Recension: Bio Oil — En olja med många användningsområden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
7/10
DESIGN
8/10
KVALITET

Nästan alla människor har någon form av bristningar eller ärr. Bristningar efter graviditet eller snabb viktuppgång och ärr från skador, operationer eller acne. Det finns många olika varianter och de kan sitta på olika platser på kroppen, men de flesta har någon.

En del besväras inte alls utav det, antingen för att de är dolda eller inte syns så väl eller också för att man helt enkelt inte tycker att det är besvärade eller genant. Andra besväras desto mer, och vill inget hellre än att få dem att synas mindre.

Idag finns en del produkter som ska kunna minska, eller ta bort, bristningar och ärr. En del är dock ganska dyra, och resultatet är inte alltid så bra som man hoppas på.

Bio Oil

Många kroppsoljor har just en sådan effekt, men även här varierar resultat - såväl från produkt till produkt som från person till person.

När det gäller just kroppsoljor är dock fördelen att de har andra egenskaper också, vanligtvis att de är återfuktande och mjukgörande. Hur bra de är, och hur väl de fungerar när det kommer till att få bort bristningar och ärr, varierar dock som sagt.

Vi har kollat lite närmare på några olika kroppsoljor som ska göra just detta, och vi har fokuserat lite extra på en olja - nämligen Bio Oil. Vi har utvärderat hur väl den fungerar när det gäller bristningar och ärr, men även hur bra den är i övrigt.

Vi har kollat på hur den används, vem den passar för och vad den faktiskt gör. Håller den vad den lovar? Har den andra bra egenskaper? Kan alla använda den? Är den prisvärd? Och hur väljer man egentligen rätt produkt? Det och mycket mer kommer vi att svara på.

Köpguide

Bio Oil är en hudvårdsolja, eller en ansikts- och kroppsolja som lanserades 2002. Den kan alltså användas såväl i ansiktet som på kroppen, och den är framtagen för att göra såväl ärr och bristningar som ojämn hud mindre framträdande.

Den förbättrar strukturen, hudtonen, och den minskar även fina linjer och rynkor. Förutom det så ska den även vara bra för åldrad hud, samt uttorkad hud. 

Bio Oil

Och det är en populär produkt kan vi tillägga — den har fått flera hundra utmärkelser och är den bäst säljande produkten mot ärr och bristningar. Och inte bara i Sverige, utan i hela 24 länder.

Formulan är en kombination av vitaminer och växtextrakt i en bas av olja. För att behålla kraften i dessa vitaminer och växtextrakt så är oljan syrefri.

Hur oljan används

Om vi börjar med att fokusera på användningen utav oljan så måste vi säga att den är väldigt enkel att använda. Den ska smörjas in på torr hud, den kladdar inte - vilket såklart är ett stort plus - och den absorberas relativt snabbt.

Om man använder den i ansiktet och ska sminka sig efteråt kan man dock behöva vänta ett tag, alternativt ta en väldigt liten mängd olja. Annars kan det vara en bra idé att använda oljan på kvällen, och låta den verka under natten.

Bio Oil

Om man inte vill behandla specifika områden, utan kanske återfukta hela huden, så kan man använda den när man badar. Några droppar i vattnet gör att hela kroppen blir återfuktad, och man behöver inte lägga massa tid på att smörja in hela kroppen.

Man kan även kombinera oljan med andra produkter, till exempel blanda den med bodylotion eller använda den innan dagkräm.

Resultatet

Hur effektiv är den då när det gäller just ärr och bristningar? Här måste vi tyvärr säga att vi är lite besvikna. Visst upplever många en förbättring, men långt ifrån alla. Och med tanke på att detta faktiskt är produktens syfte så är vi lite besvikna.

Det håller inte riktigt vad den lovar när det gäller just detta. Det är möjligt att det blir en viss förbättring, men ingen wow-effekt. Kanske måste man använda produkten dagligen i många månader, kanske till och med uppåt ett år, för att kunna se en tydlig skillnad.

Men saken är då den att bristningar, och även ärr, ändå kan blekna en del med tiden. Därav blir det svårt att avgöra hur mycket oljan har bidragit. Men som sagt är detta individuellt och många påstår att den faktiskt fungerar när det gäller bristningar och ärr.

Men om man kollar på andra användningsområden och effekter så blir vi betydligt mer överraskade. Bio Oil ska kunna fungera för allt ifrån torr hud till rynkor, och en hel del annat.

Bara allt det som utlovas är smått imponerande, trots att vi är tveksamma om den faktiskt hjälper mot just ärr och bristningar.

Många användningsområden

Den stora överraskningen här är att den faktiskt håller en hel del av det den lovar, och fungerar faktiskt även på många andra sätt.

Först och främst så är det ingen tvekan om att produkten faktiskt är återfuktande och mjukgörande. Den är fantastisk när det gäller torr hud, oavsett om det är torr hud i ansiktet,torra händer eller någonting annat.

När det gäller återfuktning så gör denna produkt verkligen underverk. Och listan kan verkligen göras lång - den kan användas som hårolja i hårtopparna, om man har bränt sig i solen, till nagelbanden, som massageolja, mot rynkor och fina linjer i ansiktet, för att läka sår snabbare och så vidare.

Det här är faktiskt en fantastisk produkt, tack vare att den är så mångsidig - och att den verkligen fungerar. Kanske inte alltid på bristningar och ärr, tyvärr, men för väldigt mycket annat.

Bio Oil

Det gäller egentligen bara att prova sig fram och hitta nya användningsområden, men vi kan nästan garantera att alla kan hitta något att använda oljan till. Och det här är definitivt det bästa med den, att den verkligen har hur många användningsområden som helst. 

Många tycker även att den fungerar väldigt bra vid rosacea och eksem. Det sistnämnda beror förmodligen på att den är återfuktande, och att den även kan lindra klåda.

Tyvärr är den parfymerad, vilket inte alltid är så bra och för många är det väldigt negativt. Man får helt enkelt vara lite försiktig och prova sig fram.

Bio Oil passar även väldigt bra om man är gravid. Den är säker att använda även för gravida, och den är mycket uppskattad av många just under graviditeten. Den kan minska uppkomsten av bristningar, även om det är svårt att säga hur mycket bristningar man hade fått utan produkten.

Många upplever dock att den hjälper till, och även att den gör befintliga bristningar mindre synliga. Dessutom fungerar den ofta väldigt bra vid klåda, och detta är vanligt att uppleva under graviditet.

När det gäller att jämna ut hudtonen så är vi återigen lite tveksamma. Även detta fungerar för en del, men långt ifrån alla. Detsamma gäller rynkor och fina linjer, för många fungerar det väldigt bra, men för andra inte alls.

Man måste helt enkelt prova sig fram för att veta hur Bio Oil fungerar för en själv. Här behöver man dock inte känna att man har slängt pengar på en onödig produkt om den inte fungerar för just detta, för den kommer med högsta sannolikhet att fungera på något sätt - om inte annat som återfuktning.

En del negativa aspekter

En negativ sak är dock att den kan täppa igen porer och även orsaka finnar, om man använder den i ansiktet. Alla upplever inte det, men en del gör det. Detta är såklart synd, då den annars är väldigt bra att använda i ansiktet.

Den är fantastisk som nattkräm och den återfuktar bra. På vintern är den helt perfekt, då man kanske annars lätt blir torr. Man kan få ett fint glow av produkten, men en del upplever snarare att man ser oljig och ofräsch ut - återigen, det är individuellt.

Bio Oil

Om man använder den i ansiktet så bör man dock tänka på att den är parfymerad, vilket huden inte alltid gillar - speciellt inte i ansiktet.

Detta är extra viktigt att komma ihåg om man har känslig hud, och att man provar sig fram försiktigt. En del med känslig hud tycker dock att denna olja fungerar bra att använda, trots att den är parfymerad.

Upplevelsen att själva oljan är att den känns lite lyxig. Den har en härlig konsistens, en ganska god och fräsch doft och den känns skön mot huden.

Den är relativt dryg, men en del tycker precis tvärtom, den beror nog på hur och vart man använder oljan, samt vilken hudtyp man har. Vi hade dock önskat att den inte var parfymerad, och en del upplever doften som lite för stark, men det är helt och hållet en smaksak.

Bio Oil: Domen

Så hur blir den slutgiltiga bedömningen? När det gäller ärr och bristningar så hade vi hoppats på att den var effektivare, eftersom det faktiskt är något som utlovas. Men det här är som sagt individuellt, och möjligtvis fungerar den bättre i förebyggande syfte.

Överlag skulle vi dock inte i första hand rekommendera den för att behandla bristningar och ärr, utan kanske främst för att återfukta och mjukgöra. Framför allt på vintern, då är detta precis vad huden behöver.

Bio Oil

Dessutom fungerar den för mycket annat, så vi vill ändå påstå att detta är en riktigt bra produkt att ha hemma. Vi hade även önskat att den var parfymfri, som sagt.

Och om man använder den i ansiktet så bör man vara extra försiktig, eftersom den kan täppa igen porer och orsaka finnar, som vi nämnde tidigare. Ett stort plus är dock att produkten är väldigt billig och otroligt prisvärd.

Den finns dessutom i flera olika storlekar, och den minsta innehåller bara 25 ml. Detta är helt perfekt om man inte har använt den innan och bara vill testa. Och vi fullkomligt älskar hur många användningsområden denna olja har.

Vad ska man tänka på när man köper en olja?

Om man ska köpa en produkt som gör ärr och bristningar mindre framträdande så bör man tänka på att ingen produkt fungerar för alla, man måste helt enkel prova sig fram.

Det kan vara bra att välja en produkt som har flera användningsområden, så att man kan använda den även om den inte fungerar mot just ärr eller bristningar, speciellt om det bara finns större förpackningar att köpa.

Finns det mindre förpackningar så kan det dock vara en bra idé att börja med en sådan, tills man vet om produkten fungerar för en själv eller inte.

En del produkter kan dessutom vara väldigt dyra, men det betyder inte att de är bättre, så det kan faktiskt vara en väldigt bra idé att börja med en billigare.

Vem passar Bio Oil för?

Bio Oil passar för alla, egentligen. Den passar oavsett hudtyp, den passar för gravida, och den är även bra för mogen hud. Den kan fungera bra vid rosacea och eksem, och den är ordentligt återfuktande om man har torr hy.

Bio Oil

Tack vare att den har många användningsområden så passar den i princip alla. Dock fungerar den inte för alla när det gäller att göra ärr och bristningar mindre framträdande, och alla kan inte använda den i ansiktet, men alla kan förmodligen använda den för något.

Fördelar

 • Många användningsområden.
 • Kladdar inte.
 • Fungerar bra mot bristningar i förebyggande syfte.
 • Bra vid kliande hud.
 • Perfekt vid graviditet.
 • Enkel att använda.
 • Känns skön mot huden.
 • Bra pris.
 • Finns i flera storlekar.

Nackdelar

 • Parfymerad.
 • Inte överdrivet effektiv mot befintliga ärr och bristningar.
 • Kan täppa igen porerna och ge upphov till finnar om den används i ansiktet (dock inte för alla).
 • Kan vara lite svårt att få ut oljan ur flaskan, vilket gör det tidskrävande om man smörjer in större hudpartier eller hela kroppen.

Produktfakta

 • Produkttyp: Ansiktsolja, kroppsolja
 • Mängd: 25 ml, 60 ml, 125 ml, och 200 ml
 • Konsistens: Olja
 • Egenskaper: Återfuktande, anti-age, reducerar och motverkar bristningar, reducerar ärr, jämnar ut huden, gör fina linjer och rynkor mindre framträdande
 • Förpackning: Flaska
 • Målgrupp: Vuxna, kvinnor och män 

Sammanfattning

Att Bio Oil är en effektiv produkt med många användningsområden råder det ingen tvekan om. Huruvida produkten håller vad den lovar är dock svårt att avgöra, men vi tycker inte att den är effektiv när det kommer till att reducera befintliga bristningar och ärr.

Detta är dock individuellt, så för en del personer kanske den fungerar även på det sättet. Återfuktar gör den dock utan tvekan, och överlag är det en väldigt bra produkt.

Den fungerar även bra för att motverka bristningar, och den lindrar kliande hud. Därav är det en perfekt produkt vid graviditet då magen växer. Den fungerar även bra för torr hy, oavsett om det är på händerna eller i ansiktet.

Dock kan det hända att den orsakar finnar, täpper igen porerna eller gör att huden ser oljig ut. Detta är dock ingenting som alla upplever, för många gör den huden bättre på olika sätt - minskar finnar, återfuktar, hjälper vid rosacea, eller gör så att fina linjer och rynkor blir mindre framträdande.

Det är helt enkelt svårt att säga hur den fungerar i just ansiktet, eftersom det är väldigt individuellt och varierar från person till person.

Vi skulle ha önskat att produkten var parfymfri, för det hade förmodligen gjort att fler kan använda den och framför allt i ansiktet.

Vi hade även önskat att den var bättre på att minska befintliga bristningar och ärr, men å andra sidan så är det som sagt individuellt, och för en del personer fungerar det.

I övrigt finns det inte mycket att anmärka på, det är en väldigt bra och effektiv produkt - och framförallt har den många användningsområden, vilket är ett stort plus.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals