Bästa sulfatfria schampot 2024 – Rent hår utan kemikalier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De senaste decennierna har vi konsumenter börjat efterfråga en ny sorts produkt när det gäller hår- och hudvård. Sulfatfria schampon är något som efterfrågas, eftersom många av oss inte längre vill tillföra ämnen på huden som skapar obalans och i förlängningen gör kvalitet på hud och hår sämre.

Så vad är du egentligen sulfater? I korthet kan man säga att sulfater är ett kraftigt rengöringsmedel som effektivt rensar bort både smuts och fett.

Substansen förekommer ofta i produkter för både hud och hår, eftersom det är en effektiv rengörare och ger en känsla av att hud och hår blir väldigt rengjort. Det är sulfaterna som framkallar lödder i schampo och tvålar och det är det vi har kommit att förknippa med renhet.

I det här testet har vi sammanställt sulfatfria schampon för er läsare att välja mellan. Premiumvinnaren heter Grazette Neccin No.1 Shampoo. Mellanvinnaren vi valde heter Rahua Voluminous Shampoo.

Kerastase Discipline Bain Fluidealiste Schampoo är en utmärkt budgetprodukt att titta närmare på. Specialaren heter Oribe Bright Blonde Shampoo och är även den definitivt värd att bekanta sig med.

Premium: Grazette Neccin No.1 Shampoo

Vår premiumvinnare är ett svenskt schampo vid namn Grazette Neccin. De tar fram sina produkter baserat på de forskningsresultat som man fått fram.

Resultatet blir ett effektivt och vårdande schampo för alla dem som har svåra problem med hår och hårbotten. Den här är otroligt omtyckt av många och det finns personer som inte använder något annat schampo än detta.

Fördelar

 • Eliminerar och förebygger mjäll
 • Balanserar hårbotten
 • Baserad på forskningsresultat

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar om man har obalans i hårbotten

Mellan: Rahua Voluminous Shampoo

Rahua har nog varenda skönhetsbloggare skrivit om och det finns verkligen en anledning till det. Deras volymschampo är inte bara effektivt utan också väldigt vårdande och behagligt för både hår och hårbotten.

Den är återfuktande för huden och när man använt den någon månad kommer man att märka att håret är mer i balans, mjuk, glansigt och starkt. Det här är verkligen en premiumprodukt i ordets rätta bemärkelse - men till ett mellanklasspris.

Fördelar

 • Ger bra volym
 • Kan användas varje dag

Nackdelar

 • Lavendel kan vara allergent för vissa

Budget: Kerastase Discipline Bain Fluidealiste Schampoo

Kerastase shampoo är en produkt som är perfekt för dig med tunt, fett hår och som behöver något som lättar upp och ger en fräschör till håret, men som ändå vårdar effektivt.

Det här är dessutom ett schampo som ligger bra till i pris och som är bra för den som vill tvätta håret alla dagar eller så ofta som möjligt.

Fördelar

 • Motverkar frissighet
 • Ger håret volym utan att det blir flygigt

Nackdelar

 • Passar inte den med riktigt tjockt hår

Special: Oribe Bright Blonde Shampoo

Oribe Bright Blonde Shampoo ger alla blondiner som är missnöjda med gula toner i håret en chans att få en härlig nyans som de kommer att trivas med.

Silverschampo brukar vara extremt slitande för håret och en produkt man inte ska använda särskilt ofta alls. Men så är inte fallet med det här sulfatfria silverschampot, utan det här kan du verkligen använda varje dag om du vill. Rätt otroligt om du frågar oss!

Fördelar

 • Vårdande och milt

Nackdelar

 • Endast för blonderat eller grått hår

Köpguide

Problemet med sulfater (eller SL-sulfater som det brukar stå i innehållsförteckningarna) och vad det gör med vår hårbotten är flera.

Effektiviteten i sulfater beror på att den tar bort olja och fett från hårbotten. Tyvärr innebär det också att håret inte bara blir verkligt rengjort, utan att de nyttiga fetterna också tas med i processen.

Det här skapar obalans och säkerligen är det så att många problem med mjäll, torrt, och frissigt hår har åstadkommits av alla sulfater som finns i olika hårvårdsprodukter.

Så ska vi inte glömma att även problem med fett hår kan förorsakas av sulfater, eftersom huden försöker kompensera förlusten av talg och fett genom att producera ännu mer av den.

Vårdande ingredienser och alternativ till sulfater

Ett bra sulfatfritt schampo ska också ha vårdande, naturliga, och effektiva ingredienser som kompenserar sulfatets effekter.

Mangosmör, olika bärextrakt, och aloe vera är några ingredienser som är bra på att rengöra och behandla smutsigt hår. Kaprylsyra och kokosolja är andra ämnen som är jättebra för håret istället för sulfater.

Producenterna av hårschampon har varit tvungna att lyssna på konsumenternas önskemål om sulfatfria produkter. Marknaden för sulfatfritt har genom åren vuxit och nästan alla varumärken som tillverkar hårvårdsprodukter har sulfat- och parabenfria alternativ i sitt sortiment.

De sulfatfria alternativen är helt enkelt mindre uttorkande samt mildare och det är något som många har börjat uppskatta. Oavsett hårtyp, så finns det sulfatfria schampon som passar just dig.

Lockigt och frissigt hår

Lockigt hår är alltid torrare än genomsnittet. Det beror på att fukt från hårbotten behöver jobba mer för att ta sig ända ut i toppen på det lockiga strået.

Lockigt hår är alltid i större behov av fukt än andra typer av hår. Fördelen med sulfatfritt schampo är att det hjälper till att bevara alla naturliga oljor och ge en bra fuktbalans.

Eftersom sulfaterna tömmer hårbottnen på dess naturliga oljor, vilket gör det omöjligt för hårbotten att tillföra näring och fukt till lockarna, så kan man dra stor fördel av att ha ett sulfatfritt schampo. Avslutar man sedan med ett riktigt bra balsam kommer man snabbt att märka resultat.

Har du frissigt hår som är rakt kan det vara bra att också använda en hårolja som återställer fuktbalansen och kapslar in fukten i håret.

Blonderat och färgbehandlat hår

Som nämndes ovan är sulfatfria schampon mycket effektiva för torra hår. Blonderat hår är ofta väldigt utarmat och torrt och ett sulfatfritt schampo gör stor nytta för blonderat hår.

Men sulfatfritt schampo är också väldigt bra för färgat hår överhuvudtaget, eftersom det minskar slitaget som uppstår av sulfaterna. Det gör att färgen bevaras och kapslas in bättre.

Skadat hår och hår som gått av

Många hos oss i Skandinavien har ett tunt fint hårstrå som är mjukt och känsligt. Kluvna hårstrån och hår som går av beror ofta på att det är för torrt, kanske på grund av värmestylingar, behandlingar och blonderingar.

Då är ett sulfatfritt schampo av stor vikt. Använd gärna ett sulfatfritt schampo med extra mycket proteiner för att bygga upp håret från grunden igen.

Kliande och torr hårbotten

Sulfater kan snabbt börja orsaka mjäll, eksem, klåda och irritation i hårbotten. Med tanke på det är det jättebra om du är drabbad av mjäll eller annan obalans i hårbotten att använda ett sulfatfritt schampo.

Det kommer säkerligen snart att märkas att din hårbotten blir bättre, eftersom det är avsaknaden av sulfater som ger hårbotten en chans att återhämta sig. Använd ett milt, sulfatfritt schampo några veckor och se vad som händer.

Hår som snabbt blir fett

Kanske tror du som har fett hår och talgproducerande hårbotten att du bör använda sulfatschampo, eftersom det tar bort oljan så effektivt? Men faktum att det är en rejäl tankevurpa. Du ska göra precis tvärtom!

Sulfaternas sätt att torka ut hårbotten gör nämligen att talgproduktionen ökar istället, eftersom hårbotten försöker överkompensera för borttagandet av de naturliga oljorna i hårbotten.

Obalansen blir extrem och talgproduktionen blir bara större och större, ju mer sulfater du använder. En klassisk ond cirkel, som du kan åtgärda genom att ta bort sulfaterna i schampot.


Våra favoriter

Premium: Grazette Neccin No.1 Shampoo

Grazette Neccin shampoo är sulfatfritt och perfekt för den som lider av obalans i hårbotten, som mjäll, klåda, och fett hår. Den verkar genom att minska bakterierna och förhindra svamptillväxt i hårbotten.

Den återställer pH-värdet i hårbotten och ser till att talgproduktionen kommer igång på ett balanserat sätt. Du behöver inte ha mjäll för att använda den, det räcker om du känner att du har en hårbotten som inte fungerar som den ska.

Det här schampot fungerar lite speciellt, eftersom man ska låta det sitta i några minuter innan man sköljer bort det. Det här schampot behöver du inte tvätta håret två gånger med, som så ofta anvisas när det gäller schamponering, utan en gång räcker gott och väl.

Skölj väldigt noga efter varje tvätt. Däremot är det här schampot så skonsamt att du kan använda det varje dag, även om det är bättre om du försöker tvätta mer sällan.

Trots att schampot innehållet svampdödande ämnen är det ingen fara för varken gravida eller ammande att använda schampot.

Fördelar

 • Eliminerar och förebygger mjäll
 • Balanserar hårbotten
 • Baserad på forskningsresultat

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar om man har obalans i hårbotten

Mellan: Rahua Voluminous Shampoo

Rahua Voluminous Shampoo är ett schampo för dig som vill ha mer volym i håret. Det är ett prisvinnande och fint schampo som passar alla typer av hår, förutom kanske de mest torra hårtyperna.

Volymshampoo ger håret rikligt med näring och stärker samtidigt håret och ger mer volym. Schampot innehåller grönt te, som ger rikligt med antioxidanter.

Det innehåller även citrusfrukter, som även dessa bidrar med mycket antiseptiska ämnen och är kraftiga antioxidanter.

Citrongräs är antibakteriellt och balanserar hårbotten och ser till att talgproduktionen är balanserad. Tack vare de vårdande egenskaperna kan man använda det här schampot ofta.

Förutom antioxidanter och vitaminer finns här också omega-9, som bygger upp håret inifrån och gör håret mindre frissigt och förebygger kluvna toppar. Den milda doften av eukalyptus och lavendel är väldigt angenäm.

Fördelar

 • Ger bra volym
 • Kan användas varje dag

Nackdelar

 • Lavendel kan vara allergent för vissa

Budget: Kerastase Discipline Bain Fluidealiste Schampoo

Kerastase Discipline Bain Fluidealiste Shampoo är framtaget för att ge ett friskt och fräscht hår, utan att det tyngs ner. Det är bra för dig som har oljig och fet hårbotten, eftersom den balanserar effektivt.

Den rengör mycket skonsamt och det här är ett schampo som du kan använda ofta. Fördela schampot i håret och massera försiktigt hårbotten och skölj sedan ur.

Upprepa vid behov om du har fett hår. Använd därefter ett vårdande och fuktgivande balsam. Det finns även ett balsam i den här serien som passar bra.

Schampot är bra för dig som stylar håret, eftersom det gör att du får ett effektivt fuktskydd som håller frissighet och flygigt hår borta.

Vi vill uppmärksamma dem som har riktigt tjockt hår att den här produkten kanske inte passar, eftersom den inte har tillräckligt utredande egenskaper för att klara av ett riktigt tjockt och lockigt hår. Resultatet kan bli att det blir svårare att reda ut.

Fördelar

 • Motverkar frissighet
 • Ger håret volym utan att det blir flygigt

Nackdelar

 • Passar inte den med riktigt tjockt hår

Special: Oribe Bright Blonde Shampoo

Det här är ett mycket lätt färgat silverschampo som ljusar upp blont och silverfärgat hår. Det här är ovanligt på det sättet att produkten är väldigt vårdande för att vara ett silverschampo.

Samtidigt som det korrigerar orangea och gula toner gör det håret friskare och glansigare och bifogar näring till hårbotten. Men den här är alltså bara lämpad för blondiner och gråhåriga; antingen naturliga sådana eller blonderade.

Eftersom det sulfatfritt är det trots silvereffekten väldigt skonsamt. Så är nämligen inte alltid fallet med schampon av den här typen. Du kan använda det varje dag om du vill.

Flaskan i sig är otroligt söt och pryder verkligen sin plats i badrummet. Det kanske inte är jätteviktigt, men något som många ändå uppskattar.

Fördelar

 • Vårdande och milt

Nackdelar

 • Endast för blonderat eller grått hår

Våra utmanare

REF Weightless Volume Shampoo

Det här volymschampot är baserat på ekologisk citrusolja samt jojobaolja. Den här kombinationen ger ett väldigt vårdande schampo som gör att du tillför både frukt och glans till håret.

Det här är speciellt avsett för dig med tunt och fint hår och det bygger upp volymen, men utan att tynga ner det eller göra det fett.

Du får istället ett glänsande, hälsosamt och friskt hår. Färgar du håret är det här också lämpligt, eftersom det bevarar färgen längre.

Fördelar

 • Vårdande
 • Det passar färgat och tonat hår

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla
 • Pumpflaskan kan vara svår att få upp

Saphira Mineral Treatment Shampoo

Ett mineralschampo som är både paraben- och sulfatfritt. Framtaget för tunt och slitet hår, som till exempel blonderat eller hårt stylat hår. Mineraler från döda havet är det som är den aktiva ingrediensen här.

Det är tyvärr lite rinnigt och kan vara lite knepigt att hantera, men är väldigt milt och vårdande. Mineraler är alltid ett effektivt och bra sätt att vårda huden på.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Innehåller mineraler

Nackdelar

 • Rinnigt och tunt i konsistensen

Briogeo Farewell Frizz Smoothing Shampoo

Briogeo Farewell Frizz Smoothing Shampoo innehåller UV-skydd, vilket är perfekt för dig som är utomhus mycket och gillar sol och salta bad. Här får du ett närande och reparerande skydd året runt.

Den innehåller många naturliga ingredienser, vilket effektiviserar de vårdande egenskaperna. Kokosolja, arganolja, och nyponextrakt är några av de fina ingredienserna i det här schampot. E-vitamin återställer hårets fuktighet och balans.

Fördelar

 • Många naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Inget för den med fett hår

Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Marockansk olja är nog en ingrediens som de flesta hört talas om och den här oljan är numera världskänd och används i både hår- och hudvårdsprodukter. Den nordafrikanska oljan reparerar brutna hårstrån och döda toppar och tillför spänst och fukt till håret.

Det här är ett schampo där man satsar på att eliminera många kemikaliska ämnen och det är sulfatfritt och fosfatfritt likväl som parabenfritt. Det innehåller också keratin, som är ett protein som effektivt reparerar håret.

Fördelar

 • Innehåller keratin och arganolja

Nackdelar

 • Det tar lite tid att tvätta ur schampot i håret

Schwarzkopf Professional Goodbye Yellow Neutralizing Wash Shampoo

Schwarzkopf har tagit fram ett silvershampoo som är sulfatfritt och som trots att det tar bort gula nyanser i håret, ändå är skonsamt och kan användas ofta.

Det har ett pH-värde på 4,5, vilket är i det närmaste basiskt, vilket är mycket bra och inte helt vanligt i de här sammanhangen.

För den som vill ha ett sulfatfritt silverschampo finns här Inte mycket att invända mot. Skulle det vara någonting med den här produkten skulle det i så fall vara att den inte har en särskild snygg flaska.

Fördelar

 • Skonsamt silverschampo

Nackdelar

 • Designen på flaskan känns daterad

Joico Curl Cleansing Sulfate-Free Shampoo

Joicos ambition är att ta fram produkter som både hud och hår blir på gott humör av. Det här schampot för lockigt hår kan vara just det som ditt lockiga hår har saknat! Den passar också dig med väldigt torrt hår.

I övrigt bidrar schampot med att ge fukt och näring utan att tynga ner. Håret får en glansighet och vi kan varmt rekommendera den för dem med torrt och lockigt hår.

Nackdelarna med den här produkten skulle kunna vara att konsistensen är i en geléaktig form som kan kännas lite ovanlig att jobba in i håret.

Fördelar

 • Anti-frizz effekt

Nackdelar

 • Konsistensen är en lite udda geléaktig form

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals