Bästa tandtråden 2024 – Effektiv rengöring mellan tänderna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla har säkert någon gång hört från sin tandläkare att man ska använda tandtråd som komplettering till sitt tandborstande. Och det är säkert många som struntar i det. Tro mig, jag var likadan fram tills något år sedan.

Många tror att det räcker med att borsta tänderna två gånger om dagen och regelbundet gå till tandläkaren för en rejäl rengöring, men det är faktiskt viktigt att använda tandtråd varje dag.

Det är nämligen så att det finns många utrymmen, speciellt långt bak i munnen, som en vanlig tandborste, även eltandborstar, inte riktigt kommer åt. Detta är speciellt sant för de små, små utrymmena mellan tänderna.

Om dessa utrymmena inte rengörs samlas det många olika bakterier som till slut bildar en plackbeläggning, vilket kan leda till tandsten eller hål i tänderna. Och det vill man ju inte!

Då är det såklart oerhört bra att det finns tandtråd! Tandtråd eller mellanrumsborste är väldigt bra redskap som tillåter dig att rengöra överallt i hela munnen. Och vi har testat några olika modeller så att du enklare ska kunna navigera dig i tandvårdsdjungeln.

Premiumkategorins vinnare blev Plackers Original som redan har blivit en stor klassiker. Mellanprisalternativet föll på TePe IDB Mellanrumsborste Original eftersom de är prisvärda samtidigt som de är effektiva och enkla att använda.

Budgetfavoriten blev Gum Travler Mellanrumsborste som är väldigt flexibla och kommer i många olika storlekar. En specialare har vi med Gum Eez-Thru Tandtrådsförare. Läs vidare för att hitta tandtråden för dig!

Premium: Plackers Original

Plackers har etablerat sig rejält världen över och det är inte svårt att se varför de är så populära. Med en praktisk design som är lätt att använda för vem som helst kommer alla kunna få bort plack och bakterier varje dag.

Den slitstarka tråden fnasar sig inte lika snabbt som en vanlig tandtråd och sedan kan man återanvända byglarna flera gånger. Ett paket kommer även med hela 40 byglar så här snackar vi prisvärt!


Mellan: TePe IDB Mellanrumsborste Original

Mellanrumsborstar tog hem vinsten i mellanklassen och dessa finns i flera olika storlekar. Varje pack innehåller åtta borstar som går att återanvända.

De kan båda böjas och förlängas för optimal åtkomlighet överallt i munnen och metallborsten med plastöverdrag är bekväm att borsta mellan tänderna.


Budget: Gum Travler Mellanrumsborste

En av de ledande produkterna på marknaden vad gäller tandvård och vi kan bara instämma att de är helt underbara. Mellanrumsborstarna är antibakteriella och håller sig alltså rena automatiskt mellan varven.

Man kan justera borsthuvudet i upp till 90 grader för enklare åtkomlighet och sedan kan man även förlänga handtaget med hjälp av locket så att man når allra längst bak i munnen.


Special: Gum Eez-Thru Tandtrådsförare

Här har vi specialaren för dig som har tandställning, kronor, broar, eller andra trånga utrymmen mellan tänderna som man helt enkelt inte kommer åt.

Konceptet är superenkelt och därför genialiskt: du fäster tandtråden i öglan och för tandtrådsföraren mellan utrymmet så att tandtråden kommer åt där och voilá! du kan rengöra överallt i munnen!

Varför ska du lita på oss?

Inför detta test har jag samlat ihop en testpanel på 5 personer, inklusive mig själv. Vi har testat alla produkter men sett till att vi har fått den storleken som passar just våra tänder.

Alla har olika tandhygien och några har också haft tandställning och brokonstruktioner. Jag har även expanderat testet genom en enkät som har fyllts i av privatpersoner som har provat någon av våra produkter.

Vem behöver köpa tandtråd?

Detta ska egentligen alla använda tycker jag eftersom det helt enkelt är vettigt. En tandborste kan inte komma åt överallt, speciellt om man har täta mellanrum mellan tänderna och då behöver man ett annat redskap som kommer åt där.

Hur kom vi fram till vilka tandtrådar vi skulle testa?

Vi ville ha med olika modeller eftersom det finns lite att välja mellan på marknaden. Jag gjorde helt enkelt grundliga efterforskningar på internet för att se vilka märken och varianter som verkar vara populärast.

När vi sedan hade sållat bort många på grund av dåliga kundrecensioner o.s.v. beställde vi hem våra redskap från webbutikerna lyko.se och nordicfeel.se.

Hur testade vi redskapen?

Som sagt har vi alla testat alla tio produkter i testet, men vi har sett till att få den storleken eller utförandet som har passat just våra tänder eftersom detta är en viktigt aspekt när man väljer redskap för tandrengöring.

Vi har sedan testat två stycken produkter under en veckas tid, noterat hur de har fungerat för just oss, och sedan träffats för en sammanställning.

Vi har även fått ett stort gensvar från vår enkät som har skickats ut till privatpersoner som har använt eller använder någon av redskapen vi har provat och det har kombinerats med våra efterforskningar och tester för att framställa detta resultat.

Våra favoriter

Premium: Plackers Original

Plackers har väl blivit lite av en klassiker i Sverige vid det här laget och det är inte svårt att förstå varför. De är enkla att använda, de gör sitt jobb optimalt, och de är prisvärda eftersom de kan återanvändas.

Många vet redan att Plackers kommer i form av en bygel med en tandtråd mellan ändarna och Plackers själva säger att den är hela 7 gånger så slitstark som vanliga tandtrådar och blir inte fnasiga.

Normalt kan man ju vara lite skeptisk till detta, men Plackers är ett så väletablerat märke och man märker att de har lagt ned tid och resurser på dessa fantastiska produkter som kommer i några olika utföranden.

Med det långa skaftet kommer man också enkelt åt överallt i munnen och det bästa är ju såklart att man kan återanvända borsten, vilket gör att paketet om 40 byglar för cirka 45 kronor (!) blir mer än prisvärt. De har också en fräsch smak av mint.


Mellan: TePe IDB Mellanrumsborste Original

Ett pack med mellanrumsborstar tog hem förstaplatsen i mellankategorin. De är tillverkade av märket TePe som även de är väletablerade på marknaden världen över.

Dessa har fantastiska egenskaper och funktioner och är väldigt enkla att använda. Borstarna består av en metalltråd med ett tvinnat plastöverdrag så att borsten inte ska ha vassa delar som kan skada dina tänder eller ditt tandkött.

Vi gillar att de verkligen är mjuka och bekväma och känns sköna att använda mellan tänderna. Det bästa är att själva metallborsten kan böjas så att man enkelt kan komma åt från alla håll och kanter och även längre bak i munnen.

För att mellanrummen längst bak i munnen ska bli mer lättåtkomliga kan man även använda den medföljande hylsan som skaftförlängare och sedan sätta den som ett lock på borsten.

Dessa är superbra att använda om man har tandställning, broar, eller implantat och de kommer i många olika storlekar så du kommer hitta någon för just dina tänder. Varje pack kommer med åtta återanvändningsbara borstar.


Budget: Gum Travler Mellanrumsborste

Här har vi spännande mellanrumsborstar från Gum där man får tio borstar i ett paket och dessa blir verkligen prisvärda eftersom man kan använda en borste länge.

Det bästa med dessa borstar är att de kan vridas i 90 grader för att göra alla utrymmen lättåtkomliga och att borstarna har behandlats med klorhexidin, vilket är antibakteriellt. Detta är bra för både dina tänder och för att borsten hålls ren automatiskt.

Alla borstar har ett ventilerande lock som har två jobb - att skydda borsten när den inte används och förlänga handtaget om man så behöver för att komma åt mellanrummen allra längst bak i munnen.

Med alternativet att göra denna förlängning tyckte vi att hela processen blev enkel och praktisk eftersom när vi provade utan förlängningen var det helt enkelt ganska svårt att komma åt allra längst bak.

Vi tyckte att dessa mellanrumsborstar var väldigt effektiva när det gäller att komma åt överallt och sedan finns det olika storlekar att välja mellan så man kommer definitivt hitta den man behöver.


Special: Gum Eez-Thru Tandtrådsförare

Detta är verkligen en specialare som kan hjälpa många och denna ska du speciellt kolla in om du har tandställning, implantat, broar, eller bara väldigt trångt mellan tänderna av någon anledning.

Precis som namnet förmedlar hjälper den dig att föra tandtråden mellan trånga utrymmen, som under tandställningen, så att man enkelt kommer åt överallt.

Det är en liten ögla man fäster tandtråden i och för tandtrådsföraren helt enkelt mellan utrymmet du vill komma åt och så gör du rent med tandtråden. Genialiskt!

Denna metod kräver såklart att du använder tandtråd - vi har några bra alternativ längre ner i artikeln - och har du exempelvis tandställning är detta ett av de få sätten att verkligen komma åt överallt.

Våra utmanare

Oral-B Satin Floss Dental Floss 25m

Här har vi en vaxad tandtråd som känns väldigt slitstark samtidigt som den är skonsam mot tandköttet och enkel att använda. Den är utformad på det sättet att man ska få en mild men ljuvlig mintsmak när den är i användning så att man vet att den fungerar.

Om inte annat gör detta munnen väldigt fräsch också. Den är effektiv mot plack och tandtråden är rivresistent. 25 meter kostar ungefär 30 kronor, vilket vi tyckte var överkomligt.


Gum Soft-Picks 100 St

Här har vi tandstickor som är gummiklädda för att komma åt skonsamt men effektivt. De är ett bra alternativ till vår specialare om du inte gillar att använda tandtråd eftersom de också kommer åt de lite trängre utrymmena som mellan tandställningen.

Den är utformad som en vanlig, hederlig tandsticka som finns i alla hem men har som sagt även en borste i gummi för bättre och enklare rengöring; borsten är dessutom behandlad med flour. De kommer i flera storlekar och antal och detta pack innehåller hela 100 st.


Vadeco Flosser Tandpetare med Tråd

Här har vi verkligen ett billigt val, men de är inte dåliga för det. Precis som vår mellanfavorit kommer de i form av byglar med en slitstark tandtråd med ett bra skaft som gör att tandpetaren blir enkel att använda.

Tråden är verkligen kraftig och blir inte fransig och kan därför återanvändas, vilket gör detta 75-pack (!) ännu mer prisvärd. Du betalar nämligen endast cirka 20 kronor! Det säger inte många nej till!


Produkter som utgått

Gama Mellanrumsborste

Gama Mellanrumsborste

Dessa mellanrumsborstar kommer i ett lite annorlunda utförande än vad vi har sett av de andra liknande borstar i testet iochmed att man endast får ett skaft och sedan 12 stycken utbytbara borstar.

Även här består borstarna av metalltråd med en plastbeläggning. Skaftet är smalt och långt, vilket vi tyckte var väldigt greppvänligt. Cirkapris på 30 kronor för 12 stycken borstar.


Paro Vaxad Tandtråd 50m

Paro Vaxad Tandtrad 50m

En vaxad tandtråd som heter duga! Och hela 50 meter får man! Vi kan inte riktigt klura ut vad det är som är skillnaden mellan denna och andra vanliga, vaxade tandtrådar på marknaden, men alla absolut älskade denna!

Tandtråden är dessutom slät, och inte rund, och kommer därför åt väldigt effektivt mellan tänderna. Och denna är verkligen prisvärd - cirka 25 kronor får du betala för hela 50 meter tråd!


Tandex Flexi Mellanrumsborste 6 St

Tandex Flexi Mellanrumsborste 10 Pack

Här har vi en mellanrumsborste som liknar budgetalternativet från nästan alla håll och även dessa kan rekommenderas att man provar. De kommer åt överallt med sin flexibla metalltråd som har plastbelagts. Här finns även många olika storlekar och packerbjudanden.

Handtaget är även specialdesignat för att vara ergonomisk och vi kan meddela att borstarna var mycket enkla att använda. Inte lika prisvärda som vår budgetfavorit då man får ett 10-pack för ungefär 80 kronor.

Frågor och svar

Vad använder man tandtråd till och behöver man verkligen använda det?

Tandtråd är ett redskap man använder för att göra rent mellan tänderna i munnen. Det är som ett tillägg till tandborsten där den stora borsten helt enkelt inte kommer åt. Även om man har en bra eltandborste behöver man komplettera med tandtråd.

Det är många, både i Sverige och resten av världen, som inte använder tandtråd trots att de säkert har fått råd från deras tandläkare att använda det. Man kan ju ha rena och friska tänder iallafall, men tandtråd är viktigt eftersom tänderna hålls friskare längre.

Det finns så otroligt mycket bakterier i munnen som inte försvinner med en enkel tandborstning som kan leda till hål i tänderna, beläggningar på tänderna (plack), tandsten, och till och med tandköttsinflammation.

Borstar man tänderna ordentligt och använder tandtråd för att komma åt de bakterier som sitter kvar mellan tänderna minskar risken för detta och det är ju såklart väldigt viktigt.

Vad är det för skillnad på tandtråd, mellanrumsborstar, och tandstickor?

Det beror, i princip, på hur stort mellanrum du har mellan tänderna. Vanlig tandtråd rekommenderas att använda om du har tänder som sitter tätt eller har mycket tandkött mellan tänderna. En bygel med tandtråd har samma effekt.

Om du har något större mellanrum mellan tänderna ska du använda tandstickor eftersom de är tillräckligt smala för att komma in i mellanrummet och rengöra effektivt. Tandstickor i plast är att föredra eftersom de är mer hygieniska då den kan sköljas av.

Om du har väldigt stor mellanrum mellan tänderna är det mellanrumsborstar du ska satsa på. De är större i storleken än tandtråd och tandstickor och kommer alltså åt effektivare. Dessa är även bra om du har en brokonstruktion.

Vad består tandtråd av?

Innan andra världskriget bestod tandtråd faktiskt av silke, men den byttes snabbt ut mot den lite mer tåliga nylonen när det blev tillgängligt. Sedan är tråden täckt med vax så att den får bättre glid mellan tänderna.

Kan det inte skada tandköttet?

Om ditt tandkött börjar blöda kan det bero på två saker. Det första är att du gör fel och måste byta teknik. Även om du gör rätt kan det börja blöda om tandköttet inte har gjorts rent på ett tag och då är det bara att fortsätta så slutar det snart.

Är du osäker på om du gör rätt borde du kontakta din tandläkare eller rådfråga Folktandvården eftersom det inte är bra om det blöder i tandköttet varje gång du använder tandtråd eftersom det kan vara eller leda till tandköttsinflammation.

Hur använder man tandtråd eller mellanrumsborste och hur ofta?

Du tar av en rejäl bit tandtråd, tillräckligt lång så du kan vira den runt dina fingrar och lämna några centimeter emellan. Du för sedan in tråden mellan dina tänder, lutar tråden mot ena tanden, och för i zick zack-rörelser upp och ner.

Sedan lutar du tråden mot den andra tanden och upprepar. Gör detta mellan alla tänderna och glöm inte att även rengöra baksidan på de bakre tänderna.

Med en mellanrumsborste gör man i princip samma sak, men här är det viktigt att du väljer rätt storlek. Är du osäker på vilken storlek du ska ha får du kontakta din tandläkare.

Man för in borsten mellan tänderna och du trycker lätt mot tandköttskanten för att sedan vinkla borsten mot den ena tanden, precis som med tandtråden, och gnugga sedan fram och tillbaka några gånger.

Upprepa på den andra tanden och sedan mellan alla tänders mellanrum. Har du olika mellanrum får du byta borste så du får rätt storlek. Tandstickor fungerar i princip likadant. Vårdguiden har bra instruktioner och videos från Folktandvården att kolla in.

Vilken sorts av tandrengöringsredskap du än använder ska man göra det varje dag i samband med tandborstning. En gång per dag räcker dock gott och väl och många föredrar att göra det på kvällen.

Vad är det för skillnad på vaxad och ovaxad tandtråd?

En vaxad tandtråd är helt enkelt en tandtråd som har en vaxbeläggning för att göra det enklare för tråden att glida mellan tänderna. Dessa har ofta också smaksatts med exempelvis mint.

En ovaxad tandtråd har ingen beläggning och är därför tunnare och kommer inte med någon smak. Om du har det väldigt tajt mellan tänderna är en vaxad tandtråd att rekommendera eftersom den tunnare varianten enkelt kan gå sönder.

Kan tandtråd bli gammalt?

Nej, inte själva tandtråden. Det som blir gammalt och försvinner är dock om tandtråden har en smak, exempelvis mintsmak, eftersom det inte kan räcka hur länge som helst.

Med mellanrumsborstar och tandstickor som kan återanvändas kan man likna dem med tandborstar och ha som tumregel att byta ut dom när de har slitis ut en bra del. Alltså när borsten inte är lika fina och raka.

Kan jag använda tandtråd efter jag har blekt mina tänder?

Absolut! Det är fortfarande viktigt att du sköter din tandvård precis som vanligt efter att du gjort en tandblekning. Dina tänder har blivit vitare och ser rena och friska ut och du måste göra allt du kan för att behålla dem så.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals