Recension: Dermapen – Allt om microneedling hemma eller på salong

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

8/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
10/10
KVALITET

Köpguide

Dermapen, eller microneedling som det också kallas, är en effektiv hudvårdsbehandling som vunnit mark de senaste åren och har blivit en stor konkurrent till laserbehandlingar. Behandlingen är inte heller lika smärtsam som laser, även om den är lika effektiv.

Dermapen går ut på ett något ovanligt förfaringssätt. Dermapenbehandlingen görs med en liten penna med ca 16 nålar. Denna pennan används sedan på hudens problemområden.

Det går att göra det på valda delar av ansiktet, på halsen och dekolletaget eller så gör man det över hela området. På det här sättet skapar man en så kallad kontrollerad skada i huden som boostar igång kollagenproduktionen på ett effektivt sätt.

Dermapen

Efter behandlingen preparerar man huden ordentligt med en lämplig kräm som då har extra lätt att komma ner i hudens djupaste lager. Ofta använder man en kräm eller ett gel som innehåller hyaluronsyra eller retinol. Det är ämnen som ger en extra boost av fukt och som hjälper till att återuppbygga och föryngra huden.

Jämnare hudton och akneärr

En vanlig orsak till att man vill ha en dermapenbehandling är att få en jämnare ton i huden. Metoden har visat sig vara mycket effektiv mot det och kan släta ut akneärr betydligt redan efter några behandlingar. Huden blir slätare och får en jämnare textur.

Den åldrande huden

Men inte minst har dermapenbehandlingar blivit så stora för att en mogen hy kan föryngras och återställas med kroppens egna läkningsprocess och du behöver inte göra drastiska ingrepp som lyft och fillers.

Dessutom har dessa andra behandlingar en tendens att ge ditt utseende en onaturlig touch. Med en dermapenbehandling behåller du ditt eget naturliga utseende, men får en föryngrande och naturlig effekt - helt gjord av kroppen själv!

Dermapen

Dermapen är perfekt för att behandla slapp hud, fina linjer och rynkor, acneärr och upphöjda ärr, pigmenteringar, och förstorade porer. Även hudbristningar och celluliter kan effektivt behandlas med Dermapen.

Om kollagen

Det som är den grundläggande anledningen till att Dermapen är så effektiv är för att huden stimuleras till att producera eget kollagen i turbotakt. Kollagen är ett protein som huden består till minst 75% av.

Kollagen är det som håller huden stark och frisk. Med åren minskar kroppens förmåga att producera eget kollagen och det gör att vi blir rynkigare och får slappare hud. Faktum är att vi kan förlora så mycket som upp till 1% kollagen per år efter 25 års ålder.

Kollagenet är ett så kallat fiberprotein och hjälper inte bara till att hålla huden elastisk, fast, och återfuktad utan är också oumbärlig för blodkärl, leder, och skelett. Kollagen tillsammans med elastin läker huden när den skadas och får den att repareras. Ju mer kollagen huden producerar, desto fylligare och fastare blir den alltså.

Dermapen

Kollagen består av aminosyror som fungerar som små byggstenar i kroppen. Tillsammans bildar de starka proteinsträngar eller så kallade kollagenfiber. Det är inte bara det naturliga åldrandet som hämmar den här produktionen utan även vår livsstil.

Till exempel rökning bidrar till hur snabbt kollagenet bryts ner. Även överstrålning bryter ner kollagen så att vara försiktig med solning och alltid använda ett effektivt solskyddsfilter är ett bra sätt att inte förlora för mycket kollagen i huden.

Förutom att gå på behandlingar som boostar kollagenproduktionen den yttre vägen kan man också äta kollagen som kosttillskott. Forskningen har varit tveksam till att man kan tillföra kollagen från huden eftersom den sannolikt inte når ner tillräckligt långt i hudlagren (det är därför man behandlar huden på andra sätt istället när man vill boosta kollagenproduktion).

Dermapen

Men för att stödja kollagenproduktionen och göra att den lättare produceras i kroppen så kan man komplettera sin kost på olika sätt. A-vitamin är något som understödjer kollagen och det gör också olika typer av antioxidanter och särskilt då C-vitamin.

Övriga proteiner som vi äter ger viktiga aminosyror som huden behöver för att bilda sitt egna kollagen. Så att äta proteinrik mat är fördelaktigt för huden. Exfoliering och olika typer av peelingprodukter och scrubs skyndar även det på cellförnyelsen och bidrar till att öka kollagenproduktionen.

Gör det ont att bli behandlad med dermapen?

Dermapen är som sagt inte helt smärtfritt som behandling. Men för de flesta känns den mest lite obehaglig och är inte något problem att genomgå. Behandlingen går mycket fort och är ingenting att oroa sig för. Det är mest den instinktiva känslan när nålarna kommer för nära själva ögat, men det är som sagt inget man behöver oroa sig för.

Dermapen

Hur blir huden efteråt?

Man kan bli rätt röd eftersom man behandlar huden direkt. Hur mycket huden reagerar beror i första hand på hurudan hy du har. I början kan också behandlingen göra huden sämre tillfälligtvis.

Det är för att den mobiliserar sig för att reparera huden och behandlingen är av en sådan art att den sätter kollagenproduktionen på högvarv. Du bör vänta med all form av smink i minst 24 timmar.

Vilka resultat kan man förvänta sig?

När huden börjar reparera sig själv efter behandlingen blir den slätare och fastare. Det beror också på hurudan hud du själv har från början. Har du svåra akneärr kommer det att ta några behandlingar innan de är helt borta. Men efter varje behandling ser du sannolikt en signifikant skillnad.

Dermapen

Vad kostar en Dermapenbehandling?

Priset varierar beroende på fler saker, bland annat på hur stort hudområde du ska låta göra det på. Du kan behandla endast ett område om du vill, till exempelvis dekolletaget eller kråksparkarna kring ögonen. Det blir betydligt billigare än om du behandlar hela ansiktet.

Det beror också på var grundpriset ligger på salongen du vänder dig till. I dagsläget kan man göra en dermapenbehandling på de flesta skönhetssalonger och ett tips är att kolla recensioner på nätet om salongerna, så får man en bra bild av om det är bra eller inte.

Dermapen

En behandling för hela ansiktet kanske landar på ca 2000 kronor. Numera kan du göra en dermapenbehandling hemma själv genom att köpa utrustningen. Det finns flera märken som säljer dermapenrullar som man själv rullar över ansiktet. Ett sådant kit kostar mellan 1000-3000 kr.

Fördelar

Det finns många fördelar med dermapenbehandlingar för den som vill göra ett lyft av ansiktet och få en slätare hy. Metoden stimulerar hudens egen föryngringsprocess och man tillsätter inga fillers eller gifter som botox eller liknande för att åstadkomma resultat.

En annan fördel är att återhämtningstiden är mycket kortare än till exempel med en laserbehandling som kan ta mycket längre för huden att återhämta sig från.

Nackdelar

För den som vill göra en behandling för att få en stramare hud, färre rynkor, och få ett naturligt ansiktslyft är det svårt att se vilka nackdelar den här metoden har överhuvudtaget. Nackdelarna ligger i så fall snarare hos den som utför tjänsten och var alltid noggrann med ditt val av skönhetssalong.

Sammanfattning

Microneedling, eller dermaroller, är en sedan länge väl etablerad behandlingsmetod av hudvårdsexperter och salonger. Behandlingen går att göra på de flesta kliniker idag och den som vill prova på att göra behandlingen hemma kan köpa särskilda kit för det.

Behandlingen är väldigt skonsam om man jämför med laser eftersom man inte använder någon värme och återhämtningstiden blir därmed mycket kortare.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals