Bästa svinborsten 2024 – Vårda ditt hår med naturmaterial

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Har du också hört det klassiska gamla mormorsknepet med 100 borstdrag om dagen? Det må vara ett gammalt knep som har använts av kvinnor och husmödrar genom århundraden och att det fortfarande är aktuellt är för att det verkligen också fungerar.

Genom att borsta igenom håret på ett skonsamt sätt får du en massage för hårbotten och sprider ut de nyttiga mineralerna och talget ut från hårbotten ut i hårstråna.

Hårbotten masseras och blodcirkulationen stimuleras, vilket också främjar hårtillväxten och den nyttiga talgproduktionen. Nyttiga håroljor fördelas över hela hårstrået och skapar ett extra skydd för ditt ömtåliga hår.

Kanske är du redan ett inbitet fan av svinborst eller så har du kommit till den här sidan för att du undrar vad en svinborste är och varför det är så populärt och omtalat.

Svinborst är precis vad det låter som, det vill säga en borste gjord av vildsvinshår. Naturborstar är alltid skonsammare mot håret än plastpiggar och masserar hårbotten på ett unikt och effektivt sätt.

För dig som har tunna och fina hårstrån, har varit sjukdomsdrabbad och tappat håret på grund av mediciner eller behandling, så är en borste med svinborst extra skonsamt mot stråna och det bästa att använda för hår- och hårbotten.

Svinborst gör så att håret blir mindre elektriskt och får en härlig glans. Fjällskiktet i svinborst bidrar till att effektivt leda ut håroljan från hårbotten ut till hela strået.

Kan du välja en svinborste med ett skaft i naturmaterial är det det absolut bästa. Du får då en miljövänlig borste som är bekväm och skön att hålla i och som du vet inte håller giftiga ftalater eller andra ämnen som kan finnas i plast.

När det gäller modeller finns det nästan lika många sådana som borstar. De klassiska modellerna man brukar tala om är paddelborsten, som är avsedd att räta ut och jämna till ett rufsigt och yvigt hår en aning.

Lockigt hår blir mer medgörligt med en paddelborste. En paddelborste är rektangulär, stor, och oval till formen och det finns många modeller som är tillverkade av svinborst.

​Rundborstar är avsedda att styla håret med och används oftast vid föning. Av den anledningen finns rundborstar i olika storlekar. Rundborstar med svinborst är det mest skonsamma och det finns också borstar med en blandning av plastpiggar och svinborst.

Många rundborstar innehåller också metall för att hjälpa till med uppvärmning och på så vis bidra till att forma håret lättare så som du vill ha det.

Notera att det här naturligtvis kan göra håret väldigt varmt och att det är viktigt att du har en värmeskyddande stylingprodukt i håret innan du börjar.

Vill du ha en extra skonsam typ av borste ska du skaffa en vadderad hårborste av svinborst. Den har en skonsam effekt på hår och hårbotten och passar särskilt bra för alla med långt hår eftersom längden gör att risken ökar för att strået ska gå av. Den risken minskar du alltså med en svinborste med vadderad kudde.

I svinborstestet knep Björn Axén Gentle Detangling Brush For Normal And Thick Hair premiumplatsen. Mellanklassen vanns av BaByliss Paddelborste Vildsvin.

En fin budgetborste har vi i och med Kent Brushes Stor Rundborste Svinborst. Specialaren Antonio Axubrush är en mycket exklusiv borste som är en investering för den som älskar att borsta sitt hår med svinborst.

Premium: Björn Axén Gentle Detangling Brush for Normal and Thick Hair

När man köper en Björn Axén-produkt betalar man alltid mer än genomsnittspriset, men man vet å andra sidan att man får en produkt som håller alla mått och som är snygg och elegant under alla omständigheter.

Den här borsten har en noga framtagen balans mellan svinborst och nylonborste. Handtaget är i bokträ och gör den otroligt bekväm att hålla i.


Mellan: BaByliss Paddelborste Vildsvin

Babyliss paddelborste är en utmärkt borste i naturträ och med svinborst som mjukt och skonsamt reder ut och masserar hårbotten.

Borsten har en kudde som formar sig efter huvudets form och den ger en skonsamt massage. Nyttiga oljor frigörs från hårbottnen och lägger sig runt strået ända ut till hårtopparna.


Budget: Kent Brushes Stor Rundborste Svinborst

Kent Brushes har tagit fram den här generösa rundborsten och den är perfekt att komplettera dina vanliga borstar med. Den stora rundborsten är avsedd att styla med och den är tillverkad helt i naturträ och svinborst.


Special: Antonio Axu Axubrush COMO

Antonio Axubrush finns i flera storlekar och den här fungerar precis lika bra att styla med som att vårda tjockt och torrt hår med.

Handtaget är svarvat på ett sätt som gör att den är väldigt lätt att jobba med och den sitter verkligen bekvämt i handen. Den väger dessutom lite och är lätt att jobba med.

Varför ska du lita på oss?

Alla borstar är noggrant undersökta och testade i praktiken. Det har gett oss en god bild av varje produkts för- och nackdelar.

Vem behöver en svinborste?

En svinborste behöver alla som vill ha en effektiv borste som dessutom vårdar håret samtidig.

Hur kom vi fram till vilka svinborstar vi skulle testa?

Många hårvårdsmärken håller genomgående högre kvalitet och man kan anta att även deras svinborstar är bra och dessa märken har vi tittat närmare på.

Vi har även läst många recensioner och tester på nätet. Svinborstarna hämtades hem från kicks.se, ahlens.se, nordicfeel.se, och lyko.se inför det här testet.

Hur testade vi svinborstarna?

En panelmedlem testade ut en borste i ca två veckor. Därefter rangordnade vi dem. Enkäter med relevant information fylldes i under användningen, vilket gav oss mycket material att utgå från när vi skulle rangordna dem.

Våra favoriter

Premium: Björn Axén Gentle Detangling Brush for Normal and Thick Hair

Björn Axén är ett varumärke som de flesta känner till och det man kan vara säker på är att när man får en produkt från dem i sin hand så har man en kvalitativt överlägsen sådan.

Deras hårborste i europeisk bokträ är tillverkad för att användas på grovt och normalt hår upp till medellängd. Borsten är utredande och oval i formen, vilket underlättar när man arbetar med att reda ut knutar.

Den här borsten är en blandning av nylonstrån och svinborst som bidrar till den utredande och utslätande effekten.

En mjuk och skonsam borstkudde ger stuns i piggarna som ger en skonsam hårbottenmassage. Det svartlackade skaftet är väldigt bekvämt att hålla i och sitter mycket bra i handen.


Mellan: BaByliss Paddelborste Vildsvin

Babyliss är budgetmärket som gör alldeles utmärkta produkter inom skönhetsvård och smink. De är även erkänt duktiga på att göra prisvärda hårborstar och deras paddelborste med strån i äkta vildsvin är inget undantag.

Paddelborsten är utrustad med en mjuk och skön kudde som gör den extra följsam och den formar sig efter din huvudform när du använder den. De täta och skonsamma stråna reder ut borstarna från hårbottnen ända ut till strået.

Paddelborsten är generös i storlek och du går igenom håret på några effektiva tag. Det sköna handtaget i naturträ gör att du får ett bra grepp och att den sitter bekvämt i handen och inte halkar ur greppet.


Budget: Kent Brushes Stor Rundborste Svinborst

Vi blev otroligt förtjusta i den här är generösa och härliga rundborsten med äkta svinborst samt ett handtag i trä. Borsten har en väl balanserad täthet och det är lätt att styla håret med borsten och stråna är behagligt följsamma.

Skaftet är otroligt skönt att hålla i och borsten hålls mycket stadigt i handen tack vare gummidetaljer i handtaget i form av företagets logga.

Diametern på borsten, med borst, är 60 mm och träskaftet är upp till är 23 mm i diameter. Det gör borsten rejäl och till ett perfekt allround stylingverktyg.

Eftersom den här typen av rundborste har en stark tendens att verkligen samla på sig hår är det mycket viktigt att du rengör den noggrant direkt efter varje användning.

Tvätta av den regelbundet för att frigöra den från produktrester och bakterieansamlingar från hårstråna.


Special: Antonio Axu Axubrush COMO

Antonio Axu har tagit fram en borste för dig med fylligt hår och tjocka hårstrån. Det smarta med borsten är att den finns i tre olika storlekar; S, M, och L.

Borstarna är helt tillverkade i naturlig svinborst och borsten är väldigt skonsam för håret. Du anpassar borsten till ditt hår genom att välja rätt storlek.

Borsten är framtagen för att minimera elektricitet och frissighet, vilket kan vara ett problem för tjocka hår och då inte minst tjockt och lockigt hår som har en tendens att vara extra torrt.

Borsten stimulerar hårbotten att producera nyttiga oljor som borstas ut i hela strået. Har man långt, tjockt, eller lockigt hår är det viktigt att borsta håret noggrant varje dag så att hårbotten stimuleras och bearbetas och att dess nyttigheter kommer ut i hela håret.

Borsten är också känd för sin eleganta design och det svarvade handtaget gör den extra skön att hålla i. Den är lätt i vikt och är därför väldigt bekväm att bearbeta håret med om man fönar håret ofta.

Våra utmanare

Kent Brushes Mini Rundborste Svinborst

Bland våra favoriter har vi Kent Brushes stora borste med svinborst och här har vi deras minsta storlek som är speciellt anpassad för dig med kort eller axellångt hår.

Den passar också för dig som stylar håret mycket och fönar med olika borstar. Då kommer den här att göra jobbet!


Åhléns Utredningsborste Bokträ/Svinborst

Åhlens egen ovala utredningsborste är en mycket prisvärd borste som passar för dig med riktigt långt hår. Den är också anpassad att användas för dig med hårförlängningar och löshår. Borsten finns även i andra storlekar.

Materialet är genomtänkt, träet är FSC-certifierat och producerat från ett ansvarsfullt skogsbruk. Gummidynan består till största delen av naturgummi och innehåller inga giftiga ämnen och är miljömärkt.


Schwarzkopf Professional Ceramic Thermo Brush

Schwarzkopf Professional Ceramic Thermo Brush är som namnet antyder en borste för professionellt bruk. Den finns i olika storlekar och är till speciellt för dig som gillar att föna håret och vill ha ett proffsigt resultat.

Den är även förstås avsedd för dig som driver salong också. Borsten är keramiskt konstruerad, vilket gör att den har en jämn värmeabsorption och bidrar då till ett bättre resultat.


Iris Hantverk Oval Hårborste

En härlig och generös oval hårborste från Iris Hantverk. Svinborsten är skonsam mot håret och fungerar precis så effektivt som man kan önska av en borste med svinborst och passar alla typer av hår.

Tack vare den mjuka kudden får du en behaglig massage till hårbotten som stimulerar den och skapar alla nyttiga ämnen som sedan kan borstas ut i håret.

Frågor och svar

Varför är svinborst bättre än naturlig borst?

En syntetisk borste är billigare, men en borste med svinborst har många fördelar som en syntetisk borste inte har.

Bland annat minskar naturlig borst den statiska elektriciteten i håret och det blir inte lika flygigt. Det naturliga fjällskiktet i svinborsten transporterar nyttigheterna från hårbotten ut i hårstråna.

Hur sköter man om en svinborste?

När du använt en svinborste ett tag märker du hur bra borsten är på att suga upp damm och luftföroreningar ur håret. Det är då dags för en rengöring av borsten.

Det gör du enklast genom att först ta bort hår och smuts från borsten med en fintandad kam. Ta en skål med ljummet vatten och lägg i en klick honung.

Blötlägg stråna i vattnet, men om du har en mjuk kudde försök undvika att blötlägga just den delen. Honungsvatten löser upp smutsen och efter att den fått ligga i ett tag låter du den lufttorka på en handduk över natten.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals