Inget för dig som gillar tunn konsistens på sovmasker

Budget: Lumene Oxygen Recovery 72h Hydra Gel Mask

Lumene Oxygen Recovery 72h Hydra Gel Mask har bland annat arktiskt källvatten och ekologisk nordisk björksav bland ingredienserna. Dessutom hittar du både lingon, hjortron, blåbär och mineraler i masken. 

Produkten är ultimat för dig som har fet hy eller blandhy då konsistensen passar extra bra för just dessa hudtyper. Den passar även bra till torrare hudtyper, men då kan det behövas mer produkt för att fuktdepåerna ska kännas påfyllda. 

Har du en känslig hud tycker vi att det är bättre att du väljer en krämigare produkt då det brukar tilltala personer med känslig hud mer. Mellanvinnaren från Beauté Pacifique är ett bra val för dig med känslig hud. 

Med Lumene Oxygen Recovery 72h Hydra Gel Mask får du den perfekta fuktmasken som fungerar lika bra som sovmask under natten som en “vanlig” fuktmask som kan tvättas av. Vill du inte använda den som sovmask är det bara att torka av överflödig produkt efter att du haft den på huden i 15 minuter.

Då detta är en syregivande mask som ger omedelbar återfuktning är den ett bra val efter exempelvis en dag på stranden, eller när du känner dig torr under vintern.

Fördelar

 • Tillverkad i Finland
 • 100 % vegansk

Nackdelar

 • Kan svida lite i början

Special: Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask

Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask är den perfekta masken för dig som är ute efter en rejäl energiboost då den ökar den cellulära energiproduktionen i huden. Den passar med andra ord perfekt för dig som vill ha en anti-age effekt då den piggar upp även en mogen hud. 

Denna mask är mycket effektiv då den ökar produktionen av energi både i epidermis, dermis och hypodermis. (Vill du veta mer om hudens olika lager och uppbyggnad kan du läsa om det här). Detta sker med hjälp av Advanced Energy Charge Technology som arbetar mot ålderstecken samtidigt som den ser till att ge lyster och en silkeslen hudyta.

Med Sensai Cellular Performance Extra Intensive Mask får du en fin blandning av botaniska oljor som smälter in i huden på ett behagligt sätt. Utöver att ge en återfuktad och len hud passar denna mask även på att ge en uppstramande effekt

Sensai rekommenderar följande produkter innan du lägger masken:

Den är dryg, så även om den kostar väldigt mycket så räcker den under lång tid, eftersom det inte behövs mycket produkt för att uppnå önskat resultat.

Använd gärna Sensai Sponge Chief om du vill tvätta av masken istället för att låta den sitta på under natten. Om du vill tvätta av masken ska den först sitta på under cirka 3-5 minuter.

Fördelar

 • Bra för matt hud
 • Lyxig

Nackdelar

 • Priset

Våra utmanare

Det finns ett stort antal härliga sovmasker och det innebär att det finns fler än endast fyra godbitar att välja mellan. Här ska vi ge er ytterligare sex produkter som vi gillar av olika anledningar. Detta innebär att du har tio stycken sovmasker att kolla in lite extra. Kanske en av våra fyra vinnare inte faller dig i smaken? Då hittar du troligtvis en favorit bland utmanarna!

Kiehl's Ultra Facial Overnight Hydrating Masque

Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque är en sovmask som passar perfekt för dig som gillar produkter från den ikoniska hudvårdsserien Ultra Facial. Bland dessa produkter hittar vi exempelvis Kiehl´s Ultra Facial Cleanser, Kiehl's Ultra Facial Cream, Kiehl's Ultra Facial Toner och Kiehl's Ultra Facial Moisturizer

När du använder denna sovmask får din hud massor av extra fukt samtidigt som den på ett smidigt sätt kan behålla fukten inkapslad i huden. Den ger en långvarig fuktboost och utöver att huden känns smidig och skön får den också ett fräschare utseende. 

Den är formulerad med Fountain-växten och den råder bot även på den mest torra huden. Då den är så dryg räcker en förpackning länge och dessutom ger den fint glow som vi knappast tackar nej till på morgonen!

Fördelar

 • Bra pris
 • Klassiker

Nackdelar

 • Väldigt fyllig konsistens

Reserol Overnight Moisture Mask

Här kommer en klassiker som uppskattas av många. Reserol Overnight Moisture Mask har en rik konsistens och det räcker med en applicering, även om huden är torr. Om du gillar lättare sovmasker i gelform eller liknande är alltså inte detta rätt val för dig. För er andra är den perfekt!

Likt de flesta andra sovmasker ger denna mask ett fint glow dagen efter, så den är skön på huden vid applicering och snygg dagen efter. Den kladdar inte det minsta och den innehåller både hexapeptider, sheasmör och vitaminer

Den är icke-komedogen och den har även antibakteriella egenskaper. Huden får ett UV-skydd, vilket innebär att denna mask i långa loppet tar hand om både fina linjer, rynkor och pigmentering.

Fler produkter från Reserol hittar du här.

Fördelar

 • Perfekt för vinterhud
 • Går snabbt in i huden

Nackdelar

 • Kan klia lite på den känsligaste huden

Laneige Water Sleeping Gelmask 

Här har vi en väldigt härlig mask som är en av de fräschaste sovmasker vi testat. Låt inte lavendeldoften skrämma dig om du är känslig för dofter - den doftar inte alls starkt, utan bara rent och fräscht. 

Denna mask hittar du bland annat på Sephora och den har ett bra pris. Vi gillar också förpackningen på denna då den passar väl tillsammans med både doften av lavendel och den fräscha gelkonsistensen.

Laneige Water Sleeping Mask innehåller högkoncentrerat, hydrojoniserat mineralvatten och ger lindring till allt från “vanlig” torr hud till ansträngd och sprucken dito. Den innehåller bland även aprikosextrakt och nattljus. Detta innebär att den ger lindring åt trött hud samtidigt som den återfuktar på djupet.

Fördelar

 • Doft av Sleepscent (apelsinblomma, rosor och sandelträ)
 • Kan användas under en krämigare sovmask vid behov

Nackdelar

 • Laneige säljs inte överallt

Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

När det talas om klassiker och favoriter inom fuktgivande ansiktsmasker och sovmasker dyker denna godbit från Origins ofta upp. Den gör att huden blir mjuk och len samtidigt som den ger massor av fukt. 

Origins Drink Up Intensive Overnight Mask är dryg och det känns ordentligt när huden tar till sig av den fukt den bombar med. Att den har vunnit många priser och utmärkelser är inte konstigt. En av de senaste gångerna den vann pris var 2020 då den vann “Bästa ansiktsmask” i Kicks Beauty Awards.

Masken innehåller både avokadoolja och aprikoskärnolja. Den går ner på djupet i din hud och bygger även upp dina fuktreserver. Med japansk tång ger masken även en reparerande effekt och dessutom ser denna ingrediens till att förhindra för tidigt åldrande.

Fördelar

 • Perfekt för en stressad hud
 • Doft med kultstatus

Nackdelar

 • Lite för mycket av det goda om du har fet hy

Emma S. Treatment Overnight Repair Mask

Denna mask är en av storsäljarna från detta märke. Den reparerar, återfuktar, vårdar och boostar huden med massor av godsaker. Emma S. Treatment Overnight Repair Mask innehåller bland annat peptider som ökar fastheten samtidigt som hudtonen jämnas ut. 

Att den stramar upp huden ordentligt är det många som uppskattar. Ingrediensen som ger huden en uppstramande effekt är Xanthan gum, vilket är en polysackarid. Stressad hud tas också omhand med denna sovmask och detta sker med hjälp av havreolja. Fucogel finns även det med bland ingredienserna och det är detta ämne som ger huden lyster och intensiv fukt.

För att hudens elasticitet ska bli bättre finns det floraester i masken. Utöver att ordna till en fin spänst i din hud ser detta ämne även till att minimera porer. Det är med andra ord en aktiv sovmask som inte bara ger fukt utan som även minimerar fina linjer och som dessutom lugnar.

Fördelar

 • Krämig
 • Innehåller Tego Stemlastin

Nackdelar

 • Vissa med extra torr hud upplever en stramande känsla vid applicering

Sisley Velvet Sleeping Mask with Saffron Flowers

Med Sisley Velvet Sleeping Mask with Saffron Flowers får du en sovmask som bygger upp huden rejält. Om du använder den en till två gånger i veckan kommer du att märka stor skillnad på din hud. Den gör nämligen så att huden får tillbaka sin styrka under natten. 

För att ge huden en extra skjuts i sitt reparerande arbete under natten finns både timjanhonung och sheasmör med bland ingredienserna. Utöver dessa ingredienser finner du även saffransblommor, bomullsfröolja, kokumsmör, japansk druvlilja, macadamiaolja och extrakt från Padina Pavonica. 

Ingredienserna ovan gör att din hud blir lugnad, mjuk, smidig, fukt på djupet samt näring. Huden blir även mer motståndskraftig och vitaliserad.

Denna läckerhet till sovmask blev utsedd till “Årets Nykomling” hos Hudoteket år 2019.

Fördelar

 • Kan användas som SOS-mask
 • Passar känslig hud

Nackdelar

 • Högt pris

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals