Den ultimata guiden till balsammetoden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Här kommer du att få veta allt du behöver veta om balsammetoden, hur du går tillväga, vad du ska tänka på och – inte minst – vilka produkter du kan välja mellan. När du läst igenom denna guide så är du redo att ta steget och slänga schampoflaskan.

Vad är balsammetoden?

Kanske har du hört talas om balsammetoden, som är en del av begreppet ”No poo”, eller “No Shampoo”. Den sistnämnda syftar helt enkelt på att schampo utesluts och andra produkter (balsam framförallt) används för rengöring av hår och hårbotten.

En del väljer att helt sluta tvätta håret, eller att tvätta det med naturliga ingredienser – sådant du kan hitta i skafferiet. Balsammetoden handlar dock om att tvätta håret med balsam istället för schampo. Du måste dock använda ett ”godkänt” balsam om metoden ska fungera.

Men det borde väl inte vara så avancerat? Det är väl bara att sluta köpa schampo och börja tvätta håret med balsam, eller? Nej, fullt så enkelt är det faktiskt inte. 

Först ska du tvätta håret en sista gång med schampo, och även där krävs det att du väljer rätt schampo. Därefter ska du hålla dig till balsam, ett godkänt balsam, och då krävs det att du gör på rätt sätt för att håret ska bli rent. Det finns helt enkelt en hel del att tänka på.

Därför har vi satt ihop den här guiden. Och när du väl har koll på läget så kommer metoden förmodligen inte att kännas så knepig, och efter ett tag kommer du förmodligen att tycka att det är väldigt enkelt.

Balsammetoden Steg 1: Tvätta håret

Första steget är att tvätta håret med schampo en sista gång. Men inte med ditt vanliga schampo, utan med ett godkänt schampo. Vi kommer att ge exempel på några godkända schampon längre fram, men detta gör du för att tvätta bort mineraloljor och silikoner som finns i väldigt många schampon. 

Men detta sista schampo ska faktiskt innehålla sulfater – men inte mineraloljor eller silikoner.

När det är dags för den sista schamponeringen så tvättar du helt enkelt håret med det 1-2 gånger, det är allt du behöver göra. Se till att skölja ordentligt efteråt bara.

Balsammetoden Steg 2: Hitta rätt balsam

Nu är det dags att hitta ett balsam att använda. Balsamet ska vara fritt från sulfater, silikoner och mineraloljor. Det finns en hel del balsam att välja mellan, och det viktigaste är att det är ett godkänt balsam. 

I övrigt gäller det mest att hitta ett som du själv gillar, så du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt. Det är viktigt att inte tvätta håret för ofta med balsamet, utan max en gång i veckan. En del gör det ännu mer sällan, men det är upp till var och en. 

balsammetoden

Vi vill dock förbereda dig på att det kommer ta ett tag för håret att vänja sig vid förändringen, och även om det här är bra för håret långsiktigt så kommer det med stor sannolikhet att bli sämre innan det blir bättre. Så var beredd på att första veckorna kan bli lite jobbiga, exakt hur länge och på vilket sätt – och hur besvärligt – är såklart omöjligt att säga. 

Under avvänjningen kan håret kännas fett, tungt, torrt, sprött eller risigt

Den första tiden kan du behöva tvätta det lite oftare än vad du behöver senare, men egentligen handlar det främst om att härda ut. Det kan gå över fort, eller ta lång tid. Det kan vara knappt märkbart, eller väldigt jobbigt. Men det kommer gå över, så försök att ha tålamod.

Så tvättar du håret med balsam:

 • Börja med att skölja håret med vatten. Fördela sedan klickar med balsam jämnt över hela hårbotten, och börja massera in dessa.
 • Massera med cirkelrörelser under ungefär 1-2 minuter. Därefter tillsätter du lite vatten, men utan att skölja ur balsamet helt. Fortsätt massera in balsamet i håret och hårbotten, och dra det ut mot topparna.
 • Massera in det i längderna, och skölj sedan ur balsamet.

Steg 3: Underhåll efter tvätt

Det här är det sista steget, och det handlar om att ta hand om håret efter tvätt och mellan tvättar. 

Försök undvika att torka håret med hårfön, klappa det istället torrt med handduken eller låt det självtorka. Det är även bra att undvika lock- och plattänger, men om du använder sådant så gäller det förstås att använda godkända värmeskydd och liknande. 

Alla hårprodukter som du använder måste vara godkända, så det bästa och enklaste är att helt enkelt använda så få produkter som möjligt utöver balsam. Välj gärna en ”snäll” hårborste också, det finns många olika hårborstar som sliter mindre på håret.

Just hårborstandet är dock en viktig del. Se till att borsta håret när det känns fett i hårbotten, då sprids fettet i håret och återfuktar det på ett naturligt sätt. Borstningen gör också att håret håller sig rent, eftersom du borstar bort smuts. 

I övrigt så är det bara att fortsätta som vanligt, så länge du använder godkända produkter. Det är egentligen inte så avancerat. Balsammetoden går helt enkelt ut på att tvätta håret med balsam istället för schampo, och eftersom syftet är att undvika ingredienser som inte är bra för håret så är det förstås en förutsättning att du väljer ett godkänt balsam. 

Men utöver det så gör du precis som du vill; försök hitta en variant som fungerar för dig och ditt hår.

Tips på godkända balsam

Kevin Murphy Angel Rinse


Garnier Fructis Strength & Shine Conditioner


Björn Axén Organic Moisturizing Conditioner


Några exempel på godkända sista-schampo

Faith in Nature Jojoba Shampoo


Urtekram Tea Tree Shampoo


Wella Luxeoil Keratin Protect Shampoo


ACO Special Care Anti-Dandruff Shampoo No Perfume


Fördelar med balsammetoden

Fördelarna som upplevs är individuella, men det är vanligt att håret förbättras på flera olika sätt. Det vanligaste är att håret blir tjockare, starkare och friskare. Oftast mår även hårbotten bättre, blir mindre fet och kliar mindre och så vidare. 

Men det är som sagt individuellt, så du får helt enkelt vänta och se vad balsammetoden gör med just ditt hår. Här kommer några exempel:

 • Håret blir glansigare.
 • Håret växer snabbare.
 • Håret blir friskare och mår bättre.
 • Håret blir starkare.
 • Håret blir tjockare.
 • Håret blir inte lika lätt slitet.
 • Håret blir inte lika lätt tovigt.
 • Håret blir inte lika frissigt.
 • Styling håller bättre.
 • Man tappar inte lika mycket hår.
 • Hår och hårbotten blir inte lika fet.
 • Hårbotten mår bättre.

balsammetoden

Tips och trix

 • Massera in balsamet ordentligt i hårbotten när du tvättar håret, och låt det verka ett tag så att fettet i hårbotten hinner lösas upp ordentligt.
 • Skölj noggrant när du tvättar håret, så att både allt balsam och allt smuts försvinner ordentligt.
 • Blanda en del äppelcidervinäger med nio delar vatten och spraya i hårbotten för att rengöra lite extra och sänka pH-värdet. Detta är framför allt en bra idé om du har problem med just hårbotten.

Sammanfattning

Balsammetoden är en del av ”No Poo”, som går ut på att sluta använda schampo. Just balsammetoden handlar om att rengöra håret med balsam istället, och då ett balsam som är godkänt. Dessa balsam innehåller inga sulfater, silikoner eller mineraloljor. 

Inledningsvis så tvättas håret en sista gång med ett godkänt schampo, som innehåller sulfater men inga silikoner eller mineraloljor. Därefter tvättar du håret max en gång i veckan med enbart balsam.

Första tiden kan håret bli sämre, men det går oftast över efter några veckor. Själva tvättningen är lite mer komplicerad och tidskrävande än med schampo, du måste massera in balsamet noggrant och gärna låta det verka i hårbotten innan du sköljer ur det ordentligt. 

Sedan gäller det även att välja rätt produkter när det kommer till all hårvård och styling, vilket kan vara knepigt och tidskrävande till en början.

Resultatet brukar dock vara ett friskt och välmående går, som är tjockare och växer snabbare. 

Balsammetoden kan ge många fördelar, och många som har testat metoden är väldigt nöjda med resultatet. Även om det är lite krångligt och tidskrävande, framför allt i början, så blir det enklare när du väl har kommit in i det.

Om du har funderat på att använda balsammetoden så hoppas vi att denna guide har hjälpt dig. Nu vet du vad du behöver, hur du kommer igång samt vad du ska tänka på. Kom ihåg; ha tålamod i början, och hitta produkter och metoder som fungerar för dig och ditt hår. Prova dig fram, och lycka till!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals