Bästa vattenfasta mascaran 2024 – Snygga fransar i alla väder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Många personer skulle, om de fick frågan vad de skulle välja om de bara fick välja en sorts smink, säga att det utan tvekan är mascaran som är förstahandsvalet.

Även om man inte sminkar sig i övrigt piggar det alltid upp utseendet om man använder ett varv av en mascara. Den går snabbt att applicera och är lätt att tvätta bort. Du får en öppnare blick och ett piggare utseende på nolltid med andra ord.

En bra vattenfast mascara ska klara svettiga träningspass, gråtiga biofilmer, och havsbad. Förutom de som kan ha olika besvär med rinnande ögon är också den vattenfasta mascaran oumbärlig på sommaren eftersom det skyddar din fransfärg mot solen och du kan behålla den på när du badar, utan att den rinner av.

Vinnare i mascaratestet blev drottningen av vattenfasta mascaror; nämligen Dior Diorshow Pump ’N’ Volume Waterproof Mascara. I mellanklassen vann finska Lumene True Mystic Volume Waterproof Mascara.

Vi har har en utmärkt budgetprodukt i Rimmel 100% Waterproof Mascara. Specialaren bör man definitivt ta en närmare titt på om man vill ha en renodlad vattenfast mascara: Lancôme Hypnôse Waterproof Mascara, heter den.

Premium: Dior Diorshow Pump ’N’ Volume Waterproof Mascara

Modehuset Dior tar som bekant också fram smink och deras nya volymmascara har fått bokstavligen stående ovationer sedan sin lansering och av de tusentals kvinnor som älskar den. Och det gjorde även juryn i det här testet och detta är definitivt en stor favorit bland oss.


Mellan: Lumene True Mystic Volume Waterproof Mascara

Finska Lumene tillverkar utmärkta produkter som ger hållbara resultat. Här har vi deras fina, vattenfasta mascara som är en mycket prisvärd produkt och du får en mascara som sitter hela dagen, oavsett väder.


Budget: Rimmel 100% Waterproof Mascara

Rimmel vattenfast mascara är något för dig som vill ha en billig mascara som håller till vardags och som ger snygg volym utan att överdriva. Mascaran är helt klumpfri och ger ett snabbt resultat som håller hela dagen.

Det här är en produkt för dig som gillar att testa olika sorters smink och byter look ofta och därmed kanske inte vill satsa pengar på de allra dyraste varumärkena. Här har du billiga och prisvärda produkter i ett stort sortiment att välja mellan.


Special: Lancôme Hypnôse Waterproof Mascara

Precis som vår premiumvinnare Dior är märket Lancôme bekant för de flesta och ett varumärke man förknippar med lyx och flärd.

Det här är inget billigt märke, men du vet att du får mycket för pengarna och att du får en högkvalitativ mascara som definitivt sitter hela dagen.

Köpguide – bästa vattenfasta mascaran

Varför ska du använda en vattenfast mascara?

En vattenfast mascara är ju främst en produkt som är till för att användas vid tillfällen som innebär att ögonen rinner lite extra.

Att ha en vattenfast mascara kan vara användbart för vem som helst, framförallt om du ofta upplever problem med rinnande ögon, om sminket tenderar att lossna snabbare än du önskar, eller om dina fransar har svårt att hålla formen. 

Med andra ord är den vattenfasta mascaran en mycket praktisk produkt att ha i väskan eller i sminknecessären för de tillfällen där du vill vara på den säkra sidan.

Vem behöver en vattenfast mascara?

Alla som är intresserade av smink, oavsett om du bara sminkar dig ibland eller om du är en sminknörd, bör investera i en vattenfast mascara. 

Inte nödvändigtvis för att du behöver använda den vattenfasta mascaran varje dag, eller ens så ofta som en gång i veckan, utan mer för att en vattenfast variant kan komma väl till hands vid de tillfällena där ögonen rinner mer än vanligt. 

Vid känslomässiga arrangemang såsom bröllop eller begravningar, under varma sommardagar, vid poolpartyn eller spontana kvällsdopp, eller om du bara vill att mascaran ska hålla extra bra. Och som sagt, mascaran sitter mycket bättre och hjälper också till att hålla dina fransar i den böjda formen som du ofta kämpar med att få till. 

Med den vattenfasta mascaran kan du snabbt och enkelt få till snygga, fylliga och långa fransar, som håller vid alla tillfällen och gör att du slipper oron om att få de där fruktade ”pandaögonen”. För en som lider av allergier eller rinnande ögon i största allmänhet kan det vara en riktig räddare i nöden.

Hur applicerar jag mascaran på bästa sätt?

Det spelar ingen roll om du använder en dyr lyxmascara eller om du använder en budgetvariant om du inte applicerar den på rätt sätt.

Men sen spelar det heller ingen roll om du använder en vattenfast eller icke-vattenfast mascara, eftersom det i grund och botten är samma produkt – bara det att den vattenfasta versionen har egenskapen att den tål mer och håller sig lite bättre. Där är det alltså samma metod du använder.

För att applicera mascara på bästa sätt, oavsett om den är vattenfast eller ”vanlig” kan du gå tillväga såhär:

  1. Ladda borsten med produkt

Det första du ska göra är att ladda mascaraborsten med produkt, alltså själva mascaran. Detta gör du genom att trycka borsten hela vägen ner i hylsan, följt av att du vrider och vickar lite på den för att få upp mer produkt.

Dra sen upp borsten ur hylsan, för att sen ta av överflödig mascara genom att dra borsten längs hylsans öppning. Du vill dock inte ha för mycket produkt på borsten, då blir fransarna lätt kladdiga och klumpiga. 

Om du har en torr mascara kan du vrida och vicka lite mer på borsten när du trycker ner den i hylsan, detta gör att du får upp mer produkt utan att behöva ”pumpa” ner borsten. Att pumpa borsten upp och ner är något du ska undvika så gott det går, framförallt om din mascara är hyfsat välbehållen – det torkar ut mascaran snabbare.

  1. Applicera mascara

När borsten är laddad med produkt – fast utan att ha alldeles för mycket produkt på sig – så är det dags att applicera mascaran på dina fransar. 

För att göra det så lyfter du ögonlocket med pekfingret för att kunna komma åt längst in. Dra sen borsten i en sicksack-rörelse från roten och uppåt. 

Har du svårt att ta alla fransar i ett drag så kan du börja med fransarna längst ut och jobba dig in mot ögonvrån, men fortfarande med samma sicksackande. 

Se till att alla fransar får färg och att de är något jämna i både längd och tjocklek, samt att du har mascara längst ner mot rötterna. Ju noggrannare du är med appliceringen desto bättre blir ju resultatet. Glöm inte bort underfransarna om du vill ha en lite mer inramad look.

  1. Bygg upp resultatet

Dra borsten fram och tillbaka längs hela fransraden tills du byggt upp det resultat du önskar. För en mer naturlig look räcker det ofta att du bara drar några försiktiga drag med borsten, men för en lite mer fyllig look så kan du få jobba på en liten stund. 

Hur resultatet blir beror på hur mascaraborsten är uppbyggd, vad själva mascaran har för konsistens, och vilken färg produkten har. Lite rinnigare varianter är ofta svårare att ta sig an, medan tjockare kan vara svåra att få till utan klumpar. 

Om fransarna klibbar ihop sig så bör du separera dem så fort du kan eftersom det är svårare att justera detta när mascaran torkat. Klumpar kan du försöka få bort genom att dra med en ren mascaraborste, eller genom att peta bort dem med exempelvis en tandpetare.

  1. The final touch

Det är inte ovanligt att du under appliceringen råkar kladda lite mascara på ögonlocket eller under ögat, det kan även proffsen råka göra ibland. Men oroa dig inte, kladdet går att få bort i efterhand. 

Vissa säger att du direkt ska ta en tops och torka bort kladdet, medan andra säger att du ska vänta tills mascaran torkat för att sen liksom skrapa bort det.

Hur blir en mascara vattenfast?

Som vi nämnt så funkar en vattenfast och en icke-vattenfast mascara ungefär på samma sätt, men med skillnaden att de vattenfasta varianterna har en specifik egenskap som gör att de är mer motståndskraftiga mot just vatten. 

Vid tillverkning av vattenfast mascara så använder de sig av vattenfasta och silikonbaserade oljor, vaxer och fetter. Dessa verkar då genom att de stöter bort vatten som kommer utifrån, vilket innebär en vattenfast effekt. 

Detta resulterar i att produkten håller sig väldigt bra på fransarna och att mascaran tål både vatten och tårar. Men, det innebär också att mascaran inte går att ta bort med vanligt sminkborttagningsmedel, eftersom sådana oftast inte innehåller ämnen som löser vattenfasta produkter. 

Däremot finns det en hel del makeup-removers som är specifikt anpassade för att ta bort vattenfast smink, däribland mascara som ofta kan vara rätt svårjobbat. För att sminkborttagningen ska kunna avlägsna den vattenfasta mascaran krävs det att den är oljebaserad.

Finns det nackdelar med vattenfasta mascaror?

Det är vanligt att du använder en ”vanlig”, alltså en icke vattenfast mascara till vardags, och att du sen vid lite festligare tillfällen drar fram den vattenfasta varianten. Och vi förstår varför, något som inte bara beror på att den vattenfasta håller bättre i vattniga ögonblick.

Sliter mer

Det är nämligen så att en vattenfast mascara faktiskt kan slita mer på fransarna än vad de vanliga varianterna ofta gör, just för att den sitter hårdare och är mer tät kring fransen. 

Dock är risken för detta inte sådär jättestor om du endast använder den vattenfasta varianten fåtalet gånger, men i längden kan det torka ut fransarna. Det gäller inte minst då själva momentet där du ska få bort den vattenfasta mascaran är väldigt slitsamt i sig, i och med du ofta måste gnugga och gnida rätt så rejält. 

Har du inte rätt typ av sminkborttagning utan försöker gnugga bort produkten med en vanlig sminkborttagning så kommer slitaget bli ännu värre.

Vattenfast eller vattenresistent mascara?

Med tanke på att vi idag är otroligt duktiga på att utveckla nya och fantastiskt bra produkter så kan du ju tänka att det borde finnas en produkt som har den där vattenfasta effekten, men utan att du sliter på fransarna eller att den är så otroligt svår att få bort. 

Riktigt så långt har vi dock inte kommit, i alla fall inte om du är ute efter den garanterat vattenfasta egenskapen. Däremot finns det mascaror som är så kallade vattenresistenta. 

Dessa är då, som ni kanske redan förstått, inte lika motståndskraftiga och tåliga som vattenfasta mascaror, så du får inte tro att men i jämförelse mot vanliga mascaror så är de i alla fall lite tåligare. 

Vattenresistenta varianter är sådana som delvis håller för fukt och lite väta, men som du enkelt kan tvätta bort med en vanlig ögonmakeup-remover.

Tips!

Vill du få den där vattenfasta effekten utan att behöva använda flera lager av vattenfast mascara så finns det ett litet knep; måla dina fransar som vanligt med en icke-vattenfast mascara, och som avslutande steg målar du på ett lager av vattenfast mascara. 

Detta kommer göra att det blir mycket lättare att tvätta bort mascaran då du har en mer lättlöslig grund, men att du samtidigt ändå får ta del av den vattenfasta egenskapen. Detta blir såklart inte heller lika bra som att endast använda vattenfast mascara, men det är ett bra alternativ.

Våra favoriter

Premium: Dior Diorshow Pump ’N’ Volume Waterproof Mascara

Dior Diorshow Pump ’N’ Volume Waterproof Mascara var så överlägset bra av alla mascaror att det inte råder någon tvekan om att den här hörde hemma i premiumklassen.

Förutom våra egna goda erfarenheter har den också fått översvallande recensioner på nätet och om det är någonting som vi har lärt oss är det att inte ignorera kundrecensioner - de är verkligen guld värda.

Mascaran är volymbyggande och har en liten och tät borste som gör det lätt att applicera på mascaran i detalj och du får upp volymen direkt tack vare den.

Inga klumpar och separerade fransar, utan volym med en gång. Den är krämig och lätt att applicera och framförallt sitter den verkligen som berget.

Christian Dior skapade sitt berömda modehus i mitten på 1940-talet och har sedan dess utvecklat och förfinat både mode och accessoarer, men även revolutionerat kosmetikaindustrin och de erbjuder extremt avancerad hudvård och deras produkter håller mycket hög kvalitet.

För detta betalar du en extra slant, men många tycker att det utan tvekan är värt detta. Produkterna är dock väldigt dryga och du kommer att ha glädje länge av Dior Diorshow.


Mellan: Lumene True Mystic Volume Waterproof Mascara

Finland är känt för sina kvalitetsprodukter inom många olika nischer och det gäller allt från inredning och design, till djurprodukter och barnkläder.

Finska Lumene har gjort så otroligt bra ifrån sig och har funnits på marknaden i många år, men slog igenom stort efter sin rigorösa lansering i övriga Norden i början på 2000-talet.

Deras vattenfasta True Mystic ger volym, precis som alla deras mascaror och gör att den är enkel att applicera. Är du noggrann med appliceringen blir det absolut inga klumpar utan här får du en snygg och tät mascara som ser exklusiv ut.

Stråna i borsten är korsade och så kallat stjärnformade och detta tar tag i fransarna och lyfter upp dem extra mycket. Det här bidrar till att du kan massera in mascaran extra bra och dessutom får du extra mycket volym.

Innehållet är, som vanligt i Lumenes produkter, intressant och man jobbar med Nordiska råvaror. I receptet ingår blåbär som har vårdande egenskaper och även fröolja bidrar till de vårdande egenskaperna.

Slutprodukten är en mascara utan alkohol, doftämnen, och parabener och det är det väl ingen som säger nej till.


Budget: Rimmel 100% Waterproof Mascara

Rimmels mascara är väldigt populär tack vare sin prisvänlighet och eftersom den ger både längd, volym, och täckning. Du får ett hållbart resultat till en väldigt liten penning även om den naturligtvis inte kan leva upp till exakt samma kvalitet som vår premiumvinnare.

Men mycket för pengarna får du definitivt och den här kommer att hålla både på stranden och vid alla rörande tal på bröllopsfesten. Rimmel har anor ända från början av 1800-talet och supermodellen Kate Moss var under många år företagets ansikte utåt.

Makeupens signum är kvalitet men samtidigt tillgänglighet i form av prisvärda produkter och är perfekt för dig som gillar att experimentera mycket med smink och byter ofta.

Även för dig som till exempel pluggar och har en begränsad budget kommer älska deras produkter - och priser. Priset för den här mascaran ligger på nästan ingenting!


Special: Lancôme Hypnôse Waterproof Mascara

Det är nästan så att man kan köpa den här enbart för den snygga flaskans skull. Här bygger du på ett enkelt sätt volym med lager på lager-principen och du slipper klumpar och klibbighet. Den fördelar sig jämnt på fransarna och är därför extra lätt att bygga volym med.

Borsten är lätt böjd och håren sitter mycket tätt, vilket gör att du får ett intensivt resultat med mycket volym. Mascaran är krämig och lätt att applicera och sitter sedan som berget hela dagen.

Lancôme är ett lyxmärke med gamla anor och varumärket står för elegans och lyx. De jobbar hårt med att ta fram högkvalitativa produkter i sina laboratorium och vill hjälpa kunderna bli den bästa versionen av sig själva.

Våra utmanare

The Balm Scuba Mascara

The Balm tillverkar parabenfria produkter och är kända för sina kvalitetsprodukter och underbart designade förpackningar med roliga namn.

Varumärket har fått mycket uppmärksamhet av makeupartister och modetidningar genom åren. Deras vattentäta scuba mascara är väldigt omtyckt av användarna.


Max Factor 2000 Calorie Waterproof Mascara

Max Factor är som de flesta förstår svårt att undvika i ett test som det här. Deras kända 2000 Calorie Mascara har också en vattenfast variant och den uppfyller alla krav på vad en vattenfast mascara av kvalitet ska ha.

Du applicerar den i lager på lager för att nå önskad volym och den sitter på hela dagen utan problem. Priset är också ganska överkomligt.


IsaDora Big Bold Waterproof Volume Mascara

IsaDora volymmascara är av alldeles utmärkt kvalitet med tanke på priset. Du får en krämig mascara som är utmärkt att bygga upp fransarna med och pigmenten är riktigt djupsvarta, vilket ger en härlig look.

Borsten har en blandning av långa och korta strån, vilket gör att den applicerar mascaran effektivt. Aktiva ingredienser är olika typer av mjukgörande och fyllighetsgivande vax som bidrar till fylligheten och har en mjukgörande effekt.


Lancôme Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara

Här har vi en mascara som är omåttligt populär och som förlänger fransarna samtidigt som du får härligt djup i dem, det låter väl inte så pjåkigt.

Borsten täcker fransarna i ett enda svepande drag. Mascaran är därför väldigt prisvärd och dryg att använda.


NYX Professional Makeup Doll Eye Waterproof Mascara

NYX har tagit fram en mascara med en unik sammansättning av vitaminer och nylonfibrer. Du får mycket för pengarna och här får du nästan en lösögonfranseffekt om du bygger upp fransarna på rätt sätt.


MAC In Extreme Dimension Waterproof Lash Mascara

Mac är väldigt populärt i Sverige och har numera ett stort kontor mitt i Stockholm och butiker på många ställen. I deras vattenfasta mascara får du en lätt krämformula som ger volym och längd till fransarna, samtidigt som den återfuktar och vårdar.

Fransarna förblir mjuka och flexibla och inte torra och stela efter ett tag. Här får du en mascara som inte kommer att lossna utan som håller hela dagen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals