Bästa tandkrämen 2024 – Stoltsera med starka och vita tänder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Våra tänder är otroligt känsliga (trots att man kan tro motsatsen) och är extremt lättpåverkade av det vi äter och dricker. Det är väl ingen som har undgått att man får missfärgningar av att t.ex. dricka för mycket kaffe?

Det är därför väldigt viktigt att man har rätt tandkräm. Det finns ju oändligt många tandkrämer på marknaden, men hur många kollar egentligen vad tandkrämen innehåller och hur många vet egentligen vad det betyder?

Som tur är har jag och min stora testpanel gjort en undersökning av tandkrämer och testat marknadens favoriter för att se vilka som faktiskt gör jobbet bäst.

Den stora favoriten blev mellanklassens Salt Toothpaste från Weleda som innehåller naturliga ingredienser som rengör tänderna på ett skonsamt sätt.

Premiumklassens Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste fick även många att le mer då den minimerar missfärgningar och gör dina tänder vitare.

För er på en budget har vi ett alternativ med Pepsodents Tandkräm Super Flour som kommer att passa hela familjen.

Självklart har vi med specialprodukten Warpaint som är 100% naturlig och gör dina tänder fint vita!

Utförliga recensioner om alla tandkrämer och information om testet finns längre ner i inlägget. Jag hoppas att du kommer hitta din nya favorittandkräm!

Premium: Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Detta är en blekande tandkräm som är skonsam mot dina tänder. Den hjälper till att minimera missfärgningar och gör dina tänder vitare på nolltid.

Den kan även rekommenderas till er som har eller frekvent bleker era tänder då den kommer hjälpa till att behålla blekningens vithet.

Fördelar

 • Vegansk
 • Bleker tänderna
 • Gör tänderna fint vita

Nackdelar

 • Något dyr

Mellan: Weleda Salt Toothpaste

Naturliga tandkrämer är de bästa tandkrämerna och med Weledas Salt Toothpaste kommer du få ett mintigt och fräscht leende.

Saltformulan, som dessutom är flourfri, stärker tandköttet och neutraliserar skadliga syror som kan uppstå. Naturliga mineraler hjälper till att rengöra dina tänder - allt detta till ett väldigt överkomligt pris.

Fördelar

 • Naturlig
 • Fri från flour
 • Bra för miljön och dina tänder

Nackdelar

 • Något svår att få ut sista mängden produkt
 • Tråkig design

Budget: Pepsodent Tandkräm Super Flour

Detta är budgettandkrämen som passar hela familjen tack vare Pepsodents användande av flour som stärker din tandemalj och hjälper till att motverka karies.

Den har en väldigt mild smak av mint som gör den perfekt för er som inte gillar den starka känslan i munnen mint kan ge av i många andra tandkrämer.

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Pålitlig och bra
 • Passar även för barn

Nackdelar

 • Något opraktisk förpackning

Special: Warpaint Tandblekning

Här har vi en specialare när det kommer till tandkräm och tandhygien, som enligt oss var ett självklart alternativ att ha med i detta test. Denna tandblekning från Warpaint verkar med att 100% naturligt innehåll och är otroligt mild, samtidigt som den vid långsiktig användning ger ett vitare resultat.

Andra tandblekningsprodukter är ofta skadliga och kan irritera tandköttet, med det gör inte denna. Vi tycker att Warpaint tandblekning gör ett väldigt bra jobb med tanke på dess snälla innehåll som bidrar till mindre skador och missfärgningar.

Fördelar

 • 100% naturlig
 • Skonsam och mild
 • Minskar missfärgningar på sikt

Nackdelar

 • Svår att använda
 • Den svarta färgen är svår att få bort
 • Dyr

Varför ska du lita på oss?

Eftersom allas tänder är så himla olika har jag samlat ihop en testpanel på 28 personer som alla är av olika åldrar och såklart har olika kvalité på deras tänder.

Eftersom man inte heller får bättre tandhygien över en natt har detta test pågått i två månader för att vi verkligen ska ha kunnat se om tandkrämen har gjort någon förbättring eller inte.

Vem behöver köpa en tandkräm och vad är bra att veta?

Svaret på denna fråga är ganska enkel: Alla. En tandkräm, som de flesta vet, hjälper till att hålla dina tänder och tandkött rena och fina, men en del borde införskaffa en speciell tandkräm om de lider av speciella besvär i munnen som exempelvis plack eller ilningar.

Det är exempelvis bra om en tandkräm bekämpar karies (som orsakar hål i tänderna) och som överlag ger skydd och rengör dina tänder. I denna kategori ingår även skydd för ditt tandkött.

Utöver det är det bra om du läser på vad för andra egenskaper tandkrämen har eftersom den då förbättrar din munhygien effektivare.

En annan sak du borde tänka på när du väljer tandkräm är om du har eller kommer bleka dina tänder eftersom du måste fortsätta ta hand om dina tänder efter blekningen. Då finns det tandkrämer speciellt utformade för det.

Om dina munbesvär inte blir bättre ska du självklart uppsöka en tandläkare eftersom du kanske kan ha en riktig tandsjukdom.

I dagens samhälle är det hur lätt som helst att äta vad man vill. Många tänker oftast på hur maten de stoppar i munnen påverkar deras kropp - men hur påverkar maten egentligen våra munnar?

Många växer upp med kunskapen att man ska borsta tänderna två gånger om dagen men vad händer när man börjar dricka kaffe eller kan bestämma själv över vad man äter?

Jo, man kan enkelt få missfärgningar på tänderna, få plack eller karies som inte försvinner då man inte gör någonting åt det eftersom man kanske inte har en aning om att man har det.

Hur kom vi fram till vilka tandkrämer vi skulle testa?

Inför detta test har jag gått till 5 olika tandläkare för att få råd om vad som kan orsaka dålig tandhygien och vad ens tandkräm borde innehålla.

Därefter har vi sökt på nätet för att hitta våra olika tandkrämer och de har hämtats från webbutikerna beconfident.se, ahlens.se, nordicfeel.se, dentway.se.

Hur testade vi tandkrämerna?

Som sagt har vi varit 28 stycken personer i detta test i många olika åldrar med både kvinnor och män, och viktigast av allt har vi alla olika munhygien.

En del har haft väldigt dåligt tandkött, många lider av ilningar i tänderna, vi har haft med ett fåtal som har haft otroligt dåliga tänder och tandkött, och en del har haft normal till väldigt bra tandhygien.

Som jag nämnde tidigare får man inte bättre tandhygien över en natt och 2 personer har därför testat samma tandkräm under två månader för att verkligen se om den gör underverk snabbt eller om man behöver ha tålamod för att se några förbättringar.

Vi har ställt de 2 personerna som har testat samma tandkräm mot varandra för att enklare se skillnader och förbättringar.

Vi har även skickat ut en enkät med öppna och slutna frågor till hela 100 privatpersoner som har köpt och använder någon av tandkrämerna i vårt test för att få ett mer avgörande resultat.


Våra favoriter

Premium: Smilelab Advanced Whitening Toothpaste

Här har du en helt vegansk tandkräm som gick hem i testpanelens hjärtan. Detta är en blekande tandkräm som kommer göra dina tänder fräscht vita.

Den skyddande formulan rengör, stärker, och skyddar dina tänder. Det bästa är att den inte innehåller de kontroversiella ingredienserna Triclosan och SLS och är därför ett rekommenderat val.

Priset för 75 ml känns överkomligt då den är väldigt dryg, smakar gott, och är extremt bra för dina tänder.

Fördelar

 • Vegansk
 • Bleker tänderna
 • Gör tänderna fint vita

Nackdelar

 • Något dyr

Mellan: Weleda Salt Toothpaste

Vill du ha en naturlig, flourfri tandkräm som är underbar för både dina tänder och miljön är det vår absoluta favorit Salt Toothpaste från Weleda du ska införskaffa.

Tandkrämen har en speciell och naturlig saltformula som, tillsammans med myrraextrakt, hjälper till att stärka ditt tandkött då den är utformad att utlösa den fysiologiska självrengöringen som sker i din mun genom att öka salivflödet. 

Tillsammans med naturliga mineraler förebygger saltet plack och missfärgningar och rengör tänderna effektivt.

Under dagen bildas syror i din mun som kan vara skadliga för dina tänder, men Weledas tandkräm innehåller natriumbikarbonat som neutraliserar dem. 

Som sagt är detta en perfekt tandkräm för dig som vill ha en naturlig tandkräm utan flour och som dessutom gillar minttandkrämer.

Tandkrämen finns även i andra smaker utifall salttandkrämen inte faller dig i smaken. Priset för 75 ml är verkligen som hittat och detta kommer definitivt bli din nya favorittandkräm.

Fördelar

 • Naturlig
 • Fri från flour
 • Bra för miljön och dina tänder

Nackdelar

 • Något svår att få ut sista mängden produkt
 • Tråkig design

Budget: Pepsodent Tandkräm Super Flour

Alla har väl någon gång provat det etablerade märket Pepsodent. De har hittat sin väg hem till många familjer med pålitliga tandkrämer till en billig prispeng.

Denna är inget undantag och det är heller inte konstigt att den blev vår budgetvinnare. Skadliga syror reduceras tack vare flouret och ger dig därmed och en stark tandemalj. Den hjälper även till att motverka karies.

Med en mild smak av mint - perfekt för er som inte är beundrare av minttandkrämer - passar den även för mindre munnar och tänder, vilket gör den utmärkt att användas av hela familjen.

Då Sveriges tandläkarförbund till och med har rekommenderat den är vi säkra på att den kommer gå hem även i ditt liv. Priset för 75 ml är verkligen ett kap och ingenting att bråka om!

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Pålitlig och bra
 • Passar även för barn

Nackdelar

 • Något opraktisk förpackning

Special: Warpaint Tandblekning

Warpaint tandblekning är en form av tandblekning som verkar med aktivt kol. Det är alltså inte en tandkräm, och därmed fick denna bli vår specialprodukt.

Det som gjorde att vi fastnade för just denna produkt bland det stora utbudet av tandblekningar var att Warpaint är 100% naturligt, vilket innebär att det är en mycket skonsam tandblekningsprodukt som inte verkar alldeles för intensivt eller riskerar att skada tänderna. Istället verkar den för att stärka tandköttet. 

Samtidigt som denna är väldigt mild och behaglig att använda verkar den effektivt för att rengöra och polera tänderna för att motverka gula toner och missfärgningar. Dock krävs det att produkten används konsekvent under en längre period för riktigt fina resultat.

Tänk på att vara försiktig när du använder produkten, det svarta pulvret är väldigt fint och kan lätt spridas i hela badrummet. Utöver att den är något osmidig att använda, och att den ger en mild effekt, så tycker vi att denna produkt är väldigt bra. Ett plus för att den bidrar till en fräschare andedräkt och bättre munhygien.

Fördelar

 • 100% naturlig
 • Skonsam och mild
 • Minskar missfärgningar på sikt

Nackdelar

 • Svår att använda
 • Den svarta färgen är svår att få bort
 • Dyr

Våra utmanare

Urtekram Toothpaste With Fluoride Mint

Detta är tandkrämen för den miljövänliga tandborstaren då den är helt ekologisk och innehåller Aloe Vera och naturlig krita. Tillsammans har de lugnande effekter på ditt tandkött och ingrediensen myrra agerar som en bakteriedödande komponent.

Välj mellan denna eller någon som inte innehåller flour. Vad du än väljer är priset för 75 ml som hittat för en utmärkt tandkräm.

Fördelar

 • Miljövänlig
 • Helt ekologisk
 • Bra innehåll med Aloe Vera

Nackdelar

 • Klumpig förpackning
 • Innehåller flour 

Sensodyne Repair and Protect

Här har du en tandkräm som har utvecklats på ett smart sätt. NovaMin-teknologi har använts, vilket kort sagt betyder att den reparerar skadade områden när de får kontakt och lägger sedan ett minerallager som skydd över de mest känsliga områdena. 

Den är även effektiv för er som har ilningar i tänderna och den innehåller flour som motverkar karies. Priset för 75 ml är verkligen värt det för en alldeles utmärkt tandkräm som säkert kommer förbättra många personers tandhygien.

Fördelar

 • Reparerar skadade områden
 • Lägger sig som ett skyddande lager

Nackdelar

 • Något dyr
 • Instabil förpackning
 • Konstig smak

Avivir Tooth Paste

Det här är tandkrämen för dig som letar efter en ekologisk och familjevänlig tandkräm som dessutom är flourfri - det är inte så enkelt att hitta.

Tillsammans har ingredienser som Aloe Vera, Q10, och Allantonin en lugnande och läkande effekt på känsliga eller irriterade tandkött och som även hjälper till att stärka det.

Den innehåller även ett naturligt polermedel som motverkar tandsten och plack. Inga kemiska tillsatser har använts och som sagt är den fri från flour vilket då passar utmärkt för dina barn att använda den. 

Priset kanske kan tyckas mycket för en tub på 75 ml, men denna tandkräm kommer verkligen göra under med dina tänder och din muns hygien.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Funkar även för barn
 • 60% aloe vera

Nackdelar

 • Dyr

Dr. Organic Pomegranate Toothpaste

Den här tandkrämen kan rekommenderas för dig som har ett irriterat tandkött. Som namnet antyder innehåller den granatäpple, men även Aloe Vera, kisel, och kastanj finns med för att lugna tandköttet samtidigt som de rengör och skyddar dina tänder.

Myntasmaken är väldigt behaglig och priset är ett riktigt kap, speciellt med tanke på att man får 100 ml i tuben.

Fördelar

 • Bra för irriterat tandkött
 • Bra innehåll, så som aloe vera och granatäpple

Nackdelar

 • Något konstig smak

Brilliant Smile WhiteningEvo Toothpaste

Detta är tandkrämen för dig som vill ha vitare tänder på ett skonsamt sätt. Den reducerar missfärgningar och hjälper till att skydda dina tänder mot plack, karies, och ilningar. Det finns även olika utföranden att välja mellan.

Aktiva ingredienser gör skonsamt rent dina tänder då de är snälla mot din emalj. Detta är inget för dig som vill ha ett budgetalternativ och ett bra kap - priset är ganska svåröverkomligt för ynka 65 ml.

Fördelar

 • Reducerar missfärgning
 • Skyddar mot plack och karies
 • Hjälper mot ilningar

Nackdelar

 • Verkar inte så effektivt med blekningen
 • Dyr
 • Osmidig förpackning

Marvis Toothpaste

Denna Italien-tillverkade tandkräm kommer i många roliga och ovanliga smaker - vad sägs exempelvis om lakritssmak? Det kan ta ett tag att hitta den som passar dig.

Den tjocka konsistensen rengör effektivt och ger ett optimalt skydd till dina tänder. Alla smaker är väldigt intensiva och du kommer ha en fräsch andedräkt under hela dagen. 

Priset är överkomligt för de dryga 75 ml. Dessutom är det superroligt att det finns annorlunda smaker att välja mellan.

Fördelar

 • Tillverkad av hög kvalité
 • Finns i många olika utföranden
 • Roliga och fräscha smaker!

Nackdelar

 • Känns lite torr och tjock
 • Intensiva smaker
 • Dyr

Colgate Sensitive Pro Relief

Även Colgate är ett etablerat märke och alla har väl någon gång haft en Colgate-tub liggandes i badrummet. Denna är utmärkt för dig som har ilningar i tänderna och har även rekommenderats av tandläkare till personer som lider av just ilningar.

Den är även perfekt för dig som har blekt tänderna och fått ilningar på grund av det (kan vara väldigt vanligt). Priset för 75 ml är verkligen värt det om du lider av ovanstående problem.

Fördelar

 • Bra för dig som blekt tänderna
 • Prisvärd
 •  Passar känsliga munnar

Nackdelar

 • Något konstig smak 

Supersmile Tandkräm

Här har du en premiumtandkräm som effektivt tar bort missfärgningar från vad du än äter eller dricker. Är du besatt av kaffe ska du verkligen satsa på denna tandkräm.

Trots att det är en blekande tandkräm är den skonsam mot dina tänder tack vare att formulan innehåller Supersmiles Calprox som hjälper till att behålla tändernas vithet.

Det betyder även att den passar utmärkt för dig som har använt dig av tandblekning eftersom tandkrämen fungerar som en efterbehandling.

Vill du att dina missfärgade tänder ska vara ett minne blott får du vara beredd att lägga ut ett lyxigt pris. Samtidigt är den väldigt effektiv och kommer verkligen göra dina tänder vitare.

Fördelar

 • Bleker skonsamt
 • Behåller tändernas vita färg
 • Bra för dig som bleker tänderna

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Finns bättre alternativ om du inte bleker tänderna

Produkter som utgått

Oral-B Pro-Expert All Round Protection

Den unika formulan som har använts kallas ‘Stannous Fluoride Complex’ och det är meningen att de ska hjälpa till att skydda de 8 områden som är mest känsliga: tandköttsproblem, plack, hål, emaljerosion, känslighet, dålig andedräkt, fläckar, och tandsten.

Oral-B är verkligen proffs på tandhygien och vi är säkra på att denna tandkräm kommer att bli en favorit hos många. Priset är som hittat och de 75 ml man får är även väldigt dryga och kommer räcka ett bra tag.

Fördelar

 • Skyddar munnens känsliga områden
 •  Motverkar plack, dålig andedräkt och tandsten
 • Hjälper vid tandköttsproblem

Nackdelar

 • Smakar lite beskt
 • Slipande effekt vid hårda tag

Pepsodent Sensitive Extra

Sensitive Extra är budgetalternativets kusin och är precis lika underbar. Den enda skillnaden är att den är utvecklad att vara speciellt bra för er som lider av ilningar i tänderna.

Kalciumcitrat och Zinkcitrat har slagits samman för att hjälpa dig råda bot på de irriterande och smärtsamma ilningarna.

Tillsammans ger de optimalt skydd och motverkar plackbildning som kan ska ilningar samtidigt som de lugnar de nerver som skapar ilningarna. Även denna rekommenderas av Sveriges tandläkarförbund och för endast en liten slant kan du råda bot på dina ilande tänder.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utvecklad för de som lider av ilningar
 • Motverkar plack

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Något klumpig förpackning

Opalescence Whitening Toothpaste

Opalescences tandkräm är utmärkt för dig som vill ha bort dina missfärgningar på tänderna och är även perfekt för dig som har använt tandblekning på dina tänder. 

Xylitol och flour rengör tänderna och lämnar en fräsch smak av mint. Det bästa är att tandkrämen inte innehåller triklosan.

Priset är lite svåröverkomligt för er som vill ha en vanlig tandkräm - tuben kommer även med endast 30 ml - men kan vara värt för er som har blekt tänderna då den reducerar återuppbyggandet av färgpigment.

Fördelar

 • Reducerar och motverkar missfärgningar
 • Bra för dig som bleker tänderna
 • Rengör

Nackdelar

 • Dyr
 • Mindre bra för de som inte bleker tänderna

Frågor och svar

Vad är tandkräm?

Tandkräm är en slags rengöring för tänderna som används vid tandborstning. Tandkräm innehåller ofta fluor för att stärka tänderna och skydda dem från karies. 

Vilken tandkräm ska man välja?

Det finns många tandkrämer som sägs bleka tänderna och som kan vara värda att testa om man har missfärgade tänder. Dessa bör dock inte användas om man har problem med ilningar i tänderna eftersom det kan förvärra besvären.

Lider man av ilningar i tänderna finns det istället tandkrämer som är anpassade för det och som kan få besvären att upphöra helt.

Om man ofta får hål i tänderna kan man testa en tandkräm med extra mycket fluor. Tandkräm med fluor kan dock rekommenderas oavsett, då det är något som alla behöver.

Vad kostar tandkräm?

Det finns från någon tjuga eller ännu mindre och upp till några hundra.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals