Bästa tvålen 2024 – Unna dig en ljuvlig doftande och vårdande handtvål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När det kommer till uttorkad hud är det ofta ansiktet, händerna, och fötterna som får ta de värsta smällarna. De flesta tar omsorgsfullt hand om den känsliga huden i ansiktet och fötterna gömmer man i strumpor, men händerna då?

Det är kanske inte alla som har problem med torr hud, men använder man tvål - eller rättare sagt en dålig tvål - varje gång man tvättar händerna kommer det sluta med att de är röda av irritation. Inte bra!

Det finns dock tvålar som är bättre utvecklade för att man ska slippa torra händer. De har ofta vårdande och fuktgivande egenskaper och det är just det vi har testat i detta test. De flesta är handtvålar, men det finns även några helkropsstvålar med.

Vår favorit blev Maria Nila Soap i premiumklassen som, som vanligt med Maria Nila, är helt vegansk. Inte långt efter kom mellanklassens vinnare John Masters Organics Lavender Rose Soap.

Vi har ett budgetalternativ med Urtekram Hand Soap. Vår specialare blev den lyxiga Hermés Le Bain Eau de Rhubarbe Ècarlate Hand & Body Cleansing GelLäs vidare för att ta reda på varför och för att hitta din nya favorittvål.

Premium: Maria Nila Soap

Maria Nila har ännu en gång charmat oss med en av hennes veganska produkter, denna gång är det såklart hennes handtvål som har hittat sin väg till våra hjärtan.

Blomsterbuketter är temat för doften - heeelt ljuvlig! - och vi älskade att den inte torkar ut händerna. Detta är bland annat tack vare att den är fri från parabener och sulfater.

Fördelar

 • 100 % vegansk
 • Härligt blommig doft
 • Paraben- och sulfatfri

Nackdelar

 • Inte så dryg

Mellan: John Masters Organics Lavender Rose Soap

En ekologisk tvål som kan användas över hela kroppen - man kan alltså använda den även i ansiktet. Detta är tack vare oljor från bland annat ros och lavendel. Man kommer absolut känna sig återfuktad och silkeslen efter man använt denna tvål.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Minskar fettproduktionen i huden
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Ej i flytande form

Budget: Urtekram Hand Soap

Urtekram är ett sådant bra budgetmärke och det förvånar mig inte att de hamnar på topp igen. Ekologisk och hållbar rengöring verkar vara temat på deras produkter, och det säger vi inte nej till!

Björksocker, björkbladsextrakt, och Aloe Vera har kommit samman för att bilda denna underbara tvål som är skonsam för känsliga händer som utsätts för mycket tvättande under dagen.

Fördelar

 • Priset
 • Ekologisk
 • Återfuktar bra

Nackdelar

 • Trist design

Special: Hermés Le Bain Eau de Rhubarbe Ècarlate Hand & Body Cleansing Gel

Vi har även tagit med en specialprodukt i vårt test. Tvålen som kniper den speciella platsen är ingen mindre än Le Bain Eau de Rhubarbe Ècarlate Hand & Body Cleansing Gel från Hermés. Vem vill inte ha en sådan lyxig handtvål, så säg? 

Vi har valt att ta med denna tvål då den är superlyxig och alldeles underbar att använda. Den är också väldigt snygg och det är alltid kul att ge badrummet ett lyft vad gäller små inredningsdetaljer. 

Den här godbiten till handtvål innehåller fina fuktgivande ingredienser, vilket gör att huden lämnas underbart mjuk, smidig och väldoftande - en tvål som har allt, med andra ord!

Fördelar

 • Lyxig doft
 • Fyllig konsistens
 • Torkar inte ut huden

Nackdelar

 • Priset

Köpguide – bästa tvålen

Varför ska du använda tvål?

Att använda tvål för att rengöra både kropp och händer är nog något som de flesta gör, och anledningen att vi använder det är ju rätt självklart - det rengör och tar bort otrevliga lukter. 

Något som nog däremot inte alla vet om är att tvål faktiskt gör mer än att bara rengöra, då de faktiskt ibland också kan återfukta och skydda huden.

Tvål är fräscht 

Tvålen brukar ofta dyka upp i sammanhang där du vill ta bort smuts och bakterier ordentligt. Rengöring med tvål är nödvändigt efter att du till exempel har tränat, jobbat med händerna, besökt toaletten, innan matlagning, eller för att bara fräscha till sig för dagen.

Avlägsnar oljor och fetter

Det som händer på vår hud när vi använder tvålen är att den avlägsnar både smuts, fett och olja, vilket är det som gör oss rena och att vi doftar gott. Skulle du utesluta att tvåla och bara tvätta med vatten får du inte bort alla bakterier och dofter, och alltså blir det inte lika fräscht. 

Ofta kan du känna sig uttorkad efter att du använt tvål, och det beror som sagt på att den tar bort överflödiga oljor och fetter i samband med att den avlägsnar smutsen.

Skonsamma tvålar

Men, det finns även tvålar som verkar för motsatsen, alltså att de återfuktar och skyddar huden istället för att torka ut. Detta gäller framförallt naturliga tvålar, som ofta är mycket mer skonsamma, mildare och fetare än andra. 

Med andra ord finns det fler användningsområden än att tvål bara kan användas för att rengöra, trots att det är dess huvudsakliga syfte. Vill du inte torka ut huden får du helt enkelt investera i en fetare och snällare variant, men att bli ordentligt ren är ju faktiskt viktigt!

Finns det olika typer av tvålar?

Som vi nämnde tidigare så finns det en del olika varianter när det kommer till tvålar, vilket alltså inte bara gäller i form av olika dofter och konsistenser. 

Dels finns det olika varianter för olika kroppsdelar, så som handtvål och kroppstvål, och så finns det olika tvålar för olika hudtyper. Sen finns det även tvålar som är specifikt anpassade för specifika årstider och klimat, och även varianter som kan verka för att underlätta ett visst hudproblem som eksem, klåda och kroppsacne. 

Ja, som ni ser så finns det ju lite olika saker att välja mellan, helt utefter ditt eget behov. Kanske är dina händer väldigt känsliga och kräver en mildare produkt, eller kanske önskar du att använda en tvål som kan användas överallt? 

Oavsett vad just du och din hud är i behov av finns det en tvål som kan passa dig perfekt. Ett tips är att ha lite olika varianter att välja mellan, så att du kan variera dig och på så sätt få hudens behov tillfredsställda under alla tider. 

Tänk på att prioritera hudens mående framför en fin förpackning eller en viss doft. Ofta kan du få en produkt som gör dig nöjd på alla plan, men med tanke på att en tvål främst är till för att rengöra bör du sätta just den delen i fokus.

Vem behöver köpa tvål?

En skön handtvål är nödvändig för att toalettbesöket ska vara hygieniskt komplett, och för att du inte ska sprida smitta eller få bakterier och smuts på allt du petar på därefter. 

Ska vi vara ärliga så kan du ju faktiskt inte undvika att tvätta dina händer, oavsett vad du gjort och hur smutsiga de blivit. När du väl gör det är det ju bättre att tvätta dem med en bra tvål istället för en som torkar ut?

Oavsett vilken tvål du köper kommer det vara en riktigt bra investering, framförallt om du lägger lite extra krut på att få en bra en. 

Dessutom har de oftast en helt underbar doft som kommer väl till hands om du exempelvis har fifflat med något illaluktande, eller om du blivit varm och svettats. Det finns såklart många bra tvålar som är parfymfria om du är allergisk.

Kan du använda tvålen som ansiktsrengöring?

Det finns ingen regel om att tvålen inte kan användas som en ansiktsrengöring, men som med allt annat så är ju en produkt skapad för ett visst syfte. 

När det gäller tvålar är de framtagna för att rengöra kroppen, eller specifikt händerna om det är en handtvål. Därför skulle du säga att du inte borde använda tvålen i ansiktet; det finns andra produkter som är speciellt framtagna för det.

Faktum är att det också finns produkter som är utformade som kombinerad tvål- ansiktsrengöring- och schampo i ett, och att använda en sån för rengöring överallt kan faktiskt funka helt okej. Men, att använda en kroppstvål eller handtvål i ansiktet är absolut inget du bör ta för vana- det ger inte ett bra resultat.

Ansiktet är mycket känsligare

Som ni kanske redan vet så är huden på kroppen mycket tåligare och inte lika känslig som huden i ansiktet, vilket ofta innebär att kropps- och handtvålar verkar med starkare ingredienser för att det ska bli ordentligt rent. 

Sådana ingredienser kan irritera huden i ansiktet, och till och med orsaka utslag eller en försämrad hudkvalite. Även starka dofter, som du gärna använder på händerna, brukar vara mindre uppskattat i just ansiktet. 

Det är helt enkelt så att tvålen är superbra för att döda bakterier på våra händer och kroppar, men samtidigt så verkar de mer uttorkande för vårt ansikte än de formulas som ansiktsrengöringar innehåller.

Kan du använda min handtvål som kroppstvål? Och tvärtom?

Ja! Som sagt så är en produkt ofta utformad på ett speciellt sätt för att passa en specifik kroppsdel eller för att fylla ett visst syfte. Därför är det rekommenderat att du använder produkter för det som de är utsedda för, för att få bästa resultat. 

Men, i fallet om kroppstvålar och handtvålar så verkar de ungefär på samma sätt, där huvudsyftet och dess egenskaper är snarlika. Såklart beror det ju på vilken typ av tvål du köper, men ni fattar grejen. 

Det innebär att du utan problem kan använda en kroppstvål som handtvål, och tvärtom. Däremot är det inte heller något som du bör göra hela tiden, för faktiskt så är huden på händerna lite känsligare än kroppen. 

Handtvålar är därmed utformade för att rengöra och avlägsna smuts och bakterier, men på ett mildare och mer skonsamt sätt. Kroppstvålar är ofta starkare för att kunna ta bort kroppsodör och andra bakterier, och alltså är de lite kraftiga. 

Men, i långa loppet kommer det inte göra någon skada om du då och då byter ut de två mot varandra. Kanske upplever du inte att kroppen blir lika ren, eller att händerna känns sådär skönt återfuktade - men det får du helt enkelt ta då.

Jag har torra händer. Hur undviker jag att de blir torrare när jagtvättar händerna?

Har du torra händer är det lätt att undvika att tvätta händerna för ofta, som innan och efter matlagning. Dock är det mycket viktigt att händerna hålls rena, även om du är torr - vi använder händerna till nästan allting, och det är de som bär på mest bakterier och virus.

Leta efter en snäll produkt

För att undvika att dina händer blir torra, flisiga, och spruckna är det som ett första steg viktigt att du väljer en handtvål som är återfuktande, kanske med en ingrediens som aloe vera eller någon form av olja. 

För detta kommer du nog behöva leta runt lite, testa, klämma och känna. Kanske kommer det ta dig till en speciell butik där det finns fler alternativ. Kolla också upp innehållsförteckningen så att den inte innehåller uttorkande ingredienser som alkohol, parfym, parabener eller sulfater.

Vårda händerna

Ett andra steg är att alltid smörja in dina händer efter handtvättning. Här gäller det också att hitta en bra och återfuktande handkräm, som bevarar de naturliga oljorna och inte torkar ut. 

Var noggrann med att verkligen göra det hela tiden, här handlar det om ett konsekvent behandlande för att problemen ska bli bättre. Ett tips är att ställa en handkräm på de ställen där du ofta tvättar händerna, då blir du alltid påmind om det efter rengöringen.

Våra favoriter

Premium: Maria Nila Soap

Som vanligt prisar vi Maria Nila och denna gång är det såklart denna handtvål vi har fattat lite extra tycke för. Just denna doftar ljuvligt av blomsterbuketter, men det finns några dofter att välja mellan.

Självklart är den 100% vegansk med ingredienser som inte innehåller några animaliska produkter och inte heller finns det några parabener eller sulfater. Perfekt!

Förutom att rengöra (såklart) är den väldigt skonsam för huden då den är fri från ovanstående omtalade ämnen och torkar inte ut huden om man använder den dagligen, som så många säkert gör.

Samtidigt ger den fukt till dina händer och hjälper till att behålla den. En oerhört fantastisk tvål som, trots att den är i premiumklassen, är väldigt prisvärd.

Fördelar

 • 100 % vegansk
 • Härligt blommig doft
 • Paraben- och sulfatfri

Nackdelar

 • Inte så dryg

Mellan: John Masters Organics Lavender Rose Soap

Ett annat märke som ofta kommer med som slutkandidat i våra tester är John Masters Organics. Bara på namnet hör man ju att det är väldigt miljövänligt, men det är också ett märke som gör underbara produkter.

Denna tvål kan användas för både kroppen och ansiktet och är perfekt att använda när man duschar. Den har en underbar doft och många bra egenskaper.

Några av dem är bland annat de eteriska oljorna som är fuktgivande och din hud kommer kännas silkeslen och mjuk. Sedan minskar tvålen fettproduktionen i din hud! Vi älskar att John Masters har ett sådant bra hållbarhetstänk och då tvålen löddrar väldigt bra blir den väldigt dryg också.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Minskar fettproduktionen i huden
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Ej i flytande form

Budget: Urtekram Hand Soap

Handtvålen från Urtekram är även den ekologisk och kommer i många olika dofter. Jag gillar att rotera runt bland alla dofter, så att man inte blir trött på dem.

Just denna tvål - Nordic Birch - innehåller stärkande ingredienser med extrakt av björkblad och björksocker. Som med många andra av deras produkter innehåller den Aloe Vera som återfuktar.

Man får ett bra lödder som inte torkar ut dina händer som en del tvålar gör och lämnar även en ljuvlig doft efter sig. Ett stort kap!

Fördelar

 • Priset
 • Ekologisk
 • Återfuktar bra

Nackdelar

 • Trist design

Special: Hermés Le Bain Eau de Rhubarbe Ècarlate Hand & Body Cleansing Gel

Denna handtvål knep en plats i topplistan för att den är så härlig på alla sätt och vis. Det är inte bara lyxen med Hermés som märke som gör att den är underbar, den är även väldigt behaglig på huden och dessutom har den en magisk doft som fyller hela badrummet!

Nu kanske du tror att det är slut där? Nej, denna tvål har även ett extra rikt lödder och tvålen är otroligt fyllig i sin konsistens. Detta gör att den är relativt dryg, vilket är ännu en anledning till varför vi har med den i topplistan. Den har ju en saftig prislapp, så då krävs det att den är dryg. 

Tvålen köps oftast av personer som antingen är väldigt förtjusta i den specifika doften, i märket Hermés eller både och. Tillhör du någon av dessa kategorier har du alltså något att se fram emot med denna tvål, det är ett som är säkert! 

Den tar vara på Eau de Rhubarbe Ècarlate-doften på ett nytt och fräscht sätt, vilket vi verkligen gillar. Den modiga och friska doften med citrus, vit mysk och rabarber passar perfekt som tvål.

Detta är en ypperlig present då tvålen inte bara finns i denna doft, utan även i ett flertal andra varianter. Tänk på att använda dig av en handkräm dagligen för att huden inte ska bli torr. Kolla in vårt test med handkrämer här. Vill du köpa andra produkter från samma doftserie hittar du det här.

Fördelar

 • Lyxig doft
 • Fyllig konsistens
 • Torkar inte ut huden

Nackdelar

 • Priset

Våra utmanare

Lyko Hand Wash

Jag måste erkänna att många av oss var lite skeptiska till Lykos egna handtvål, men oj vad den överraskade oss. Den doftar underbart - bergamott och citrongräs - och den finns i många olika dofter.

Vi tycker även om att den är helt vegansk och bidrar med återfuktande egenskaper istället för att torka ut händerna med varje tvätt. Priset är heller ingenting att snacka om.

Fördelar

 • Superfräsch doft
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Designen

Weleda Calendula Soap

Återigen har vi en ekologisk tvål som har många bra egenskaper. Denna är dock också dermatologiskt testad. Det är en mild tvål som innehåller kamomill och ringblomma som bidrar effektivt till regenerationsförmågan i huden.

Oliv- och kokosolja hjälper till att lämna huden len och återfuktad. Eteriska oljor bidrar med en ljuvlig men mild doft och gör tvålen väldigt skonsam.

Fördelar

 • Innehåller ringblomma (calendula)
 • Ekologisk
 • Olivolja + Kokosolja

Nackdelar

 • Ej flytande

Moyana Corigan Royal Hand Body Soap

Detta är en spännande tvål många av oss i juryn inte hade hört talas om förut och vi blev glatt överraskade. Den innehåller inga parabener, sulfater, eller EDTA och är helt ekologisk.

Den är baserad på juice från Aloe Vera och innehåller eteriska oljor som tillsammans bidrar med en återfuktad och skonsam rengöring.

Fördelar

 • Paraben- och sulfatfri
 • Skonsam
 • Innehåller aloe vera

Nackdelar

 • Aningen dyr

Nesti Dante Dolce Vivere Firenze

Detta är en bartvål som kan användas för både händer och kropp och kommer från Florens i Italien - man vet direkt att tvålen kommer ha en romantisk doft, och den kommer i några olika utföranden.

Det intressanta, förutom att vara helt naturlig och vegansk, är att tvålen är 100% nedbrytningsbar! En väldigt löddrig tvål som är skonsam för både huden och miljön.

Fördelar

 • 100 % vegansk
 • Löddrar bra
 • 100 % nedbrytningsbar

Nackdelar

 • Doften är ganska stark

Dr. Bronner’s Bar Soap

Även denna tvål har ett fantastiskt hållbarhetstänk och har många certifieringar, bland annat är den Fairtrade-märkt, helt vegansk, och ekologisk. Återvunnet material har även används i tillverkningen av förpackningen.

Bland de vårdande ingredienserna hittar vi exempelvis kokosolja som är bra för huden. Dr. Bronner har massvis med olika tvålar i många utföranden och dofter. Denna är även väldigt prisvärd!

Fördelar

 • 100 % vegansk och ekologisk
 • Faitrade-märkt
 • Innehåller kokosolja

Nackdelar

 • Stark doft

Rituals The Ritual of Hammam Hand Wash

Rituals är ett märke som signalerar lyx och avslappning. En snabb titt på denna flaska och man verkligen känner hur lyxig tvålen är för dina händer. Rosmarin och Eukalyptus bidrar med vårdande egenskaper och återfuktar på djupet.

Den finns i några olika dofter - alla flaskor är lika snygga! - och trots sitt lyxiga utseende är den väldigt prisvärd.

Fördelar

 • Snygg flaska
 • Återfuktar på djupet
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte så dryg

Compagnie De Provence Wild Rose Liquid Soap

En flytande, ljuvlig tvål som kommer i några olika utföranden och dofter. Här är det 100% vegetabiliska oljor som har använts samt naturligt glycerin. Dessutom är den helt vegansk och innehåller inga färgämnen.

Den har vårdande och mjukgörande egenskaper som är bra för händerna. Välj mellan hur många olika dofter och storlekar som helst.

Fördelar

 • 100 % vegansk
 • Inga färgämnen

Nackdelar

 • Inget bra val om du inte gillar rosendoft

Produkter som utgått

Body Bazar AfriCan More Black Soap Liquid

Jag har inte kunnat sluta prata om denna specialare för vänner, familj, och kollegor ända sedan jag provade den (de tycker nog mer att jag har tjatat!), men den är så himla härlig att jag inte kan låta bli!

Det är något så spännande som svart tvål. Låter skeptiskt, jag vet, men vänta tills ni har provat denna. I århundraden har svart tvål använts av Västafrikanska länder, bland annat för att bekämpa hudåkommor som rynkor och acne.

De fantastiska egenskaperna, som bland annat är djuprengörande och exfolierande - döda hudceller bryts ned och man får fastare hy - kommer från en blandning av ingredienser som sheasmör, kakao aska, och groblad.

Groblad är rik på järn och Vitamin A och E och sheasmör bidrar bland annat med lugnande och fuktgivande egenskaper.

Den kan verkligen användas för allt - sminkborttagning, handtvål, kroppstvål, till och med för håret! Pricket över i:et är också att den inte har testats på djur och är helt ekologisk.


Kicks Beauty Skin Treat Pure Natural Oils Liquid Soap

Efter vi hade bestämt oss för att prova Lykos egna märke blev vi även nyfikna på denna tvål från Kicks egna märke. Den ingår i en serie som är Fairtrade-märkt och har många bra recensioner - det låter ju väldigt fängslande, eller hur?

Det är en handtvål som verkligen lämnar händerna mjuka och lena istället för att torka ut då den har fuktbevarande egenskaper.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals