Bästa värmeskyddet för ditt hår 2024 – Värna om håret under värmestyling

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla har vi väl något sorts värmeverktyg hemma - vare sig det är att man lockar eller plattar håret, eller både och, är det många som använder just värme för att få den styling man vill åt.

Värmen från våra verktyg påskyndar att håret försvagas och till slut förstörs och det är därför viktigt att skydda håret så mycket som möjligt från denna värme. Inget skydd kan såklart förhindra att håret skadas men det saktar ner det.

Så vi har gått igenom värmeskydd för att se vilken som faktiskt står bäst i test så att du enklare kan hitta den som fungerar för dig och snabbare få till din drömfrisyr utan att det tar för mycket skada.

Maria Nila Cream Heat Spray tar hem förstaplatsen i premiumkategorin och titeln som vår absoluta favorit. Lite längre ner i artikeln förklarar vi varför.

Favoriten i mellanklassen blev ingen mindre än Lernberger Stafsing Heat Protect Spray och är du ute efter ett prisvärt alternativ rekommenderar vi budgetvinnaren Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist.

Specialaren Uniq One All in One Hair Treatment får ni heller inte missa eftersom denna spray har nästan alla egenskaper man vill ha i en bra hårprodukt. Läs vidare för att hitta värmeskyddet för ditt hår!

Premium: Maria Nila Cream Heat Spray

Ett fantastiskt värmeskydd som alla borde investera i då det är helt veganskt, paraben- och sulfatfri, och skyddar ditt hår från värmestyling och till och med UV-strålar.

Förutom detta bidrar den till återuppbyggandet av ditt hår som kan ha skadats och det motverkar även de små frissiga hårstråna - du kan lita på att många i testpanelen avgudar den här sprayen.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Vegansk

Nackdelar

 • Något odryg

Mellan: Lernberger Stafsing Heat Protect Spray

Värmeskyddet från Lernberger Stafsing kan man använda i både fuktigt och torrt hår och för bästa resultat får man spraya i flera lager en slinga i taget. Men oroa dig inte, den är dryg så den kommer att räcka länge.

Du kan använda värmeverktyg eller hårfönen upp till 220 grader för att det ska skydda så effektivt som möjligt och sedan får man dessutom mjukt och glansigt hår.

Fördelar

 • Tynger inte ner håret
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Vissa upplever den som lite kladdig

Budget: Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist

Det blev ett enhälligt resultat om vilket värmeskydd som skulle vinna i budgetklassen då Lee Stafford inte lämnade någon besviken med sin underbara, och effektiva, värmespray.

Ett märke man kan lita på som i denna spray har använt extrakt från grönt te att agera som antioxidant för att skydda vårt hår när vi använder värmestyling. En verkligt prisvärd budgetprodukt!

Fördelar

 • Lågt pris
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Lite påträngande doft

Special: Uniq One All in One Hair Treatment

Ett förtrollande leave-in spray som har många egenskaper. Vi kan inte få nog av denna spray och rekommenderar den verkligen till alla då den är superenkel att använda - spraya bara i håret när du har duschat.

Bland annat skyddar den mot värmestyling och solens strålar, motverkar friss och kluvna hårtoppar, återställer skadat hår, och gör det hur mjukt och medgörligt som helst. Perfekt, helt enkelt!

Fördelar

 • Dryg
 • Doften

Nackdelar

 • Trist design

Spara på ditt hår - din guide till de bästa värmeskydden

De som använder sig av värmestyling av olika slag, vet säkert att temperaturerna på dem kan bli väldigt höga. De mest avancerade platt- och locktängerna kan faktiskt uppnå temperaturer på över 200 grader. Det är verkligen inte så konstigt att håret blir slitet och försvagat med tiden då!

Utöver det, färgar vi dessutom ofta håret och använder andra stylingmetoder och produkter som tyvärr inte alls främjar hårets hälsa, utan tvärtom försvagar det.

Ett värmeskydd blir då lösningen på att skydda håret mot alltför mycket slitage. Produkten är är också en mycket bra investering för dig som endast fönar håret. Det är lätt att glömma att även en enkel hårföning avger tillräckligt mycket värme, för att håret ska bli slitet.

Vad vi gillar (bra egenskaper som värmeskydd ska ha)

Ett bra värmeskydd ska givetvis effektivt kunna utföra vad den är ämnad för: att skydda håret från slitage när det utsätts för hög värme. Ännu bättre blir det förstås om värmeskyddet har mer långverkande egenskaper, exempelvis vårdande ingredienser som hjälper håret att se friskt och glänsande ut.

Vad vi inte gillar

Värmeskydd som gör håret matt och svårt att reda ut gillar vi inte! Värmeskydd får inte göra håret stelt eller konstigt på något sätt. Vill du hårdstyla håret är det bättre att använda rejält med hårspray efteråt, för att få frisyren att hålla hela dagen.

Så alla värmeskydd med otidsenliga ingredienser som sliter på håret eller får det att se onaturligt bort, stryker vi från listan direkt.

Hårstylingprodukter överhuvudtaget kan ofta vara väldigt parfymerade och innehålla en massa artificiella ingredienser. För personer som är överkänsliga och lätt får allergier är det lätt hänt att reaktioner uppstår, med den här typen av av stylingprodukter.

Vet du med dig att du är känslig, är det bra att välja en produkt som är oparfymerad eller certifierad från Astma & Allergiförbundet. Även produkter som är Svanen-märkta, kan vara mer skonsamma för överkänslig hud och hårbotten.

Alkohol i hårprodukter är en ingrediens som vi tycker att man ska undvika i för stora mängder. Det är ett vanligt konserveringsmedel som ofta ses i små mängder i hudvårdsprodukter. Tyvärr är det också uttorkande. Ofta används det här i mycket liten mängd och i det fallet gör det ingen skada.

Men ligger det högst upp högt upp på ingredienslistan bör du vara försiktig, särskilt om du har torrt hår. Då förlorar förstås värmeskyddet sitt syfte. i produkter som kostar lite mer har tillverkarna i större utsträckning ofta att satsat på kvalitativa och exklusiva ingredienser som är skonsamma och vårdande för håret.

Så väljer du det bästa värmeskyddet

Om du kan undvika att syna prislappen alltför mycket när du väljer ett värmeskydd till håret, är det jättebra. Det är nämligen så att under en viss prisnivåer är värmeskydd oftast varken effektiva eller vårdande.

Därmed är det inte sagt att det allra dyraste hårskyddet är det bästa. Men att skippa det allra billigaste och istället lägga ut en extra slant på ett med bättre ingredienser, är mycket väl värt pengarna, eftersom innehåller generellt är bättre.

Tänk också på att om du väljer ett dyrare värmeskydd, sparar du sannolikt pengar i längden. Du slipper lägga ut pengar på sådant som återställer och vårdar håret i efterhand, på grund av att det blivit slitet och frissigt av för mycket värmestyling.

Givetvis ska också produkterna vara märkta med EU:s egen certifiering CE. Om andra saker principiellt viktiga för dig som att de ska vara veganska eller ekologiska, bör du naturligtvis också titta efter dessa märkningar. Bra märkningar för ekologiskt och veganskt, är bland annat:

 • Cosmos Organic (ecocert)

 • Krav

 • Änglamark (Coop)

 • Svenen

 • Natrue

 • 100% VEGANSKT

 • Vegan Society

 • PETA-Approved VEGAN

 • The Leaping Bunny


Att titta lite på ingredienslistan är också betydelsefullt. Bra värmeskyddsprodukter ska också som tidigare nämnts, innehålla produkter som skyddar håret i långa loppet. Numera finns det gott om värmeskydd och stylingprodukter som innehåller naturliga ingredienser.

Värmestyling som innehåller kokosolja, aprikosolja och jojoba, är exempelvis exceptionellt bra på att inte bara skydda håret, utan även tillföra näring. Här får du mängder med både A, C och vitamin E, via oljorna. Kokosolja har även en utmärkt förmåga att hjälpa håret att binda fukt och är en av de bästa ingredienserna i ett hårskydd som kan hittas.

Vilken typ av värmeskydd du ska, ha beror också på vilken sorts hår du har. Därför ska vi här nedan gå igenom de vanligaste hårtyperna och tipsa om vad du ska titta efter i värmeskyddsprodukterna.

Naturligt mörkt, tjockt hår eller lockigt hår

Har du väldigt tjockt hår och kanske till och med lockigt, är det sannolikt ofta torrare än genomsnittet. Här kan du med fördel satsa på värmeskydd som innehåller vårdande oljor såsom exempelvis aprikos- eller jojobaolja. Undvik värmeskydd som innehåller alkohol som konserveringsmedel.

Naturligt blont hår

Här bör du egentligen titta på vilka kvaliteter ditt hår har i övrigt och välja ett värmeskydd utifrån huruvida håret för övrigt är tjockt, tunt, fett eller torrt och välja en produkt efter dessa kriterier. 

Gemensamt för alla blondiner är dock att du bör undvika en produkt som påverkar färgen på något vis. Värmeskydd för hår som är färgat passar dåligt här, eftersom alla skiftningar som kan uppstå, mycket lätt kan synas i ett blont hår. 

Även värmeskydd för blonda hår kan påverka håret i någon riktning, beroende på om produkten har blåa eller orangea toner i sig. Var därför noga med att välja en nyans som är rätt för just ditt hår.

Fint eller fett hår

Har du det klassiska, skandinaviska tunna håret, bör du undvika värmeskydd med alltför mycket oljor. Välj ett värmeskydd som återfuktar och som dessutom gör håret spänstigt och voluminöst. På sommaren ska du absolut välja ett värmeskydd med solskyddsfaktor. Tunt hår är väldigt känslig för solen och blir snabbt risigt och frissigt.

Tips för användning av värmeskydd

När du har valt ett bra värmeskydd för din hårtyp, är det dags att börja styla håret. Några bra tips för hur du går tillväga, följer här nedan:

 1. Börja med att tvätta håret med ett extra näringsrikt schampo. Handdukstorka håret försiktigt genom att klappa det torrt och red ut alla knutar. Eftersom håret är extra känsligt när det är blött, ska du gå skonsamt tillväga. Det är därför också viktigt att du använder balsam när du tvättar det samt gör en inpackning, någon gång i veckan. 

 1. När håret fortfarande är fuktigt, ska du applicera värmeskyddet. Spraya det över håret och fokusera framförallt på hårtopparna. 

 2. Börja med lägre värme och prova gärna om du kan styla håret med lägre temperatur, än vad som rekommenderas. Om du drar ner på värmen, så kan värmeskyddet göra sitt jobb bättre med att skydda håret och du sliter då väldigt mycket mindre på det. 

4. Avsluta med ytterligare en skyddande produkt. Lätta håroljor är perfekta och att trycka in lite hårolja i de yttersta topparna, brukar göra susen för looken.

Sammanfattningsvis

Nu är du klar och riktigt fin i håret! Ytterligare tips vi kan ge, är att testa om du kan skippa värmestylingen varannan gång. Om du undviker att varje värmestyla efter varje tvätt utan låter det självtorka varannan gång, har du kommit långt i ditt skydd av håret och det kommer att se betydligt bättre ut och hålla sig friskt. 

I vår guide om värmeskydd för håret har vi nu tipsat dig om vad du ska tänka på inför köpet av ett bra värmeskydd. Följer du råden, kommer ditt hår att bibella spänst och glansighet, även om du använder stylingredskap med värme. Vi önskar dig lycka till med stylingen!

Våra favoriter

Premium: Maria Nila Cream Heat Spray

Som så många andra gånger kommer Maria Nila på förstaplatsen, denna gång med hennes Cream Heat Spray som alla i testpanelen älskar! Vi får verkligen inte nog av den.

Till och börja med är den helt vegansk, som alla hennes produkter, och innehåller alltså naturliga ämnen så man vet att det är bra för håret - och för djuren. Sedan är hela flaskan CO2-kompenserad.

Men nu till själva håret och hur sprayen fungerar. Här skulle det kunna räcka med att vi säger att den är helt perfekt, men jag ska ge lite mer information. Den har nämligen många egenskaper förutom att skydda mot värmestyling.

Den hjälper till att återuppbygga skadat hår och mjukgör det vilket i sin tur tar tag i förebyggandet av kluvna hårtoppar. Det många dessutom gillar är att den är väldigt effektiv mot frissigt hår och då menar jag väldigt effektiv - de är som bortblåsta!

Sedan innehåller sprayen ‘Color Guard Complex’ som är väldigt vanligt i Maria Nilas produkter vilket betyder att man har ett slagkraftigt skydd mot fria radikaler och UV-strålar.

Dessutom innehåller den inga sulfater eller parabener - perfekt. Cirkapriset ligger på 220 kronor för 150 ml, vilket kan tyckas lite mycket, men vi tycker det är sååå värt det!

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Vegansk

Nackdelar

 • Något odryg

Mellan: Lernberger Stafsing Heat Protect Spray

Lernberger Stafsing är ett märke som har börjat leta sig in i mitt hjärta riktigt ordentligt och likaså med testpanelen. De tillverkar helt enkelt kvalitativa hårprodukter.

Deras Heat Protect Spray är ett värmeskydd som kan skydda håret effektiv upp till 220 grader, men vi rekommenderar såklart att ha så låg värme som möjligt när man plattar eller lockar håret.

Den fungerar bra i både vått och torrt hår och här får du spraya en slinga av håret i taget för att det ska skydda på bästa sätt. Förutom att skydda mot värmen får man även en snygg finish på håret som inte blir stelt eller kladdig.

Tvärtom blir håret väldigt mjukgörande och blir sådär lagom glansigt att det ser naturligt fräscht ut. En väldigt bra produkt och en värdig vinnare i mellanprisklassen.

Fördelar

 • Tynger inte ner håret
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Vissa upplever den som lite kladdig

Budget: Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist

Lee Stafford är ju en gammal klassiker och det är alltid trevligt när de gamla godingarna fortfarande håller en sådan bra kvalité - till ett så bra pris dessutom.

Här är den aktiva ingrediensen extrakt från grönt te som agerar antioxidant och skyddar därför effektivt mot värmeverktygen och dess skadliga värme.

Även här får man spraya lite i lager eller se till så att sprayen kommer på hårets båda sidor för att få det bästa möjliga skyddet. Spraya helst i handdukstorkat hår också, alltså innan du fönar, för ännu bättre resultat.

Sedan var det många i testpanelen som anmärkte på doften vid första användning. Just att den var så stark var det många som hade problem med, men det är bara när man sprayar innan man kör igång med värmestylingen.

Efter ett tag lägger sig doften och när man är klar finns det en svag men härlig doft kvar, vilket alltså blir helt perfekt då, haha! Vi tycker verkligen att den är prisvärd, så denna är det bara att gå och köpa!

Fördelar

 • Lågt pris
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Lite påträngande doft

Special: Uniq One All in One Hair Treatment

Om du kämpar med att hitta ett bra värmeskydd i sprayform som man sprayar på håret efter duschen och precis innan man kör igång med värmestyling men som inte kladdar eller lämnar håret lite fettigt ska du kolla in denna produkt.

Den är lite annorlunda från resten av våra värmeskydd iochmed att det är ett leave-in spray och en välgörande kur för hela håret - det skyddar alltså inte bara mot värme.

Du kan använda den precis efter du har duschat i vått hår, men det går även bra att använda den i torrt hår också, och här finns det många bra egenskaper.

Bland annat har den ett skydd mot UVA- och UVB-strålar, förhindrar att kluvna toppar uppstår, motverkar friss, gör håret mjukt, glansigt, och medgörligt, återställer skadat hår, och skyddar såklart mot värmestyling.

Phew, där snackar vi verkligen all-in-one behandling och om du ofta stylar eller färgar håret kan denna magiska spray verkligen rekommenderas.

Den är även bra för dig som inte gillar att ta långa duschar och lämna till exempel ett balsam i håret för att få en liknande kur. Denna sprayar man alltså bara in i håret när man är klar - det tar bara några sekunder!

Vi provade den som doftar kokos - verkligen underbart! - men det finns en orginal och några andra erbjudanden om man inte gillar kokos. Den kostar cirka 170 kronor för 150 ml, men med tanke på det himmelska resultatet man får är den definitivt värt det.

Fördelar

 • Dryg
 • Doften

Nackdelar

 • Trist design

Våra utmanare

Björn Axén Extreme Heat Styler Protection

Ett effektiv värmeskydd från småfavoriten Björn Axén som verkligen håller vad den lovar. Man kan använda den vid värme upp till 220 grader och det är en lätt spray som enkelt går in i håret.

Sprayen bidrar även till att håret blir mjukare och glansigt och man får verkligen ett fräscht helhetsintryck. Dessutom har den en god och diskret doft.

Fördelar

 • Tillför glans
 • Fin flaska

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Sebastian Trilliant Thermal Protection Hair Spray

Denna spray från Sebastian kan användas på två olika sätt. Det första är om du fönar håret ska du spraya när håret är fuktigt och sedan styla för att få mycket volym och glans, samtidigt som den skyddar mot värmen såklart.

För det bästa skyddet mot värmen ska man använda den på torrt hår innan man påbörjar sin värmestyling med någon sorts tång. Hur man än gör får man glansigt hår och lagom mycket volym.

Detta är dock ingenting för dig som vill ha mycket volym trots att det fungerar som ett hårspray och värmeskydd i ett. Värd att prova för dig som vill ha lite extra textur dock.

Fördelar

 • Snygg flaska
 • Dryg

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite kletig

REF Heat Protection Spray

Värmeskyddet från REF är väldigt effektivt och vi gillar att sprayen blir som en skyddande hinna över håret, speciellt om man tar lite mindre hårslingor och sprayar var för sig.

På så sätt skyddar den mot din värmestyling och lämnar håret dessutom snyggt och glansigt. För denna får man lägga ut ungefär 210 kronor för 175 ml, vilket vi tyckte var värt det.

Fördelar

 • Närande
 • Ger stadga

Nackdelar

 • Vissa tycker att den ger håret en fet känsla

L’oréal Paris Elnett Heat Protection Volume Blow Dry Spray

En klassiker man alltid kan lita på - Elnett Heat Protection Spray från L’oréal Paris håller din styling på plats i upp till 3 dagar efter att det har skyddat mot den stylingen. Dessutom blir det väldigt medgörligt och fräscht.

Vi tycker att detta är en produkt som inte gör några mirakel med håret, men den är verkligen konsekvent och är en spray man kan lita på, speciellt när det kommer till att skydda håret.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Gör håret mindre torrt

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Tresemmé Protect Heat Defence Spray

Denna effektiva spray från Tresemmé kan man använda vid värmestyling upp till 230 grader och den innehåller ett skyddande komplex som aktiveras vid värme och förhindrar att håret skadas och blir torrt och slitet.

En bra spray man absolut kan lita på kommer skydda sitt hår och det är nog det mest prisvärda värmeskyddet vi har med i testet - den kostar nämligen endast ungefär 85 kronor för hela 300 ml!

Fördelar

 • Lätt att fördela
 • Doftar fräscht

Nackdelar

 • Innehåller silikoner

Löwengrip Long Lasting Heat Protector

Här har vi många bra ingredienser som hjälper till att skydda mot både värmeverktyg och UV-strålar. Bland annat hittar vi återfuktande kamomillextrakt, arganolja, och B-vitamin.

Alla dessa komponenter kommer samman för att skydda ditt hår samtidigt som det blir medgörligt, mjukt, och glansigt. Ganska prisvärd med sina ungefärliga 230 kronor för 150 ml.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Återfuktar

Nackdelar

 • Upplevs som “för mycket” av vissa testare

Hjärtligt Heat Protection

Här har vi en rolig produkt från Hjärtligt som ingen av oss hade provat förut. Företaget fokuserar på hållbar skönhet och vi absolut älskar att den är tillverkad i Sverige med naturliga ingredienser och att hela flaskan är nedbrytbar!

Den är alltså fri från dåliga ämnen som parabener och silikoner och gör håret starkt och tillför lyster. Den skyddar verkligen mot värmen och håret blir mindre skadat.

Fördelar

 • Fri från silikoner
 • Producerad i Sverige

Nackdelar

 • Ej parfymfri

Produkter som utgått

ID Hair Be Longer Heat Protect Long Hair/Hair Extensions

Om du har väldigt långt hår eller löshår ska du verkligen kolla hit och prova ID Hairs värmeskydd eftersom det är speciellt framtaget för just hårförlängning och långt hår.

Det skyddar effektivt när lock- eller plattången kommer fram och håller ditt löshår snyggt och skyddat från skador.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals