Bästa torrschampot 2024 – Fräscht hår på nolltid

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla känner vi till att för frekventa hårtvättar inte är speciellt bra för håret eftersom det sliter och utarmar de känsliga hårstråna på dess naturliga oljor.

Ekvationen med att dra ned på hårtvättarna och samtidigt vilja ha ett snyggt och fräscht hår med en nytvättad känsla blir dock svår. Då är det tur att det finns en smidig räddning, nämligen torrschampo.

Jag gillar inte att tvätta håret allt för ofta av just de anledningar som nämns ovan. Eftersom jag försöker hålla nere antalet hårtvättar till ungefär tre per vecka är torrschampo min bästa vän. Jag har provat otaliga varianter innan jag kom fram till mina absoluta favoriter.

Av ett bra torrschampo är det nämligen en hel del som krävs. Det bör ge håret en ren känsla utan att kännas för strävt eller pulvrigt. Resultatet bör också hålla hela dagen. Det är även ett extra plus om torrschampot har en god doft.

Tillsammans med min hårfagra testpanel bestämde jag mig för att sätta ett antal torrschampon på prov. På så sätt blir det så mycket enklare för dig att hitta rätt.

I det enorma utbudet hittade vi några klara favoriter. Dessa är Balmain Dry Shampoo som kvalade in som vår mellanfavorit, tätt följt av Redken Pillow Proof Blow Dry Two Day Extender i premiumprisklassen.

Batiste Dry Shampoo blev budgetfavoriten och vi hittade också en specialare som är perfekt för dig med mörkt hår, nämligen Batiste Dry Shampoo Divine Dark. Läs vidare för att hitta din nya favorit bland alla torrschampon!

Mellan: Balmain Dry Shampoo

Vill du ha ett hår som känns alldeles nytvättat hela dagen? Då är detta torrschampo helt rätt för dig. Detta är ett lätt torrschampo som ändå lyckas ge en känsla av härlig volym utan att få håret att kännas strävt.

Ett extra plus är också att den lyxiga produkten har en väldigt angenäm doft som får hela håret att dofta fräscht och behagligt.


Premium: Redken Styling Pillow Proof Blow Dry Two Day Extender

Detta torrschampo är en riktig liten pärla som ger den härligt nytvättade känslan utan att lämna synliga avlagringar på håret.

När håret börjar kännas fett i hårbotten sprayar du det helt enkelt med en liten mängd produkt, sedan är du klar att möta världen. Extra poäng vill vi också ge till den snygga flaskan som gör sig bra på badrumshyllan.


Budget: Batiste Dry Shampoo

Batiste är en riktig klassiker när det gäller torrschampon, något som det visar sig finnas en riktigt god anledning till.

Här får du ett torrschampo som tar bort alla spår av fett i håret, men utan att göra det tungt och strävt. Effekten håller sig också bra hela dagen och torrschampot lämnar dessutom en härlig doft efter sig.


Special: Batiste Dry Shampoo Divine Dark

Om du har mörkt hår vet du att det kan vara ett problem när du använder torrschampo då resultatet lätt kan se dammigt ut eftersom de flesta torrschampon är ljusa. Med Batiste Divine Dark slipper du dock det problemet eftersom produkten är anpassad för mörkt hår.

De mörkhåriga testarna som ingick i panelen älskade detta torrschampo och det fina resultat det gav. Vi ville därför ge produkten ett omnämnande som vår specialare.

Köpguide

Vad är torrschampo?

Torrschampo är ungefär precis som det låter; ett torrt schampoo. En mer förklarande beskrivning är att ett torrschampo är en produkt som användas i håret när man vill fräscha upp det utan att behöva duscha.

Just för att torrschampo är så enkelt och smidigt att applicera är det perfekt att använda när man inte har möjlighet eller ork till att tvätta håret. Och så går det väldigt snabbt för att få ett bra resultat!

Så kort och gott är torrschampo en hårprodukt som används mellan hårtvättarna för att håret ska både kännas och se fräschare ut. Dessutom ger de ofta också volym och en härlig stadga till håret.

Vem behöver ett torrschampo?

Att använda torrschampo är såklart inget man måste göra! Men, om man känner ett behov av att ha en produkt som gör att man slipper tvätta håret lika ofta, och ändå känna sig fräsch, ja då gör man mycket rätt i att investera i ett torrschampo.

Genom att man snabbt och enkelt kan applicera lite torrschampo i håret, när det egentligen är dags för tvätt, kan man faktiskt spara på håret. Ja, du läste rätt!

Det är nämligen så att det sliter väldigt mycket på håret att tvätta det, oavsett hårtyp och vilka produkter man använder. Att löddra, gnugga, och rufsa i håret är inte särskilt skonsamt, vilket nog de flesta kan lista ut.

Att inte behöva hålla på att slita så mycket på håret varje gång man vill få den där fräscha nytvättade känslan kommer göra stor skillnad, både för dig och ditt hår!

Du sparar också både tid och energi på att inte behöva ställa dig i duschen, tvätta håret, använda balsam, föna det, och till sist styla det.

Istället kan du bevara din fina frisyr genom att applicera lite produkt, gnugga, och så är du klar för en kväll på stan. En exemplarisk lösning, helt enkelt.

Idag finns det också många olika typer av torrschampon, där somliga är anpassade för specifika hårtyper. För de med lite mörkare hår finns det även torrschampon som är färgade, så att man inte behöver oroa sig för den där vita hinnan som lätt kan smyga sig fram.

Med andra ord kan in princip alla få nytta av ett torrschampo, oavsett hårtyp, kvalité, längd, hårfärg, man eller kvinna.

Det är en produkt som kommer underlätta den stressiga vardagen och helt enkelt bara finnas där för att göra ditt liv lite mer bekvämt. En räddare i nöden, tillgänglig för alla!

Varför ska man använda torrschampo?

Kort och gott finns det egentligen två anledningar till att man ska använda torrschampo; för att slippa tvätta håret lika ofta och för att man vill få volym.

Den förstnämnda är ju egentligen den grundläggande orsaken till att torrschampo finns, medan den andra liksom hänger med på köpet.

Torrschampo innehåller olika ingredienser som arbetar för att absorbera överflödig olja, vilket gör att den fettiga och orena känslan försvinner vid användning.

Sen innehåller det också alkohol, ibland i kombination med stärkelsepulver som även det verkar för att suga upp överskottet av olja.

På så sätt kommer hårstråna få lättare att lyfta sig upp och få lite mer volym, då det som liksom tynger ner håret försvinner.

Oavsett vilken typ av torrschampo man köper kommer resultatet att bli ungefär detsamma; håret både ser och känns fräschare ut utan att man varken behöver duscha eller schamponera det, och så får det mer volym och stadga.

Många frisörer rekommenderar att man inte ska tvätta håret mer än 2 gånger i veckan, vilket gör torrschampot till ett perfekt komplement om behovet är större.

Och inte nog med att det gör att du sparar på ditt hår, du kommer även spara på dig själv då du inte behöver stressa över att du inte hinner tvätta håret!

Dock ska man komma ihåg att torrschampo inte rengör håret ordentligt, utan det verkar bara som en snabb lösning på utsidan. Så att helt utesluta schamponering bara för att man använder torrschampo är inte ett alternativ!

Hur applicerar man torrschampo?

Så hur gör man då när man ska använda ett torrschampo? Jo, det är inte särskilt svårt. Användningstekniken kan dock skilja sig lite åt beroende på vilken typ av torrschampo du investerat i.

För som sagt så finns det idag många olika sorters torrschampo. Skillnaderna ligger inte bara i att de kan vara anpassade för vissa hårtyper eller hårfärger, utan de kan även skilja sig åt när det gäller applicering.

Den vanligaste sorten sprayas i håret, men sen finns det också sorter som liksom läggs i håret likt ett pulver.

Torrschampo på sprayflaska

Sprayvarianten applicerar man mycket snabbt och enkelt genom att man sprayar det i rötterna vid hårbottnen och underhåret.

1. Fördela håret

Det första du ska göra innan du börjar spraya är att dela upp håret. Lättast är att liksom jobba sig från sektion till sektion, där du börjar i underhåret på en sida av huvudet och jobbar dig upp över till nästa sida.

Egentligen kan man göra detta under tiden man sprayar, genom att bara dra med fingret och dela upp det parti man ska behandla. Men vill man dela upp det innan så är det en första förberedelse.

2. Skaka flaskan

När håret är fördelat, om du inte väljer att göra det samtidigt som sprayningen, så är nästa steg att skaka flaskan. Detta är mycket viktigt då det liksom blandar runt alla ingredienser och ser till att produkten sprayas jämnt.

3. Spraya

Nu är det dags för sprayningen! Här finns det egentligen 4 saker du ska tänka på; fokusera på rötterna, håll avstånd, spraya inte för mycket, och rör på flaskan.

För att torrschampot ska suga upp så mycket olja som möjligt ska man fokusera på hårbottnen, och sen liksom lyfta upp en sektion hår åt gången för att sen spraya i roten. Ta dig igenom sektion för sektion tills hela håret känns fräscht, utan att överdriva!

Se till att du håller flaskan på ett avstånd om cirka 20 cm från hårbottnen, annars är det lätt att det kommer för mycket produkt som gör att håret kan se vitt ut. Kom också ihåg att flytta flaskan fram och tillbaka längs hårbottnen, och alltså att inte spraya i punkter.

4. Låt det sjunka in

Efter att sprayningen är gjord är det bra om torrschampot får sjunka in en liten stund. Om du inte väntar några minuter tills det torkat ordentligt är sannolikheten stor att resultatet inte blir som förväntat.

För att vara säker på att du väntat tillräckligt länge kan du känna om det känns lite blött eller fuktig i håret, det är ofta ett tecken på att det inte fått sjunka in tillräckligt. Så ha lite tålamod, vi lovar dig att det är värt det!

5. Massera

Så, som belöning för ditt tålmodiga väntande får du unna dig lite huvudmassage. Huruvida du vill njuta av det eller inte är upp till dig, men torrschampot ska i alla fall masseras in på något sätt.

Och var inte blyg - det ska jobbas in ordentligt, annars kommer produkten inte verka som det ska. Men var gärna lätt på handen.

6. Borsta håret

Sist men inte minst ska du avsluta det hela genom att borsta igenom håret. Trots att det kanske inte känns som ett sådär väldigt avgörande steg så är det faktiskt det, då borsten gör att produkten fördelas jämt och att överblivet puder dras bort.

Om du tycker att håret fortfarande ser lite smutsigt ut på vissa ställen kan du gå in och göra några sista touch-ups. Sen är det bara att du rockar din fräscha look med den goda vetskapen om att ditt hår både mår och ser bra ut!

Varför blir mitt hår vitt av torrschampo?

Om du upplever att ditt hår täcks av en vit hinna, eller att det har som ett dammlager över sig efter att du använt torrschampot innebär det oftast att du helt enkelt använt för mycket.

Det kan också bero på att du höll flaskan för nära när du sprayade, eller att du använde en variant som inte matchar din hårfärg.

Sen kan du också ha otur och råkat köpt en produkt av lite sämre kvalité som också kan bidra till att håret ser ut som en dammig peruk. Skulle olyckan vara framme kan du försöka rädda det genom att blåsa med en hårfön på medelhög värme.

Hur ofta kan man använda torrschampo?

Att det inte är bra att tvätta håret för ofta vet vi ju redan; det är både tidskrävande, jobbigt, och slitsamt för håret. Istället kan man använda torrschampo mellan tvättningarna.

Det är ett optimalt sätt att fylla ut de där mellandagarna där det egentligen är för tidigt att tvätta håret, samtidigt som man vill göra det då håret känns smutsigt. Men är det verkligen bra att använda torrschampo för ofta?

Svaret på den frågan är nej, det är aldrig bra att använda en produkt överdrivet mycket, inte heller torrschampo. Det innebär alltså att det inte är så bra att använda torrschampo varje dag, eller ens mellan varje hårtvätt.

Om du gör det kommer det kännas som att du går omkring med ett konstant dammlager i håret och håret kommer också torkas ut på grund av alkoholen och de olje-uppsugande ingredienserna. Dessutom lägger sig torrschampot som ett lager över hårsäckarna, vilket gör att de kan täppas igen.

Lagom är bäst

Lagom är att applicera torrschampo en dag mellan två tvättar. Sen kanske det inte är bra att göra så mellan varje tvätt, så ibland skadar det inte att tvätta håret en extra gång istället för att fylla ut med torrschampot.

Är det dåligt att använda torrschampo?

Att torrschampo gör att håret känns rent och fräscht utan att man behöver duscha är ett faktum. Sen att det både kan torka ut håret, täppa igen hårsäckarna, och att det till slut gör håret väldigt dammigt är en annan, betydligt tråkigare sida av det hela.

Med tanke på de negativa konsekvenserna av ett för konsekvent användande av torrschampo kanske det inte ens låter så intressant att använda det från första början!? Ni behöver inte oroa er, om ni inte överdriver och sprayar i torrschampo allt för ofta är det inte någon fara.

Undvik att använda det för ofta

Men, faktum är att myterna om att håret kan gå av, och att det därför är indirekt farligt att använda, inte kommer från tomma luften.

För använder du torrschampo alldeles för ofta så finns det ju som sagt en risk för att håret torkar ut och att hårsäckarna täpps igen, vilket i sin tur kan leda till att håret går av.

Detta gnuggande som krävs för att massera in det är inte heller särskilt skonsamt ur den synpunkten. Så var lätt på handen, överdriv inte sprayandet, använd det inte för ofta, och se till att rengöra håret ordentligt ett par gånger i veckan – då är det inga konstigheter!

Skulle du däremot uppleva att hårbottnen börjar klia, bli röd eller irriterad, eller att du får några utslag rekommenderar vi att du pausar helt från användandet av torrschampo.

Hårbottnen ger signaler på att den blivit överfylld med ingredienser som den inte tycker om, och då behöver den vila för att återhämta sig.

Jag har brunt hår och vill använda torrschampo – går det?

Absolut! Om du inte vill riskera att ditt hår färgas vitt av torrschampot kan du prova en variant som är anpassad för mörkare hår. Och ja, sådana finns det.

Dessa varianter är helt enkelt färgade för att smälta in bättre och inte ge den där effekten av damm eller vita fläckar i det mörka håret.

Vad kostar torrschampo?

Beroende på vilken typ av torrschampo du köper, och från vilket märke, kan priserna variera väldigt. Det finns torrschampon som kostar närmare femtilappen, till dem som går för flera hundra kronor.

Med andra ord finns det en variant för alla olika budgetar. Och kom ihåg, den dyraste är inte alltid den bästa! Hoppas ni hittar eran bästa match och att ni aldrig mer behöver oroa er för en dålig hårdag under extra stressiga perioder.

Våra favoriter

Mellan: Balmain Dry Shampoo

Balmain Dry Shampoo kommer i en elegant flaska som innehåller en produkt som gör under för hår som börjar bli stripigt och fett. Så snart du har sprayat en liten mängd i din hårbotten känns håret rent och fräscht och blir enklare att styla.

Vi gillade också att produkten ger håret en hel del volym och får det att kännas lätt och luftigt. Resultatet är också mycket hållbart och håller precis hela dagen, från tidig morgon till sen kväll.

I testpanelen är vi också rörande överens om att ett torrschampo måste dofta gott, något som detta verkligen gör. Doften var dock precis lagom stark så att det inte blir irriterande för personer i din närhet.

Torrschampot kommer i två olika storlekar och den den större storleken på 300 ml kostar ungefär 260 kronor, vilket vi tycker är lätt värt det.


Premium: Redken Styling Pillow Proof Blow Dry Two Day Extender

Torrschampot med det långa namnet Redken Pillow Proof Blow Dry Two Day Extender lämnar verkligen inget övrigt att önska.

Endast en liten mängd behövs för att håret ska kännas rent och mer lätthanterligt. Produkten har också en mycket god doft som man gärna går runt med hela dagen.

Hållbarheten är även den mycket bra. Om man sprayar håret på morgonen håller effekten sedan i sig hela dagen. Torrschampot lämnar heller ingen ful beläggning eller får håret att kännas strävt eller tungt.

Detta är helt enkelt en toppenprodukt som testpanelen föll pladask för. Även denna kostar cirka 250 kronor, men man får lite mindre; endast 153 ml, vilket gör att den hamnar i premiumklassen.


Budget: Batiste Dry Shampoo

Om du har minsta lilla intresse för hårprodukter och torrschampo kan du inte ha undgått att höra talas om märket Batiste. Detta är ett go to-märke för många, något som vi verkligen förstår.

Trots att produkten ligger så lågt i pris lämnar den ett resultat som kan mäta sig med många dyra varianter. Vi slogs speciellt av att håret känns så mjukt och följsamt efter sprayning.

Resultatet är helt enkelt precis som om man stigit ur duschen och fönat håret. Söker du en produkt som inte gräver djupa hål i plånboken men ändå lämnar ett fantastiskt resultat är detta torrschampo perfekt för dig.

Här har man även många olika dofter att välja mellan och att, eventuellt, prova alla kommer faktiskt inte vara så dyrt i slutändan; cirka 75 kronor får man betala för 200 ml.


Special: Batiste Dry Shampoo Divine Dark

Som mörkhårig kan man ha det lite svårare att hitta rätt i torrschampo-djungeln. Då är det tur att produkter som Batiste Dry Shampoo Dark Divine finns! Denna produkt är speciellt avpassad för dig med mörkare hår.

Ofta kan torrschampon lämna ett lätt dammigt resultat i mörkare hår, men eftersom denna produkt är färgad riskerar du inte att det händer. Annars fungerar den såklart likadant som ovanstående budgetfavorit.

Resultatet håller sig också bra hela dagen och ditt hår lämnas mjukt och följsamt efter användning. Denna kostar dock snäppet mer; cirka 80 kronor får man lägga ut för denna.

Våra utmanare

Som nämndes i början av inlägget har nästan varenda varumärke för hårprodukter ett eller flera torrschampon. Det gör att det finns en stor mängd fantastiska produkter på marknaden. Här är de övriga favoriterna vi hittade när vi gjorde vårt test.

Löwengrip Good to Go Dry Shampoo

När vi sprayade håret för första gången med LCC Good to Go slogs vi av den fantastiska doften. Vill du ha ett hår som doftar som en dröm är detta verkligen torrschampot för dig.

Förutom att göra håret rent och fräscht ger detta torrschampo även extra volym, något som verkligen är bra när man vill ha en luftig frisyr. Det underlättar också när man vill göra olika håruppsättningar.

Här finns det några olika storlekar och utföranden att välja mellan. Torrschampot på 250 ml kostar cirka 160 kronor, vilket är helt OK, tycker vi.


Björn Axén Styling Powder

Varumärket Björn Axén borgar för kvalitet och detta torrschampo är verkligen inget undantag. Det gör precis det som ett riktigt bra torrschampo ska göra, nämligen eliminerar fett hår utan att ge en sträv och pudrig känsla i håret.

Det doftar också mycket gott och håller bra hela dagen. Dessutom är flaskan görsnygg och finns i två olika storlekar. 200 ml kostar ungefär 140 kronor, vilket är ett ganska bra kap.


Aussie Wash + Blow Boost Me Up Dry Shampoo

Är du ute efter ett hår med mycket volym? Då är detta torrschampo från välkända Aussie ett riktigt bra val. Förutom att skapa en fantastisk volym i håret ger det också en härlig och nytvättad känsla.

Allt du behöver göra är att spraya produkten nära hårbotten och massera in. Sedan har du ett väldoftande hår med fantastisk volym. Schampot kommer i några olika utföranden och storlekar; 180 ml får du för cirka 70 kronor.


Lee Stafford Dry Shampoo

Detta torrschampo föll vi för på grund av det fungerar extremt bra till styling. Inte bara ger det håret en fräsch känsla, det gör det även mer lättarbetat och enkelt att forma. Bra att veta är att produkten även finns i samma utförande för mörkt hår.

Om du vill ha ett torrschampo som skapar volym och gör sig utmärkt till styling är denna produkt ett fantastiskt val. För 50 ml får du lägga ut ungefär 35 kronor, vilket är perfekt om man vill prova detta märke eller ha en back up.


Wella EIMI Dry Me

Detta torrschampo från Wella fräschar snabbt och enkelt upp fett och trött hår. Vi gillar också att det bygger en hel del volym och gör håret lätt att styla eftersom håret får en någon matt textur, dock utan att kännas dammigt.

Effekten håller i sig hela dagen och håret får en fräsch och lätt doft. Torrschampot kommer i två olika storlekar och den den vi provade kostade cirka 100 kronor för 65 ml.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals