Bästa Hårsprayen 2024 – Få den perfekta volymen med den ultimata hållbarheten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

‘Big hair, don’t care’ brukar man ju säga. Men hur får man stort hår utan att använda löshår på löshår? Jo, man använder såklart hårspray. Hårspray är ju även bra att använda för att fixera sin styling så den sitter på plats hela dagen, vare sig du har gjort lockar eller en uppsättning.

Hårspray kan ju även innehålla farliga ämnen för miljön – som då absolut inte är bra för dig att använda på ditt hår och hårbotten. Vi har därför fokuserat på miljövänliga produkter som är mer skonsamma för båda kategorierna.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Maria Nila Finishing Spray är den bästa hårsprayen för de flesta. En vegansk hårspray med UV-skydd som fixerar frisyren perfekt. Den är även paraben- och sulfatfri.

Testvinnare – Bästa hårsprayen (2024)

 1. Bästa hårsprayen i premiumsegmentet: Maria Nila Finishing Spray
 2. Bästa hårsprayen i mellansegmentet: Björn Axén Megafix Hairspray Super Strong Hold
 3. Bästa hårsprayen i budgetsegmentet: PROFFS Super Extra Strong Hair Spray
 4. Maria Åkerberg Hair Spray Organic
 5. Loreal Paris Elnett Volume Extra Strong
 6. Tigi Bed Head Masterpiece Hairspray
 7. Kevin Murphy Bedroom Hair
 8. Noir Stockholm Picture Perfect Finishing Spray
 9. Balmain Paris Hair Couture Session Spray Strong
 10. Big Sexy Hair Spray And Play Hair spray
 11. Toni & Guy Firm Hold Hair Spray
 12. Schwarzkopf Osis+ Session
 13. Sebastian Professional Potion 9
 14. ghd Final Fix Hairspray
 15. Oribe Dry Texturizing Spray
 16. BYNOOR Hairspray Strong Hold

1. Bästa hårsprayen i premiumsegmentet: Maria Nila Finishing Spray

Maria Nilas Finishing Spray har allt; den är vegansk, har UV-skydd, kommer i en snygg förpackning, och – det allra viktigaste – den har otroligt bra hållbarhet.

Det är en väldigt lätt spray, som också då är väldigt enkel att borsta ur, men som samtidigt ger mycket stadga och fixerar din frisyr – vare sig det är på fräscht hår eller efter värmestyling.

Hårsprayen kommer utrustad med ‘Colour Guard Complex’ som är ett UV-skydd. Den är 100% vegansk eftersom den endast innehåller veganska ingredienser och är också paraben- och sulfatfri. 

Om inte det skulle vara nog är till och med förpackningen CO2-kompenserad. Dessutom har den en underbar doft och det finns olika storlekar och utföranden att välja mellan.

Men det viktigaste är ju hur den håller frisyren på plats. Vi kan meddela att alla i testpanelen verkligen älskade den då den varken är klibbig eller lägger sig som en stel mössa på håret.

Sprayen känns inte alls tung och håret håller sig fräscht samtidigt som alla strån håller sig på plats. Det är även fantastiskt att man inte behöver använda mycket spray fast den är så lätt – den bästa hårsprayen helt enkelt.

En del tyckte dock att var lite högt för en flaska hårspray, men när man tänker på att man får 400 ml i flaskan och att man inte behöver använda mycket är den värd pengarna då den kommer hålla väldigt länge.

2. Bästa hårsprayen i mellansegmentet: Björn Axén Megafix Hairspray Super Strong Hold

Björn Axén är en mästare på hårvårdsprodukter och Megafix Hairspray Super Strong Hold är inget undantag. Den har ett smart UV-skydd och ger en otrolig stadga.

Som namnet antyder har den verkligen en ‘super strong hold’ som hjälper dig att hålla din styling på plats under hela dagen. Och detta stämmer verkligen!

Man vet att man kan lita på Björn Axén eftersom det är ett så pass etablerat märke nu, men vi blev ändå positivt överraskade över hur bra detta spray var; man kunde göra otaliga frisyrer med det och det höll med varenda en!

Priset är heller ingenting att bråka om vilket gör denna produkt till en värdig vinnare i mellanprisklassen. Det är bara att köpa hem den direkt!

3. Bästa hårsprayen i budgetsegmentet: PROFFS Super Extra Strong Hair Spray

PROFFS har funnits på hårspraysmarknaden ett bra tag och hela testpanelens budgetfavorit blev helt klart deras Super Extra Strong Hair Spray – med det namnet måste den ju hålla vad den lovar.

Vi kan meddela att namnet – och sprayen – inte sviker. Man får mycket volym utan att använda för mycket spray och utan att det kletar eller blir stelt. Du måste dock vara snabb när du har sprayat eftersom den torkar väldigt fort.

En annan sak som är bra med denna spray är att den kan användas i både torrt och vått hår. Dessutom har stärkande ingredienser som Vitamin B och E och Silk Protein använts för att hjälpa till att vårda och skydda  håret.

Detta är hårsprayen för dig som har typiskt skandinaviskt hår (fint och tunt) och vill ha en volymboost. Den fräschar verkligen upp och man får ett resultat som håller hela dagen (vilket kan vara svårt när man har tunt hår).

Priset är ett kap då flaskan kommer hålla länge och man får en så underbart stylad frisyr. Den finns även i ett annat utförande.

4. Maria Åkerberg Hair Spray Organic

Vi ville ha med Maria Åkerbergs Hair Spray Organic som en liten specialare (och ett annat budgetalternativ) eftersom den är just ekologisk till ett kanonpris.

Även denna spray kan användas på både fuktigt och torrt hår och har vårdande ingredienser som jojobaolja och aloe vera. 

Resultatet blir underbar volym med en spray som är skonsam mot håret och plånboken. Vi märkte även att den fungerar bra på alla hårtyper (även tunt hår) och hur man än har stylat håret innan användning.

5. Loreal Paris Elnett Volume Extra Strong

Ett annat budgetalternativ är Elnett Volume Excess från L’oréal Paris. Den innehåller en mikrofördelning som gör att sprayen fördelas jämnt över håret.

Den rekommenderas till er som vill ha en lätt hårspray men som ändå ger mycket volym och som kommer hålla din styling på plats. Den fungerar även väldigt bra efter alla sorters värmestyling.

Den är superenkel att borsta ur vilket betyder att du kan göra om ditt hår under dagen om du vill – exempelvis från jobbet till festen. Oavsett vad du väljer kommer stylingen att hålla hela dagen. 

Hårsprayen finns även i andra utföranden med exempelvis olika kraftighet.

6. Tigi Bed Head Masterpiece Hairspray

Denna hårspray från Tigi är verkligen en räddare i nöden då den ger underbar volym samtidigt som den håller bra mot fukt. Detta är bra för er som har lite lockigt till krulligt hår och exempelvis har plattat det eller satt upp håret.

Annars fungerar den bra för alla sorters hår och hårlängder. Man får mycket struktur och en fantastisk doft som inte blir för stark. Finns även i ett annat utförande.

7. Kevin Murphy Bedroom Hair

Kevin Murphys hårspray Bedroom Hair används bäst på torrt hår efter styling och som namnet antyder är den perfekt för att skapa den ultimata ’jag-har-precis-vaknat-med-det-perfekta-rufsiga-håret’-looken. 

Dessutom ger den en glansig finish och textur till din styling. Vi tyckte även att den fungerar bra för alla hårtyper. Sprayen finns även i några andra utföranden.

Ett extra plus är att den är paraben- och sulfatfri och tynger inte ner ditt hår. Priset kan kännas lite dyrt men den är mer än värd pengarna.

8. Noir Stockholm Picture Perfect Finishing Spray

Noir Stockholm har en underbar hårspray med sin Picture Perfect Finishing Spray eftersom den verkligen ger ett resultat som heter duga.

Det är en lätt hårspray som ger textur och stadga och gör det enkelt för dig att byta frisyr under dagen samtidigt som den håller den önskade frisyren på plats utan att göra håret stelt.

Den kommer även utrustad med ett färg- och UV-skydd och är fri från parabener. Du får glansigt hår med en lång hållbarhet!

9. Balmain Paris Hair Couture Session Spray Strong

Om du endast vill ha det lyxigaste av det lyxigaste ska du titta lite extra på Balmains Session Spray. Den ger en glansig och fixerande finish på din styling samtidigt som den skyddar mot fukt.

Den fungerar bäst att använda efter du har stylat håret för att hålla håret på plats. Priset är överkomligt då den har en lång hållbarhet. Balmain har även några olika sprayer att välja mellan.

10. Big Sexy Hair Spray And Play Hair spray

Big Sexy Hairs hårspray är redan väldigt populär och vi förstår varför. Den ger otrolig stadga samtidigt som håret får en fin lyster. Hitta den som passar dig bland de olika utförandena.

Den ger fantastisk hållbarhet men vi upplevde att håret blev lite stelt; men om det är hållbarhet du letar efter är det denna du ska ha.

11. Toni & Guy Firm Hold Hair Spray

Om du har problem med statiskt hår ska du definitivt slänga ett öga på Firm Hold Spray från Toni & Guy. Den är nämligen antistatisk och till och med fuktavvisande. Finns även i ett annat utförande.

Spraya över torrt och stylat hår för att få det bästa resultatet – vilket blir en snygg finish utan att håret ser stelt ut. Prismässigt är denna spray nog det bästa kapet vi hade med i testet!

12. Schwarzkopf Osis+ Session

Denna hårspray från Schwarzkopf har utvecklats med en formula som fokuserar på snabbtorkning och otrolig stadga och hållbarhet. Den har även ett UV- och fuktskydd utan att resultatet blir stelt eller klibbigt.

Hårsprayen är dock enkel att borsta ur och du kan därför styla om ditt hår under dagen om du skulle vilja. Det finns olika storlekar att välja mellan.

13. Sebastian Professional Potion 9

Denna spray från Sebastian Professional har en formula med mikrospraymousse som kommer att ge stadga och struktur till din styling.

Du får även ett glansigt resultat med ett UV- och värmeskydd. Cirkapriset är faktiskt överkomligt. Det finns även väldigt många olika sprayer att välja mellan från Sebastian.

14. ghd Final Fix Hairspray

Denna hårspray kan rekommenderas till dig som ofta får frissigt hår så fort man går utanför dörren. Den är nämligen en baddare på att reducera frissigt hår samtidigt som den ger volym och håller din styling på plats. 

Den är dock inte tung för håret och man känner inte att man har någon produkt i håret då den heller inte klibbar.

15. Oribe Dry Texturizing Spray

Som namnet antyder är detta en texturspray och kommer att ge dig mycket volym utan att kladda eller bli stel i håret. Det är en torr och osynlig spray med en patenterad formula.

Den passar perfekt för alla hårtyper men kan speciellt rekommenderas till brunetter eftersom den inte lämnar ljusa rester efter sig. Den ger en fräsch uppfriskande styling till ditt hår som kan hålla i flera dagar.

Priset är dock ganska svåröverkomligt men om du har råd med detta är den väl värd pengarna och kan då varmt rekommenderas. Finns också i olika storlekar och andra utföranden.

16. BYNOOR Hairspray Strong Hold

Hairspray Strong Hold från BYNOOR är helt vegansk och är till och med tillverkad i Sverige. Det vi alla var överens om är att den verkligen håller håret på plats, vilken hårtyp man än har.

Man får även lagom volym utan att den känns tung eller att det ser ut som man har använt för mycket hårspray. Den håller även under hela dagen och har en väldigt god doft.

Om du är väldigt känslig mot dofter ska du nog vara lite försiktig med denna, men det är inte så farligt. Den innehåller inga parabener eller sulfater och är därför mer skonsam mot ditt hår. Den fungerar superbra att använda direkt efter värmestyling.

Detta är en garanterad hit och någonting för dig som vill ha en hårspray i mellanklassen; och för sitt pris är den även värd vartenda öre och kommer hålla länge med sina 300 ml.

Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper hårspray?

Vad är hårspray?

Nu är det nog många av er som vet vad hårspray är, med tanke på att det är rätt vanligt att du använder det i sitt hår. Men är ni osäkra eller inte har koll så kan vi bara säga såhär; hårspray är en hårprodukt som används för att hålla håret på plats. 

Det kan till exempel användas efter att du har plattat eller lockat ditt hår, eller om du gjort någon slags uppsättning eller friserat det på annat sätt. Eller ja, det är helt enkelt en produkt som kan användas för att hålla håret på plats oavsett tillfälle och frisyr. 

Många använder hårspray för att bara fixa till några små strån, eller för att se till att tofsen håller sig på plats och inte spretar ut.

Vem behöver köpa hårspray?

Alla har nytta av ett bra hårspray, men speciellt om du ofta brukar styla ditt hår. Om du brukar styla eller fixa med ditt hår så kan du få mycket hjälp med hårsprayet då det ofta är svårt att få en styling eller frisyr att hålla sig så bra på egen hand. 

Märker du att ditt hår brukar falla platt eller om du ofta märker att det spretar alldeles för mycket är det en hårspraysflaska du ska införskaffa. Hårsprayet kan alltså både hålla frisyren och friss på plats, göra så att till exempel lockarna håller sig fina längre, eller ge volym när håret hänger. 

Det kommer verkligen komma till användning om du gillar att värmestyla ditt hår, oavsett om det är med hårfön, med locktång eller plattång . 

Då kommer sprayen att hjälpa till att fixera hela stylingen så att resultatet håller mycket längre – det är ju skönt när du ändå ägnat tid och energi på att faktiskt fixa håret. 

Hårsprayet går även att användas om du inte har gjort någon slags frisyr eller om du stylat det, då ger hårsprayet en fin glans och finish till det naturliga håret i sig, plus att du slipper möjliga spretiga strån och elektricitet.

Vad innehåller hårsprayen?

Innehållet i ett hårspray kan skilja sig mellan olika märken och olika varianter, men vanligtvis innehåller det en hel del olika ingredienser. 

Vanliga sådana är polyvinylpyrrolidon, polydimetylsiloxan, gummi arabicum, alkoholer, kolväten, och dragantgummi. Ja det kanske låter sådär i form av hur hälsosamt det är att använda på håret, men faktum är att de flesta stylingprodukter för hår inte är särskilt snälla. 

Sen är ju just hårsprayet till för att hålla håret på plats, så att det är en produkt som kräver ett starkt och konstgjort innehåll är ju inte så konstigt om du tänker efter.

Däremot innebär det kraftiga och kletiga innehållet att du inte alltid bör spraya i hårspray i ditt hår, speciellt inte vid sådana tillfällen där du inte stylat eller gjort en frisyr i håret. Hårspray bör du använda med måtta, men att ha ett i sitt badrumsskåp kan alla få användning för från gång till gång. 

För hur tråkigt är det inte när du till exempel stått och lockat håret i x antal minuter och sen märker du att de har glidit ut och gått tillbaka till den vanliga, platta formen redan efter 2 timmar? 

Alltså kan hårsprayet göra sig riktigt bra för just den delen, och för de tillfällen där du känner att håret ska hållas lite extra på plats eller bli lite finare än vanligt. Men som sagt, det bör inte sprayas på i mängder efter varje hårtvätt.

Är hårspray dåligt för håret?

Som vi precis nämnt så är det inte så jättebra för håret om du använder hårspray alldeles för ofta, alltså om du använder det efter varje hårtvätt eller varje dag. 

Sen gör det såklart inget om du använder lite hårspray för att fästa några små strån eller får att få lite glans, men att först styla och sen använda mycket hårspray på det fler dagar i veckan är inte att rekommendera. 

För som ni kan förstå så är det ett faktum att hårspray sliter på håret, just med tanke på att innehållet ofta är rätt starkt och verkar för att hålla i sig så länge.

Däremot kan ju innehållet och ingredienserna variera beroende på vilken hårspray du köper, så satsa på att köpa ett med lite bättre innehåll som inte sliter fullt lika mycket på håret. Sen finns det ju också olika styrkor på hårspray, där vissa är mildare och verkar mer för att ge en fin finish, medan andra är riktigt starka och verka för att hålla hela håret på plats. 

De mildare varianterna brukar inte vara lika slitsamma, och de kan till och med verka lite vårdande för håret. Anpassa både hårspray och användning efter hur just ditt hår mår och vilken kvalité det har, men försök ändå att inte överanvända produkten. 

Och tänk på att hårspray kan göra att håret känns lite kladdigt dagen efter, så vill du inte behöva tvätta ditt hår varje dag skulle jag försöka hålla mig till att använda en generösare mängd för de tillfällen som håret är stylat lite extra.

Vad kostar hårspray?

Även detta beror på vilken typ av hårspray du köper, vilken formula och effekt det har, vilket märke, vad det innehåller och hur stor flaskan är. Det finns hårspray som du kan hitta för någon tjuga, och så finns det varianter som kan sträcka sig upp till flera hundra kronor. 

De flesta ligger dock mellan en femtiolapp och en till två hundralappar. Ett tips är att inte köpa en av de allra billigaste sorterna, speciellt om du vill veta med dig att hårsprayet inte sliter mer på ditt hår än vad ”det måste”. 

Billigare varianter innehåller ofta sämre ingredienser, som då sliter mer än vad andra gör. De sämre innehållet påverkar även dess förmåga att hålla håret på plats, vilket i sin tur har en påverkan på vilket resultat du får i form av finish och känsla.

Sikta på en produkt runt hundralappen om du vill få ett hårspray som faktiskt gör sitt jobb bra, och anpassa styrka och finish efter vad det ska användas till. En produkt som inte sliter så mycket på håret kommer göra stor skillnad på sikt, speciellt om du använder hårspray mycket och ofta.

Vilket hårspray ska jag välja?

Nu har ni nog förstått att det finns lite olika hårspraystyper att välja mellan, både vad gäller hållbarhet, effekt, finish, och pris. De olika varianterna kan passa olika bra på olika hår, så det är absolut inte bara att du köper vilket hårspray som helst och hoppas på det bästa.

För att hårsprayet ska göra sig rätt i ditt hår, för att produkten ska få chans att visa dess rätta förmåga, och för att resultatet ska bli så bra som möjligt så krävs det helt enkelt att du anpassar hårsprayet efter ditt eget hår. Det bör också anpassas efter hur och när du ska använda ditt hårspray, och vilket resultat du vill få av det. 

Nedan har ni en lista på vilka olika typer av hårspray som det finns att välja mellan, alltså en generell lista på de olika sorterna och dess effekt. Det krävs att du funderar lite på vad hårsprayet faktiskt ska användas till, eller om du kanske kommer vara i behov av flera olika typer för olika tillfällen. 

Innan vi går in på vilka sorter som finns så tänkte vi bara reda ut vad du bör tänka på innan du köper ett hårspray:

 • Hur och när ska det användas? Vardagligen, fixera frisyrer, eller hålla en styling? 
 • Vad har du för hårtyp? 
 • Ska det kännas hårt eller mjukt, tungt eller lätt? 
 • Ska det gå att borsta ur?
 • Vilken finish vill du ha? Glansig, mattare, flexibel?

Dessa är de främsta sakerna du bör tänka på för att hitta ett hårspray som passar för just dig.

Ska hårsprayet användas till att göra frisyrer som håller en hel dag så krävs det ett riktigt starkt hårspray, medan det för lite mer vardaglig användning ofta räcker med en lite lättare variant som också ger en fin finish. Här har ni en lista på vilka hårspray som finns, så ni vet vad ni har att välja mellan:

Styling spray

Ett styling spray är ett typiskt sådant hårspray som används när du ska styla ditt hår med ett värmeverktyg, så som med en locktång, plattång eller liknande. Det här sprayet ska då användas under tiden som du stylar håret, alltså både innan och efter du till exempel gjort en lock. 

Att det kan användas så här under tiden som du pillar med ditt hår, och att det inte finns någon speciell riktlinje för att det ska användas antingen innan eller efter stylingen, beror på att det har en bidragande effekt till ett både mer hållbart och jämnare resultat. 

När du sprayar på det så verkar det för att skydda och motverka frissighet, samtidigt som det kan bidra med lite mer volym – egenskaper som passar både innan och efter. 

Styling spray brukar inte vara sådär överdrivet starka i sin textur och stadga, men det finns både lite svagare och lite starkare varianter för de som vill ha en speciell sort. De går oftast att borsta ur utan större problem, så att kunna spraya i det under tiden som du stylar håret för att sen få en mer hållbar och finare finish är ju toppen. 

På en skala av stadga är styling spray generellt starkare än ett working spray, men lite svagare än ett vanligt finishing spray. Med andra ord perfekt att använda för att få till en snyggare och starkare hårlook, eller för att spraya i om du vill få en vardaglig men lite mer ordnad och mindre frissig frisyr.  

Working spray

Ett working spray är ett typ av hårspray som bör användas innan du stylar eller formar håret, alltså innan du ska jobba med värmeverktyg eller liknande finesser. 

För som ni också hör på namnet, working spray, så är det en produkt som ska hjälpa till och förbättra själva arbetet, vilket då innebär att det ska användas innan arbetet sätter igång för att dess egenskaper ska göra nytta. 

Använder du ett working spray innan du sätter igång och stylar så blir håret också bättre format direkt, och om du till exempel ska locka håret så blir lockarna ofta finare och mer stabila med detta. Är håret lent glider frisyren lätt ut, vilket är precis vad denna motverkar. 

Det som är så bra med att använda just ett working spray innan du fixar sitt hår är att det ofta innehåller värmeskydd, vilket bara det är en anledning till att du ska låta det verka på håret innan värmen. 

Dess konsistens och formula är även ofta lite mer torr än vad andra hårsprayer är, just för att håret inte ska bli så där kletigt eller stelt efter att du använt det – för att det lättare ska kunna formas. 

Perfekt att ”värma upp” håret med innan det ska stylas, just för att skyddar och ändå gör att det blir lite fastare och mer hållbart, eller om du bara vill komma åt den här milda effekten av hårsprayet.

Finishing spray

Ett finishing spray är den variant av hårspray som verkar för den här extra hållbara och stadiga effekten. Och precis som du hör på namnet så ska ett finishing spray användas efter att stylingen eller frisyren är klar, för att hålla det hela på plats. 

Det verkar för att fixera hårets form och för att hålla det precis där du lagt det, så du slipper oroa sig för att det tappar formen eller att det helt plötsligt sticker ut massa strån.

Hårspray med olika stadga

Med andra ord finns det olika typer av stadga att välja mellan, beroende på vad du är ute efter och vilken hårstil du vill ha. För lättare frisyrer eller vardagliga looks är working spray bäst, eller styling spray om du vill ha lite mer av en form, medan en finishing spray är bra att använda efteråt för att få allt att hålla. 

Sen av dessa olika varianter finns det även där olika stadga, så även om du köper ett finishing spray kan du välja en lite mjukare stadga. Med andra ord kan det vara en bra idé att bestämma vilken typ av stadga du behöver, eller om du kanske behöver några olika för olika tillfällen. 

Det finns ju små hårspraysflaskor som du kan köpa för en lite billigare peng, så att köpa två eller tre olika sådana för att ha ett för varje tillfälle är ju inte fel. Detta är speciellt ett bra tips om du inte använder så mycket hårspray, eller om du inte använder det så ofta men ändå känner att det ibland kan komma till pass. 

De flesta märken erbjuder ett flertal olika hårspraystyper, där du ofta också kan välja mellan olika styrkor; soft, medium eller hard. Sen kan det också finnas extra hard och så, men beroende på vad du vill ha så finns det helt enkelt olika typer av välja mellan. 

Om du inte vill att håret ska röra sig i en viss frisyr ska stadgan vara hård, minst. De mjukare hårsprayen är ofta inte riktigt så fixerande, så vill du ha en sådan som mest ger en fin finish och lite bättre form väljer du en soft.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals