Bästa täckande foundation 2024 – Felfri hy med vårdande produkter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många av oss har ett stort behov av en ordentligt täckande foundation. I och med det rör man sig med en gång per definition med ett snävare utbud av produkter.

Anledningarna till att man vill ha en täckande foundation kan vara många. En makeup-artist jobbar med att sminka personer inför tv-framträdanden och fotografering. Då behövs en riktigt täckande och bra foundation.

Den som är drabbad av olika typer av hudåkommor eller har en ojämn hy, antingen i struktur eller hudton, vill kanske också ha en heltäckande foundation åtminstone ibland.

Det är bra att ha vissa grundkunskaper om foundations och deras respektive egenskaper, innan man väljer sin produkt. Det är det vi hoppas på att kunna ge er läsare; alltså en så bra grund och så mycket kunskap som möjligt, innan du gör ditt val.

I premiumklassen vann PÜR Cosmetics 4in1 Foundation. Mellanklassens vinnare blev Maria Åkerberg Foundation Glow.

I budgetkategorin vann Maybelline Dream Satin Liquid Foundation. Specialaren i testet heter Base of Sweden The Base Sophisticated.

Premium: PÜR Cosmetics 4in1 Foundation

Pür Cosmetics 4-i-1 foundation är något utöver det vanliga, något annat kan man inte påstå. Den kan vara specifikt lämplig för dig med hudåkommor, såsom svåra akneutbrott eller rosacea.

Detta eftersom, förutom att vara en täckande foundation, innehåller den en rad vårdande ingredienser så som allt från hyaluronsyra till retinol.

Fördelar

 • En rad vårdande ingredienser
 • Finns väldigt många nyanser

Nackdelar

 • Innehåller bismuth

Mellan: Maria Åkerberg Foundation Glow

Maria Åkerberg har med sin ekologiska foundation lyckats med konststycket att ta fram en vårdande och effektivt foundation, som täcker bra och som också anpassar sig efter hudtonen.

Den är lite speciell på det sättet att den endast finns i två nyanser och anpassar sig efter den egna hudtonen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskproducerad
 • Självkonserverande flaska

Nackdelar

 • Blir inte en perfekt nyans för alla hudtoner

Budget: Maybelline Dream Satin Liquid Foundation

Maybelline Dream Satin Liquid Foundation låter verkligen drömskt och läckert. Här har vi en täckande foundation som man inte behöver jobba i många lager med för att få ett heltäckande resultat. Passar alla hudtyper, förutom de mest torra eller känsliga.

Fördelar

 • Täckande mousse

Nackdelar

 • Kan ge ett ojämnt resultat om man inte har bra redskap

Special: Base of Sweden The Base Sophisticated

Base of Sweden har tagit fram en unisex-foundation, vilket är tämligen unikt, men väldigt roligt tycker vi. Här kan du jobba fram resultatet som du vill ha det genom att ha ett tunnare lager för en naturligare look.

Du kan också få ett mer täckande resultat om du vill. Beroende på om du har oljig eller torr hy, så anpassar du användningen genom att antingen använda den direkt på rengjord hy eller med en kräm under.

Fördelar

 • Svenskproducerad
 • Unisex
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan torka ut huden

Köpguide

För många är en foundation den absolut viktigaste sminkprodukten och det gäller inte minst för de personer som har behov av en foundation med täckande resultat.

Mycket har hänt och utvecklingen har gått framåt raketsnabbt det senaste decenniet. Kvaliteten på foundations har förfinats många gånger om och för många är foundation i stort sett det enda de använder till vardags, förutom kanske en mascara.

Foundation - matt eller med lyster?

Foundations har egentligen två huvudsakliga indelningar; de brukar vara antingen matta eller ha lyster. Det är vanligtvis de som är matta som ger ett mer täckande resultat och foundations med lyster är ofta semi-transparenta.

Vilken av dem det än handlar om är ett verklighetstroget resultat viktigt. En sak man måste ta i beaktande är att matta foundations kan vara uttorkande. Oftast är det de med lyster och glow som innehåller återfuktande ingredienser.

Har du behov av en täckande produkt måste du vara väldigt noga med återfuktningen innan och även gärna använda en riktigt fet ansiktskräm, så att du får fett i huden också. Då får du ändå ett bra resultat där huden ser pigg och fräsch ut.

Konsistenser på foundations

Foundations finns i olika konsistenser. De finns i pulverform, kräm, foam, och i flytande form. Alla dessa kan ha hög täckningsgrad, men man kan utgå ifrån att ju tjockare konsistens, desto högre täckningsgrad. För den som vill ha ett täckande resultat hänger det alltså mycket på konsistensen.

Cushion-foundation

Cushion-foundations är den senaste förpackningstrenden som kommer från Sydkorea och som verkligen tagit världen med storm när det gäller hudvård. Det betyder att det är en flytande foundation fast i kompakt format.

En sådan foundation ligger alltså förpackad i en speciell sorts svamp och man applicerar den sedan med hjälp av en liten puff som ligger med i förpackningen.

Resultatet kan man laborera mycket med och det kan ge ett lätt och naturligt resultat, men det blir också väldigt täckande, om man bygger upp det successivt.

Den har också ett extra plus i och med att dosan är otroligt praktisk och enkel att använda, eftersom den har en burk med lock och en spegel i locket.

Det är väldigt enkel att bara plocka upp och bättra på din foundation under dagen, precis som med ett vanligt puder.

De flesta märken har också påfyllnadsdosor. I övrigt så är priserna på de här produkterna generellt alltid högre än en "vanlig" foundation.

En täckande foundation i rätt nyans

Ska man ha en täckande foundation är det väldigt viktigt att den är precis i rätt hudton. Man hittar rätt nyans genom att prova i dagsljus. Man lägger foundation längs med käklinjen och då kan man se hur färgen ser ut, både mot ansikte och hals.

Den nyans som syns allra minst när den ligger på huden är den som passar bäst. Solar du på sommaren kan du också välja till en mörk nyans med en gång och sedan blanda den till lagom hudton när du är solbränd.

Ofta hittar man ju de allra bästa priserna på webben och där kan man naturligtvis inte prova de nyanser som finns.

De flesta webbsidor har bra beskrivningar på nyanserna, så kalibrerar man sin skärm i inställningarna på datorn så har man en ganska bra utgångspunkt redan där. Det allra bästa är förstås att prova i butik först.

Att applicera en täckande foundation

Börja med att återfukta huden ordentligt, applicera också en primer innan om man vill det. En foundation kan appliceras på flera olika sätt och man kan använda fingertopparna, svamp, pensel, eller foundationborste.

Med puderfoundation bör man använda en kabuki- eller foundationborste. Fingrarna är annars väldigt bra att använda, eftersom man kan avgöra vilket tryck som behövs på huden och produkten smälter in naturligt.

Kom bara ihåg att tvätta händerna ordentligt. Det är också väldigt viktigt att man tvättar redskapen ordentligt och håller bakterierna borta. Inte minst för att hyn kan bli infekterad, men också för att förlänga livslängden redskapen.

Hur väljer man en perfekt foundation över nätet?

Vill man ha en täckande foundation ska det stå “full coverage” eller liknande i beskrivningen. Man ska också titta efter om det står att foundationen är anpassad för fet hy eller för torr hy.

Står det ingenting är det kanske inte värt att chansa om man har en extremt torr eller väldigt oljig hy. Befinner man sig någonstans i mittenspannet brukar många foundations anpassa sig efter hyn.

När det gäller tonen ska man välja en guldton på sin foundation om man har en rosa-aktig hud. Har man en olivfärgad hy så ska man välja en mer rosa variant.

Täckande foundation för problemhy

En av anledningarna till att man har stort behov av en täckande foundation kan vara att man har någon form av hudåkomma eller problem med hyn.

Är man sjukdomsdrabbad och har väldigt känslig hy kan det vara bra att välja en foundation som är baserad på mineraler. Paraffiner, mineraloljor, och vaselin kan påverka huden negativt och alldeles särskilt om den inte är välbalanserad från början.

Det gäller också att vara väldigt noggrann med vad man har under sminket. Har man problem har man antagligen också goda kunskaper om vad huden behöver. Se alltid till att använda den ansiktskräm du behöver innan du applicerar din foundation.

 • Akne

Om man är drabbad av svår akne och har inflammerad hud gäller det att använda bra rengöringsprodukter som inte torkar ut huden, utan vårdar den ordentligt.

Fråga din hudläkare eller hudterapeut om hjälp om du inte redan har gjort det. Använd med fördel mineralbaserad foundation. Det kan faktiskt ha en dämpande effekt på inflammationen.

På aknedrabbad hud vill man vara säker på att inga bakterier kan spridas och rengöring av redskapen är extremt viktigt. Ha gärna flera uppsättningar av de du använder dagligen, så att du kan ha en på tork och en i användning.

 • Rosacea och ytliga blodkärl

En täckande foundation tar bort rodnaderna och ger en bra bas för resten av sminkningen. Man kan också behöva använda concealer på valda delar av huden. Även här kan mineralsmink göra gott, men det måste vara utan bismuth, vilket är en mineral som kan irritera huden.


Våra favoriter

Premium: PÜR Cosmetics 4in1 Foundation

PÜR Cosmetics 4in1 Foundation är ett mineralsmink som är något utöver det vanliga. Den har också, förutom det vårdande mineralet, en rad andra vårdande produkter av mycket hög kvalitet som också är populära ingredienser i ansiktskrämer.

Det första man noterar är att den innehåller retinol, som är ett A-vitamin i mycket små molekyler, som har förmågan att tränga djupt ner i huden och bidra med fukt och förnyelse inifrån. Det är också en standardingrediens i aknemediciner.

Vidare innehåller den ceramider, som bygger upp huden och skyddar den effektivt. Den reparerar också torr och känslig hud. Den innehåller sheasmör som gör huden mycket mjuk utan att den känns minsta fet.

E-vitamin är en kraftig antioxidant, som förhindrar huden från att drabbas av bland annat fria radikaler. Peptider är en viktig ingrediens om man vill stimulera kollagenproduktionen i huden.

Kollagen är ett protein som är ett av hudens viktigaste byggstenar när det gäller att bevara den ung och elastisk. Med åren minskar hudens egen förmåga att producera kollagen och därför blir huden slappare och hängigare av den anledningen.

Vill man tillföra huden sådant som gör att kollagenproduktionen stimuleras är precis det som peptider är till för. Magnolian som denna foundation innehåller är antibakteriell och håller huden ren och dämpar hudirritationer och rodnader.

Den numera klassiska hyaluronsyran finns också med och hjälper till att skapa ett lager av fukt under huden som blir som en stötdämpande kudde, som fyller ut och gör huden elastisk.

Produkten innehåller också ett extrakt som förebygger pigmentering och hudfläckar. Många med akneinflammationer och rosacea har vittnat om att den här foundationen har hjälpt väldigt mycket.

Med det sagt vill vi gärna rekommendera den, för någon som behöver något täckande och samtidigt skonsamt. Vi vill dock här lägga till en liten blänkare om att den innehåller bismuth.

De flesta påverkades inte av detta och vi har inte läst om att någon fått hudirritationer av bismuthen i den här produkten, men man bör vara medveten om det.

Fördelar

 • En rad vårdande ingredienser
 • Finns väldigt många nyanser

Nackdelar

 • Innehåller bismuth

Mellan: Maria Åkerberg Foundation Glow

Duktiga och drivna Maria Åkerberg utvecklade sin hudvårdsserie när hon inte kunde hitta en serie som motsvarade hennes egna behov av produkter utan syntetiska ingredienser och mineraloljor.

Idag har hon en hel hudvårdsserie under eget namn. Grundidén är mycket enkel och det är att ge hudvård med hög kvalitet och dessutom ha transparens i hela produktionsprocessen.

Det fina med Maria Åkerbergs produkter är att hon strävar efter att ha 100 % ekologiska ingredienser och det är ingen lätt uppgift, men det gör hon med bravur. Hon använder växtextrakt, örter, och oljor i sina produkter och det gäller även hennes foundations.

Foundation Glow är en täckande foundation som anpassar sig efter den egna hudtonen. Eftersom den är täckande passar den även den som har fräknar.

Man får en jämn hudton och vill man ha ett riktigt täckande resultat, så använder man en torr makeupsvamp eller foundationborste. Flaskan är självkonserverande, vilket gör att den håller sig bakteriefri efter att man öppnat den.

En riktigt bra sak med denna är också att den anpassar sig efter den egna hudtonen och finns därmed att köpa endast i två nyanser. Man kan också köpa båda och blanda dem om man vill ha ytterligare alternativ.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskproducerad
 • Självkonserverande flaska

Nackdelar

 • Blir inte en perfekt nyans för alla hudtoner

Budget: Maybelline Dream Satin Liquid Foundation

Maybelline har tagit fram en mousse-foundation som är är luftig och lätt, men som ger ett väldigt täckande och silkeslent resultat. Det här är en matt foundation och appliceras bäst med svamp eller med en bra foundationborste.

Som vanligt när det gäller Maybelline får man mycket för pengarna och det här är ingen exklusiv produkt, men den fyller definitivt sin funktion. Det är en mycket täckande foundation.

Däremot kan man inte vara helt säker på att man klarar den om man har väldigt känslig hy, eftersom den är konventionellt producerad och innehåller konserveringsmedel och olika tillsatser, precis som så många andra foundations på marknaden.

Maybelline är det coola, streetsmarta märket som vill signalera att de har koll på de senaste trenderna genom att spana in vad som är trendigt hos ungdomarna i Uptown Manhattan.

Det här är en relativt täckande foundation och den täcker bra med en gång, så man behöver inte jobba i så många lager.

Fördelar

 • Täckande mousse

Nackdelar

 • Kan ge ett ojämnt resultat om man inte har bra redskap

Special: Base of Sweden The Base Sophisticated

Base of Sweden Unisex foundation ger många möjligheter att applicera den på. Man kan få ett mer eller mindre heltäckande resultat genom att applicera den i flera lager.

Den har en unik formel som gör att den kan anpassa sig efter fukt och svett och täpper aldrig till porerna eller torkar ut huden.

Vill man ha ett riktigt lätt resultat till vardags kan man också blanda ut den med sin vanliga dagkräm. Den är oparfymerad och dermatologiskt testad och därmed mycket lämplig för den med problemhy och känslig hy.

Har man en normal hy kan man applicera den direkt efter rengöring. Vid torr hy är det däremot bäst att återfukta med en bra kräm som grund.

Eftersom den är i krämform är det lätt att applicera den genom att sprida ut den i cirkulerande rörelser med handen. Man kan också använda en foundationborste eller en applikationssvamp om man vill det.

Fördelar

 • Svenskproducerad
 • Unisex
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan torka ut huden

Våra utmanare

Milani Conceal & Perfect Liquid Foundation

Behöver du en riktigt täckande foundation som ger ett felfritt resultat och effektivt döljer hudrodnad och mörka ringar under ögonen har du kommit rätt.

Milani Conceal & Perfect Liquid Foundation ger ett täckande resultat, precis som en concealer ska utan att ge ett väldigt onaturligt resultat.

En effektiv metod för att täcka med naturlig finish är att applicera ett lager med en foundationborste eller pensel och sedan jobba in krämen i huden med svamp eller fingertopparna.

Fördelar

 • Mycket täckande

Nackdelar

 • Man får inte jobba i för tjocka lager, då blir resultatet sämre

BareMinerals BarePro Performance Wear Liquid Foundation SPF 20

BareMinerals är den givna produkten för den som har akne eller rosacea. Här får man en täckande foundation som ändå låter huden andas och dessutom har den en solskyddsfaktor på 20 SFP, vilket är perfekt för många med hudsjukdomar, eftersom huden är extra känslig då och inte får utsättas för sol.

Den ger ett matt resultat och konsistensen är krämig och lätt att jobba med. Den sitter utan problem hela dagen och vårdar huden samtidigt som den får hyn att se snygg ut. Den innehåller inga allergiframkallande ämnen och är också fri från mineraloljor, parfymer och parabener.

Fördelar

 • Fri från parabener och kemiska tillsatser

Nackdelar

 • Kan torka ut huden och passar inte den som har extremt torr hy

IsaDora Nude Cushion Foundation

Isadora är precis som Maybelline en foundation i budgetsegmentet, men även den här håller verkligen måttet och fungerar alldeles utmärkt för den som inte har mycket specifika krav.

Den är i form av en cushion och känns därför extra exklusiv. Man sveper den över ansiktet med en tillhörande applikatorsvamp och börjar i ansiktets mitt och jobbar utåt.

Den är också kliniskt testad, oparfymerad, och passar den som har känslig och infekterad hy. Den innehåller en rad vårdande ingredienser, bland annat aloe vera och vitamin E.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Cushion-förpackad
 • Oparfymerad

Nackdelar

 • Kan vara svårt att hitta refill eftersom alla butiker inte har den

Estelle & Thild BioMineral Healthy Glow Foundation

Estelle & Thild är ett svenskt märke och den innehåller i stort sett 100 % naturliga ingredienser och är dessutom ekologisk. Den ger ett täckande resultat trots att den har ett härligt glow.

Den täpper inte till porerna utan absorberas lätt av huden. Den förbättrar också elasticiteten och strukturen betydligt.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper

Nackdelar

 • Måste appliceras i tunna lager, annars kan den lägga sig som en hinna på huden

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals