Bästa värmeskyddet för ditt hår 2021 – Värna om håret under värmestyling

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla har vi väl något sorts värmeverktyg hemma - vare sig det är att man lockar eller plattar håret, eller både och, är det många som använder just värme för att få den styling man vill åt.

Det finns många tekniker och många olika verktyg man kan använda för att få den där perfekta frisyren och förutom värmen är det många produkter, som hårspray eller hårvax, som används i håret för att få den att hålla länge.

Allt detta sliter såklart på håret vad vi än intalar oss själva, haha! Håret är ju tyvärr inte oskadligt och kommer förr eller senare bli slitet och torrt med kluvna hårtoppar. Detta händer ju även om man inte använder några produkter alls i sitt hår.

Värmen från våra verktyg påskyndar dock att håret försvagas och till slut förstörs och det är därför viktigt att skydda håret så mycket som möjligt från denna värme. Inget skydd kan såklart förhindra att håret skadas men det saktar ner det.

Då är ju frågan om det faktiskt fungerar? Ja, det gör det faktiskt iochmed att dagens produkter innehåller vårdande och bra ämnen för håret och det är sällan man ser ingredienser som silikoner eller parabener i innehållsförteckningen längre.

Och vi har testat 12 stycken värmeskydd för att se vilken som faktiskt står bäst i test så att du enklare kan hitta den som fungerar för dig och snabbare få till din drömfrisyr utan att det tar för mycket skada.

Maria Nila Cream Heat Spray tar hem förstaplatsen i premiumkategorin och titeln som vår absoluta favorit. Lite längre ner i artikeln förklarar vi varför.

Favoriten i mellanklassen blev ingen mindre än Lernberger Stafsing Heat Protect Spray och är du ute efter ett prisvärt alternativ rekommenderar vi budgetvinnaren Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist.

Specialaren Uniq One All in One Hair Treatment får ni heller inte missa eftersom denna spray har nästan alla egenskaper man vill ha i en bra hårprodukt. Läs vidare för att hitta värmeskyddet för ditt hår!

Premium: Maria Nila Cream Heat Spray

Ett fantastiskt värmeskydd som alla borde investera i då det är helt veganskt, paraben- och sulfatfri, och skyddar ditt hår från värmestyling och till och med UV-strålar.

Förutom detta bidrar den till återuppbyggandet av ditt hår som kan ha skadats och det motverkar även de små frissiga hårstråna - du kan lita på att många i testpanelen avgudar den här sprayen.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Vegansk

Nackdelar

 • Något odryg

Mellan: Lernberger Stafsing Heat Protect Spray

Värmeskyddet från Lernberger Stafsing kan man använda i både fuktigt och torrt hår och för bästa resultat får man spraya i flera lager en slinga i taget. Men oroa dig inte, den är dryg så den kommer att räcka länge.

Du kan använda värmeverktyg eller hårfönen upp till 220 grader för att det ska skydda så effektivt som möjligt och sedan får man dessutom mjukt och glansigt hår.

Fördelar

 • Tynger inte ner håret
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Vissa upplever den som lite kladdig

Budget: Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist

Det blev ett enhälligt resultat om vilket värmeskydd som skulle vinna i budgetklassen då Lee Stafford inte lämnade någon besviken med sin underbara, och effektiva, värmespray.

Ett märke man kan lita på som i denna spray har använt extrakt från grönt te att agera som antioxidant för att skydda vårt hår när vi använder värmestyling. En verkligt prisvärd budgetprodukt!

Fördelar

 • Lågt pris
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Lite påträngande doft

Special: Uniq One All in One Hair Treatment

Ett förtrollande leave-in spray som har många egenskaper. Vi kan inte få nog av denna spray och rekommenderar den verkligen till alla då den är superenkel att använda - spraya bara i håret när du har duschat.

Bland annat skyddar den mot värmestyling och solens strålar, motverkar friss och kluvna hårtoppar, återställer skadat hår, och gör det hur mjukt och medgörligt som helst. Perfekt, helt enkelt!

Fördelar

 • Dryg
 • Doften

Nackdelar

 • Trist design

Varför ska du lita på oss?

Mitt hår har fått utstå mycket sedan jag var tonåring - allt från olika hårfärger och toningar till lockigt och platt hår och allt däremellan. Det tog inte lång tid innan jag förstod att allt detta sliter på håret.

Jag blev därför helt lyrisk när de första värmeskydden för håret kom ut för några år sedan och har använt dem sedan dess. Till en början förstod jag dock inte att ämnen som silikoner var dåligt för håret.

När jag sedan blev intresserad av vad mina hud- och hårvårdsprodukter innehåller är jag alltid noga med vad jag inhandlar och vad jag utsätter mitt hår för.

Jag har märkt en markant skillnad efter det att värmeskydden började innehålla vårdande och mjukgörande ingredienser och efter att jag bytte till dessa.

Jag är väldigt noggrann med att notera om det faktiskt uppstår skillnader mellan olika produkter och det gör det absolut med värmeskydd. Så här kan du lita på att jag har erfarenhet av just dessa produkter och att jag varsamt väljer ut vad som kommer i kontakt med mitt hår.

Vem behöver köpa värmeskydd?

Håller du på mycket med värmestyling, vare sig det är om du fönar eller lockar/plattar håret är ett värmeskydd ett måste. Speciellt om du gör detta varje dag, men också om det bara sker någon gång ibland.

Det är helt enkelt som en solskyddsfaktor för huden och det är ju någonting vi inte är slarviga med. Så lika mycket som vi skyddar vår hud mot solen måste vi skydda vårt hår från solen och annan värme. Värmen från exempelvis stylingverktyg.

Ett värmeskydd är såklart ingenting som skyddar håret från slitage för alltid och du kommer att få skadat hår och kluvna hårtoppar efter ett tag, men ett värmeskydd skyddar håret så mycket som möjligt och tillåter dig att styla ditt hår så länge som det går.

Hur kom vi fram till vilka värmeskydd vi skulle testa?

Jag har många skönhetsintresserade personer i mitt nätverk nu (efter alla dessa tester, haha) och jag har kollat med många av dem vad för värmeskydd de använder eftersom verkligen alla använder just värmeskydd.

Du kan lita på att jag fick många olika märken och modeller som svar och de andra fem kvinnorna i testpanelen och jag själv gick igenom dessa och många fler efter vår undersökning på internet.

Vi har läst produktbeskrivningar och recensioner i vår jakt på så mycket information som möjligt om alla sorters värmeskydd. Våra produkter beställdes sedan hem från webbutikerna nordicfeel.se, ahlens.se, kicks.se, och lyko.se.

Hur testade vi värmeskydden?

Vi har testat två värmeskydd var under en tidsperiod på sex veckor, alltså tre veckor för ett värmeskydd. När man börjar med eller byter värmeskydd är resultatet ingenting man märker efter en dag, så vi tyckte att tre veckor för en produkt var en bra tidsperiod.

Dessutom kunde vi ställa två stycken bredvid varandra och verkligen se vilken skillnad det var på dem. När de sex veckorna var över hade vi även en period på två veckor där vi fick prova de andra värmeskydden.

På detta sätt kunde vi prova alla olika värmeskydd grundligt och även testa 12 olika produkter var. En del produkter känner man ju snabbt om de passar i ens hår eller inte, så en del i juryn sållade bort några direkt.

För att testet ska bli så utförligt som möjligt har vi även skickat ut en enkät till privatpersoner som har köpt någon av produkterna vi hade med i testet med frågor för att se hur de har upplevt dem.

Det har varit många personer med olika hårtyper, längd, och tjocklek, och vi har fått mycket bra respons och svar tillbaka. Personer i mitt nätverk har även de haft en del att säga till om då en del verkligen svär vid en speciell produkt.

Våra favoriter

Premium: Maria Nila Cream Heat Spray

Som så många andra gånger kommer Maria Nila på förstaplatsen, denna gång med hennes Cream Heat Spray som alla i testpanelen älskar! Vi får verkligen inte nog av den.

Till och börja med är den helt vegansk, som alla hennes produkter, och innehåller alltså naturliga ämnen så man vet att det är bra för håret - och för djuren. Sedan är hela flaskan CO2-kompenserad.

Men nu till själva håret och hur sprayen fungerar. Här skulle det kunna räcka med att vi säger att den är helt perfekt, men jag ska ge lite mer information. Den har nämligen många egenskaper förutom att skydda mot värmestyling.

Den hjälper till att återuppbygga skadat hår och mjukgör det vilket i sin tur tar tag i förebyggandet av kluvna hårtoppar. Det många dessutom gillar är att den är väldigt effektiv mot frissigt hår och då menar jag väldigt effektiv - de är som bortblåsta!

Sedan innehåller sprayen ‘Color Guard Complex’ som är väldigt vanligt i Maria Nilas produkter vilket betyder att man har ett slagkraftigt skydd mot fria radikaler och UV-strålar.

Dessutom innehåller den inga sulfater eller parabener - perfekt. Cirkapriset ligger på 220 kronor för 150 ml, vilket kan tyckas lite mycket, men vi tycker det är sååå värt det!

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Vegansk

Nackdelar

 • Något odryg

Mellan: Lernberger Stafsing Heat Protect Spray

Lernberger Stafsing är ett märke som har börjat leta sig in i mitt hjärta riktigt ordentligt och likaså med testpanelen. De tillverkar helt enkelt kvalitativa hårprodukter.

Deras Heat Protect Spray är ett värmeskydd som kan skydda håret effektiv upp till 220 grader, men vi rekommenderar såklart att ha så låg värme som möjligt när man plattar eller lockar håret.

Den fungerar bra i både vått och torrt hår och här får du spraya en slinga av håret i taget för att det ska skydda på bästa sätt. Förutom att skydda mot värmen får man även en snygg finish på håret som inte blir stelt eller kladdig.

Tvärtom blir håret väldigt mjukgörande och blir sådär lagom glansigt att det ser naturligt fräscht ut. En väldigt bra produkt och en värdig vinnare i mellanprisklassen.

Fördelar

 • Tynger inte ner håret
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Vissa upplever den som lite kladdig

Budget: Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist

Lee Stafford är ju en gammal klassiker och det är alltid trevligt när de gamla godingarna fortfarande håller en sådan bra kvalité - till ett så bra pris dessutom.

Här är den aktiva ingrediensen extrakt från grönt te som agerar antioxidant och skyddar därför effektivt mot värmeverktygen och dess skadliga värme.

Även här får man spraya lite i lager eller se till så att sprayen kommer på hårets båda sidor för att få det bästa möjliga skyddet. Spraya helst i handdukstorkat hår också, alltså innan du fönar, för ännu bättre resultat.

Sedan var det många i testpanelen som anmärkte på doften vid första användning. Just att den var så stark var det många som hade problem med, men det är bara när man sprayar innan man kör igång med värmestylingen.

Efter ett tag lägger sig doften och när man är klar finns det en svag men härlig doft kvar, vilket alltså blir helt perfekt då, haha! Vi tycker verkligen att den är prisvärd, så denna är det bara att gå och köpa!

Fördelar

 • Lågt pris
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Lite påträngande doft

Special: Uniq One All in One Hair Treatment

Om du kämpar med att hitta ett bra värmeskydd i sprayform som man sprayar på håret efter duschen och precis innan man kör igång med värmestyling men som inte kladdar eller lämnar håret lite fettigt ska du kolla in denna produkt.

Den är lite annorlunda från resten av våra värmeskydd iochmed att det är ett leave-in spray och en välgörande kur för hela håret - det skyddar alltså inte bara mot värme.

Du kan använda den precis efter du har duschat i vått hår, men det går även bra att använda den i torrt hår också, och här finns det många bra egenskaper.

Bland annat har den ett skydd mot UVA- och UVB-strålar, förhindrar att kluvna toppar uppstår, motverkar friss, gör håret mjukt, glansigt, och medgörligt, återställer skadat hår, och skyddar såklart mot värmestyling.

Phew, där snackar vi verkligen all-in-one behandling och om du ofta stylar eller färgar håret kan denna magiska spray verkligen rekommenderas.

Den är även bra för dig som inte gillar att ta långa duschar och lämna till exempel ett balsam i håret för att få en liknande kur. Denna sprayar man alltså bara in i håret när man är klar - det tar bara några sekunder!

Vi provade den som doftar kokos - verkligen underbart! - men det finns en orginal och några andra erbjudanden om man inte gillar kokos. Den kostar cirka 170 kronor för 150 ml, men med tanke på det himmelska resultatet man får är den definitivt värt det.

Fördelar

 • Dryg
 • Doften

Nackdelar

 • Trist design

Våra utmanare

Björn Axén Extreme Heat Styler Protection

Ett effektiv värmeskydd från småfavoriten Björn Axén som verkligen håller vad den lovar. Man kan använda den vid värme upp till 220 grader och det är en lätt spray som enkelt går in i håret.

Sprayen bidrar även till att håret blir mjukare och glansigt och man får verkligen ett fräscht helhetsintryck. Dessutom har den en god och diskret doft.

Fördelar

 • Tillför glans
 • Fin flaska

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Sebastian Trilliant Thermal Protection Hair Spray

Denna spray från Sebastian kan användas på två olika sätt. Det första är om du fönar håret ska du spraya när håret är fuktigt och sedan styla för att få mycket volym och glans, samtidigt som den skyddar mot värmen såklart.

För det bästa skyddet mot värmen ska man använda den på torrt hår innan man påbörjar sin värmestyling med någon sorts tång. Hur man än gör får man glansigt hår och lagom mycket volym.

Detta är dock ingenting för dig som vill ha mycket volym trots att det fungerar som ett hårspray och värmeskydd i ett. Värd att prova för dig som vill ha lite extra textur dock.

Fördelar

 • Snygg flaska
 • Dryg

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite kletig

REF Heat Protection Spray

Värmeskyddet från REF är väldigt effektivt och vi gillar att sprayen blir som en skyddande hinna över håret, speciellt om man tar lite mindre hårslingor och sprayar var för sig.

På så sätt skyddar den mot din värmestyling och lämnar håret dessutom snyggt och glansigt. För denna får man lägga ut ungefär 210 kronor för 175 ml, vilket vi tyckte var värt det.

Fördelar

 • Närande
 • Ger stadga

Nackdelar

 • Vissa tycker att den ger håret en fet känsla

L’oréal Paris Elnett Heat Protection Volume Blow Dry Spray

En klassiker man alltid kan lita på - Elnett Heat Protection Spray från L’oréal Paris håller din styling på plats i upp till 3 dagar efter att det har skyddat mot den stylingen. Dessutom blir det väldigt medgörligt och fräscht.

Vi tycker att detta är en produkt som inte gör några mirakel med håret, men den är verkligen konsekvent och är en spray man kan lita på, speciellt när det kommer till att skydda håret.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Gör håret mindre torrt

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Tresemmé Protect Heat Defence Spray

Denna effektiva spray från Tresemmé kan man använda vid värmestyling upp till 230 grader och den innehåller ett skyddande komplex som aktiveras vid värme och förhindrar att håret skadas och blir torrt och slitet.

En bra spray man absolut kan lita på kommer skydda sitt hår och det är nog det mest prisvärda värmeskyddet vi har med i testet - den kostar nämligen endast ungefär 85 kronor för hela 300 ml!

Fördelar

 • Lätt att fördela
 • Doftar fräscht

Nackdelar

 • Innehåller silikoner

Löwengrip Long Lasting Heat Protector

Här har vi många bra ingredienser som hjälper till att skydda mot både värmeverktyg och UV-strålar. Bland annat hittar vi återfuktande kamomillextrakt, arganolja, och B-vitamin.

Alla dessa komponenter kommer samman för att skydda ditt hår samtidigt som det blir medgörligt, mjukt, och glansigt. Ganska prisvärd med sina ungefärliga 230 kronor för 150 ml.

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Återfuktar

Nackdelar

 • Upplevs som “för mycket” av vissa testare

Hjärtligt Heat Protection

Här har vi en rolig produkt från Hjärtligt som ingen av oss hade provat förut. Företaget fokuserar på hållbar skönhet och vi absolut älskar att den är tillverkad i Sverige med naturliga ingredienser och att hela flaskan är nedbrytbar!

Den är alltså fri från dåliga ämnen som parabener och silikoner och gör håret starkt och tillför lyster. Den skyddar verkligen mot värmen och håret blir mindre skadat.

Fördelar

 • Fri från silikoner
 • Producerad i Sverige

Nackdelar

 • Ej parfymfri

Produkter som utgått

ID Hair Be Longer Heat Protect Long Hair/Hair Extensions

Om du har väldigt långt hår eller löshår ska du verkligen kolla hit och prova ID Hairs värmeskydd eftersom det är speciellt framtaget för just hårförlängning och långt hår.

Det skyddar effektivt när lock- eller plattången kommer fram och håller ditt löshår snyggt och skyddat från skador.

Frågor och svar

Hur fungerar egentligen värmeskydd?

Kort sagt lägger sig ett värmeskydd som en hinna om hårstrået så att värmeverktyget inte ska komma i kontakt med själva fibern som finns i hårstrået.

Det som skyddar mot värmen är olika näringsämnen och protein som även bidrar till att håret blir medgörligt och glansigt.

Vad innehåller ett värmeskydd?

Detta beror såklart på vilket märke du köper då det finns tusentals olika ingredienser man kan använda sig av. Om du är orolig över att ditt värmeskydd innehåller skadliga ämnen som silikoner eller parabener behöver du inte vara så orolig.

När värmeskydd först kom ut på marknaden var det väldigt vanligt att de innehöll silikoner, vilket var ingrediensen som la sig som en hinna över hårstråna och skyddade.

Man upptäckte sedan att detta var skadligt för håret i det långa loppet eftersom det torkar ut håret då hinnan blir ogenomtränglig och håret inte får någon luft.

Så idag finns det många märken som erbjuder värmeskydd utan dessa sorters ämnen och det är många som fokuserar på hållbara ingredienser - både för ditt hår och miljön - och de flesta värmeskydd innehåller naturliga och återfuktande inslag.

Om du inte är så erfaren med vad för ingredienser som är bra och dåliga i hårprodukter kan du alltid kontakta tillverkaren eller webbutiken du köpt din produkt från och fråga. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.

Ska man använda värmespray på vått eller torrt hår?

Även här beror detta lite på vilket märke du köper och hur de har utvecklat produkten, men för det mesta är det bra om man använder värmeskyddet i vått hår, precis när man kommit ut ur duschen.

Speciellt om du alltid torkar ditt hår med fön är det viktigt att ha i skyddet i vått hår eftersom du använder värmeverktyget precis efteråt. Annars är det ju knappast någon idé om du använder det när håret är 80% torrt och du börjar använda plattången.

Även om du inte fönar håret och låter det självtorka är det smart att applicera skyddet i vått hår eftersom det är enklare att distribuera produkten i ditt våta hår och det absorberas lättare av håret också.

Som sagt, beroende på vilket märke du köper går det att applicera det i torrt hår också, men det är lätt hänt att det blir stelt eftersom produkten torkar i ditt redan torra hår. Detta är dock väldigt individuellt och prova dig fram för att se vad som passar dig.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals