Bästa volymschampot 2024 – Bygg upp hårets tjocklek och luftighet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om man frågar folk vad de helst vill uppnå när det gäller deras frisyr, så blir svaret ofta; volym! Vi i skandinavien har dessutom ofta tunt och flygigt hår, så det är inte så konstigt att många önskar sig ett riktigt bra volymschampo.

Ett bra volymschampo ger känslan av ett fylligare och tjockare hår och gör det också lättare att styla. I den här köpguiden fokuserar vi på volymschampo, men man ska också komma ihåg att det faktiskt nästan alltid finns ett tillhörande volymbalsam till schamposorterna.

Oavsett vilken typ av kvalitet du har på håret är det alltid värt att även satsa på det tillhörande balsamet. Komplettera sedan med en skonsam och bra styling, så kommer du att få mycket bättre volym på håret ganska omgående.

I premiumklassen i vann Lanza Healing Volume Thickening Shampoo, ett volymschampo som är älskat av många. I mellanklassen placerade vi Sebastian Volupt Volume Boosting Shampoo på prispallen.

I budgetklassen kom Davines Essential Volu Shampoo på första plats. En intressant specialare har vi också, för den som vill ha hem en större mängd schampo på en gång: Wella System Professional SP Volumize Shampoo.

Premium: Lanza Healing Volume Thickening Shampoo

Lanza Healing Volume är en verklig premiumprodukt. Den bygger upp volym och tjocklek tack vare silikon från bambu, men också andra spännande och naturliga ingredienser som utgör stommen i schampot.

Den torkar inte ut håret som många andra volymschampon kan göra, utan vårdar skonsamt och effektivt. Vi gillar också att den är sulfatfri.

Fördelar

 • Innehåller vårdande och utfyllande silica från bambu
 • Skonsam för håret
 • Sulfatfri

Nackdelar

 • Passar inte alla med riktigt fett hår

Mellan: Sebastian Volupt Volume Boosting Shampoo

Sebastian Volupt Volume Schampoo innehåller bambu, och den här produkten kom på andra plats eftersom det är ett ovanligt skonsamt schampo för att vara volymiserande.

Även den som har torrt hår kan med fördel använda sig av schampot, utan att det blir trassligt och svårt att reda ut.

Fördelar

 • Mjukgörande
 • Passar alla hårtyper
 • Drygt

Nackdelar

 • Inte så effektiv på mycket tunga och tjocka hår

Budget: Davines Essential Volu Shampoo

Davines Essential Volu Shampoo är perfekt för den som vill ha ett naturligt resultat med ett skonsamt schampo. Det är dessutom tillverkat av ett företag med en framträdande miljöpolicy.

Den aktiva ingrediensen här är rovextrakt från Italien och man får på ett naturligt sätt stora mängder vitaminer och mineraler tillsatt i håret, samtidigt som det bygger volym.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser
 • Skonsam för håret
 • Producerad ur ett miljöperspektiv

Nackdelar

 • Säljs oftast i små flaskor som inte räcker särskilt långt

Special: Wella System Professional SP Volumize Shampoo

Wella System Professional SP Volumize Shampoo är ett bra volymschampo och finns att köpa på flaska upp till 500 ml.

Schampo går det åt mycket av, särskilt om man är fler än en person i hushållet. Och då är en flaska i den här storleken väldigt praktisk.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Professionell kvalitet

Nackdelar

 • Är lätt uttorkande så schampot bör inte användas av den som har en väldigt torr hårbotten

Köpguide

Idag finns det många typer av volymschampo med olika egenskaper. Det finns volymschampo för färgat hår, ekologiskt volymschampo och så vidare. Det många volymschampon har gemensamt är att de ofta verkar uttorkande på håret.

Det är alltså viktigt att man kompletterar med mycket fukt till sitt volymschampo. Volymschampo finns i alla kategorier från riktiga lyxvaror till budget.

Verksamma ämnen i ett volymschampo

Men vad är det då egentligen med volymschampo som gör att håret blir fylligt? För det första innehåller många volymschampon tensider som är vårdande och rengörande.

Det här är en ingrediens som har ett lågt pH-värde, vilket i sin tur ger håret en positiv laddning. Det gör att håret hålls på plats och inte blir flygigt och statiskt. För att få mer volym behöver man också tillsätta ämnen som gör hårstråna starkare.

 • Keratin

Om man vill ha hjälp med att få ett fylligare, friskare, och kraftigare hår är fiberproteiner såsom keratin en väldigt viktig del. Många volymschampon innehåller därför keratin.

90 % av hårstråna består av just keratin och resten är lipider, pigment, mineraler, och vatten. Allt detta är ämnen som ger elasticitet och styrka, eftersom det bygger styrka i hela hårstrået.

Keratinet har mycket positiva egenskaper och gör bland annat att håret tål extremt höga och låga temperaturer utan att påverkas.

Det skyddar alltså håret under vinterns bitande kyla, likväl som sommarens blekande, varma solstrålar och hettan från olika stylingverktyg.

Keratin är också olösligt i vatten. Ämnet sulfat tar bort effekten av keratinet, så man ska alltid välja sulfatfritt för resten av hårvården också, om man har en keratinprodukt.

Keratin verkar från insidan och ut och förbättrar på så vis hela hårskalpen. Keratin fyller ut sprickor i hårstrået och vid hårrötterna. Dessutom kapslar keratinet in fukten i håret. Resultatet blir då att håret blir blankare, fylligare, och starkare.

 • Polyquaternium

Polyquaternium är ett konditioneringsmedel, som används både i schampo och andra hudvårdsprodukter. Även Polyquaternium fyller ut håret och ger det volym utan att det för den sakens skull får för mycket fall eller blir svårstylat.

Många önskar sig mer hårvolym

I sökmotorerna är mer volym för håret ett av de mest eftersökta skönhetsråden. Att håret ska kännas tjockare, större och fylligare är något som många av oss längtar efter. Ett bra volymschampo bildar grunden för att håret ska kunna få mer volym.

Men det finns också några andra grundläggande råd som gör att ditt volymschampo kommer att verka än bättre och få ett ännu effektivare resultat.

Följer du de här råden plus väljer ett bra volymschampo kommer du garanterat att få mer volym i håret utan att lägga till löshår eller göra andra extrema åtgärder.

Ta ett helhetsgrepp från på din hårvård

Börja med att titta på på vilka produkter du använder som helhet. Det är naturligtvis så att man måste anpassa sin hårvård efter sin hårtyp, men det kan också vara så att produkterna tynger ner håret istället för att lyfta och göra håret mer voluminöst.

Ett bra schampo, en inpackning, och ett effektivt hårbalsam som alla är anpassade för att ge volym är en superbra start och det kommer garanterat att märkas skillnad.

Vid torrt hår kan man köra en inpackning en extra gång i veckan istället. Inpackningen används direkt efter schamponeringen och innan balsamet.

Bygg en bra grund efter tvätten

Efter hårtvätt gäller det att bygga upp en stabil och bra grund, som gör att håret blir lätt att hålla formen på de kommande dagarna, tills det är dags att tvätta håret nästa gång.

Det mest självklara och enklaste tricket är egentligen att arbeta in en mousse i hårbotten som ger volym med ett naturligt resultat.

Det finns såklart andra hårvårdsprodukter man kan jobba med och det finns mängder av volymgivande sprayer också, som man också kan använda sig av.

Men vi är verkligen varma förespråkare av mousse, eftersom det är hållbart och ger en stadga utan att det blir stelt och ser onaturligt ut.

Det är lätt att jobba in i håret, vissa märken har konstruerat flaskan på så vis att det går att spraya in lite mousse direkt i hårbotten.

Föna håret upp och ner

Det här är nog det äldsta tricket i boken och avslutar man sitt hårfix med att helt enkelt föna håret rätt upp och ner, så ger det en verklig volymboost.

Till och med frisörerna som ska styla sina kunder använder sig av den här metoden och låter sina kunder fälla ner håret mellan knäna, så att de kan föna på det här viset.

En bra hårfön är därmed en jättebra investering och något som du inte kommer att ångra och som dessutom sparar många minuters arbete varje gång.

Tupera för ytterligare volym

Behöver man ytterligare volym av det lite mer extrema slaget blir det lättare att tupera håret efter att det grundats med mousse.

Det finns jättebra kammar numera, som är ämnade för att skapa volym med tupering, utan att tuperingen blir för hård. Så kallade afrokammar av bra kvalitet kan du köpa hos frisören och den är ett jättebra sätt att skapa volym med.

Snabbfix med torrschampo

När det gått några dagar och volymen börjat klinga av och lägga sig kan vi varmt rekommendera att man kompletterar med ett bra torrschampo eller texturschampo.

Torrschampot används vid hårrötterna och kan användas på rent hår enbart för stylingens skull, trots att benämningen är schampo.

Ett så kallat saltvattenspray bygger volymen med längderna istället för i hårbotten. Med en spray av det här slaget får man en härlig, naturlig volym som ger ett naturligt resultat. Spray kan man också använda istället för mousse om man vill.

Styla håret på ett fint sätt

Ska du ha volym deluxe är naturligtvis det bästa sättet att styla håret med en lock- eller plattång, alternativt sätta upp håret på spolar, för att få en riktig supervolym inför en festkväll eller liknande.

Det kräver lite mer tid och engagemang och framförallt träning, om man inte gjort det förut. Kanske inte något man gör varje dag, men är kul inför fester och tillställningar när man vill göra sig riktigt fin.


Våra favoriter

Premium: Lanza Healing Volume Thickening Shampoo

Lanza Healing Volume Shampoo bygger upp volym och tjocklek i hårstrået genom ett flertal olika effektiva ingredienser. I den här produkten finns keratin, det effektiva proteinet som vi beskrev i köpguiden här.

Det gör att tjockleken byggs upp i varje hårstrå och man bygger på så vis upp hårstråets tjocklek inifrån. Det här är också ett sulfatfritt schampo, vilket gör att keratinet sitter kvar längre.

Eftersom det är sulfatet som bidrar till att schampot löddrar ger Healing Volume Shampoo mindre av just lödder. Istället har man använt sig av naturlig gugobark från Filippinerna, som ger ett mjukt och luftigt lödder.

Trädet hittas i Filippinernas skogar och barken är traditionellt använd för att tvätta håret med och använda som om hårbehandlingsmedel.

Extraktet som utvinns ur barken bildar ett naturligt, sulfatliknande ämne som effektivt rengör och balanserar hårbotten. Traditionellt använder man det genom att blötlägga barken och gnugga bitarna mot varandra.

Löddret som då uppstår använder man för att tvätta håret och hårbotten med. Lanza har alltså valt att ersätta sulfater med det här närande, skonsamma, men effektiva ämnet.

Ekologisk bambu är den tredje verksamma ingrediensen i schampot. I bambu finns det runt 2 000 arter och de växer i alla slags klimat, från kalla bergsområden till fuktiga och tropiska regnskogar.

Bambu är otroligt lättodlat och dessutom har den också många bra egenskaper, som gör den mycket lämplig att använda både inom textilproduktion och hudvård. I det senare fallet finns det många ämnen som är både antibakteriella och vårdande på ett mycket skonsamt sätt.

I det här fallet har man också en form av naturlig silikon från bambu, som med nanoteknik för silikon in i strået och kan göra det tjockare med upp till hela 60 %, enligt vad vad tillverkaren utlovar.

Vi kan intyga att håret fick mycket volym redan efter första användningen, även om det kanske inte riktigt var 60 % det var frågan om. Men det kan ju också byggas upp över tid.

Det här är hur som helst en riktig premiumprodukt, eftersom det inte minst är ett volymschampo som vårdar och inte torkar ut håret alls. Volymen byggs upp med tiden och det kan krävas några tvättar, innan man ser det riktigt maxade resultatet.

Fördelar

 • Innehåller vårdande och utfyllande silica från bambu
 • Skonsam för håret
 • Sulfatfri

Nackdelar

 • Passar inte alla med riktigt fett hår

Mellan: Sebastian Volupt Volume Boosting Shampoo

Bambu är en populär och skonsam produkt i volymschampo och så även här. Sebastian Volupt Volume Boosting Shampoo kombinerar den med mjukgörande ingredienser som är skonsamma för håret.

I Sebastian Volupt Volume Boosting Shampoo har man byggt upp produkten med små partiklar som tränger in i hårstrået och bygger upp en volymisolerande effekt. De kapslas in i hårstrået tillsammans med fukt och näring.

Den så kallade microlight-teknologin i produkten gör att volymen skapas utan att håret tyngs ner. Looken blir lätt, luftig, och känns viktlös, utan att vara det minsta flygigt. Därför kan du använda den för att volymboosta även tunt och fint hår.

Vi noterade att schampot är drygt och man behöver inte använda mycket för att kunna arbeta upp ett rejält lödder och behandla hela håret. Den har också en angenäm, mild doft som borde tilltala de flesta.

Schampot passar utmärkt att använda för dem som har torrt hår och brukar ha svårt att hitta bra volymschampo som inte gör håret torrt och trassligt. Här slipper man garanterat det och får ett mjukt och följsamt hår med volym.

Har du riktigt tjockt och tungt hår som du gärna skulle önska lite mer volym på, då räcker dock inte det här schampot, utan du måste komplettera med balsam och inpackning, alternativt styla och föna håret efteråt för att få ordentligt med volym.

Fördelar

 • Mjukgörande
 • Passar alla hårtyper
 • Drygt

Nackdelar

 • Inte så effektiv på mycket tunga och tjocka hår

Budget: Davines Essential Volu Shampoo

Davines Essential Volu Shampoo är ett volymschampo som innehåller en mängd nyttigheter förutom funktionen som ger volym och styrka till håret.

Den tongivande ingrediensen är rovextrakt från Italien, som är ett ämne rikt på järn, kalcium, fosfor, och vitaminerna C, B och A.

Den är perfekt för alla dem som tycker att de har ett livlöst och tunt hår. Resultatet blir inte en extrem volym, men väl ett mjukt, luftigt och fylligt resultat.

Formulan löddrar inte så mycket, eftersom det inte innehåller sulfater, men är å andra sidan mycket skonsam för håret och bevarar alla näringsämnen i strået. Löddret är istället mjukt och luftigt och känns verkligen skonsamt.

Man behöver inte bekymra sig för att håret inte skulle bli rent, för den ger ett verkligt fräscht resultat med känsla av att håret är grundligt rengjort. Davines är ett italienskt hårvårdsmärke och familjeföretag som grundades 1983 i Italien.

Efter att i ett decennium ha producerat hårvårdsprodukter åt andra varumärken i sitt forskningslaboratorium tog man i början på 90-talet fram sitt alldeles egna märke på basen av den gedigna kompetens man då hade skaffat sig.

Fokuset ligger på att ta fram hårvårdsprodukter med kvalitet, baserat på vetenskaplig forskning i kombination med ett miljötänk. Det sistnämnda är något som företaget ständigt jobbar på och som är en tongivande identitet för företaget.

Av den anledningen är det inte bara kvaliteten på schampot som är intressant med den här produkten, utan att även förpackningarna är genomtänkta; bland annat tillverkade med minsta möjliga mängd plast.

Den plast som används är så kallad livsmedelsplast, som håller högre kvalitet och som är tillåten att just förvara mat i.

Man klimatkompenserar också sin produktion, genom att finansiera bland annat plantering och skydd av skogar i Madagaskar. En viss procent av all försäljning går till projekt som vårdar och skyddar natur och djur.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser
 • Skonsam för håret
 • Producerad ur ett miljöperspektiv

Nackdelar

 • Säljs oftast i små flaskor som inte räcker särskilt långt

Special: Wella System Professional SP Volumize Shampoo

Wella är ett otroligt prisvärt schampo och som specialare vill vi tipsa om ett schampo där man slipper handla produkten i jättesmå flaskor, utan kan få hem en halvliter volymschampo med en gång.

Wellas volymschampo ger mjuk volym och är ett lyft för håret, utan att det blir stelt eller får ett envist fall. Hårets styrka byggs upp utan att håret för den sakens skull tyngs ner.

Den här passar alla typer av hårbottnar, förutom de kanske allra torraste och de med riktigt torrt hår och mjäll.

Har man riktigt torrt hår, kan det vara bra att skippa volymschampo överhuvudtaget och jobba med ett återfuktande schampo som inte tynger ner och sedan styla håret istället.

Men för alla andra så är det här ett utmärkt alternativ. Komplettera gärna med balsamet i samma serie. Wella har delat in sin hårvård i tre olika serier för olika hårtyper och stilar.

System Professional är en serie som håller extra hög kvalitet och som förutom schampo och balsam även omfattar inpackningar, styling och stylingprodukter av olika slag.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Professionell kvalitet

Nackdelar

 • Är lätt uttorkande så schampot bör inte användas av den som har en väldigt torr hårbotten

Våra utmanare

Björn Axén Volumizing Shampoo

Björn Axén är ett märke som vi svenskar är stolta över och det av en anledning. Björn Axén är numera bortgången, men hans varumärke fortsätter att leva vidare och produkter skapas fortfarande av fantastiskt hög kvalitet.

Björn Axéns volymschampo innehåller mineraler och även proteiner som fungerar som byggstenar i schampot och som bygger upp håret inifrån. Resultatet blir volym som är lätt, luftig och utan tyngd.

Fördelar

 • Innehåller proteiner som bygger upp håret

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar

Redken High Rise Volume Shampoo

Redken är ett annat prisvärt och välkänt märke. Det här schampot ger fyllighet och volym från hårrötterna och resultatet blir lätt och luftigt.

Tyvärr kan det torka ut håret en aning, speciellt om man redan har torrt eller sprött hår, och man bör komplettera med balsamet från samma serie.

Fördelar

 • Stor flaska
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Kan torka ut håret

Antonio Axu Volumizing Shampoo Natural High

Schampot från Antonio Axu innehåller extrakt från Pinot Noir-druvan som är mest känd för att vara druvor till många goda viner. Du får en mjuk och behaglig volym och det verksamma schampot i den här produkten kommer från ris.

Det blir en intressant kombination med risproteinet som byggstenar med en skyddande och stärkande funktion från vindruvan. Resultatet är också väldigt bra och du får en naturlig look med ett mjukt resultat.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sulfatfri

Nackdelar

 • Egendomlig doft

Briogeo Blossom & Bloom Ginseng + Biotin Volumizing Shampoo

Briogeo har tagit fram ett jättespännande volymschampo med biotin. Det är väldigt skonsamt för håret och har många fördelar, förutom att det är volymiserande.

Ingrediensen som står för fylligheten här är maltodextrin, som är en naturlig sockerstärkelse som separerar håret och bygger upp det, så att det känns fylligare och tjockare. Schampot är sulfatfritt och väldigt skonsamt och torkar inte ut håret.

Fördelar

 • Skonsamt
 • Innehåller ginseng som boostar håret och gör det glansigt och starkt

Nackdelar

 • Ganska dyrt

Goldwell Dualsenses For Men Thickening Shampoo

Vi ville också ha med det här fina schampo från Goldwell som är ett volymgivande schampo avsett för män. Det innehåller stärkande och vårdande proteiner och passar perfekt för ett hår som håller på att bli glesare.

Det är skonsamt och kan användas varje dag och det finns en hel serie från Goldwell som man kan kan komplettera schampot med.

Fördelar

 • Passar för personer som håller på att få glesare hår
 • Uppbyggande
 • Näringsrikt och skonsamt

Nackdelar

 • Ett mycket prisvärt schampo och det är svårt att hitta nackdelar

Lernberger Stafsing Shampoo for Volume

Lernberger Stafsing schampo rengör hårbotten och ger samtidigt struktur och volym. Håret får proteiner och aminosyror, stärks och vårdas samt byggs upp effektivt. Det är en ren och skonsam produkt som är både sulfat- och parabenfri.

Det exklusiva märket Lernberger Stafsing tar fram produkter av högsta kvalitet och de naturliga ingredienserna här är bland annat citrusfrukter, jasmin, mysk, bergamott, och ros.

Fördelar

 • Lyxigt
 • Vårdande

Nackdelar

 • Kan vara allergen för känsliga personer

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals